Sivun näyttöjä yhteensä

23. joulukuuta 2008

Afluenssa



Olen samaa mieltä kuin Paavo Lipponen tai mahdollisesti Lipponen on samaa mieltä kuin minä: meneillään on Harmageddon. Maanpiirin kuninkaat käyvät sotaan lopun ajan lähestyessä. Tästähän kirjakulta vihjaa.

Katsoin New York Timesistä Krugmanin kolumnin – vaikka osasi varoittaa ennakolta, ei hänkään osaa sanoa mitään oikeasti käyttökelpoista taloudellisesta katastrofista. Kun japanilainen, maailman volyymillä mitaten suurin autotehdas (Toyota) pierii verta, ovat vitsit lopussa.

Seuraava vaihe on sisällissota.

Japanilaiset ovat yrittäneet melkein kymmenen vuotta mäkilähtöä hyytyneelle kansantaloudelleen juuri samoilla keinoilla, joihin EY ja USA panevat nyt uskonsa.

Ehkä seuraava vaihe ei ole sisällissota, vaan ”kolmekymmentä tyrannia”.

Olen tottunut hakemaan lukuohjeet aikamme historiaan Thukydideeltä. Voisitteko kuvitella, että hän ei tarkoittanut Stalinia eikä Putinia kirjoittaessaan, että ihmiset halveksivat hallitsijoita, jotka kohtelevat heitä hyvin, ja tukevat niitä, joilta ei heru mitään? Hän oli siis Perikleen kavereita ja selvisi hengissä peloponnesolaissodista ainakin 21 vuotta ja lisäksi Ateenan rutosta.

Luulisin, että de Graaf –niminen henkilö teki oikean diagnoosin keksiessään pari vuotta sitten taudinnimen ”afluenssa” (affluenza). ”Tarttuva tauti, jonka oireita ovat rajattoman ahneuden aiheuttama ahdistus, rasitus, velkaantuminen ja luonnonvarojen korvaamaton ylikäyttö.”

Kukaties kysymyksessä on kehäpäätelmä, koska ihminen on itse luonnonvara, mitä fundamentaali-vihreät eivät tunnusta. Mutta vihreä liike on aiheuttanut muutenkin paljon häverikkiä keskittämällä huomion nähdäkseni jokseenkin sattumanvaraisesti eri ilmiöihin.

Monilta on jäänyt huomaamatta, että informaatio on osa ekosysteemiä ja kärsimme jo nyt pahasti informaatiodiversiteetin eli tiedon monimuotoisuuden puutteista. DNA:n kopioituminen on sekä aineen että sitä koskevan informaation kopioitumista. Tarkoitus ei ole keikailla keksityillä sanoilla, vaan tähdentää, että informaatio on mainittava arkkien (archaea) ja bakteerien rinnalla.

Väliajatelma: en ole vieläkään varma, kumpi on maailman hienoin ala, diskreetti matematiikka vai mikrobiologia. Molemmista löytyy paljon tietoa Internetistä. Mikrobiologiassa Madiganin ja muiden ”Brock” sattuu olemaan harvinaisen hyvä perusoppikirja vaikka mihin alaan verrattuna, mutta on siinäkin yli tuhat sivua.

Meneillään olisi siis ensimmäinen maanosien ja maapallon mittakaavan kulkutauti, joka ei ole pieneliöiden tekoa.

Tai sitten olemme oppimassa kovan kautta, että taustalla kuitenkin on solu- tai molekyylitason muutoksia.

Silloin Jared Diamond olisi oikeassa ja kävisi ilmi, että hänen jälkimmäinen kirjansa – ”Romahdus” – on sittenkin parempi ja ajankohtaisempi kuin ”Tykit, taudit ja teräs”.

Tänään täytän sen kunniaksi vuosia ja julkaisen kirjallisuusjutun. Sen jälkeen keskitytään tuokio läsnä oleviin ihmisiin, mutta valitettavasti en voi kaikessa rakkauvessa luvata lukijoille edes kunnon joulutaukoa.

