Sivun näyttöjä yhteensä

14. maaliskuuta 2014

Katkaisin 13651Kauppiaan lapsenlapsena ja lapsena epäilen salaliittoa. Kauppiassääty vehkeilee salaisesti meidän raharakkaiden palkansaajien kustannuksella. Siltä ainakin välillä tuntuu.

Katkaisin 13651, oikeastaan himmennin, olisi tarpeen, tai siis sen osa. Vieressä on kaksi toimivaa samanlaista. Niistä näkee vertaamalla, että tästä yhdestä on lentänyt huuti helvetiin runsaan sentin mittainen ohkainen muoviputki. Kerään juuri rohkeutta rakentaakseni varaosan esimerkiksi kangaskaistaleesta. Valoa pystyy näet mainiosti himmentämään ja kirkastamaan irrottamalla sen pyöreän kiekon ja kääntämällä sormin metallisesta piikistä.

Toinen toimintasuunnitelmani on hammastahnaputkilon korkki. Sovitin varovasti. Toimii. Jos vielä käyttäisi askarteluveistä ja liimaisi korkein tuon kiekon sisäpintaan tippaliimalla, ulkonäkökin olisi kohdallaan, ainakin melkein.

Hinnastojen mukaan uusi töpseli maksaisi vaivaiset 120,98 euroa. Sitä muovin palasta ei myydä erikseen. Pitää ostaa koko viritys. Hinnasto kertoo, että taitava ja kokenut sähkömies on välttämättä tarpeen. Veloitus olisi kai parhaassakin tapauksessa viisikymppiä plus matkat, mutta luultavasti enemmän.

Tämäkään ei nyt tunnu oikein noudattavan monen kiittämää markkinamekanismia. Olen ymmärtänyt alan profeettojen kirjoitukset siten, että jos nippeli on kojeen toiminnan kannalta välttämätön, siitä otetaan hirmuinen hinta. Tämä ei ole. Toisaalta tarjontaa näyttää olevan runsaasti. Vika on hinnassa.

Pistäydyin hienostoliike Biltemassa. Rautakauppojen hienostunut charmi on tallella. Niiden huono maine ja käsitys palvelemattomuudesta on monen vuosikymmenen takaista legendaa. Helsingissä oli Tallbergin lisäksi Rake ja Mikonkadulla Renlund. Niissä nippelin ostajaa ei välttämättä noteerattu. Niinpä kauppaliikkeet siirtyivät historiaan, ja tältäkin osin nykyisin syystä mainittu verkkokauppa on noussut näkyväksi.

Erään välttämättömyyshyödykkeen paketissa ei ollut USB-johtoa. Nykyisin ei useinkaan ole. Normaali menettely olisi saada kovan aivokalvon alainen raivokohtaus, ajautua siitä paniikkihäiriöihin ja lähteä sitten tölmäämään Ruoholahteen tai Stokkalle. Biltema auttaa. Erilaiset kaluste- ja kytkentäjohdot ovat sievästi rivissä kassan lähellä, ja merkinnät ovat selvät. Jos on taipumusta epäluuloisuuteen, hyllypaikan numeron vai katsoa verkosta ennen lähtöä.

Toisista en tiedä, mutta puheena olevan yrityksen postimyyntiluettelo merkitsee juhlahetkeä. Sitä selaillessa saa ikään kuin päivän katsauksen inhimilliseen hulluuteen ja toisaalta, ruuvi- ja mutteripuolelta, tosimiesten tarpeista.

Vielä en muista tavanneeni lihassa ja veressä ihmistä, joka ostelee krominauhaa metritavarana, lähes aitoja alumiinivanteita tai muuten vain autonsa iloksi kiillenauhaa, karvanoppia ja hupaisan muotoisia hyvänhajusteita, jotka aiheuttavat kyllä aivastelukohtauksia.

Niitä karvanoppia olen kaupitellut lähisukulaiselle, joka harrastaa uusia Mersuja. Mielipiteeni on toistaiseksi otettu vastaan haaleasti.

Itse yritän muistaa Lippulaivan suutarinliikkeen. Vöitä pitää lyhentää ja laittaa reikiä lisää, ellei sitten hassaisi ihan uutta, lyhyempää.

