Sivun näyttöjä yhteensä

9. marraskuuta 2016

Jaa


 
Koska osa kirjoistani ei ole tänään tavattavissa, minulla ei ole keinoa tutkia, miksi eduskunnassa annetaan jaa-ääniä. Arvaisin että tuo sana on arvioitu joskus, ehkä säätyvaltiopäivien aikaan, melkein kaksikieliseksi.

Arkkitehdin olisi ollut vaikea istuttaa sievästi istuntosalin seinälle sanat ”ottiatuota – ei – tyhjiä – poissa”.

Kuten kaikki muutkin, olen katsonut silmäni sokeiksi Yhdysvaltojen vaaleja ja ymmärrän näkemästäni saman kuin monet lukijoistani eli en mitään.

Eliitti, jota aina puolustan, ja sovelletut tieteet saivat sormilleen. Valtamedia, johon lukeudun tai ainakin lukeuduin Sanomalehteen kirjoittaessani, sai sormilleen. Kaiken lisäksi Trump piti hyvän puheen. Siinä esitettyjen ajatusten vilpittömyydestä en sano mitään. Sanon vain, että perinteellisen ajatuksen mukaan puheen pitäisi olla käsitettävä. Jos nyt siinä on perää, että vähän koulutetut ja oman arvionsa mukaan aiheettoman vähälle jätetyt äänestivät Trumpia, tuo puhe oli heille täysin käsitettävä.

Kampanjan loppuvaihe kiertyi työpaikkoihin. Nyt puhuttiin käsitettävästä työstä, siis maanteistä ja silloista. Siitä ei puhuttu, mitä työ tarkoittaa.

Pääministeri Sipilä otti tilaisuudesta vaarin ja palasi niin sanoakseni ay-vastaiseen ajatukseensa, joka koki kovia alkuvuodesta.

En tiedä, onko se oikeasti ay-vastainen. Sen ajatuksensa yhteydessä mainitaan nykysana kohtaanto ja etenkin työpaikkakohtainen sopiminen.

Minä joka en ole vastuussa puheistani, olen sillä kannalla, että työoikeuden järjestelmä on vanhentunut ja haitallinen. Puhe työmarkkinoista on virheellistä, koska ei meillä ole sellaisia markkinoita, joilla työvoiman kysyntä ja tarjonta voisivat kohdata. Meillä on työmarkkinoiden sijaan sotasosialismia muistuttava suunnitelmatalous, joka on myös menettelytavoiltaan kuin huuto menneisyydestä.

Asiat ovat vaikeita eivätkä ne ole kaikin osin järjellisiä. Ultimatum on peli tai ajatuskoe, peliteorian alkeita. Se löytyy YouTubesta (The Ultimatum Game). Kallella on kaksitoista pikkuleipää ja hänen on tarjottava jotain Villelle. Ville voi hyväksyä tai hylätä tarjouksen. Jos hän hylkää tarjouksen, Kallekaan ei saa mitään. Häneltä viedään kaikki pikkuleivät pois.

Rationaalinen ratkaisu on hyväksyä yhden pikkuleivän tarjoaminen ja jyrsiä sitä sillä välin kun Kalle popsii yksitoista. Mutta käytännön kokeissa yhden, kahden tai kolmen makean tarjoaminen johtaa välillä kieltäytymiseen. Ei siis pikkuleipiä kenellekään. Kieltäytymisen syy on epäoikeudenmukainen tarjous tai loukattu ylpeys. Tarjoajan kannalta puolet on turvallinen vaihtoehto. Olisi outoa, ellei toinen hyväksyisi sitä. Lisäksi kotona on opetettu, että niin kuuluu tehdä.

Järki siis sanoo, että parempi vähän kuin ei mitään, mutta ihminen ei toimi järjen mukaan, ja taloustiede on suistanut suutaan oletettuaan ennen, että taloudellinen toimija (ihminen tai yhtiö) on rationaalinen.

Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka ovat tuhonneet yhdessä kavereitten kanssa tehdyn työn satsattuaan itse siihen hirveästi, koska ovat ruvenneet luulemaan, että joku kaveri saa siitä liikaa kiitosta.

Eräs jumiutti haittakoodilla tietokoneohjelman demon, koska ei hyväksynyt aakkosten mukaista sijaintiaan tuotteen tekijänä.

Ei kai sekään ole rationaalista käyttäytymistä, että aiheuttaa itselleenkin vahinkoa näyttääkseen toiselle.

