Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Sivun näyttöjä yhteensä
21. toukokuuta 2009
Salainen kansakoulun kertauskurssi
Olen tuuminut vielä rikastuvani. Tosin en keksi, mihin sitä rahaa enää tarvitsisin.
Pitäisi nimittäin perustaa kirjeopistona kansakoulun kertauskurssi, joka olisi tarkoitettu kansakoulun aikoinaan käyneille. Peruskoululaisten pohjatiedoista en ole oikeastaan selvillä.
Ainakin maantieto ja historia ovat muuttuneet kovasti. Sitä vastoin laskento ja kuvanto ovat pysyneet entisellään. Elukoita on kuollut sukupuuttoon, ei kuitenkaan koulussa selostettuja, ja erilaiset viljelykarkulaiset, kuten Komea Jänönpapu (lupiini) ovat vallanneet kasvioppia.
Hanke olisi toteutettavissa. Kansakoulussa ei tarvitse tietää, että esimerkiksi historian ”kansainvaellukset” on luultavasti virheellinen otsikko. Kansat ovat vaeltaneet kovasti kautta aikojen, mutta tuo otsikon tarkoittama jakso sai kohtuutonta huomiota, koska näistä germaani- ja slaaviheimojen kuljeskeluista seurasi muun muassa ns. Länsi-Rooman tuho, joka sekin on suhteellisen monimielinen otsikko.
Vandaalien ja goottien mukana tosin meni mailleen itägermaaninen kieliperhe.
Todellisia kansainvaelluksia olisivat espanjalaisten seikkailut Uudessa Maailmassa ja vapaaehtoinen ja vähemmän vapaaehtoinen matkailu Pohjois-Amerikkaan.
Kukaan ei tiedä täällä meillä, miksi Kanada on olemassa. Kukaan ei ole selvillä siitä, miten suurten järvien alue jaettiin ja kuinka pääsi käymään niin, että Kanada sai Tyynenmeren rannikon mutta Yhdysvallat osti siitä erillisen Alaskan. (Englantilaiset eivät vieläkään erikoisemmin korosta Kanadan valtavaa osuutta ensimmäisen maailmansodan taisteluihin – he olivat yhdessä Australian ja Uuden Seelannin Anzacien kanssa todella ilkeissä paikoissa mm. 1917-1918, ja Flanderi ja Pohjois-Ranska on tänäänkin täynnä kanadalaisia hautausmaita.)
Matti Huurteen kirjan ”9 000 vuotta Suomen esihistoriaa” uusin painos on vuodelta 2001. Otsikko viittaa Suomen asuttamiseen vuosina 6 500 – 7 500 e.Kr. Viimeistään vuonna 2004 H. Takala ja muut olivat kuitenkin osoittaneet, että Orimattilan Myllykylän asutus alkoi 9 000 e.Kr. tai puoli vuosituhatta myöhemmin. Kirjan nimeksi pitäisi siis panna ”11 000 vuotta Suomen esihistoriaa”.
Kun äitini oli kansakoulussa, opetettiin Tallgreniin liittyen, että Suomi oli asutettu noin 4 000 e.Kr. Hänelle ja minulle opetettiin suomensukuisesta kansoista, että he saapuivat sinivalkoisissa verryttelypuvuissaan Volgan mutkasta ajanlaskumme alussa.
Kuinka ollakaan, Volgan mutka on edelleen kuvassa mukana, vaikka toiset arvioivat, että uralilaisia kieliä puhuttiin laajalla alueella Uralista länteen. Meidän kampakeraaminen kulttuurimme saattaisi aivan hyvin olla puheenparreltaan uralilaista eli siis ”suomalaista”, mutta alkamisaika olisi jo 3 000 e.Kr.
Vasarakirvesporukat puolestaan lienevät haastelleet jotain indoeurooppalaista kieltä.
Järkyttävimpiä ovat uudet nimet. Tässäkin blogissa usein mainittu Pähkinäsaaren rauhan raja näyttäisi erottaneen tyypillisen kampakeramiikan Ljalovon kulttuurista, ja vaikutteita on saatu myös Srednyj Stogin kulttuurista.
Kun sitten myös vasarakirvesporukat pysyivät rannikoilla ja kampakeraamikot sitkeästi sisämaassa, Kaksi Suomea on ollut historiallisesti totta viisi tuhatta vuotta tai kauemmin.
