Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Sivun näyttöjä yhteensä
30. huhtikuuta 2009
Fronesis
Vaikea mennä sanomaan toisesta, mutta ehkä eilen kuvaamani erakko-opettaja – Aulis – eli hyvän elämän.
Vastustan henkeen ja vereen yleensä ja syystä amerikkalaiseen kulttuuriin liitettyjä kikkailukirjoja (miten elän paremmin ja saan rahaa, ihailua, rahaa, kuuluisuutta ja rahaa todella yrittämättä).
Yhtä vastustettavia ovat totalitarismin opit – sisältöön katsomatta. Niissä on kaikissa sama vika. Ne ovat tietävinään, mikä on parhaaksi ihmisille.
Erikoisen näkyvästi tuo arkipäivän fasismi näyttää kukoistavan terveyttä ja ravintoa koskevissa asioissa.
Se toinen perinne on jatkunut joskus katkeillen 2 500 vuotta, ja siitä käytetään joskus aivan mitäänsanomatonta nimitystä ”humanismi”.
Muinaiskielet sisältävät joskus vihjeen. Jumaluusopillisissa kysymyksissä on hyvä huomata, että kreikassa on kaksi aikaa tarkoittavaa sanaa, kronos ja kairos. Toinen on aika, jota kellot mittaavat. Toinen on oikea aika, oikea ja otollinen hetki.
Fronesis on viisasta toimintaa, sofia on viisasta tietoa. Opettaja yrittää välittää molempia, ja jälkimmäinen on tietysti helppoa. Tiedon opettaminen on jokapäiväistä, mutta viisaan toiminnan opettaminen – se mitä eläimet tekevät – se on vaikeaa.
Eläimet eivät näytä ainakaan usein opettavan pakottamalla, vaan esimerkillä.
Kreikkalaisten ajatus, josta Sokrates, Platon ja Aristoteles olivat yhtä mieltä, oli oivallus ”hyvän” jäljittelemisestä. Kun opetettava alkaa vakavissaan tavoitella ”hyvää”, hän ennen pitkää huomaa, että se myös tuntuu hyvältä.
Werner Jaeger on yksi hiukan unohtuneista ajattelijoista. Meillä von Wright kirjoitti hänestä laajasti. Hänen iso kirjansa Paideia (Kasvatuksesta) käsitetään antiikin tutkimukseksi, vaikka se on analyysi kasvatusihanteista ja selostus siitä, miksi ponnistukset on kohdistettava nuoriin.
Fronesis vaatii opettajaa. Siihen toiseen viisauteen riittävät jopa kirjat. Fronesis on yksi syy, miksi meistä on mieluisaa lukea älykkäitä ja tunteisiin tarttuvia poliisiromaaneja (Simenon). Maigret sanoo: en koskaan ajattele; en koskaan tee johtopäätöksiä.
Tarkoitus on sanoa, ettei kirjaviisaus korvaa kykyä ymmärtää ihmisiä ja käsittää, mikä on maailman meno.
Ensimmäinen oivallus on asioiden hitaus ja paino. Melkein kaikki oikeasti tärkeä on ojan kaivamista. Pisto kerrallaan, päämäärää hukkaamatta.
Taito kertyy tehdessä. Eli omat oivallukset ovat samalla tavalla tärkeitä kuin toisilta saadut opit.
Kuuluu tulevan vappu.
Viettänemme sitä kukin oman mielemme mukaan.
En kaipaa marssijoita; en ole juurikaan marssinut vapaaehtoisesti. Ryyppääminen kuuluu olevan hauskaa, mutta itse olen ryyppäämättä.
”Bilettäminen” on lehdistä lukemani sana, jonka merkitys ei ole toistaiseksi auennut minulle. Median näyttämät esimerkit viittaavat johonkin rituaaleihin, joihin syystä tai toisesta halutaan ryhtyä. Nuorison soidinmenoihin suhtaudutaan nykyisin kovin innostuneesti.
