Sivun näyttöjä yhteensä

1. lokakuuta 2010

Sairaita miehiä?




Kirjoitin kerran, että luultavasti Matti Vanhanen on hallituksen älykkäin henkilö. Kommentoijien vastaanotto oli tyrmistynyt.  Jäin siinä vaiheessa odottamaan. Tänään entinen pääministeri oli perustuslakivaliokunnan kuultavana. Ainakin tiedotusvälineissä hänen aikaisemmin esittämänsä selitys erehdyksestä oli kadonnut johonkin. Selitys oli ollut seikkaperäinen.

Puoluevirkailija Mikael Jungner on julkaissut kirjan teoistaan ja toiminnastaan. Sen sisällöstä on kerrottu lehdissä.

Tämän vuoksi hetki tuntuu sopivalta jatkaa kirjoittelua ja keskustelua aiheesta. Olin kiinnostunut selvittämään, liittävätkö lukijat automaattisesti älykkyyteen muitakin myönteisiä ominaisuuksia. Kyllä näin näytti olevan.

Mestaririkollinen voi olla myös todellisuudessa huimaavan älykäs. Olen tavannut yhden sellaisen. Ei kai heitä vankiloissa ole kaikkiaankaan monta. Hirmuvaltias saattaa olla älynlahjoiltaan ylivertainen. Esimerkkejä löytyy paljon miettimättä.

Mielessäni oli silloin ja on nyt niin sanottu narsistinen persoonallisuusvaurio, ja käytän termiä tieteellisessä merkityksessä enkä puhekielen suosittuna haukkumasanana. Tiede myöntää, että ilmiö on hämmentävän vaikea, eikä siitä oikeastaan tiedetä kovin paljon. Joka tapauksessa vakavimmin narsistiset henkilöt ovat niitä samoja, joita nimitettiin vuosikymmen tai kaksi sitten psykopaateiksi.

Määritteleviä piirteitä ovat kyvyttömyys ymmärtää toisten tunteita, toisten ihmisten näkeminen pelkästään omien mielihyväpyrkimysten välikappaleina ja hauraan, kehittymättä jääneen itsetunnon aiheuttama kyltymätön kiitoksen tai muun palkitsemisen tarve, kyvyttömyys myöntää erehtymistään tai väärässä olemista ja arvostelun kokeminen loukkauksena myös joutavissa asioissa.

Tämä oireyhtymä on omiaan aiheuttamaan suurta kärsimystä muille ihmisille. Narsisti itse saattaa voida omasta mielestään oikein hyvin.

Kaikessa ystävyydessä: kun nykyinen muoti suosii narsistisia piirteitä, olisiko niin, että järjestelmämme on haavoittuva. Mitä tapahtuisi, jos kävisi ilmi, että Vanhanen ja Jungner, Väyrystä tässä yhteydessä mainitsematta, ovat vaarallisia psykopaatteja?

Narsisti voi olla tavattoman älykäs. Hän tarvitsee tuota luonnonlahjaa hurmatakseen ihmisiä, ja hän hurmaa ihmisiä saadakseen alistetuksi heidät valtaansa. Jungner on hurmaava. Olen tavannut hänet. Siinä vasta mies! Vanhanen ei ole hurmaava. Monien mielestä hän vaikuttaa ihmisenä jotenkin keskenkasvuiselta. Hänen ilmehtimisensä tuo mieleen opettajanhuoneeseen kutsutun koulupojan, sellaisen joka on kasvanut vain pituutta.

Arkikieli nimittelee joskus narsisteiksi ihmisiä, jotka ovat suuna ja päänä, pyrkivät seurueen keskipisteiksi. Nähdäkseni sellainen on normaalia käyttäytymistä. Ihminen  ja monet eläimet tuntee mielihyvää lajitoverien osoittamasta hyväksymisestä. Sitä tavoitellaan.

Tuo ei sisällä ylivallan osoittamista hinnalla millä hyvänsä eikä ihmisten alistamista. Joku nyt voi tykätä huonoa, kun ei saa suunvuoroa.

