Sivun näyttöjä yhteensä

21. elokuuta 2011

Myötä- ja vastatunto




Aikaa menee oudon paljon täysin tavallisen patenttioikeudellisen tutkimuksen tekemiseen. Ajan käyttäminen tällaiseen yleisesti hyväksyttyyn toimintaa, josta jopa maksetaan, muuttaa mielialoja totiseen ja tolkuttomaan suuntaan.

Siksi kevyt ja kiitävä blogipostaus tuntuu vastalääkkeeltä. Dalai-lama kuuluu puheen yleisölle myötätunnosta.

Ei tule äkkiä mieleen parempaa aihetta lännessä, Suomessa, nyt.

Myötätunto eli halu ja kyky asettua toisen asemaan on heikkoutemme. Ympäristömme ja kokemuksemme osoittavat meitä aivan toiseen suuntaan.

Heikompi viihde ohjailee kanssaelämistä helppoihin ratkaisuihin, joissa kaava on esimerkiksi rikos, takaa-ajo ja tappelu.

Kun toinen puhuu myötätunnosta muita ihmisiä ja kaikkea elollista kohtaan, ja toiset vauhdikkaasta viihteestä, jälkimmäinen näyttäytyy oikeassa valossa. Viihteen ja kaupallisuuden kalustama maailma on yhtä etäistä sukua ihmisen syville tarpeille kuin käynti bordellissa tai hieromalaitoksessa on rakkaudelle eli lähelle menemiselle toisen ihmisen ehdoin, hänen kieltään ymmärtäen, kaavat unohtaen.

Hain jotain kirja kaupassa. Tällainen Jari Sinkkonen tuntuu puhuvan selvää järkeä suuren kokemuksen turvin. On tarve katsoa, koskeeko sama hänen kirjojaan.

Asiointi kirjakaupan hiukan oudommalla osastolla oli säväyttävä. Jotenkin en ollut tiennyt, miten paljon itseapukirjoja on. ”Self-help” oli minulle tyypillisesti kalifornialainen ajattelutapa, mutta se näyttääkin olevan myös kantaespoolainen.

Loputtomissa kirjoissa neuvotaan temppuja, metkuja ja vedätyksiä, joiden avulla voi edistää uraansa, omia asioitaan, hankkia tuloja.

Onneksi kasvatuksesta on jotain järjellistä. Sellaista kirjaa ei sattunut silmään muutamaa akateemista nidettä lukuun ottamatta, jossa olisi käsitelty sitä kysymystä,  miten ihminen on ihmisten kanssa aivan ilman taka-ajatuksia.

Sitten piti käyttää vanhaa ihmistä lääkärissä. Toinen lääkäri, vanha ystävä, oli juuri pistäytynyt juomassa kupillisen pahaa kahvia (Heavy duty, industrial use). Olimme keskustelleet lääkärien ongelmista.

Mietin miksi olin heti päättänyt tästä entuudesta tuntemattomasta yleislääkäristä, että hänen luokseen tullaan toistekin. Ilman minkäänlaisia elkeitä tai ylimääräisiä liikkeitä hän kai osasi välittää potilaalle eli asiakkaalle sen tunteen, että nyt hänestä välitetään. Lääkäri kysyy asioita, tekee havaintoja, katsoo silmiin ja miettii keinoja helpottaa toisen eloa sekä nyt että kestävämmin.

En todella tiedä, mitä lääkäreille opetetaan. Monilla heistä on kiire silmissä. Se on varmasti aitoa, mutta kiireettömyyden teeskentelemistä voi opetella ja oppia.

Taide on sekä väline että päämäärä. Musiikki on tie. Eräät säveltäjät, kuten Frantz Schubert, hallitsivat kellon pysäyttämisen. Pienet teokset, pianosonaatti tai vastaava, tehoavat heti. Ryhtyi niitä kuuntelemaan kuunnellakseen tai ei, huoneiston kaikki kellot pysähtyvät. Aikaa ei ole olemassa.

Tuo outo aisteista irtautumisen tunne voi tulla joskus matkustaessa, junassa tai jopa itse autoa ajaessa. Aivotoiminnassa gamma-aalto vie äkkiä vallan. Sitä on täysin tietoinen ympäristöstään ja muutenkin ymmärryksessä, mutta yllättäen pystyykin ajattelemaan pitkiä ajatuksia, kokemaan tunteita, jotka eivät lopu koskaan ja vähä vähältä näkemään yhteyksiä jotka ovat kaikkea muuta kuin ilmeisiä.

