Sivun näyttöjä yhteensä

1. maaliskuuta 2014

Aseasu

Ei tiedä, mitä Mustanmeren rannoilla tapahtuu. Jos järkevä päättely toimisi, siellä ei tapahtuisi mitään kovin erikoista, koska kenelläkään ei ole halua sotia eikä pitäisi olla syytä.

Järkevä päättely ei toimi. Kommenteissa mainittiin perustellusti Tshekkoslovakiasta 1938. Silloin Saksan tarkoitusperiä ei arvattu eikä tekoja osattu ennakoida. Nyt ainakin Putin kantaa julkisesti suurta huolta ”naapurialueista”, mutta mitä se tarkoittaa, siitä ei ole oikein tietoa.

Kun raskaasti aseistautunut maa köyhtyy, silloin on vaara käsillä. Tilanne on suunnilleen sama kuin palkkasoturijoukko odottamassa rahojaan ja ruokaa, aseet valmiina.

”Asemies” on uusi, sopiva käännös sanalle ”warrior”. Uudet sanat tarvitaan uudenlaisten ryhmien nimiksi.

Sotaviihteensä lukeneet tietävät, että 1939 syksyllä riveihin kutsutuille oli jakaa pahimmassa tapauksessa vain kokardi, joka kiinnitettiin lippalakkiin. Ja miksi? Yksinkertaistuksen mukaan ilman valtion merkkiä eli kokardia pyssyä paukuttelevat sai tappaa tavattaessa, koska he olivat jotain muuta kuin sotilaita. Sotilaat piti antautumisen jälkeen säilyttää hengissä.

Jotten kompastuisi kieleeni kirjoitan lähinnä kokardeista ja asepuvuista. Joku on Ukrainassa miehittänyt jotain, mutta siitä ei ole tietoa, kuka.

Huomiota kiinnittää, että esimerkiksi lehdissä ja radiossa 1.3. aamusella toistetaan, ettei ole ainakaan luotettavaa tietoa, ketä Krimillä toimivat asemiehet ovat. Kun näin on, puvusta ei voi päätellä mitään, eikä kokardeja taida olla. Tilanne ehkä kertoo jotain oleellista ajastamme.

Vakinaisten asevoimien sotilaat olivat 250 vuotta pukeutumisessaan koreiluhaluisimpia kuin pahimmat seurapiirikaunottaret. Meilläkin Suomessa oli kaksi esimerkkiä. Lappeenrannan rakuunat, etenkin heidän upseerinsa, käyttivät aika merkillistä vaatepartta. Muu armeija kenraalit mukaan luettuna tyytyi periaatteessa yhtenäiseen formuun, mutta iltavoimilla oli oma asepukunsa (m/22), joka muistutti kiusallisessa määrin myöhempää SS-joukkojen asua. Vaikutelmaa ei ehkä parantanut ilmavoimien merkki, paljon keskustelua herättänyt hakaristi. Musta SS-asu oli, kuten aikaisemmin on jo kerrottu, itsensä Hugo Bossin käsialaa. Boss ei liene silloin eikä nyt keskittynyt naamioasuihin. Näin voi sanoa, vaikka miehen tumma puku on ollut hyvin pitkään hyvin tehokas naamio. Tätä nykyä siistin mustan puvun käyttäjää luullaan ruumisarkkuliikkeen työntekijäksi.

Ensimmäisen maailmansodan saksalaisten asepuvussa piikkikypärä oli merkillinen. Taisteluissa todettiin, ettei sillä piikillä ollut mitään käyttöä, mutta tiellä se oli. Aikanaan tieto tavoitti päättäjätkin. Samaan aikaan Britannian siirtomaajoukoissa upseerit käyttivät valkoista hellekypärää, jonka väitetään helpottaneen tarkka-ampujien työtä suuresti. Kokeneimmat ampujat pääsivät isoilla kivääreillään lähes kilometrin matkalta tyydyttävään tarkkuuteen.

