Hoitajille parempi palkka, mutta lakkorajat laillisiksi!
Mahtavatko Tehyn johtajat ja eräät heidän joukoista joutua syytteeseen murhista, jos sopua ei synny ja pahin vaihtoehto toteutuu?
Ehkä siihen olisi edellytykset. Rangaistus olisi elinkautinen vankeus.
Jo hengenvaarassa olevan ihmisen auttamatta jättäminen on rangaistava teko, mutta tässähän näyttäisi olevan surmaamisen tarkoitus mukana. Murhasta voidaan rangaista, tapahtui se teolla tai laiminlyönnillä. Hengen säilymisen kannalta välttämättömän hoitotoimenpiteen tahallinen laiminlyöminen on murha siinä kuin hoidokin myrkyttäminenkin.
Yllyttäjä pääsee hiukan vähemmällä. Rangaistus saattaa jäädä alle kymmenen vuoden vankeutta.
Se usein kuultu lause, että vikapää on nyt työnantaja, joka ei maksa kunnon palkkaa, ei henkirikosasiassa auta. Olen kuullut tuon selityksen ennenkin – ”ei antanut rahaa, vaikka puukolla uhaten käskin”.
Voi olla, että tätä pidetään liioitteluna. Loukkaavaa tämä on varmasti. Mutta kunhan tuli mieleeni – mitä seuraisi, jos synnytyslaitos olisi tulessa ja palokunta menisi lakkoon kesken sammutustöiden?
On tuntunut, että kukaan oikein ilkeä sanoa, ettei kaikki ei sovi kaikkeen. Olisi kansantaloudellisesti edullista kärrätä vanhat, esimerkiksi minut, ympäristöystävälliselle kaatopaikalle ja valella jollain biopolttoaineella ja sytyttää palamaan kotimaista työtä olevalla tulitikulla.
Tämän suuntaisia ehdotuksia ei ole kuitenkaan kuulunut. Sivullisten ja sotaa käymättömien surmaamista on uskontokunnissamme yleensä pidetty pahana.
Yksityisiä pakotetaan ruotuun lakolla, koska sellainen käy heidän kukkarolleen. Valtiolla ja kunnilla puolestaan on joukko tehtäviä, joilla ei ole rahassa laskettavaa hintaa. Meripelastus toimii, vaikka joku elinkelvoton tolvana olisi juovuspäissään itse saattanut itsensä merihätään.
En ole vihainen. Olen vain ilkeä. Eiköhän tuo asia jotenkin ratkea, vaikka sitä ajetaan taitamattomasti. Itse kyllä katson tämän jälkeen teholla tarkasti, ettei kukaan työehtoihinsa tyytymätön käy seisomassa letkun päällä.
Ilkeyteni johtuu siitä, etten ole kuullut lakkoon aikovilta lausetta: ”Ihmishenkiä ei kuitenkaan saa vaarantaa.” Mutta kai se sieltä tulee, kun kissan häntä on vedetty poikki.
En käsitä sitäkään, miten tämä asia liittyy naisiin. Minusta tämä liittyy keskosiin, vakavasti sairaisiin ja vanhoihin ihmisiin. Jos valinta pakotetaan tekemään näiden välillä, se ei ole vaikea valinta.
Laittakaa hoitsut ny ne reppufirmat pystyyn, mistä hoitajakapasiteettia voi ostaa... menis poikkeuslakien säätämiseltäkin pohja pois kun vois sanoa, että tässä on kapasiteetti heti käytössä mutta näillä ehdoin, kunnes työehdoista on sovittu.
VastaaPoista(Mopo on muuten jo karannut käsistä. Odotettavissa on hoitoalan rationalisointia joka tapauksessa ihan isän kädestä veronmaksajan hyödyksi)
Ilkeyteni johtuu siitä, etten ole kuullut lakkoon aikovilta lausetta: ”Ihmishenkiä ei kuitenkaan saa vaarantaa.”
VastaaPoistaEikö olisi tyhmää yleensäkään sanoa se, kun kyseessä on käytännössä ainoa työtaisteluase?
Muutenhan taistelua voidaan pitkittää viikkoja, ellei jopa kuukausia, kunnes lopulta hoitajilta loppuvat rahat.
(Jos terveydenhuolto oikeasti nähtäisiin tärkeänä, oltaisiin epäkohdat korjattu jo aikaisemmin.)
Minusta jännittävää tässä nyt on se, että ilmeisesti nyt sitten on tulossa ihmisryhmä, joka ei saa erota! Tässähän nyt sitten olisi tilaisuus säästää vähän enemmänkin ja siirtyä ihan oikeasti orjatyöhön, kun työtä on kuitenkin pakko tehdä.
Niin, ja ajatella...uutinen Iltalehdestä eilen:
VastaaPoista"Synnyttäjien värikylläisestä yöasusta on noussut protestiliike Ahvenanmaan keskussairaalan synnytysosaston henkilökunnan parissa."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200711066814214_uu.shtml
Pitää sanoa, että kerrankin olen sanaton. Nyt en enää ole ilkeä Tehylle, enkä poskettomille kärpäsille. Minua vain surettaa, hieman itkettää, aivan ihmetyttää. Olotila on kuin pösilöllä.
EI VOI OLLA TOTTA. En edes etsi tänään piilosanomaa.
Kuinka voi olla totta, että kaikki mistä pidän aiheuttaa hiirille syöpää?
-------------------
Ihanteet, nuo kirkkaat tähdet, ovat meiltä sammuneet, ja me olemme korvanneet ne aatteilla, joilla on se hyvä puoli, että niistä pääsee eroon maksamalla jäsenmaksun.