Sitä ei tarvitse korostaa, että se on tänäkin päivänä totta ja raja kulkee Lappeenrannasta Kokkolan ja Oulun välille, kuten aina ennenkin.
Sijainnit ja asutukset tekee meille kansakoululaisille vaikeiksi jääkauden jälkeinen maan kohoaminen, joka velvoittaa meidät tuntemaan jopa Saimaan kohtalot Nevan syntyyn asti (karkeasti 1 000 e.Kr.) ja myös Vuoksen myöhemmät seikkailut, jotka huipentuivat 1800-luvulla Taipaleenjoen syntyyn ja Kivisalmen ruoppaamiseen eli yli kymmenen metrin vedenpinnan laskuun.
Siellä oli kuitenkin, alkujaan pienillä kallioluodoilla, muun muassa Kaukolan Kaarlahdessa, entisen Suomen vanhimpiin kuuluvaa asutusta, ja lähellä on myös Antrean verkon löytöpaikka (8 300 e.Kr.). Se on tiettävästi tällä hetkellä maailman kolmanneksi vanhin tunnettu kalaverkko niin että verkostoituminen on täällä meillä hallittu kohtalaisen kauan.
Onneksi kirjeopistoni ei tarvitse tietää historiasta, koska yleinen historia loppui Ranskan suureen vallankumoukseen, ja Suomen 1900-luvun historiasta en muista olleen kansakoulussa puhetta. Perustiedot asiasta saatiin kansankoulun pihalla halkopinon takana eli samassa paikassa kuin perustiedot muistakin tarpeellisista asioista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tarkennus Kemppisen mainintaan, joka koskee maailman ehkä vanhinta verkkolöytöä.
VastaaPoistaTämän verkkolöydön teki vuonna 1913 Antti Virolainen sukunsa omistaman Ämm-Mattilan kantatilan niityltä metrin vahvuisen mutakerroksen alta Vuoksenrannan Korpilahden kylässä.
Verkon löytöpaikka ei siis sijaitse Antrean puolella. Verkon iäksi on minulla olevien lähteiden mukaan arvioitu 10 000 vuotta.
Korpilahdenjärven kalastaja ja erämies, jonka jäämistöön kyseinen suurisilmäinen, mm. lohen pyyntiin tarkoitettu verkko kuului, lienee ollut Karjalan ja koko Suomen ensimmäisiä asukkaita. Tällä erämiehellä oli myös jään reunaa seuraavien hylkeiden pyydystämiseen tarvittavat välineet, jotka löytyivät verkon vierestä.
Vuoksenrannan Virolaiset Sukuseuran vaakunan pohjana on verkko, joka kuvaa juuri tuota minun tietääkseni maailman vanhinta verkkolöytöä. Vastaavan kaltainen verkko on myös Vuoksenrannan kunnan vaakunassa. Verkon löytöpaikalle on pystytetty vuonna 1994 muistomerkki, jossa on teksti suomeksi ja venäjäksi.
jos joskus joudut vanhainkotiin niin muista mainita osoite blogissasi. vieraita sinulta ei tule puuttumaan.
VastaaPoista"vapaaehtoinen ja vähemmän vapaaehtoinen matkailu Pohjois-Amerikkaan."Tähän liittyvää vähemmän tunnettua Amerikan historiaa
VastaaPoistaEikö suomalaisia (suomenruotsalaisia) viikinkiaikojen koruja ole löytynyt myös Amerikasta eli viite siitä, että pohjoinen kansa on ollut vaikka missä ennenkuin merenkulusta tiedettiin mitään? Jospa ovat kiertäneet pohjoista maapalloa moneenkin otteeseen?
VastaaPoistaAd Omnia: - kävin eilen kirjastossa varmistamassa näitä arkeologisia seikkoja. Maakuntahistoriassa Saarnisto (toim.) Vipurin läänin historia I, Karjalan synty, (2003) on useita valokuvia Antrean verkon löytöpaikalta, siis Virolaisten mailta.
VastaaPoistaKuljeskellessani eilen Rikhardinkadun kirjastosta Espalle päin silmä osui laattaan porttikongin päällä.
VastaaPoistaOtin siitä kuvan äskettäin hankkimallani kännykällä, jolla minun tasoinen harrastelijakin saa erinomaisia kuvia.
Suomenkielinen opetuslaitoksen lyhyt historia ei ole tätä blogia lukevalle oppineelle väelle minkään sortin uutinen, mutta silti se ainakin minua pysähdyttää.
