Kansanedustajien työ on raskasta ja epäkiitollista. Palkka on vain n. 6 500 euroa kuussa ja kohtuullinen kulukorvaus. Onko tämä laitaa?
Eikö olisi mainio ajatus muuttaa eduskunta säätiöksi? Osakeyhtiö olisi toinen vaihtoehto.
Meillä on erilaisia tumpeloita, jotka ansaitsevat kevyesti kymmenen kertaa tuon summan, eikä kukaan uhkaile heitä sateenvarjolla tai kävelykepillä. Lehdistö ei vaivaudu edes kääntämään kylkeä.
Pelkän lainsäädännön kannalta pystyn juuri ja juuri seuraamaan kapeanlaista lohkoa, jota nimitän informaatio-oikeudeksi, ja lisäksi on joitakin, osittain oikeita tietoja rikos-, hallinto- ja valtiosääntöoikeudesta. Prosessioikeus on heikkoa, työoikeudellinen tietämys onnetonta ja vero-oikeus tyydyttävää kansakoulun opettajan tasoa.
”Puolue” on epäonnistunut organisaatiomalli. Se muistuttaa kovasti yhdistystä, mutta toisaalta siinä on ratkaisevia eroja. Ainakin hallituskoalitio käyttää maassa korkeinta valtaa. Sillä on kaikki valta toimenpiteisiin, jotka vetäisivät Wahlroosinkin vakavaksi.
Yksikamarinen eduskuntamme muotoiltiin säätyvaltiopäivien pohjalle, ja hyvin nopeasti havaittiin, ettei tämä malli toimi. Yksi, harvoin esitetty syy kansalaissotaan oli eduskunnan työn risaisuus, joka johtui vain osittain Venäjän eli silloin korkeimman tahon asioihin puuttumisesta. Valtalakikeskustelu johti vallankumousyritykseen ja tiesi hengenlähtöä kymmenille tuhansille, koska eduskunta ei tiennyt, mitä se oli päättänyt.
Toisen maailmansodan aikaa on kuvattu epädemokraattiseksi, koska eduskunnalle ei useinkaan muistettu kertoa, mitä Mannerheim ja Ryti olivat päättäneet. Moite on kovin kohtuuton, koska meillä poliittinen nokka eli valtioneuvoston sisäpiiri ja sodanjohto olivat puheväleissä eduskunnan kanssa, ja kansanedustajat saivat silloin tällöin tehdä päätöksiä, joiden sisältö oli ilmoitettu heille etukäteen. Olemme jo luistaneet samaan tilanteeseen kuin Yhdysvallat, jossa kongressissa ja edustajainhuoneessa on jatkunut turhan pitkään ns. yleinen hulina.
Suomalaisella poliitikolla oli vuosikymmeniä mahdollisuus päästä kissan päiville paineltuaan aikansa äänestyskoneen nappeja suuressa salissa. Kun vähätkin hallintoneuvostot lopetetaan eikä jokin kansaneläkelaitos vedä väkeä loputtomasti, yhä useampi ilmeisesti seuraa Suvi-Anne Siimeksen esimerkkiä – kierros yksityisellä puolella lääketeollisuudessa ja ei muuta kuin työeläkelaitosten liittoon.
Ehkä osakeyhtiömalli olisi kuitenkin paras. Osakkeenomistajilta kerättäisiin suoraan ansioista ja hinnoista jäsenmaksut, ja osalle maksettaisiin osinkoja. Yhtiökokouksessa sama sääntö kuin asunto-osakeyhtiössä, ääni per lärvi. Armeijan voisi ulkoistaa osuuskunnaksi r.l. Vihollisen maahanhyökkäykset ja muut ikävyydet käsiteltäisiin vuosikokouksessa.
