Sivun näyttöjä yhteensä

6. lokakuuta 2010

Ei asiaa


Minulla on tässä valmiina koko joukko blogiin postattavia pätkiä, joissa on silloin tällöin asiaakin.


Kun lukijat tuntuvat tyhmiltä, syy on aina kirjoittajan. ”Tuleen makaamaan” on kielikuva, eikä sillä tietenkään ratkaista mitään. Joskus tuo on tärkeä asia, joskus ei. Lisäksi repliikin esittää ”Tuntemattomassa” naapurikomppanian päällikkö Autio, ei kapteeni Kaarna.

Kielikuvien eli vertausten eli kuvajaisten kanssa saa varoa, ettei käy kuten Li Polle, Kiinan T’ang-kauden runoilijalle, joka yksimielisen katsannon mukaan on yksi kaikkien aikojen kymmenestä suurimmasta runoilijasta.

Legendan mukaan hän kuoli hukkumalla yritettyään juovuspäissään syleillä veneestä käsin kuun kuvajaista joella.

Meidän tutkijoiden perinteinen tapa on riidellä sanoista, ei asioista, toisin sanoen asioiden nimityksistä, ei asioista. Hyvää ”tutkimusta” tehdään paljon muuttamalla hieman nimityksiä. Puheeni ovat nostattaneet pahaa verta (kulunut kielikuva), kun esimerkiksi opetan, että etenkin analogiamenetelmäpatenttien tulkinnassa sovellettu ekvivalenssioppi on uudelleenmuotoilu (omformulering) laissa sata vuotta olleesta säännöstä, jonka mukaan keksinnön on poikettava aikaisemmin tunnetusta, jotta se voitaisiin patentoida.

Mielestäni keisari ei ole alasti. Keisarilla on harva se päivä uudet vaatteet, ja on hyvä muistaa, että vaatteiden alla keisari on aina alasti.

Sekä toissapäivänä että eilen opin uuden asian ja olen siitä kovin tyytyväinen. Ensin silmääni sattui kummallisesti otsikoitu amerikkalainen blogi. Olin näreissäni c-levyni täyttymisestä, käyttöjärjestelmää ja keskeisiä ajettavia ohjelmia kun ei parane ruveta siirtelemään muihin osioihin. Tuon kirjoituksen ohje oli: Tapa cache! Se oli niin hyvin perusteltu, että deletoin kiireesti Phtoshopin cachen, jonka koko läheni 100 gigaa. Tuo pirun Fotari, joka on yhtä vaikea oppia kuin kallis, toden totta tallentaa jokaisen Adobe Bridge tallettaa katsomisen jälkeen kuvat kässyyn. Lääke löytyy valikosta Edit – Preferences  (Ctrl+K).

”Matkalla välttää huonompikin ruoka”, kuten teekkarilehti mainosti Matkahuollon nimissä, kun ei ollut saanut maksettua mainosta lehteensä.

Eilen opin, ettei aina tarvitse ajaa Ruoholahteen Verkkokauppaan asti. Se on niin hyvä kauppa, että siellä lompakolle voi käydä pahasti. Kävin Gigantissa itkemässä, että television kaukosäädin on tehnyt itsemurhan. Vika varmaan ledissä. Hyväntuulinen ja palveluhenkinen nuori mies painoi nappia ja otti kapulasta kuvan kännykällä. Katsoin suu auki ja kokeilin heti perään samaa itse. Syystä tai toisesta kännykkäkuva näyttää ledin infrapunavalon, jota silmä ei erota.

Saman tekee tietysti jokainen digitaalikamera. Ei tarvitse edes ottaa kuvaa, vaan katsoa etsimestä.

Järkyttävä paljastus! Seuraavaksi juoksen taksin perässä ja otan selvää, miten uusimpien paremman hintaluokan autojen lukuisista pienistä lampuista koostuvat jarruvalot toistuvat valokuvassa.

