Luulin uutisvälineiden esittävän asian isommin. EU-tuomioistuin pysytti Microsoftin sakot eli 497 miljoonaa euroa.
EU sai siis amerikkalaisista otteen. Suoraan kaulavaltimoon, kuten tuomari Hugo Black tapasi tähdentää: "To the jugular."
Juuri tästä oli kysymys edellisissä kirjoituksissani. Joukko juristeja epäilee, että Yhdysvaltain tuomioistuinlaitos on yhä enemmän suuryhtiöiden taulutusnuorassa. Yksi Dworkinin kauhistelemista uusista tapauksista koskee vaalirahoitusta ja toinen kilpailuoikeutta.
Epäilyt amerikkalaisten tuomioistuinten hampaattomuudesta eivät ole millään muotoa aiheettomia. Silti jos otetaan vaikka vain kymmenen kaikkien aikojen tärkeintä tuomioistuimen ratkaisua, ainakin kolme niistä sivuaa omistusoikeuden ulottuvuutta ja työsuhteita eli siis nykykielellä kilpailuoikeutta (Granger Cases, Charles River Bridge, National Labor Relations Board).
Kenellä tahansa on vaikeuksia selittää, mistä Microsoftin jutussa oikein oli kysymys. Toivon etteivät toimittajat tällä kertaa soittele. Media Playerin sisällyttäminen Windows-pakettiin on hiukan toisarvoinen asia. Rajapintojen avaaminen ohjelmiston kehittäjille on paljon tärkeämpi asia.
Taustalla on vielä paljon, paljon isompi asia, mutta tämä on arvaukseni.
Suomessa pankkitoiminta oli sähköisen liiketoiminnan ensimmäinen merkittävä lohko. Se alkoi näppäinpuhelimista ja on nyt käytännössä yksin vallitseva. Meillä ja Ruotsissa on myös ollut pankki- ja postisiirto puolen vuosisataa - muualla ei.
Nyt tulee Sepa, josta kirjoitettiin viimeksi tänään. Se on EU:n maksujärjestelmä, jonka käyttö siis voi olla isompi muutos kuin euroon siirtyminen. Maksu- ja automaattikortit toimivat kaikkialla ja etenkin verkkomaksut EU:n sisällä näyttäisivät rutiinimaisen ongelmattomilta. Siihen päästään ehkä jo ensi vuonna.
Näihin asti suomalaiset pankit ovat tukeneet vakavaraisuuttaan ja korjanneet korkotuloa viivyttämällä maksuja pankkiryhmästä toiseen 1 - 3 päivää. Viivytykseen ei ole ollut mitään järkevää syytä viiteentoista vuoteen, mutta etu on ollut kaiketi suuri.
Miten viivytysetu, jonka maksavat asiakkaat, aitoaan jakaa eurooppalaisten pankkien kesken, se jää nähtäväksi.
Mutta Yhdysvalloissa on kytenyt yli kymmenen vuotta maanalainen sota, jossa ovat vastakkain yhtäältä Microsoft kulloistenkin liittolaistensa kanssa ja toisaalta pankit. Jokainen joka saa ison siivun maksuliikenteestä on käytännössä Amerikan keisari ja voi juoksuttaa Bushia lipputangon ympäri. Päivittäisten rahansiirtojen määrä on niin järkyttävän suuri.
Ja se sota ei siis ole ratkennut, mikä on tietoliikenteen ja mikä pankkien osuus tässä sodassa.
Yhdysvaltain ja Euroopan pankit ovat olleet perinteisesti halulttomia sellaisiin järjestelyihin, joilla edistetäisiin asiakkaiden asemaa, mutta sitä vastoin halukkaita rajoittamaan kilpailua erilaisin keinoin.
Nyt näyttäisi siltä, että EU-tuomioistuin on iskenyt tähän asiaan ja ettei kysymys siis pohjaltaan ole käyttöliittymistä, vaan rahavirroista.
Ainakin Suomessa Windowsin epäluotettavuus on ollut ongelma pankeille ja viranomaisille. Ongelma ei ole tietääkseni ratkennut.
Sellasinen suhtautuminen tietojenkäsittelyyn ja tietoliikenteeseen, että kysymys olisi lähinnä näistä kirjoituskoneista ja sähköposteista, on lapsekas.
