Sivun näyttöjä yhteensä

28. kesäkuuta 2011

Tapailen historiaa III




Toukokuussa 1945 koko Eurooppa oli konkurssissa. Iso-Britannia jatkoi toimintaansa hirvittävästä velkataakasta huolimatta, koska amerikkalaiset odottivat rahojaan, ja taitavat odottaa niitä vieläkin.

Länsi-Euroopan paluu entiseen oli rivoa nähtävää. Siitä ei ole toistaiseksi kirjoitettu juuri mitään. En ihmettele. Poikkeus: Tony Judt, ”Postwar” ja Ivan Berend, “Central and Eastern Europe 1944-1993 : Detour from the Periphery to the Periphery”.

Kuinka moni suomalainen tietää, että Norjassa 3 miljoonan kansasta pantiin sodan päätyttyä syytteeseen lähes 100 000 henkilöä? Vankeusrangaistuksia tuli 17 000 ja kuolemanrangaistuksia pantiin täytäntöön 25.

Italiassa tuomarit kävivät oikeudessa kuin parturissa. Sotarikoksista, maanpetoksesta ja fasismista tuomittavien asioita käsittelevät tuomarit olivat kaikki entisiä fasisteja. ”Gattopardismo” eli täplien värin vaihto oli yleistä, ja käsitys sotaa edeltäneen fasismin suhteellisen kodikkaasta ja lempeästä luonteesta on murskattu vasta tänä vuonna (Ebner, ”Ordinary Violence in Mussolini’s Italy”). Suomalainen ihmettelee, miten niin kummallinen henkilö kuin Berlusconi nauttii tiettyä poliittista suosiota. Vastaus on: perinne. Uhkailu, painostaminen, kukkoilu ja laittautuminen suojaan oikeuslaitaokselta tulivat tavaksi 1945. Amerikkalaiset nostivat jaloilleen rikollisjärjestö Cosa Nostran eli Mafian, joka väitti edustavansa maan eteläosien jaloimpia perinteitä.

Italiassa ei ollut muuta kuin entisiä fasisteja ja verenhimoisia kommunisteja. Puolueeseen kuuluminen oli ollut virkamiehille pakollista.

Ranskalaisten tilianne oli myös vaikea, koska petturit olivat palvelleet laillista, ns. Vichyn hallitusta. Saksalaiset kiittelivät, että koko Ranskan hallitsemiseen riitti 1 500 saksalaista. Ranskalaiset tekivät itse kaiken muun ja osoittautuivat erittäin oma-aloitteisiksi mm. juutalaisten metsästäjinä. Maan kaikki  poliisipäälliköt olivat kovia saksalaisten kannattajia. Luonnollisesti he jatkoivat tehtävissään rauhanteon jälkeen.

Ranskassa todelliset ja omatekoiset vastarintaliikkeen miehet ja naiset vaativat kunniamerkkejä. Kreikassa vastarintaliikkeen edustajat ammuttiin tai pantiin vuosikymmeniksi vankilaan. Myötäilijöille ja heidän äänestäjilleen alettiin maksaa käsittämättömiä palkkoja ja eläkkeitä. Tapa jatkui. Pahat tavat yleensä jatkuvat.

Mitä oikeistolaisempi ja korruptoituneempi johto, sitä parempi, koska muuten kommunistit tulevat vuorilta ja polttavat Ateenan. Itse asiassa kommunistit yrittivät sitä monta kertaa.

On sanottu, että Stalin ”kunnioitti” Jaltan konferenssissa sovittua ja jätti Kreikan lännelle. En ole kuullut, että Stalin olisi joskus kunnioittanut tekemäänsä sopimusta. Toimintatapa ja myös Ranskan ja Italian kommunistien jättäminen heidän pyytämäänsä apua vaille johtui siitä, että Neuvostoliitto oli konkurssissa. Tätä markkinatalouden termiä voi käyttää, kun sosialistisen maan infra oli niin levällään, ettei ollut patruunoita jalkaväelle eikä bensaa autoihin. Neuvostoliitto ei koskaan selvinnyt taloudellisesti Saksan voittamisesta. Keksimällä Länsi-Saksan pahat amerikkalaiset houkuttelivat Neuvostoliiton sellaiseen kilpavarusteluun, jossa perse aukesi.

