Entä jos Timo Soini on oikeassa?
Tämä ei ole poliittinen blogi enkä ole poliittinen kirjoittaja. Kopioin talteeni Ranskan voimassa olevan tekijänoikeuslain ja yritän ymmärtää HADOPI- säännösten merkityksen.
”Hadopi” on lyhenne. Se tarkoittaa vuonna 2009 annettua lakia internetissä harjoitetun luovan toiminnan tulosten levittämisestä ja suojelemisesta. En toistaiseksi ymmärrä lain nimikettäkään. Siitä olen selvillä, että Ranskan perustuslakituomioistuin totesi kertaalleen koko lain perustuslain vastaiseksi. Se rajoitti sananvapautta. Sitten sitä on muunneltu ja kursittu ja nyt en saa selvää, mikä on voimassa ja mikä ei. Tekstiä on lähes 400 sivua. Toissavuotisessa versiossa, jota olen käyttänyt tähän asti oli 60 sivua.
Ranskan tekijänoikeuden edunvalvontajärjestöt ovat ajaneet hanketta kuin käärmettä pyssyyn. Väitetään että lobbarit ovat olleet hyvin vahvoja, ja presidentti Sarkozy on tiukasti lain takana.
No Ranskan laki ei kiinnosta Suomessa juuri ketään. Laki on kuitenkin syntynyt EU-direktiivien johdosta, ja ainakin Englanti on sangen pitkällä samalla tiellä. Me tulemme sitten perässä.
Alan epäillä, että itsekin vaalimani käsitys, jonka mukaan internetiä ja sosiaalista mediaa ei voi sensuroida tehokkaasti, on osoittautumassa aivan vääräksi. Muutkin kuin Kiina ovat tehneet sen jo, ja jos olen ymmärtänyt oikein, nyt Ranskan voimassa oleva laki antaa jollekulle – toivoakseni viranomaisella ja operaattorille – luvan panna piuhat poikki eli katkaista internet-yhteyden, jos niitä käyttäen on rikottu toisten tekijänoikeuksia laissa luultavasti kerrotuin tavoin.
Melkein uskallan sanoa, että koko sähköinen viestintä on siis alistettu kansainvälisen ja kansallisen viihdeteollisuuden mielen mukaiseksi. Itse olen pitänyt verkkoa arvokkaana muun muassa siksi, että sieltä saa vaivattomasti (todellisuudessa aikamoisella vaivalla) Ranskan ehkä voimassa olevan lain tekstin ja lisäksi Heinrich Heinen runoja.
On siellä muutakin mukavaa. Niin kuin Facebook. Ja The Royal Societyn runsaat, laajasti ilmaiset verkkosivut. Viimeksi tutkin osasta ”Philosophical Transactions” selvityksen vedystä tulevaisuuden energialähteenä. Aihe on niin kiperä, etten luota lehtiartikkeleihin. Erittäin kiinnostava oli myös ” Data sharing, small science and institutional repositories” eli tutkimus aiheesta e-Research.
Timo Soinin EU-näyt tuntuisivat olevan peräisin Ilmestyskirjasta. Mutta historiallisen tiedon mukaan on täysin mahdollista, että organisaatiolle tulee vastaan ”tipping point”, kuten Neuvostoliitolle tuli. Taakka liikkuu, vaikka rinne on jyrkkä ja voimat vähenevät. Sitten saavutetaan kriittinen piste (katso aiheesta yksityiskohtaisesti Philip Ball, Critical Mass: How One Thing Leads to Another (2004), ISBN 0-434-01135-5 ). Parhaita jokamiehen tiedekirjoja.
Kriittisen pisteen jälkeen tapahtuu jotain uskomatonta. Kirjoitin äsken ”taakka”, koska ajattelin Sisyfoksen myyttiä. Kirjoittaisin tuon myytin uusiksi siten, että rinne päättyy terävään huippuun ja onneton kohtalon orja työntää taakan joka kerta senttimetrin liian pitkälle, jolloin se lipsahtaa huipun yli ja kierii hirvittävästi kolisten toista rinnettä alas.