Kysymys on aivan perinteisessä mielessä rahan ja siis vallan uusjaosta. Rintaman painopistesuuntia ovat käyttöliittymät, protokollat eli ne tekniset ratkaisut, joita käyttäen eri laitteet pitävät yhteyttä keskenään, ja yleisesti tietokannat.
Tekijänoikeus on vähemmän tärkeä asia kuin tietokantaoikeus ja yksityisyyden suoja eli henkilörekisterilainsäädäntö.
Juuri näitä asioita ei opeteta yliopistoissa eikä muissa oppilaitoksissa juuri nimeksikään.
Kuten huomaatte yllä olevasta, amerikan ja siinä sivussa Suomen tuomioistuinten pohdiskelu siirtyy eteenpäin. Eilinen uutinen oli niin iso. Kävi myös siinä mielessä huvittavasti, että olin juuri päässyt kehumasta EU-tuomioistuimen (oikeasteaan siis -tuomioistuinten) suurta merkitystä.
Tässä se nyt näkyy.
Menen pitämään luentoa. Ja huomenna myös. Ja ylihuomenna yleisöluentoa. Jotenkin väärin että on ansaittava palkkansa rehellisellä työllä.
Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
EU-pelletuomioistuin, joka on lobbaukselle ja manipuloinnille hyvin altis. Uskoakseni myös lahjonnalle.
VastaaPoistaKyse on EU:n sisäisestä kaunasta USA:ta kohtaan, että lobbauksella ja sosialistisella katsantokannalla Microsoftia kohtaan erikseen.
Erittäin kauniisti tämän huomaa Mario Montin ja Neelie Kroesin aivan älyttömistä kommenteista ja vihamielisyyden puuskista MS:ää kohtaan. En kutsu heitä lahjotuiksi syntymäpaskoiksi. Oman kokemukseni mukaan EU:ssa on aivan hysteerinen mieliala MS:ää ja muita vastaavia yrityksiä kohtaan. Julkisesti EU:n johtavassa asemassa olevat kommentoivat naureskellen: "Vi**n mulku* Microsoft, sai ansionsa mukaan", "Ei mene kauaa kun saamme MS:n polvilleen".
Kyse on uusvasemmistolaisuudesta jota johdetaan lahjuksin että vääristellyin uhkakuvin. IBM suurimpana manipuloijana ja ehkä lahjojana. Nokia, Adobe, Linux-yhtiör, Sun ja niin edelleen pienimpinä lahjojina ja lobbaajina, että vääristellyn tiedon levittäjinä omien etujensa edistämiseksi.
Kemppinen on oikeassa siinä, ettei kyse tässä casessa ole mistään mediasoittimesta, vaan ihan muusta.
EU:n virkamiehet eivät ansaitse rahojaan rehellisellä työllä. EU-tuomioistuin on ihan pihalla asioista. Ettäs kehtaavat.
En myöskään ole tavannut eurooppalaista pankkia joka olisi loppupelissä kärsinyt Windowsin epäluotettavuudesta. Syy on ihan muualla, eli osaamattomissa kämmijöistä, huolimattumuudesta jne. Tämän perustan omiin kokemuksiini.
Itselläni on pankkien välisen rahansiirron mekanismeista vain hämärä käsitys, mutta uskoisin Sepan olevan merkittävä muutos. Eräs vähemmälle huomiolle jäävä asia lienee Suomen valmiuslainsäädäntö.
VastaaPoistaNykyinen valmiuslaki antaa mahdollisuuden lopettaa rahansiirrot ulkomaille tasavallan presidentin asetuksella, jonka eduskunta jälkikäteen vahvistaa. Käytännössä, jos tilanne tulisi, asetus saataneen aikaan noin tunnissa virka-aikana ja noin kolmessa sen ulkopuolella. Teknisenä suorituksena ulkomaisten rahansiirtojen katkaisu on helppoa eikä periaatteessa lopeta maan sisäistä rahaliikennettä. Miten on, kun siirrytään Sepaan? Onko enää edes teknisesti mahdollista nykäistä paniikkivivusta? (Poliittinen kynnys tuollaiseen ratkaisuun on joka tapauksessa huikea.)
Nimimerkki Jarmomille.
VastaaPoistaKannattaa ihan oikeasti noudattaa Kemppisen 16.9. antamaa neuvoa ja laskea kymmeneen ennen kuin kirjoittaa julki aivopierunsa. Saman neuvon voisi antaa muutamalle muulle alatyylistä kieltä käyttävälle, varsinkin sille yhdelle narsistille johon ovat kyllästyneet muutkin kuin R.R.