Nykylukija on sotahistorian sokaisema. Jopa Beevorin muuten sangen hyvä ”Berliini” kuvaa taisteluja, vaikka kysymyksessä oli pysyväksi tarkoitettu ja melkein 50 vuotta kestänyt valloitus eli imperiumin laajennus. Puna-armeijan kärjen mukana seurasi se koneisto, joka tarvittiin valloitetun alueen käynnistämiseen. Mukana olivat myös konepistooleineen poliittisen poliisin (NKVD, MVD, GPU, KGB jne.) miehet, jotka teloittivat ”kansanviholliset” eli kenet tahansa. Tulevassa Itä-Saksassa erotettiin tehtävistään 600 000 virkamiestä. Parin viikon kuluttua erotetut olivat palanneet tehtäviinsä, eikä vyöhykkeellä ollut lainkaan natseja, koska operaatio edellytti kommunistipuolueeseen liittymistä. Ei tarvinnut kahta kertaa ehdottaa!

Ihmisoikeudet syntyivät ja kirjattiin tämän henkisen ja moraalisen konkurssin yhteydessä. Neuvostoalueella riitti ”vehkeily” tai ”tuholaistoiminta”, mutta muualla jouduttiin keksimään uusia rikoksia, kuten ”yhteistoiminta”. Kansanmurha ja joukkotuhonta tulivat oikeuskieleen; yleensä niistä ei tuomittu, koska saksalaisten mielestä rikoksiin oli syyllistynyt Hitler, 1950-luvun mielipidetutkimusten mukaan (24 %) muuten mainio henkilö, joka myös vapautti maan muukalaisista (juutalaisista – 37 % piti tätä 50-luvulla hyvänä asiana).

Vaikuttaako haetulta viittailla 60 vuoden takaisin asioihin? Seuraava eurooppalainen sota syttyy kai Kreikassa. Missä käytiin edellinen? Kaikkein raainta sisällissotaa ja kaikkein törkeintä jälkien peittelyä harjoitti Jugoslavia, siis serbit, kroaatit, sloveenit ja useat muut ryhmät. Toisin kuin Kreikassa kommunistit pääsivät niskan päälle 40-luvulla (Tito). Tämän vallan kaaduttua sota jatkui kuin jalkapallo-ottelu. Niin, muuan ydinjoukko olikin muuan jalkapalloseura.


27 kommenttia:

  1. Oikein mielenkiintoinen historian tapailu. Kannataisi jatkaa; vaikkapa maakohtaisesti.
    Virostakin varmaan löytyisi monenlaista fundeerattavaa viime vuosisadalta.

    Sotahistorian kannalta saattaisi vertailu
    Narvan rintaman taistelut (maaliskuu 1944)
    versus kannaksen jutut kesä-heinäkuu 1944.
    Tai viela hurjempi vertailu voisi olla
    Sinimäen taistelut heinä-elukuu 1944 versus
    sanotut kannaksen jutut. -- Tämän päivän matkaesitteet väittävät/kertovat, etta Sinimäen taistelut olivat hyvin vaikeat virolaisille, kun virolaisia oli molemmilla puolilla. Mahtaa tämä seikka olla ollut vaikuttamassa suhteisiin Virossa viela tänä päivänäkin?

    VastaaPoista
  2. "En ole kuullut, että Stalin olisi joskus kunnioittanut tekemäänsä sopimusta."
    Mannerheimin mukaan, kyllä. Mutta kuulohan on aina selektiivinen.
    Kuulinko jotain ...?

    Noin muuten, eikö tuo roiskiva pseudo-historiallinen tyyli jo tosiaan tunnu yhtään lapselliselta?
    Ei, jos katsoo: kun tuohon edellä on jo ehtinyt joku pistää ylistävän puumerkkinsä Amen = läpi menee.

    Varma fani, varmaan ihan oikea.

    VastaaPoista
  3. Ad Timo Kallinen: - pseudohistoriallinen - mikä Sinun kokemustaustasi olikaan? Itse olen väitellyt filosofiantohtoriksi historiasta ja olen olen kulttuurihistorian dosentti (Turun yo). - Roiskiminen - lakkaa lukemasta tällaisia kirjoituksia. Voin toimittaa Sinulle luettelon muutamista kymmenistä alkeisteoksista. Sovitaan sitten tenttipäivä.