Taisimme jo viettää kevätjuhlan. Vein isälleni, jolta olen oppinut paljon, kadoksiin joutuneiden tilalle teetetyt silmälasit. Hän innostui kovasti nähtyään, että koivuissa vihertää ja pajukasvit ovat juuri alkaneet kukkia mielettömästi.
Otin onkeeni. Vaikka olin käynyt pari kertaa päivällä ihmettelemässä samaa asiaa, vasta nyt todella näin, miten hyvä on kevät.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Maisteri Kajanto keräsi kesässä pari sataa grammaa, nykyhinnoin noin 4000 euron arvosta.
VastaaPoistaYlivoimaisia teemoja. Mahtavan alun jälkeen pikkuruikkuinen pettymys, etä kirjoitus pyrkii määrittelemään mikä on parempaa, koska alku sen hienosti väistää.
VastaaPoistaK:
VastaaPoistaEn kaipaa marssijoita;mä taas kaipaan kuin uskova kumijeesustaan.
Vappuun verrattuna kirkolliset pyhät ovat perisuomalaista ikävän pitämistä.
Sitten päivämenojen ja julistusten päälle tulevat ne jatkot underground-mestoissa, siellä ovat SKP, STP, kansalais- ja rauhanjärjestöt .. keskustellaan pöydissä, lauletaan lakki päässä.
Niin se menee.
Tällä viikolla viikon päästä kymmenen kuukautta täyttävä sai kauhatraktorin ja mitä! Sillä ei ajetakkaan entisen traktorin ja autojen tavoin olohuoneen matolla, vaan työkoneella raivattu koko huusholli nurkasta nurkkaan. Konttaustyyli on pompahteleva - näyttää raskaalta työltä. Edellisellä näkemisellä puolen tulitikun mittainen sormi näytti seinäkelloa ja suusta tuli tunnistamattomia äänteitä mutta rytmi tikitti pilkulleen.
VastaaPoistaKuka mitenkin. Oman hyvän kuvaaminen ei vielä ole toisille tuputtamista. Tuuliviri keskustelee unikon kanssa. Vaikka kuppi on merenpinnan alapuolella, ilman ystävää se on tyhjä.
Semmoisia on mietitty kuvina - vukuuttuukohan jury, jos, niin syksyllä Maneesissa (Pietari).
Tosiaan, vappusää on valmiina!
-rh, kirjoitit: "Vappuun verrattuna kirkolliset pyhät ovat perisuomalaista ikävän pitämistä."
VastaaPoistaIkäviä juhlia? Ei vaikuta tutulta. Nehän ovat juhlaa kaikille aisteille.
Joulu, pääsiäinen, juhannus. Kristillisiinkin perinnejuhliin liittyy värejä, musiikkia, makuja, sukulaisten ja ystävien tapaamista. Iloa ilman humalaa, örinää, rähinää, oksennusten ja ulosteiden hajuja, tappeluja. Sellainen juhla voi olla kevään juhla vappukin.
Iloista ja onnellista vappua!
"Vähä päiväs, paljo viikos", sano myllär-Pekka. Se pätee myös polttopuusouviin, lapurantteella keko karttuu maltillisesti.
VastaaPoista"Jos sinulle tuo kamoittava vahinko tapahtua saattais, että punsipullosi täytenä särkyis, niin laula silloin tuskissas jos voit, tätä laulua!":
"Juoma janon sammuttaa,
janottakin juoda saa
kuivakaulainen, kuivakaulainen.
Poikajoukko laula juo,
makea on malja tuo,
vaahtoharjainen.
Poikajoukko laula, juo,
makea on malja tuo!"
Ja vielä varoitus: Sikahumala on leviämässä Suomeen näinä päivinä. Lääkkeen annostelussa on syytä olla tarkkana.
Hyräillen Kunnaksen Ilkka
Meillä lakitetaan norppa. Kuohuttavaa on ainakin juoma ja veden kimallus.