Suuri muutos muualla ja Suomessa on tämä maastopuku tai naamiopuku, joita esiintyy tänään Krimillä. Hitler ja Stalin ja heitä ehkä myötäillen monet kolmannen maailman johtajat käyttivät asemaansa korostaakseen sotilasasua ilman koristeita. Nykyisin maastopukua käyttävät sotilaat, lähes-sotilaat ja siviilit. Asua ajatellen sotilasosastolta näyttävä joukko saattaakin olla hirviporukka.

Aivan yllättäen taistelutehtäviin ja maastoon suunniteltu asu onkin käytössä kaikilla kasarmeilla. Meillä sitä näkee jatkuvasti junissa ja raitiovaunuissa. Toivottavasti se on mukava. Minulla ei ole asiasta lähempää tietoa.

Muotisuunnittelijat ja etenkin tekstiilipuolen tekijät jäävät varjoon; U.S.A. lienee käyttänyt useita miljardeja sekä virallisen että epävirallisen naamiokuvioinnin kehittämiseen. Lähemmät tiedot löytyvät helposti verkosta.

Kuvioinnista on uhattu nostaa tavaramerkkioikeudellinen riita. Kas kun ei tekijänoikeudellista. Kuviointi lienee vaikea tehtävä. Arkioloissa en osaa pitää sitä kauniina

Mielenkiintoisesti musta väri puuttuu naamiokankaasta. Tiettävästi se voisi olla hyvinkin räikeä hämäränäkölaitteilla tarkasteltuna.

Kuvat ja uudet nimitykset löytyvät osoitteesta

Kapiaisten ei näemme kuulu tulla televisiostudioon naamiopuvussa, paitsi vallatessaan sen.

20 kommenttia:

 1. Entäpä "taistelija"?

  Kun joukko häiriintyneitä raakalaisia hyökkää kouluun ja murhaa 50 lasta, mediamme kutsuu heitä "taistelijoiksi". Tarkoitus pyhittää keinot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taistelija on parempi. Asemies tuo miehen keskiajan ja soturi villiheimot.

   Poista
  2. Eikös se villivertaus hyvin juuri sovellukin näihin urheisiin "taistelijoihin"!

   Poista
 2. Lomapukukäytännön saisi lopettaa ja siirtyä tositilanteessa toimivampiin väljiin maastopukuihin.

  VastaaPoista

 3. Tarkkaanhan Sinä tiedät, tuon kokardinkin. Otin hyllystä tarinoivuudessaan henkeä virittävän vallankumoushistorian Ranskasta. Hain sivun 115 kuvaa Camille Desmoulinsista terassipöydälle nousseena puhumassa toissapäivänä suhteessa Bastiljin 14.7.1789 riehaan.

  Mies unohti änkytyksensä ja puhesi puhujaksi, taittoi lehvänoksan hattuunsa ja muuta seurasi.Meidän Europeustamme, tuota kansanrunon keruista ja puhekumpanilleen pääkallolle, sen aivokopan erityisyyksistä ja hillittömyyksistä puhelevaa miestä näytetään Kansallisteatterissa. Hän lakkasi änkyttämästä ja katkoi pidäkkeensä kirjoittaessaan jos mistä. Juha Hurmeen näytelmässä muuten kerrankin tulevat esiin ne esteettisrakentavat taidekriteerit, joiden lujalta perustalta Ahlqvist Veljekset tyrmäsi.

  Olisi tässä muutakin. Kokardiinhan vallankumouksen joukkoarmeija ei joutunut tyytymään, vaan innostuksen puuskassa pyssyt tehtiin ja ruokaakin. Uhrivalmis henki tekee ihmeitä. Vähemmistäkin sattumuksista Jalovaara Jr kirjoittaa gradujaan talvi-jatko-tulonjakosodistaan sitten myöhemmin.

