Sivun näyttöjä yhteensä

19. maaliskuuta 2014

Missä oli kitara?Uusi mittaustieto alkuräjähdyksestä ja Putin liittyvät toisiinsa.

Kirjoittajana haluaisi tosissaan jo muihin aiheisiin, joista nyt mieluisin olisi toinen tapa käsittää kreikkalais-roomalaisen antiikin taloudellinen järjestelmä. Vaihtoehtoja ei tarjota. Putinin eilinen esitys oli osoitettu elokuvakriitikoille. Yhdistettynä Sotshin avajaisiin ja päättäjäisiin näytös todistaa, että kotimainen eli venäläinen julkisuus on hallinnassa ja ulkomailla ei ole väliä.

Jokainen muiden maiden toimi on tulkittavissa ja tulkitaan väkivallanteoksi. Mikään oma teko ei johda sellaisiin käsityksiin.

Sotshin kokonaisuuden suunnitteluun käytettiin kaksi – kolme vuotta. Kun Moskovan tilaisuus oli niiden osa, johtopäätös on selvä. Eilistä puhetta oli harjoiteltu kaksi – kolme vuotta.

Sitä tärkeää asiaa, että Putinille soitettiin sirmakkaa ja balalaikkaa, ei varmaan tarvinnut pohtia kovasti. Sähkökitara olisi vedonnut paremmin länteen, mutta tarkoitus ei ollut vedota länteen.

Tulisiko Putin orkestereineen esiintymään Jätkäsaareen? Ehkä sekin on suunnitelmissa. Toivon kuitenkin, että se tilaisuus jätettäisiin väliin. Kuka muistaa enää, että koko Helsinki on rakennettu laivaston tukikohdaksi, ja sellaisena se oli erinomainen.

Kaupunginjohtajan pitäisi ehkä ehdottaa, että Helsinki ja Sevastopol ryhtyisivät toinen toisensa kummikaupungeiksi. Mutta tuo ehdotus ei taitaisi mennä läpi. Venäjän perinteinen finnofobia ja tsuhnaviha on suuri ongelma. Pietarissa suomalaisesta saa puhua vain hammasta purren. Isänisäni tästä kertoili, ja on minulla papereitakin. Neuvostoliiton sisäiseen passiin merkittiin kansallisuus, ja ”tataari” tai ”suomalainen” merkitsi vähintään siirtoa toisaalle, pois ahtailta asuinsijoilta.

Suomessa kirjoittajat tekevät johdonmukaisesti virheen, jonka eräät historiantutkijat käynnistivät melkein puoli vuosisataa sitten. Ryssävihan ei kohdistunut kommunisteihin eikä sosialistiseen järjestelmään. Se kohdistui Venäjään ja venäläisyyteen.

Ellette ymmärrä, mitä nyt väitän, kaivakaa esiin jonkun valkoemigrantin jälkeläinen, esimerkiksi Ilja Repinin. Kysykää vaikka konepajateollisuuden harjoittajilta, miksi oppia ei haettu Pietarista, jossa olivat markkinat, vaan New Yorkista ja Chicagosta. Tässä ajattelen eräitä Sörnäisten puolella sijainneita yrityksiä, jotka olivat alkujaan lähellä sotateollisuutta, mutta siirtyivät siviilipuolelle. Poikkeuksia oli. Aateli on yleensä aika isänmaatonta. Aatelointia harrastettiinkin vielä sortovuosina. Kun istuin vuoteni korkeimman oikeuden esittelijänä, pidin tarkoin mielessäni, että rakennus oli saman rikkaan suomenruotsalaisen aatelismiehen koti kuin hänen jälkeensä hotelliksi rakennettu Aulankokin, ja runsaat rahat oli ansaittu valmistamalla kiväärejä Venäjällä.

Tyypillinen aatelismies ilman kotia, uskontoa ja isänmaata oli Mannerheim. Venäjän armeijassa ei tarvinnut korostaa venäläisyyttä. Kekkosen lisäksi valtion johtajistamme Mannerheimilla oli kosketuksia tiedustelupalveluun eli vakoiluun. Ei kai vähäpätöistä upseeria kenraalien luvatussa maassa olisi lähetetty ratsain halki Aasian eli sotilastiedustelun tehtäviin, ellei hänellä olisi ollut alan taitoja, joista valokuvaaminen on todistusvoimainen – M:n valokuvat ovat hämmästyttävän hyviä. Ja kuka on kuullut salaisen palvelun miehestä, joka olisi siirtynyt siviiliin? Kysykää Putinilta ja kertokaa sitten, mikä M:ia ajoi Pietariin vielä 1919.