VastaaPoistaJuuri noin hyvä Kemppinen - olet paras oppilaani. Kiltti, osallistuva, hiljainen, kannustava, oppiva, toistava, näkevä ja innostuva. Kymppi sinulle rakas K.
VastaaPoistaGlada Wappen sitten vaan. Viina on viisasten juoma, joten otetaan.
Kyllä kevyt musiikki, mukava seura ja kohtuullinen ryyppääminen silloin tällöin piristävät kummasti ja väsyttävät pirusti seuraavana päivänä, kun 8. vuosikymmen on jo menossa. Periksi ei anneta, vaan Ullanlinnalle ja Hakaniemeen könytään. Kyllä kunnon torvisoitto sitten saa taas veret kiertämään ja ainakin yhdet Juttutuvassa.
VastaaPoistaKiitos jutustasi. Arvelen, että viisaalle oppi-isälle, mestarille, olisi ainakin elämän ensimmäisten vuosikymmenien aikana hyvää käyttöä, oikeastaan varmaan kaiken ikää. Ihan vaan sen näyttämisessä, miten päin elämässä on hyvä olla. Onko siinäkin kysymys ns. hiljaisen tiedon siirtämisestä? Isästähän me miehet mallin yleensä otamme, jopa vastoin haluammekin joskus. Ei siinä oppiarvoista tai -määristä ole kysymys. Ja että itse lopulta pystyisi olemaan se luotettava perälauta.
VastaaPoistaOsku
Punafasistien marssit ovat ainakin olleet huvittavia. Kuulemma marssijoiden rivit ovat nykyään harvenneet ja lyhentyneet. Kun budjaa landella, niin ei pääse livenä näkemään.
VastaaPoistaPajujen kukinta keväällä on ensiarvoiden tärkeätä kimalaisille ja mehiläisille. Niistä kukista tulee ensimmäiset kunnon satsit mettä ja siitepölyä pesiin pitkän talven jälkeen.
Meille nykynuorille aikuisille "bilettäminen" on ryyppäämisen verho. Viikonloppukännääminen ei oikeasti ole yleensä mitään juhlimista, eli kirjaimenmukaista "bilettämistä".
VastaaPoistaNyt-liitteen ja City-lehden kaltaisten matalaotsaisten julkaisuiden sekä ravintolateollisuuden masinoima "bilettäminen" tekee tästä urbaanin mitäänsanomattomuuden ja -tekemättömyyden pakenemisesta sosiaalisesti käypää ja suotavaakin toimintaa. Jonkinlaisia soidinmenojakin tähän soppaan sitten tosiaan usein sotketaan.
Yhtenä syynä tähän kaikkeen pelleilyyn lienee valitettavasti se, että toimittaja ei saa enää olla kauhean kännissä töissä. Kerrannaisvaikutukset ovat valtaisat.
Vappuna saa onneksi ryypätä ja pitää hauskaa, niin ei tarvitse "bilettää". Hauskaa vappua Kemppiselle ja muillekin!
Kemppinen kirjoitti: "vasta nyt todella näin, miten hyvä on kevät."Joskus aiemmin, vaikka nyt en löydä paikkaa, Kemppinen kirjoitti (siis ulkomuistista siteeraten): "Kevään viehätys on sama kuin nuoruuden - toteutumattomuus". Kevät on sikäli parempi, että meillä on ihmiselämän odotuksia suurempi varmuus sen voittoisuudesta, kypsymisestä kesäksi ja syksyn sadoksi. Vaikka eiväthän kaksi vuotta, tai kaksi teiniä, ole kaksi marjaa.
VastaaPoistaAnna Amnell kirjoitti...
VastaaPoista"Kristillisiinkin perinnejuhliin liittyy värejä, musiikkia, makuja, sukulaisten ja ystävien tapaamista. Iloa ilman humalaa, örinää, rähinää, oksennusten ja ulosteiden hajuja, tappeluja."
Jeps, entä minkä verran poliisilla on lähtöjä esim, jouluna? ja miksi?
noiden juhlien kanssa on kai osin niin, että ahdistuksen purkautuminen yritetään peittää liirumlaarumeilla ja pikkuporvarillisen elämänmuodon jäljellä olevilla kulisseilla.
