Sivun näyttöjä yhteensä

5. maaliskuuta 2014

VaarinhousutUnohtamassani seuraleikissä kysymyksiin oli kolme laillista vastausta, ei, juu, vaarin housut. Mahdollisen vitsin olen unohtanut. Samalla kun eduskunnan äänestyskoneen omituiseksi muuttunut, mahdollisesti ruotsin kieltä suosiva ”jaa” uudistetaan, ehdotan kunnioittavasti mietittäväksi, olisiko ”vaarinhousut” korvaava osion ”tyhjiä”. Tyhjä mikä tyhjä.

Venäjällä arvellaan tehtävän niin kuin Putin päättää. Tämä päätelmä kuuluu sarakkeeseen ”vaarinhousut”. Maassa pidetään vaaleja. Siellä, kuten Ukrainassakaan, yleisten vaalien merkitys ei ole sama kuin Lännessä. Kun Putin yllättäen kunnioittaa laillisilla vaaleilla valitun valtionpäämiehen asemaa, tämä ei välttämättä tarkoita sitä mitä luulisi.

Venäjällä on armeija eli sotavoima. Se on tiettävästi maailman suurin ja sen iskukyky on kahden maailman parhaan luokkaa. Käytettävissä on edelleen ydinaseita kaikkiin tilanteisiin. Siviilimiehen käsityksen mukaan napajään alla liikkuvat, taistelukärjillä varustetuin sukellusveneitten torjuminen ei ole mahdollista.

Venäjän asema perustuu ensi sijassa sotavoimaan. Rosvovaltioiden, kuten Pohjois-Korean, kansainvälinen ongelma on huono talous yhdistettynä hyvään aseistukseen.

Kun sotavoima on noin tärkeä, sillä on poliittinen tahto.

Menneen ajan suuret diktaattorit joutuivat kehittämään aivan uusia menettelytapoja suhteessaan kenraaleihin ja marsalkkoihin. Stalinin ratkaisu oli puna-armeijan puhdistus, jossa kaatui muun muassa maan sotapäälliköistä etevimpänä pidetty Tuhatshevski.

Puhdistuksista uskaltaa sanoa tässä vain, että syytökset olivat selvästi perusteettomia. Todisteina esitettiin mm. vehkeilykirjeitä, joiden väitetyt kirjoittajat oli kirjoittamishetkellä jo ammuttu.

Johtopäätös on että armeija vaikutti Stalinin johtamalla valtaeliitille uhkana. Tästä johtuu, että armeijalla oletettiin olevan poliittista merkitystä ja tuo edellyttää, että ainakin korkeiden sotilaiden poliittinen tahto otettiin huomioon. Samaa osoittaa myös politrukkien harjoittama valvonta eli puolueen työntekijöiden työntäminen yksikkötasolle.

Hitlerin valtaan nousussa hämmästyttää myös hänen taitonsa alistaa armeija. Korkein sotilasjohto teki saman virheen kuin poliittinen johto. Se arveli voivansa edistää etujaan ja kohentaa asemaansa käyttämällä hyväkseen tätä yllättäen esiin noussutta poliittista tulokasta. Tuon virheen teki myös Hindenburg.

En alkuunkaan tiedä, mihin Putinin asema perustuu, mutta en osaa kuvitella, että tuo asema olisi mitenkään riippumaton sotavoimasta. Jäljistä päätellen Gorbatshov yritti käyttää valtaa armeijaa laiminlyöden ja samoin ehkä Jeltsin.

Jopa sellaisessa maassa kuin Yhdysvallat armeijan merkitys myös sisäpolitiikkaan on suuri. Olen näillä palstoilla joskus esitellytkin julkista tietoa armeijan suorista vaikutuksista informaatioteknologian kehitykseen sekä Kaliforniassa että muualla.

Omaksikin yllätyksekseni jatkuvasti esiin nostamani Saksan yksi monista yhteiskunnallisen järjestelmän onnistumisista näyttää olevan armeija. Tärkeät ratkaisut nähtävästi todella tehdään hallituksessa ja pankeissa. Armeija, kiitos Naton eurooppalaisen siiven, näyttää todella tyytyvän toimeenpanijan rooliin. Samaa voi onneksi sanoa Suomesta, jossa upseerikunta on ollut kiitettävän lojaalia.

Ukrainan Krimilä merivoimilla näyttää olevan todellisia ongelmia epäselvässä poliittisessa tilanteessa. Itse arvion puheet kielistä ja kansallisuuksista toisarvoisiksi. Myös EU on Mustalla merellä, ja Dardanelleja edelleen vartioiva Turkki kuuluu Natoon.

Tämä tuli mieleeni television kuvista Perkjärven leirialueelta. Niissä Putin tutustui ammuntoihin yhdessä upseereiden kanssa. Kuinkahan paljon siellä on tätä nykyä rautaa ja erilaisia mielenkiintoisia aineita maaperässä? Perkjärvi oli myös ennen sotia kenttätykistön tärkein harjoituspaikka, oman aikansa Rovajärvi.