Ajatelkaa miten monelta surulta nytkin olisi säästytty, jos parikin puoluetta olisi tilannut puheet ja ohjeet äänestämisestä lakimiesten, tilimiesten ja politologien muodostamilta, voittoa tavoittelevilta kommandiittiyhtiöiltä. Ainakin minä ilmoittaudun valmiiksi ja kykeneväksi tekemän sopivalla hinnalla millin siivuja jostain virkamiesten valmistelemasta lakiehdotuksesta ja sen perusteluista.
Haluaako joku sanoa minulle tämän johdosta, että älä unta nää? Saa sanoa, mutta yritän parhaani mukaan kuvailla EU:n järjestelmää, jota Suomi ei ole toistaiseksi tavoittanut. Siellähän toimii rinnan ministerineuvosto ja parlamentti, ja toimintaohjeet saadaan lobbareilta, jotka ovat useinkin huomattavasti parempia asiantuntijoita kuin päättäjät itse.
Edustajat ja valtuutetut olivat ennen luottamusmiehiä. Kun heihin ei enää luoteta, looginen askel on ammattilaisuus, kuten urheilussa. Pankin logo pelipaidassa selventäisi asetelmaa kummasti, varsinkin jos toisella olisi rintamuksessa Arla, ent. Valio, ja kolmannella teksti Metallityöväen palo- ja pelastuslaitos. Entä Timo Soini – tietysti Del Monte, ellei Pirkka-tuote sitten panisi paremmaksi.
Minä olin ehdokkaani valinnut joitakin päiviä sitten, mutta sitten paljastui, että tällä on kepulainen kaveri, joten taitaa ensimmäistä kertaa jäädä äänestämättä.
VastaaPoistaHarmi kun täällä Suomessa ei ole kansanedustajaehdokkaana sellaisia ihmisiä kuin vaikkapa John Perry Barlow, Pamela Samuelson, John Buckman, Gilles Deleuze, Ina Lange, John Gilmore, Bonaventura, Joe Kraus, David J. Farber, Edward Felten, Alexandre Kojève, Sidonie-Gabrielle Colette, William Hazlitt, Mitch Kapor, Laurence Tribe, Ayn Rand, Mike Godwin, Giovanni Pico della Mirandola, Brad Templeton, Brewster Kahle, Esther Dyson, Limor Fried, Mervyn Peake, Terence McKenna, Lester Goran, Bill Watterson, Ernie Pyle, Nicos Poulantzas, Vasili Grossman, Carl Djerassi, Eusapia Palladino, Albert Murray, Lorrie Cranor, Mike Gold, Émile Littré, Josef Škvorecký, Wilhelm Dilthey, Louis Ginzberg, Carl Malamud - ja niin pois päin - siis kun Harri Hurstikin muutti USA:han (minne minäkin aioin muuttaa lähivuosina). Pitää(kö) siis tyytyä siihen mitä saa:
VastaaPoistahttp://www.youtube.com/watch?v=6LquPcOP0FM
"Tyhmyys ei muutu säännöksi saati rationaaliseksi vain siksi, että sitä esiintyy yleisesti" - Hannu Tapani Klami - Johdatus Suomen oikeusjärjestelmään, 1993
Ranskassa muuten - jos kielestä puhutaan - politesse menar kohteliaisuutta ja polir kiillottamista, ja sileäksi hiomista yms. Joten sori vaan - ei ollut tarkoitus.
Ja lopuksi pätkä runosta jonka kapteeni Haddock lausuu kirjassa Coke en stock vähän sen jälkeen kun oli vapauttanut ne neekerit sieltä ruumasta (vai mitä helvetin merirosvoja ne oikein oli - toista se on täällä Suomelassa);
Chantons l'auteur de la lumière, Jusqu'au jour où son ordre a marqué notre fin. Et qu'en le bénissant notre aurore dernière Se perde en un midi sans soir et sans matin.
Ai niin - en äänestä - se kun on niin vitun raskas prosessi.
Ahtisaarelle firma on jo perustettu. Odotamme pörssiin listautumista. Kriisintorjuntayhtiö. Pankinjohtajia hallitus täynnä.
