Otin tuon kuvan, kun arvelin, että joudun kirjoittamaan kustannusalan järjestelyistä jotain. Se oli vuosi sitten kesäkuussa.
Muuta väitetään, mutta ei ole samantekevää, kuka omistaa kustannusliikkeen. Kun kysymys on niin komeasta kohteesta kuin WSOY:n kauno- ja tietokirjallisuus, se ei ole lainkaan samantekevää.
Joku jo viittasi siihen, että Bonnier on ruotsalainen suuryhtiö. Se on totta, mutta viittaus tarkoitti koko konsernia. Konserni tässä on tietysti asialla, mutta kustannusliike on nimeltään Albert Bonniers Förlag. Olen käynyt monesti toimitalossa Tukholmassa osoitteessa Sveavägen 56. Otavan Heikki Reenpää kertoo muistelmistaan hauskoja ja kiinnostavia asioita Bonnierien talosta ja liikkeestä ja heidän kotielämästään 1930-luvun lopulla, jolloin hän oli siellä opettelemassa tulevaa ammattiaan.
Omistaja ei ole yhdentekevä. Kysymys on moraalista ja itsetunnosta. Jari Tervo taisi hiukan irvistellä jonkun Sanomien johtajan luonnehdinnalle WSOY:stä pikkutekijänä. Johtaja puhui tyhmiä.
Rahassa mitattuna eli liikevaihdoltaan WSOY:n yleinen kirjallisuus on pientä. Mutta tätäpä toimintaa ei rahassa mitatakaan. Otavakin pyörittää kirjallisuudella rahasummalla, joka tuo mieleen keskikokoista pienemmän konepajan jossain nelostien varrella.
Nämä yhtiöt, ja Tammi kolmantena, ovat arvostettuja ja arvovaltaisia. Kun menemme mielipiteiden puolelle, kielen viljely on Suomessa mielestäni tärkeämpää kuin maanviljely. Se on elinehto. Kieltä viljellään tehokkaimmin kirjallisuudella. Liepeillä on lehtiä ja erilaista sähköistä mediaa.
Alaa tuntemattomat luulevat, että kustantajan ”back-list” eli aikaisemmin julkaistujen kirjojen varasto on suurenkin rahan arvoinen. Ei se ole. Jos Mika Waltarin tai Väinö Linnan oikeudenomistajat päättäisivät myydä julkaisuoikeuksia eniten tarjoavalle, ei heidän kustantajansa WSOY sille mitään mahtaisi.
Tämän sanoo arkijärki, eikö vain? Tekijällä on oikeus ansaita teoksillaan. Lainsäädäntö tukee tätä pyrkimystä, mielestäni ainakin käyttömusiikissa liiankin tehokkaasti.
Olen lukenut jokseenkin tarkkaan pohjoismaisen kustannustoiminnan historian. Viimeisin oli kustantaja (kilpailija) Per I. Gedinin ”Litteraturens örtagårdsmästare” eli kirjallisuuden kryytimaan hoitaja, Karl Otto Bonnierin elämäkerta. Hänellä oli esimiehinään vaimonsa Lisen sekä hurjat tädit Ellen Kay ja Selma Lagerlöf.
Bonnier ei ole Pohjoismaiden vanhin toimiva kustannusliike, vaikka täyttää ennen pitkää 200 vuotta. Tanskan Gyldendal on toiminut 300 vuotta. Hollannissa ainakin Elsevier on vielä vanhempi.
Gutenbergin keksintöä on jatkuvasti kuvattu siksi asiaksi, jolla länsimaat nousivat vanhastaan rikkaamman ja sivistyneemmän Kiinan ohi ja ohjastivat maailmaa näihin päiviin asti. Olen samaa mieltä. Lisään vain, että myös Internet on Gutenbergin keksintö. Kirjoja oli painettu ja kuvia julkaistu iät ajat mm. kaivertamalla julkaistava aineisto puu- tai metallilaatalle tai piirtämällä se kivelle.
Keksinnän ainutlaatuisuus on sen skaalautuvuus. Sitä kiinalaiset – jotka todellisuudessa olivat keksineet kirjapainon – eivät koskaan tavoittaneet kirjaimistonsa takia. Länsi eteni opetuksen skaalautuvuuteen, joka sekin oli tuntematon asia Kiinassa ja Intiassa. Yli 150 vuotta sitten 80 prosenttia Preussin sotamiehistä osasi lukea ja kirjoittaa. Se oli maailmanennätys, jonka rikkoi Ruotsi tai Suomi – kumma ettei kukaan ole varmistanut kumpi. Veikkaisin Ruotsia, varsinkin jos siirrymme puhumaan myös naisten luku- ja kirjoitustaidosta.
Hieno, sivistynyt joukko, nämä Bonnierit. Tervetuloa tänne. - Nordsteds on muuten perinteiltään paljon tyhmempi kustannusliike, tosin vanhempi. Voitteko kuvitella – siellä oli aikakausien sitten omistajana ja johtajana – juristi! (G.B.A.Holm, joka kaappasi yhtiön julkaistavaksi mm. korkeimman oikeuden ratkaisut)
Varmasti Bonnierit ovat hienoa ja sivistynyttä joukkoa. Siitä ei ole epäilystäkään. Tervetuloa.
VastaaPoistaMutta heidän toimittajansa eivät ole.
Joku aiemmin mainitsi Bonnierien olevan ashkenazi-juutalaisia, joiden IQ:ta on laajasti tutkittu Israelissa.