Tällaista voi tapahtua valtioille, yhtiölle ja organisaatioille ja on usein tapahtunut.
Esitän siis pelkoni, että vaikka EU ei ole minulle pahan tyyssija, vaan päinvastoin Suomeakin suuresti hyödyttänyt järjestelmä, se voi olla pelottavassa vaiheessa. Riippusillan suurimman mahdollisen pituuden määrään muun ohella se, paljonko silta jaksaa kantaa omaa painoaan eli kantta ja kaapeleita.
Silloin voisi olla, että hallituskriisimme syy ei ole Soini ja hänen puolueensa, vaan EU. Oma parlamentaarinen demokratiamme ei toimisi EU:n tavallaan ei-parlamentaarisen rakenteen kanssa. Ja repeämä alkaisi juuri tietoverkkojen mullistamasta talousjärjestelmästä. Silloin seuraava potilas olisi Yhdysvallat. Kliffaa, hei?
EU:n laajentuessa olen arvellut, että päivä päivältä ollaan lähempänä tilannetta, jolloin yhteisö menettää merkityksensä tai "kaatuu" päätöksenteon mahdottomuuteen. Tätä eivät tietenkään järjestelmässä mukana olevat myönnä niin kuin eivät asianomaiset myöntäneet sosialistimaiden romahdustakaan ennen kuin se oli tapahtunut.
VastaaPoistaTalouden takapirut ovat viime vuosina tehneet vahvasti työtä, että yhteisö jatkaisi kriisimaiden kulissien pönkittämistä. Jossain vaiheessa vain rahat ovat loppu, tietysti maksuhalut saattavat loppua jo sitä ennen. Oireita on näkyvissä.
Canterburyn arkkipiispa parjaa brittien oikeistohallitusta
VastaaPoistapolitiikasta, jonka puolesta kukaan ei äänestänyt. Hän
kirjoittaa ikävänä ilmiönä ruohonjuuritason aloitteelisuuden
kuihtumisesta. Paikallinen yhteenkuuluvuus pitäjäläisten
kesken kuuluu ravistuneen. Vuosikymmenien mittaan
kulttuurinen elonpiiri on särötetty irrallisiksi saarekkeiksi
ihmisten eristyä yhteistunnosta ja yhdessä tavoittelusta.
Päärabbi puoletaan vastaa että kyllä yhteistuntoa yhäkin löytyy. Hän asettaa argumenttinsa vieläpä euklidis-
maanmittariliseen päättelyjonoon,näin sanoen: Se on
uskonto.Kirkot ja synagokat kokoavat ihmisiä keskinäisen
vastuunkannon merkeissä. Yhteiselle alttarille kerääntyvät
ihmiset muodostavat paremman naapuruston ja pitäjäläisyyden. Tästä loihtiutuu altruismia ja
lähimmäismielisyys vie pois egoismista ja mielet
ja asiat kääntyvät yhteisen hyvän ajamiseksi käytännöiksi.
Englannin lehdet näistä tänään 9.6. kirjoittelevat.Hesarista
näen että 50 vuotta sitten Kentin herttuattareksi vihittiin
"kultatukkainen" ylimysneito. Kultatukka on koodikieltä ja
tarkoittaa saarivaltion skandinaavisperäiseen (v.1066)
yläluokkaan syntymistä.
Englannissa varjohallitusneuvotteluja ei käydä säätytalolla vaan Ritarihuoneella. Viimeisimpiä hallitusohjelmia oli
varjopankkiasetusten anto. Se tarkoitti ja arjeksi tuotti,että
velkasaaminen on paitsi arvopaperi, myös maksuväline,
raha. Velat siis silpottiin setelinkokoisiksi ja näillä ostetiin
korkorahastoista ja eläkevarmoista juoksevaa maksuvirtaa. Sijalle eli sijoitukseksi annettiin näitä vanhojen velkojen palasia. Uudella rahalla yksityistettiin
valtionyhtiöt, muut Elisat ja poohjalaasten jokisähköt.
