Sivun näyttöjä yhteensä

17. maaliskuuta 2014

Hyvä, Putin!

Hyvä, Putin!

Tässä blogissa on jo kahdesti julkaistu seuraava. Viimeksi ”Venäjä ja kaasu 17.1.2009)

J.K. Paasikiven ministeri Steinhardille kirjoittamasta kirjeestä 27.5.1941 (Foreign Relations of the United States 1941 I, Washington 1958., s. 30).

"Arvovalta merkitsee heille enemmän kuin mikään muu.

Heidän muuttumaton politiikkansa on saada, mitä he voivat, niin vähällä kuin mahdollista, ja sitten pyytää lisää.

He eivät uhraa koskaan välittömiä etujaan tulevaisuuden päämäärien vuoksi.

He eivät kiinnitä koskaan huomiota siihen, mitä on sanottu, vaan ainoastaan siihen, mitä on tehty.

He pyrkivät saamaan korkean hinnan siitä, minkä ymmärtävät joutuvansa tekemään joka tapauksessa.

He ovat immuuneja eettisille ja humanitäärisille ja abstraktiin oikeuteen perustuville tekijöille, ollen pelkästään käytännöllisten ja realististen näkökohtien vaikutettavissa."

Lähde: Tuomo Polvinen, J.K. Paasikivi. Valtiomiehen elämäntyö 3. 1939-1944 s.288-289.

* * *

Putin on ansainnut aplodit. Nyt hän voitti. Krimillä toteutui kansan tahto.

Sitä ei ehkä mainita, minkä kansan.

Länsi eli EU, Nato ja USA eivät etene sotilaallisten keinojen tiellä. Se olisi myös poliittisesti mahdotonta. Käytännössä mihinkään sellaiseen ei ole valmistauduttu. Jopa rauhanturvaoperaation rakentamiseen menee kuukausia. Aikataulut löytyvät Persianlahdelta, Kosovosta ja Irakista.

Pakotteista kuullaan tänään ja torstaina. Ennustukseni: pakotteita asetetaan sopivasti. Sopivia ovat pakotteet, jotka eivät merkitse paljon eivätkä ole voimassa kauan.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Esitän toisen ennustuksen. Ei mitään erikoista. Kievissä on monta kertaa äänestetty valtaan Venäjälle mieluisa hallitus. Kievin alueella ei liene paljon sellaista, mikä olisi Putinille tarpeen juuri nyt.

Suomessa sanotaan tänään, ehkä Jussi Niinistön suulla, ettei Suomi mene sotaan Ukrainan vuoksi eikä toimi Brysselin mieliksi. Tämä muotoilu saa kasvavaa kannatusta.

Jos ennustukseni on väärä, tulos on kuitenkin melkein sama. Ehkä Putin haluaa saman tien Itä-Ukrainan ja sitten loputkin. Se edistäisi suuresti Lännen taloutta lopettamalla kriisin. Sotilaallinen ja siihen liittyvä uudelleen organisointi olisi se piriste (doping), jollaista on odotettu.

Kiitän Putinia ennen kaikkea siitä, että kirjoituksen alussa oleva Paasikiven sitaatti, joka herätti vastaväitteitä vuonna 2009 ja kovia vastaväitteitä vuonna 2006, tuntuu nyt varmaan monien muidenkin mielestä ytimekkäältä.

Samaisen Paasikiven paljon pohtima ”reaalipolitiikka” tyyppiä ”raison d'état / Staatsräzon) on päivänkohtainen. Vaikka Paasikivi oli luonnevikainen rähinöitsijä ja takinkääntäjä pahinta lajia, hän oli viisas mies. Itse asiassa en ole varma, voiko muunlaisia henkilöitä oikein sanoakaan viisaiksi miehiksi.

Itselläni minulla on yksi vaivainen huomautus. Yltiöromantiikka eli ihmeellinen kyky olla käsittämättä tosiasioita ja leijua pilvilinnoista tuulentupiin seurasi meitä voitosta voittoon 1905, 1918, 1939, 1941, 1945, 1958 ja 1972 sekä tietysti 1991. En täsmennä, kuka voitti, mutta tässä olemme.


Emme ole Jumalan Valittu Kansa – juutalaiset ovat. Katsokaa Simon Schaman dokumentti Teemalta tai mieluummin lukekaa kirjat, osat I ja II.

