Vien tämän kirjan isälleni tarkastettavaksi. Ehkä hän ottaa se lahjaksi. Hän täyttää tänään 86 eikä ole vieläkään leppynyt Vilkunalle siitä, että juhanus siirrettiin lailliselta paikaltaan.
Itse olen jo kauan sitten leppynyt siitä, että nimipäiväni on isän syntymäpäivä.
Tahtoo pätkiä tuo nimipäiväperinne.
Hitusen ihmettelen, ettei kukaan taitava diplomi-insinööri tai tohtorin planttu, joita tunnen joukon, ole keksinyt ilmiselvää liiketoimintamallia.
Muistutus sähköpostiin ja mansikkakakku noudettavana tai toimitettuna annettuun osoitteeseen. Hinta raskaimman jälkeen.
Ei ole tullut vielä työpaikoilla vastaan henkilöä, joka kieltäytyisi kakkukahvista - ei vaikka ei joisi kahvia eikä söisi kakkua.
Perinne on kovin kotimainen. Ei nyt mennä siihen, miten tämä perinne liittyy pyhimysten päiviin ja sellaiseen ja millainen hiki allakantekijöillä on, kun etunimien valikoima on äkisti paisunut.
Näin televisiossa panoroinnin päiväkodin narikasta. Jonkun natiaisen nimi oli Aava. Hieno! Yhden aikuisenUsvan tunnen ja epäilen, ettei se ole juristille paras mahdollinen nimi; amerikanenglannissa kumminkin fog ja fogger sisältävät sävyjä. You can't believe it's a law office!
Muinainen rooli-ihanteeni asianajaja Larsen E. Pettifogger (sarjakuva "Velho" - The Wizard f Id - etunimi äännetään "larceny") huokaisi kerran: "Ajattelen usein päämiehiäni. Ajattelen, mitä he tekevät minulle, jos pääsevät joskus vapaalle jalalle."
Mutta Jusseja on metsätkin täynnä niin että se nimipäivistä.
Kuvan kirjaa, Frank Hedges Butlerin 1917 ilmestbyttä teosta "Through Lapland with Skis and Reindeer" näyttäisi olevan huolimattoman tarkistukseni mukaan Suomessa yhteensä yksi kappale, sekin luultavasti varastettu Yliopiston kirjastosta.
Itse en ollut koskaan kuullutkaan mokomasta, kun näin tai poikani näki sen Charing Cross Roadin divarin ikkunassa erilaisten maanis-depressiivisten joukko-osastojen historiikkien joukossa. Valitettavasti myyjä oli selvillä hinnoittelusta. £ 35 eli 52 euroa on kohdallaan. Toisaalta rahaa jäi säästöön, kun olin huomannut, että himoitsemistani 100 vuoden takaisista Baedekerin matkaoppaista on alkanut ilmestyä uusia näköispainoksia. Odotan nyt polvet koukussa Venäjä- tai Pietari-matkaopasta, jossa on Suomi mukana - siis sada vuoden takaista.
Baedekereitä valitettavasti keräillään niin että esimerkiksi tuosta tsaarin venäjän oppaasta saisi pulittaa tuhatkin euroa, ja silti se voisi olla rotansyömä.
Isälläni on hyllyssä jokseenkin kaikki merkittävä Lappia koskeva suomenkielinen kirjallisuus, tietenkin bibliofiilisiä harvinaisuuksia lukuun ottamatta.
Tämä britti löytyy Internetistä lähinnä kuninkaallisen ilmailukerhon perustajana ja ankarana autoilijana, joka tosin oli myös hiihtoklubin kantavia voimia. Kirjan valokuvissa hän esiintyy itsensä Johan Tuurin kanssa, solmio kaulussa ja liiviasu susiturkin alla.
Ilmailu- ja ilmapallomiehenä hän notkui Wrightin veljesten ja Louis Bleriot'n porukoissa. Motoristina hän oli hyvää pataa Mr. Charles Rollsin kanssa.