Hiukan tämä on turhaa hurskastelua. Tunnen ihmisiä, jotka ovat kuluttaneet koko elämänsä ”näyttääkseen niille” selvittämättä koskaan itselleen tai toiselle, ketä ’”ne” ovat.

Koska Valkoinen talo on tänään kaikkien mielessä, kerron eteenpäin tiedon, joka ei ole ajankohtainen.

Valkoisen talon nurmikko on se kaikkein hienoin paikka. Keksijä oli nyt lukemani mukaan Ranskan kuningas Frans I. Hän rakennutti sellaisen palatsin, jonka eteen jäi joutomaata ja pani alustalaisensa niittämään ja keritsemään sitä minkä ehtivät.

Ennen koneitten aikakautta tehtävä olikin hurja, jos nurmikossa oli pinta-alaa.

Hyvin pian oli keksitty puistot nurmikenttineen ja ranskalainen ja sitten brittiläinen perinne olivat syntyneet. Tarkoitus oli näyttää kaikille tulijoille ja ohi kulkeville, että meillä on millä mällätä. Työvoimaa löytyy myös täysin turhiin tarkoituksiin, siis sellaiseen, mikä ei palvele ravinnon hankkimista, eläimiä eikä oikein mitään.

Ja tätä perua golf ja tennis ovat maailman hienoimpia pelejä, joidenkin mielestä. Ja jalkapallo sitten.

Nurmikenttä, jolla pelataan, synnyttää nykyisin aika tiedottoman mielikuvan rikkaudesta ja hienostuneesta kauneuden tajusta. Tietysti asiat muuttuvat. Kun en golfia harrasta, näen kentän lannoitteiden, myrkkyjen ja ennen kaikkea kasteluveden mielettömänä haaskaamisena. Tiedän että toisille peli tuottaa mielihyvää ja nuo ikävät ajatukset ovat pientä verrattuna esimerkiksi maatalouden aiheuttamaan ympäristökuormaan.

Näissä ajatuksissa ajattelen jättää uuden terassini edustan enimmäkseen nurmikotta. Puut ovat mieluisia, sen sijaan eivät pensaat, jotka hyökkäilevät kulkijoiden kimppuun.

Savossa kesäpaikkamme oli suunniteltu sillä silmällä, ettei sinne saa nurtsia eikä ryytimaata vaikka yrittäisi. Minulle ja samoin tiettävästi pojalleni ja hänen pojilleen, muista puhumattakaan, on reteää istua aamukahvilla ikiaikaisen peruskallion päällä ja ihastella kuolemattoman jäkälän kirjavoittamia kiviä.

”Olen katsonut silmäni sokeiks / unelmaini kirkkauteen, / en onnea pyydä, mut unet / suo nähdä mun uudelleen." (Lauri Pohjanpää).

30 kommenttia:

  1. Kauan sitten vanhoina optimistisina aikoina yli 700 ulkomaalaista eri rotuja ja kansoja edustavaa teini-ikäistä vaihto-oppilasta sai istua Valkoisen talon nurmikolla, ja presidentti puhui meille.
    760 Exchange Students Chant 'We Like Ike' as President Greets them. [etusivu] - The New York Times, Friday, July 19, 1957. [The New York Times, Archives]

    VastaaPoista
  2. Huutoäänestyksessä on vaikeampaa sanoa 'kyllä' kuin 'jaa'. http://www.kysy.fi/kysymys/kansanedustajat-aanestavat-jaa-ei-tyhja-poissa-mutta-mika-ihmeen-jaa

    VastaaPoista
  3. https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=le-74R9C6Bc#t=820s
    Edellä näkyy, että kapysiiniapinatkin suuttuvat epäreilusta kohtelusta.
    Jos nyt oikein muistan, niin Indonesiassa tai siellä päin ihmiset hyväksyivtä ultimatumpelissä keskimäärin pienemmän osuuden (30-40%)kuin me täällä lännessä. Vaikka kyllähän Suomessakin pienipalkkaiset palkansaajat ääänestävät kokoomusta.