Tämä käsitteen selvittely ei tarkoita äärioikeiston ryssävihaa, joka oli syvästi sairasta. Tämä ei tarkoita liioin rajoituksia eikä väkivallantekoja. Selvittelen vain, miksi poliittisesti jokseenkin typerä Svinhufvud, taitava Paasikivi, viisas Tanner ja sääntöjen suunnittelija Ståhlberg hakivat esikuvansa hetkeäkään epäröimättä Saksasta. Kekkosen ongelma näkyi jo hänen väitöskirjassaan kunnallisesta vaalioikeudesta eli siis kuntauudistuksesta Saksa ja etenkin Ruotsi oli jätetty liian vähällä. Muistelen että vastaväittäjä Tapio Tarjanne oli tästä pahana.

Olen ihmetellyt tämän blogin olemassaolon ajan kovaa epäluuloa Ruotsia ja ruotsinkieltä kohtaan. En ole keksinyt sen syitä. Edelleen ehdotan transferenssia eli tätä psykoanalyysin selvittämää tunteen siirtoa – isäänsä vihaava potilas suuttuu lääkärilleen.


Suomessa on ihmisiä, jotka arvostavat ja kunnioittavat syvästi monia venäläisyyden perinteitä, mutta eivät kaikkia. On sellaisiakin, jotka eivät viihdy Venäjällä ja ainakin yksi, joka ei ole edes käynyt siellä.

30 kommenttia:

 1. Ovat "löytäneet" alkuräjähdyksen, tutkijat. Eivät löydä Boeing 777:ää. Joka on ollut vasta reilun viikon hukassa. Eikö alkuräjähdyksen etsintäryhmästä voisi irroittaa jonkun tuota lentokonetta etsimään ? Jos löytää alkuräjähdyksen niin eikö Jumbon löytäminen ole silloin lasten leikkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keksitpä mahtavan kontrastin, joka osoittaa, miten kaikki on suhteellista. Ikuisen totuuden löytäjiä löytyy kasapäin, mutta ensi viikon kehysriihessä voi olla vaikeaa.
   jtapio

   Poista
 2. Joo. Mä voisin puhua venäläisistä loputtomiin. Olen Tallinnassa pienenä joka vuosi tapellut venäläisten poikien kanssa. Toinen ja ainoa rauhallinen tapa puhua niille oli pelata alkapalloa. Olen rakastanut kahta (Venäjän) venäläistä naista. Hyvä ystäväni oli venäläinen. Sekä ystävänä että rakastajana on venäläinen maailman parhaita. Mitä tulee poliittiseen ajatteluun.. sanotaan näin, että jos ei halua menettää naista tai ystävää tai sitten itseään, ei pitäisi liikaa puhua hänen kanssa poliitiikasta. Isommana olen ymmärtänyt että he, siis koko venäläinen kultuuri liikkuu meihin verrattuna rinnakkaisessa universumissa. Kaikki mitä meillä on, on jonkinlaisessa muodossa heilläkin, mutta jotenkin meidän universumiin asti ulottuvat heiltä TODELLA vain heidän panssarivaunujen tykkien putket. Kumma juttu. Jos haluaa tutustua lähemmin heihin, pitää hypätä heidän universumiin. Bäckman esimerkiksi ei ole koskaan hypännyt takaisin ja monet muut samoin - venäläisellä universumilla on oma ja aika voimakas painovoima.
  Ja tällainen tilanne pysyy yhä, kuten viime viikot ovat todistaneet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea tuo painovoima!

   Vapaana Kunnaksen Ilkka

   Poista
 3. Kaikki haluavat tulevaisuudessa elää omakielisen hallinnon kanssa. Italialaiset, ruotsalaiset ja venäläiset, paitsi suomalaiset ruotsinkielisen hallinnon, koska se on ihmistä suurempaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen asunut myös ruotsinkielisellä paikkakunnalla, eikä koskaan ole tarvinnut virkamiehen kanssa ruotsia puhua. Missähän se ruotsinkielinen pakkosortohallinto oikein luuraa. Lapsena kun kävin kerran Tammisaaressa, eivät osanneet suomea kaupassa, mutta se ei ollutkaan valtion eikä kunnan kauppa.

   Poista
  2. Ruotsissa se luuraa.