Parikin kertaa joku tämän blogin kommentoija on kiroillut johtospagettia lattiallaan. Kaksi neuvoa. Eri laitteiden liitäntäjohdot pakastepussiin ja sisään lappu, jossa sitten lukee ”Puhelin, Nokia” tai ”Lumix”. Nippusiteiden sijasta johtojen paketoimiseen voi käyttää kaikista rautakaupoista löytyviä tarranauhoja. Ainakin Ikea myy muovikoreja, jotka on tarkoitus kiinnittää pöydän alapintaan johdoille ränniksi. Itse olen käyttänyt ruuvattavia koukkuja.

Vaikka uusi keinutuolini on konttorituolina todella oivallinen, otin kyllä huomioon, ettei ulkoisen, varmentavan kovalevyn joutuminen tuolin jalaksen alle siivoamisen yhteydessä tai muutenkaan ole hyvä ajatus. Eikä piipun.

Jutun kuvassa alkuperäinen Kennedyn – Hrusthovin kuuman linjan kaapeli, valokuvattuna Kirkkonummella tämän vuoden syyskuussa. Ei ole vitsi.

29 kommenttia:

  1. Onhan tuo asiasta keskusteleminen vaikeaa. Helposti luistetaan nimityksiin ja pilkunviilaukseen. Kyllahan Kemppisen blogikin osoittaa, etta yli 90% kommenteista on nippeleita! --Ei kai siinakaan mitaan pahaa ole!
    Usein tulee esiin ihan piristavia nippleita ja nimien vaantoja.

    VastaaPoista
  2. Ensin oli pc-superstore, alussa halpa ja lopuksi kaatuvan kallis. Miksi maksaa suomalaiselle vähittäiskauppiaalle, joka ostaa samalla hinnalla netistä kuin kuluttaja.

    VastaaPoista
  3. ADHD-lapsien huomio on nyt hetkellisesti saavutettu. Kerrotko meille lisää kuvasta? ;)

    VastaaPoista
  4. Jos tila alkaa käymään vähiin C-asemasta niin aivan mainio ohjelma on Easeus Partition Master jolla voi siirtää tyhjää tilaa toisesta asemasta toiseen. Todella helppo käyttää.

    C-asemasta ei todellakaan kannata alkaa poistelemaan saatika siirtelemään mitään tärkeää, muuten on kone äkkiä sekaisin. Sitä varten on nimenomaan kehitelty toi kyseinen ohjelma jolla voi lisätä kapasitettia asemaan. En ollut uskoa että joku on tollasenkin kehitellyt mutta kyllä se vain toimii.

    http://www.partition-tool.com/personal.htm

    VastaaPoista
  5. Ad Omnia: Ensimmäinen "kuuma linja" ("punainen puhelin") Washingtonin ja Moskovan välille tuli käyttöön päätöksellä 20.7.1963. Sitä kai käytettiin ensimmäisen kerran 1967 Israelin ja Egyptin Kuuden päivän sodan aikana. Linja tuli Kööpenhaminasta Tukholmaan ja sieltä Helsinkiin ja edelleen.

    Kysymyksessä oli duplex-yhteys, joka tietenkin on ajat sitten korvattu ensin uudemmilla implementaatioilla ja sitten täydennetty satelliiteilla. Ja kaapeli näkyy siis kuvassa tummansinisenä, paremmin kun klikkaa kuvan suuremmaksi.

    VastaaPoista
  6. Joskus aikoinaan pikkupoikina Haminassa osoittelimme koulun aidan takana toisillemme mustaa Saabia, joka seisoi RUK:n kulmalla olleen kaivuutyömaan vieressä. Joku tiesi kertoa, että siellä suopolaiset vahtivat, etteivät työmiehet katkaise siitä kulkevaa kuuman linjan kaapelia. Liekö sitten totta tai ei, niin lähes itsetuhoisesti kahtia jakautunut maailma tuli silloin todellisemmaksi.

    VastaaPoista
  7. Nyt ollaan asian ytimessä ja perimmäisten kysymysten äärellä, tämän aparaatin aivoissa. Voisko joku selventää tai laittaa linkin jonnekin, josta tietotekniikkatumpelo osaisi katsoa suomeksi neuvot, miten D:ltä siirretään tilaa C:lle? Mieluiten tietenkin niin, ettei kummaltakaan häviä mitään.