  Tuo Desmoulinsin terassi sijaitsi Palais Royalissa Louvren kulmilla. Se kuului Ludvig XVI veljen Orleansin herttuan maa- ja oikeusalueeseen.Kuninkaan laki ei koskenut lääniä keskellä Pariisia. Siellä hovipiirejä pilkattiin ja valistusaatteita lietsottiin kuninkaan kaatoa odottavan velimiehen takinliepeissä. Se yksinvaltiudesta.Kuninkaan piti noudataa tapoja ja lakeja, rule of law oli voimassa. Korkeimmat oikeudet nimellä parlamentit syynäsivät menoa maakunnittain.

  Nyt globaalissa maailmassa puhutaan lainpiirin territorioista jos lukemiani ymmärrän. Kuinka avioon mennään erotaan ja lapset jaetaan, ja missä mikin sopimus pannaan täytäntöön, mikä valtio pelastaa Deutschea kun se reuhaa Suomea myöten US syvän rahameren houkutuksilla. Suomikin antoi takuita varjopankkilaitoksilleen lokakuussa 2008, kun Saksan Landesbankenit rytisivät Deutsche subprimediileistä. Saksa maksoi 2008. Kukin maksakoot omansa jatkoi Merkel, ja siitä spekulantit heti rakentamaan ansaa Kreikalle,CDS luottovakuutuskorvauksia havittelelemalla.

  Nyt Nokia Renkaat kamppaa verottajaa. Kun ensin Deloitte PwC ja kumpp. tekivät kirjanpidoille ja osingoille mitä tekivät, niin verottajammekin (kansainvälisen painostuksen jälkeen ja yhdessä muiden EU kumpp. kanssa?) rupeaa taktikoimaan kuulemisillaan ja omilla projektisalaisuuksillaan.Ihanuutta.

  Amerikoissa kun kongressi panee isoja yhteiskunnallisia tutkimusprojekteja liikkeelle, ja omissa hoteissaankin kuten näitä 2008 tapahtumia, niin sinne ei-rikos eikä muutoinkaan lain täytäntöönpano, vaan asioiden kirkastusjuhliin vastaamaan vaikka vastentahtoisesti haastetaan väkeä jonkun subponea menettelyn mukaan. Ja selvää tulee. Minäkin saatoin lukea US kongressiryhmän yhteenvedon joku 500 sivua, joka oltiin koottu tivaamalla isoilta toimijoilta kuten Greenspan tai GS:in Blankfein heidän tekemisiään ja tarkoitusperiään.-Historia ei olisi ihan yhtä mokien sarjaa jos edellisiä purettaisiin ja opittaisiin edes monimutkaisuutta eikä vain suu säkkiä (-nne) myöten pläkkiselvää.

  Vanha vallankumoushistoria divarista pitää sisäänsä taiteltuna vuodelta 1962 akateemikko Päiviö Tommilan yläkertakirjoituksen Uudesta Suomesta ja kai edellisiltä sukupolvilta siellä oli lehtileike jostakin Zarenista univormu ja kunniamerkkejä, venäläisen näköinen foto,vuosi 1911.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän lauseen "(n)yt Nokian Renkaat - -" mutten mitään muuta kyseisen tekstikappaleen lopusta.

   Poista
 4. Maastopukua jonkin verran käyttäneenä voisin mainita pari seikkaa. Suomalainen maastopuku toteuttaa varusmiesten "yksipukujärjestelmän". Sama puku on ensin lomapukuna ja sitten yhdellä tai kahdella varusmiehellä palveluspukuna. Sitten se menee hylkyyn. Halpaa kuin mikä. Samaan järjestelmään yritettiin päästä mm. 1950-luvulla ruskean kenttäpuvun kanssa ja 1930-luvulla m/36-puvun kanssa. Yleensä ei ehditty pääsrtä vanhoista työpuvuista eroon. Nyt tilanne on poikkeuksellinen. Kaikki varusmiehet käyttävät m/05-pukua niin maastossa, kasarmilla kuin lomallakin.

