Sivun näyttöjä yhteensä

3. maaliskuuta 2014

TietoSillä ei ole oikeastaan väliä, kuka on oikeassa. Yhteiskunta kaikkineen poikkeaa niin paljon matematiikan valtakunnasta. Yhtälön voi ratkaista tai ei voi. Kun epäselvää on sekin, mitä suureita yhtälöön on sisällytettävä, ratkaisua on turha tavoitella. Tämä tarkoittaa sotilaallisia ja yhteiskunnallisia kriisejä.

Ukrainasta emme tiedä paljonkaan uskottavaa. Johtaville poliitikoille on kunniaksi, että he myöntävät tämän todeksi. Niinistö tosin oli poikkeuksellisen huono; lieneekö joutunut Utvasta kylmiltään kameran eteen.

Taas kerran Tuomioja, joka ei nauti puolueessaan poliittista kannatusta, tuntuu olevan ykkönen. Hän ei sano liikaa eikä liian vähän.

Jos joku ihmettelee, niin tällaiseen arvioon eivät vaikuta asianomaisen mielipiteet eikä hänen henkilönsä. Ammattimiehen arvostelee työ.

Tänään haluan esittää jälleen epämiellyttävän ajatuksen.

NSA eli Yhdysvaltain National Security Agency eli vakoilu tietää, mitä Ukrainassa tapahtuu ja mitä Krimillä on meneillään. Ainakaan näin vähässä ajassa liikkuva jalkaväki ei kykene kiertämään korkeatasoista verkkokuuntelua eikä havainnointia.

Kuten edelleen, Venäjän sotilaallista viestiliikennettä seuraa Naton ja USA:n lukuun Ruotsi, joka taas tällä hetkellä harjoittaa tuota toimintaa laillisesti.

Kun Ruotsi on selvillä, myös Suomessa on tietoa enemmän kuin yleisölle kerrotaan.

Monia kansalaisia vainoaa kysymys, onko tästä tosiaan tulossa sota ja jos on, mikä se vaikutus on meillä. Tänään maanantaina ja eilen olemme saaneet hyvin epämääräisiä vastauksia.

Koska johtavat poliitikkomme eivät ole aivan niin taitavia kuin itse haluaisivat olla, heidän olemuksensa ja ruumiin kielensä lisää hiukan pelkoja. Juuri tuollaisilta näyttävät ja kuulostavat henkilöt, jotka tietävät jotain mutta eivät halua lietsoa levottomuutta.

Ja se epämiellyttävä ajatus: näin on hyvä. Jos ”Mainilan laukaukset” ammutaan, on peräti hyvä, että ne kuullaan monissa maissa.

Olisimmeko hetkeksi unohtaneet, että valtioiden harjoittama urkkiminen kohdistuu muuallekin kuin omiin, epäilyttäviin kansalaisiin ja valtion läpi matkustaviin?

Vakoilun eli tiedustelutoiminnan tehtävä on selvittää uhkatekijöitä. Uhkatekijöitä ovat valtion ja sen kansalaiset vaarantavat ilmiöt.

Myös Suomella on itsenäisyytensä ajalta hyvin ikäviä kokemuksia sotilastiedustelun laiminlyönneistä. Esimerkiksi talvisota ja pohjoiset hyökkäyssuunnat yllättivät sekä poliittisen että sotilasjohdon, ja kesän 1944 suurhyökkäyksen aiheuttamasta yllätyksestä keskustellaan vieläkin. Ja Vaasasta soitti 1940 maaherra Helsinkiin ja ihmetteli, että kun tänne tulee saksalaisia sotilaita.

Edellä olevaa ei saa lukea laittomuuksien hyväksymisenä eikä urkintatoiminnan siunaamisena. Nyt vain tuntuu olevan sopiva hetki huomauttaa, että valtioiden, kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen, harjoittama vakoilutoiminta voi olla hyvin hyödyllistä ja ihmishenkiä säästävää.

Keskustelussa on puhuttu jatkuvasti terroritoimista ja niiden ehkäisemisestä. Nyt Moskova on kai puhunut terroristeista, joiden väitetään olevan liikkeellä kukaties Kiovassa.

Kyberhyökkäyksiä ei ehkä pahemmin tarvita. Asianomaiset käyvät kokemassa kyberverkot, joita on laskettu kaikille matalikoille normaalissa järjsetyksessä. Kuvassa on amerikkalainen NCA:n päämaja Marylandissa.