Jungnerin yhteydessä hämmästelen hänen koulupoikamaisia kertomuksiaan naishaaveistaan, sitä että hän ilmoittaa asian kummallisuutta itse kuulematta joutuneensa tunteidensa vietäväksi (rakastuneensa), kun olisi pitänyt hoitaa asioita Ylessä ja käydä taistelua päättäjiin kuuluneita tunnettuja kelmejä vastaan. Varmaan hän puhuu totta! Hänen demarina julistamansa rakkauden evankeliumi vaikuttaa falskilta. Jungner esittää itse episodin, joka on suoraan psykologian oppikirjasta – narsisti vyöryttää esimerkiksi työhönottohaastattelussa huimia visioita, vaikka työhön ottaja on tietenkin kiinnostunut saavutuksista eli jo tehdyn työn jäljestä.

Jopa Aku Ankka osaa sanoa:” Olin varmaan juonut sinä päivänä liikaa limonadia.” (”Vuoden kylmin päivä Karhujärvellä.”) Vanhanen ei osaa, siis myöntää virhettä.

Narsisti on kuin jääkiekkoilija, jolle on tärkeämpää taklata kuin tehdä maali. Eikö sellaisia ihmisiä ole syytä kaihtaa, varsinkin joukkuepeleissä?

43 kommenttia:

  1. Jokainen egoisti kokee olevansa jotenkin aivan outo ja erikoinen ihminen; minän erillisyyden kokemuksen, sinänsä tarpeellisen, pakollinen lisä joka voi kasvaa koomisiin mittoihin, vars. jos minäkeskisyys noin korreloi moukkamaisen luonteen ja tosi asiallisen lahjojen keskinkertaisuuden kanssa.

    VastaaPoista
  2. Kaikessa perää.
    Erään teorian mukaan esim. mania on peitettyä masennusta. Kas kun aina rajun psykoosin päälle sulle tulee häpeä.
    Toisaalta esim. pedofiili/pedofiiliryhmät voi kärsiä masennuksesta. Kun ei ymmärretä.

    Oikein osuva repliikki Jungnerista. Demarit on kyllä metsässä puoluesihteerinsä kanssa. Hävettää ja Katastrofi.

    kuinkakahan vaatetuksella voisi parantaa/loimentaa persoonallisuuttaan. Tietääkö kukaan?

    VastaaPoista
  3. Hieno ja ytimeen menenevä luonnehdinta narsismista. Miksikö "hieno ja ytimeen mennyt"? Siksi, että lähipiiristäni löytyy henkilö, joka täyttää juuri kuvatut "mitat"!

    Narsistinen luonnehäiriö - "vaurio"(oinen) henkilö ei tunne empatiaa. On aina ja kaikessa oikeassa, ei koskaan väärässä, eikä tunnusta ja myönnä tehneensä missään asiassa virheita. Hän pyrkii joukossa olemaan ns. "päätähti" ja hakee huomiota, tahtoo olla kaiken keskipisteenä ja jos joku erehtyy avaamaan suunsa hänen seurueessa ja kyseenalaistaa hänen katsantokannan, niin kuuluu "turpa kiinni"!

    Narsisti on taitava manipuloitsija ja haluaa hallita kaikkea tilannetta (nyt) ja ennakoi tulevaa manipuloiden ihmisiä ja kokoaika miettii kuka on "häntä vastaan" ja analysoi ihmisiä. Narsisi on pilkuntarkka ja pukeutuu yleensä viimeisenpäälle, kun olisi "hautajaisiin menossa".

    Hyvänä esimerkkinä vielä, kun narsisti on täydellisyyden tavoittelija, niin jos "hyttynen tai kärpänen kakkii seinälle", niin narsisti haluaa maalata koko seinän heti uudestaan ja kokee tuskaa tuosta parsinneulan kokoisesta mikropienestä mustasta läntistä..

    VastaaPoista
  4. Voidaanko kasvatuksella vaikuttaa narsistisen luonnehäiriön kehitykseen? Tarkoitan siis sen estämiseen tai vaimentamiseen. Eli voiko empatiaa takoa kalloon kasvatuksella?

    VastaaPoista
  5. Poliitikoista esimerkiksi Ben vaikuttaa alykkaalta ja idearikkaalta kun taas Kimmo S. ei tunnu mitenkaan erityisen alykkaalta, vaan lahinna lukeneelta soessoelta; ehka vaikkapa kuuden allan ylioppilas. Mari K. vaikuttaa alykkaalta, tulee ihan omia kommentteja, kun taas Paula K. tuntuu hiukan tyhmalta sossottajalta (taas kuuden allan henkilo).