48 kommenttia:

 1. Koska kokemuksen mukaan joku lukee aina väärin, toistain vielä kerran monella suulla toistetun: Krimin äänestys oli laiton eikä sen tuloksen turvin voi siirrellä rajoja.

  Kysymyksessä oli väkivalta (väkivallalla uhkaaminen), ei oikeuksien (kansalaisoikeuksien) käyttö.

  Naamiopeli on ollut koko ajan hävytöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kirjoitus ja erinomainen luonnehdinta Paasikiveltä. Juuri tuollainen se veli venäläinen on.

   Mutta onko tässä nyt lopulta mitään erikoista, noinhan ne toimivat kaikki ?

   Ajatellaanpa, että Kiina tai Venäjä olisi saamassa Pohjois-Meksikon haltuunsa ja sotilastukikohdakseen ydinaseoptioineen jokin Meksikon torivallankumouksen tuella. Reagoisiko USA tähän kaikella tarvittavalla voimalla mahdollisesta ruumiiden märästä yhtään välittämättä?

   Kuuba taitaa vieläkin hiertää jotenkin, vaikka siellä ei mitään uhkaa ole ollut herran vuosiin.

   Nato Sevastopolissa ja Krimillä olisi suoraan Venäjän sydämeen suunnattu tikari - näin se venäläisittäin on nähtävä.

   Sanottuani tämän, totean, että en ole yhtään innostunut Venäjän nykypolitiikasta, mutta mietin vain, missä määrin Kiovan "arabikevät" oli lännen tilausta ja missä määrin länsi nyt saa sitä, mitä tuli tilattua.

   Poista
  2. Tottapahan teikäläisten täytyy aina ryssän puolta pitää, lännen ei koskaan, koska se on "monikulttuurinen".

   Poista
  3. Lännen - ja omaa - puoltaan voi pitää joko fiksusti tai typerästi.

   Nyt näyttää, että taas kerran on toimittu ylimielisen typerästi ja vastapuolen logiikkaa ymmärtämättä. Ei Suomi nyt niinkään, mutta EU erityisesti. USA:lle on vain etu, jos täällä vähän kahakoidaan, Euroopan sekavuus ja heikkous lisääntyy. Ja liittovaltiokehitys täällä sodanuhan varjolla etenee, koska liitovaltiota USA:n "oligarkit" voivat hallita - monien kansallisvaltioiden tilkkutäkkiä eivät (vrt. esim. tekeillä oleva tulliunioni).

   Poista
 2. Nyt pitäisi kaikille olla selvä, että venäläinen ei kehity poliittisesti koskaan. Jos tsaari on ystävällinen kuten Gorbatšov tai Jeltsin, saa meikäläinen hetkeksi nukahtaa sohvalla, mutta muina aikoina pitää treenata miehiä, puhdistaa kiväärejä ja ostaa valmiiksi is pino maamiinoja. Kovin ase venäläisiä vastaan on kuitenkin se teidän 'sisu' - minkä perusta on minusta kansakunnan jäsenten välinen solidaarisuus ja empatia. Siihen venäläisillä ei ole eikä saa olemaan vastusta. Venäläiset, kuten sudet yleensä, hyökkäävät aina heikointa yksilöä - henkisesti heikointa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gorbatshov kannattaakin Krimin liittämistä Venäjään?
   http://www.globalpost.com/dispatch/news/afp/140317/world-should-welcome-crimea-joining-russia

   Poista
 3. Jos juutalaiset ovat valittu kansa, Jahve osaa kyllä totisesti koetella heitä (ensin karkotus, sitten vainot ja nyt moraalinen selkäranka miehitysvaltana kun luvattuun maahan on palattu --- eräiden ortodoksien mukaan jopa omin luvin --- mutta ei tästä sen enempää koska näistä asioista eri mieltä olevia varmasti löytyy.)

  Onneksi heihin verrattuna me suomalaiset olemme kansa jonka Herra on tuolla mittapuulla tyystin unohtanut: ei muista kiusata ja koetella meitä loppuun asti, perinpohjaisesti.

  Vai olisiko kyse siitä kuuluisasta juopon tuurista? Raittiusliike on onneksi maassamme jo ajat sitten kuopattu, joten tältä osin onnemme jatkuvuus on turvattu.

