Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Sivun näyttöjä yhteensä
9. tammikuuta 2009
Alushameen povitasku
Taskut tulivat todella käyttöön 1700-luvun lopulla. Kurenyöristä vyötäisillä riippuva pussi on tietenkin ollut käytössä tuhansia vuosia. Kaupunkipaikoissa kukkaropussia – joka saattoi sisältää myös tulusraudan ja taulaa – pidettiin varkailta suojassa päällysvaatteen alla, ja siihen päästiin käsiksi vaatteessa olevan viillon kautta.
Kun lähdin ensimmäistä kertaa Pariisiin, äitini jatkoi povitaskuani toisen mokoman niin että passi ja vähät rahat olivat siellä todella turvassa taskuvarkailta – varsinkin kun myös vetoketju oli ommeltu kohti kainaloa auki vedettäväksi.
Kellotaskua kaipaan joskus hiljaisina hetkinäni; armeijan housuissa (m/36 pussihousut) oli liitingissä pikkuinen tasku. Kolikkotasku takin sivutaskun sisällä on mainio.
”Pikku-Pietarin pihan” lukeneet muistavat päähenkilön riemun päivän, kun hänen uusissa molskihousuissaan oli perstaskut.
Perstaskuja oli kolmenlaisia, oikeita, haitarimallisia (kuten nykyiset reisitaskut) ja päälle ommeltuja, kuten farkuissa.
Kehitys oli kehittynyt täyden ympyrän. Ajatus oli alkujaan kuljettaa mukana kolikoita tai muuta arvo-omaisuutta ja pitää kädet vapaina esimerkiksi katutappeluun. Lopuksi tasku on käyttökelvoton koriste. Kuulemani mukaan takin rintataskussa ei saa pitää muuta kuin siististi taiteltua nenäliinaa, eikä sivutaskuissakaan saisi kuulemma säilyttää muuta kuin tiliotetta.
Paidassa ei saa olla rintataskua. Jos sellainen kuitenkin on, siellä ei saa säilyttää mitään.
Taskuja kuitenkin käytettiin, ja suosituin käyttötapa eli käsien pitäminen taskussa, julistettiin erittäin huonoksi käytökseksi. Sitä se on kai vieläkin.
Armeijassa nyrkit taskussa lunkiminen johti välittömästi terävään huomautukseen. Vastaavasti jo 1920-luvulla sotilaiden ivamukaelma hengellisestä laulusta ”Käy yrttitarhassa polku” alkoi ”Käy nyrkit taskussa solttu”.
Herrahenkilöitä on varoiteltu puoli vuosisataa, ettei lompakko ole syytä kuljettaa takataskussa. Havaintojeni mukaan useimmat tekevät kuitenkin niin. Sitä pidän outona, että kun pusakoihin keksittiin käynnkkätasku entisen savukepakkauksen kokoisen taskun paikalle, kukaan ei ole vieläkään keksinyt taskua, johon mahtuisi pankkikortti ja pieni määrä rahaa.
Taskuiltaankin parhaat housuni päätyivät Valtion pukutehtaan lopetettujen listalle. Reisitasku on ainoa oikea paikka kännykälle – saa esiin yhdellä otteella sekä kävellessään, seistessään että istuessaan ja jopa autoa ajaessaan. Voi kailottaa yleisön iloksi. Niissä oli kolikkotasku ja tarranauhalla suljettava tasku linkkarille ja karkean luotettava vetoketju takataskussa.
Huhu kertoo, että ulkoilupuolella olisi vastaavia – mutta kun näiden vitsi oli se, että ne olivat äkkiä katsoen kohtuullisen siistit housut, jotka jalassa saattoi uskaltautua vaikka Stockmannille saamatta myymäläetsivää peräänsä.
Erähenkiset versiot tuovat hiukan liikaa mieleen naapurimaiden mafian.