   Poista
  3. Maarianhaminassa kerran... jollain luokkaretkellä, kun oltiin ehkä 14-v, pelattiin minigolfia. Mailat piti vuokrata ruotsiksi, samoin maksaa, kaikki tapahtui ruotsiksi. No, pelata sai sentään suomeksi. Ja kun en osannut golfata, pelasin sitä kuin pesäpalloa, ja mun maila meni poikki. Kun palautin mailan sille ukolle, se rupes rähjään... ruotsiksi tietysti, mutta kun minulla ruotsista (ja saksasta ja parista muustakin aineesta) oli 4nen, minä vain kohautin olkapäitäni ja lähdin käveleen poispäin. Sillon se hihkas "HEIJ SATANS POIJKA ÄLE MENE SINA MAKSAA". - Eli, opin, että tarvittaessa ihminen puhuu sellaistakin kieltä mitä ei osaa. - Ps. Ei se maila paljoa maksanut. Tai ainakaan en siitä paljoa maksanut, vähän.

   Poista
 4. Mikä tahansa yhteisö -- vaikkapa kansakunta, jos semmoinen eläin yleensä on olemassa -- tarvitsee sisäisen oppositionsa. Opposition tehtävä on pitää enemmistö kritiikissä ja nuhteessa. Oli maailmanaika, jolloin jokaisella kunnon ruhtinaalla oli hovinarrinsa esittelemässä vieraammille kuninkaan laajamielisyyttä ja kykyä kestää pilkkaa kunnialla. Katsokaa kuinka kävi kun niistä luovuttiin.

  Kansallisella tasolla jokainen yhteisö tarvitsee peilin eleilleen ja ilmeilleen. Jos semmoista ei ole, syntyy mahdollisimman suuren samankaltaisuuden kierre; katsokaa kuinka kävi Saksalle kun joka pitäjään pantiin gauleiter.

  Suomenniemeltä poistettiin karjalaisuus; onneksemme meille jäivät kuitenkin kotihurrit. On sääli ettei heitä kovastikaan kuunnella. Suomen tunnetuin kirjailija ulkomailla on Tove Jansson.

  VastaaPoista
 5. Mistäkö johtuu inho ruotsin kieltä kohtaan ?
  Siitä tietysti, että PAKKOruotsi on /C:stä ja tosi syvältä sieltä
  Tuo pakko pois, niin inhokin katoaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tuo pakkomielle pyöri kallossasi vielä silloinkin kun venäläinen tarkka-ampuja ottaa sen tähtäimeen.

   Poista
  2. Olkaamme nyt rehellisiä. Todellisille pakkofennottajille ei "pakkoruotsin" poistaminen riitä, ei alkuunkaan. He haluavat hävittää "keinotekoisen kaksikielisyyden" Suomesta, ja jokaisen ajattelevan yksilön pitäisi tietää mitä se tarkoittaa. Yksi-kieli-ahdas-mieli-intoilussa ei muuten ole mitään keinotekoista... :oD

   Poista
 6. Jollei tyyppi ole etes käyny Venäjällä niin onhan se silloin melkonen turhake!

  VastaaPoista
 7. Kekkonen sai aikoinaan hepulin, kun Virolainen lausui Kokoomuksen hallituspaitsion syyksi "yleiset syyt" so. suhteet Neuvostoliittoon. Jos jo silloin Nato myönteinen äärioikeisto olisi tullut Suomen hallitukseen, olisi se ollut, pitkän maarajan ja Leningradin läheisyyden vuoksi, uhka venäläisille. Jos Hrutsov olisi "porospäitten lahjottannu" vaikka vain osan Karjalaa takaisin, olisimme nyt samassa jamassa kuin Ukraina. Eipä siis uhota eikä fobioida tämän enempää, vaan ollaan visusti, pää kuitenkin pystyssä, karhun kainalossa.
  terv. pekka s-to.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ymmärrän... karhun kainolassahan pitää näytellä kuollutta.

   Poista
 8. Miksi emme katsele idän naapurista oppia vaan lännestä(länsimaista) ?

  Erittelen tähän joitain syitä joita olen viime päivinä miettinyt.

  1) Luonnontieteen sivistyksen taso on Venäjällä hämmästyttävän heikko
  Venäjällä vain 44% uskoi ihmisevoluutioon (USA:ssa 48%), ja alkupamaukseen 35%(USA:ssa 39%).