Kauppiaiden ja niiden kumppaneiden tehtaiden rikollisesta meiningistä todistavat myös moottorit.

Parikin lehtijuttua ja autolehden vanhat, verkosta löytyvät numerot vahvistavat muistikuvani. Ennen aikaan eli noin kymmenen – viisitoista vuotta sitten pikkuautotkin veivät bensiiniä ison ämpärillisen sadalla, ainakin 10 litraa joka tapauksessa, tyypillisesti kolmetoista. Nyt tuodaan markkinoille äreän oloisia autoja, joiden mitattu kulutus on 3 litraa sadalla.

Tästä on ollut ennenkin puhetta, siis polttomoottoreista esimerkkinä. Ainakin henkilöauto on sellainen oligipolien tuote, jonka laadun voi vaaratta pitää selvästi huonompana kuin olisi kohtuullista, eivätkä asiakkaat valita.

Mielikuvateollisuus kukoistaa. Jatkuvasti harrastamani koeajoselostukset vahvistavat, että yleisön huomio kiinnitetään niihin yksityiskohtiin, joiden käytännön merkitys on olematon.

Odotan uteliaana, milloin nykyautojen äänentoistalaitteisiin aletaan myydä miehekkäitä murinoita, joita voisi soittaa katurahvaalle jopa parkissa oltaessa. Pian niitä tulee ja kuullaan. – Nyt lähden viemään äitiä silmäsyyniin.24 kommenttia:

 1. "Odotan uteliaana, milloin nykyautojen äänentoistalaitteisiin aletaan myydä miehekkäitä murinoita, joita voisi soittaa katurahvaalle jopa parkissa oltaessa."

  Mitä ihmettä?
  Autosubbareitahan on ollut kaupan jo iät ja ajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitti varmaan ulos asennettavia kaiuttimia joista toistetaan moottorinääniä (?)

   Poista
 2. Joku joskus laski että jos auton kasaisi auton varaosista niin sille siunaantuisi jumalaton hinta. Tollanen tavallinen Toijotakin olisi äkkiä toista milliä. (Tai ainakin melkein.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis

   Varaosista kootun auton hinnan voit laskea ihan siinä oman pöytäsi äärellä jaska jokusiin turvautumatta. Etsit vain netistä autojen varaosia välittävän linkin ja alat tilailla ensiksi etu-ja takapuskurit ja niiden väliin kaiken tarvittavan. Ynnälasku hoituu ilman omaa laskinta lopuksi kun klikkaat "siirry kassalle" -vihreää kuvaketta. Valinnanvaraa nykyään on sekä ulkomaisten, että suomipoikain sivuilla runsaasti :)

   Eläkä unoha romuttamoita ja vakuutusyhtiöiden kolariautojen keskusvarastoja. Saatat saada hyvinkin edullisessti kalliin kulkupelin silläkin tavalla hitsailemalla ja muttereita vääntelemällä.

   Poista
 3. Minun yksi sukulainen on nimittäin autokauppias. Kerrankin kun valitin sille että "teidän varaosissakin varmaan voittorosentti on 100%" niin se naurahti; "Älä ny hulluja puhu. Kyä niistä ainakin nelinkertanen voitto pitää saara. Vasta si hinta on kohrallaan."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autokauppiaitten arkea:

   http://www.youtube.com/watch?v=_UHF2gAeMmg

   Poista
 4. . . . siihen inhimillistä heikkoutta ja vähitellen tapahtuvaa rapistumista näennäisesti torjuvaan suureen illuusioon, minkä yhä lisääntyvä teknologia ja elektroniikka autoissa tarjoaa, näyttää ihmisillä olevan loputtomasti varaa. Kirjailija G. Greenellä oli asiaa hyvin kuvaava termikin: prosthetic devices.

  VastaaPoista
 5. Himmentäminen sopii tavallisille hehkulampuille hyvin ja säästää energiaa. Halogeenipolttimoiden yleistyessä tavallisia korvaamaan on hyvä tietää että alijännite lyhentää niiden ikää rajusti. LEDit ovat yleistyneet hitaasti koska niiden hallittu huonontaminen on vaikeaa.

