Sivun näyttöjä yhteensä

9. maaliskuuta 2014

Säällisyys
”Common decency” jäi Orwellin käyttämänä sanaparina kunnollisesti kääntämättä. Itse käyttäisi tuota otsikon sanaa, mutta eivät sitä kaikki tunne. Ehkä se on kokokansallinen lyhentymä sanasta ”säädyllinen”. Sitä ei voi käyttää. Siitä tulee mieleen ”epäsäädyllinen” tai ”säädytön”, ja nuo kaksi sanaa kuvaavat Vladimir Putinia ja hänen kylänväkeään ja liivijengiään.

Orwell oppi tuohon käsitteeseen Espanjan sisällissodassa, johon Neuvostoliiton johtamat ”vapaaehtoiset” tulivat ”auttamaan” muun muassa läntisen työväenliikkeen leimaamia tasavaltalaisjoukkoja ja ryhtyivät ampumaan heitä, siis autettaviaan.

Tuo oli itänaapurimme sotilaallisen auttamistoiminnan alku, ja vuosi oli 1936. Seuraava autettava oli Puola ja sen jälkeen Suomi.

Kirjoitan tämän muistuttaakseni, että sodan ja Stalinin muistava sukupolvi on kuollut. Kukaan ei muista lännessäkään, että ukrainalaiset kärsivät valtavia menetyksiä sodassa Saksaa vastaan ja että heitä toisaalta palveli Saksan puolella Vlasovin armeijassa ja omassa vapautusarmeijassaan. Yksi sotahistorian mysteereistä on Saksan täydellinen haluttomuus nostattaa ukrainalaisia puolelleen.

Kiovan taistelu syyskuussa 1941 on tuossa vaiheessa maailmanhistorian suurimpia. Neuvostoliiton kaatuneita lienee ollut ainakin 700 000. Siviilien määrästä ei ole uskottavaa tietoa. Mutta Saksa toimi nopeasti. Kiovan lähellä on paikka, jonka nimi on Babi Yar. Se on kuuluisa nimi.

Tiettävästi tämäkin on unohdettu, eikä Putinilla ole aatetta. Hänen edistämänsä venäläisyys saa puheissa ja teoissa muotoja, jotka ovat 150 vuotta ajastaan jäljessä. Jopa nyt esillä oleva tahto ja taito puolustaa omaa kansaa eli siis venäläisiä, missä heitä onkin, oli Englannin imperiumin mahdollisimman selkeästi julistama oppi 1850-luvulta.

Tästä ei voi olla tulematta mieleen ”tuntemattomien” joukkojen kuorma-autoilu Krimillä kaupungissa, jonka nimi on Balaklava. Paikka oli ennenkin kuuluisa, ja se liittyi joidenkin mielessä sotilaallisten hulluuksien loputtomaan historiaan. Siellä tapahtui Krimin sodan aikana Kevyen ratsuväen hyökkäys.

Saman sodan aikana Florence Nightingale toimi brittijoukkojen keskuudessa, ja silloin syntyi uudenlainen ajatus – jos haavoittuneet jätettiinkin käytännössä hoitamatta, sairaalan tapaisille voitaisiin ehkä tehdä jotain, koska kulkutaudit levisivät niistä. Kuolleistakin yhdeksän kymmenestä menehtyi tauteihin, ei ammuksiin.

Putinin sanotaan pyrkivän palauttamaan Neuvostoliiton mahtia ja mainetta. Ajatus kuulostaa oudolta. Neuvostoliitto oli käytännössä pakollisen ideologian tukema järjestelmä, joka harrasti yksipuolisia mutta taloudellisesti valtavia investointeja.

Meilläkin puhutaan ikävästi ”informaatiosodasta”. Mielestäni valehteleminen olisi yksinkertaisempi ilmaus. Olen ihmisenä rajoittunut ja sanan ”informaatio” järjellinen käyttäminen tarkoittaa mielestäni muutakin kuin median levittämää tietoa. Esimerkiksi kaikelta yleisöltä salattu viestintä on käsitykseni mukaan informaatiota, ja informaatioteoriassa sanalla tarkoitetaan mitä tahansa bittivirtoja ja signaaleja.

Internetin (siis oikeastaan WWW:n) 25-vuotispäivänä eli nyt tiedetään, että venäläiset pitävät totena televisiossa kerrottua, ja tiedetään sekin, että sosiaalinen media on tietolähteenä epäluotettava.