  Puku on suhteellisen mukava, mutta leikkaus on kompromissi. Jotta puku ei näyttäisi säkiltä, sen leikkaus on vähän liian tiukka ryömimiseen. Sen sijaan mukavuutta lisää monikäyttöisyys. Puvun kanssa saa käyttää päällimmäisenä vaatteena T-paitaa, poolopaitaa, villapaitaa, maastotakkia ja talvitakkia. Varsinaisia aluspaitoja ei ole. Sisätiloissa saa riisua takin ja olla poolopaidassa, joka on käytännössä tekninen aluspaita.

  VastaaPoista
 5. Tuo toteamus, ettei Krimin soturien taustaa tunneta, on enemmänkin poliittinen kuin asiallinen. Kyseiset henkilöt ovat pukeutuneet venäläiseen maastokuvioon ja taisteluvarustukseen ja kantavat vain Venäjällä käytettyjä rynnäkkökivääreitä. Lisäksi he käyttäytyvät tavalla, joka kertoo erittäin hyvästä kurista ja koulutuksesta. Kyse on väistämättä varsinaisen armeijan sotilaista. Mikään tilapäismiliisi ei pysty samaan.

  Tosiasiassa kyse on lähinnä siitä, ettei tiedetä, mitä venäläistä joukko-osastoa miehet edustavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama se. Teloittakoon terroristeina. Eikös se ole yleinen käytäntö?
   Vai koskeeko se vain epäiltyjä terroristeja?

   Poista
 6. Täältä löytyy Pickelhauben tarina -- http://www.worthpoint.com/blog-entry/spiked-helmets-worn-military-fashion-not-function -- ja sen loppu:
  ".. The demise of the Pickelhaube came about during World War I with new developments in artillery and ballistics. The old spiked helmets could not withstand the penetrating power of modern shrapnel and bullets, so the German military began using steel helmets with camouflage as the only decoration. Functional need finally outweighed the desire for a fashionable military. .."

  VastaaPoista
 7. Lisäämme vielä Pickelhaubesta johtuneen asian -- Neuvostoliittolaisten talvisodassa käyttämä piippalakki, "budenovka" on samaa johdantoa kuin skasalainen piikkikypärä mutta sen muuttuminen villasta kudotuksi kypäränalusmyssyksi on monimutkaisempi juttu ja selviää englanninkielisestä Wikipediasta ( Budenovka ). Jo jatkosodassa budenovkaa ei epäkäytännöllisyytensä vuoksi käytetty. Lainaamme vielä:

  ".. In Estonian slang the Budenovka is called a täitorn – a "louse tower"."

  VastaaPoista
 8. Ai, että ei ole ihan oikeasti tietoa, ketkä miehittivät hallintorakennuksia ja lentokenttiä Krimillä. Venäjän käskyläisiä ne ovat kuten kokardin kanssa liikkuvat maahantunkeutujat, jotka Putin kohta määrää virallisestikin miehittämään Krimin. Sinne muodostetaan Kremlin vasallivaltio.

  VastaaPoista
 9. Churchillkin esiintyi rintamilla ja Teheranissakin uniformuissa. Hänhän oli koulutukseltaan upseeri ja toiminut useissa alan tehtävissä.

  VastaaPoista

 10. Pitäisikö kun Merkelistä ja Kreikan tulitikkumiehistä (voittivat jo 2009) mainitsin, niin palata Mermaidiinkin.
  Saksan ja Sveitsin mahtipankit olivat isosti US omakotitaloluototuksissa ja näiden lainasaamistensa muuttamisessa rahaksi Euroopan korkorahastoihin niitä myymällä ja eläkesäätiöihin. Myös tavallisille pankeille ne kelpasivat huonoina, siksi parempituottoisina.Jos pikkupankkki sellaisen osti,se loi lisää rahaa Deutschelle. Taas uusi kierros Amerikoissa.

  Lainasaamisia vakuutettiin CDS:illä ja etenkin AIG:n tapaus sai huomiota 2008 kun US hallitus kansallisti maailman isoimman vakuutusyhtiön, 80 % omistajien osakkeista mitätöitiin ja valtio astui sijaan.