Niin ja lisäksi ei ole olemassa mitään "Eu-tuomioistuinta" kotitehtäväksi jää selvittää miksi ei ja mistä tuomioistuimesta on oikeasti kyse.
anonyymille:
VastaaPoista"EU-tuomioistuimen" otin mukaan, koska "alustuksessa" juuri tätä käytettiin.
kaiken muun alatyylisen, paitsi syntymäpaskan, korvasin *-merkillä.
Tosin nuo kommentit jäivät soimaan korvissani samaa asiaa käsiteltäessä kolmisen vuotta sitten ollessani paikanpäällä.
Eli olin laskeskellut kymmeneen jo kolmen vuoden ajan, useita hengitystaukoja pitäen.
neiti anonyymi voisi kierrellä eri blogeilla ja antaa arviointimerkkejä kullekin seuraavasti:
* aivan turhaa.
** idiootti taas
*** kiroilee
**** ei ymmärrä asiaa
***** EU-tuomioistuin
****** HP
******* kahjo
******** eri mieltä
********* aivopieru
********** nulkero
*********** narsisti
************ muutama muu
************* me kaikki
Neiti anonyymi on mielestäni:
****************************
*****************************
(välilyönnin saa laittaa haluttuun kohtaansa) Anteeksi häriköintini.
"Kannattaa ihan oikeasti noudattaa Kemppisen 16.9. antamaa neuvoa ja laskea kymmeneen ennen kuin kirjoittaa julki aivopierunsa"
VastaaPoistaJaa. No, 5-.
"I Blew It on Microsoft" by Lawrence Lessig:
VastaaPoista"These activists recognize the basic truth of what I call the McAdams theorem: Monopolists, as Cornell economist Alan McAdams puts it, don't monopolize themselves. If the monopoly-like asset is owned by the user, he has little incentive to exploit himself. Put differently, private ownership by users creates its own business model."
Ad anon.
VastaaPoistaPäin vastoin. Tehkäämme aivopieremällä ilokaasukammio!
Kemppisen jutuissa on aina sen verran köyttä, että varomaton onnistuu itsensä hirttämään. Siksi tuo 16.9. annettu neuvo on oivallista asiakaspalvelua; vähän kuin tupakka-askien varoitukset.
VastaaPoistaMinä kun olen luullut, että töitä tehdään juuri siksi ja sen verran, että saadaan pääomatulojen verot maksettua.
VastaaPoistaJos oon taas jotain tänne kännipäissäni skrivannut, toivon että kraakkaisit ne.
VastaaPoistaAnteeksi.
Nimimerkki: Mikko L
"jarmom sanoi...
VastaaPoistaanonyymille:
"EU-tuomioistuimen" otin mukaan, koska "alustuksessa" juuri tätä käytettiin.
kaiken muun alatyylisen, paitsi syntymäpaskan, korvasin *-merkillä.
Tosin nuo kommentit jäivät soimaan korvissani samaa asiaa käsiteltäessä kolmisen vuotta sitten ollessani paikanpäällä.
Eli olin laskeskellut kymmeneen jo kolmen vuoden ajan, useita hengitystaukoja pitäen.
neiti anonyymi voisi kierrellä eri blogeilla ja antaa arviointimerkkejä kullekin seuraavasti:
* aivan turhaa.
** idiootti taas
*** kiroilee
**** ei ymmärrä asiaa
***** EU-tuomioistuin
****** HP
******* kahjo
******** eri mieltä
********* aivopieru
********** nulkero
*********** narsisti
************ muutama muu
************* me kaikki
Neiti anonyymi on mielestäni:
****************************
*****************************
(välilyönnin saa laittaa haluttuun kohtaansa) Anteeksi häriköintini."
MOT
Sanovat jotkut että tuo lyhenne tarkoittaisi Mikä Oli Todistettava. Päätän amerikkalaiseen tapaan I rest my case.
frankin laskuoppi on jotenkin erilaista.
VastaaPoistaEihän palkkatyöläinen voi hankkia paremmin kuin työpaikan omistaja.
Sitä paitsi omistajaa ei rangaista yrittämisestä yhtä rankasti kuin palkansaajaa.