Jos nyt joku keksisi kommentoida, että tällainen blogi on sekin sosiaalista mediaa, niin voi olla, mutta minä en väitä välittäväni uutistietoja enkä liioin pidä mielipiteitäni tosina. Ne ovat mielipiteitä. Ja ellette pidä mielipiteistäni, voin vaihtaa ne.

Tuo ei ole vain Groucho Marxin yksirivinen. Haluan käsittää sanan ”mielipide” juuri niin, että kuultuani kunnon perustelut vakuutun ja muutan mielipidettä eli kuten poliitikot sanovat ”tarkistan kantaani”. Tuostakaan sanonnasta en pidä. Tarkistaminen ja tarkastaminen ovat jotenkin sama asia. Olen tarkastanut koko ikäni toisten papereita ja puheita ja ”tarkistanut” heidän mielipiteitään, joiden mukaan esimerkiksi akkaansa saa hakata tai – ennen – autolla saa ajaa kännissä, ellei jää kiinni, ja poliisi lyödä, ellei ole ketään näkemässä.


Putinin konttorista on peräisin tieto, joka on toivottavasti vain lipsahdus. On lupailtu huojennetuin ehdoin passia niille, jotka asuvat entisen Venäjän imperiumin maissa ja osaavat Venäjää. Tuo sopisi paremmin piirustuksiin. Kaiho ei kohdistu Neuvostoliiton – vaan tsaarin Venäjän kunnian päiviin. Silloin Putinin Venäjän kohdealueisin kuuluisivat myös Puola – ja Suomi. Se ei ole säällistä.

39 kommenttia:

 1. Rasismi on ihmeellinen asia. II maailmansodan suuret ja pienetkin valtiot olivat umpirasistisia, mutta vain natseista se muistetaan, koska he hävisivät. Silti ja siksi juuri natseista tehdään dokumentteja - kieltämättä Hugo Bossin valmistamat univormut hakkaavat mennen tullen liittoutuneiden rytkyt.

  Myös Saksan juutalaiset olisivat taistelleet ja työskennelleet valtakunnan hyväksi kuten tapahtui edellisessä sodassa. Rasistinen halveksunta oli keskeinen tekijä natsien epäonnistumisessa. Uskoisin, että Stalinin NL olisi pudonnut kypsän hedelmän lailla, jos saksalaiset olisivat oikeasti vain vapauttaneet kansat.

  Kummastelin aikani, miksi niin moni USA:n presidentti tuntuu arvostavan Churchilliä, uhkaavan kilpailijamaan eli taloudellisen vihollisen pääministeriä. Sitten ymmärsin, että Churchill tuhosi brittiläisen imperiumin. Joten syy löytyi.

  VastaaPoista
 2. Blogivinkki blogistille ja hänen lukijoilleen:

  http://www.timo-vihavainen.blogspot.fi/2014/03/irrationaalinen-venaja.html

  VastaaPoista
 3. Eikö yleiskielessä tarkistaminen = tarkastaminen + havaintojen perusteella oikaiseminen (korjaaminen).

  VastaaPoista
 4. ".. Yksi sotahistorian mysteereistä on Saksan täydellinen haluttomuus nostattaa ukrainalaisia puolelleen."

  Ei se ole mikään mysteeri. Natsien Saksa lähti itään hakemaan elintilaa, kuten termi kuului, ja se tila aiottiin ottaa niiltä jotka siellä elivät, lopettamalla noiden ali-ihmisten eläminen joko heti (älymystö, puoluekaaderit, virkailijat, juutalaiset) tai yhden sukupolven aikana -- heistä tehtäisiin lapsettomia orjia jotka jätettäisiin ruokkimatta. Sellaisten kanssa ei pitänyt alkaa veljeilemään. Ne piti tappaa ja niin alettiinkin tekemään heti etujoukkojen mentyä. Einsatzkommandos jne.

  Venäläisten siviiliuhrien määräksi laskettiin vuonna 1995 13,7 miljoonaa henkeä. Sattuneesta syystä muistissamme on vain juutalaisten kansanmurhan uhrit kaikilla alueilla, kuusi miljoonaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellä olevaan voisi vielä lisätä ylimielisyyden: "yli-ihmisten" piti lyödä ali-ihmiset jouluun 1941 mennessä. Selustan "rauhoittaminen" tehtiin sen mukaan. Kun keväällä 1942 herättiin todellisuuteen pyrkimys voittaa kansa puolelle oli liian myöhässä.