    VastaaPoista
  4. Muistan läpi elämäni hetken, kun ensi kerran pääsin pelaamaan jalkapalloa nurmikentälle. Siihen asti olimme pelanneet vierasottelumme Makkolan hiekkakentällä, jonka poikki nurkasta nurkkaan kulki tie, jota myöten ämmät ajelivat polkupyörillä ämpäri sangassa roikkuen - kapalaisten lisäksi piti varoa heitäkin. Sitten kerran 11-vuotiaana pääsimme keskuskentän nurmelle ja se oli oudon juhlava kokemus, joka synnytti todellakin "mielikuvan rikkaudesta ja hienostuneesta kauneuden tajusta". Teki mieli riisua kengätkin jalasta.

    Niin, Trump. Pitäisikö alkaa katsella turvapaikkaa Ruotsista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä äänestin Trumpia, ja hänestä tulee hyvä presidentti Suomelle. Ilmeisesti Ruotsissa äänestettiin ennakko-odotusten mukaisesti Clinton?

      Poista
    2. Vanha kunnon Makkolan kenttä. Kovasti on se seutu muuttunut. Kenttä kaavoitettiin asuntokäyttöön ja ensimmäiset talot rakennettiin viime talvena. Kouluakaan ei enää ole naapurissa, se paloi viitisen vuotta sitten.

      Poista
  5. Oman arvionsa mukaan aiheettomasti vähälle jätetty menettää sen, minkä varassa lopultakin yhdessä elämme, nimittäin luottamuksen.
    Kuussa ei ole käyty. Joku tekee tilin uskottelemalla muuta.
    Rampin voitto on itsestään selvyys kun katsoo maailmaa viheriön juurelta ylös...päin.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  6. "Meillä on työmarkkinoiden sijaan sotasosialismia muistuttava suunnitelmatalous, joka on myös menettelytavoiltaan kuin huuto menneisyydestä."/Kemppinen

    Tjaah. Olisin odottanut hieman lennokkaampaa perälaudan potkimista, kun kuitenkin historia eli menneisyys on kallein opettajamme. Tämä kaikkien, toistan: kaikkien, tiedossa oleva Suomen talouden mätäpaise, eli yleissitovuus, ei suinkaan johdu pelkästään peliteorian mukaisesta determinismistä. Ja vaikka perälauta poistuisikin, ilmenisi taatusti aivan uudenlaisia ongelmia, joita peliteoria kuvailee sattuvasti termillä "annas ny kattoo".

    Pahimpana kivenä auvoisen liberaalin työmarkkinan synnylle on tietenkin tasa-arvoksi naamioitunut suunnaton kateus, eli yleisvasemmistolaisuus. Eikä siinäkään kaikki. Jopa työnantajat kadehtivat toisiaan ja kiusoitellakseen työnantajatovereitaan joku maksaa aina ylisuuria palkkoja alaisilleen. Esimerkkinä toimii äskettäin paljastunut Kakslauttasten tapaus, jossa rahaa tuhlautui kokonaista 2 euroa tunti/työntekijä, vaikka 1,99 olisi hyvin kelvannut työntekijöille.

    On varmaa, ettei yksikään toisten teorioiden kanssa riidoissa oleva talousteoria kärsi nälkää, asunnottomuutta ja vilua. Vain toteutetun talousteorian uhrit voivat niitä kokea. Kaikkien teorioitten sisään kuuluvat aina myös suojattomimmat ihmiset. Heistä puhutaan "potentiaalisina uhreina" kuten sotaliberaalit kunnon talouspelimiehet sievistelevästi sanovat. Köyhät ovat kaikissa teorioissa jäseninä Raamatusta lähtien, jossa heidän ikuinen olemassaolonsa myös todistetaan ja siten kait oikeutetaan.

    Kaikkiin talousteorioihin mahtuvat kaikki talouden tapahtumat. Myös sellaiset, jotka eivät mahtuneet talousteorioihin silloin, kun pelejä keksittiin ja kuvailtiin sanoilla 'sesam' ja 'algoritmi'. Olkoon peleinä vaikka vangin dilemma, golf, kotipuutarha tai tennis, ne eivät voi ennustaa "mustia joutsenia". Nämä linnut ovatkin nurinkurisesti kaikkien teorioitten pelastajia, suojeluspyhimyksiä. EVVK.

    Suosittelen peliteoreetikko Nashin lisäksi myös pelimanniystäviä Crosby ja Stills . Kappaleessa "Helplessly Hoping" (Crosby, Stills & Nash) ollaan vielä synkässä sotasosialismissa, oi voi. Kertosäe on kuitenkin hauska.