  VastaaPoista
 4. Sehän oli vain päätetyn päätökseen saattamista.

  VastaaPoista
 5. On tässä se hyvä puoli, että tämä tilanne pudottaa monet haahuilijat hetkeksi maan pinnalle, näkemään ne reaaliteetit, joiden perusteella rajanaapurimme - mahtava suurvalta ja imperiumi - toimii.

  Paasikivi ymmärsi ne hyvin. Kekkonenkin ymmärsi, mutta meni liian syvälle rooliinsa. Osa kansaakin ymmärsi vielä jopa 70-luvulla, mutta suuri osa senaikaista valta- ja kulttuurieliittiämme ei ymmärtänyt.

  Sokea-Reettakin näkee, että Krim on menetetty, joten sen takia meidän suomalaisten ei kannata astua maamiinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä näin on! Suomi voisi ehdottaa Venäjälle yhteisten sotaharjoitusten pitämistä Perkjärvellä.

   Poista
  2. Krimi kuului sokealle Reetalle. Suomikin kuuluu nykyään sokealle Reetalle. Missä lymyät sokea Reeta - Astu esiin!

   Poista
 6. Tilanne on koko ajan tuntunut semmoiselta, että lännessä puhutaan paljon ympäripyöreitä ja vaaditaan neuvotteluja. Venäläiset ovat käytännössä hiljaa tai puhuvat kanssa jotain pehmoista mutta eivät väistä tuumaakaan, pikemminkin astuvat aina askeleen eteenpäin. Kukaan lännessä ei ole sanonut ääneen, että mitä tässä neuvottelemaan, joukot kotiin vaan.

  VastaaPoista
 7. Itse rauhaa rakastavana ihnisenä suruissani edustan kantaa, että kansainvälisen yhteisön ja Suomen kannalta olisi tällä kertaa parasta löytää keinot pysäyttää Venäjä mieluummin Ukrainan rajoille (ulkopuolelle) kuin Tornionjoelle.

  VastaaPoista
 8. "Ehkä Putin haluaa saman tien Itä-Ukrainan ja sitten loputkin. "

  Tämä on ns tuhannen taalan kysymys. Euroopan ja koko maailmankin vuoksi toivon JK:n olevan oikeassa. Eräs pelottava piirre on käytetty probakanda: jos vastustajia (Kiovan nykyhallintoa) kutsutaan banderalaisiksi tai fasisteiksi on vaikea kuvitella, että näiden rinnalla halutaan elää.

  Siksi toiseen, jos Länsi osoittaa heikkoutta, miksi ei otettaisi sitä, mikä on saatavilla. Se olisi iso askel kohta Euraasaatian imperiumia.

  VastaaPoista
 9. Luen Krim-liikkeen olevan tulosta Putin-joukkueen kultaepoletti-siiven vaatimuksista säilyttää tukikohdat siellä -- Sevastopolin lisäksi muutkin omassa hallinnassa. Se lienee osa asevoimien uudistamisaaltoa eikä tiedä hyvää Kaliningradin ympäristön alueillekaan.

  VastaaPoista
 10. Kovinpa ovat blogikuvatuksessa olevat henkilöt nyttemmin vanhentuneet! Nainen oli vissiin kuvauksen aikana naimaton kansanedustaja?

  VastaaPoista
 11. Joku isäni oppilas oli eilen Aamulehdessä kertonut mitä Jouko A. oli opettanut Venäjästä.

  Hänen pääteesinsä olivat olleet että Venäjä tarvitsee merireitin. Jos sillä ei ole Krimiä (ja viittaus Krimin sotaan 1854-55) niin se haluaa Baltian ja Suomen. Mieluiten molemmat, niin kuin sillä olikin.

  Silti en ymmärrä mitä Venäjä olisi vailla Itämereltä nyt kun kaasu- ja öljyliikenne kulkevat jo putkissa? Ei kai mailla sinänsä ole arvoa? Ilmeisesti kansalaisuus ei saa kuitenkaan sisältää ihmisoikeuksia, että sellainen poikkeus tässä ilmeisesti on.

  En kyllä tiedä toteutuvatko ihmisoikeuden täysimääräisesti missään.