Meillä ei oppikoulussakaan "ehditty" lukea 1900-luvun historiaa.
VastaaPoistaKolmas anonyymi
Hehkutetaanpa nyt hieman vielä tuota Vuoksenrannan Korpilahden joka tapauksessa maailman vanhimpiin kuuluvaa verkkolöytöä. Olenhan itse syntynyt samassa Korpilahden kylässä, tarkemmin sanottuna Oitniityn tilalla, vain muutaman kilometrin päässä verkonlöytöpaikalta.
VastaaPoistaPuhutaan kyllä myös Antrean verkkolöydöstä siksi, että löydön aikana 1913 Vuoksenranta kuului vielä virallisen pitäjäjaotuksen mukaan Antrean pitäjään, josta se erotettiin omaksi pitäjäkseen vuonna 1924. Mutta jo vuonna 1913 oli annettu keisarillinen määräys Vuoksenrannan seurakunnan perustamisesta.
Kivikautinen verkko on Suomen vanhin esihistoriallinen löydetty esine. Löytöpaikalla suoritettiin vuonna 1914 arkeologisia kaivauksia Sakari Pälsin johdolla. Paikalta kaivettiin esiin yli 100 esinettä, mm. kivisiä kirveenteriä, kvartsilla teritetty luukärki, luinen korutaltta ja lukuisia luu- sekä sarviesineitä.
Sensaatiomaisin löydös oli kuitenkin pajunniinestä tehdyn kalaverkon jäänteet, jotka radiohiiliajoituksella arviointiin noin 10 000 vuotta vanhoiksi. Verkon silmäkoko oli noin 6 cm. Kaivausalueelta löydettiin myös verkon painoja ja kaarnasta tehtyjä kohoja. Muinainen Korpilahdenjärvi syntyi 10 000 vuotta sitten kun Vuoksenrannan alue vapautui jääpeitteestään.
Sakari Pälsin johtamista kaivauksista on kerrottu mm. Vuoksenrannan Virolaiset sukuseura ry:n vuonna 2005 julkaisemassa lähes 1 000 sivua käsittävässä sukukirjassa.
Tuossa kirjassa selostetaan myös löydön tehneen Ämm-Matin Antin eli Antti Virolaisen elämänvaiheita. Pälsin johtamia kaivauksia varten Antti kokosi työ- ja kaivuuryhmän, johon hänen lisäkseen kuului neljä muuta miestä, joiden kaikkien sukunimi oli Virolainen, yksi heistä oli Oitniityn Tommo eli Tuomas Virolainen.
Friedman, T.L. (2007), Litteä maailma - 2000-luvun lyhyt historia. Otava, Keuruu. 624 s.
VastaaPoistaEsihistoriahan ei lopu nykypäivään vaan historiallisen ajan alkuun; milloin kirjallinen tarinamme eli historiamme dosentti Kemppisen epäilemättä varmistetun käsityksen mukaan alkoi?
VastaaPoistaMonella alalla tietojen säännöllinen kertaus olisi tarpeen: kertaan alani perussäännökset joka kesäloma, aina huomaa, että muuttumattomiinkin on ikäänkuin lisäilt juttuja, joita en lainkaan ollut oivaltanut aiemmin. Joillakin aloilla kehitys on huimaa, radiossa dosentti Oja kertoi joutuneensa päivittämään Aurinkokuntaa koskevaa kirjaansa 10 vuoden välein, nyt viimeksi on esimerkiksi planeettojen ja asteroidivyöhykkeiden määrä muuttunut!
ENTAS NYKYÄÄN...
VastaaPoistaHistorian luku ja opetus tosiaan loppui 1900 vaiheille. Mitenkas on nykyaan?
Selitetaanko vuoden 1918 tapahtumat kunnolla peruskoulun kirjoissa. Selviääkö, etta punikit lahtivat kapinan ja valkoiset kukistivat kapinaa, ja etta sittemmin Mannerheim masinoi nimeksi vapaussota, joka tana paivana sopii hyvin monelle meista.
Onko kapinan raaka jalkipuhdistus selvitetty?
Enta 1941 sotaan lähtö?
Suomessa on tilanne, jossa aikalaskumme on suurin piirtein alkanut tietoisuuden osalta jossain 1900-luvun alussa. Siitä alkaa suomalaisten aika. Paikka on Suomen sisällä ja mieluiten sisävesien suojassa metässä.