Hela hoito, nationalistis-sosiaalidemokraattinen rakennustyö, nakuttaa nyt perinnerikkaiden plus nykyagettienssa hyväksi.
Timo Soini puhuu kiristämisestä. Canterburyn arkkipiispa on kauhuissaan ja rabbi kokee puhua logiikkaa jos edes
se olisi katu-uskottavaa.
Jukka Sjöstedt
Historiassamme on tähän mennessä ollut kolme vaihetta, jolloin palamentarismi ei ole toiminut alkuunkaan: 1930-luvun alku, toinen maailmansota ja Fagerholmin hallituksen jälkeinen kausi. Kunakin näistä ajoista parlamentarismin toimintaa on estänyt ulkoparlamentaarinen tekijä.
VastaaPoista1930-luvulla Svinhufvudin kaudella demarit eivät päässeet hallitukseen, kun presidentti ei halunnut. Toisen maailmansodan aikana hallitus oli käytännössä toimitusministeristö. Fagerholmin hallituksen jälkeen kokoomus oli "yleisistä syistä" johtuen paitsiossa.
Nyt persuja pitää poissa hallituksesta se, että heidän ottamisensa hallitukseen vaarantaisi maamme suhteet EU:hun. Ei tämä tilanne eroa 1960-luvun alusta oikein mitenkään.
Vähemmistöhallitus voisi olla hyvä ratkaisu. Kestää minkä kestää, kaatuu kun kaatuu.
Hominem ad argumentum, olemmeko ampuneet viestin sen tuojan vastemielisyyden vuoksi?
VastaaPoistaVoiko sinulle lähettää sähköpostia? Jos voi, niin mihin osoitteeseen?
VastaaPoistaterv.
Hannu Lehto
Vantaa
ps. ei liity mitenkään tämän päivän kirjoitukseesi
Nämä ongelmat olivat jo toteutua 2008 Lehman Brothersin ansiosta. Ottaen huomioon, miten paljon kriisejä on senkin jälkeen koettu (esim. Japanin tsunami) on lähestulkoon hämmästyttävää, että mitään ei ole vielä tapahtunut.
VastaaPoistaSosioekonomisen teorian mukaan (Prechter, Elliot) tosiasiat seuraavat kuitenkin tunnetilaa eikä päinvastoin. Persut ovat epämääräisen ahdistuneen tunnetilan ilmaus, jota ihmiset kokevat epävarman tulevaisuuden edessä.
Töihin polkiessani mietin tätä hallituksen muodostamista ja ennen kaikkea hallitusohjelmaa, johon kaiken järjen mukaan pitäisi olla tulossa asioita, jotka edistävät sellaisen uudenlaisen ja -henkisen yritystoiminnan syntymistä, joka toimii tässä digitaalisuuteen yhä enemmän liukenevassa maailmassa. Vapaasta yritystoiminnasta puhuttaessa taustalla kummittelee usein julkilausumattomana oletuksena Amerikan Yhdysvaltojen tapa pitää sitä ylivoimaisesti parhaana järjestelmänä järjestää asioita ja niiden tapahtumista. En vaan missään ole kuullut tai nähnyt selitystä sille milloin, miksi ja miten vapaa yritystoiminta tuli niin keskeiseksi osaksi Yhdysvaltoja. Tämä tieto voisi auttaa ymmärtämään sitä, että onko meillä minkälaista käyttöä heidän eetokselleen vapaan yritystoiminnan kaikinpuolisesta siunauksellisuudesta.
VastaaPoistaEu:lla on pahoja kasvukipuja, mutta se tuntuu ainoalta mahdollisuudelta Euroopalle nykymaailmassa. Jopa Euroopan yhdysvallat olisi hyvä ratkaisu.