32 kommenttia:

  1. Minun täytyy sanoa, että vaikka näkemykseni on ollut pessimistinen, niin tämä vaihe on tullut nopeammin kuin oletin.

    Olen yrittänyt löytää historiasta toista vastaavaa tilannetta, ja lähin sopiva, Rooman kukistuminen, ei kuitenkaan sovi.

    VastaaPoista
  2. Karannainen levittää lonkeroitansa ja sairastuttaa kansantaloudet vuoron perään.

    Lopulta teollisuuden vehkeet kuluu - siis ne, joilla vielä nylpätään - niin, että niitä on paako ruveta uusimaan. Tästä lähtee uusi taloudellinen kasvu.

    VastaaPoista
  3. Eiköhän perusteta oma valuutta uudestaan. Sellainen, joka hyllyy kotimaisten tekijöiden varassa. Tulisi puskuri maailmantaloutta vastaan. Voitaisiin devalvoida aina kun halutaan suomalaisille tuotteille kysyntää. Tehtäisiin kotona mitä tarvittaisiin. Suomen pankki vartioisi kuten ennen vanhaan.

    VastaaPoista
  4. Maanviljelykulttuurin viljaa varastoivat Jumalat menestyivät, koska pantattu ravinto kävi markkinoilla takuuksi. On kuitenkin ymmärrettävä, että nämä Sumerin porukat eivät olleet sen "sivistneeempiä" tai "kehityneempiä" kuin ympäröivän maan kansat. Viljasiiloja rakentaneet tyypit olivat kaikkein sivistyneimpiä: he löyvät laudalta barbaarit.

    VastaaPoista
  5. Ad Matti

    Mielenkiintoista on minusta se, että sikäli kuin tämän hetkiset todisteet ovat käypiä, olen valmis uskomaan, että maanviljelys on organisoituneen metsästyskulttuurin sivutuote ja Ihmiskunta, sen kyky yhteistoimintaan, nojautuu organisoituneeseen lihallisuuteen.

    VastaaPoista
  6. Penjami P Kenkku

    Onnittelut syntymäpäiväsi johdosta!

    VastaaPoista
  7. Saapas näkee tuon sisällissodan kanssa.
    Kun Matti Vanhanen oli saatu paikalleen, Hesari ilmoitti puolueenjohtajakysymyksen tulleen ratkaistuksi 30 vuodeksi.

    VastaaPoista
  8. Hyviä! synttäripäiviä ja Jouluja.

    Sinulle myöskin sitä samaa, mitä toivotat ystävillesi.

    VastaaPoista
  9. Onnea ja hyvää joulua.

    VastaaPoista
  10. Hae joulunpyhinä tuo shakkilauta pois kellarista ja pelaamaan, kipase kaupasta smetanaa ja eiku dippaamaan suolakurkkusoiroja.

    Sanotaan,
    Hyvää Joulua Mr. Kemppinen.

    VastaaPoista
  11. Kysymys kuuluukin:

    menemmekö me "länsimaissa" kohti pakolaisleirejä vai tullaanko sieltä tännepäin?

    Väitän, että meillä menee vielä ihan kohtuuttoman hyvin. Että pientä rajaa tuhokuviin, kiitos. Muutama pankki nurin ja "Rooman tuho"?

    Siksipä: antakaa pehmeä paketti Unicefista. Voi vaikka lahjoittaa jalkapalloja sinne pakolaisleireihin. Jos sitä ei kerran tiedä koska on lastemme vuoro...

    VastaaPoista
  12. Synttäri-iloa &
    hyvää uutta vuotta!

    Joulurauhaa
    t. Kauhava-fani :-)

    VastaaPoista
  13. Ei ehkä tämän kirjoituksen teemaan erityisen sopivaa, mutta sanonpa silti jo nyt, koska täällä koneet sulkeutuvat parin tunnin kuluttua eivätkä aukea muutamaan päivään:

    Joulurauhaa Sinulle, Kemppinen, ja perheellesi. Ja iloista syntymäpäivää. On niin mukavaa, että olet olemassa.

    VastaaPoista
  14. " [...] vihreä liike on aiheuttanut muutenkin paljon häverikkiä keskittämällä huomion nähdäkseni jokseenkin sattumanvaraisesti eri ilmiöihin."