  VastaaPoista
 12. Keksin aamulla kansainvälisen säädöksen, että pitäisi olla sallittua jakaa maa kahteen tai useampaan osaan mutta kahden maan olisi kiellettyä yhdistyä. En aivan tajua miksi, mutta siinä tuntuu olevan järkeä. Nimenomaan tuntumisen asteella.

  VastaaPoista
 13. Onkohan se Krimin aanestys laiton?

  Kylla kai alueviranomainen saa nain asukkaitten mielipidetta luotaiilla? Vasta jos sita aletaan
  kayttaa Krimin liittamiseen Venajaan, niin silloin on jotain laitonta akselilla Venaja/Ukraina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöinen äänestys on nähty jo ilmeisenä esikuvana olleissa Itävallassa ja Sudeettialueilla 1938. Silloinkin tulos oli sama. Onko miehitetyssä maassa muuta odotettavissakaan?

   Poista
 14. Näkisin että em. vuosilukulistasta puuttuu ainakin yhden laitaoikeisten tuulentuvan, Honka-liiton, kaatuminen. Ei uusi stabiili rauhantila ollut paljon paskankaan arvoinen, mukamas.

  VastaaPoista
 15. Millä kielellä Paasikivi tuon kirjoitti? Sitaatti on mielestäni stilistisestikin ansiokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkintä on päiväkirjassa ja lisäksi englanniksi lähettiläs Steinhardin raportissa.

   Poista
  2. Ilmeisesti kirje on Suomen Moskovan lähettiltä, USA:n lähettiläälle. Vai tietääkö jokainen tokaluokkalainen, kuka tämä Kivikova on, ammattilainen vai FDR:n rahoittaja, joka sai palkintomatkan Siperiaan, tai ainakin Moskovaan.

   Paasikiven kirjeestä puuttuu sana salami, tekniikka on nykyisin käytössä Suomen Natopopulisteilla.

   Poista
 16. "Heidän muuttumaton politiikkansa on saada ..."'
  Ai että kenen heidän? Edustaa vain älyllistä epärehellisyyttä saksia tekstiä sen näköikseksi että kyse on pelkästään entisestä suurvallasta, joka mm. kukisti natsi-Saksan. Siksi Juko-Kusti alleviivasi tämän päiväkirjassaan koska viisaana miehenä ja tiesi että hänellä tullaan ratsastelemaan: NL on suurvalta niin kuin mikä tahansa suurvalta, ei sen pahempi eikä parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidän eli venäläisten. Ole hyvä ja katso mainittuja lähteitä.

   Tätä anonyymin kommenttia en sanoisi älyllisesti epärehelliseksi. Se ei ole lainkaan älyllinen. Se on vain epärehellinen.

   Poista
  2. Eikös Nato ole edennyt itään, vähän niiku salami? Itä-Saksa, Puola, Baltia, Balkanin salamit?

   Kun tuon Suomen Jussi kirjat saa kahlattua, niin pitää siirtyä Polviseen.

   Suomen tuorein kirja on muuten puolen vuoden blogi, suosittelen.

   Poista
 17. Ei kai äänestys laiton ole? Nulliteetti, täysin määrittelemätön, säätelemätön ja siten vaikutukseton se sen sijaan lienee suhteessaan Ukrainaan ja muihin valtioihin? Eikä laeilla näissä tilanteissa taida olla edes kurisositeettiarvoa?

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2014/03/putinille-matkustuskielto-ja-varat.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyva! Lakiin perustumaton onkin jo toinen juttu. Ei kaikista jutuista tarvii olla lakia. Jos JK menee pissalle se on lakiin perustumatonta vaan ei laitonta.

   Poista
 18. Repola ja Porajärvi hakivat kansanäänestyksen jälkeen Suomeen kuulumista, mutta Suomi malttoi olla ottamatta. Vakavasti puhuen Vihreiden on mahdollista eduskunnassa torpata Rosatomin ydinvoimala hallitusohjelmaan vedoten ja meidän muiden tyytyä tilanteeseen ja muistella Leninin lausuntoa, että suomalainen porvari myy meille ne köydetkin, joihin heidät hirtetään. (Köydet = ydinvoimala)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Repola ja Porajärvi oli aika mutkikas tapahtumasarja, joka päättyi Bobi Sivenin itsemurhaan ja AKS:n perusteiden rakentamiseen. Ja Siven oli siis Paavo Susitaipaleen veli. Vaikka se ei tietenkään asiaan vaikuta.