VastaaPoistaAika- ja paikkakäsitys luo reflektion peilin.
Minä näen jo perspektiiveissä, jossa ollaan kiepautettu maapallo ympäri ja ajassa ennen Jeesusta, mutta en vielä muinaisiin aikoihin. Myyttejä olen lukenut. Roomalainen kiinnostaa, samoin kreikkalaisten kuvat: tässä kieli on kääntynyt kuvasta merkkiin (silmästä korviin ja korvista silmiin) ja merkistä uudelleen kuvaan. Pitäisi osata molemmat kuten Ruotsalainen silmä (=man ser ju med egna ögon....tyylinikkareiden totuus) ja suomalainen korva (kait sen nyt kuulee, perästä kuulee, kuunteleminen on samaa kuin totuus).
Roomalaiset ovat älykkäitä, kreikkalaiset demokraattisia. Äly on nuoli kuten miehen merkki ja demokratia pyöreä kuin naisen merkki.
Molemmat ovat yhdessä parhaita. Mies ja nainen.
Lähihistorian opetusta voi täydentää hyvällä romaanilla, ja se taas voi johtaa lisäopintoihin.
VastaaPoistaEsimerkiksi Antti Tuurin "Kylmien kyytimies" vaikutti minuun niin kuin olisin itse ollut mukana Tamperetta valloittamassa. Sen jälkeen oli pakko lukea viime syksynä ilmestynyt erinomainen (kuva)teos, muistaakseni nimeltään "Tampere 1918", tekijöinä tamperelaiset tutkijat ja museomiehet.
Helsingin pommituksistakin on varmasti kirjoitettu yhtä ja toista ansiokasta, mutta minusta Jari Tervo "Ohranassaan" sai sen kauheuden todentuntuiseksi ja koskettavaksi.
Osku
Ad Rienzi: Perinteinen Henrik-piispan ynnä muiden "ristiretki" Suomeen, klassinen esihistorian ja historian taitekohta n. 1150, on vastikään arvioitui uudelleen ja asiasta on julkaistu runsaasti tutkimuskirjallisuutta.
VastaaPoistaMeille kansakoululaisille tuo vuosiluku kelpaa, vaikka todellisuudessa raja on tietysti häilyvä.
Vanhin kielen esiintymä löytyy niistä Novgorodin tuohista.
JK: "Kaksi Suomea on ollut historiallisesti totta viisi tuhatta vuotta tai kauemmin."
VastaaPoistaKun vähän miettii tätä "kahta Suomea" ja kahta suomenkieltä siinä samassa - vai mitä - niin alkaa ehkä kolkutella sitä porttia, jonka takana on saamelaisperäisten paikannimien kirjon salaisuus ihan etelässäkin.
Samalla selviää pohjoisessa (aina?) asuneiden saamelaisten kielenvaihto. Sitähän pidetään faktana.
Selvennän: oli kaksi Suomea, rannikon suomalaiset puhuivat suomea ja sisämaan suomalaiset saamea.
En kehtaa kertoa, keneltä olen tämän oppinut.
Aurinkokunnan tietojen päivitys 10 vuoden välein on aika odotettua, sillä pieniä kiertolaisia on myriadeja.
VastaaPoistaMutta oletteko sattuneet huomaamaan, että koko kosmologinen tietämyksemme on mullistunut totaalisesti viimeisen 30 vuoden aikana?
Ennen kaikki oli ainetta ja säteilyä - nyt kaikki on... niin, emme tiedä.
No, mitäpä siitä - suurin osa meistäkinhän elää vielä aikaa ennen suhteellisuusteoriaa ja kvanttiteoriaa. Niistä on vasta 100 vuotta.
Anonyymi,
VastaaPoistasekä peruskoulun että lukion lähestyminen 1900-luvun historiaan yleisesti ja Suomen sisällissotaan erityisesti oli vuosituhannen vaihteessa kattavaa. Etenkin sisällissodan lähestyminen tarkastelemalla siitä eri ryhmien eri aikoina käyttämiä nimityksiä tulee jatkuvasti esille.
Lisättäköön, kun en huomannut asiasta mainittavan, että Antrean/Vuoksenrannan verkkoa voi myös käydä ihmettelemässä Kansallismuseon pysyvässä esihistorianäyttelyssä.