  No näitä CDS:iä tehtiin ihan synteettisiäkin. Pankki kuten Nordea lupasi yksityissijoittajalle korkoa sen mitä CDS toi vakuutusmaksua. Sijoittaja ("Åke Blomqvist") tuli vakuutuksenantajaksi tässä menettelyssä.

  Kun sitten maksuhäiriöitä siellä US lähteellä tuli, menetti suomalainen sijoittaja panoksensa. Huomio.Sen siis sai joku CDS synteettisen ketjun takojista. Nyttemmin luotot ovat pitkälti palanneet arvoonsa (talon arvo sen takana), mutta suomalainen sijoittaja ei ole saanut mitään. Tuplapotiksi kuin ihmeen kaupalla noussut US subprime panos on jäänyt maailmalle. Myös Fed ostaa näitä muka surkulainoja yhä kuukausi kuukaudelta ja vahvistaa voittoja US instituutioille ja toimijoille. Ehkä Wahlroos tietäisi enemmän. Jos meillä olisi näitä Angloamerikan oman aikakautensa sosiologisia patologeja virkavaltuuksin, niin ehkä ei ugripoikaa aina puijattaisi uhripojaksi. Ajan oloon jokunen nousisi pysty- ja hyväpäiseksikin ?

  Vielä se,että suomalaisen sijoittama satanen meni vakuudeksi vakuutusmaksun maksajalle -ja vahinkokorvauksen saajalle. Hän siis piti satasen kun subprimehäiriö koitti.Ja pitää vaikka häikkä korjaantui. Innovaatiota oli tulkita ja käydä oikotietä ohi konkurssimenettelyn pitkäpiimäisyyden.Vahvin anastaja vei kaiken.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 11. "ketä Krimillä toimivat asemiehet ovat."

  Pelkään, että totuus on raadollinen: kyseessä ovat GRU:n tai FSB:n taikka spesnets-erikoisjoukot, jotka ottivat lentokentän haltuunsa. Se on tärkeä vaihe kaikissa miehitysoperaattioissa (esim. Braha 1968 ja Kabul 1979).

  Vavise Eurooppa ja koko maailma!

  VastaaPoista
 12. Blogisit olisi voinut hieman valottaa myös sitä, mitä merkitystä on asepuvulla, ja miksi ne ovat erilaisia, eli miksi esim. eri maiden joukko-osastot voi erottaa toisen maan joukoista. Miksi asepuku on yksilöivä?

  Ovatko esim. Krimillä "järjestystä ylläpitävät" tunnistamattomat joukot asevoimia, eli pitääkö näitä joukkoja kohdella kuten sotavoimia. Koskevatko sodankäynnin säännöt tuntemattomia joukkoja?

  VastaaPoista
 13. Eivätkös Hitlerin tarkoitusperät vuonna 1938 olleet yleisesti tiedossa sitäkin kautta, että hän oli ne mm. jo Taisteluni-kirjassa avomielisesti julkistanut. Hän toteutti geopoliittista ja sotastrategista ohjelmaa, jonka neuvonantajiin kuului itse Karl Haushofer. Ellei liittolaiseksi niin edes neutraaliksi tahoksi hän olisi toivonut Englannin.

  VastaaPoista
 14. pickelhaube on hevosen perskarvoja varten. Komea ilmestys varsinkin paraateissa. kvg http://en.wikipedia.org/wiki/Pickelhaube
  pistin on erikseen. sille on ollut käyttöä tunnetusti. Löysin vintiltä kansalaissodan aikaisen. ilmeisesti käytetty ruuvimeisselinäkin. että kaikkea ei tarvitse takoa auroiksi Rauhaa varten. jotain punaista väriä siinä lie ollut mutta oliko siniverisistä. niitähän silloin hakivat ja löysivätkin haminan valleilta. piällysmies komensi kansaa 80 -luvulle saakka. dadna. eno oli kantamassa kaatunutta virka-autoon kerran.

  VastaaPoista
 15. Lisàà veli venàlàisià mòkkeilemààn Suomeen. Jospa sitten nerkin tarvitsisivat venàjànkielen suojaa?

  VastaaPoista