    Maailma on jokseenkin sattumanvarainen. Kaikki poliittiset ryhmittymät ovat kopioineet vihreiltä näkemyksiä sattumanvaraisesti eli sopivasti annostellen sieltä sun täältä. Demareiden suulla on esitetty, että vihreitä ei enää edes tarvita, koska SDP on nyt ympäristöpuolue. Kun Kokoomus on nyttemmin työväenpuolue, päällystakkeja ei ole käännetty vaan ne on kokonaan vaihdettu.

    Hassua, että Lipposen mielestä vielä ilmastonmuutos ei ole Harmageddon, mutta talouskriisi kyllä. Vaikka jokaiselle järkevälle ihmiselle päivänselvää on, että ilmastonmuutoksestakin seuraa muun hyvän lisäksi myös ennenkokematon talouskriisi.

    Afluenssa taitaa olla vanha tauti. Tällä kertaa se on tartuttanut vain entistä laajemman osan maapallon väestöstä. Kyseessä lienee joku erityisen hankala muunnos.

    Me kärsimme sekä informaatiodiversiteetistä, että sen puutteesta. Kun kilpailevaa informaatiota on paljon, tuottaa tuskaa valita siitä sopiva. Valitaan siis miellyttävin: ”Taantuma ei uhkaa Suomea”.

    Toivotuksia!

    VastaaPoista
  15. Onnea!

    Anomyymi kirjoitti: "Eiköhän perusteta oma valuutta uudestaan. - - Tulisi puskuri maailmantaloutta vastaan."

    Puskuri on pollea omalla keulassa, mutta pirullinen vastaantulijan nokalla kolarissa. Taloutemme yskii yhteisvaluutan vuoksi, mutta 1990-luvulla oma valuutta oli tubi.

    Ja seuraavaksi siirrynkin ottamaan käyttöön Tubea (Nokia 5800 XpressMusic -puhelinta.

    VastaaPoista
  16. Minkälaisen mäystimen yksijalkaiset pyöränpolkimeen tms. tarvitsevatkaan - toivottavasti se ei haittaa joulun viettoa heiltä eikä nuoremmiltakaan Kemppisiltä! Juhlamieltä täältä Itä-Suomesta - lunta on kauniisti ja pakkasta sopivasti.
    Afluenssa ... Harmageddon... Just luin miten vastasyntyneen rintakehä mahtuu kämmenelle! (Tapani Tavi)
    Iloa, riemua!

    VastaaPoista
  17. Maailmaa kohtaava hurmaketo on seurausta johtajuuden puutteesta. Itseasiassa ei ole vuosikymmeniin nähty Lipposen haikailemaa johtajaa. Sdp:kin on kriisissä, koska Jutta Urpilaisen johtajuutta eivät kaikki ehdoitta hyväksy.

    VastaaPoista
  18. Josko tälläkertaa avattaisiin taantuma lyhentämällä työviikko 30 tuntiseksi. Ei olisi niin ylivoimaista keksiä porukalle töitä.

    VastaaPoista
  19. Minusta on mielenkiintoista, ettei silmiini ole sattunut sellaisen vaihtoehdon pohdintaa, että autojen kauppaan jäämisen ja muunkin kulutuksen vähentämisen taustalla olisi nimenomaan ihmisten mieleen iskostunut ajatus, "Nyt riittää".

    Sikäli kun kasvun pysähtyminen on nykyisen talousjärjestelmän päätepiste, so be it.

    Hyvät Kemppisen seuraajat. Mitä mieltä olette? Voiko käynnissä oleva tapahtumaketju ihmiskunnan "kollektiivisen tajunnan" aikaansaannosta?

    Tai muuten vain merkki kriittisen massan kokoisen joukon alitajuisesta käyttäytymisen muutoksesta historian suurimman uhan edessä.

    Voisiko olla mahdollista, että lamaakin enemmän meitä pelottaa se Amaturen esittämä vaihtoehto?