   Poista
 5. Tennyson runoili heti tapahtuman jälkeen:

  "Half a league, half a league,
    Half a league onward,
  All in the valley of Death,
    Rode the six hundred.
  'Forward, the Light Brigade!
  Charge for the guns' he said:
  Into the valley of Death
    Rode the six hundred.

  'Forward, the Light Brigade!'
  Was there a man dismay'd?
  Not tho' the soldiers knew
    Some one had blunder'd:
  Theirs not to make reply,
  Theirs not to reason why,
  Theirs but to do and die:
  Into the valley of Death
    Rode the six hundred.

  Cannon to right of them,
  Cannon to left of them,
  Cannon in front of them
    Volley'd and thunder'd;
  Storm'd at with shot and shell,
  Boldly they rode and well,
  Into the jaws of Death,
  Into the mouth of Hell
    Rode the six hundred.

  Flash'd all their sabres bare,
  Flash'd as they turned in air
  Sabring the gunners there,
  Charging an army while
    All the world wonder'd:
  Plunged in the battery-smoke
  Right thro' the line they broke;
  Cossack and Russian
  Reel'd from the sabre-stroke
  Shatter'd and sunder'd.
  Then they rode back, but not
  Not the six hundred.

  Cannon to right of them,
  Cannon to left of them,
  Cannon behind them
    Volley'd and thunder'd;
  Storm'd at with shot and shell,
  While horse and hero fell,
  They that had fought so well
  Came thro' the jaws of Death,
  Back from the mouth of Hell,
  All that was left of them,
    Left of six hundred.

  When can their glory fade?
  O the wild charge they made!
    All the world wonder'd.
  Honour the charge they made!
  Honour the Light Brigade,
    Noble six hundred!"

  VastaaPoista
 6. "Säällisyyden" etymologia on mielenkiintoisempi. Etymosofinen sanakirja miettii sen johtuvan sanasta "sää" ("säie") samalla tavalla kuin "päällinen" johtuu "pää"-sanasta.

  Myös "sää"-sanan etymologia on mielenkiintoinen; kannan (2) ajatuksena on jouhi. Kantaa (1), "ilmat", on haettu hyvin kaukaa ja kysymysmerkillä.

  Vielä hauskemmaksi menee etymologia sanojen "sääty" ja "säätää" kohdalla. Käykääpä lukemassa...

  VastaaPoista
 7. Yleensä tarkastaa ja tarkistaa verbien ero kuvataan niin, että tarkistamisessa havaitut virheet myös korjataan, kun taas tarkastamisessa ei välttämättä.

  Babi Jariin törmäsin viimeksi Katja Ketun Kätilössä, ihan säällinen romaani muuten, muutenkin kuin merkkinä tekijänsä kielellisestä lahjakkuudesta. Onkohan tuntumani, että nykyään Suomessa miehet kirjoittavat kuivan kalvakan kepoisia kirjoja ja naiset elävän reheviä eepoksia, oikea?

  VastaaPoista
 8. Moskovan järjestetty Ukrainan nälänhätä 1932-33, missä miljoonat ukrainalaset kuolivat - tämä ajoi ukrainalaiset osittain natsi-Saksan puolelle. Olen nyt noin viikon ajan seurannut venäläista propagandaa siellä, missä sen vaikutus on suurin - televisiossa. Olen siis yrittänyt löytää merkkejä siitä mitä Putin aikoo. Se on niillä vähän skisofreeninen. Uutiset ovat suoraan Neuvostoliiton ajalta - valheita, liioittelua, iskulauseita. Valehdetaan ei pelkästään sanoilla vaan kuvillakin. Esimerkiksi jos on Itä-Ukrainassa mielenosoitus, näytetään kuvaa läheltä ja hieman alemmalta, että joukko näyttäisi isommalta. Mutta kun katsoo tarkemmin, näkee esimerkiksi raitiovaunua ajamassa ohi kymmenen metriä kauempana. Kun puhutaan Kiovasta näytetään aina samoja kuvia parista äärioikeistolaisesta p/reiästä, jotka ovat epämiellyttäviä ja agressiivisia, ihan kuin ukrainalaiset kannattaisivat heitä jne. Propaganda on ajoittain totaalinen. Mutta. Skisofreeninen osa on se, että samoilla kanavoilla löytyy aika ajoin sellaisia dialogin kaltaisia ohjelmia, missä joku aika tunnettu ja täysin miellyttävän näköinen ihminen puhu ihan normaalia tekstiä siitä mitä on tapahdumassa, että se on Venäjälle huono, että Kremlin politiikka on umpikuja, että tämä ei ole oikeudettu. Tämä skisofrenisuus on johtanut minut päättämään, että Putinin kampanja päättyy kuitenkin näin, että Krimm saa lisää autonomiaa ja siinä kaikki. Vaikeaa on kuitenkin ennustaa, miten Putinin riehuminen on jo muuttanut länsiukrainalaisia ja mitä siitä seuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttavaa tekstiä.