    Alitajuntani on viestittänyt jo muutamaan kertaan, että jotain pitäisi tehdä, kun D:llä on tilaa 78 Gt ja C:llä 6.

    VastaaPoista
  8. Kuka edes käyttää mitään "c"-levyä? Oikeissa käyttöjärjestelmissä on looginen kansiorakenne ja tilaa voidaan järjestää lisää mount-komennolla.

    Todettakoon tähän lopuksi, että fiktiivisen teoksen, kuten Tuntemattoman sotilaan ottaminen johtamisen käsikirjaksi on sen arvoinen temppu, että johtajan sietääkin mennä. Miten johtajat muualla maailmassa pärjäävät kun eivät ole käyneet reserviupseerikoulua tai lukeeneet "tuntematonta"?

    VastaaPoista
  9. Ohoh... minun piti kaivaa Sotaromaani esiin ja tarkistaa, että luutnantti Autio se todellakin niin sanoi ennen ensihyökkäystä.

    Mutta nimenomaan tämän kielikuvan alkuperä ja merkitys selviää tästä Aution komennosta:

    "Tykistö ampuu iskun kakkosen eteen. Siihen yhtyvät heittimet. Heti sen loputtua lähdetään ilman eri käskyä. Älä anna pysähtyä, vaan koita yhteen menoon. Missään tapauksessa ei saa jäädä tuleen makaamaan. Pane sinä Koskela molemmat kiväärisi tukemaan, jos hyökkäys pysähtyy, mutta ei ennen. (...) ...on pyrittävä yllätykseen."

    Eipä tästä kai voi muuta tulkintaa tehdä kuin minkä edellisessä ketjussa jo tein. Suojautumiskaivautumiset on sitten asia erikseen.

    Tätä kielikuvaa, joka siinä tilanteessa ei ollut mikään kielikuva, vänrikki Kariluoto, Jorma, sitten paniikissa suossa kömpien toisteli.

    Ja me jälkipolvet toistelemme sitä semanttisessa suossa rämpien.

    VastaaPoista
  10. Hyvä juttu J.K, mutta mikähän mahtaisi olla pres Halosen "kuumalinja Washingtoniin"?

    VastaaPoista
  11. Tulkinnasta riippuen kuuma kaapeli ylitti lännen ja idän rajan Lappeenrannassa tai Tukholman ulkosaaristossa.

    VastaaPoista
  12. Vieläkö kuvan kaapeli on aktiivisessa toiminnassa?

    VastaaPoista
  13. Ad Omnia: - kaapelista - en iljennyt kysyä, mutta pidin selvänä, että ei kai pintavetona tehtyä duplexia ole käytetty mihinkään vuosikymmeniin. Siinähän ääni kulkee väin toiseen suuntaan kerrallaan eli kun toinen puhuu, toinen kuuntelee.

    Luulen, ettei tämä ole enää mikään sotasalaisuus. Joku varmasti tietäisi.

    Näitä ennen oli. Ja konemiehille julisteita "Kysyvä ei kaapelia katkaise".

    VastaaPoista
  14. Kyllä se duplex on kaksisuuntainen. Simplex on se missä puhutaan jotain ja huudetaan over.

    VastaaPoista
  15. Mistä noita linkkejä oikein tulee? Vannon kautta kiven ja kenttälapion, että en ole niitä osastoon "Linkit tähän tekstiin" vakain tuumin ja harkiten laittanut.

    Toisaalta tervetuloa käymään.

    (ei tarvitse välttämättä julkaista)

    VastaaPoista
  16. Minä kai ainoana käytän c-levyä. Anteeksi, ja kiitos tästäkin vähästä.

    VastaaPoista
  17. ”Matkalla välttää huonompikin ruoka”, kuten teekkarilehti mainosti Matkahuollon nimissä, kun ei ollut saanut maksettua mainosta lehteensä.

    - Tuo on ikuisesti jäänyt mieleeni ja olen muutaman kerran sitä onnistuneesti käyttänytkin... Asiani on kuitenkin se, että se taisi sittenkin kuulua "Matkalla maistuu huonompikin ruoka."