29 kommenttia:

 1. Perinteisten sotavoimien liikkeitä seuraa ja vakoilee tehokkaimmin perinteinen satelliittitiedustelu, jota USA:ssa hoitaa NRO. FRA:lla ei ole mitään saumaa vakoilla Venäjän sotilaallista viestiliikennettä. Se ei kulje Ruotsin kautta ja se on ihan varmasti sen verran vahvasti salattua, että FRA:lla tai NSA:lla ei ole sen purkamiseen mitään mahdollisuuksia, ainakaan niin nopeasti, että tiedolla enää mitään tekisi.

  Ukrainan kriisin kaltaisten tapahtumien hahmottamiseen ne menetelmät, joista NSA ja GCHQ nyt ovat jääneet housut kintuiossa kiinni, ei ole mitään tekemistä. Kyse on ollut pelkästään sisäpoliittisesta valtapelistä ja sotateollisuuden paisuttamisesta.

  Kun viittaat siihen, että tiedustelun tarkoituksena on selvittää valtiota ja sen kansalaisia vaarantavia uhkatekijöitä, USA:ssa selvittely on kohdistunut lähinnä valtaapitäviä vaarantavien uhkatekijöiden selvittämiseen. USA:ssahan juridinen tilanne poikkeaa muista länsimaista siinä, että siellä ylin puolustettava hyvä on perustuslaki, joka kansalaisten ohella menee valtion yläpuolelle. Tämä on tietenkin käytönnössä utopiaa, mutta esittää sen periaatteen, että valtio ja sen koneisto voi olla väärässä suhteessa kansaan ja perustuslakiin.

  VastaaPoista
 2. Horjuttamalla Venäjää huteran Ukrainan avulla USA saa Snowden-vakoilulleen (teollisuusvakoilu mukaan lukien) hyväksyttävyyttä. Ja siinä samalla se voi hulmutella Suuren Demokratian Puolustajan viittaansa, joka on aina välillä hieman tahriintunut, kun USA on puolustanut ikiomia "national interests" muissa maissa ympäri maailmaa mm. aseellisilla väliintuloilla ilman mitään sen kummempaa oikeutusta. Myös USA lähtee aivan julkisesti siitä, että sillä on oikeus aseellisestikin puolustaa kansalaistensa ja valtion "national interests" mistään paikallisista tai kansainvälisistä laeista riippumatta.

  Ukrainan kriisi on siitä hankala, että sitä haluavat kaikki - paitsi ukrainalaiset. Putin saa pullistella ainakin omiensa edessä, USA:n asemaa kriisi vahvistaa monessa suhteessa ja sekainen EU:kin lennättää edustajiaan sinne sun tänne lausumaan sitä sun tätä voidakseen nostaa profiiliaan juuri eurovaalien alla Suurena Rauhanprojektina. "

  - "Fuck the EU", oli USA:n apulaisulkoministerin naseva kommentti EU:n Ukraina-roolista.

  http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194873043222/artikkeli/fuck+the+eu+sanoi+amerikkalaisministeri+puhelimessa+usa+syytti+vuodosta+venajaa+kertoo+yle.html

  Kaikkiaan ei näytä oikein hyvältä. Tätä aikaa on verrattu aikaan ennen ensimmäistä maailmansotaa - taisi blogistimmekin niin tehdä? Kenelläkään ei ole homma hallussa, liian monet haluavat isotella, nostaa omaa rooliaan, kiinnittää huomion pois omista ongelmistaan, saada sulkia omaan hattuunsa ja vielä hieman lisätä sekaannusta ja toisen piinaa.

  VastaaPoista
 3. Saammeko esitellä: Putinin olympialaisissa mainostama Uusi Venäjä. Sama kuin vanha Venäjä.

  VastaaPoista
 4. Weinerin CIA kirjan pohjalta jotenkin karisi luulo siitä, että vakoilemalla saisi jotenkin aivan erinomaisen kuvan mitä maailmassa juuri nyt on tapahtumassa. Vakoojilla oli tapana lukea lehtiä esim vuonna 1989. Lehdissähän monet asiat oli aika reaaliaikaisesti.

  VastaaPoista
 5. Kyllä kohta paukkuu.

  Kävi niin taikka näin, niin Putinin asema on vaakalaudalla.