    Tämmöinen mahdollisuus on mielestäni toivoa antava. Lyhyen ajan seurauksistaan huolimatta-

    VastaaPoista
  20. "Ihan kauheaa, kun jää talous nollakasvuun!" Toisaalta kauheaa oli se kun aina vaan vastuuttomammin kasvettiin - ja ilmasto vaan lämpenee.

    Eiks tässä nyt löydy miestä tai naista, joka sanois - kumpi sitä nyt on kauheempaa.

    Eiks oo sekin paikallaan, että eniten katteettomuuksilla rikastuneet pannaan jalkapuuhun.

    Harmageddon on lähinnä tämä maailmamme verkostuminen. Hyvää tämä talouden siivous tekee - ei toki köyhimmille, mutta kuka heitä nyt on ennenkään liiemmin muistanut - edes jouluna.

    Tuohon informaation suureen merkitykseen viittaisin ja kehottaisin kaikkia osapuolia lukemaan artikkelin

    Kullervo Rainio:
    "Uuden todellisuuskäsityksen sarastus - informaatiomonismi."

    Kanava 9/2008.

    VastaaPoista
  21. Friedmanin ja vanhat laizzez-faire -opit ovat kärsineet haaksirikon. Julkisen vallan puuttumattomuuden pyhä periaate on korvautunut kaikkien aikojen suurimmalla "vapaan markkinatalouden" manipulaatiolla. Muuttuvatko taloudellisen ja poliittisen vallan voimasuhteet tämän takia, jää nähtäväksi. Nykyisellään poliitikkojen isännät aika harvoin löytyvät äänestäjäkunnasta. "Talouden lait" ovat olleet "politiikan lakeja" vahvempia viime vuosikymmeninä.

    Seuraavassa artikkelissa on joitain arvioita vallitsevan talousideologian muutoksista:

    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=a3GVhIHGyWRM&

    Pidin kirjoituksesi huomioista, jotka koskivat monimuotoisuutta. Pahimpia piirteitä nykyisessä suuria riskejä sisältävässä taloustilanteessa on globaali yhteensulautuminen: kun kauppa ei käy amerikkalaisessa tavaratalossa, kiinalaisessa tehtaassa annetaan potkut jollekin puoli tuntia myöhemmin. Kaikki toimii pääpirteissään samoilla periaatteilla, kaikkialla. Keskittyminen esim. pankkitoiminnassa vähentää pikkuriskejä, mutta todellisista riskeistä tulee liian suuria hallittaviksi.

    Mitä suurempaa on monimuotoisuus, sen epätodennäköisempää olisi tilanne, että maailman kaikki kolme talouskeskusta olisivat lamassa yhtäaikaisesti kuten nyt. Monimuotoisuus antaa vaihtoehtoja sopeutumiseen ja lisää kokemusperäistä tietoa.

    Me olemme kaikki samassa verkossa.

    T.

    VastaaPoista
  22. Informaatio ja sen kulku keiketi laajassa mittakaavassa synnyttettiin USA:n elokuvateollisuuden myötä.

    Eikö ollut niin, että kun Kaapeli Kake kaikille USA:n rannikoille yhtäaikaa katsojille esitetyssä elokuvassa riisui päällyspaitansa daamin kanssa Atlantin rannikolla, ja paljasti päällyspaitansa alta erkkoaluspaidan mallia USA-army,
    niin massamarkkinat olivat tuolla hetkellä USA:n markkinolle syntyneet.

    Siis, kun elokuvan myötä verkkopaidan tilaukset dramaattisesti kasvoivat,
    niin tiedettiin markkinamiesten piirissä mitä on elokuvan ja sen esittämisen yhteyteen liittyvä materiaalinen "mainostus".

    VastaaPoista
  23. Kylläpäs tämä pieni pulakausi saakin kansan vauhkoksi. Heti kun itseaiheutettu talousseisokki uhkaa meidän elämäämme, repäistään ihokas, kaadetaan tuhkaa päälle ja nostetaan kaamea parku.

    Harmagedon, kristus siunatkoon. Samaan aikaan miljardi ihmistä näkee nälkää, sata miljoonaa elää tyrannian alla kuin keskitysleirissä - ja meillä täällä on hätä. Ei suinkaan heidän takiaan, vaan oman elintasomme takia.