Ashkenazit saavat älykkyystesteissä 12-15 pistettä muita ryhmiä parempia tuloksia. Kuitenkin samalla kärsivät muita ryhmiä enemmän kuolettavista taudeista. Suuri geneettinen älykkyys voi merkitä suurta mahdollisuutta omata geneettinen, tappava sairaus.
USA:ssa ashkenazi-juutalaisten osuus on kolme prosenttia, mutta Nobel-palkinnoissa 27 prosenttia.
Maailman shakkimestareista yli puolet on ashkenazi-juutalaisia.
Ja niin edelleen.
Bonnierin lehtien tuloa pelkään. Nimittäin historianväärentämistä.
Sain kylmät väreet kun luin kesänä mökillä Tieteen Kuvalehden Historia-lehden numeroita.
Laskin yli 100 olennaista virhettä ja vääristelyä.
Katsoin äsken netistä ja löytyi eräs pikku juttu:
http://historianet.fi/hans-henrik-fafner/natsirikollisten-lyhyt-lista
Kaksi valtavaa virhettä, joilla yritetään muuttaa suomalaisten käsitystä historiasta.
Lainaukset:
1. ...reikäkorttikoneet...
2. Adolf Eichmann, joka oli päävastuussa natsien kuolemanleireistä.
Että sillä lailla.
Ruotsi on siis tosissaan tulossa modernisoimaan itää. Ei kai täällä asiat huonompaan suuntaan voikaan mennä.
VastaaPoistaJumala kuritti keskustaa ja auttoi uskovaisen johtamia persuja. Odotetaan Bonnierin kertovan blogisteille miten siinä niin kävi, kun eliitti sai mitä tilasi.
Hieno, sivistynyt joukko, nämä Bonnierit sekä Kemppinen. Tervetuloa kevät!
VastaaPoistaPääsipä blogisti taas tuikkaamaan "käyttömusikkia". Ikävä homma vaan että noin halveksittu kulttuurin ja kulttuuriteollisuuden laji joutuu olemaan aina etulinjassa kun uusia rajoja vedellään. Piraattitaistelutkin on joutunut skabaamaan ja hakemaan ratkaisuja vaikkapa sitten Bonniersin puolesta. Kyllä kai sähkökirjallakin nuo taistelut on aikanaan edessä.
VastaaPoistaAkkunat auki vaan länteen! Parempi se kuin kapallinen kirppuja. Eli näitä nashi-kuoriaisia.
VastaaPoistaEi suomen kieli tästä mitään tälliä saa.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Nashi-nuoret%20Ven%C3%A4j%C3%A4n%20lipun%20kanssa%20Sanomatalolla/art-1288336041263.html
Kun katselen neljää alaikäistä lastani ruokapöydässä, niin heistä yhdellä ainoastaan on luontainen tapa jakaa tarjottavat tasan. Tai jopa niin, että antaa pienimmälle vaikka omastaan jos tarvitsee. Kaikki muut haluavat aina isoimman palan kakusta, ja ensiksi mun lautaselle!
VastaaPoistaEsimerkkini kuvastaa luontaista lajikäyttäytymistä ennen opittuja "taitoja".
Niin yksilöinä että yhteiskuntina sekä yrityksien tulostavoitteissa tällaista kakun jakamista ja suuruusajattelua on harrastettu systemaattisesti jo kauan uskomatta ahneelle koituvan paskaisen lopun ennusteista.
Kaikki pieni on ajat sitten tuhottu, varustettu häpeänleimalla, museoitu.
Ei tähän juutalaisuus liity mitenkään. Ihan kuka tahansa meistä pakanoistakin olisi voinut syntyä juutalaiseksi. Mieli on kaikilla sama.
On vain laumoja. Ehkä etnisestikin lajiteltavissa olevia. Toisien laumojen johtajilla kyynärpäät ovat terävämpiä kuin toisilla. Tässä he osaavat käyttää myös johdettaviensa massojen painoarvoa hyväkseen.
Laumakäyttäytymisen eräs kliimaksi nähtiin viimeksi vaaleissa.
Harva haluaa olla häviäjän puolella vaikka häviäjä oikeassa olisikin.
Voittajat harvoin ovat muuta kuin ahneita.
Mitä suurempi, olkoon se ihminen tai ihmisten perustama yritys, yhteisö tai valtio, sitä suuremman ripulipaskan se jälkeensä aikanaan jättää.
Roiskeet tämän vessanpöntöksi muuttuneen maapallon seinämillä ovat jo niin suuret, ettei puhdistaminen enää kannata.
Eikö olisi jo parasta liittyä takaisin Ruotsiin? Saataisiin Viktoria.
VastaaPoistaAno: "Eikö olisi jo parasta liittyä takaisin Ruotsiin? Saataisiin Viktoria."
VastaaPoistaHyvä idea, mutta minulla on parempi.
Ei liitytä mihinkään, mutta muutetaan valtiomuotomme keisarikunnaksi ja kutsutaan ensimmäiseksi keisariksemme naapurin poika Pietarista.
Sillä miksi tyytyä pelkkään söpöön keulakuvaan, miksi emme ottaisi tylyä tekijämiestä, joka on kykynsä jo näyttänyt.
Eipä aikaakaan, kun venäläiset tarjoaisivat meillä Karjalaa takaisin ja kaupan päälle Porajärveä, Repolaa ja Petsamoa.
Kauan eläköön Suomen keisari Pietari I Putin!
Nyt WSOY siis kustantaa vain oppikirjoja ts. kuorii kermat päältä. Jaahas. Oppikirjarackettiin, siis siihen että koulut tai oppilaat ostavat joka vuosi samasta kirjasta uuden painoksen on taas lisää syitä puuttua.
VastaaPoista