    They are one person
    They are two alone
    They are three together
    They are four for each other

    VastaaPoista
  7. Golf-kenttien turmiollisuus on enemmän esteettistä kuin ekologista. Ei ole paljon ikävämpää maisemaa kuin luonnottoman näköinen golf-kenttä. Jos voittaisin megajättipotin rahapelissä, ostaisin golf-kentän ja metsittäisin sen.
    Kyllä nurmikko menettelee joissain keskustan puistoissa, esim. Espalla, missä alue ei ole kovin laaja. Mukava siinä on joskus istua. Noin muuten eivät laajat nurmikentät innosta.

    VastaaPoista
  8. En pahuuttani kommentoi lainkaan vaaleja. Mutta hykertelen mielessäni joka kerta kun Briteillä on uusia vaikeuksia Brexitin kanssa. Tulee hykerreltyä aika paljon. Saksalaiset muuten väittävät, että Schadenfreude olisi pelkästään saksan kielessä esiintyvä termi. Vähänpä tietävät.

    VastaaPoista
  9. Some-kuplasta katsottuna Trumpin voitto ei ollut yllätys. Mitä Washingtonissa tapahtuu seuraavaksi? Entäpä jos "Too big to jail" ei ole enää normi ja puhdistus lähtee käyntiin. Lahtiin menee koko nykyinen eliitti.

    VastaaPoista
  10. Kun englanninkielisissä maissa äänestetään "yea" ja "nay" niin kysymyksessä on varmaan kaksikielisyys.

    VastaaPoista
  11. Trumpin voittopuheen hyvyys ei paljoakaan kerro Trumpista. Olen kuullut lukuisia kertoja ihmisten toteavan, miten hyvä puhuja R. Reagan oli. Yes, we can: hänellä oli takanaan USAn terävimmät kynät, joiden nimet nykyään tiedetään.

    VastaaPoista
  12. Jo olevien nurmikenttien putsaamisessa on toinenkin aspekti, sen likaisen ja epätäydellisen olon poistaminen, joka mielen sopukoissa häilyy. Sama ilmiö kuin syksyiset maahanpudonneet lehdet, joiden näkeminen muodostuu joillekkin, varsinkin keski-ikäisille naisille, ylivoimaiseksi.

    VastaaPoista
  13. Trumpin vaalivoitto ja Finlandia Hymni alkoi soimaan päässä. Katson TV-uutisia ympäri maailmaa ja aistin helpotuksen. Ehkäpä vastakkainasettelun aika on ohi.

    VastaaPoista
  14. 1920-luvulla erään paikkakunnan ensimmäisen tenniskentän hommasi pihalleen nimismies. Seuraavaksi asukiksi tuli kirkkoherra.

    VastaaPoista
  15. Ilman tuollaista nurmikkoa, joka voi olla parinkin tontin laajuinen, hyvinvoiva ruotsalainen ei tule toimeen, joku motiivihan pitää olla tuota pikkutraktoria varten. On se niin ylevää sunnuntaipäivänä kierrellä manttaalilla ruohon tapossa. Minä kyllä pidän enemmän sellaisesta luonnonmukaisesta, antaa kasvaa vaan, tyyppisestä. Tosin golfin tai pallon peluu ei onnistu. En pelaakaan.

    VastaaPoista
  16. Syy "jaa"-ääniin lienee siinä, että alunperin eduskunta äänesti ensisijassa huutoäänestyksellä. "Jaa" on helpompi huutaa kuin "Kyllä" eikä yhtä murteellinen kuin "Juu".

    Puhemies arvioi huudon voimasta, kumpi puoli voitti. Jos tämä ei tyydyttänyt hävinneitä, saattoivat he vaatia tarkempaa suljettua lippuäänestystä. Eli huutoäänestys oli 1900-luvun alussa ihan kunniallinen tapa tehdä päätöksiä. Punakaarti, jossa päälliköt "valittiin huutoäänestyksellä", olisi noudattanut ajan hengen mukaan aivan tavanomaista äänestysmenettelyä. "Tuntemattoman" Lammio kritisoi ensi sijassa äänestystä ylipäänsä ja toissijaisesti huutoäänestyksen käyttöä huonosti järjestäytyneessä kokouksessa.

    Sinänsä päällikön valitseminen huutoäänestyksellä voi toimia ihan hyvin. Rooman legioonat valitsivat tasavallan aikana kenturionsa pareittain: Kaksi kenturiaa valitsi sadanpäämiehen, joka valitsi toisen kenturion. Jos ajatellaan, että tämän valinnan tekivät kokeneet sotilaat sotaretken alussa, ei valinta todennäköisesti ollut huono. Valittava mies ja hänen kuntonsa tunnettiin ja kaikilla oli käsitys hyvältä johtajalta vaadittavista ominaisuuksista.