  VastaaPoista
 6. Taannoin oli blogistin idea esillä, rk, polkupyörä ja nuoria tyttöjä vaihtorahaksi, hmph, olen pöyöräluistinten, repun ja näppärän pihtilinkkarin kannalla. Mulla on. Mä hain. Käyks kateeks ?
  Hakekaa itte. Yrittäisitte nyt vähän ottaa iisimmin.

  VastaaPoista
 7. Po.
  Taas kerran Tuomioja, joka ei nauti puolueessaan enemmistön "poliittista" kannatusta, ...

  Ko. kannatus muuten on ollut jymäkkä vasemmalla laidalla aina.

  VastaaPoista
 8. Tänään olisi voinut saada Pietarista tietoa, mutta oikeistoministeri päätti sitten pitää mielummin pukeutumispäivän kuin keskustelupäivän Venäjän puolustusministerin kanssa.

  Puolustusministeri Carl Haglund (r.) kertoi aamulla Twitterissä pukeutuvansa tänään Ukrainan lipun väriseen sinikeltaiseen solmioon.

  Oliko se yllänne parhaillaan?

  - Näin se on, vastaa Haglund.

  Onko kyseessä kannanotto?

  - Idea syntyi eilen twitter-vuoropuhelussa. Muistin aamulla, että minulla on pienessä kravattivarastossani Ukrainan lipun värinen sinikeltaraidallinen solmio, joten päätin ihan kannantottona Ukrainan itsehallinnon ja itsemääräämisoikeuden puolesta laittaa sen kaulaani. // Yle kertoo....

  Peruskoulussa on ilmeisesti historia palanut kaminassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja kun
   tarkemmin solmiota tutkii niin
   yllättäen huomaammekin siinä Ruotsin lipun värit,
   mikä sinänsä ei liene yllättävää
   in point of view muudärska sprookket.

   Edes neljännespäälaen peittävää mietintämyssyä,
   tälläkertaa väreillä ei merkitystä,
   ollaan metsästämässä, vai kuinka,
   hra ministeri.

   Poista
 9. Putin on tietysti selvillä siitä että joukkojen siirtoja ja muita sotavalmisteluja pystytään seuraamaan satelliittivakoilulla y.m. Ne onkin nähtävä vaatimusten painostus keinona. Stalinille tiedotettiin saksan hyökkäysvalmisteluista, mutta hän tulkitsi ne bluffiksi. Kuuban kriisin aikaan 1962, Kennedyn neuvottelu ja vaatimus varaa lisäsi vakoojien (vakoilu satelliitteja ei ollut) tieto ettei neuvostoliiton ohjussiilojen luona ollut lisääntynyttä aktiviteettia.

  VastaaPoista
 10. Eikö Ruotsin "laillinen" signaalitiedustelu perustu omankädenoikeuteen?

  VastaaPoista
 11. . . . mitähän on kukaan siitä mieltä, ettämaailman kaikenlaiset "vallanpitäjät" saivat nenilleen Ukrainan ansan taholta? Huolestuttavaako?

  VastaaPoista
 12. Onko nyt alkamassa Neuvostoliiton palauttaminen entiselleen? Onko Putin KGB:n asettama kuten kansa puhuu?

  VastaaPoista
 13. Kemppinen täysin oikeassa tiedustelun tarpeellisuudesta, välttämättömyydestä. Toivon todellakin että Suomen, ja USA:n tiedustelu, ja tarvittaessa yhteistyö, toimii.

  Niin, ja muistutukseksi niille jotka näkevät Snowdenin kyseenalaistamattomana sananvapauden sankarina, marttyyrina, uhrina, ties minä...niin siellähän hänkin nyt yhdessä Janukovitshin seurassa ( ! ) Putin-Venäjän helmoissa piilottelee tekojensa seurauksia.

  Tuon latte-sukupolven ikonin asema ja olinpaikka on aika paljastava hänen tekojensa ja sankaruutensa substanssista.

  Se toinen luihuinen, Assange, toinen Guardian-lehden ja Uruguyan lähetystön oma poliittinen toy-boy, maskotti, kuuluu samaan kansainvälisten petturien sarjaan.

  Kemppiseltä virkistävää puhetta tässä tavallisesti vain hyvin mustavalkoisesti nähdyssä tiedustelukeskustelussa, jossa USA on aina se ikuinen paha ja liian voimakas isä, ja me muut, viattomia urkinnan ja toiminnan objekteja.

  t. jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä Snowdenille jäänyt juurikaan vaihtoehtoja. Läntinen poliisivaltio vasalleineen hylkäsi hänet ja näennäiset periaatteensa, joten miehen oli pakko muuttaa itäiseen poliisivaltioon...