Miksi taskuja on oltava monta? Rahat ja vastaavat on pantava vähintään kahteen paikkaan. Ryöväri tyytyy melkein aina lompakkoon ja vaatii ehkä vielä kääntämään taskut nurin. Ryöväri ei tiedä, että on ylimääräinen tasku, jossa on sen verran kahdenkymmenen dollari seteleitä, että pääsee majapaikkansa nuolemaan haavojaan.
Pekka Lipposella ja Kalle-Kustaa Korkilla oli aikana ennen James Bondin keksimistä seteleitä piilotettuna kengänkorkoon.
Tuo alushameen povitasku on sitten totta. Soitin äidilleni ja anopilleni. Alushameessa tai alemmassa hameessa oli edessä helmassa tasku. Naisihminen säilytti keskeisiä tarvikkeita esiliinan taskussa, mutta kun essu oli esimerkiksi junamatkan takia jätettävä pois, alushameen tasku oli loistava paikka vaikkapa junalipulle. Kuulemma näky saattoi olla aika mieleenpainuva, kun matkustajatar selasi sitten hameitaan niin kuin virsikirjaa – niitä saattoi olla monta päällekkäin.
Mutta ehkä päädyn tällä puheella esiliinaan tai otan talvikäyttöön kaupunkiguerillan liivini (Timberland). Esiliina on taskujen kantolaite. Tunnettu ja kadehdittu versio on ”kirvesmiehen esiliina” eli nahkainen najulapussi. (Navan päällä kuljetettavat vyölaukut ovat onneksi menneet muodista.)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Paidassa ei saa olla rintataskua. Jos sellainen kuitenkin on, siellä ei saa säilyttää mitään.
VastaaPoistaEikös paidan rintataskussa kuulu kuljettaa niin paljon kyniä kuin sinne mahtuu?
Tai riippuu kai paidasta.
1) Vanhan ajan Jameksissa oli oikealla kolikkotasku, josta etusormella sai sopivasti kolikon "levariin" tai 20 pennin pajatsoon. En tiedä onko enää, kun en ko.housuja käytä. (Mielestäni kuuskymppiset jätkät farkuissa vaikuttavat hieman jämähtäneiltä: "Kulmilla on Reino Lattu jne."
VastaaPoista2) Ettei vaan olleet "perspaikat", jotka Pietarin molskihousuista tekivät niin hienot?
3) Pirtukauden liivit taskuineen olivat aivan hurjat! Niistä on hienoja kuvia.
4) Vaan oliko Sinulla, Kemppi alakoulussa liivi, sukkanauhat ja pitkät villasukat, ennen kuin tulivat pitkät miesten kalsarit?
Ne sitten olivat inhottavat vehkeet, vieläkin hävettää ja kiukuttaa!
pekka s-to.
Vielä vähän:
VastaaPoistaOnko kersantti saanut nenälleen vai onko joku raapinut kuvaa?
Mikä siellä siiven päällä oikein on?
Ja mitä miesten välissä, koneen päällä on, kukkia?
Onko kersantti isäsi? Komea mies vasemmalla se ei voi olla! :-)
pekka s-to.
Jukka kirjoitti:"(Navan päällä kuljetettavat vyölaukut ovat onneksi menneet muodista.)"
VastaaPoistaOnneksi.
Minä olen joskus seonnut taskuihini...
VastaaPoistaKäsien pitäminen taskussa on huonotapaista germaanien parissa, mutta ei Hänen Majesteettinsa Kuningattaren hallitsemilla saarilla. Puvun leikkauskin on perinteisesti ollut erillainen Rhein kahtapuolen.
Tämän selittäminen onnistuu paremmin pukuluennollani, pääsen esittelemään muutoinkin sitä, miten erillainen leikkaus vaikuttaa siihen, miten ihminen liikkuu ja elää puvussaan.
Eräälle vanhalle kamulle sattui niin, että hänen maailman ympärimatkallaan hän sai vähän rautakuuria suoraa vatsanpeitteisiin Kolumbiassa ja kaikki muu vietiin paitsi housut jalasta ja kolmesataa taalaa jotka olivat ...