   Poista
 19. Jos blogisti ei olisi hyvä veli-kerhon jäsen, niin tuosta vihakirjoituksesta tulisi esitutkinta ja Kalske määräisi syytteen nostettavaksi, koska tuossa ilmiselvästi solvataan ja panetellaan venäjänkielisiä.

  VastaaPoista
 20. http://www.zeit.de/politik/ausland/2014-03/ukraine-russland-putin-schroeder

  VastaaPoista
 21. http://www.zeit.de/2014/11/pro-russische-position-eugen-ruge

  VastaaPoista
 22. Mitä kirjoja tässä nyt suositellaan? Juutalaiset vol II ilmestyy vasta syyskuussa.

  Kuinka monta divisioona Natolla on?

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Simon Schaman ilmaisurikkaus koettelee kielialueen ulkopuolisen kielitaidon ja -tajun rajoja. Silti olen lukea tankannut Kansalaiset elikkä Suuren vallankumouksen Citizens kirjan. Schama senttaa välillä Financial Timesiin,mutta jutut eivät syki sitä henkevyttä ja lennokkuutta mitä kai odottaisi. Juuri tapahtuvaa lienee huono kohottaa korkealentoisuuteen vastaanpanijoitten ja kieltäjien pauhatessa korvissa.

   Tästä Putinistakaan mitään suuruuden luojaa tahi paholaista vielä voi kirkkaalla koululaisen äänellä ja varmuudella tehdä. Joskin ainekset keräytyvät alkaen Jeltsinin sekasortotilan jättämisestä seisomaan,sakkautumaan. Lujimpien sedimenttikerrostumien varaan sitten rakennettiin järjestystä ja järkeä -ja haavetta mitä tulevaisuuden toivoa tarkoittaa kristillisen ja kansanomaisen edessä nöyrtyminen. Taakse jäi korskea sosiaalitiede ja tekniikan suursaavutusten epäjumalointi.

   Schaman veroinen aikalaistekijä ihmishengen polunmutkien esittelyssä ja tietäjänä, on Harold James. Häntä luen Project syndikate palstalta netistä kuukausittain.Jutut ovat määrämittaan puristettuina napakoita ja lentäviä kulloisenkin yhden ajatuksen siivin. Helmikuun 4. hän nosti esiin kansojen tienviitta vuosilukuja. Ukrainan kohdalta Pultavan eli 1709.

   Silmääni pisti hänen välittämänsä tieto siitä kuinka Ukrainan Eurooppa-orientoitumisen vankimmat suosittelijat olisivat Ruotsi,Puola ja Liettua. Näitä vedettäisiin Ruotsin piiriin Pultavan kostona venäläisten tv-kommentaattorien selonteoissa !

   Ruotsihan selvisi itä-euroopan 2008 romahduksesta IMF:n astuessa ruotsalaispankkien sijaan maitten velkojen saajamiehiksi.Siis IMF pelasti Ruotsin Swebankin ja SEB:in ja eläke- yms. rahastot.Muutoin oli tullut is- ja irlannit (siis jos EZ eli merkel-rehn olisi päässyt kreikkumaan).

   Nyt vain on niinkin että Ukraina perustana liikkuu arvopapereita vapainakin."Arvo" tulee eli menee sen mukaan onko saaminen Ukrainalta minkäkin arvoinen.Toisessa Project lyhärissä kerrotaan parin oxfordilaisen toimesta 17.3. hyeenarahastojen ja siis kansainvälisen oikeuden rahapuolen ja investointisopimusten ja muun sopimusverkon ja ansaverkon asioista. Muhkea Franklin Templeton Investments,huonojen luottojen asiantuntija, on hankkinut 20 % Ukrainan velasta itselleen, joku sentti per dollari hintaan ja valmistautuu kiskomaan tulevissa lakitupajutuissa miljardikaupalla EU avustusrahaa ulos Ukrainasta. Tai siis uusi hallinto olkoot mikä hyvänsä kerätkööt veroja Tempelonin saamisten hyvittämiseksi. Näitä vastaanhan Venäjä vihdoin 1998 jätti velat hoitamatta ja otti uuden suunnan Putinin asettuessa Kremliin.Jukka Sjöstedt

   Poista
 23. Jaltan konfrenssin rajasiirrot vuonna 1945. Millä perusteella ne olivat laillisia?
  Tai Versailles’n rauhansopimuksen rajasiirrot?
  Nyt ollaan sentään kysytty kansalta, aiemmin herrat vetivät rajaviivat.