    Roiskumattomia tekstejä löydät verkostaThe Journal of Economic History (Cambridge) olisi sopiva aloitus. Sitten "Revue Annales. Histoire, Sciences sociales. Erinomainen johdanto on myös IRMAE, Ius Romanum Medii Aevi.

    VastaaPoista
  4. Ad Anonyymi: Narvan rintaman taistelut vaikuttivat varmasti suurhyökkäykseen Kannaksella. Ne jatkuivat (SinimÄgi) lokakuulle 1944 ja saattoivat olla todellinen syy Stalinin ilmeiseen kiireeseen irrottautua sodasta Suomen kanssa.

    VastaaPoista
  5. Toinen mielenkiintoinen aihe, jota voisi tässä yhteydessä käsitellä, on kansainvälisen talousjärjestelmän rakentaminen takaisin lähes tyhjästä. Bretton Woods on toki tuttu meille kaikille, mutta se ei ole talouden koko kuva. Varsinainen kauppa oli suorastaan liikuttavan säänneltyä ja bilateraaliset kauppasopimukset todella mielenkiintoisia.

    Vuonna 1948 Helkama neuvotteli kommunistiseksi muuttuneen Tsekkoslovakian kanssa sopimuksen Skodan maahantuonnista. Autot maksettiin viemällä Tsekkoslovakiaan parakkeja ja sinkittyjä peltiämpäreitä. Näin säästettiin kallista ulkomaanvaluuttaa.

    VastaaPoista
  6. Hienoa Jukka, hienoa. Juuri tällaista pohdiskelevaa historiankirjoitusta me tarvitsemme. Varsinkin historian ns. vaikeista ajoista. Muuten, mitähän ne helpot ajat ovat?

    Eikös juuri Marc Blochin hieno teos Ranskan tappiosta toisessa maailmansodassa "L'étrange défaite" ole eräänlaista historiallista roiskimista, sanan superpositiivisessa mielessä? Ehkäpä kirja pitäisi saada suomeksi, vaikka myöhään se tulisi, vaan tulisi kuitenkin.

    VastaaPoista
  7. Se oli se rihvelitaulu ja maapallon ympärysmitta.
    Ne luikertelivat Myrskyluodolle. Ennen vuotta 1900
    kuopus Johanna oli Amerikassa ja luoto
    ihmiskulttuurista autio.

    Heikkolahjaisuus yhdistettynä itsesäälipohjaiseen
    liikutuskykyyn tekee nykymaailmankin elämisen
    arvoiseksi -vielä kun osaa kiertää niin kutsutut
    kanssaihmiset ja muut lööpit. Myrskyluodon viimeiset
    10 minuuttia, elämäntavan ja ihmiselämän sukupolvisen viisauden puhkaiseminen mukavuuksin,
    kauppaesinein ja muin kiusauksin, on järkyttävämpää kuin hukkumiset,tulipalot, lapsivuoteudet joita 5 tuntinen sarja vavahduttavasti
    ja uskomattomalla kommunikaatiointensiteetillä
    tuo silmiin,mieliin ja repaleiseen sieluun m.2011
    (juhannus dvd).

    Tuomioistuin,koulu,sairaala,luuku ja kyykky astuivat
    sijaan. Ihan ensijaksossa Åke Lindman tajuaa kertoa
    kuinka saaret ja vedet jaetaan joka 30.vuosi uudelleen.
    Kuinka yhteenkuuluvuus,keskinäisyys ja sääli,lohtu,
    apu ja lähimmäisurva olivat myös kaukaisen
    esi- ja voimavallan asettamia ja suojaamia.

    Sitten tuli 1900. Elokuvassaan Bertolucci ja Lancaster ja de Niero hipovat Lindmanin, Mårtensonin, Jannen
    ja muun väen ihmissuuruutta -ahdistavasta sydämestä nousevaa tekemisen taidetta. Kuka sitä Yleä nyt
    johtaakaan ? Se Uosukaisen trumpetistiko ?