    Laajemmassa mittakaavassa koko Rooman tasavalta perustui samalle periaatteelle. Melkein kaikki virkamiehet olivat sotapäälliköitä ja vaalikelpoisuuden edellytyksenä oli kymmenen vuoden sotapalvelus. Koska vaalikansa oli sotinut samoissa sodissa kuin ehdokkaat, oli valitsijoilla todennäköisesti kohtuullinen käsitys siitä, uskaltaako tietyn ehdokkaan alaisena lähteä sotimaan seuraavana vuonna.

    Punakaartin ongelmana ei ollut järjestödemokratia sinänsä vaan se, ettei punakaartissa sen paremmin miehistöllä kuin päällystölläkään ollut vähäisintäkään hajua sotimisesta. Onneksi ei ollut. Saatiin itsenäinen Suomi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti niin, mutta ei pidä unohtaa sitä toista ratkaisevaa seikkaa. Sitä, etttä jumalankiitos, Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan, emmekä mitälie kuningas Frediä tänne saaneet.

      Poista
    2. Aamen. Meillä kävi kerrassaan hyvä mäihä, kun käytännössä myös itsensä "valkoiseksi Suomeksi" käsittänyt ryhmäkunta hävisi syksyllä 1918 ja itsenäinen maa rakennettiin sodan jälkeen joksikin aikaa sivuraiteelle joutuneiden maalaisliittolaisten, edistysmielisten ja oikeistodemarien johdolla.

      Poista
  17. Ei tullut naispresidenttiä, mutta tuli maahanmuuttaja Ensimmäiseksi Rouvaksi. Siksiköhän hän ei kelpaa viereen seisomaan vaan siinä tököttää aina se kymmenvuotias poika, opettelemassa presidenttiyttä pienestä pitäen kuin Englannin Elisabet perustuslakia vai osoittamassa vanhempansa viriiliyttä? Nätti poika, mutta alkoi jo säälittää, oli niin unisen näköinenkin.

    Puhe oli kyllä hyvä, kaikki sen varmasti ymmärsivät ja keskeiset asiat jäivät mieleen useasti toistettuina, mutta Trump onkin esiintyjä. Oli nyt vähän kuin Joulupukki. Saa nähdä, millaiset show´t ovat vielä edessä päin.

    Amerikassa nurmikot ovat kyllä upeita jokaisen talon pihassa, ei vain Valkoisen. On se niin, että piha on hienon näköinen ruohonleikkauksen jälkeen mutta ei monta päivää. Pitäisi leikata noin viiden päivän välein, että silmä lepäisi, varsinkin sadekesinä, mutta kukas sitä jaksaisi. EG

    VastaaPoista

  18. Jaa. Äimänkäkenä. Salaviisas. Kirjat sekaisin. Hämmennys. Hyvä ettei tyrmistys ja kiva kun hämmennys. Etevä introspektio. No kuka olen sanomaan, mutta "hämmennys" mielentilana fiiliksenä ymmärryksen leijuntana tms. oli Janne Saarikiven vetämän ja ryydittämän keskustelun aiheena. Itse superhämmentäjä suomalaisittain, Paavo Väyrynen oli laajasti äänessä, viikko takaperin Tiedekulmassa Aleksilla.

    Kuinka köyhä Suomi olisikaan ilman kunkin ajanjaksomme tuntojen tulkkia, tätä Saarikiveä siis. Syvyyssukeltaja sieluun ja sosiaaliseen. Trumpiksi Jannesta ei olisi, se kysyisi jo mieskohtaista uhrautumista lähimmäistensä edestä, sinun puolestasi annettu.

    Olipa Hesari kerännyt kivoja pikkuseikoja Trumpin Suomiyhteyksistä, huviristeilijää itselleen katsastamassa, Lappiin rikkaistolle lomaparatiisia -kaatui jo pakkasviimaan ?

    Saarikangas oli yksi satunnainen tuttunsa. Oli saanut hyvän kuvan. Itse en oikein käsittänyt mitä telakkavuorineuvos. Lajinsa viimeinen? tai ottaisiko se Meckleburgin nuorimies valtiomiestemme iloksi heiltä tämän jylhän tittelin. Sehän ei kelvannut Pekka eikä Antti Herlinille, ei Jorma Ollilalle.