Novgorodin tuohikirjeet ansaitsisvati tulla yleissivistyksen osaksi; onko nykyään mitään keinoa saada tieto kerralla kaikille? Kympin uutisten kevennykseen, Nyt-liitteeseen ja Lotto-arvonnan tietoiskuun voisi olla kova cocktail.
VastaaPoistaAiemmin luulin, että kansan luku- ja kirjoitustaito olisi pääosin ollut pitkään näennäistä, uskonnollisten tekstien ulkolukua ja puumerkin vetoa.
Anonyymille tiedoksi
VastaaPoistaVuoden 1918 välinen kahina oli kahden esivaltaa vastaan nousseen paskasakin välinen välikohtaus.
Väite kapinan kukistamisesta on vääristelyä, sillä sitä ei kukistettu.
SAISKOS VALISTUSTA, PLEASE...
VastaaPoistaPetja:
Ai, sita 1918 kapinaa vallankumousoikeuksineen ym hallinto-orgaaneineen ei kukistettu.
Saiskos lisavalaistusta, mita
sille kapinalle valkoinen puoli ja saksalaiset sitten teki, jos eivat kukistaneet?
Virolaiselle ja muillekin tiedoksi. Arkeologinen löytö on jäännös. Ei jäänne. Jäänne tarkoittaa jotain ihan muuta.
VastaaPoistaOlematta eri mieltä selvennän, etteivät Ojan Aurinkokunta-kirjat ole katalogeja kiertolaisista, vaan kyllä uusien versioiden tarve on ollut syvemmissä tieto- ja käsitysmuutoksissa.
VastaaPoistaTotta totta, Rienzi - ymmärsitkin ihan oikein, etten Ursan jäsenenä halunnut Aurinkokuntaa vähätellä, vaan kiinnittää huomiota siihen kuinka valtavia muutoksia tietämyksemmämme on tapahtunut ihan miesmuistiinkin, ihan melkein huomaamatta.
VastaaPoistaTiedämmekö edes mitä tapahtuu jalkaimme alla? Uskokaa tai älkää, niin muistan ajan jolloin mannerlaattojen liike on suurta huuhaata!!?
Vuonna 1918 vastakkain oli kaksi kapinallista armeijaa.
VastaaPoistaLaillista esivaltaa ja Suuriruhtinasta ei palautettu sisällissodan jälkeen valtaan, vaan valtaan jäi se paskasakki, joka sai Saksalta apua.
Ad Omnia: - Tapsan maininta mannerlaatoista on hyvä esimerkki. Ja pitää paikkansa.
VastaaPoistaPetja:
VastaaPoistaSuuriruhtinasta ei palautettu sisällissodan jälkeen valtaan,
Aivan, johtuu mm. siitä, että kahleissa ja varsinkin kuula päässä on hiukka hankala hallita.
Muuten olen tuosta mieltä, että autonomian toimivuutta ei varsinaisesti ole kiistetty, vaikka siinä oli omat vaikeutensa, vaikeitakin aikoja.
VUOSI 1918...
VastaaPoistaPetja, kiitos!
Tuohan on varsin mielenkiintoinen tapa katsoa tata vuoden 1918juttua.
Olen elanyt naitten 'kapinaan lahteneitten' ja 'kapinaa kukistmaan lähteneitten' äijien keskellä kauan sitten. Kas kummaa, kun kukaan heista ei huomannut sanoa lähteneensa tsaarivaltaa kukistamaan.
Onkohan tama Petjan selitys niissa monipuolisissa koulukirjoissa nykyään?
Onkin hyvä kysymys, kuka laillista esivaltaa kapinan puhjetessa keväällä 1918 edusti - Nikolai II, Kerenski vai Lenin?
VastaaPoistaEhkä Suomen laillisesti valittu eduskunta ja hallituskaan eivät tässä pohdinnassa kovin heikoilla ole.
Mutta se minua harmittaa, ettei saatu sitä kuningasta!
Katselen aina kaihoisasti Kaisaniemen Kuninkaanlinnaa ja kuvittelen, kuinka paksusti maamme roskalehdistö voisi, jos olisi hienoa väkeä omasta takaa.
Nythän meillä aateliston virkaa ajaa rasvainen porvaristo ja surkeat nousukassakki.
Ehdotan Itämeren Imperiumin perustamista - Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Ruotsi - ja hallitsijaksi Victoria I, Svean ja Göötanmaan Kuningatar, Suomenmaan Suurruhtinatar, Saarenmaan Sulotar, Kuurinmaan Kaunotor et cetera.