    VastaaPoista
  6. Kohdenna jiipee vaatetusta koskeva kysymyksesi filosofi Esa Saariselle (nimi muutettu).

    VastaaPoista
  7. http://www.eskimo.com/~miyaguch/grady/nazi.html

    n 1945, an army psychologist named G.M. Gilbert, was allowed to examine the Nazi leaders who were tried at Nuremberg for war crimes. Among other tests, a German version of the Wechsler-Bellevue was administered. Here are the results:

    1 Hjalmar Schacht 143
    2 Arthur Seyss-Inquart 141
    3 Hermann Goering 138
    4 Karl Doenitz 138
    5 Franz von Papen 134
    6 Eric Raeder 134
    7 Dr. Hans Frank 130
    8 Hans Fritsche 130
    9 Baldur von Schirach 130
    10 Joachim von Ribbentrop 129
    11 Wilhelm Keitel 129
    12 Albert Speer 128
    13 Alfred Jodl 127
    14 Alfred Rosenberg 127
    15 Constantin von Neurath 125
    16 Walther Funk 124
    17 Wilhelm Frick 124
    18 Rudolf Hess 120
    19 Fritz Sauckel 118
    20 Ernst Kaltenbrunner 113
    21 Julius Streicher 106

    VastaaPoista
  8. Jukka kirjoitti:"Mielessäni oli silloin ja on nyt niin sanottu narsistinen persoonallisuusvaurio, ja käytän termiä tieteellisessä merkityksessä enkä puhekielen suosittuna haukkumasanana. Tiede myöntää, että ilmiö on hämmentävän vaikea, eikä siitä oikeastaan tiedetä kovin paljon. Joka tapauksessa vakavimmin narsistiset henkilöt ovat niitä samoja, joita nimitettiin vuosikymmen tai kaksi sitten psykopaateiksi."

    Tarkkaan ottaen kyseessä oleva termi on "Narsistinen persoonallisuushäiriö" (engl. "Narcissistic personality disorder", ICD-10 luokituksessa numero F60.8). Tätä ei pidä sotkea termiin "Epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö" (tai "antisosiaalinen p.h.", engl. "Antisocial personality disorder", ICD-10 luokituksessa numero F60.2), jota usein kutsutaan psykopatiaksi.

    Näillä ilmiöillä on yhtäläisyyksiä, mutta ne voi kukin selvittää vaikkapa wikipediasta.

    VastaaPoista
  9. Huomenta Kemppinen!
    Olipa taas kiva lukea ... myöskin edellinen, siis Sielun messu, oli mukana aloittelemassa uutta päivää.
    Hyvä, Kemppinen! ja Un grande abbraccio :-)
    Enneli

    VastaaPoista
  10. errata corrige: ei Sielun messu, vaan Svengaava messu.
    :-)
    Enneli

    VastaaPoista
  11. Vanhas Masan tragedia alkoi kun hän vuoden 2007 eduskuntavaalien suorassa vaalivalvojaisohjelmassa, vaalitappiom uhatessa, äkkäsi olevansa suurimman puolueen puheenjohtaja. Äärimmäisestä synkkyyden maailmassa näkyi valon pilkahdus. Sama "valo" kajasti hänen katseessaan, pidäkkeetön sisäinen riemu.

    Sama "riemu" kumpusi pidäkkeettömästi Asem-huippukokouksen yhteydessä. Masa rupesi isännän elkein antamaan Euroopan johtajille toimintaohjeita Napoleonin "Minä vien teidät maailman viljavimmille tasangoille" -eetoksella.

    Sisäinen "pikkupoika" nykäisee etupulpetin tyttöä letistä mairea hymy huulillaan; En se minä ollut!???

    JR50

    VastaaPoista
  12. Ad Omnia: - lähde: Liisa Keltikangas-Järvinen.

    Uuden lisäksi viime vuosien kirjat ovat myynnissä.
    Uusi "Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot" on merkkitapaus - alan professori kirjoittaa ymmärrettävästi ja selkeästi ja ilmaisten täsmällisesti, mikä perustuu tutkimukseen ja mikä ei.