Tässä kohden karkasi P.Jäppisen mopo ja tekstiä tuli pari sivua, joten loppu löytyy minun saitiltani.
Viimeiselle 'matkalle' lähdettäessä taskuilta poistuu 'tarkoitus' . . .
VastaaPoistavai onko uusi aika koittamassa kun Kodin Pellervon mukaan Huittisten kansalaisopistolla järjestetään ruumisarkkukursseja. Ehkä joku 'uhmakkaasti' lisää myös puupalttooseensa taskut 'matkatarpeille'.
Ad Anonyymi: kyien itämien rintataskussa on insinöörin merkki (diplomi-insinöörien mielestä).
VastaaPoistaAd Anonyymi: - tuskallilen kysymys - oli lyhyet housut, kaameat liivit takaluukkuinen ja peltinappeineen ja karhistavat sukat, joista toinen oli yleensä syltyssä. 1951-1953
VastaaPoistaAd Anonyymi: - kersantilla on laastari, lentokone on Fokker CX, alasampuja oli LaGG ja hyvin osui suojahävittäjistä huolimatta. En ole vieläkään antanut anteeksi veljelleni, että hän piti loppuun tuo Friitalan Luftwaffe-mallisen nahkarotsin.
VastaaPoistaIsäni Kullervon habitukseen saattoi vaikuttaa myös ikä. Luutnantti oli 20-vuotias.
Kenties teknologian suuri keksintö ompelukone mahdollisti taskujen teollisen tuotannon?
VastaaPoistaRäätälin käsin ompelemana se oli tavattoman työlästä, taskuja riitti vain kuninkaallisille - jos heillekään.
Mutta mitäpä sitä ihmisen tarvitsi kuljettaakaan henkilökohtaisia tavaroita mukanaan? Riitti kun oli puukko vyöllä tupessa ja tulentekovehkeet nassakassa.
Niin.
VastaaPoistaKomppanian päällikkö Kapteeni Sarkala piti aina puhuttelunsa niin että hänellä oli kädet ristitty rinnalle, peukalot asetakin rintataskujen alla.
Napit oli kireällä ja napinlävet venyivät mutta valppaampi asento kuin kädet puuhkassa pönöttäminen.
En tiedä, olenko jämähtänyt, kuusikymppinen kuitenkin ja farkut jalassa. Nykyajankin Jameksissa on kolikkotasku oikean etusormen ulottuvilla.
VastaaPoistaPikku Pietarin molskihousuissa oli perspaikat, vahvikkeet. Kansakoulussa minullakin oli sukkanauharitarikauden jälkeen taka- ja polvivahvisteilla, nahkaisilla, varustetut pussihousut.
Minusta vyölaukku-ilmiö kertoi somasti ja kaukaakin, että tuolla on, tai on vastaan tulossa, suomalainen lisäpusseilla varustettu ylihyvinvoivamies.
VastaaPoistaLiian lyhyiksi leikatuissa pitkissä kesähousuissa tai liian pitkiksi jatketuissa lyhyissä shortseissa.
Ai ettäkö khaki-vihreissä? No tietysti!
Vielä Petjalle kun en erinomaisuuttani huomannut:
VastaaPoista"Käsien pitäminen taskussa on huonotapaista germaanien parissa..."
Ja monen muunkin mielestä: Muuan äiti neuvoi poikaansa aseman tungoksessa ottamaan kädet pois omista taskuista:
"Me ollaan nyt töissä - Immanuel!"
(Navan päällä kuljetettavat vyölaukut ovat onneksi menneet muodista.)
VastaaPoistaHarmi että muoti meitä hyppyyttää. En nimittäin ole keksinyt, miten housujen taskuun (kesällä ei ole takkia) saa lompakon, kolikkopussin, kodin avainnipun, auton avaimet, kännykän ja digikameran (pokkarikokoa). Vyölaukkuun nuo kaikki mahtui ja vyötärön sivulla se ei ollut tielläkään.
Narsismi ja johtajuus ei pidä sekoittaa:
VastaaPoistaBlogger Homo Garrulus sanoi...