VastaaPoistaKun palasimme 80-luvun lopulla yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen Pohjois-Amerikasta Suomeen, tunsimme palaavamme nimenomaan Eurooppaan. Pelkkä Suomi tuntui edelleen liian suljetulta paikalta, liian rasistiselta, liian jähmeältä, liian suomettuneelta. Suomi onkin siirtynyt yllättävän hitaasti länsimaiseen demokraattiseen avoimuuteen.
Siksi Internet tuntui vielä joitakin vuosia sitten todelliselta Utopialta, vapauden, veljeyden/sisaruuden ja tasa-arrvon paratiisilta. Mutta melko pian saattoi havaita, että ihmisluonto on sellainen, että vapaus muuttuu hetkessä väkivallaksi ja anarkiaksi.
Jotta vapaus toimisi, ihmiset täytyisi kasvattaa lapsesta asti vapauden hengessä, mutta opettaen, että toisia ei saa vahingoittaa, ketäään ei saa kiusata.
EU:n ja Internetin perimmäinen kriiisin syy on ihminen itse.
Sorry jäi sähköposti pois edellisestä kommentista,
VastaaPoistahannu.lehto@mbnet.fi
/hannu lehto
JK: "...että hallituskriisimme syy ei ole Soini ja hänen puolueensa, vaan EU..."
VastaaPoistaKuinka hallituskriisimme syy voisi olla Soini ja persut, sillä hehän saivat alle 20 % äänistä? Kyllä reilulla 80 %:lla pitäisi pystyä hallitus muodostamaan kepeästi.
Sikäli syy on Soinissa, että kaikki muutkin puoluejohtajat pelkäävät hänen olevan oikeassa ja Kreikan velkasaneerauksessa ennen syksyä.
"Vastuullinen" puolue ei kuitenkaan voi tehdä muuta kuin räätäli Halme Pohjantähdessä: porukan mukana pitää pysyä silloinkin kun sen epäilee tekevän tyhmyyksiä.
Kaikki muistamme miten Halmeelle ja porukalle kävi.
(Tuo ei ole ennustus, vaan esimerkki siitä kuinka helppo tällaisia vertauskuvallisia näkyjä on loihtia. Riippusilta tai sorakuoppa, vertaus on vertaus ja tulevaisuuden ennustamien edelleen vaikeaa.)
Taistelua tekijänoikeuksista internetissä voisi hyvällä syyllä verrata maailmalla vellovaan huumesotaan.
VastaaPoistaJa kuvata yhdellä sanalla: Toivotonta taistelua puolin ja toisin. (tulipas monta sanaa, hups)
Huumeviljelijät kuin artistit ja tekijät. Huumekauppiaat kuin "ilkeät mediamogolit".
Huumekäyttäjät voitolla ja häviöllä. Hävinneiltä piuhat poikki, eli katkaisuhoitoon.
Ja taas seurataan rahaa. Ketkä keräävät voitot huumekaupasta? Huumekauppiaat, valtiot ja pankit. Pienet poloiset välittäjät saavat kovia vankeustuomioita ja mahdottomia korvauksia maksettavakseen.
Mutta onhan sitä teostovapaata musiikkihuumetta olemassa. Lähdenkin keräämään kärpässieniä, josko saisi pienen pöllyn. Ai niin, eihän ne vielä kasva, joten lataankin pari musiikkiteosta torrenteilta illan puhteeksi.
Pelkään, että kunnioitettu blogistimme on oikeilla jäljillä taas kerran.
VastaaPoistaMutta onko enää mitään tehtävissä ? Joko point of no return on ylitetty ?
Jos on, on turvauduttava Lauri Viidan sitaattiin siitä, mitä ohjeita lääkäri antoi:
"Syökää, juokaa, naikaa,
on vielä hetki aikaa."
OLISKO VAARA TEORIA?