    Hieman suhteellisuudentajua, pyydän. Itketään sitten, kun leipään on pantava puolet petäjäistä.

    VastaaPoista
  24. @Jukka
    Eräällä muulla on ollut vastaavaa ajatelmaa.

    VastaaPoista
  25. 100 miljoonaan kirjaa myynyt Paulo Coelho:

    Kulttuuriälyköt ja kirjallisuuskriitikot ovat fasistisia.

    VastaaPoista
  26. "" [...] vihreä liike on aiheuttanut muutenkin paljon häverikkiä keskittämällä huomion nähdäkseni jokseenkin sattumanvaraisesti eri ilmiöihin."

    Maailma on jokseenkin sattumanvarainen. Kaikki poliittiset ryhmittymät ovat kopioineet vihreiltä näkemyksiä sattumanvaraisesti eli sopivasti annostellen sieltä sun täältä. Demareiden suulla on esitetty, että vihreitä ei enää edes tarvita, koska SDP on nyt ympäristöpuolue. Kun Kokoomus on nyttemmin työväenpuolue, päällystakkeja ei ole käännetty vaan ne on kokonaan vaihdettu.

    Hassua, että Lipposen mielestä vielä ilmastonmuutos ei ole Harmageddon, mutta talouskriisi kyllä. Vaikka jokaiselle järkevälle ihmiselle päivänselvää on, että ilmastonmuutoksestakin seuraa muun hyvän lisäksi myös ennenkokematon talouskriisi.

    Afluenssa taitaa olla vanha tauti. Tällä kertaa se on tartuttanut vain entistä laajemman osan maapallon väestöstä. Kyseessä lienee joku erityisen hankala muunnos.

    Me kärsimme sekä informaatiodiversiteetistä, että sen puutteesta. Kun kilpailevaa informaatiota on paljon, tuottaa tuskaa valita siitä sopiva. Valitaan siis miellyttävin: ”Taantuma ei uhkaa Suomea”."

    http://www.vihrealanka.fi/

    Siinäpä linkki. Voi tehdä omat johtopäätökset ken haluaa/voi.

    VastaaPoista
  27. Ei kai tässä voi kuin jaakailla Kummun Patruunan tyyliin ja katella kässiin ja huokailla ja pellailla entiijää...

    VastaaPoista
  28. P.S. Toivoisin Kemppiseltä syvällistä analyysiä kuusiskasta eli Allista. Saatana - mikä nainen!

    VastaaPoista
  29. omassa valuutassa olisi sekin hyvä, että tupoista riippumatta virkamiehet, eli suomen pankki voisi rauhassa laskea montako saksanmersua suomalaisen työläisen vuosiansioilla pitää saada. Nimellispalkkoja laskematta oltaisiin kaikki samassa veneessä. Se olisi solubiologiaa sovellettuna valtioiden kokoon. Nyt olisi värkitkin, joilla tehdä tarvittavat laskelmat nopeasti.
    Eikä vietäisi työpaikkoja kiinaan, jos vain päätettäisiin lähentää ansiotasoja valuuttakursseja muuttamalla.

    VastaaPoista
  30. Luonnonympäristön kestokyky riippuu
    olennaisesti sen monimuotoisuu-
    desta.Ekosysteemejä tuhoamalla aiheutamme vahinkoa lopulta paitsi muille eliöille myös itsellemme.
    Ihmisen talouskin toimii luonnon asettamissa puitteissa. Yksipuoliset monokulttuurit ovat yleensä alttiimpia vaurioille ympäristötekijöiden muuttuessa kuin esim monipuoliset viljely-taloudet. Monimuotoinen luonnon-ympäristö kauniine maisemineen on
    lisäksi yleisesti arvokkaampana pidetty elinympäristö kuin joku yksitotisempi alue.

    Onnea ja hyvää joulua!

