Niissä vanhoissa lapinkirjoissa ja erätarinoissa, jotka nyt
ovat paljon mielessäni, esiteltiin tuhannen mahdollisuuden pussi. Muistan miltä
sellainen näytti hyvin kauan sitten ja suunnilleen senkin, mitä siellä oli.
Pidän ilona ja henkilökohtaisena kunnianosoituksena, kun
tulee Bilteman tai kuten tänään Clas Ohlsonin myyntiluettelo. Mitä olisi elämä
ilman niitä!
Tästä ei ole erikoisen pitkä aika, kun käsitin autossa
kulkeneen ensiapulaukun kulkeneen kyydissä ainakin kymmenen vuotta. Kävin
oikein kysymässä sekä tarvikeliikkeistä että apteekista uuta. Vastaus oli
ällistyttävä: ei ole. Sellaisia ei ehkä valmisteta.
Ajattelin ettei tietoni ole oikea. Verkkokaupassaan ainakin
Suomen pelastuskeskus myy pakkauksia, joista eräät ovat sisällöltään
perinteisiä. Partiolaisilla on (fi.scoutwiki.org) ihan asiallinen lista
retkeilijän ensiapupakkauksen sisällöstä.
Mutta nyt on puhuttu hirmumyrskyistä ja tuhotulvista ja kunnallisvaaleista.
Mitä ihmisellä pitäisi olla kotona ja onko jotain sellaista, mitä kannattaisi
kantaa mukanaan?
Siinä vanhassa pussissa, joka oli samanlainen kuin liikkuvan
autonasentajan työkalupaketti eli vahvasta kankaasta valmistettu käärö ja pussi
kullekin kapineelle, oli ylimääräisen säilyketölkin avaajan ja pahaa kosteutta
kestävien tulentekotarvikkeiden lisäksi muun muassa rautalankaa ja kahdet
pihdit, hakaneuloja ja pari pientä ja pari isoa ja yksi järeä neula,
karhulankaa, paria lajia liimaa, nupinauloja ja ohutta peltiä.
Ennen oli aika tavallista että meni suksi poikki. Erämaassa
syvillä lumilla huomaa nopeasti, että sellainen haittaa matkan edistymistä
merkittävästi. Pikakorjaus oli pellittäminen.
Usein ylistämäni Sveitsin armeijan linkkuveitsi, jolla on nykyisin
kovia kilpailijoita, kuten Leathermanit, ei oikeastaan riitä.
Tiedättekö, arvoisat oppineet lukijat, onko kaupoissa
kevyttä ja halpaa hätälähetintä, jolla kadonnut lapsi tai vanhus tai kapakkaan
eksynyt puoliso olisi paikannettavissa?
iPhonen yksikin hauska ohjelma on ”missä on puhelimeni”. Jos
lainaisin puhelimeni toiselle, pystyisin tästä tietokoneesta seuraamaan kartalta
kymmenen metrin tarkkuudella, missä se menee.
Kotona täytyy olla taskulamppuja ja kynttilöitä, mutta itse
en ole muistanut ostaa kevyttä nestekaasukeitintä, vaikka kirosin hartaasti sen
viime sähkökatkon jälkeen, kun aamukahvi jäi keittämättä. Vettä saa jostain,
jos on auto, jolla hakee. Mutta kanisteri tai lekkeri olisi hyvä olla,
varsinkin sellaisessa paikassa, jonka sitten tarpeen tullen muistaa.
Amerikkalaiset tapaavat muistuttaa paristokäyttöisestä
radiosta, eikä se huono ajatus olekaan. Sellaisia on monissa herätyskelloissa.
Toivottavasti paristot ovat voimassa.
On vielä yksi yllättävä, syvää sähköteknistä oivaltamista edellyttävä
kodin kapine. Ette arvaa.
Lankapuhelin. Se näet toimii sähkökatkon aikana, kun
kännyköiden reititin on nurin. Se kulkee se tarvittava sähkö samaa lankaa
pitkin kuin puhekin.