Onni ettei tuohon tilaan pääsemiseen tarvitse kemikaaleja. Useimmat kokevat sen uneen kastautuessaan.

15 kommenttia:

  1. Aina ei tarvii mennä bordelliin (joka oli kivasti sanottu) kun huomaa että sua tuijotetaan. Eilen nimittäin näin... että minua tuijotetaan. Lintu istui puussa ja tuijotti minua. Se puukin, vähän ränsistynyt koivu, tuijotti minua. Ja koira, jonka piti juosta ohitseni, pysähtyi ja alkoi tuijottaa minua. Autotkin, jotka olivat jätetty parkkipaikalle, tuijottivat minua. (Himmeine lamppuineen.) Hämähäkki lopetti kutomisensa ja jähmettyi tuijottamaan minua. Ja lapset, jotka olivat menossa kouluun, ottivat toisiaan kädestä, säikähtivät siis, ja alkoivat tuijottaa minua. Samoin lampaat, joita laidunnettiin läheisellä pellolla, lopettivat leukojensa jauhamisen ja alkoivat tuijottaa minua. (Niillä pienillä pippurin kokoisilla silmillään.) Hitsi, jos olis ollut mikroskooppi mukana, niin olisi nähnyt että bakteeritkin tuijottavat minua...

    Tai kuvittelinko?

    VastaaPoista
  2. Päivän paras self-help ohje: ala meditoimaan.

    Ei se niin vaikeaa ole,

    VastaaPoista
  3. Kävin viikolla ostamassa kaksi kirjaa. Toinen Pasi Rutanen: Mihin Menet USA (1968), ja toinen Albert Luthuli: Päästä Minun Kansani (1963).

    Rutasen sisällysluettelosta löytyvät otsikot: Köyhyys ja Väkivalta. Luthuli käsittelee samoja asioita.
    Mikään ei ole muuttunut 50 vuodessa. Väkivalta ja köyhyys jatkuvat edelleen, viimeksi Englannissa. Miksi?

    USA:ssa vuonna 1969 pommiräjähdyksiä ja -uhkauksia oli yli 40 000. Pelkästään New Yokissa yhtenä päivänä 400 pommiuhkausta. IBM:n, General Telephonen ja Mobil Oilin Manhattanilla sijaitsevia toimistoja vavisuttivat pommiräjähdykset. 43 ihmistä kuoli.

    Auttaako myötätunto ja keihin se pitäisi osoittaa?
    Jaetaanko köyhille ja syrjäytyneille "self-help" -kirjoja? Ei se niin vaikeaa ole määrätä köyhille pakollinen päivittäinen meditointi. Rauhoittuisivat.

    VastaaPoista
  4. Buddhalaisessa Taiwanissa ensi vaikutelma 1968 alkaen oli perin armoton suhtautuminen toisiin. Kolariruumiita pidettiin viikkokaupalla haisemassa tien vieressä kun kiristettiin autoilijalta enemmän korvauksia. Poliisikaan ei tehnyt mitään auttaakseen uhrin auton alta odotellen vain tämän kuolemaa. Lapsi sai kaikessa rauhassa hukkua lampeen keskellä kaupunkia ihmisten vain katsellessa ja pelätessä, että kuoleman henki tarttuu heihin jos auttavat. Kristitystä maasta mennessä ero asenteissa tuntui todella suurelta. Nytkin se näkyy mm. siinä, että viime uutisten mukaan kehitysmaista tulee euroopan pankkeihin veronkiertorahaa kymmenkertainen määrä kaikkeen kehitysapurahaan verrattuna. Monissa Afrikan ja Aasian maissa Kiina ja Intia mukaanlukien on valtavasti rahaa, mutta lähinnä vain kristityt auttavat heidän köyhiään. Ollessani itsekin yli 30 vuotta lähetystyössä olen monesti ihmetellyt sitä uskon antamaa elämän suuntaa ja voimaa lähteä kotimaata pienemmällä palkalla auttamaan täysin tuntemattomia ihmisiä toiselle puolelle maapalloa. Ei kristityn empatiakaan ole mitenkään täydellistä, mutta jatkuva ihme se on. Vanhuksista, lapsista ja vammaisista huolehtiminen on Suomessa yksi tämän todellisen empatian ilmenemismuoto. Kauan täälläkin tälle asteelle pääsy on kestänyt, mutta toimii kohtuullisesti nyt.

    VastaaPoista
  5. Onko sama kuin myötä- ja vastamäki?

    VastaaPoista
  6. Lohdutukseksesi "Mikis" voin sanoa, että sinua eilen tuijottaneet huomasivat varmaan, että sinä tuijotit myös heitä.