  Kun laitoin 10:n kysymyksen vastaukset (korjauskertoimilla, koska osassa tyhjiä) järjestysasteikkoon 8:n tärkeän maan vertailussa [1] niin tietämyksesä Venäjä pitää perää Intian ja Malesian takana:

  EU 2,6 *****
  USA 2,7 *****
  E-KOREA 3,0 ******
  JAPANI 3,5 *******
  KIINA 5,7 ***********
  INTIA 6,2 ************
  MALESIA 6,2 ************
  VENÄJÄ 6,5 *************
  (Tavallaan "modernit länsimaiset" <4 erottuu "kehitysmaista" >5 joihin Venäjä kuuluu).[1]

  2) Internetissä (mailit ja twiitit) Venäjä (RU) on aivan erityksissään länsimaista, ei näy yhteyksiä kuin lähimpiin ortodoksimaihin.[2] Vaikka ihmiset saa jutella vapaasti (latinomaat) ne juttelee keskenään.
  (Ei edes tarvita sensuuria). Valtaväestö saa siis tietonsa valtamediasta(pääosin tv) joka on nyt Venäjällä "suljettua".

  3) Marjo Mannisen raportit vuosia sitten miten Moskovassa ei löydy modernin taiteen museoita, kukaan ei käy jos olisikin. Taide on kuin perussuomalaista ideaalia, 100 vuoden taa jämähtänyttä ?

  4) Demokratian sivistys on ohutta, Jaffe on kritisoinut että ainoat oppositiopuolueetkin ovat alkeellisia hölmöjä naiiveja, usein oman oppositio-henkilönsä palvontaa. Kuvaavaa on, että oppositiopoliitikka Garri Kasparov uskoo historian humbuugi-oppiin ettei keskiaikaa ole oikeasti ollut vaan se on suuri huijaus (Jeesus eli vain 1000 v sitten tms). Putinin hallinon kaatuminen voisi siis merkitä pahimmoilleen vielä oudompaa tai kamalampaa vaihtoehtoa..

  Pelkään siis että nämä perustat on saatava kuntoon ennenkuin voi demokratiaa ja ihmisoikeuskäsityksiä "istuttaa" ja se on Sisyfoksen taakka länsimaiden valistajille ainakin tällä hetkellä.

  [1] http://www.nsf.gov/statistics/seind14/content/chapter-7/c07.pdf
  (taulukosta 7-8).
  [2] TIEDE 3/2014, s.45 "Sivilisaatiot sulkeutuvat itseensä", Macyn internetkartta

  VastaaPoista
 9. Tähän voi liittyä vielä se perusta joka tapahtui 500-1500 v sitten. Länsimaiden sivistys ja arvoperusta on
  roomalaisen oikeuden ja kr-uskon (1000v katolista) synteesissä ja kokemissaa uskonnollisissa individualismiin johtavissa vallankumouksissa(reformaatiot, uskonsodat).

  Venäjän ja slaavien perusta on ortodoksinen ja sieltä puuttuu nämä samaiset uskonnon uudistukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän liittyy myös se , että ns. valistuksen aika ei kuunaan ehtinyt poiketa Venäjällä asti.

   Poista
 10. Ei taida alle kaksikymppisille venäläisille enää sirmakka ja balalaikka riittää..
  Katsotaan viiden-kymmenen vuoden jälkeen miltä näyttää.

  VastaaPoista
 11. Anna pois mun kitarain...

  VastaaPoista
 12. Mannerheimin sotilasuran alkuvaihetta voi tulkita kahdella tapaa. Joko mies oli sitä, miltä näytti tai hänellä oli täydellinen peite. Mannerheim oli näet operettiupseerin perikuva. Hän oli suuri hevosasiantuntija, loistava ratsastaja ja kerrassan komea mies. Sotilaallisesta taidosta ei ollut samassa määrin todisteita. Joka tapauksessa Mannerheimin työ keisarillisessa hovitallihallinnossa merkitsi sitä, että hän matkusti työkseen ympäri Eurooppaa ostamassa hevosia omaan ja valtion laskuun.

  Tyhmähän Venäjän pääesikunta olisi ollut, jollei matkatehtäviin olisi liittynyt myös käskyä raportooda tiedustelullisesti mielenkiintoisista asioista. En tiedä, mutta uskoisin, että suomalaisillakin upseereilla on tällainen määräys, kun he ovat ulkomaan virkamatkalla. (Jos ei ole, hämmästyisin suuresti.) Se, annettiinko myös aktiivisia tehtäviä selvittää mielenkiintoisia kysymyksiä tai hoitaa agentteja, on toinen juttu. Sen tiedon löytäisi varmaan GRU:n arkistoista, mutta ne eivät todennäköisesti ikinä avaudu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viittaukseni tarkoitti tietysti pitkää Aasian matkaa, "Ratsain halki Aasian". Sehän oli näkyvästi sotilastiedustelua. Mitä kaikkea Mantshurian sodassa tapahtui, sitä en tiedä. Ainakin Mannerheim näyttää saaneen huomiota myös sotilaana.