    Palaan tähän kirjaan ja suosittelen sitä erittäin lämpimästi. Psykologiassa ja etenkin psykiatriassa monet "totuudet" ovat kaatuneet ja nykyiset tavat päästä käsiksi aivojen toimintaa ja hermoston välittäjäaineisiin ovat mullistaneeet käsityksiä.

    VastaaPoista
  13. Ad Korjaus: näin on. Yritin sanoa, ettei "psykopatia" ole enää tautiluokituksessa. Joissakin tapauksissa virallisetkin diagnoosit ovat vain semantiikkaa, mutta yksi syy niiden muuttumiseen on vakiintuneiden nimitysten muuttuminen yleiskielen kautta sävytetyiksi ja sitten haukkumasanoiksi.

    Kuinkahan moni luulee, että "depressio" tarkoittaa masennusta ja on jokin "omituinen" tai peräti luuloteltu ongelma. Siinäkin sanalla on kaksi tai useita merkityksiä. Kun olen onnettomuudeksi joutunut aika paljon tekemisiin näiden ansioiden kanssa, voi omasta puolestani maallikkona vakuuttaa, että "kliininen depressio" (ei tarkoita mitään, käytännössä kuitenkin johtaa Kelan korvaavuuspäätökseen) on tila, joka ei totisesti herätä epäilyjä. Ja lisäksi se luiskahtaa usein psykoosiksi.

    VastaaPoista
  14. Ad Anonyymi: narsismia (sanan varsinaisessa merkityksessä) ei voi parantaa, koska se on useimmissa tapauksissa juuri kehityshäiriöä. Jokainen vauva on ja sen kuuluu olla täydellinen narsista. Sosiaalistuminen alkaa sitten vuoden - puolentoista iässä ensin hitaasti syntyvänä käsityksenä siitä, että vauva ja äiti ovat eri henkilöitä, ja pian oivalluksena siitä, miten äitiä ja isää voi hallita mm. aggressiolla (itkemällä ja kiljumalla).

    Tätä moni ei usko, mutta 5 - 8 prosenttia ihmisistä, siis myös lapsista, on kohtalokkaasti oppinut hankkimaan nautintonsa kiusaamalla ja alistamalla muita ihmisiä. He ovat aidosti ja oikeasti "pahoja". Koska perinteinen psykodynaamine ajattelutapa oletti virheellisesti, että näin on, koska heille on tehty pahaa, asenteissa on paljon vikaa.

    VastaaPoista
  15. Ettäkö jo synnytysosastolla on "pahat" ja "hyvät" vauvat eroteltavissa, jos vain olisi mittari siihen olemassa?

    VastaaPoista
  16. K niin kuin kyökkipsykologi:
    " Ad Anonyymi: narsismia (sanan varsinaisessa merkityksessä) ei voi parantaa, koska se on useimmissa tapauksissa juuri kehityshäiriöä"

    Ei kenties kokonaan, mutta jo lapsuudessa voidaan opettaa, että toiset ihmiset otetaan huomioon näin ja noin. Noin jaamme metrilakun sisarusten kesken tasan...

    Nuo patologiaopit ovat vähän silleen ...
    Ylipäätään yleisnerot voisivat ottaa rauhallisemmin rakastamiensa kirjojen kanssa.

    VastaaPoista
  17. Työelämä suosii narsisteja, koska he usein tuovat kvartaalitalouden vaatimusten mukaisesti nopeita voittoja. Eräs työpsykologi kertoi, että hyvin vaikeassa työpaikan ilmapiirin korjausyrityksessä yhtiön hallituksen edustaja sanoi suoraan, että kun henkilö tekee hyvää tulosta mikään ei voi olla huonosti. Työntekijöiden vaihtuvuus, uupuminen ym. ongelmat siivottiin mato alle. Tällaiset tapaukset ovat suomalaisessa työelämässä jokapäiväisiä. Yllättävää kuitenkin on, että myös markkinatalouden ulkopuolella elävät kirkot, yliopistot ja sairaalat tarjoavat monille narsisteille upeita paikkoja häijyyn ja itsekeskeiseen vallankäyttöön. Jostain kumman syystä näiden narsistien annetaan rauhassa tuhota työympäristöt, joiden parantamiseen menee seuraajalla vuosia. Ja vaikka psykologiset testit ovat nykyisin hyvin yleisiä, niin siitä huolimatta nämä narsistit eivät jää edes niissä kiinni.