   Minua on koko kriisin ajan askarruttanut seuraavanlaiset kysymykset joihin YLEN ja Hesarin seuraaminen ei ole antanut vastausta:
   1. Mikä se on se Krimin parlamentti joka voi "yksimielisesti" päättää liittyä Venäjään? Eivätkö alueen tataarit ja ukrainalaiset saa äänestää vaaleissa joissa se valitaan vai onko heidän edustajiensa pääsy kokouksiin estetty?
   2. Samat huomiot Ukrainan parlamentista.
   3. Ketkä ovat ne äänestäjät, jotka saavat äänestää krimin tulevassa kansanäänestyksessä, että Venäjään liittymiselle saadaan se 99,4% kannatus (vai mikä se nyt siinä Ansclussissa oli).

   Poista
  2. Jospa siellàkin on tuo mies ja ààni? Ja onko
   Vladimir se mies JA ààni?

   Poista
  3. Kiitos Teille, että saamme lukea näkökantanne asioihin.
   Muuten, seuraan mielenkiinnolla kuinka kauan Virossa ymmärretään suomenkieltä.
   Ei kai nuoriso enää ???

   Poista
 9. Valehteleva roistovaltio.

  VastaaPoista
 10. Täysin hypoteettinen kysymys:

  Jos alla olevan linkin tiedot tai osa niistä sattumalta pitäisivät paikkansa, ja jos jopa tekstissä olevat mielipiteet olisivat perusteltuja, voisivatko ne koskaan kunnolla yltää valtajulkisuuteemme?

  Vai järkkyisikö lapsenuskomme liiaksi, menettäisimmekö tämä riemastuttavan kyvyn mielipiteisiin mistä tahansa asiasta kymmenessä sekunnissa, missä ajassa myös itse kiihdymme nollasta sataan?

  http://www.globalresearch.ca/ukraine-secretive-neo-nazi-military-organization-involved-in-euromaidan-snyper-shootings/5371611

  Kaikki mitä Putinista sanotaan, ja enemmänkin, varmaan pitää paikkansa. Informaatiosotaa taas toiset osaavat käydä, toiset ei. Joskus olisi silti mukava lukea uutisia joissa ei automaattisesti asetuta sodan osapuoleksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän olisi kannattanut ensin tsekata millainen propagandan sylttytehdas mokoma
   ”Global Reasearch” on, niin Kanadassa kuin mukamas onkin.

   Poista
  2. Eiköhän olisi ensin kannattanut lukea uudelleen johdantolause: täysin hypoteettinen kysymys.

   Global Research saattaa hyvinkin olla yksi propagandan sylttytehtaista, joskin kannattaa vilkaista, mistä kaikesta ne tätä propagandaansa tekevät.

   Mutta tämä ei ollut se olennainen mitä yritin sanoa, ja propaganda aikaa kun eletään, jos viesti ei mene perille, vika on lähettäjässä.

   Tämä vastaus nyt on vähän myöhässä;ei tule joka päivä blogia luettua.

   Poista
 11. Jos joku porukka ajaisi Niinistön linnasta ja Suomi julistettaisiin eduskunnassa yksikieliseksi, täältä olisi puolet kommentaattoreista Tukholmassa pyytämässä apua.

  Korruptoituneessa Ukrainassa voisi kuvitella eläköityvän armeijan komentajan tulevan kutsutuksi kansainvälisen suuryhtiön hallitukseen.

  VastaaPoista
 12. Espanjan tasavalta ajautui Stalinin vaikutusvaltaan, koska Neuvostoliitto oli sen ainoa merkittävä avustaja.sisällissodassa, Apuun kuului salaisen poliisin maahantulo, joka organisoi vangitsemis ja terrorikampanjan tasavallan alueella. Komintermin toimesta muodostettu kansainvälinen anti-fascistinen prikaati ei siihen osallistunut vaan taisteli Francoa vastaan, lukuunottamatta lyhyttä kahakkaa anarkistejä vastaan.
  Neuvostoliiton "sotilaallinen avunanto" ei suinkaan alkanut 1936. vaan heti vallankumouksen jälkeen kukistettaessa itsenäisyyteen pyrkiviä kansoja, kuten kaukasuksen tasavallat ja epäonnistunut sota Puolaa vastaan. Jo tuolloin oli Terijoen metodi, mentiin auttamaan paikallisia punaisia ,usein vietiin uusi hallitus valloitusjoukkojen mukana.