  VastaaPoista
 24. Tulevan ennustuksissa painotetaan liikaa Putinin haluja ja suunnitelmia. Kombinaatioräjähdys ei noudata kenenkään suunnitelmia eikä ole ennalta pääteltävissä. Turvattomuuden ja pelon valtaan joutuneet ihmiset käpertyvät oman etnisen tai muun viiteryhmänsä pariin, demagogien johdettaviksi. Tämä kehitys on jo käynnistynyt itä-ukrainassa. Ennustan ja pelkään ukrainan sisäisiä taisteluja ja pogromeja joihin venäjä lähettäisi "rauhanturvaajia".

  VastaaPoista
 25. Suomi syntyi sinä aikana kun tämä kurja alue kuului Venäjään. Onneksi ei koskaan tarvinnut koskaan kuulua Neuvostoliittoon. Mitä pahaa olisi Venäjään kuulumisessa? Iso ja luonnonvaroiltaan rikas maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi ei kuulunut Venäjään vaan Venäjän keisarikuntaan.

   Poista
  2. Totta - vieläpä autonomisena osana.

   Juuri muotoillun Putinin opin mukaan meillä oli siis laillinen oikeus itse päättää eroamisestamme keisarikunnasta. Leninin lahjan voi siis kuopata. Lisäksi Putinin opin mukaan meillä on täysi oikeus liittyä mihin päätämme - vaikkapa Natoon.

   Poista

 26. Sotakiihkoa ja vihapuhetta pursuu somessa, joten olisiko sauma lietsoa sitä enemmänkin.Talouspakotteet näkyvät jäävän yksittäisiä ihmisiä koskeviksi eli nollaksi. Spekulantit sentään ottavat ilon irti tilanteen jos toisenkinlaisen syntymästä,väänteistä ja spiraaleista. Parhaat niitä ihan tarkoituksella ruokkien.

  Suomikin jo kerkesi kantaa rahojaan -maksajapuolella tietysti- myös nyt auenneelle pelilaudalle. Nordean, Seligsonin ja OKO:n Venäjärahastojen lurpahtaneet osoittimet vuoden 2014 alusta (HS A 34,tänään) panevat kysymään kuinka olisi nyt se kontra- tai vaihtoehto- tai laskevista markkinoista hyötymisen ihme, se luoviminen ?

  Hyvinhän se. Joku 10 viikkoa sitten marssit Varmaan ja lainaat sieltä, et rahaa vaan Nokia Renkaaat osakkeita kolmeksi kuukaudeksi. Sitten seuraavana päivänä myyt nämä lainaamasi Varman omistamat osakkkeet. Niiden pörssiarvo laskee kuten pitikin sen minkä Hesarin piirros näyttää. Ja nyt 3 kuukauden päästä laina-aikasi umpeutuessa palautat lainaamasi määrän Nokia Renkaat osakkeita sinne Varmaan. Marssi osakkeitten perässä Fabianinkadulle, osta halvalla ja palauta Varmalle. Nettosit per osake sen 10 viikon takaisen korkeamman lainaushetkesi hinnan, jolla samantien möit ne, ja nyt alemman palautusostoasi varten halvemmalla ostamasi osakkeen hintaeron ! Tämä simppeli peli on shortaamista, lyhyeksi myymistä.

  Siinä voit hävitä jos Nokian Renkaiden hinta nousisikin vastoin toivettasi laina-aikanasi. Varsinaiset hedge rahastot kyllä suojaavat vahingonvaaraa toisilla samanaikaisilla operaatioilla taloustilastomarkkinoilla. Ne kykenevät myös vaikuttamaan näihin volatiliteetteihin. Sopupelit ja monivetojen/pitkävetojen senttiset ja euroiset R-kiska leikit ovat järkyttävän samanlaisia kuin miljoonamonikertaiset strategiat valtakaduilla ja hienoimmissa ravintolapöydissä, Savoyn Kabinetti nro 1 olisi Marko Erolan CapMan kirjan mukaan keskeinpiä juttutupia näillä selkosilla.