VastaaPoistaDr, Kemppinen. Tulimme pari viikkoa sitten takaisin kotiimme Kanadan Ottawasta, jolloin yksi ystäväni heitti suomalaisista laadukkaista blogisteista kysyessäni nimenne. Oh My Goooood! Kirjoitustaito, tieto ja syvempi elämänkokemus huokuu teksteistäsi. Kiitos! Me luimme aikanaan sitä Lesken lehteä, tiedät varmaan, mistä puhun? Se oli 1960-luvulla johtava sanomalehti maassamme, ainakin Varsinais-Suomessa. Oli Aki Tammistoa etc...mutta taso on sen jälkeen pudonnut?! Miksi? Legendat vetivät silloin Remingtonilla ilman, että netistä olisi ennen deadlinea voitu hakea tietoa. Olen Aki Tammiston Grand Hotel Hamburger Börsin kesäpuutarhassa tavannut ja minusta hän oli kovantason sanomalehtimies!? Junnuille voisi mielestäni jopa jakaa vuosittain Aki Tammisto-trophyn?
VastaaPoistaTäältä muuten on hauska episodi ennen muuttoa, kun jyrsin maissia rivi riviltä. Päätyyn tullessa heitin kling ja siirryin uudelle riville, jolloin poikani tytär kysyi, että mikä tuo oli? Vastasin, että kirjoituskone. Hän kysyi, että mikä on kirjoituskone!? Pojan äiti yritti selittää, mutta penska jauhoi ja jauhoi, jolloin äitinsä heitti enkuksi, että olet kuin rikkoutunut äänilevy! Äiti, mikä on äänilevy?!
Tämä tuli mieleeni, kun luin yhden kolumnisi valokuvasta ja menin tutun fotarin liikkeeseen rullani kanssa: ei me näitä enää kehitetä!? Kiitos vaan huikeista kolumneistasi, Dr. Kemppinen!
Antiikin aikana lääkärin edunvalvonta perustui yhteisön empiiriseen tietoon, että köyhä lääkäri on vaarallinen. Sama pätee kansanedustajiin.
VastaaPoistaVerottoman rälssin synty on vienyt edustajilta uskottavuutta. Ellei limusiinin takapenkillä istuksija tiedä tavallisimpien hyödykkeiden ja etuuksien, vaikkapa matkalippujen, maitolitran tai minimeläkkeen tasoa edes osapuileen, päättäminen on falskia.
Paljon puhutusta think tank -toiminnasta voisi perustaa konsernin.
VastaaPoistaSitra, Demos , Magma, kokoomuksen Toivo, keskustan E2, demareiden Sorsa-säätiö ja kaikki muut yhteen.
jorma Ollila ja Martti Ahtisaari keulakuvaksi.
Hinnoittelu lienee hanskassa.
Jos Eduskunta olisi osuuskunta r.l., niin se r.l. taipuisi muotoon "rajaton lisämaksuvelvollisuus".
VastaaPoistaEttä rahallako (suurilla palkkioilla) saisimme pätevämpiä ammattilaisia johtamaan Suomi Oy Ab-nimistä yritystä?
VastaaPoistaMinä hakkasin ranteeni ja olkapääni rikki rakennuksilla ennen aikojaan ja palkkani oli korkeintaan lyhytaikaisissa urakoissa 3600 euroa brutto/kk. Se tuntui jo huikealta summalta. En usko, että kansanedustajan työ on yhtään sen vaativampaa duunia. Ja se kestää, niin halutessaaan, vain ja ainoastaan 4 vuotta.
Ei "yhteisen hyvän" ylläpitämiseen (näinhän ne ainakin mainoksissaan k.edustajuuspyrkimyksiään lanseeraavat) pidä lähteä rahankiilto silmissään.