    Mitä muuta kuin inhimilistä läävää, teknologiataituruuden laboratoriakotoutusta ja tämän
    kaikkinaisen herruuden viatonta omaksielämistä (kuin
    Maijan kirkottumispinttymät Herran nuhteen alla),saatoikaan vuosisadasta 1900 herahtaa kärsittäväksemme ?

    Mitä nyt sitten Kreikkaan tulee,se hedgestrategia että
    ostaa Kreikan bondeja pilkkahinnalla ja uskoo Trichetin ja Sarkozyn ja esikuntaväen pakottavan (=lahjovan
    taas uudella sivukäänteellä) meidät nielemään edellisen nokkeluutensa (=sotarahoituksella
    metroa Ateenaan),niin se strategia kahisee kassaan.
    -Jos kahisee. Suojana pitäisi olla yhä vastakkainen
    veto Portugalin osalta. Laajemmalle ei leviä. Se on
    Johannan osaamista Wall Streetillä. Se on isänsä vapaata henkeä joka pelastautui Amerikkaan
    sen alta, minkä Kemppinen näyttää.
    Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  8. Narva & Sinimäe 1944

    Lähinnä fundeerailen, että jos suomalaiset olisivat olleet yhtä hyvin valmiita lämpimääm vastaaottoon, kuin saksalaiset ja virolaiset Narvassa ja Sinimäessä, niin ei venäläisen olisi tarvinnut päästä VT linjaa pidemmalle.
    Mies ja kalustovertailut puhuvat omaa kieltään
    (suomalaisten kannalta hieman kylmää juttua).

    En ole aiemmin ymmärtänyt, että nain lähellä on esimerkkejä siitä, että venäläinen, hirmuinen ylivoima olisi ollut pysäytettävissä VT linjalle.

    VastaaPoista
  9. Timo Kallisia lienee useampia, mutta yksi teatteritaiteilija (tohtoris mies) on useasti SKP:n ehdokaslistoilla. Jos on kysymys SKP:n jäsenesta, olisi hyvinkin ymmarrettava tuo edella oleva piikikas kommentti.
    Tarvitaan niita piikikkaitakin kommentteja!

    Olihan naita SKP:n ja SKDL:n jäsenia meidankin 'kylalla'. Olivat niin vahvoja uskossaan! Mutta sakki on vahentynyt, kun tama maailma menee rataansa. -- Eihan sen radan tarvitse olla mitenkaan 'autuaaksitekeva'.

    VastaaPoista
  10. Sardiniassa pääsee katsomaan Mussolinin mallikaupunkia, ei hengästytä yhtään. Paikka oli jo lähes asumaton mutta nykyisin vierailevat turistit pitävät sitä hengissä.
    Isä Camillosta on jäänyt mieleen kahden uskonnon, katolisuuden ja kommunismin rauhanomainen rinnaikkaiselo Italiassa. Elokuva on joskus elämää suurempaa...
    Bassano della Grappan pikkukaupungissa on puistokadun puihin aikanaan hirtetty vastarintaliikkeen miehiä opiksi ja varoitukseksi. Kun puita on vanhuuttaan jouduttu kaatamaan, on kuvat siirretty uusien kylkiin. "Että muistaisitte."

    Katsomassa käynyt Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  11. Mikahan panee Timo Kallisen katsomaan Kemppisen blogin jotenkin teeskennellyksi tai epäaidoksi (pseudo)? Tietääkseni Kemppinen on ollut arvostettu palstanpitaja eri sanomalehdissä ennen tätä blogi-aikaa. -- Pidän kärjistyksiä ja raflaavia kiteytyksia niin piristavina. Bloginpitaja esittää Kemppisen nakemyksia asioista; sehan tassa on niin kiinnostavaa!
    Lisäksi bloginpitaja on valmis keskustelemaan,
    joka on koko jutun suola. Virheitä voi ja saa sattua, ja erilaisia näkökantoja löytyy aina.

    Jos etsin tieteellista selvitystä jostakin asiasta, niin sitä kirjallisuuttahan löytyy eri tasoisena vaikka kuinka paljon.

    VastaaPoista
  12. Jotenkin Kemppisen hapuilu historiassa iskee minuun paremmin kuin esimerkiksi "Political anthropology, West Africa, Ghana, Akan peoples, leadership, colonialism, post-colonialism, kinship, religion and cosmology."