Werner Jaeger oli minulle aikoinaan mainio - ja ainoa Aristoteleen ajatusmaailman, ja etenkin siinä ilmenneiden muutosten (Platoniin nähden) kartoittaja. Eivät suomalaiset todella ole tainneet häntä, von Wrightin lisäksi paljon lainata.
VastaaPoistaSanoin tuossa päivä pari sitten narsismin noususta kansamme keskuudessa - ja parhaiten se näkyy huipentumissa, kuten juuri Wapussa.
Olen pyrkinyt toivottamaan lähinnä kevään juhlaa - ja Jukan viesti oli siten mieluisaa luettavaa.
Enhän totisesti odottanutkaan häneltä, aikamieheltä, kevään aukeamisen kunniaksi mitään rillumareitä!
Wright oli mielestäni filosofi, jolle humanistinen asenne oli muutakin kuin kirjan nimi. Olin kuuntelemassa häntä pari kertaa 80-luvulla Kriittisen Korkeakoulun tilaisuuksissa. Niiden ja kirjojensa perusteella opin kunnioittamaan häntä suurena ajattelijana.
VastaaPoistaMuistan, kun hän kävi luentotilaisuuden aikana kaikessa kiireessä läpi nuoren Thomas Wallgrenin käsikirjoitusta ja antoi neuvoja. Nykyään Wallgren on opettajana
Wrightin filosofianlaitoksella.
Fundis-Adolfilta vuoden kevennys:
VastaaPoista...narsismin nousu lie ilmeisemmin nähtävissä näin kevättä juhlittaessa... ja siitä assosiaationa kuriositeetti luonnossa heräävistä narsisseista samaan aikaan! :-)
Onkohan sanalla narsissi ja Narkissos mitään yhteyttä keskenään!? Joku meistä sen ehkä tietää!
Jos nuorison soidinmenoihin oltaisiin suhtauduttu innostuneemmin noin 30-40 vuotta sitten, ei meillä kohta olisi enemmän eläkeläisiä kuin työvoimaa.
VastaaPoistaJa viikonloppukännääminen on bilettämistä vain jos olet fruittari, pissis tai Turha Julkkis (tm).
Kävin filosofialaitoksella mutta ei ollut von Wrightin viisautta siellä vaikka oli kirjoja siellä. Viisautta ei voi lukemalla siirtää - ikävä kyllä.
VastaaPoistaSe siirtyy tahdosta ja tahto on myös osaksi ihmisen kykyä osata ja haluta riskeerata omaa paikkaa. Ja sitä W ei kylläkään nähtävästi osannut tehdä.
Oli siis tärkeää, että sai ylläpitää mainetta von Wrightin kirjoista huolehtiminen - mutta se on sitä mitä siivoojakin tekee kun siirtää pölyt huiskulla sinne ja tänne.
Palo tulee sisältä, tämän päivän filosofeissa ei ole paloa koska heillä ei ole elämänkokemusta. Kokemus kirjoista kun ei yksin riitä.
Se ettei muut ihmiset osoita minulle kaikkea huomiotaan, on selvin osoitus heidän suunnattomasta narsismistaan.
VastaaPoistaKun aiheesta sukeutui keskustelu, kehtaan taas kehua, miten hyviä kirjavinkkejä täältä Kemppisen pöydästä tippuu: Paideia oli minulle uusi suuruus ja täällä jokin kuukausi sitten sen yhteydessä mainitut von Wrightin Ajatus ja julistus -kokoelmaan otetut esseet oiva "companion" tekemääni pintapuoliseen tutustumiseen.
VastaaPoista"Jeps, entä minkä verran poliisilla on lähtöjä esim, jouluna?"
VastaaPoistaOn "ilosia taloja", joissa juodaan hullun lailla siitä huolimatta, onko juhla- vai arkiviikonloppu. Maksat pilalla jo nuorilla.