Mutta kun ajattelee ihmistä, eliölajiamme, niin mitäpä muuta tämä hamsteri osaa oikeasti ajatellakaan, varsinkaan nykymaailmassa, jota johtaa kasvoton, kylmä, säälimätön markkinatalouden diktatuuri.
Piti vielä sanomani, että eiväthän kansan"edustajat" enää edusta kansaa. He ovat vain pieni-suuri-palkkaisia (riippuu siitä, mistä päin katsoo) käsikassaroita globaalin maailman tuottavuusohjelmamyllyn pyörittämisessä.
VastaaPoistaKuten on kirvesmies siellä alemmalla, näkymättömällä portaalla kun se rakentaa kauppakeskusjumboja muiden kaltaistensa mitättömyyksien rinnalla.
Meillä Amerikassa on Kongressi, joka koostuu edustajienhuoneesta JA senaatista.
VastaaPoistaJK: "...looginen askel on ammattilaisuus..."
VastaaPoistaMutta ammattilaisiahan poliitikkomme ovat jo kauan olleetkin, aina niistä ajoista kun keksittiin nimitys "poliittinen broileri".
Vai onko joku tämän hetken kärkipoliitikoista tehnyt oikeaa työtä? Minulle ei tule mieleen.
Tuo idea sponsorien logosta rintaan on oikeastaan vain nykyajan ongelma, sillä ennen puolueet olivat selvemmin eturyhmien asialla - maalaisliitto maanviljelijen, demarit työväen, kokoomus herrojen jne.
Nykyään selviä eturyhmäpuolueita on vain yksi: RKP.
Nykyinen ongelma johtuu kansan pirstoutuneisuudesta sekalaisiin luokkiin, joiden edut yhtyvät, risteävät ja erkanevat toisistaan sattumanvaraisesti poukkoillen.
Näkyyhän se vaalimainonnassakin, kun kokoomus väittää olevansa työväenpuolue ja vielä vihreäkin, vihreät ovat isänmaallisia, kristilliset nojaavat kokoomuksen vanhoihin arvoihin, demarien, vihreiden ja vasemmistoliiton höttöä ei toisistaan erota jne.
Kun kukaan ei ole kenenkään asialla oikeasti, niin hämminki on luonnollinen reaktio todellisuuteen. Sen takia poliitikkojen on surffattava ajanhengen aalloilla, ennakoitava trendejä ja yritettävä pärjätä gallupeissa - esim. valitsemalla johtoon nuori nainen, kun sellaista trendiä silloin pukkasi.
Nyt pukkaa sitten euro- ja mamukriittistä äijätrendiä ja "vähäosaiset" ja "nuoriso" on aina sopiva keppihepo mihin tahansa. Puheet ja teot eivät ikinä ole olleet näin kaukana toisistaan: ensin leikataan vähäosaisimman nuorison viimeistä oljenkortta ja sitten väitetään sen olevan "kannustin".
Tällaiseen ihmisarvon pilkkaan pystyivät vain natsit ja kommunistit aikoinaan. Nykyään kuka tahansa.
Poliittista kenttää kuvaamaan tarvittaisiin kaaos-teoria.
Mutta huvittavinta kaikessa on, että kun tämä karnevaali on huomenna ohi ja hallitus saatu kohta kasaan, niin mikään ei oikeasti muutu.
Ja miksi muuttuisikaan? Ja mikä?
Kemppisellä on varmasti taas pointtinsa, mutta todetaan yleisesti selvyyden vuoksi, ettei uudessakaan asunto-osakeyhtiölaissa ole mies tai edes huoneisto per ääni -periaatetta, tosin jälkimmäisestä voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä (jokainen osakeryhmä tuottaisi yhden äänen). 1/5-osan äänileikkurinormi on tietysti otettava huomioon myös, eli pienissä yhtiöissä tämä voi tuottaa Kemppisen tarkoittaman ilmiön.