    VastaaPoista
  18. "Narsisti on kuin jääkiekkoilija, jolle on tärkeämpää taklata kuin tehdä maali. Eikö sellaisia ihmisiä ole syytä kaihtaa, varsinkin joukkuepeleissä?" Kemppinen hiihtää taasen hieman heikoilla jäillä. Kuulostaisiko: "Narsisti on kuin yliopiston tukihenkilö, jolle on tärkeämpää tuottaa tukipalveluja kuin tehdä omaa tutkimusta. Eikö sellaisia ihmisiä ole syytä kaihtaa, varsinkin yliopistomaailmassa?", yhtä uskottavalta? Narsistit majailevat yleensä siellä maalintekijäosastolla tai katsomossa.

    VastaaPoista
  19. Mitenkäs tässä vielä oikein tulee käymään?

    Joutuvatko älykäs Vanhanen ja kirjaviisas Jonkka vierekkäisiin selleihin miettimään tekojaan ja tekemättä jättämisiään?

    VastaaPoista
  20. Ad Pirkko A: valitettavasti näyttää siltä, että narsismissa on mukana perimää. Kuten yritän maallikkona selittää, narsismi kuuluu kehitykseen, mutta joillakin se osittain biologisista syistä (aivojen metabolismi - serotoniini + dopamiini) osoittautuu pysyväksi.

    Muutoinhan sekä kodin että koulun antaman kasvatuksen pitäisi olla mm. erinäisten käyttäytymispiirteiden karsimista, ja itse tervehdin ilolla juuri Keltikangas-Järvisen korostusta, että useimmat lapset tarvitsevat tiedon rajoista: pikkusiskoa ei kerta kaikkiaan saa lyödä vasaralla päähän.

    Se on sitten filosofointia, jonka otan omaan piikkiini, että myös aikuisten pitäisi ymmärtää rajansa, eikä ylimalkaan ketään saa lyödä vasaralla päähän.

    VastaaPoista
  21. Juuri näin!

    Pieni lapsi voi olla kuin itse perkele, kuten JK edellä kuvasti. Lapsi oppii varhaisessa vaiheessa manipuloimaan vanhempiaan kuvatulla tavalla ja mikäli ei vanhemmilla riitä voimavaroja ja auktoriteettia "lauman johtajana"-ksvatuksessa, niin peli on menetetty! Taudintila voimistuu ja sitä voi yrittää hallita, mikäli turvautuu ammattiapuun psykiatriaan ja alkaa pikkuhiljaa itse tunnustaa taudinkuvaa (kuvansa).

    Uskallan väittää, kuten kansanedustaja Veltto Virtanen aikoinaan oli heittänyt, että "eduskunnassa on 80% narsisteja", enpä epäile tuota, sillä he (narsistit) ovat luontaisia johtajia hyvässä ja pahassa.

    VastaaPoista
  22. Ad Anonyymi - jääkiekkoilijasta - olen käsittänyt asian niin, että ainakin hyökkääjä on jäällä tehdäkseen maaleja, ei taklatakseen taklaamisen ilosta. Tiedän, että hyökkäyskuvio edellyttää säännönmukaisesti koviakin otteita laukaisutilanteen rakentamiseksi. Mutta myös sinä tiedät, että on ylimmän sarjan pelaajia, jotka eivät koskaan pääse maaotteluun, koska he ovat liian usein nurkassa keihästämässä tai antamassa poikittaista maailmaa, kun maalin lähellä kaveri odottaisi syöttöä.

    Vastaavasti sanotaan, että liikkeenjohtajan tehtävä on toimia niin, että firma tienaa rahaa. Jos liikkeenjohtaja käyttää enimmän osan aikaansa oman mahtavuutensa osoittamiseen ja tyhöntekijöitten nöyryttämiseen, hän ei ole hyvä liikkeenjohtaja eikä sitä rahaakaan tule kunnolla.