Narsistit eivät itse ymmärrä että ovat narsisteja mutta paras määritelmä narsuille ei ole esilläolo (joka on mm myyjän ja yritysjohtajan pakote) vaan se, ettei anna arvoa toiselle.
Se on narsu; se voi olla erittäin hiljainen ja tyylitajuinen; paskamaisuus asuu tavassa millä narsu falsifioi tai vähättelee ihmisiä ympärillään: se on narsu: ei anna arvoa toiselle.
..
Ostan sinulle alushameen Kemppinen; ei sen takia, että sellaista kaipaat (koska olet mies minusta) vaan siksi, että muistat minut sitten kun en enää jaksa esiintyä blogissasi. Silloin olen päässyt töihin ja narsut lopettavat minun arvoni vähättelyä.
Olet förkkelinä siksi aikaa: suojana, että minun taseeni pysyy suorana eikä niihin tule korvia kulmiin.
Kyllä käsien taskussa pitäminen on "sallittua" maailmassa noin ylipäänsä, jopa suotavaakin, poislukien saksalaiset kulttuurit. Sieltähän tosin meillekin on paljon kulttuurivaikutteita tullut. Jos esimerkiksi hakee kymmenen kuvaa miespuolisesta englantilaisesta kuninkaallisesta vapaamuotoisessa tilaisuudessa on melko varmasti ainakin yhdessä kädet taskussa. Ja heitä noin ylipäänsä ei voine syyttää kovin epämuodollisesta käyttäytymisestä.
VastaaPoistahttp://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1568998/The-Crown-jewel.html?pageNum=2
Rintatasku tosiaan on vain nenäliinalle, eihän siellä mitään muuta oikein voisi järkevästi pitääkään. Mutta onhan takissa sisäpuolella paljon taskuja.
Sisäpuolisiin taskuihin saa kyllä järkevästi monenlaista; puhelimet, kalenterin, kortit, kolikot, lompakon, kyniä ja kampoja sekä muita mahdollisia tarvikkeita. Minunkin takeissani on yleensä 4 tai 5 sisäpuolista taskua, joissa pitää kaikkea mahdollista, mm yksi oikein sopiva korteille ja muutamalle kolikolle.
Ulkopuoliset taskut taas ovat enemmänkin koristeita tai ohuiden tavaroiden säilyttämiseen. Siksihän ne useimmiten ovatkin kiinnineulottuja kaupoissa. Kyllä ne kuitenkin kannattaa aukaista, kaikkea pientä ja ohutta kulkee niissä hyvin mukana (taas mm muutama kolikko). Ja usein näkee esim englannissa pidettävän käsiäkin pikkutakin taskussa (jopa virkapuvun).
http://www.dailymail.co.uk/news/article-557172/Prince-Philip-taken-hospital-suffering-chest-infection.html
Kunnon puvussa on housuissa käyttökelpoisia taskuja, joihin voi laittaa sitten paksumpia tai terävämpiä esineitä kuten avaimet (tai puhelimenkin).
Eiköhän kaikki tarvittava löydä paikkansa kunnon puvun taskuista, harvanhan sentään esimerkiksi vaihtoalusvaatteita tarvitsee mukanaan kantaa. Ja muutenkin, oman puvun lukuisiin taskuihinhan voi laittaa mitä haluaa, monet vaan haluavat säästää sekä vuorikankaita että istuvuutta.
Raja-Karjalan perimmäisestä nurkasta kotoisin ollut isäni kertoi, että hänelä oli koulua aloittaessaan palton taskusta leikattu koululaukku, jossa oli naruviileke.
VastaaPoistaLaGG
VastaaPoista"Miksi taskuja on oltava monta?"
VastaaPoistaEi miksikään. Käsilaukku on keksitty...
Entisten alushameiden sisätaskukäytäntö elää ja voi hyvin nykyisessä urheiluvaatemallistossa. Pyöräily on sensorttinen liikennemuoto, että sitä harrastetaan muuallakin kuin kilparadoilla ja liikuntapaikoilla. Retkeilijöille ja matkailijoille tarjotaan käytettäväksi ihonmyötäisiä pyöräilytrikoita, joissa on usein yksi pussitasku sisäpuolella.