Voin tunnustaa, että ratkaisin osan surkean huonoa kenttää
koskevista henkilökohtaisista ongelmistani löytämällä kaupasta toistaitoisille
tarkoitetun lankapuhelimen ja seinästä kolme reikää, jotka herättivät etäisiä
mielikuvia. Käytän sitä yksinomaan äidilleni soittamiseen ja operaattorin
(Elisa) haukkumiseen. Ja kun on lankapuhelin, huomaa sitten senkin, että voi
tulla vastaan tilanne, jossa vanhan kansan puhelinluettelolla on käyttöä.
"...tilanne, jossa vanhan kansan puhelinluettelolla on käyttöä."
VastaaPoistaVanha kansa on vain poistattanut kännykkänumeroitaan katalogista. Kohta sen jaksaa repäistä kahtia muukin kuin voimamies Urjalasta.
VastaaPoistaNicola Tesla, ylpeä serbi ja Pariisin kävijä, piti kenkiensä kiillottamista arvoaan alentavana. Edison selvitti asiaa. Kiillota itse kenkäsi, ja sinä pidät siitä askareesta. Ja niin minä tein -ja pidin siitä. --Autotallipajoistahan nämä digikojeittenkin protot on valoon nostettu. Intuitio ja teos nousee ruumiista. Ja lakastuttuaan se päästää hengen luojansa tykö takaisin. Entiset autot olivat oivallisia kun rikkoutuivat.
Nykyfilosofeistamme Thomas Wallgren ilmaisee asiantilan tokaisemalla, että pahan poiskitkemisen alku on punainen tupa ja perunamaa. Siksikö kesämökkimaa kiltisti lukee Jyrki Tähtisen loitsuriimejä (HS 9.11.-12) käsittämättä sanaakaan modernin yläkertamme herrameiningeistä. Paitsi että nyökätä kuuluu ja että kyllä herrat tietää. Tähtinen hamuaa eläkerahastojen perään yhä ja niin pitkään kun niihin fyrkkaa kerätään.
EK:n johtoon tulee SVR viitoosrakentajien Ilpo Kokkila. Hän rakensi mm. Kampin. Sen rahahommat junaili Ilmarisesta työmaalle ilmaantunut Eero Heliövaara. Jo ennen harjakaisia hoito oli kaupittu ulkomaalaisille osakepääoman velkaostajille ja velka siirretty Ilmariseen ns.arvopaperistamisena, bonuksia jäi Suomeenkin. Sitten kaupat uusittiin -ja bonukset. Olisiko nyt viidennellä omistajalla -kirvelemässä.
Nyt tuo markkina on kaikkialla romahtanut. Suomessa sitä pitkitetään hallitusohjelmassa ja enkelitarinoilla. Että näin kävi ja pahempaa, kun takaisinlainauksen fiksuus valahti korttihyppysiin. Tehtaisiinsa sijoittamisen sijasta pääluottamusmiehet alkoivat sijoittaa tehtaittensa lakkauttamisiin, pudottamisiin pallon läpi Kiinaan. Kirveelle olisi töitä.
Jukka Sjöstedt
Kevyt ja suht halpa hätälähetin on kännykkä. Tuota iOS:n missä on puhelimeni vastaava esim Samsungin palvelu, joka kertoo missä kaverien (jäljitykseen suostuneiden) puhelimet ovat. Toimii GPS:n ja/tai tukiasemien avulla.
VastaaPoistaJyrkiboyn pahimmatkin aavistukset näyttivät käyvän toteen, mikäli yhteispohjoismainen yksityisetsivä Hääppönen, Jaska Hääppönen, tai Hääppöinen, Jaakko Hääppöinen, kuten hänen oikea, jo kutsumanimen taakse unohduksiin jäänyt syntymänimensä kirjoitettiin, raportointeineen oli oikeassa ja miksei olisi, onhan hän tiennyt ennenkin yhtä ja toista paikkansapitävää esimerkiksi linnan juhlista ja varsinkin niiden epävirallisista jatkoista joiden menoissa tuhannen mahdollisuuden pussille toden totta on aina ollut käyttöä ja onneton hän joka Leathermaninsa kotiinsa juhliin lähtiessään unohtaa.