    Ja kolmanneksi: tämä on mielestäni järkevä perustelu nyt toivottavasti väistymässä olevan armeijamaisen koulutuksen tehottomuudesta. Karjumisen ja hyppyyttäminen on ainakin Suomen armeijassa tehottomampaa kuin neuvominen ja näyttäminen.

    VastaaPoista
  23. Ad anonyymi :

    Kirkot , yliopistot ja sairaalat eivät elä markkinatalouden ulkopuolella .

    Päinvastoin.

    Valitettavasti.

    VastaaPoista
  24. Tiedän, JK, niin se on, en vain haluaisi uskoa, ainakaan joka päivä. Siksipä ihailen adoptiovanhempia, heillähän ei ole edes sisäpiiri- (selkäranka)tietoa tulevasta perheenjäsenestä.
    Mitä kummallisimmat asiat saattavat periytyä, onneksi sitä ei tiedä nuorena. Ja myöhemmin osaa keksiä peitetarinoita, ainakin omalla kohdallaan. Kunnes tulee armahdus, tavalla tai toisella.

    VastaaPoista
  25. Mika oikeus meilla on kauhistella ja sadatella narsisteja. Meita on moneen lahtoon ja miltei meista jokaisesta loytyy vakavampia 'vikoja' kuin keskiverto narsismi. Onko meilla oikeus vaatia toiselta ihmiselta empatiaa meita kohtaan ?? Mahtaako tassa olla kirjoittajien huono itsetunto ajamassa tata narsistien teilausta. Yhdella on yksi sairaus toisella toinen, kaikki kuitenkin lahtevat taalta vuorollaa!

    VastaaPoista
  26. Anonyymi kirjoitti: Tyoelama suorii narsisteja. Mistahan tama viisaus on peraisin?
    En usko tuollaiseen. En ole tuollaista kokenut, ja olen sentaan 'kaynyt' monessa putiikissa!

    Toisaalta olen tavannut naita ammattiruikuttajia, jotka keksivat jos jonkinlaisia nimia yritysten vastullisille johtohenkiloille. Varmaan helpottaa omaa
    tuskaa kun saa todeta nain 'julmasti'. Yhta hyvin vois kai todeta, etta 'kaikki yritysjohtajat ovat hulluja'. Ehka helpottais enemman! -- Joka tapauksessa kannattais ottaa laakkeet saannollisesti!

    VastaaPoista
  27. Eriävä, sanoi mustapukuinen mies, mielipideperjantaina, 01 lokakuuta, 2010

    Epäilen, että Vanhasen seikkaperäisen laati riippumaton juristi, ja Jungnerin mokaperäisen kirjoitti juristi riippumatossa so. hän itse. Osoittaa jälleen oikeaksi sanonnan, minkä vuoksi lakimiehen ei tule edustaa itseään: on hullu päämiehenä.

    VastaaPoista
  28. Mita on narsismi?

    Se on sita etta ottaa kielen (laajasti kasitettyna)
    toiseen tarkoituksen kuin realityn kuvaamiseen,
    ja tama tarkoitus on sellainen etta syo toisten realitya joka heille jopa automaattisena oletuksena kuuluisi...

    Esim mykkyyden voi ottaa tahan kayttoon.

    Narsisti voi siis olla mita persoonallisuustyypia hyvansa, olennaista on tuo kieli reality suhde.

    Tai oikeastaan lisattyna etta nakee todellisuuden elementit esim mainittu toisen "tunteet" apukeinoina hommailussaan.

    Tietysti kayra tai kayrasto on vivahteikkaan jatkuva.

    En ole lainkaan varma liittyyko narsismi ja aly yhteen. Siita ainakaan etta alyn kayton kohde vinksahtaa suurella mitalla
    ei voine paatella etta alli olisi suuri.

    Tietysti joitain tuloksia tulee alueilla joilla
    jarkea kaytetaan. Ne voi nayttaa "nerokkailta" jo
    silla perusteella jos ei kyseisella alueella itse paljon liiku.

    Jotenkin oletan etta reality on olemassa yhteisesti,
    muutenhan ei paljoo kannata puhella muiden kanssa.

    Sepa viela etta jos noin 2% on pahoja tapauksia
    ja konsentroituvat jakkaroille, niin riittaa
    selittamaan paapiirteissaan monen, ihmisen karsimykset tyoelamassa. Kai se sitten on totta.