Vuoden 1772 valtiosäännön mukaan se että Nikolai II oli vangittu tai ammuttu, ei muuttanut tilannetta mihinkään suuntaan.
VastaaPoistaEtenkin kun roskaväen välisen ampumamaatottelun jälkeen Suomen kruununperillinen asui Porvoossa.
Ad Tapsa P.
VastaaPoistaSuomessa ei ollut laillista eduskuntaa ja hallitusta keväällä 1918. Silloin istunut eduskunta ja hallitus eivät olleet laillisesti valittuja. Tämä eduskunta kuitenkin 15. marraskuuta 1917 päätti ottaa korkeimman vallan käsiinsä Suomessa ja junaili sitten itsenäisyysjulistuksen ja sille tunnustuksen Pietarissa hallintorakennukset kaapanneilta bolsevikeilta, joita ei yleisesti Suomessa, eikä muuallakaan pidetty silloin Venäjän laillisina hallitsijoina. Suomen laillisesti valittu (edellinen) eduskunta oli kuitenkin jo 18. Heinäkuuta samana vuonna julistautunut korkeimman vallan käyttäjäksi Suomessa. Kyseisen eduskunnan vähemmistönä olleet, eli ne, jotka myöhemmässä laittomassa eduskunnassa junailivat itsenäisyysjulistuksen ja sille "tunnustuksen", sekä itselleen mieleisen perustuslain ja korkeimmat hallintopaikat, hoitelivat kuitenkin kulisseissa juoksupoikiensa avulla Venäjän väliaikaiselta hallitukselta kielteisen päätöksen valtalaille ja tilasivat eduskunnan hajoituksen. Valtalaki oli kuitenkin yhtä perusteltu ja hyväksyttävissä Suomen perustuslakien mukaan kuin myöhemmin Marraskuussa tehty vastaavanlainen päätös. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa Marraskuun päätöksen laillisuuden hyväksyminen johtaa siihen, että se, ja sitä seuranneet toimet itsenäisyysjulistukseen ja Trotskin junailemaan itsenäisyyden "hyväksymiseen" ovat laittomia, koska vastaava päätös oli jo tehty Heinäkuussa. Tuosta ei pääse millään, se on täydellinen catch-22.
Olen itse sitä mieltä, että tämä silloisen oikeiston junailema valtiokaappaus oli sisällissodan todellinen sytyke (muitakin toki on). Ei "bolsevikkikiihotus" tms. jota kyllästymiseen asti oli luettavissa seuraavien vuosien aikana kirjoitetuissa apologioissa, joissa kaikki Suomen omakseen voittaneen liigan omat kieroilut ja verityöt selitettiin teleologisesti ja jumalallisena johdatuksena Pyhän Suomen Kansan itsenäistymisen tiellä.
1918-VOITTAJAN LAKI...
VastaaPoistaMielenkiintoisia näkökantoja tässä tullut esille. MUTTA toisaalta aina ja kaikkialla noudatetaan voittajan lakia ja/tai voittajan tulkintaa laeista; tai tehdaan tarvittaessa uusi laki (myöhempi esimerkki vaikkapa sotasyyllisyysoikeudenkäynti).
Niin, sellaista se on valta, se jolla se on, tekkee mieluisekseen.
VastaaPoistaSuomen kruununperillinellä Porvoossa saattoi olla tarpeeksi hengissä pysyttelyssä.
Tiesittekö muuten, että ns. Vaasan senaatin eli hallituksen päätökset ovat osin lainvastaisia, koska riittävää määrää senaattoreita ei ollut paikalla. Suomen itsenäisyyden alku rakentuu siis laittomille päätöksille.
VastaaPoistaTuli vaan mieleen. 1654-58 huitteilla ruptuurisodan seurauksena Karjalan ortodoksiväki muutti Ruotsin kostoa pakoon karjoineen Tverin seudulle, jossa se on vieläkin ja pajattaa omaa kieltään.
VastaaPoistaTapahtuipa, että 1939-45 taas karjalaiset levisisvät kuin varpusparvi toiseen suuntaa, osa karjoineen vieläkin kauemmaksi kotiseudultaan kuin ruptuurisodan pakolaiset. Vaan eipä taida kieltä löytyä kolmensadan vuoden päästä.