    Frank

    VastaaPoista
  13. "Italiassa tuomarit kävivät oikeudessa kuin parturissa. Sotarikoksista, maanpetoksesta ja fasismista tuomittavien asioita käsittelevät tuomarit olivat kaikki entisiä fasisteja. ”Gattopardismo” eli täplien värin vaihto oli yleistä, - -"

    "- - Italiassa ei ollut muuta kuin entisiä fasisteja ja verenhimoisia kommunisteja. Puolueeseen kuuluminen oli ollut virkamiehille pakollista."

    Minkä verran jälkimmäinen sitaatti selittää edellistä eli miten todellista virkatuomareiden fasismi oli ollut?

    VastaaPoista
  14. Aha. Mielenkiintoista. Juuri yksi ystäväni rapakon takaa käski lukea Judtin teoksen.

    Ehkä tässä kesän, syksyn mittaan. On kyllä ihan totta, että kokoavaa tietoa vuoden 1945 jälkeen ei ole paljon. Sitä on, mutta ehkä hajallaan. Toivottavasti kirja sisältää myös kulttuurihistoriaa.

    Firenzen lähellä Grassinassa vähän aikaa viettäneenä jäin ihmettelemään pikkukylän keskustan aika tiukkaa jakaantumista vasemmiston ja oikeiston kuppiloihin. Asiakkaista, niistä vanhimmista, näki että partisaaneja on oltu ja niistä toisista taas että ehkä peräti virkamiehiä.

    Odottelimme kaikki jonkinmoista yhteenottoa, mutta ei sitä tullut. Sen sijaan pikkupojat ja vähän vanhemmatkin pojat näyttivät olevan jalkapallohulluja. Meidän poika sattui valitsemaan hikipannan jossa luki Forza Napoli ja poikaressu, silloin 11-vuotias, oli pääsemättömissä kun pikkukundit kiljuivat Maradonaa.

    Suosittelen kumminkin kaikille lukijoille kahta leffaa: Roma - citta aperta ja Saksa vuonna 0. Ne ovat puolidokumentaarisia, ellei sitten Saksa vuonna 0 ollut ihan dokkari.

    VastaaPoista
  15. JK roimii menemään nyt sellaisella suorasuuntauksella, ettei tässä omaa piiskatykkiään tarvitse edes ladata. Jatkakaa samaan malliin ja maaliin.

    VastaaPoista
  16. Eräs näkemys Neuvostoliiton romahtamisen todellisesta pääasiallisesta syystä on, että taustalla ei ollut niinkään asevarustelun kustannukset sinänsä, vaan NL:on oman öljyntuotannon luhistuminen 80-luvun loppupuolella. Neukkujen öljyntuotantoteknologia oli tuolloin kaukana länsimaisesta tasosta eikä öljykenttien hallinta noudattanut markkinatalouden periaatteita, joten sitten kun lopulta 1990-luvulla kansainväliset öljy-yhtiöt päästettiin Siperiaan, tuotantoa saatiin kasvatettua reippaasti vanhan huipputason yläpuolelle: Viime vuosina Venäjä on välillä ollut hetkellisesti jopa maailman suurin öljyn tuottaja.

    Artikkeli aiheesta: http://www.theoildrum.com/node/7878

    VastaaPoista
  17. Pienet naapurukset Suomi ja Norja ajautuivat toisen maailmansodan virrassa ajopuina vastakkaisille rannoille. Miten tästä jatkettiin sodan jälkeen on kirjoitettu vähän. Mauno Koiviston kirjoista voi lukea, että aihe oli vielä hänen aikanaan sen verran arka, ettei se kestänyt Väyrysen sooloilua ulkoministerinä.

    VastaaPoista
  18. Outoa, että vain Espanjassa ja Kreikassa maiden "sisällisodat" vielä tänäänkin kantavat kovaa kaunaa ja vihaa.
    Useisiin nyrkkitappeluihin olen näissä maissa törmännyt näiden vanhojen tapahtumien johdosta.
    Lastenlapsetkin tukkanuottasilla.
    Kai osansa on kymmenien tuhansien lasten pakkosiirrolla sosialistisiin maihin ja (maan)omistajilta ryövätyt omaisuudet ja maa-alueet.