VastaaPoistaMutta että Lipponen olisi valittu Ruotsiin varakuninkaaksi tuntui aluksi mahdottomalta uskoa todeksi eikä Jyrkiboy uskonutkaan sillä ensin hänen täytyisi tehdä määrättyjä lisätutkimuksia asian tiimoilta. Tai teetättää, eihän hän voinut itse pääministerin asemasta käsin osallistua operaation likaisimpaan vaiheeseen omin kourin ...
...jatkuu....
(Blogivaeltaja)
"Lankapuhelin. Se näet toimii sähkökatkon aikana, kun kännyköiden reititin on nurin. Se kulkee se tarvittava sähkö samaa lankaa pitkin kuin puhekin."
VastaaPoistaPakko nyt sen verran korjata, että kyllä se kännykkä myöskin pelittää, sikälimikäli akkua piisaa. Samaan keskukseen ne sinun piuhat siitä lankapuhelimesta lopulta johtaa :-) Ja kyllä, toimii sähkökatkojen aikana. Tuossa oli muistaakseni teleyhtiöillä jopa kohtuullisen kovat vaatimukset vikasiedon kanssa. Pari tuntia pitäisi homman pyöriä ilman toimenpiteitä ja sen jälkeen pitisi olla aggregaatti tukiasemalla - jos nyt oikein opiskeluajoilta muistan.
Kari
Riippumatta reissusta, aina pitäisi olla käsillä tulentekovälineet, sadesuoja, linkkari, narua ja lamppu. Käteinen rahakaan ei ole pahaksi. Autoon olen ehdottanut tutuille talvitakkia ja hanskoja. Takki on oikein mukava kun pitää seistä pakkasessa hyytyneen auton vieressä houkuttelemassa ohikulkijoita ja hanskoja kaipasin kun nuorena pukkasin kaverin autoa ojasta paljain käsin pakkasessa. Konepellin metalli johtaa lämpöä yllättävän hyvin käsistä pois kun pakkasta on parikymmentä astetta.
VastaaPoista"Minulla on kotona savupiipun juuressa satoja höyrykoneita",sanoi Katto-Kassinen. "Tuo sitten minulle yksi", pyysi Pikku-Veli. "Ne ovat kaikki lainassa", vastasi Katto-Kassinen.
VastaaPoistaAstrid ja Minna Lindgrenin ponteva ihailija Kunnaksen Ilkka
Postin sipsu (ps.): Sitä autonasentajan työkalukääröä kutsuttiin nimellä sipinreppu.
Jos Romneystä olisi tullut USA:n presidentti, hän olisi varmaankin kannustanut kaikkia amerikkalaisia hankkimaan kolmen kuukauden varaston ruokaa perhettään varten katastrofien varalta. Mormoneilla oli aikaisemmin tapana hankkia koko vuoden varasto.
VastaaPoistaSurvivalismi ei ole lainkaan hassumpi idea, kun katastrofeja tapahtuu jopa Suomessakin. Meillä suomalaisillahan on tapana pitää kaikkea tällaista varovaisuutta hössötyksenä. Sota-aikanakaan ei "hamstraamista" saanut Suomessa harrastaa, vaikka muissa maissa siihen kannustettiin.
Kannattaisiko ottaa mallia Sveitsistä? Meillä Suomessa asunnot ovat valitettavasti pieniä ja kaappitilaa on vähän normaalia elämääkin varten.
http://en.wikipedia.org/wiki/Survivalism
Lankapuhelimen ongelma on sama kuin niiden sähköjenkin ja se on juuri se, mitä kautta niiden tarvitsema sähkö liikkuu. Haja-asutusalueella kun ollaan, niin sähkökatkot johtuvat myrskyissä pääosin siitä, että puut ovat tuulessa kaatuneet ja katkoneet linjat.