   Poista
  2. "Läntinen poliisivaltio." Niin. Aika vapaata on kyllä meininki tässä poliisivaltiossa...ainakin itäiseen verrattuna. Poliisivaltion kriteeriksi tuskin riittää maanpetturuudesta rangaistavuus.

   Snowdenin teko? Petti organisaation johon itse haluamalla oli halunnut töihin. Kai nyt hän todellakin ymmärsi mennessään tiedustelupalveluun töihin, mitkä ovat tiedustelupalvelun tehtävät. No, ehkä hän on vain yksi elämässään eksynyt epävarma nuori. Minua hatuttaa enemmän tätä poliittista leikkikalua kohtaan kohdistuva näennäismoraalinen myötämielisyys. Kaikki tietävät että Snowden on vain yksi tapa päästä lyömään USA:ta. Viron pressa Ilves kirjoitti patologisesta ja usein irrationaalista USA-vastaisuudessa. USA on usein törkeä ja röyhkeä suurvalta. Joskus pahempikin. Mutta reflektiiviseen USA-"kritiikkiin" en lähde koskaan mukaan. Ja jenkkihän se on Snowdenkin. Vaikka voissa paistaisi,

   t.jope

   Poista
  3. Minua taas hatuttaa, että Snowdenia lynkkaamassa olevia ei lainkaan kiinnosta seikat, joita hän toi esille, tai yleensäkään suurempi konteksti asiassa. Tässä näkyy nyt aivan selvästi moralismin ja moraalin ero. Snowden toimi moraalisesti muttei moralistisesti, häntä haukkuvat päinvastoin.

   Mutta näinhän auktoriteettiuskoiset tekevät: menevät sääntöjen taakse piiloon eivätkä suostu niitä edes johdonmukaisesti soveltamaan. Kun Kauhajoen tapahtumissa komisario rikkoi pahasti virkavelvollisuutensa eikä ottanut asetta tekijältä pois, niin kyse on pikkuasiasta, koska valtakoneistoa on suojeltava ja asiat on lakaistava maton alle, vaikka sitten 10 sivullisen henki olisikin mennyt. Edes sääntöjä tai käytäntöjä ei tahdota uudistaa puhumattakaan syyllisen rankaisusta. Kun taas joku vastoin organisaation sääntöjä paljastaa tämän valtakoneiston toimivan yksikäsitteisen lainvastaisesti ja moraalittomasti sekä täysin epärakentavasti, hänet ollaan valmiina lynkkaamaan, vaikkei mitään vahinkoa kyetä edes osoittamaan.

   Toisaalta mitäpä muutakaan voi odottaa ihmiseltä, joka "ei lähde reflektiiviseen kritiikkiin" ja joka väittää ensin olevansa nimetön ja sen jälkeen allekirjoittaa viestinsä?

   Poista
  4. Anonyymi...en hallinnoi mitään facebook-tiliä tai muuta tunnistetta. Siksi yläkenttään tulee "Anonyymi." Jope-nimelläni allekirjoitan viestini kaikkialla. Tunnet minut siitä jos tavataan. Tarjoan lasillisen.

   USA ei ole minulle auktoriteetti. Ko. maa tuottaa suurimman osan maailman roskasta. Snowden-hypenkin koen juuri niin, eräänlaiseksi media-hollywoodin tähdenlennoksi. Mitään sankarillista en hänen teossaan näe, en sananvapauden taistelua...vain megajulkisuuden. Moraalista siinä saattoi olla, jos hän koki etukäteen läpeensä valheelliseksi tietämänsä unelmatyöpaikkansa toimintatavat omatunnossaan väärinä. Mikään älyn jättiläinen hän siis tuskin on. Mitä muuta NSA tai CIA voisivat tehdä kuin hoitaa niille annettua tehtävää, hinnalla millä hyvänsä? Hyvätapaisuus ei taida tässä maailmassa, ainakaan tiedustelupalvelujen maailmassa, olla kovin hyvä strategia. Esimerkki: Israel. Hyvätapaista Israelia ei olisi olemassakaan enää. Se olisi niitetty maahan 1967 tai viimeistään 70-luvulla. Yritys olikin kova. Epämoraalinen Mossad kuitenkin esti uuden holocaustin.