    Ja viela: Joskus lienee olosuhteita etta on "kirveella toita".
    Silloin saatta toteuttaja nayttaa narsistilta vaikka ei sita olisi. Saattaa olla yle yksi esimerkki tarvepuolelta.

    VastaaPoista
  29. Mitä jos Matti ei ymmärrä tekevänsä väärin, vaan on hieman pipi, niin onko hän syyntakeeton?

    VastaaPoista
  30. JK/komm: ".. armeijamaisen koulutuksen tehottomuudesta. Karjumisen ja hyppyyttäminen on ainakin Suomen armeijassa tehottomampaa kuin neuvominen ja näyttäminen."

    Valmistuttuani 1969 menin alokkaaksi Lappeenrantaan. Moni asia otti päähän, kun ylen väsyneeksi ajettuna piti tehdä muutakin kuin pelkkää fyysisistä suoritusta. Kyllä sitä sodankuvaa etsittiin varhaiskeväällä sohjoisista ojien pohjista ja kouluttajat pyrkivät käyttämään ääntä, joka mahdollisesti kuuluisi myös sodan jylinän yli, mutta äkkiseltään näin jälkikäteenkään en voi puhua tehottomuudesta. Kun kunto oli palautunut 3½ km kuupperia, niin normaali menoltahan tuo hyppyyttäminen tuntui. En pysty edelleenkään kuvittelemaan, että taistelijoita voidaan tehdä kirjekurssien avulla. Toinen asia on tarviiko niitä yleensä tehdä.

    VastaaPoista
  31. Puhekielessä "älykäs" = "minua miellyttävällä tavalla fiksu".

    VastaaPoista
  32. Mutta voiko kansakunta/valtio kärsiä narsistisesta persoonallisuushäiriöstä? Kyllä voi.

    Miten olisi USA.
    Yli puolet amerikkalaisista uskoo Yhdysvaltojen olevan Jumalan erityisessä suojeluksessa.

    Ja mitä politiikan vaikuttajat sanovat:

    "“the greatest country that ever existed on the face of the earth.”
    “the greatest, most free nation the world has ever known.”

    Bush: “if we need to act, we will act, and we really don’t need United Nations approval to do so.”

    Vuonna 1991 neljäsataa siviiliä kuoli pommisuojaan kera USA:n ohjuksen.

    Powell totesi: “one downside of airpower”

    Schwarzkopf halusi “to look at the target list a little more closely.”

    Rice totesi: “We’ve made tactical errors, thousands of them, I’m sure”.

    Amerikkalaisten mielestä heillä on oikeus kaikkeen, myös pahaan. Jotenkin kaikuvat kommunismin ja natsismin askeleet...

    Onko kukaan koskaan nähnyt Mauri Pekkarista empaattisena?
    Entä Cai-Göran Alexander Stubb? Empaattinen?

    Olisiko ministereille ja valtion johdolle määrättävä pakolliset psykologiset testit? KYLLÄ.
    Kuinka moni pikkuinen suomalainen poliitikko haluaa uimahalleja, sisäurheilutaloja, musiikkitaloja... vaikka vanhuksilla ja lapsilla on paha olla.

    VastaaPoista
  33. JK:n narsismin esittely on kyllä kyökistä. Yksittäisistä käyttäytymisesimerkeistä jonkun päätteleminen narsistiksi siinä mielessä, että henkilö käsrsii narsistisesta persoonallisuushäiriöstä, on aika heppoista ja lähinnä typerää.

    Yhtä hyvin voisi "analysoida" että MJ on lähinnä ylivilkas ja yliavoin.

    VastaaPoista
  34. "Mika oikeus meilla on kauhistella ja sadatella narsisteja."
    Minä olen joutunut tekemään duunia narsistin kanssa. En minä häntä Sadattele, näin jälkeen päin - turhaahan se olisikin. Mutta ensi kerralla ammun ensin, ja vasta sitten alan Kauhistella.

    VastaaPoista
  35. Minun täytyy sanoa, että Jungnerista olen pikkuisen toista mieltä.

    Minusta Jungner ei ole miellyttävä ihminen.
    Tehokas, älykäs ja kiero, mutta ei miellyttävä.