   Poista
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Pelliot

   Poista
  3. Mannerheim toimi Japanin sodassa "epäsäännöllisen" sotnian päällikkönä. Kyse oli aölkuasukasyksiköstä, jonka miehet saivat rahapalkkaa, mutta huolehtivat itse aseistaan, hevoaistaan ja huollostaan. Eli käytännössä kyse oli melkein rosvojoukosta. Yksikköä, jonka vahvuus oli puolen neljättäsataa, käytettiin sivustan varmistukseen ja tiedusteluun. Sikäli kuiin olen ymmärtänyt, Mannerheim oli joukon ainoa valkoihoinen upseeri.

   Tällaisen tehtävän voi saada kahdesta syystä. Joko haluttiin käyttää erinomaista ratsastajaa ja tarkkanäköistä upseeria tiedusteluyksikön päällikkönä tai sitten laitettiin rintamalle vapaaehtoisesti tullut, hovissa skandaalin aiheuttanut, yksikötön upseeri epäsuosittuun tehtävään, jossa riski saada kuula omilta miehiltä oli melkoisen suuri.

   Olipa miten oli, Mannerheim menestyi tehtävässä erinomaisesti ja osoitti henkilökohtaisen rohkeutensa ja kykynsä tulla toimeen aasialaisten paimentolaisten kanssa. Lisäksi hän sai taistella kaukana pääsotanäyttämöltä niin, etteivät sen epäonnistumiset tahranneet häntä. Eikä kokemus varmasti ollut haitaksi tammi–helmikuussa 1918.

   Poista
 13. Mielenkiinto siirtyi kummasti Mannerheimiin ilmiönä ja ihmisenä. Sotilaallinen kyvykkyys oli aikansa hevosten ja miesten sekä junien aikakaudelta. Kykeni Marski hallitsemaan suurien joukkojen muodostamisen ja liikuttamisen, oikeanlaisten komentajien asettamisen tehtäviinsä. Ylivoimainen hän sen sijaan oli strategina ja poliitikkona, valtavan suhdeverkkonsa ansiosta kunnioitettu idästä länteen, kyeten säilyttämään toimintavapautensa ja Suomen elinvoiman.

  VastaaPoista
 14. "Neuvostoliitosta Venäjäksi" kertoo koko kehityskaaren.

  Venäjän imperiumin paluu Alpo Juntunen
  http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/90529/venajan_imperiumin_paluu_2p_netti_kuvat_pois.pdf?sequence=2

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä. Mielenkiintoinen ja selventävä.

   Poista
 15. Googlatkaa kuvina (images) "skifska gas field"
  ja lukekaa vielä
  http://en.wikipedia.org/wiki/Skifska_gas_field
  "The Skifska gas field natural gas field located on the continental shelf of the Black Sea. It was discovered in 2012 and developed by a consortium consisting of Royal Dutch Shell, ExxonMobil,.."

  Suomen medioissa tätä syytä (luonnonvarojen kaappausta+ kansallistamista Gazpromille) on käsitelty vähän. Maallikon silmin merkille pantavaa oli kuinka omituisen huolissaan ja kiinnostus USA:ssa on ollut. Nyt se selvisi. Suuttuuhan se kun kilpailija saa ExxonMobilin+co hopeatarjottimelta ryöstettyä valtavat fossiiliset polttoaineet.. josta ihmiskunta yhä enempi tappelee ja tulevaisuudessa vielä enemmän.

  Tuote: sota ja kaappaus
  Myydään kansalle: ihmisoikeuksilla, nostalgialla ja kielipolitiikalla.
  Myydään sisäpiirille: öljyllä ja kaasulla, geosotilaspolitiikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta. Ukraina olisi ensi vuonna kenties saavuttanut riippumattomuuden Venäjän kaasusta ja ryhtynyt kilpailemaan Gazpromin kanssa. Putin oli ystävineen pakkoraossa ja keksi sumuverhoksi kansalaistensa suojelun. Todellisuudessa kirjoitettiin vain uusi käsikirjoitus näytelmään "Kilpajuoksu Bakuun".
   On luojaonni, ettei Ahvenanmerellä ole kaasukenttää.

   Teatterissa Kunnaksen Ilkka

   Poista