   Totta, ajattelen ikävästi: joskus tarkoitus pyhittää keinot. Se on surullista mutta se on reaalimaailman kamalaa henkiinjäämistaistelua. Onneksi ei tarvitse olla siinä mukana. Muut tekevät likaisen työn, me moralisoimme sivusta. Moraalin ja moralismin ulkopuolella hoidetaan joitakin ikävimpiä asioita tässä maailmassa. Snowden ei kestänyt ehkä sitä. Heikkoa ainesta tiedustelupalveluun, mutta hyvä ihmiseksi.

   t. Jope

   Poista
 14. Kaksi Suomen ministeriä - toinen jopa puolustusministeri - saarnasivat sen kuuloista appeasement -policya TV:ssä, ettei Suomella tule olemaan mitään toivoa koskematttomuutensa säilyttämisessä tiukan paikan tullen. Nämä herrat puhuisivat sovittelusta ja maltista vielä siinä vaiheessa, kun sotilassaappaan rautakorko jyrää alleen heidän kieltämättä vähäisen poliittisen valtansa. Maltti on valttia, mutta päättäväinen toiminta tuottaa tuloksia. Eurooppalaiset eivät ole oppineet mitään vuoden 1938 Mücnhenin sovintopolitiikan haaksirikosta. Nyt on aika reagoida päättäväisesti ja yhtenäisesti koko läntisessä maailmassa. Heikon puolustuskyvyn parantamiseen on ryhdyttävä heti ja pitkän aikavälin suunnitelmin. Taloudellisista ja muista pakotteista on sovittava nyt. Vaan ei, Venäjä vie Krimin ja Itä-Ukrainan sillä välin kun sovitellaan ja neuvotellaan. Kansainvälinen oikeus ei nyt auta, kun Venäjä toimii röyhkeästi sitä rikkoen. Ja pantakoon se Putin nyt kiireesti takaisin sinne poliisin rekisteriin ...

  VastaaPoista
 15. Päivän pari olen ihmetellyt että svt.se ja/tai aftonbladet
  on ollut tunteja tai jopa 24h edellä suomalaisia medioita.

  M

  VastaaPoista
 16. Juu, eivät jenkit pelaa pupettishakkia Ukrainan sisäpolitiikalla. http://www.youtube.com/watch?v=IzH5QQa0Hlk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valaiseva pätkä. Kannattaa katsoa.

   USA:n diplomaatit miettimässä, ketä opposition edustajia valitaan Ukrainan hallitukseen - ja ketä ei - sitten, kun vanha valta on saatu kaadetuksi. USA ei taida olla aivan vain sivustakatsoja tässä pelissä - olisiko vaikka yksi syöttäjistä? Ja sillä on vähiten menetettävää. Vain voitettavaa, jos metakka pahenee. "Fuck the EU."

   Poista
 17. Uskokaa huviksenne, jos Venäjä olisi voittanut olympiakultaa lätkässä niin Ukrainaan ei olisi hyökätty. Putinia selvästi ketuttaa mitalipeleistä tippuminen yhä edelleen, ja nyt on pakko uhota, vaikkapa sitten Ukrainan kustannuksella. Sodathan syttyvät yleensä aivan mitättömistä syistä, kuten historia osoittaa. Suomi on täten osasyyllinen vallitsevaan tilanteeseen, kun meni voittamaan ryssät..

  VastaaPoista
 18. Valokuva NCA:n päämajasta on paljon puhuva.

  -eivät kulje vakoilijat ainakaan jopoilla töihin

  -mitä tarpeellista tuossa "tehtaassa" valmistuu? Ei yhtään mitään.

  -kuinka hirvittävät määrät maailman kaikenlaista ekologialle välttämätöntä varallisuutta tuosta hikipajasta atmosfääriin höyryääkään, ja kertakaikkiaan aivan turhaan.

  -ne kymmenet tuhannet (vai sadat-? miljoonat? kymmenet miljoonat?) jotka noissa töissä 3-vuorotöissä ahertavat, ovat maailman mielikuvituksetonta sakkia. Nykyajan hyvin palkattuja orjia jotka uhraavat koko elämänsä toisten ihmisten edesottamusten seurantaan. Elävät vaitiolopakon sanelemaa elämää niin vapaa- kuin työaikanakin.