VastaaPoistaEntisaikojen leppoisammissa pyöräkilpailuissa eväät kuljetettiin pyöräilypaidan (bike jersey) selkätaskuissa, joita on ommeltu alaselän kohdalle kolme kappaletta rinnakkain. Nykyäänkin noista selkätaskuista löytyy energiapatukkaa tai jopa juomapussia.
Myös uimareille tarjotaan pieniin spiidoihinsa sisäpuolisia pussitaskuja, joihin voi kätkeä pukukopin avaimen tai pari pientä seteliä minigripillä vesisuojattuina. Vaikka monien suosittujen surffailumaiden (Australia, Malesia) setelit ovatkin jo valmiiksi muovivalmisteisia. Kylpylän allaspuolen baaritiskille voi näin kätevästi kantaa luottokorttinsa, joka sekin pitää vettä euroseteleitä paremmin.
Muistammehan kuitenkin, että vesillä vesiselvänä myös uidessa ja autoillessa kailotetaan vain hands-free-puhelimeen.
Insinöörien ja laboranttien univormuun kuuluvat lukemattomat rintataskukynät ovat nykypäivien konttoreissa ja tutkimuslaitoksissa tehneet tilaa erilaisille kaulaan ripustettaville remmeille.
VastaaPoistaOlen eräässäkin innovaatiokeskuksessa todistanut ehdan insinöörin kaulahihnasta roikkumasta kaikkiaan kymmenen erilaista kulkukorttia, kynää, usb-muistia, avainnippua, kännykkää, hilavitkutinta ja härrävärkkiä. Itse laskin. Jonkinlainen turvariepu se rintapielen tavarapaljous varmaankin oli. Eivätpä taskut veny, mutta ryhti kärsii.
Liivi peittää kivasti jenkkakahvoja ja siksi se on suositeltava vaatekappale (verrattuna siihen, että tunkee paidan housun sisään ja kiristää mahamakkaroita vyöllä), mutta jos siinä vielä sattuu olemaan sopivat taskut, on siinä hyvä säilyttää tupakka-askia.
VastaaPoistaAd Heikki Rönkkö
VastaaPoistaEi taskun ompeleminen mikään amerikan temppu ole käsinkään tehtynä. Muutama vuosi sitten tein viimeksi taskut kokonaan käsin, noin ikään kuin harrastuksen vuoksi. Pikkuisen se vaatii sorminäppäryyttä ja vakautta, mutta on kuitenkin melko helppo homma.
Ne "kaksineuvoiset" taskut jotka tein erääseen viittaan, josta kerron blogillani, tein käsin, koska sellaisia ei oltu aikaisemmin tehty, sillä tekniikalla ja halusin pitää joka langanhyppysissäni, jotta tietäisin sen olevan mahdollista.
Tukevaan tweediin tehtyyn rintataskuun tulee oikestaan parempi ilme, jos sen tekee käsin.
Kuitenkin yleensä konetikki on parempi, sillä se on tasalaatuinen, vakaa, verrattuna käsintehtyyn, mutta joskus käsintehty on parempi.
Eräät englantilaiset vaatturit kiinnittävät edelleen miesten kuosin laitavaatteen käsin, mutta mannermaalla se tapa katosi jo 1900-luvun alussa.
No niin, nyt tällä saitilla on näköjään jo päästy 2-3 vuotta kestäneen erilaisten vaatekappaleiden vatkaamisen jälkeen jo alushameen taskuihin!
VastaaPoistaEhkä siis sopii toivoa, että blogisti pääsisi vihdoin viimein jutuissaan itse asiaan, eli seksiin, pornografiaan, erotiikkaan jne.
Siis: Housut pois!
1970-luvun loppupuolella Kreikassa tuppasi naurattamaan kun paikalliset miehet kanniskelivat hieman lompakkoa suurempaa käsiväskyä kädessään. Väskyssä oli sellainen renksa joka oli pujotettu ranteen ympärille.