    Välttää vai maistua? :)

    VastaaPoista
  18. Ad Anonyymi: ei nyt harhauteta lukijoita - full-time duplex ja half-time duplex ovat eri asioita, ja kun on minuutti puhuttu, ollaan jo time-divisioining ja frequency-divisioning -kysymyksissä.

    VastaaPoista
  19. Ad Anonyymi (c-levystä): - älä välitä nokittelusta. On muotia viitata parempiin käyttäjärjestelmiin. Suhtaudumme näihin ihmisiin valheellisen kunnioittavasti.

    Windowsin piirissä toimiville c:t ja d:t ovat edelleen tärkeitä ja samoin formatointi (FAT vai NTFS).

    VastaaPoista
  20. Joo ei muuta kuin format c ja enteriä perään, niin kyllä tilaa tulee.

    VastaaPoista
  21. http://fi.wikipedia.org/wiki/Duplex

    tuo suomalainen wikipedia on tiivistetty pahasti ja parempaa selostusta löytyy englanninkielisestä.

    VastaaPoista
  22. Ad Omnia: - varmuuden vuoksi: - ei saa formatoida!
    Kommentti oli kai tarkoitettu vitsiksi, mutta joku voi ottaa sen todesta, ja silloin vahinko on suuri.

    VastaaPoista
  23. hän siirtää tekstit, kuvat, videot ja äänet D:lle tai sille uudelle levyasemalle, jonka ostaa ja liittää koneeseen.

    VastaaPoista
  24. "Matkalla maistuu huonompikin ruoka" oli ilmainen mainos Tampereen teekkareiden vappulehdessä noin 30 v sitten. Mainoksen logoravintolana oli VR:n Matkaravinto Tampereen asemalla.

    ------

    Levyaseman käytöstä ja nimestä sen verran, että on mainiota, jos levyaseman osiota saa jatkettua tavalla tai toisella. Joissakin NAS-asemissa se käy lisäämällä uusi kiintolevy ja sanomalla että ota siitä lisää "C-asemaa". Itselläni D-asema muodostuu kahden kiintolevyn yhteenlasketusta alueesta -- "Just A Bunch Of Disks" (JBOD).

    VastaaPoista
  25. Niin, kuten edellä kerroin niin ladatkaa se mainitsemani Easeus Partition Master ilmaisohjelma, sillä voi siirrellä tyhjää tilaa asemasta toiseen, onnistuu esim asemasta D --> asemaan C. Tai toisinpäin. Aivan loistava sovellus. Ja hämmästyttävän helppokäyttöinen.

    VastaaPoista
  26. Kuuma linja ei mennyt Haminassa vaan pohjoisempana. Jos se on jossain päin maan pinnassa, niin se on kaivettu siihen. Sen syvyys oli sama kuin muidenkin telekaapeleiden.
    Ja onko nyt punaiset puhelimet mykkinä? Eivät ole, koska niitä ei ole eikä ole ollutkaan. Kuuma linja oli kaukokirjoitinyhteys, ja tämä maakaapeli korvattiin jo joskus 70-luvun alussa satelliittiyhteydellä.

    VastaaPoista
  27. C:-asemalla on syytä pitää vain käyttöjärjestelmä. Ei mitään muita ohjelmia tai tiedostoja. Kuitenkin useat sovellukset asentavat itsensä ja työtiedostonsa oletuksena C:-asemalle. Sovellusten asennusvaiheessa sovellus kysyy mihin ohjelma/tiedostot asennetaan. Yleensä

    C:\Users\(user-name)

    Itselläni on C:-asemassa käyttis, D:-asemassa sovellukset, E:-asemassa valokuvat ja elokuvat, F:-asemassa ohjelmien työtiedostot, G:-asemassa musiikki ja niin edelleen.
    Varmuuskopiot toisella kiintolevyllä ja tärkeimmät vielä ulkoisella kiintolevyllä.
    Varmuuskopiointi on helppoa, koska tiedostot löytyvät kerralla eri osioista. Lisäksi C:-aseman korruptoituessa, muilla asemilla/osioilla olevat tiedot yleensä säilyvät.
    Kannattaa myös pitää C:-asemalla 10Gt tyhjää yhtenäistä kiintolevytilaa vapaana.