  Vakoilla ja olla vakoilun kohteena perheineen ja läheisineen itse koko ikänsä: kertokaa minulle, mikä sellaisen elämän erottaa kaleeriorjan elämästä? Konkreettisen ruoskan viuhunnan puuteko?

  Kuva yhdestä valtavasta rakennuksesta jonka tarkoituksen suurin piirtein tietää, antaa kuvan koko ihmislajin suunnattomasta typeryydestä kaikessa viisaudessaan johon se itsensä on ahdistanut. Eikä ulospääsyä tästä muuta ole, kuin mielen kuvailujen ulottumattomissa oleva tuho tämän kaiken lopussa kun joku kyllästyy koko paskan mieltä vailla olevaan ohjailemiseen.

  Luultavasti tämä(kin) tuleva tuho on evoluution kulussa aivan normaali tapahtuma erotuksella vain, että on olemassa yksi laji, joka kaiken kykenee näkemään ja kirjaamaan sen kulun ylös, mutta ei silti kykene sen kulkusuuntaa muuttamaan. Ja että pelkästään sen lajin touhujen seurauksena kokonainen avaruuden tähti, jolle on syntynyt ainutlaatuinen elämisenkierto, sammuu ennen aikojaan.

  Mutta liekö tuolla sitten väliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleksandr Solženitsynin: Ensimmäinen piiri

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Ensimm%C3%A4inen_piiri

   Poista
 19. Mietitäessä analogiaa Suomen historiaan eikö Svinhufvud ollut Suomen Janukovits vuonna 1918 kutsuessaan Saksan asevoimat, kun nämä muutenkin olivat jo tuloillaan?

  VastaaPoista
 20. "Tuomioja... tuntuu olevan ykkönen. Hän ei sano liikaa eikä liian vähän."

  Vaan on niin huolestuneen oloinen, että se pelottaa eniten.

  VastaaPoista
 21. "onko tästä tosiaan tulossa sota"

  Ratkaisevaa on, mitä tapahtuu sen jälkeen kun Krimi on varmistettu: alkaako itä-Ukrainaissa venäläismieliset mielenosoitukset, joihin Venäjä antaa "veljellistä" apua. Lopuksi vallataan Kiova, jonka parlamentti pyytää lupaa liityviä takaisin vuosisataiseen (since 1654) Venäjän yhteyteen.

  Parhaassa tapauksessa Venäjä on varmistanut Sevastopolin ja muiden tukikohtien taustan (Krimin), länsi ärhentelee aikansa ja sitten taloudelliset intressit voittavat. Taas yksi jäätynyt konflikti on syntynyt. Kuuma ja uusi kylmä sota sota ei kuitenkaan alkanut.

  Idealistien maailmassa Venäjä ymmärtää rikkoneensa kansanvälistä oikeutta ja vetää joukkonsa anteeksi pyydellen.

  Nähtäväksi jää...

  VastaaPoista
 22. Kenraalitietoa presidentti Eisenhowerilta eroajaispuheessa voi pitää viihteenä. Onkohan kansakuntien teini-ikäinen ymmärtänyt olevansa kansallissosialistinen valtioliitto? Tarjoilijat ja taksikuskit vetoavat kansalliseen etuun (interest, myös korko). Kuinkahan paljon perustutkimus olisi edistynyt no such agencyn tähän saakka käyttämillä voimilla?

  Länsi sai Pyrrhoksen voiton kylmän sodan toimessa.
  Päivän sana voisi olla kateus, Venäjä saa näyttää sotilaallista voimaa. Länsi ei saa, vaikka pitäisi saada, kuuluisi heille sääntöjen mukaan, hehän voittivat, pihkuran simpuran simpsetin salvetti ja paksu harmistus... Opettelisivat edes kiroilemaan.

  Curiouser and curiouser said Alice, vanha ja viisas Kiina-setä parin kaverin kanssa katselee hienokseltaan hymyillen kainalossa paksu väestölaskennan tulossalkku kuinka kansakuntien teini-ikäinen harrastaa extreme-urheilua.

  Venäjä pikkuisen siivoilee peräkomeroa ja laittelee paikkoja kevätkuntoon. Olan yli kurkkijoita vähän yskityttää ja on hössötystä ja liioittelua, sen laatu ja määrä kertoo varmasti paljon vallitsevista oloista ja sitä voidaan tutkia ja hohhhoijaa kun on tylsää dataa...

  I. H.

  VastaaPoista