    Niin siis mitä Saarikangas tarkoitti, kun korosti että Trump kunnioitti rahaa isolla R ärrällä. Siis erisnimeä ? On monta rahaa ja kullakin nimensä. On henkilöitä joiden kautta järjestyy uusi hanke, nousee palatsitalo hotelliksi kasinoksi vaikka edellinen olisi kellahtanut konkurssiin ? Eivät mene luottotiedot diffuusisti, vaan voi hakeutua toisen rahan tykö, se ei ole samaa pötkömakkaraa ja saman rahapolitiikan alaista. Herranen aika, kerro Martti Saarikangas kun heitä tunnet.

    Kerran kerroit Masa Yardsin ponnistamisesta shekki rintataskussasi jonka sait private jetin portailla Seutulassa, vakuutena shekin kirjoitajan itsensä oma loistoristeilijä puolivalmiina Hietalahdessa ! Niin paljon kuin olenkin oopperaa kuullut, paksulti kirjoja lukenut, pitkälti filmiä nähnyt, isointa oli teidän reality maistipaisti hajumaalaus ja se roolinvaihto kameleottimaisuus jota kuvasitte rasteiltanne Jokerien pukukopissa ja risteilylaivavarustajien rancheilla. Noita R dynamoita.

    Jatkaisinko O.Mantereen vanhasta -siksikö viisaasta- kirjoituksesta. Hän lausuu sanat jesujiittain probabilisistisesta siveysopista ja käytännöllisestä kasuistiikasta. Mitä se on ? Älä usko tieteeseen, usko poikkeukseen. "…ja sovelletut tieteet saivat sormilleen". Olisiko yliopistoista parhain se Trump University. Siellä ei todisteta tiedetyksi mikä se maksava asiakas on, vaan probabilistis-empiiris-koettelevasti lähestytään jumalaksi luotua ihmisasiakasta, toisin kuin verokohdepotilasta, jonka on sitä parashoito nappia totteleminen. Ja luokalta pääseminen, joutuakseen seuraavaan mankeliin. EU lait toki kristillisiä, se on se subsidiariteetti pikkuteksti. Varmaan tunnollisesti suomennettu, mutta kasuistisena sopimattomuutena mappiööhön siirretty.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso Masa korostaa mitä masa korostaa - mä korostan että meill on ny valkohipiäinen ukkomustilainen ihmiskunnan napapaikalla. Repikää siitä!
      'ttu.

      Poista
  19. "Ei kai sekään ole rationaalista käyttäytymistä, että aiheuttaa itselleenkin vahinkoa näyttääkseen toiselle."
    vai ettei rationaalista käyttäytymistä. no ei, eikä kai kukaan sellaist oo väittänytkään.
    Muttei kai Teillä vain ole mitään primitiivireaktiota, venäläistä rulettia tai snagari- ja taksijonoja vastaan?
    Joo, ja tp.kesäheilan ka ikiaikaisen svolaisperuskallion päällä Varvisaaressa, joo, mutta hei ei niin kuin elokuvissa - siellä on punkkeja!
    Ja jos joku alkaa ny funtssia, mistä ko. saari on saanut nimensä, mä pistän Humen giljotiiniin. siellä oli muinoin sataman ....

    VastaaPoista
  20. Kertyi kommentoitavaa

    Ensiksi nurmikentistä. Lukiolaisikäisenä luin Uuden Suomen yläkertoja silloin kirjoitelleen, roomalaisen kirjallisuuden professorin Iiro Kajannon juttua nurmikoista. Hän puhui pastoraali idyllistä, kuvasta ja maisemasta, jossa ihminen ja luonto elävät onellisimmillaan sopusoinnussa kaikkien kanssa. Kuvaan kuuluvat paimen, lampaat ja muut eläimet, puut, pensaat ja kukat, juokseva puro ja lähde. Laiduntavat eläimet hoitivat maiseman. En muista mistä muusta siinä jutussa kerrottiin. Tämä tulee kuitenkin mieleen kun katselee, mitä virityksiä ja härveleitä ihmiset nykyään pihoilleen asentelevat. Honkkarista saa halvalla suihkulähteitä, päältäajettavat leikkurit tuppaavat olemaan hintavia. Siinä mielessä nurmikot sopivat Frans I:n ajatuksiin.