Eräässäkin sotaviihdeteoksessa mainittiin, miten ratkaisutaisteluissa 1944 Suomen tykistö ampui tuolla seudulla tarkasti – ilman tulenjohtajia. Kenttätykistössä kaikki eversteistä korpraaleihin osasivat harjoitusalueen koordinaatit ulkoa. Ne oli mitattu kahden vuosikymmenen aikana niin moneen kertaan.


19 kommenttia:

 1. Perkjärven ryssä sai ilman isompia kahinoita. Suomalaiset jättivät valtavasti materiaalia sinne. Pelkästään tykistön ammuksia jäi 80 000 ja kiväärin patruunoita miljoonittain. Samoin tykkikalustoa menetettiin kymmenittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perkjärvi on saatava takaisin, perkele!

   Poista
  2. Paaviltakin pääsi, pahalainen!

   I. H.

   Poista
 2. Majuri Anssi Vuorenmaa: Kalliit päivätKannaksella. Huoltoupseeri -lehti 3/1973

  Tässä listaa menetyksistä kesäkuulta 1944:

  - 675 erilaista tykkiä
  - 91 000 kivääriä
  - 7 700 konepistoolia
  - n. 4000 konekivääriä ja pikakivääriä
  - 210 erilaista kranaatinheitintä
  - 9 000 000 patruunaa
  - 100 000 tykistönlaukausta/ammusta
  - 28 000 miinaa
  - vaatteita noin neljälle divisioonalle
  - tuhansia puhelimia
  - 18 000 kilometriä kenttäkaapelia 
  - 10 000 polkupyörää
  - 30 000 paria suksia
  - 30 000 kg piikkilankaa
  - 75 000 tukkia ja sahalaitokset ehjinä
  - 70 000 litraa polttoaineita
  - 3000 litraa voiteluaineita
  - 11 000 kg karbiidia
  - 10 divisioonan päiväannosta muonaa
  - valtavasti pioneerikalustoa jne.

  Lähteenä on Helge Seppälä: Suomi taisteli, osa 5, s.355, jossa artikkeli on myös julkaistu.

  Niitä sun näitäViestit: 558


  VastaaPoista
 3. No mutta! Sehän on helppo leikki. Kyselijäksi valittu kysyy kolme ulkopoliittista kysymystä joihin tulee vastata järjestyksessä ei, juu, vaarinhousut. Nauramatta, tai joutuu kyselijäksi. Näinikään:
  - Onko Suomi suurvalta?
  - Onko Suomi itsenäinen?
  - Kuinka se on mahdollista?

  I. H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvä, I.H.! Keksitkö ihan itte vai oletko kuullut, minä en ollut aikasemmin. "Vaarinhousut" saavat komjan merkityksen, kyllä!
   terv. pekka s-to.

   Poista
 4. ooh naita juttuja...
  Miten tykisto voi ampua tarkasti ilman tulenjohtoa/tulenjohtajia?
  Kylla se tietysti osuu johonkin harjoitusalueen kiveen "tarkasti", mutta
  eihan tykiston tarkka tuli sita tarkoita.

  Tykiston tarkka tuli tarkoittaa osumista vihollisen lihaviin tai tarkeisiin kohteisiin.
  Perkjarvella nama lihavat tai tarkeat kohteet olivat kovin liikkuvia vuonna 1944,
  ja akkiahan siita meni naapuri lapi.
  VastaaPoista
 5. Vladimir Putin Suuri on saamieni tietojen mukaan maailman rikkain mies. Hillon arvoksi arvioidaan
  80-200 mrd taalaa - joten on sitä.
  Katsoiko kukaan seurakunnan jäsenistä eilistä Alice Sommerin haastattelua? Alice, 98 vuotias ja keskitysleirin kokenut, totesti, että ihminen ei opi mitään menneisyydestään ja siltähän se edelleen näyttää.

  VastaaPoista
 6. Kyllä vaarinhousuista pitää löytyä ainakin se ryppyinen pili.

  Jos ei löydy, niin vaari onkin mummu.

  VastaaPoista
 7. "Johtopäätös on että armeija vaikutti Stalinin johtamalla valtaeliitille uhkana. Tästä johtuu, että armeijalla oletettiin olevan poliittista merkitystä ja tuo edellyttää, että ainakin korkeiden sotilaiden poliittinen tahto otettiin huomioon."

  Tämä tilanne vallitse koko neuvostovaltion olemassaolon aikana 1917-91. Tilanetta kuvaa Breznevin kauden upseerin nimim. Viktor Suvorovin teon "Inside sovjet army" . Armeija pidettiin kurissa KGP:n ja komissaarien avulla sekä kiinnittämällä erityistä huomiota ylempien upseerien nimittämiseen uskollisuuden Puolueelle perusteella. Kun vielä lahjakaimmatkin voitiin siirtää äkisti syrjään (esim Zukovin siirrot Stalinin ja Hrustsevin toimesta), kuuliaisuus politbyroolle oli taattu.