VastaaPoistaNo ne samat kaatuvat puut katkovat kyllä ne puhelinlinjatkin. melkein suuremmalla varmuuudella, varoalueet kun tuntuvat olevan selvästi pienempiä. Ja metrinkin katkos johdossa on suhteellisen suuri ongelma. Korjausmiehiä ei kyllä sitten kuulu niinkään nopeasti kuin sähköpuolella.
Tästä syystä lankapuhelimet ovat vielä merkittävästi kännyköitä huonompi yhteydenpitoväline myrskyjen vaivaamassa maassa. Kaupungeissahan ne tietysti toimivat maahan upotettujen johtojen ansiosta, mutta siellä ei muutenkaan ole samanlaista yhteysongelmaa kuin vaikkapa anopilla, jolla on lähimmälle bussipysäkille vajaa 20 km matkaa. Tuoltakin kulkee vain aamubussi kouluaamuina. On siinä yli seitsenkymppiselle taivalta.
Ottakaa se anoppi kotiinne ainakin talveksi asumaan.
PoistaNäin ainakin kunnon kristitty tekisi.
Retkeily- ja ulkoilukaupoista varmaan löytyy vastaavia nyssyköitä. Katselin ainakin äskettäin tuolla Konalan suunnalla tuommoista pienempää ensiapupakkausta. Se oli heikosti varusteltu, mutta niissä isommissa on varmaan enemmän ja suurempi valikoima tavaraa sisällä.
VastaaPoistaNe autojen ensiapupakkaukset kai tulevat autojen mukana, joten juuri niitä varmaan voisi kysellä autokaupoista.
En luovu lankapuhelimestani,tämä uskollisuus lähettää euroja minulle takaisin "osakkeenomistajana " kerran vuodessa melkein kuukausittain maksamani perusmaksun.
VastaaPoistaJa vaikka ei maksaisi senttiäkään, perustelen sitä sillä , että kun ei koskaan tiedä mitä "mitä taivaalla tapahtuu". Tätä ystäväni ihmettelevät, vaikka ovat olleet joissain "puhelinmoteissa". Sitten kun kerron heille, että olen monesti soittanut lankapuhelimestani kännykkääni, varmistaakseni että se on kotona..missähän huoneessa, missä taskussa..!!
En hyllytä lankapuhelintani, vaikka siihen ei enää soitakaan kuin 94-vuotias tätini. Siitäkin olen iloinen.
2008-2009 talvella monissa kännyköissä, silloin johdossa olleissa monissa Nokiankin malleissa, toimivaan Googlen mobiili-Gmailiin tuli Google Latitude -layer, jolla pystyi ja pystyy seuraamaan kavereiden tai (heh) sukulaisten sijainteja aivan sujuvasti ilman, että kukaan joutuisi luopumaan laitteestaan - yksityisyydestään vain.
VastaaPoistaAd Omnia: - väärinkäsitysten välttämiseksi - ainakin omassa sukulaispiirissäni omassa kodissa asuminen on myös hyvin vanhojen väkevin halu.
VastaaPoistaSitten pitää käydä ahkerasti ja kun ei käy, täytyy soittaa.
KIsälle soittelin vielä kun hän ei pystynyt oikeastaan vastaamaan (alaproteesi kateissa) ja kovasti tuntui tykkäävän.
ÖPointti tämäkin hyvin vanhojen (n. 90) elämästä. Isä tapasi sanoa mutkattomasti jossain vaiheessa sisaruksilleni ja minulle: voisitkin jo lähteä. - Rupeaa nimittäin ottamaan voimille.
Isälleni lupasin hänen kuolinvuoteellaan, että pidän äidistä huolta.
VastaaPoistaOn ottanyt voimille 20 vuotta.
Kunnon katastrofin kuten esimerkiksi maanjäristyksen sattuessa kännykkäverkot menevät joko tukkoon taikka sitten ne varataan viranomaiskäyttöön. Lankapuhelin sen sijaan toimi koko ajan. Vettä pitää olla, sitä kun ei kaupungissa helposti saa kun vesijohtovettä ei silloin enää uskalla juoda. Veivattava taskulamppu-radio on hyvä idea, patterit kun olisi kuitenkin juuri tarvittaessa loppu.
VastaaPoista