  I. H.

  VastaaPoista
 6. >>Valoa pystyy näet mainiosti himmentämään ja kirkastamaan<<

  Katoppa kun Kemmppinen onkin" vanhan liiton miehiä" eli käyttääkin HEHKULAMPPUJA...

  Annan sinulle tosi huonon neuvon ongelmaasi: Kokeile tällaisella "energiansäästö / rahantuhlaus -lampulla", niin pääset eroon koko himmentimestäsi. Se näet poksahtaa saman tien. Ne kun eivät ole himmennettävissä käytetyn hakkuritekniikan = sähkönsämppäyksen ja loisteputkitekniikan johdosta.
  Edelleenkin himmentimet taitaa olla Elfalla edullisimpia...

  Itse varauduin tulevaan hehkulamppupulaan ostamalla kassillisen oikeita lamppuja. Sähkölämmitteisessä talossa kun on aivan sama missä sitä sähköä muutetaan lämmöksi. Ja meillä on termostaatit kunnossa toisin kuin viherpiipertäjillä, jotka väittää hehkulamppujen lämmön menevän harakoille. Eräs firma kiersi hehkulamppukieltoa kauppaamalla niitä "lämpöpalloina"...


  Lämpöpallo – Hehkulamppu palaa takaisin?

  Saksalaisinsinööri Rudolf Hannot on keksinyt keinon kiertää EU:n hehkulamppukiellon. Hän on ruvennut myymään Kiinassa valmistettuja »lämpöpalloja», jotka ovat nimensä mukaisesti lämmittimiä. Lämmitin sopii tavallisen hehkulampun paikalle. Sivutuotteena lämmittimestä syntyy hieman valoa, se on kuitenkin EU–määräysten mukaan lämmitin, koska yli 95% energiasta menee lämmöksi. Tämä saattaa ajaa Eurooppalaisen lampputeollisuuden konkurssiin, lämmitysyritykset kukoistavat!

  Mikä se on?

  – Tietenkin hehkulammpu, eikun hehkulämmitin.

  Kyllä insinööri on viisas, loistava idea!

  Ylen uutinen: http://yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka/2010/10/saksalaisyhtion_laittomat_hehkulamput_loppuivat_kattelyssa_2089657.html
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin,

   Minä kävin toissapäivänä Biltemassa. Siellä oli ihan perinteisiä 40W hehkulamppuja laatikollinen. Tuollainen himmennin minullakin on, se on ostettu Claes Ohlsonilta, Sieltä löytyy hyvä valikoima katkaisimia ja kaukosäätöisiä kytkimiä, eivätkä ole hinnan kiroissa.

   Poista
 7. Menikö Kemppiseltä 13.3. ohi ilman kommentteja? Antoivat Helsingissä kuitenkin Marskin hevoselle seppeleen ja torvisoittoa. Ei tullut taaskaan heiniä eikä vettä... on se havukäärö siltäänsä tyskeä eväs... ja niin kauaskin sen jättivät ettei ilman tölttäämistä uletu!


  Talvisodan päättymisestä 74 vuotta ja puolustusliitosta Ruotsin kanssa puhutaan lehdissä ja TV:ssa.

  Talvisodan päättymisestä 74 vuotta


  Talvisodan päätyttyä 74 vuotta sitten, suunniteltiin peräti valtioliittoa Ruotsin kanssa. Onneksi Neuvostoliitto ja Saksa "tavallaan takasivat", että Suomi säilyi itsenäisenä. Nuo maathan estivät moisen valtioliiton, sillä muutenhan Suomi olisi luopunut laukaustakaan ampumatta siitä, mitä se ankarasti puolusti 105 päivää menettäen liki 25 000 sotilasta kaatuneina, n. 50 000 haavoittuneina ja 10% pinta-alastaan, eli siis ITSENÄISYYDESTÄÄN! Pääkaupunki olisi ollut Tukholma ja Ruotsi olisi hoitanut ulkopolitiikan. Ruotsi olisi samoin laukaustakaan ampumatta kuitannut 1808-1809 rökäletappionsa, jossa se menetti Venäjälle satoja vuosia kuppaamansa Itämaan. Ahnevanmaakin olisi tullut samalla kertaa ja osaltaan tasoittanut kirvelevää Kansainliiton tuomiota, jossa se määrättiin 1921 Suomeen kuuluvaksi.