    Tasapeli.

    VastaaPoista
  7. Mikä on syvän tarpeen suhde pintatarpeeseen, kas siinä bordellikeskustelujen suuri ongelma. Pinta on olemassa ilman syvyyttä. Järvenselkä näyttää samalta oli syvyys 5 tai 50 metriä. Miten tyynnyttää pinta haavoittamatta syvältä, kaikilla vesillä ei saa ajaa moottorilla.

    VastaaPoista
  8. Dalai-lama meditoinee aika paljonkin. Meditaation markkinamieheksi ruvennut David Lynch mainitsi mm. nimenomaan myötätunnon. Pakotettu meditaatio, hmm, kuulostaa varsin ristiriitaiselta.

    Intiassa vankilatuomio lyhenee, jos vanki aurinkotervehtii tai tekee muuta yksinkertaista joogaa säännöllisesti. Ymmärrän. On muuten helpompaa mitata ja todentaa jumppaa kuin sisäistä hiljaisuutta, varmaan siksi valitsivat välineeksi joogan meditaation asemesta.

    Jooga. Ei sekään niin vaikeaa ole.

    VastaaPoista
  9. Monet lääkärit ovat sosiaalisissa tilanteissa ja potilasta kohdattaessa rautakankimaisen jäykkiä, kankeita ja kylmiä.

    Useimmiten taustalla on tietenkin epävarmuus omasta itsestään ja pelko oman heikon ja epävarman minuuden paljastumisesta lääkärin roolin alta.

    Mutta kyllä on rehevöitynyt tuo Kemppisen kotijärvi ja -lampare, kun vesi on täynnä lummetta ja kasvia. Sorsiakin voi K metsästää tuossa, kun haulikko olisi rohvessorilla mukana.

    VastaaPoista
  10. Ad Matti Welling

    Miksi se kristittyjen lähetystyö on tärkeää - ikäänkuin tärkeäpää kuin kotimaan lähetystyö.

    Tulee sellainen vaikutelma, että mitä kauempana autettavat ovat, niin sitä arvokkaampaa auttaminen on.

    Tämä muuten on hyvin erikoinen uutinen:

    ..."kehitysmaista tulee euroopan pankkeihin veronkiertorahaa kymmenkertainen määrä kaikkeen kehitysapurahaan verrattuna"...

    Mitä tästä kaikesta oikein pitäisi ajatella?

    VastaaPoista
  11. Lyhimmän mahdollisen itsehoito-oppaan ensimmäinen ja viimeinen luku: lakkaa uskomasta siihen, että "ihminen" on pohjimmiltaan paha ja ala elää tavallisen ihmisen tavallista elämää iloineen ja suruineen.

    VastaaPoista
  12. Nyymiö:

    Ketkä idiootit ovat tavallisia ihmisiä?
    Mitä eroa tällä ryhmällä on muihin kuin tavallisiin ihmisiin verrattuna?
    Keitä ovat muut kuin tavalliset ihmiset?
    Kuinka tavallisia ihmisiä verrataan oikeisiin ihmisiin?
    Poliitikot puhuvat usein arjen kansalaisista. Miten arjen kansalaiset eroavat tavallisista ihmisistä?

    Pimppa että pimpattaa nämä tavallisista ihmisistä puhuvat mulkerot.

    VastaaPoista
  13. Sinkkosen "Musiikkia ja mielentiloja" radiossa on ollut aika hyvä.

    VastaaPoista
  14. Monet ihmiset luulevat joogan olevan vain fyysisen terveyden ylläpitämistä, eli ikään kuin liikunnallinen harrastus. Jooga tähtää ihmisen terveyteen, hyvinvointiin sekä fyysisen harjoituksen avulla ihmisen fyysisen terveyden ja kunnon edistämiseen. Jooga on kuitenkin myös paljon muuta kuin pelkkiä fyysisiä harjoitteita.

    Joogan alkuperäinen merkitys ja tarkoitus on henkinen kasvu, jossa joogan avulla ihminen yhdistyy kaikkialla olevaan jumaluuteen itämaisten uskontojen oppien mukaisesti. Joogan avulla ihmisessä oleva henki pyrkii sielunyhteyteen maailmankaikkeuden hengen ja sielun kanssa.

    Jooga harjoitteiden ja meditaation avulla pyritään kasvamaan henkisesti, jonka kautta ihmisen tietoisuus kasvaa ja kehittyy. Joissakin joogan eri lajeissa pyritään joogan ja meditaation avulla saavuttamaan valaistumisen tila.

    Tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/jooga.html

    VastaaPoista