    VastaaPoista
  31. Nerokkaasti päättelen, että energian hintapiikki on aiheuttanut talouden syöksyn. A lainasi B:lle rahaa, koska arveli tämän maksavan todennäköisyydellä z ajassa y. A myi saatavansa eteenpäin hinnalla, joka vastaa takaisinmaksun todennäköisyyttä z+d,koska nousun odotettiin jatkuvan. Öljyn hinta kuitenkin kaksinkertaistui ja laski takaisinmaksun todennäköisyyden z-d:ksi. (Kun lainoja edelleen myytäessä luvattiin ostaa niitä samaan hintaan takaisin, syntyi vaje, pankkeja kaatui ja mielialat muuttuivat pelokkaiksi, millä on sama vaikutus kuin energian hinnannousulla.)

    Tasapainottomuudelta olisi vältytty, jos energian hinta olisi säilytetty ennallaan tarvittaessa keventämällä verotusta. Energian hinnan nopeat heilahtelut tulisi estää. Tai oikeastaan kaikki sellainen, joka vähentää lainojen takaisinmaksun todennäköisyyttä.

    Todella uusi analyysi. Aivan mahtava. Energian hinnan alenemisen pitäisi vaikuttaa nyt käänteisesti. Sen pitäisi tosin vielä puolittua, että pyörät lähtisivät kunnolla liikkeelle kohti ilmastokatastrofia.

    Omasta valuutasta käy Islannin esimerkki. Jokohan sitä noteerataan.

    VastaaPoista
  32. En tiedä, mitä Lipponen tarkoittaa amerikkalaisesta keskustelusta lainaamallaan termillä Harmageddon, mutta varsinaisesti ei ole kysymys amerikkalaisten perusongelmasta eli kuluttamisen kultista. Oman arvioni mukaan vuonna 2007 amerikkalaisten ylikuluttamisen määrä oli 6-7% BKT:sta. Tämä on myös lähtökohta liikkeelle alaspäin.

    Harmageddonissa on kuitenkin kysymys maailmanvallasta ja voimasuhteiden muuttamisesta. Arabiöljypohatoilla on nyt oma palkka-armeija eli Pentagon. Jo nyt kiinalaispankkiirit neuvovat amerikkalaisia kuuntelemaan velkojiaan nykyistä tarkemmin. Japanista tulee tarkoin verhoiltuja vihjauksia, joiden varsinainen sisältö on peittelemättömänä se, että amerikkalaiset eivät osaa hoitaa omia talousasioitaan, heidän kansantaloutensa on maksukyvytön, he tarvitsevat modernia Marshall-apua ja heille on annettava heidän ottamiaan velkoja anteeksi. Uusi talousregiimi ei varmaankaan synny ehdoitta. Dollarin asema maailman reservivaluuttana on kyseenalainen.

    Jos joku ei ole sitä vielä hoksannut, niin kaikki suuret amerikkalaispankit ovat menneet konkurssiin ja ainoastaan julkisen vallan tukiverho peittää tämän tosiasian. Rahojaan ei voisi nostaa tililtään ilman keskuspankin ja valtiovarainministeriön tukitoimia. Pankit ovat kyvyttömiä myöntämään uusia luottoja eikä keskinäistä luottamusta pankkien välillä ole.

    Tukitoimiin on tätä kirjoitettaessa varattu rahaa enemmän kuin Yhdysvallat käytti koko toisessa maailmansodassa (nykyrahaksi muutettuna).

    Irvokkainta on se, että jopa Yhdysvaltain keskuspankin konkurssista käydään keskustelua ja tiedossa on, että valtiovarainministeriö on se taho, joka joutuu pahimmassa tapauksessa uudelleenkapitalisoimaan FED:n. FED:n uhkapelissä sen tase on pullahtanut parissa kuukaudessa 800 miljardista dollarista lähes 2400 miljardiin dollariin. Pankki vastustaa tietojen antamista taseestaan oikeudenkäynnissä, jonka on käynnistänyt taloustietotoimisto Bloomberg.

    Dollarin setelit ovat tunnetusti Yhdysvaltain keskuspankin velkakirjoja.

    T.

    PS: Vastustan tietenkin kaikkien ylisanojen kuten Harmageddon käyttöä.

    VastaaPoista