  Talvisota ja Ruotsin apu 1940 sekä aiemman puolustusyhteistyön loppu

  VastaaPoista
 8. Minullakin on samanlainen katkaisin, himmennin ja taitaa olla sekin menossa maroksi. Lienet voine kertoa miten ja mihin hintaan omasi tuli pelittäväksii.
  Muuten tekstisi oli pirun lennokasta - pidä tuosta otteesta kii.

  VastaaPoista
 9. Kuuliin taannoin radiosta herrraseurasta, joka perusti muodikkaan lukupiirin. Ensimmäiseksi kuukauden teokseksi herrat valitsivat Bilteman katalogin.

  Samasta lähteestä kuulin viitisen vuotta sitten, että maailman tunnetuin äänibrändi on Harley Davdsonin pakoputken murahtelu. Sehän oli jonkin aikaa jopa patentoitu. Nokia Tune oli muuten kolmas. Eipä taida olla enää.

  Kalevi Kantele

  VastaaPoista
 10. Blogisti hoi! Älä viitti näperrellä tuollaasissa pikkuasioissa! Keskity hyvä mies nyt vain suuren luokan kysymyksiin!

  VastaaPoista
 11. http://www.worldcarfans.com/112100949192/ford-develops-sound-symposer-for-amplifying-engine-sound

  Jossakin muistan myös nähneeni vurpattimen joka, radiotökkeliin työnnettynä, loi erilaisien muiden moottorien äänimaailmoja kaasupolkimen tahdissa. Toki auton sisälle.

  Ja sitten on se Fabulous Furrty Freak Brothersien strippi, jossa folkkarin ajaja kyllästyy naureskelijoihin ja asentaa pellin alle kunnon ämyrin.

  VastaaPoista
 12. Olisikohan täällä -- http://www.porvoonwanharautakauppa.fi/index.php?pageid=14&kieli=fi

  VastaaPoista
 13. "Ainakin henkilöauto on sellainen oligipolien tuote, jonka laadun voi vaaratta pitää selvästi huonompana kuin olisi kohtuullista, eivätkä asiakkaat valita."

  Auto on erittäin halpa tuote. 20 tuhannen euron auton tehdashinta lienee noin 10 tuhatta. Sillä rahalla saa noin 200 tuntia eli reilusti alle kaksi kuukautta sähkömiehen tai putkiasentajan työtä. Kyllä hinta -laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään auton omakustannushintaa on aika vaikea laskea, niin yksilöllisiä ajopelejä autotehtaan hihnalta putkahtelee. Ne ajat ovat takana, jolloin liukuhihnalla kasattiin miljoonia täysin samanlaisia autoja.

   Hyvä kysymys on esim. se, että kuinka paljon kalliimpaa oikeasti on tehdä esim. Skodaa ja Audia. Myyntihinta voi olla tuplasti suurempi, mutta kuinka suuri osa siitä on pelkkää brändiä eli mielikuvaa?


   Poista
  2. Auto on sisäänheittotuote -- autoliikkeiden tulot tulevat noin yhdeksänkytäprosenttisesti huolloista (ml. varaosat).

   Poista
  3. Aivan, juuri näin. Palvelun myyminen on tuottavampaa kuin tuotteen, sen tietää mm. Kone.

   Poista
  4. Minulle automyyjä väitti, että täsmälleen samaa katumaasturia myydään nimellä Volkswagen, Audi ja Porsche, ja hinta tuplaantuu joka välissä. En muista oliko joukossa mukana vielä Skodakin.

   Poista
 14. http://www.taloon.com/artic-atd315r-valonsaadin-valkoinen/S-3512439/dp

  VastaaPoista
 15. Clasohlson nokittaa

  http://www.clasohlson.com/fi/b/S%C3%A4hk%C3%B6/Asennusmateriaalit/Himmentimet

  VastaaPoista
 16. Jos se alkuperäinen himmennin on ABB:n Jussi niin siihen saa alle kympin varaosan:

  http://www.clasohlson.com/fi/Himmennysnuppi-Jussi/Pr360158000

  VastaaPoista