Sivun näyttöjä yhteensä

1. heinäkuuta 2015

Asiantuntijavalta



Aivan hiljan mainitsin tässä yhteydessä, miten Stalin antoi Berijalle käskyn panna ydinfyysikkojen pöytä koreaksi. ”Ehdimme ampua heidät sitten kun he ovat saaneet pommin valmiiksi.” Siihen asti sijoituspaikka oli tosin syrjäinen, salainen ja virikkeitä vailla, mutta muuten puutteita vailla. Tiettävästi moni sai kuin saikin jatkaa elämäänsä, koska atomipommin jälkeen olikin jo kiire kehittää vetypommia.

Kesäseisoskelija tekee järkevän valinnan jos nojatessaan kioskin tai kaupan taskukirjatelineeseen ottaa ja ostaa toveri Kalashnikovista kertovat niteen (Chivers, Aseiden ase, Tammi 2010). Kirja ei ole millään muotoa vapaa asenteista, mutta täynnä havainnollista tietoa. Se hyvin tiedossa oleva asia korostuu, että oli sangen kovaa ja etenkin vaarallista olla etevä asesuunnittelija Neuvostoliitossa. Asiantuntijoita ei katsottu hyvällä silmällä, ei myöskään työtovereiden keskuudessa.

Se on sitten kiinnostavaa kulttuurihistoriaa, miten juuri Neuvostoliitto onnistui luomaan 1900-luvun ehkä parhaan ja joka tapauksessa pitkäikäisimmät teollisuustuotteen. Edes Saksa ei koskaan saanut syntymään kilpailukykyistä rynnäkkökivääriä. Suomi-konepistoolia ei pidä painita tässä yhteydessä, koska se on rynnäkköase. Kuten lukemattomat henkilöt tietävät, rynkky on kivääri eli sen kantama ja tarkkuus ovat toista luokkaa. Ja toveri Kalashnikovin nerous oli erittäin hyvin tunnetun lukon kehittäminen ja käyttäminen aseessa, joka osoittautui aivan ällistyttävän varmatoimiseksi ja kestäväksi. Myös Yhdysvallat muuten sortui kerran toisensa jälkeen liian hienostuneisiin aseisiin, joista taas meillä Suomessa esimerkki oli toimintahäiriöille altis Lahti-Saloranta –pikakivääri.

Jo viikkoja sitten joku viisas kommentoija sanoi, että asiantuntijan saa helposti kiinni, vaikka tämä näyttelisi maallikkoa. Riittää kun sanoo jotain selvästi virheellistä totena, esimerkiksi että Suomessa on runsaasti piikiviesiintymiä, niin tyhmää näytellyt geologia ei malta olla sanomatta vähintään että ”ai että on”.

Erityisopettaja osaisi ehkä olla sanomatta mitään, jos hänelle kerrottaisiin varmana asiana, että seitsemän kertaa kahdeksan on todellisuudessa viisikymmentäseitsemän. Tavallinen ala-asteen opettaja ei saisi oltua väittämättä vastaan.

Lehdessä mainittiin, että jotkut tutkijat ovat ottaneet tutkiakseen erästä verkon keskusteluforumia löytääkseen sieltä merkkejä kansan syvistä tunnoista. Ajastus voi olla hyvä, mutta en ole aivan varma.

Itse olen mykkä kiitollisuudesta luettuani viime aikojen kommentteja, jotka koskevat rangaistuslajin valintaa ja rangaistuksen mittaamista. Arvelen saaneeni verkkooni salakkaparven, joka yleensä liikkuu muilla vesillä.

En ole hetkeäkään ajatellut vastata. Tuomarin rooleista olen ollut kiinnostunut hyvin kauan ja kirjoittanut aiheesta paljon. Asia ei ole ollut eikä ole edelleenkään tutkittavissa, koska tutkija ei saa tietää, mitä tuomarit todella tekevät.

Jopa kauan sitten, kun presidentti Kekkoselta oli kuultu, että tuomarit ovat poliittisesti pelottavan oikeistolaisia, yritykset löytää tämä oikeistolaisuuden merkkejä tuomioistuinten ratkaisuista jäivät surkeiksi.