VastaaPoistaEipa taida tuo kriittisen pisteen teoria oikein sopia EU:hun. EU jutuissa on niin monia varaventtiileita, joitten vuoksi ei rajahdysta paase syntymaan. Finanssisektori alkaa reagoida jo epailysten pohjalta. Eli jos EU:n mahdottomuutta aletaan todella epailla, niin euroa viedaan ja lujaa. Poliitikoilla on omat kotkotuksensa, jotka laskee paineita. Nytkin saksalaiset ja kuulemma suomalainen Soinin sakki laskee paineita ulos, paukuttaen paatansa sinallaan jarkevien ja menneisyydessa testattujen ECB:n menetelmien hylkaamiseksi.
--Lienee oivallista nain!
Ad pa: - katsokaa nyt näitä. Epäilen että tämä on todella kovan luokan blogi, kommenttien ansiosta. Keskustelua, järkeviä mielipiteitä, paneutuneisuutta.
VastaaPoistaHattu päästä!
Joko nyt jo sinäkin alat, Jukkis!
VastaaPoista"You're a wonderful audience, I love you!" - näin helmeilevät aina ne iltapuhteen stand-upparit, kenties mobin tukevasti palkkaamana Las Vegasin yökerhoissa kuin Elvis tai Old Blue Eyes konsanaan, mutta notkea brown nose on aina kuitenkin vaaran merkki.
Ano: "... on turvauduttava Lauri Viidan sitaattiin siitä, mitä ohjeita lääkäri antoi: "Syökää, juokaa, naikaa, on vielä hetki aikaa.""
VastaaPoistaÄläpäs Jukka vielä kehu, sillä tässä kohtaa me kulturellit runopojat kohottelemme kulmiamme.
Viita ei elämän kuuna päivä kirjoittaisi mitään noin vulgaaria.
Sen sijaan Helismaan Repen kerrotaan tokaisseen lääkärissä syövän takia käytyään ja kaverien kysellessä mitä lääkäri sanoi: "Syökää, juokaa, naikaa. Vuosi aikaa."
(Olihan tämä Koivusalon filmissäkin, mutta olin kuullut sen jo aiemmin.)
(Toinen suuri erehdys on se ns. Eino Leinon juomalaulu. Se kun on Heikki Asunnan kirjoittama.)
Zacharias Sundströmin väitöskirja: oikeuslaitos suosii tutkitusti valtiota.
VastaaPoistahttp://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuutiset/?oid=20110678665
Suomalaisen valtiososialismin syvin olemus kristallisoituu poliittiselle järjestelmälle alistetusta tuomioistuinlaitoksesta (vrt. Koiviston konklaavi) joka on luonut Suomeen ainutlaatuisen oikeusvaltiokäsitteen. Tälläistä ei liene toista EU:n jäsenvaltioiden joukossa? Kommentoiko arvoisa blogisti oikeusvaltion tilaa?
Miksi sdp kieltäytyi 10.6 hallitustunnustelijan vaihdosta ja pääministerin paikasta? Koska Kataisen syrjäyttäminen olisi tuonut PS:n taas hallitusneuvotteluihin. EU-asioissa Sdp ei ole niin dogmaattisen jyrkkä kuin kokoomus, joten hallituspohja spd-ps-kepu olisi täysin mahdollinen.
VastaaPoistaMutta eliitti haluaa PS:n oppositioon.
Jyrki Katainen ei kertonut kaikkea 10.6: hän olisi sallinut PS:lle vain kaksi äänestystä hallituksen linjaa vastaan, mitä hän ei kertonut tv:ssä. Valheen toistivat kaikki tv-uutiset ja totuus löytyy vain Jussi Niinistön blogista.
Halonen ja Lipponen painostavat sdp:tä, ja näitä ohjaa ruotsalainen rahavalta.
9.5.2011 tv-uutisissa Lipponen haukkui perussuomalaiset, varmaankin tarkoituksena sysätä nämä oppositioon.
http://www.thoughts.com/aabee/ps