Kirjankuvaama matka johti Norjan Lapista Inariin ja Petsamoon. Valokuvat ovat hyviä ja tiedot suomen- ja saamenkielisiä sanoja myöten hämmästyttävän täsmällisiä.
Kirjassa on laajat liitteet, joihin sisältyy yksityiskohtaisia selostuksia muun muassa Kuolan niemimaan sisäosista ja Vienan merestä ja sen rannikosta.
Yleiskatsauksena teos näyttäisi olevan noi 70 vuotta aikaansa edellä.
Englantilaiset olivat vähän tuollaisia.
Silti arvaukseni on, että Mr. Butler oli vähintään sivutoiminen vakooja. Tekstistä huokuu sellainen havainnollisuus ja selkeys, ettei siviilimies yllä sellaiseen harrastuspohjalla.
Tuohon maailmanaikaan liikenteessä oli monenkirjavaa väkeä. Olen aika innostunut Yle Teeman vähin äänin pyörittämästä puolidokumentista "Chruchillin henkivartija". Sen alussa nimittäin kuvailtiin Churchillin matkaa Kairoon ja Transjordaniaan henkivartijan silmin. Sillä matkalla olisi käynyt kalpaten, ellei apuna olisi ollut ohjelmassa jopa liikkuvassa kuvassa esiintyvä T.E. Lawrence - Arabian Lawrence ihan itse.
Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
http://www.ursusbooks.com/item118541.html
VastaaPoistaOnko tämä tuttu, hintaa ainakin on.
Butler, Frank Hedges (1855–1928) he was the one of the first in England to purchase a car, a Benz.
VastaaPoistaHe had been skiing a few times in Sweden and grew intrigued by the far North. In 1913 Butler decided to spend a month traveling in Lapland in spring, when the snow was thick and the light had returned; he enjoyed it so much that in 1914 he went back and did an even more ambitious journey up over the Finnmark Plateau from Sweden through Norway to Finland and over to Russia's Murman Coast on the Kola Peninsula.
Frank oli vauraasta talosta, osti ekana autonkin Englantiin. Viinin ystävä. Renesanssimies. Tuskin vakooja. Tai oli - vakoili vanhaa aikaa meille nykyaikaisille. Yli 70 vuotta kuolemastaan. Eikös tuon melkein voisi laittaa Gutenbergiin?
VastaaPoistaIson-Britannian mahti perustui paljolti samaan kuin Ateenankin, herrasmiesten joutilaisuuteen. Koska kuitenkaan edes kaikista herrasmiehistä ei ole ollut kunnon joutilaisuuteen tai vanhemmiten luovuus, ilkeys ja pahantahtoisuus ovat laantuneet, on osa väestä sitten pistetty pois jaloista kaupan, rahoituksen tai, herraparatkoon, jopa insinööritieteiden alalle, kun kunnon ihmiset ovat jouneet teetä je keksineet jotakin virkistävää.
VastaaPoistaSikäli kuin olen ymmärtänyt, perustui Hänen Majesteettinsa hallituksen sotilastiedustelukin likimain täysin joutilaan väen pitämiseen pahanteossa, lukuunottamatta toimitsijoita, mittamiehiä ja muuta järjestelyhenkilokuntaa, aina toisenmaailmansodan kynnykselle asti, jolloin alettiin esittää ensimmäisiä vakavia ammattilaissyytöksiä, jos kohta 50-60 luvuilla näistä epäilyistä alettiin päästä.
Saatan ajatella että tuossa kuviossa Frank Butlerkin on hyvin viihtynyt tekemässä sitä parempaansa.
Omaiseni muistutti että tarinan mukaan eräs familiaarimme opetteli saksan Naantalin rantabulevardilta löytämänsä Baedekerin ja pienen, iltalaukkuun mahtuvan sanakirjan kanssa. Saksankielen taito oli sitten muutoin oppimattomalle ihmiselle avain moniin seikkailuihin 40-luvun euroopassa.
VastaaPoista