  Hitleriltä meni tähän kauemmin ja vasta heinäkuun 1944 salaliiton jälkeen armeija saatiin täyteen ruotuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä se KGP on?

   Onko se eri kuin KGB?

   Poista
  2. Sorry, näppisvirhe. Sellaisia sattuu kun on kiire ja ihminen, siis erehtyväinen.

   Poista
 8. "mihin Putinin asema perustuu"

  Ainakin Neuvostoliitossa valta perustui valtapilareihin, joista tärkeimmät olivat puoluekoneisto, armeija sekä KGP edeltäjineen. Veikkaampa Putinin aseman lähteeksi jälkimmäisen seuraajavirastoa. Ilmankos hänen valtakautaan kuvataan sekurokratiaksi. Tämä on siinä mielessä erikoista, että Neuvostoliitossa Puolue ei päästänyt ikinä KGP:tä niskan päälle (lukuunottamatta Juri Andropovin alinta pääsihteeriksi).

  VastaaPoista
 9. Vaarinhousut-tasoa lienee myös Putinin vastaus kysymykseen onko Krimillä venäläisiä sotilaita. Niitä on kuulemma vain laivastotukikohdassa ja ne muut rambot ovat paikallisia kodinturvajoukkoja.

  Siis ukrainalaisia.

  Eikö tästä voi vetää sellaisen johtopäätöksen, että Ukrainan virallinen armeija voi vapaasti mennä Krimille ja riisua nämä pellepukuiset aseista, eikä siihen ole Venäjällä nokan kopauttamista?

  VastaaPoista
 10. Bolshevikkien sisäisessä folkloressa bonapartismin pelko oli tärkeä, suorastaan dogmi, pitiväthän he Ranskan vallankumousta edeltäjänään. Missä määrin tämä pelko oli todellinen syy likvidointeihin ja missä määrin vain passeli tekosyy on toinen asia.

  VastaaPoista
 11. Vanhana tulenjohtajana voin kertoa, että kyllä se tykistö ampuu ilman tulenjohtajiakin. Juuri niinkuin Kemppinen kertoo valmiiksi mitattuihin maastokohtiin, karttamaaleihin tai vaikkapa suorasuuntauksella. Katselkaapa ulkoillessanne maahan niin näette siellä täällä pieniä punaisia metallipalloja kalliossa. Ne ovat niitä valmiiksi mitattuja maaleja. Kannaksella -44 ammuttiin välillä sokkonakin kun kalustoa oli paljon ja maaleja enemmän kuin tarpeeksi. Tulostakin tuli. Sivuhuomautuksena asevelj... eikun siis erillissotijamme saksalaiset eivät tienneet tulenjohtajista yhtään mitään. He ampuivat tykillä karttamaaleihin. Voitte kuvitella mitä ongelmia heille tuli Lapissa kun maasto siellä on vaihtelevan magneettista ja kompassit näyttivät mihin sattui. Eikä saksalainen upseeri suostunut millään uskomaan, että suomalainen konjakille ahne vääräjalka voisi tietää sodankäynnistä mitään ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. >>Sivuhuomautuksena asevelj... eikun siis erillissotijamme saksalaiset eivät tienneet tulenjohtajista yhtään mitään.<<

   Tuota nyt ei usko kukaan!

   Korjausmuuntimesta he, saksalaiset, eivät tienneet mitään, koska se oli sotasalaisuus sodan loppuun saakka (1945). Itselläni on hyllyssä Kenttätykistön ampumaohjesääntö vuodelta 1947 ja siinä kyseinen Korjausmuunnin esitellään hyvinkin tarkasti, tosin valokuvaa siinäkään ei ole mutta on teoreettinen kaaviokuva.

   Paltamolainen toimittaja-kirjailija Pentti Sainio on valmistelemassa dokumenttia tuosta suomalaisen tykistön tehokkuuden taanneesta, majuri Unto Petäjän (Suvi-Kumsan tykistön koulutuskeskuksessa 1943) keksimästä, Korjausmuuntimesta.

   Joissain kirjoissa keksijäksi on väitetty jopa Vilho Petteri Nenosta, mutta hän ei sitä keksinyt, vaan otti valmiin keksinnön käyttöön melkoisen rivakasti. Jonkinlaisia tuloksiakin saatiin 1944 suurtaisteluissa, joissa tykistön tulta ohjailtiin hämmästyttävällä taidolla lukuisiin eri maaleihin lukuisista eri patteristoista. Ennätys lienee ollut 18-21 patteriston tuli samaan maaliin tai maalialueeseen. Tuo vaihteluväli riippuu käytetystä lähteestä.

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Korjausmuunnin

   Poista
  2. "kolme laillista vastausta, ei, juu, vaarin housut"

   Tähän rinnastettava Väyrysmäinen muoto voisi olla tämä JOO KYLLÄ EI ja kaikki tuo samassa lauseessa.

   Ja ellei tuo naurata niin, sitten lause: "Kerran luulin jo olleeni väärässä, mutta sitten huomasinkin erehtyneeni..."

   Poista