  VastaaPoista
 13. Putin käyttäytyy vähän samalla tavalla kuin UPM:n Metsäliiton Paperin painajaisessa. Hienoa, että Siltalan kirjassa paljastetaan yritysmaailman todelliset kasvot.

  Putin tietenkin puhuu julkisuudessa vain venäläisille, siksi se näyttää ulkopuoliselle vähän hassulta.

  Kemppisenkin pitäisi päästä omista ennakkoluuloistaan. Parhaiten se käy huristamalla junalla Pietariin. Talvipalatsissa voi ihailla Isänmaallisen sodan (1812) sankaripotretteja. Vuonna 1812 puolalaiset ehdottivat Napoleonille, että tämä valtaisi pelkästään Puolan Venäjälle kuuluvan osan.

  Osoittaa todella hyvää pelisilmää (lainaus Timonen/Hautala) EU:lta, että liittovaltion Ukrainanpolitiikaa hoitavat Kiovassa Puolan, Ranskan ja Saksan ulkoministerit.

  http://www.youtube.com/watch?v=h3RdzxL_BSM

  Tosiaan, Sota ja Rauha on lukematta, mars kirjastoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Kemppisen funderaukset ovat sieltä syvältä.

   Poista
 14. Kun täältä Kanadan "verkkomeediasta" katsoo Ukrainen uusia valtaihmisiä..
  http://www.globalresearch.ca/whos-who-in-ukraines-new-semi-fascist-government-meet-the-people-the-u-s-and-eu-are-supporting/5372422

  ..ja muistelee miten aiemmin Putin+kamunsa nosti Stalinin ylös kiillottaen naftaliinista,
  niin padat kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.

  Jos Suomessa nousisi KOK+natsimielinen PS niin Venäjä hermostuisi ja niin hermostuisi Ruotsikin kun vaadittaisiin maatamme täysin 1-kieliseksi..


  M

  VastaaPoista
 15. Miksi minulle tulee mieleen ajatus, että Putin on vain KGB:n marionetti? Ja KGB:n tavoite on palauttaa NL. Onko kenellekään kenellekään muulle tullut tällainen ajatus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kaikilla. Mutta Venäjän imperiumia tässä palautetaan, ei Neuvostoliittoa, joka oli vain aikansa nimitys venäläisten imperiumille. Putin on ihan julkisestikin KGB:n miehiä, vaikka sillä on nykyään toinen nimi. Venäjää ei suotta kutsuta sekurokratiaksi, jossa valta on turvallisuuskoneistolla.

   Poista
 16. Jospa koko tapaus Ukraina olisi suunniteltu alusta alkaen? Ukraina on ollut pitemmàn aikaa piikki lihassa ja nyt kun Nordstream on hyvàssà vauhdissa niin voiovat pistàà Ukrainan lujille. "Kaikki" tiedàmme ruplankin arvon ja se on raha joka puhuu.

  VastaaPoista
 17. Koulunopettaja ei yleensä pelkästään tarkasta kokeita, vaan hän (ainakin alaluokilla) merkitsee punakynällä myös korjaukset eli tarkistaa kokeet. Tarkastaja katsoo ennemminkin päältä, tavallaan vähäsen etäämpää.

  VastaaPoista
 18. Voin kokemuksen rintaäänellä sanoa, että skitsofreeniset suuruusharhat eli megalomaaniset suhteuttamisharhat/ neurologinen oire/ syntyvät kun itsetunto paineen alla rusentuu ja pienenee ,sietämättömäksi .Sairastunut henkilö,, ylipäänsä säilyttääkseen henkensä, vasten tahtoaan ajautuu suuruus kuvitelmiin. Tällöin hän ei pysty vastaamaan teoistaan. Ei ihme, että suurvaltajohtajat paineen-alaisena sairastuisi kys. tautiin. Maailma suuruudessaan musertaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi niille ei satu sydänkohtausta ja kuolisivat pois ennen kuin ehtivät tuhontöihinsä?