    VastaaPoista
  36. Älykkyys ei ole mikään yksilöominaisuus, vaan pikemminkin "yksilön" (aineenvaihdunnan perusteella rajatun lauman pseudokappaleen) puolustuskeinonaan käyttämä tapa ajatella monen ihmisen aivoilla samaan aikaan, kun hänen ("yksilölliset") tuntemuksensa ja aistimuksensa on systemaattisesti aliarvioitu.
    En tiedä noista pukeutumisesta ja kasvatuksesta, mutta riittävä nussiminen nuoruusiässä voisi olla se keino, jolla meidät voisi pelastaa tuolta sairaudelta riittävän ajoissa.

    VastaaPoista
  37. JK: "Tätä moni ei usko, mutta 5 - 8 prosenttia ihmisistä, siis myös lapsista, on kohtalokkaasti oppinut hankkimaan nautintonsa kiusaamalla ja alistamalla muita ihmisiä. He ovat aidosti ja oikeasti "pahoja"."

    Ja tästähän seuraa looginen johtopäätös, että nämä 5-8 % vauvoista pitäisi... no, you know. Maailma olisi sen jälkeen parempi paikka?

    Jotenkin näin se päättely varmaan kulki Hitlerillä, Maolla ja Pol Potillakin.

    Muuten - maailman historian itsestään selvin narsisti taitaa olla Mao. Ainakin mikäli elämäkertaan on yhtään luottamista.

    VastaaPoista
  38. Monissa blokikirjoittelijoissakin näkyy selvästi narsismin piirteitä...

    VastaaPoista
  39. Suosittelen kaikille jotka haluavat oikeasti ymmärtää ihmisiä joilla on narsistinen persoonallisuushäiriö lukemaan Last Psychiatristin kirjoituksia. Kirjoitukset eivät kyllä taida olla ihan psykiatrian valtavirtaa. Perusidea on, että narsisti on henkilö jolta puuttuu "aito" identiteetti, joten hän omaksuu itselleen identiteetin jostain elokuvasta tai kirjasta.

    Tämä kirjoitus on hyvä intro narsismiin, vaikka otsikkona onkin toinen persoonallisuushäiriö, borderline, suomeksi epävakaa persoonallisuus. Tuota persoonallisuushäiriötä kuulemma esiintyy kun oma identiteetti on heikko.

    Kun epävakaa persoonallisuus tapaa narsistin, edellinen saa jälkimmäiseltä identiteetin statistina elokuvan tai kirjan statistina, jälkimmäinen puolestaan edellisestä ihailijan.

    VastaaPoista
  40. Ad Anonyymi: henkisesti tasapainoinen ja terve ihminen ei kirjoittele, varsinkaan blogia.

    Itse olen ajatellut ruveta ottamaan D-vitamiinia tämän sijaan.

    VastaaPoista
  41. "he ovat liian usein nurkassa keihästämässä tai antamassa poikittaista maailmaa, kun maalin lähellä kaveri odottaisi syöttöä."

    Jos kiekollinen pelaaja keihästää tai antaa poikittaista, vika ei ole narsismissa vaan pelaaja on muuten rikki.

    VastaaPoista
  42. Tavallinen pulliainen ei pääse mittailemaan Vanhasten älyä ex tempore, mutta epäsuorasti kyllä: Riitta Väisäsen Ruutuysissä/Ruutuässässä Vanhanen loisti älyllä ja tiedoillaan, niin teki muuten myös Irina Krohn.

    Onkohan Kemppisen tarkoittama mestaririkollinen "Volvo" Markkanen? Luemma oli matemaattis-kielellisiltä taidoiltaan muiden yläpuolella..

    MrrKAT

    VastaaPoista
  43. Mielenkiintoinen analyysi, jonka soisi saavan enemmän julkisuutta. Aihe vaan on sellainen, että jos puheena oleva henkilö sattuu olemaan a) narsisti b) juristi c) molempien yhdistelmä, niin monikaan ei uskalla asioista puhua ääneen.

    Narsistipoliitikko kyllä paljastuu vuosien kuluessa, kun hänelle antaa a) tarpeeksi valtaa b) runsaasti palstatilaa iltapäivälehdissä c) mahdollisuuden julkaista ajatuksiaan kirjassa.

    VastaaPoista