    Syvästi ihmettelen mistä syystä entisissä N-liiton alusmaissa ei ole ryhdytty kostotoimiin entisiä vallanpitäjiä ja heidän myötäilijöitään vastaan. Vain se puhdistaisi ilmaa ja antaisi mahdollisuuden puhtaisiin muutoksiin.

    VastaaPoista
  19. Heh, minä onneton kijoitin AAMEN
    salon jussi

    VastaaPoista
  20. Ad JarMom et alii: - sekä Balkan elli Serbia / Kroatia / Bosnia jne.

    VastaaPoista
  21. Kemppiselle:

    Jep. Balkan todellakin, joskin siellä entiset Titon toverit jälkipolvineen ovat maan "rikkaita" ja etnisten, ei poliittisten, puhdistusten kirjo kattaa viimeiset 600 vuotta.

    VastaaPoista
  22. Miten Stalin olisi menetellyt Itä-Euroopan suhteen jos Roosevelt olisi sanonut ei?

    ICC antoi Gaddafista etsintäkuulutuksen, mutta mitäs nämä tässä alla olevassa linkissä mainitut tuolla oikein hommailee?

    http://www.desertec.org/en/organization/

    VastaaPoista
  23. Kiitoksia Jukka Kemppiselle erittäin mainiosta blogista. Joitakin kommentoijia tuntuu ärsyttävän blogistin tarinat. Heille suosittelisin kuunneltavaksi erästä laulua,jonka on laulanut yhtye nimeltä Kärttynät (siis ei Värttinät)ja laulu löytyy Googlesta hakkusanoilla "Kivennapalainen vitutuslaulu".
    Laulu alkaa sanoilla "Huomenna täytyis töihin mennä vaan enpä taija jaksaa...". Kun "töihin" sanan sijalle laittaa "kommentoija" niin toivottavasti asia valkenee!
    Kommentin kirjoittaja mainitsi eilen mainiosta kansakoulun opettajastaan Akselista 40-luvun lopulta, pienenä korjauksena; Akseli ei puhunut Balkanin kriisistä vaan Balkanin ruutitynnyristä.

    VastaaPoista
  24. Timo Kallinen kirjoitti kuitenkin kritiikkinsä nimellään, eikä puskista. Arvostan sitä, vaikka en pidäkään kommentin tyylilajista. Kisälli saa arvostela mestarin työn jälkeä, mutta silloin on parasta olla oikeassa - eikä sekään välttämättä riitä. Niin se vain menee. Olisi ollut kiintoisaa kuulla, mikä "roiskaisu" kalahti Kalliseen.

    En mielelläni vetoa yliopistollisten tutkintojeni tai tehtävieni suomaan auktoriteettiin (ettekö tiedä kuka minä olen...) jos tarkoituksena on keskustella jostakin asiasta, sillä kukaan ei ole oikeassa tai väärässä sen vuoksi, että on sattunut työskentelemään yliopistolla.

    Mielestäni roiskimisen välttäminen on johtanut historiankirjoituksen tarttumaan turvallisiin, pieniin aihepiireihin. No, onhan meillä Kuisma, Mirkka Lappalainen ja Siltala, mutta noin yleensä... Kannatan ehdottomasti kaikenlaista roiskimista!

    VastaaPoista
  25. Norjan sodanjälkeisestä pyykinpesusta:

    http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=10&t=3472

    VastaaPoista
  26. "Isä Camillosta on jäänyt mieleen kahden uskonnon, katolisuuden ja kommunismin rauhanomainen rinnaikkaiselo Italiassa."
    Pormestari, kommunisti Peppone oli pesunkestävä eurokommunisti, 30 vuotta aikaansa edellä.

    VastaaPoista
  27. Mun mielestä roiskaisut syövät tilaa analyyttisyydeltä: joku n. n. oli tätä ja tuota, ykskantaan,
    vaikka oikeasti pirukaan ei ottaisi selvää, mitä tämä joku tyyppi historiassa ehkä on ollut. Jos kuva syntyy, löytyy vielä viite, joka huonosti sopii siihen profiiliin.

    VastaaPoista