   Poista
 19. Venäläisyys on itseasiassa ikäänkuin ihmiskunnan syöpä; sen etäispesäkkeitä on siellä ja täällä kautta läntisen maailman. Ukrainassa tilanne on akuutti ja pahenemassa kaiken aikaa, hoitoa tarvittaisiin, mutta siihen tautiin tohtoreita ei löydy. Allekirjoittanut joutui lähtemään Kivennavalta kaksi-ja puolivuotiaana syksyllä 1939, juuri kun perunat oli saatu kellariin. Nekin suuret perunat joutuivat joutuivat todennäköisesti parempiin suihin. Itse kaivoin perunoita koukkupäisellä vasaralla, naiset perunakuokilla.

  VastaaPoista
 20. Blogisti voisi kysyä itseltään ja miettiä hetken seuraavaa. Mihin hänen totuutensa perustuu ? Miksi hän on niin varma että tämä näkemys asioista on se oikein ?

  VastaaPoista
 21. Minusta on täysin selvää, että Venäjä ei voi luopua Krimin niemimaasta, jonka jo Katariina Suuri valloitti. Tuntuu ihan irvokkaalta, että toiselta mantereelta yritetään sekaantua tällaiseen asiaan. Teoillaan Putin ansaitsisi jo nyt Nobelin rauhanpalkinnon. Eikö kenellekään tule mieleen Suomen tapahtumat Venäjän vallankumouksen jälkeen tai Intia itsenäistymisensä jälkeen tai Ranska suuren vallankumouksen jälkeen. Tärkeintä on pitää jonkinlainen järjestys, aika hoitaa sitten muut asiat.

  VastaaPoista
 22. Tiedà tuosta suuruudesta, pituus on ainakin matala.

  VastaaPoista
 23. Otin yöpöydälleni Leo Tolstoin Valitut kertomukset, johon sisältyy mm. Sevastopol-sarja.

  Hitler ja Ukraina: kannattaa tarkistaa Taisteluni. Sen jälkeen ei ole mysteeriä siinä, miksei Hitler mobilisoinut ukrainalaisia puolelleen.

  Espanjan sisällissodan sytyttyä syntyi Antikomintern-sopimus, johon kuuluivat aluksi vain Saksa ja Japani, pääsisältönä Mantshukuon nukkehallituksen tunnustaminen; tavallaan toinen maailmansota oli alkanut vuonna 1932 Japanin hyökkäyksellä Kiinaan. Suomalaisia taisteli Espanjan sisällissodan molemmilla puolilla.

  Eilisessä The New York Timesissä Chrystia Freeland julkaisi yhden parhaista Ukraina-analyyseista.
  http://www.nytimes.com/2014/03/09/opinion/sunday/how-russia-has-already-lost-the-war.html?smid=fb-share&_r=0
  Putin on nerokas provokaattori. On oltava vielä nerokkaampia provosoimattomuudessa.

  VastaaPoista
 24. Oisko "joku roti" vapaa, mutta sinnepäin osuva käännös?

  VastaaPoista
 25. Vastaukset
  1. Johtopäätös: säälimättömyys on terveyttä!

   Poista
 26. Venäläiset ovat kuulemma nimittäneet valedosentti Bäckmanin vaalitarkkailijaksi Krimille. No, ainakin lopputulokseen voidaan luottaa. Jännittävintä lienee lyökö Putin kollegansa Kim Jong-unin tuoreen ennätyksen – äänistä tasan 100 prosenttia. Laitan roponi likoon Putin-Bäckman-akselin puolesta!

  VastaaPoista
 27. Eiköhän nyt sitten Alaskakin entisenä tsaarin valtakunnan elimellisenä osana ole osa tätä uutta itäistä suojelureviiriä.

  VastaaPoista
 28. "Mielestäni valehteleminen olisi yksinkertaisempi ilmaus."

  Ehkä venäläiselle propakandalle luonteenomainen piirre on ilmiselvä valehteleminen silloinkin kun valhe on ilmeinen. Sitä ovat pohtineet monet Venäjäntuntijat. Syyksi on selitetty erilaista totuuskäsitystä: totuus on se, minkä (valtio) haluaa olevan totta.

  Ym. selittää Putinin väitteen, ettei Krimillä ole venäläisiä joukkoja. Siellä vaan on asemiehiä, joilla on kiväärikranaatinheittimiä ja 400 euron punapistelähtäimiä á USA.

  VastaaPoista
 29. "Common decency" on tietenkin suomeksi "joku roti".

  VastaaPoista