VastaaPoistaEn asiaa mainitsisi, ellei samalla tulisi tilaisuus vinkata oikeusministeriön (ilmeisesti tehokkaan LN Jauhiaisen järjestämään) aika ainutlaatuiseen projektiin eli maksuttomaan asoyl-neuvontaan Facebookissa: http://www.facebook.com/om.aoyl. Siellä on oma paikkansa mm. yhtiökokousasioille.
Ad Rien<i et alii: - totta, sivuutin epämääräisesti tämän äänimäärä / yhtiövastike -ongelman (osakeryhmät), koska nyt hupailuuni oli pujotettava jokin ehto, joka säilyttäisi yhtäläisen äänioikeuden.
VastaaPoistaMainitsemasi kysymys on sinälnsä kiinnostaa. Ajoin sen yhtiöjärjestykseen asuoy:ssä, jossa edelleen asun. Se ei ollut vanhankaan lain aikana mahdoton, vaikka sitä kyllä kummasteltiin.
Istuin asunto-osakeyhtiölakikomiteassa, jonka työn tuloksena syntyi lähinnä nykyinen asuntokauppalaki. Se oli kelpo juridiikkaa, ja komitea oli hyvä. Pj oli Paavo Nikula. Muistan elvästi, että mm. kaksoispanttaukset estävän säännöstön kirjoittaminen lakiin oli vaivalloista.
Nimimerkki Tapsa puhui minunkin puolesta, olen samaa mieltä kuin hän teeseissään.
VastaaPoistaTänään meillä oli yksityisen kotiterassin avajaiset ja kuinka ollakaan, syntyi valtava riita eri osapuolten kesken vaaleista, joissa jokaisessa jokainen ehdolla oleva toistaa väsyksiin asti "nuorison ja vanhusten auttamisesta", mutta joukossa istuva nuorison edustaja alkoi kertoa tositapahtumia elävästä elämästä omien työkokemustensa pohjalta. Kaikki hiljenivät.
On se kummallista miten "hyvin" työnantajat, kunta ja valtio suhtautuvat työelämää aloittelevan "auttamisessa". Ohhoh. Ja kuitenkin samat teemat toistuvat kaikissa vaaleissa ja yhteisiä asioista hoitamaan haluavien puheissa vuodesta toiseen, vuodesta toiseen, vuodesta toiseen, väsyksiin asti. Mitä tämä on?
Suomesta on suomalaisten takia tullut niin inho maa, etten iki kuuna päivänä aio tulla sinne takaisin. Muistan ajan kun oli hienoa sanoa olevansa Suomesta .. nyt sitä en kerro kenellekään.
VastaaPoistaPresidenttinä lesbo jo kohta 12 vuotta. Pääministerinä 6+-tason pojankloppi. Nokia myyty/luovutettu ulkomaille jo ajat sitten. Mitä siellä ihan oikeasti on? Vastaus on helppo, EI MITÄÄN!
"Käsittäkää minut hämärästi, sillä hämärä, miltei olematon on se valo, jota hamuan. Älkää rakentako minusta selkeää, tärähtämätöntä passikuvaa, en ole perinteisessä mielessä luotettava. Älkää testamentatko minulle perinnehuonekalujanne: voitte löytää ne muovisina ja istumakelvottomina edestänne."