    Sitten työmarkkinoista. Pari kertomusta pienten yrittäjien suusta. Paikallinen putkialan yrittäjä tuskaili hyvien työntekijöiden löytymisen vaikeutta. Hän kiteytti asian yhteen lauseeseen työnteon ja toimeentulon välisen yhteyden katkeamisesta. Vastuu omasta toimeentulosta oli aiemmin ensisijaisesti itse kullakin.

    Toinen yrittäjä, joka oli tajunnut oivallisesti nuorisotyöttömyyden suurimman syyn. Hän ihmetteli sitä, että nuorista työntekijöistä ei enää välitä kukaan. Yrityksessä tehtiin asiakkaille vaativia koneistuksia. Aiemmin he olivat koulujen loppumisen jälkeen palkanneet töihin sopivalla palkalla nuoria harjoittelijoita. Yksilöllisistä eroista johtuen heidän kehityksensä kohti ammattitaitoa kasvoi eri tahtiin. Työntekijän kehityksen ja osaamisen kasvaessa myös palkkaus koheni ja hitaamminkin kehittyneistä tuli aikaa myöden täysiä ammattilaisia.

    Yrittäjän mukaan ammattikoulusta valmistuneelle työntekijälle oli maksettava alusta alkaen täysi palkka. Tämä edellytti alusta alkaen myös täyttä työsuoritusta, mikä ei kuitenkaan toteutunut heti kaikkien kohdalla. Heille ei jäänyt mahdollisuutta kouluttaa nuoria samalla tavalla kuin aiemmin oli tapahtunut.

    Tätä samaa pulmaa valitteli myös sähköasennusurakoitsija. Vaatii pitkän harjoitusjakson asennustöissä ennen kuin asentajan voi lähettää asiakkaan luokse yksin tekemään jonkin työn. Jo saapuminen säännölliseen aikaan työmaalle kaikkina työpäivinä voi tuntua liian vaikealta, kun on tottunut saamaan jotain jäämällä kotiin.

    Opettajani oli Nils Westermarck, jonka oppiala oli silloiselta nimeltään maanviljelystalous. Hänen tutkimustensa mielenkiinto kohdistui maataloudenharjoittajan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin tilan kannattavuuserojen selittäjänä. Den mänskliga faktorn, oli hänen peruslauseensa. Tätä selvitettäessä tuli eteen Homo Sapiens lajin yksilö Homo Economicus, joka pyrkii pääsemään tavoitteisiinsa mahdollisimman pienin uhrauksin ja ponnisteluin. Eri yksilöiden henkilökohtaiset tavoitteet vaihtelevat. Osa tyytyy vähään, jos sen saa lähes evää väräyttämättä. Tätä todisteli sähköurakoitsija, joka yritti pyydellä koulunsa keskeyttänyttä sähkömiestä työssä oppimalla suorittamaan opintonsa loppuun ja kasvamaan kunnon ammattilaiseksi. Emmääviitti ja joka aamu seittämältä tai eres kahreksalta!
    Pekka Tammi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isomahaiset, punakat keski-ikäiset miehet niistä päälläajettavista nurmikonleikkaushärveleistä nauttivat, ei tarvitse itse kävellä, eikä kuunnella vaimon narinaa, pärinä peittää sen alleen ja keskioluthöppänässäkin se sujuu, noin kesäiltojen iloksi.

      Poista
    2. Minä en ainakaan voi edes ajatella golfin pelaamista, sillä nykyäänhän sitä pelaavat työmiehet ja demaritkin. Imagohan siinä tärväytyisi aivan nollille.

      Poista
  21. Miksi puolustat aina eliittiä, vaikka eliitti tekisi väärin ja epäoikeudenmukaisesti "duunareita" kohtaan? Voisitko perustella niin, että "duunaritkin" ymmärtävät. Kiitos. Onneksi Jumala on sentään sorrettujen puolella.

    VastaaPoista
  22. Kaikkein parasta tässä UuAsAitten vaaleissa mielestäni oli se, että toinen voitti. Kamalinta olisi ollut jos olisi tullut tasapeli.

    VastaaPoista
  23. Huuto historiasta. 50 vuotta sitten olin kaksi vuotta harjoittelijapalkalla. Mieluinen työ ja turvalliselta tuntuva tulevaisuus oli kuitenkin tärkeintä. On ilmeistä, ettei vakituista työpaikkaa saa historiasta tähän päivään.

    VastaaPoista