    Olen myös siirtänyt C:\Users-kansiot muuhun osioon, esimerkiksi tämän ohjeen mukaan:

    www.sevenforums.com/tutorials/18629-user-folders-change-default-location.html

    Jos olisin sinä, niin varmuuskopioisin C:-asemalta kaikki työtiedostot ja muut tärkeät tiedostot ja alustuksen jälkeen asentaisin Windowsin uudelleen. Toki joudut myös asentamaan sovelluksesi uudelleen, jos ne ovat C:-asemalla.
    Lue myös ohjeista: Windowsin asetusten siirtäminen.
    Kiintolevytila on halpaa. Osta iso (ulkoinen) kiintolevy ja varmuuskopioi ja/tai siirrä Windowsin asetukset tiedostosi sinne.

    Vasta varmuuskopioinnin jälkeen kannattaa kokeilla erilaisia Partition-sovelluksia. Monet ovat niiden kanssa menettäneet kaikki tiedostonsa. Pieni sähkökatkos, ajatuskatkos, tai vika kiintolevyllä Partition-ohjelman kanssa, niin hyvästi tiedostot.

    Kysy ja etsi neuvoa esim. Muropaketin keskustelufoorumilta.

    VastaaPoista
  28. Technology and procedure

    The first generation of the hot line had no voice element at all; the memorandum called for a full-time duplex wire telegraph circuit, based on the idea that spontaneous verbal communications could lead to miscommunications and misperceptions. This circuit was routed Washington, D.C. - London - Copenhagen - Stockholm - Helsinki - Moscow. The Washington - London link was originally carried over the TAT-1, the first submarine transatlantic telephone cable. A secondary radio line was routed Washington, D.C. - Tangier - Moscow.

    Leaders would state their message in their native language, which would be translated by the receiving end after it was received.[2]

    VastaaPoista
  29. No niin hieman tuosta kuumasta linjasta Suomessa.

    Se on ja oli puhdas kaukokirjoitinyhteys välillä Washington D.C. - Moskova, siis ei puhelinyhteys. Alussa se oli ihan puhdas maanpinnalla menevä point-to point kaukokirjoitinyhteys. Myöhemmin yhteys korvattiin satelliitin kautta kulkevalla yhteydella, mutta tämä Suomenkin kautta kulkeva yhteys jätettiin silloin varayhteydeksi siltä varalta jos satelliittiyhteys ei jostakin syystä toimisi. Ymmärtääkseni yhteys ei ole koskaan ollut puheyhteys vaan pelkästään kaukokirjoitinyhteys. Jos NL ilmoitti jonkin kantansa jostakin asiasta USA:lle niin sehän tuotiin ilmi USA:lle venäjänkielisenä kaukokirjoitinsanomana eli kielenkäännös ja sen vivahteiden tulkinta jäi yhdysvaltalaisten tulkkiken kontolle Washingtonin päässä. Puhetta ei yhteydellä käytetty eikä käytetä edelleenkään koska tekstimuodossa ei koskaan voi tapahtua väärinymmärrysta ja käsiteltävät asiat ovat sellaisia luonteeltaan että niissä ei ole varaa minkäänlaatuisiin väärinymmärryksiin. Tarkoitan esim. sitä jos Mr. Putin ymmärtäisi tietyn englanninkielisen sanonnan hieman eri tavalla kuin Mr. Obama. Eli puhdasta tekstimuotoisten sanomien välittämistä.
    Ihmettelimme silloin yli 30v sitten hirveän suurta Suomen kautta kulkevien yksityisten vuokrattujen point-to-point yhteyksien määrää välillä Moskova-Lontoo, niitä oli hirveän suuri määrä, mihinkähän niitä oikein käytettiin?
    Muistelen että minulle olisi esitelty ristikytkentäkaappi jonka kautta kyseinen linja silloin kulki siten että olisi kerrottu että näiden kytkentälankojen kautta se siirtyy kaapelista toiseen kaapeliin (muistaakseni 4 kpl. ristikytkentälankoja, 2 lankaa kumpaankin suuntaan, 50 baudin kaukokirjoitinkanava).

    VastaaPoista