Lieneekö moni viitsinyt panna merkille, että tuomarien toimintaa tutkineista oikeastaan vain Virolaisella ja minulla on erittäin laaja oma kokemus tuomarin virasta. Hänestä en tiedä, mutta itse luin kaikki käsiini saamani salaiset asiakirjat. Mielestäni yksi keskeinen kysymys on, miten tuomarit vaikuttavat toisiinsa oikeudenkäynnin aikana. ”Neuvottelusalaisuus” tarkoittaa, että tuomareiden neuvottelut asian ratkaisemisesta ovat pysyvästi salaisia. Käytännössä ratkaisusta käydään paljonkin sisäistä kirjeenvaihtoa. Kirjeitä kutsutaan lapuiksi. Myös päätöskonsepteihin tehdään runsaasti kommentteja ja lisäksi esittelijän mietinnössä on salainen eli ”ei-julkinen” osa.

En ole täysin vakuuttunut tuon neuvottelusalaisuuden perusteluista. ”Jos olisin diktaattori”, kuten entinen poika kirjoitti, vapauttaisin kaikki laput 25 tai 50 vuoden kuluttua ratkaisun antamisesta. Kun en ole, en vapauta yhtään mitään enkä ole sisällyttänyt Kansalliskirjastolle lahjoittamaani aineistoon mitään tuomarin tehtäviini liittynyttä, en liioin itse laatimiani muistioita enkä lappuja.

Tuomarit ovat ammattimiehiä ja asiantuntijoita. Heitä on huonoja ja hyviä ja siitä väliltä. Useimmissa länsimaissa tuomarit suhtautuvat todellisuudessa hiukan torjuvasti uusien urien aukomiseen. Aina välillä sanotaan, että he jarruttavat kehitystä. Voi olla. Minun silmissäni he, kuten monet muutkin asiantuntijat, toimittavat kölin eivätkä ankkurin virkaa.

Ilman kunnon köliä alus lienee tuulien armoilla?

Tuomareita ei tunneta. Se on asiantuntijan ja ammattilaisen kohtalo. Tunsin kerran maakunnan taitavimman tinurin eli kahvipannujen tinaajan. häneltä työ tapahtui ja moni säästyi vatsanväänteiltä, kenties jopa kuparimyrkytykseltä. Nykyisin juuri kukaan ei käytä kotonaan kuparipannua, vaan keitintä. Kun tuli kerrankin puhe pannun tinaamisesta, minulta kysyttiin heti, mitä se sellainen tarkoitti. – Tuo on tuomarinkin kohtalo.


16 kommenttia:

  1. Jos olen oikein ymmärtänyt, olisi Hugo Schmeisser osallistunut uusimpien tietojen mukaan AK-47:n kehittelyyn ratkaisevalla osuudella, herra Kalashnikovin osuuden jäädessä minimitasolle. Ei Neuvostoliitossa sotavanki saanut sankarimainetta.

    http://world.guns.ru/smg/de/mp41-schmeisser-e.html

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Sturmgewehr_44

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen kiitollinen ja samalla vähän yllättynyt JK:n ja Tapanilan jutun herättämästä palautetulvasta, salakkaparven suuruudesta.

    Pidin itseäni kuumimman keskustelun aikaan jäävinä.
    Kolme epäsuomalaista, eriheimolaista ja eriuskoista raiskasi jokin vuosi sitten13-vuotiaan tyttäreni hänen palatessaan katsomasta Harry Potter -elokuvaa. Odotin jo lastani kotiin, viis iästä, lapsi hän oli sielultaan ja on yhä. Puhelin soi, hoitaja sairaalasta kysyi, olenko se ja se, onko tyttäreni nimi se ja se, olenko hänen isänsä. Elämäni ainoan kerran jalat eivät kantaneet, kun kuulin siinä, mitä hänelle on tapahtunut.
    Ajoin sairaalaan ja näin lapseni sairaalan ensiavun vuoteessa - en olisi uskonut, että itku voi tulla niin pidäkkeettä.

    En ole jaksanut pohtia tuomion lievyyttä, kansan oikeustajua, hyvitystä tai kostoa. Siinä ja tässä tuskassa olen toivonut, ettei kukaan joudu kokemaan samaa kuin lapseni ja minä koimme.
    Jotain tällaista tuli mieleeni kun luin tapauksen käsittelyä ja tuomioistuinten periaatteita, erilaisia oikeudenkäytön termejä tuon tuoreemman väkivallanteon yhteydessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syvä osanottoni isänä ja ihmisenä sekä pahoittelu virkamiehenä, etten JK:n ilmaisemista syistä voi - enmkä halua - antaa sellaista rangaistusta, joka tuo teko moraalisesti ansaitsisi.