VastaaPoistaTällä hetkellä koko maapallo on kaavoitettu kuten Intia jonkinlaiseksi kastijärjestelmäksi kuten kirjoitettu on: ovat tutkineet (sillä omalla sadistisella tutkijan mielellä) kaikki maailman älykkyysosamäärät ja sen mukaan raidottaneet maapallon väestöä ja varovat, että minunlainen prinsessa (anteeksi sarkasmi...) tulisi esiin: olen sille kaavailulle joka vie vääjäämättä asiat huonoon tilaan eikä ulospääsyä koskaan ole koska äly on sitä, että se joka on tänään mustaa on tuhannen vuoden päästä valkoista eikä niin, että valkoinen jää valkoiseksi ja siksi kaikkien ihmisten sekava mix on tärkeä. Tätä ei n.s. tiede oikein ymmärrä koska eivät ymmärrä metafysiikkaa ja sitä, miten evoluutio on kaiketi vienyt tieteen avulla jotain eteenpäin mutta kun tiedemiehet eivät edusta älyä vaan sitä senhetkistä kulttuuria eivät ymmärrä, että rakentavat sellaista, jossa eivät enää itse elä mutta on valmis pallo jalkaan sille sukupolvelle kun elää milloinkin missäkin. Ei siis voida tehdä sellaista ei minkään verukkeella. Nyt on kuitenkin osoittanut kuten minä osoitin (pedagogiikka toimii niin, että tunne tulee ensin ja sitten vasta tieto) että tajuavat, että itse ovat olleet murtamassa, sortamassa ja herjaamassa naista joka oli muutenkin herjattu ihan lapsesta ja kodista saakka: kotikiusattu ja koulukiusattu. Kun tuli niin kova vastus (tieteen olisi pitänyt ymmärtää omia mokiaan) niin eivät voineet sitä tehdä ja siinä leikissä minun bestikseni myös tekivät oharin: meni liian vaikeaksi. Mutta näissä on se, että pitää ymmärtää tämä asia tässä sukupolvessa ennenkuin tietotekniikka rynnii eteenpäin ja aiehuttaa lisää pahaa sen suhteen.
VastaaPoistaJos tieto siis liikkuu nopeammin kuin se, että tiedeyhteisö alkaa näkemään mitä tekevät ja mitä aiheuttavat (saramago; sokeus) niin voi vaan itkeä että intelligentia on samalla raukkis tulevia sukupolvia kohtaan.
Oliko vaalien suurin yllätys se, että kansanvillitsijä Soini, joka sivistyneistön mielestä johtaa tyhmän rahvaan harhaan, sai lähes puolet vähemmän ääniä kuin kansanvillitsijä Niinistö viimeksi?
VastaaPoistaKuitenkin Soinin piti olla se, jota tietämätön kansa äänestää, faktoista välittämättä.
Tässäkin asiassa maan terävimmät tietäjät erehtyivät: persujen menestys ei ollutkaan vain Soinin ansiota?
Miten tässä näin kävi?
Mielenkiintoisia näkemyksiä, vaikka ehkä hieman huumorimielessä kirjoitettuna, ellen täysin väärin tulkinnut asiaa. Tosin itsekin olen, täysin humoristisessa mielessä, pyöritellyt ajatusta Suomesta osakeyhtiönä, jossa "asiantuntijat" päättäisivät. Ikävää sanoa mutta tämän illan vaalituloksen jälkeen en ole varma ansaitseeko tämä kansa äänioikeutta...
VastaaPoistaEH: "... Ikävää sanoa mutta tämän illan vaalituloksen jälkeen en ole varma ansaitseeko tämä kansa äänioikeutta..."
VastaaPoistaTämä on varmaan satiiria, mutta eikö teitä muiden selkäpiitä kylmää näistä mielipiteistä henkivä ihmis- ja demokratian halveksunta ja fasismi?
Juuri tällaista maailmaahan Hitlerkin yritti luoda: ali-ihmisilta pois oikeudet, sillä herrakansa tietää paremmin.
Voi vittu.
Korjaan nyt heti itse, ettei töksäytykseni tarkoitus ollut hyökätä Eero Hoon kimppuun - ymmärsin kyllä huumorin - vaan niiden kuvittelemieni elitistien, jotka ehkä sisimmässään ovat vakaasti tuota mieltä, että äänioikeuden antaminen roskaväelle oli virhe.
VastaaPoistaOnko tällaisia olemassakaan?
On niitä yhtä suurella todennäköisyydellä kuin rasisteja, fasisteja, homofoobikoita, juntteja, moukkia jne (eli persujen peruskannattajia).
Hyvä Tapsa!
VastaaPoista