VastaaPoistaNuorina opiskelijoina -74 lähdimme tyttöystävän kanssa junamatkalle Puolaan. Hän ompeli passia ja kukkaroa varten molemmille vihreästä nylon-kankaasta kaula-pussit, joita voi pitää paidan alla. Se olikin hyvä idea.
VastaaPoistaYöjunassa Varsovan ja Krakovan välillä jouduimme seisomaan osan 5-6 -tuntisesta matkasta jopa yhdellä jalalla junan eteisessä 10-15 muun matkustajan kanssa; yksi mummo oli vessassa kanojen kanssa estäen sen käytön. Jotkut roistot yrittivät tupakantumppeja olkavarteen tumppaamalla kiristää rahaa minulta siinä tilanteessa. Kaulapussissa "omaisuus" oli kuitenkin piilossa. Krakovalaisen hotellin aulassa joku epäsiisti bodari yritti vielä houkutella hotellihuoneeseen,
hyvä että kieltäydyin. Tämä oli ennen Solidaarisuus-aikaa. Tavalliset taskut eivät olisi siellä riittäneet.
Olihan siellä muitakin hankaluuksia
,kuten jatkuva ripuli.
Yhdet kuuluisat (alus)hameen taskut sijaitsevat Itä-Suomen hovioikeudessa, jonne eräs hovioikeudenneuvos keräsi aikoinaan oman rikosmuseon. Muun valtiolle takavarikoidun esineistön ohella siellä säilytetään tänäkin päivänä Elli Hagertin viinahametta.
VastaaPoistaTästä museosta oli laaja juttu Savon Sanomissa joskus 70-luvulla. 90-luvulla eräs toimittaja pyrki sinne jutuntekoon, mutta silloinen presidentti ei päästänyt.
Kemppinen voisi ehkä sisäpiiriläisenä päästä.
Varmaan vakiintuneissa, jos kohta ei aina vakituisissa, viroissa lompakko mahtuu ohuuttaan takataskuun, kuten jätkillä palkkapäivien välillä, tai sitten se toimii masai-kenkien tai satulatuolin lailla perimmäistä epävarmuutta kuvaavana takapuolikiikkuna. Monilla muilla vastaava kulkee nykyisin kahtia jaettuna; kolikkopussi autossa tai takin vuoripuolen oikeanpuoleisessa alataskussa, ja lompakko litteänä takin povitaskussa. Paidassa voi hyvin olla rintatasku esimerkiksi paria käyntikorttia varten, mutta pukupaita so. tumman puvun jne. kanssa toki taskuitta.
VastaaPoistaPäreen aihe ja useat kommentit ovat olleet hyödyllisiä, kiitos!
VastaaPoistaMuutaman ajan päästä joudun johtamaan retkuetta eräässä Afrikan maassa ja kanniskelemaan mukanani käteistä noin kolmen kuukausipalkkani verran. Setelipinot lienevät paksuhkoja, vaikkei Zimbabwessa - onneksi - liikutakaan.
Kenkiin lienee hyvä laittaa joku kätkö, mutta muuten - ei kun ompelemaan taskuja alushameisiin.
"Tuo alushameen povitasku on sitten totta."
VastaaPoista--------
Minulle tuli kuitenkin tästä mielikuvasta lähinnä mieleen Salvador Dali tai tahaton surrealismi.
Dali: Woman with Drawers
T.
Tuo alushameen povitasku on sitten totta.
VastaaPoistaPitääkö hameen olla korvilla, että tasku olisi povella?
Palasin vastikään maasta, jossa ilmaston vuoksi voipi illallakin mennä **** paikkaan syömään shortsit jalassa ja golfpaita päällä, samoilla housuilla pärjää siis koko päivän (ok business suit on kyllä käytössä liike-elämässä). On tarjolla kymmenkunta taskua, kaikki tarpeellinen mahtuu niihin.
VastaaPoista