      Poista
  3. Erään tinurin paadessa luki, kuten kaikki tietävätkin: "Paljon tinasit, paljon pilasit mutta viimein kolvisi kylmeni"
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  4. Moneskohan kommentti kertoo meille, että kalasnikov-rynkky on saksalaisen sturmgewehrin kopio... Tsekkioslovakialainen vz.58 ei myöskään ole kalasnikovin kopio, vaikka niin usein väitetään. Asealalla on oikeasti vähänlaisesti innovaatioita ja lähinnä uudet tuotteet vain parantavat jollain tapaa vanhoja keksintöjä. Lahti-Salorannan ongelmat on tiedetty ja ratkaisukin on, mutta silti vanha legenda toimimattomasta aseesta elää. Oikeasti LS:n pahin puute oli pienikapasiteettinen lipas.

    FOX-teeveekanaalilla esitetään sarjaa natsien aseista ja tekniikasta. Pari jaksoa katsottuani olen valmis todistamaan, että sakujen aseiden ylivertaisuus oli täysin omaa luokkaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan ne muuten hieno ja ylivertaisia, mutta niin hankala valmistaa, että venäläiset pesivät kertakaikkiaan määrässä (vrt Tiger- ja T-34-panssarivaunut).

      Poista
  5. "miten juuri Neuvostoliitto onnistui luomaan 1900-luvun ehkä parhaan ja joka tapauksessa pitkäikäisimmät teollisuustuotteen. Edes Saksa ei koskaan saanut syntymään kilpailukykyistä rynnäkkökivääriä."

    Ehkä siksi, että venäläisillä asesuunnittelijoilla ja -teollisuudella oli realistinen ote: ei liian hienoa ja monimutkaista (=maksaa liikaa ja menee tositoimien olosuhteissa rikki), mutta paljon.

    Joka haluaa ymmärtää tuota mentaliteettia tarkemmin lukekoon nimim Viktor Suvorovin "Inside sovjet armyn", jos sen jostain antikvariaatista onnistuu löytämään. Uskon, että tuo sama mentaliteetti löytyy myös nyky-Venäjän armeijasta, instituutiot kun eivät hevin muutu, ellei niitä täysin hajoiteta

    VastaaPoista
  6. "toimittavat kölin eivätkä ankkurin virkaa."

    Erinomainen formulointi tuomarin roolista oikeusvaltiossa! Varsinkin aikana jolloin someroskaväen myrsky pauhaa.

    Tosiasi on, että JK:n kirja "Tätä kaikki noudattakoot" on niin syvällinen esitys tuomarimentaliteetista ja -toiminnasta, että muuta vastaavaa ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Someroskaväen kuohu jää kyllä vakavuudeltaan sen alle, että Sipilän hallitukselle koko oikeuselämä näyttää olevan jäännöserä tai, vielä pahempaa, jotain pahaa, josta on päästävä nopeasti eroon. Karmea ajankuva, että lain ja oikeuden tukipylväät ovat korvautuneet jonkun Grahn-Laasosen sädetikkunormitalkoilla. Mitä tahansa voi tuon juristittoman porukan eväillä tapahtua, sen enempiä miettimättä.

      Poista
    2. Mistä pahanteostamme nämä uudet hallitsijat mahtavatkaan olla meille rangaistuksena?

      Poista
  7. "Kun tuli kerrankin puhe pannun tinaamisesta, minulta kysyttiin heti, mitä se sellainen tarkoitti. – Tuo on tuomarinkin kohtalo."

    Ehkäpä tuohon menee aikaa: ICT-ohjelmat, jotka pystyvät todelliseen itsenäiseen ja luovaan päätöksentekoon ovat kaukana. Enkä usko, että ihmiset ovat kovin valmiita luovuttamaan kohtaloaan - esim. lastensa huollon ja asumisen ratkaisemista - millekään koneelle (vrt metron automatisointi).

    VastaaPoista

  8. Ensin vähäväkisimmät Kreikassa ajettiin ahtaalle pyristelystään Troikan asiantuntemusta vastaan. Nyt sitten viedään happikin. EKP:n otteet sulkea osalta pankkiunionialuettaan rahaputkistot ovat ihan sitä mitä maailman syrizat ovat pyytäneet Veroparatiisien osalta.