  Eläkeyhtiömme kieltävät harjoittavansa osakkeitten lainaamista. Ei pidä paikkaansa. Totta ehkä että Ruoholahdesta niitä et saa, mutta niiden salkuja pyöritetään maailmalla ja custodyt eli varastot ovat myös maailmalla. Jättimäisten yhteisvarastojen seassa uivat UPM/Stora/Metso osakkeet ja niitä lainataan. Sieltä niitä lainataan edes Suomeen ilmoittamatta, tämä on likviditeettiä eli diilivilkkauden ylläpitoa. Se on kaiken A ja O modernissa finanssiverkostossa.

  Hyväksi lopuksi sanoisin että lainaajat,lyhyeksi myyjät ovat usein valvomiensa rahastojen omia toimi- ja hallitusmiehiä. Oikeastaan koko homma on heitä varten. Ihan kuten R-kiskan vedot koskevat miljoonaurheilijoita, niin myös finanssialan firmat tyhjentävät vuosituottojansa osinkoina ja bonuksina piirileikkiläisilleen. Siitä se vauhti syntyykin.

  Ne subprime John Paulsonit, haikala Cohenit repivät kaiken himaan. Eläkeyhtiöistä ne ottavat kiinteät palkkiot ja runsaat voitto-osuudet menestyksestä.Lisäksi piilotoimijat ja hallintarekisterit ja kaikkinainen enkelisiipeily vaurastuttaa jengiläisiä. Oloissamme älyttömän isot ja yhteisvastuukohtalolla, eduskuntalain ja EU poikkeusluvan pohjalla, toimivat roopeankkasammiot ovat kääntyneet talousdynamiikan ratassoraksi.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 27. Miten mihinkään vaikuttaa se, että nyt on löydetty Big Bangin painovoima-aallot. Näyttänee nyt siltä, että tämä osa meidän asutttamaamme universumia on vain vähäinen läntti, pienempi kuin Krim, koko kaikkeudesta. Tä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Painovoima-aaltoja, joita nyt sitten ensimmäisen kerran ehkä jopa havaittiin, pidetään todisteena Big Bangin jälkeisestä ns. kosmisesta inflaatiosta. Se ei vielä sinänsä todista, että multiversumi-idea pitää paikkansa. Mutta jos inflaatioteoria on totta, niin oikeilla jäljillä ollaan.

   Sinänsä koko BB-teoria on hieman huvittava. Kun tiede vapauttaa ihmiskunnan taikauskosta ja maagisista maailmansyntyuskomuksista (esim. synty sotkan munasta), niin tieteelliseksi näkemykseksi tarjotaan selitystä, että a) maailmankaikkeus syntyi tyhjästä (siis ei mistään) ja nykytilaan tultiin b) inflaatiolla, joka rikkoo fysiikan lakeja.

   Multiversumi-idea on kiehtova, mutta edelleen jää auki kysymys, että missä tämä kaikki tapahtuu? Ja jatkuuko multiversumi äärettömyyksiin vai onko se äärellinen? Onko multiversumilla reunaa? Jos kaikki on syntyisin "ei-mistään", niin mitä tämä kaikki pohjimmiltaan on?

   Tiedämme sen olevaisen luonteesta, jonka pystymme laitteillamme havaitsemaan, ruhtinaalliset 5 prosenttia. Eli vielä on tutkittavaa.

   Poista
 28. Radio jerevan on kuulema herännyt henkiin (luonnollinen seuraus julkisen tiedonvälityksen putinilaistamisesta). "Montako venäläistä Suomessa asuu?" "riittävän monta kansanäänestyksen pitämiseen"

  VastaaPoista
 29. "Montako venäläistä Suomessa asuu?" "riittävän monta kansanäänestyksen pitämiseen"

  Radion Leikola ja Lähde -ohjelmassa (josta sain vinkin täältä taannoin) pohdittiin samassa hengessä venäläiskeskittymiä. Suomessa 100.000, mutta Yhdysvalloissa 3 miljoonaa ja Lontoossakin 300.000. Barack Obama ja Boris Johnsson, как вы живёте?

  VastaaPoista