    Lyhyesti vain tätä ruokotonta maailmaa ottaakseni sanat kullervojemme suusta, älähdän kohdaltani ehdottamalla, ja odottamalla -sillä Varofaukis tietää-, Pakkolainaa. Jos mitä rahainsinöörillistä pumppua ja ikiliikkujaa onkin paperiraha-universumissa rikastuttavasti kokeiltu, ikuisuus noin 5 - 15 vuotta. Sitten uusi ja toinen. Tepsivää konstia pukkaa kuten Yhteisön uhovuosina hätyytellä paimenpoikia gigoloiksi tai vuohijuustolan tyttäriä hotellisiivoajiksi. -Niin sieltä Tunisian rantamurhan tiimoilta ISIS totesi "soturimme iskeneen bordelliin."

    Isommat taustat unohtaen ja toivoen kriisiviihteen jatkuvan kaipaisin nyt "Pakkolainaa". Sillä saadaan pääomaa ihan vaan hiuksista repim… eikun ihan vain omista sievästi kohottaen. Asiasta on pitkä kokemus sotia rahoitettaessa. Juuri nyt olisi Bonnierilla hintaan 15,90 "War and Gold" jonka takia kai peruskouluenglanti pakko-opetettiin tai ihan halusta saatiin päihin rock lyriikasta. Hieno kirja. Tekijä on Parlamentin jäsen, ghaanalaista vanhemista Kwasi Kwarteng. Eli kyllä se on tahdon asia, politiikkadraama, vaikka ihan realityä manipuloikin siinä missä geenitekniikkakin -ja uuden todellisuuden ilmoille parkumaan kätilöi. Siis sota ja politiika ja markkinatalous. Joutavammat sitten rupeavat tärkeinä neuvoloimaan.

    Niin pakkolaina. Helppo homma. Ekat ehkä Venetsiasta tuhannen vuoden takaa. Kun pankit piti sulkea EKP:n puolustautuessa Kreikan kusetusta vastaan Schäuble, tai loukatessa perusvelvollisuuttaan Tsipras, niin tästä jatkettakoot manööveriä. Väliaikaisen haltuunoton ja pankkien avaamisen nimissä pantakoot laajasti rikkaille pankkeihin uutta saldoa tileilleen vaikka väkisin.

    Vastaavasti kirjataan heille velka ja pankille saatava näitä kutakin rahapurskautusta vastaan. Taseet tasan -isompina vain kuin ennen tätä innovaatiota. Joku 10 mrd riittää. Sitten Syrizan hallitus lainaa nämä kymmenille tuhansille tileille ripotellut 10 mrd näiltä rikkailta, tyhjentää siis yksityisille juuri luodut tilit keräämäällä ne yhdeksi valtion tiliksi. Pankkien velkapuoli pysyy ennallaan, rikkaitten sijaan astuu 10 mrd:n osalta valtio. (Rikkaat saavat obligaatioita sijalle kuten setelien leikkauksessa, minkä Torni teki.) Raha on euroja. Sillä voi maksaa palkat työläisten tileille ja eläkkeet.

    Raha voi liikkua virastoidun pankkisysteemin ansiosta vapaasti eikä ole pelkoa ulosvirtauksesta Saksaan koska he pitävät boikottia. Eikä tämä kysy kuin hätätilan julistamista ja asetuksilla johtamista.

    Kansanäänestyksen pelko on viisauden alku myös vasemmiston etujoukoissa. Tsipras on jo noussut johtoon. Odotan lisää finanssitaituruutta varsinkin kun se on ikäväkseni hedge fundeista isketty kanveesiin, kömpii kyllä pystyyn, lukua luetaan jo yli kymmenen. Ja sitten se takertuu köysiin, notkahtaa kimmahtaa -ja on kohta keskellä ManhattanCityä.

    Tässä aikaikkunassa olisi tilaa kansantribuunien näyttää taituruuttaan ja kansanjohtamista.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  9. Toivottavasti tämän postauksen kahvikuva ei ollut piilomainontaa. Tällaiset mainoksettomat blogit ovat kuin keitaita netin roskaräiskeen keskellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhlamokka on kaiken lisäksi huonoa sumppia.

      Poista
  10. Ilmari Susiluodon maine on vitsikirjailijana, mutta on häneltä Suuruuden laskuoppi : venäläisen tietoyhteiskunnan synty ja kehitys - kirjakin. Perusteellinen teos, mielenkiintoinen sekoitus kopiointia ja keksintöjä. Jotenkin jäänyt vähemmälle kuin se Himasen kirja. Mieleen jäi se Uspatoff-suunnittelija: US PAT OFF.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NL:n tunnetuimman keksijän koko nimi oli Regus Patoff.

      Poista