:Ensio Rislakki
Jukka loihe lausuman:
VastaaPoistaSe usein kuultu lause, että vikapää on nyt työnantaja, joka ei maksa kunnon palkkaa, ei henkirikosasiassa auta. Olen kuullut tuon selityksen ennenkin – ”ei antanut rahaa, vaikka puukolla uhaten käskin”.
Vaan mitäpä olisi todettava siitä, että terveyden- ja sairaanhoidon järjestäminen on laissa annettu yhteiskunnan vastuulle. Ei lääkäreiden, sairaanhoitajien tai TEHY:n.
Valtiolla rahaa on kuin rakennusmestareilla tätä nykyä. Mietitään lähinnä sitä, pitääkö ylimääräiset käyttää ennätysmäiseen velkojen lyhentämiseen, vai pitäisikö rahaa sittenkin kylvää varallisuusveron, perintöveron vai minkä poistamiseen. Ikäänkuin palkkiona Kepun ja Kokoomuksen äänestäjäkunnan sille osalle, jolla jotakin etuja on ajettavana. Muuthan äänestävät vain tyhmyyttään tai aattellisuuttaan. Ettei kommunismi saa valtaa. Etenkin tärkeää on viimeisten vuosien aikana ollut julkisen rahan muuttaminen yksityiseksi, esim. yksityistämällä autojen katsastus. Paljon rahaa on myös kylvetty ulkomaille, tosin antaen kymmenykset täkäläisille juoksupojille.
Tässä yhteydessä on lienee varmaankin paikallaan syyllistää, syyttää ja rangaista sairaanhoitajia, jotka kyllä varmaan ilmaiseksikin voisivat töitä tehdä. Kun on se kutsumus. Harmi vaan, etteivät rahat riitä asumiseen niiden keskusten liepeillä, missä kutsumusta voisi noudattaa.
Vittu!
"Yksityisiä pakotetaan ruotuun lakolla, koska sellainen käy heidän kukkarolleen. Valtiolla ja kunnilla puolestaan on joukko tehtäviä, joilla ei ole rahassa laskettavaa hintaa. Meripelastus toimii, vaikka joku elinkelvoton tolvana olisi juovuspäissään itse saattanut itsensä merihätään."
VastaaPoistaNiin, tehyläisistä yksityisten työnantajien palveluksessa työskentelevät sairaanhoitajat, joiden keskipalkka on itse asiassa julkisella puolella työskenteleviä alempi, pääsivät työehdoista sopimukseen. Tämä on vain yksi niistä asioista, joka hämmästyttää Tehyn neuvottelutaktiikassa, toinen tietysti se, että Superin kanssa yhteinen neuvottelujärjestö päästettiin hajoamaan.
Mutta piti sitä kysymäni, että eikös parempi analogia olisi, että se palokunta irtisanoutuisi kesken synnytyslaitoksen palon. Lakkoilusta vielä jotenkin ymmärtäisin sen murhatuomion mutta jos ei ole enää työsuhteessa, ei kai töihin voi pakottaa? Samasta syystä arvelisin, että nuo hallituksen parhaillaan kaavailemat rajoitukset tähän työtaisteluun ovat juridisesti ns. mielenkiintoisia.
Kemppinen: "Minusta tämä liittyy keskosiin, vakavasti sairaisiin ja vanhoihin ihmisiin. Jos valinta pakotetaan tekemään näiden välillä, se ei ole vaikea valinta."
VastaaPoistaJos se ei ole vaikea valinta niin kertoisitko valintasi avoimesti täällä?
Saattaa kiinnostaa muitakin kuin minua.
Erittäin anarkistinen pamfletti
VastaaPoista*
Juttusi oli Kemppinen tyypillisen juristin kanta.
Muistan Remun äidin todenneen aikoinaan pojalleen tämän kysellessä, että eikö esim. viinan trokaaminen ole laitonta tulonhankintaa.
Äiti oli vastannut, että se laki ei koske meitä, koska me olemme oikealla asialla (jostain se jokapäiväinen leipä oli nimittäin saatava, ja jos se ei muusta ottanut tullakseen niin trokaamisesta sitten).
*
Ongelma on tietyin - joskin toki melko huomattavin - varauksin sama kuin uhkaavassa - ihmishenkiä riskeeraavassa - Tehyn työtaistelussa.
Edes laki ei kuitenkaan velvoita, jos ollaan huom! oikeutetusti (moraalisesti) oikealla asialla - koska hallitus - siis lähinnä Kokoomus - on pettänyt lupauksensa.
Hallitus haluaa nyt turvata kiireellisimpiä toimenpiteitä vaativan hoidon pikahätälailla.
Okei - tämä on toki ymmärrettävää, mutta jos hallitus tällä tavoin pyrkii samalla painostamaan ja heikentämään Tehyn palkkavaatimusten perusteluja, kyseessä on korkeimman päättävän poliittisen tason törkeä yritys vesittää koko Tehyn projekti.
Onko juristilla tähän muuta sanottavaa kuin, että ei voi mitään: sellaista se elämä juridisen pelin puitteissa on. Tuskin.
Moraalia juristien ja poliitikkojen on tähän turha sotkea, koska ensin mainituille sillä ei ole mitään subtantiaalista merkitystä.
Ainoastaan proseduuri ratkaisee, ja menetelmäoikeudellinen käytäntö elää aina vain omaa (usein todellisuudelle vierasta) elämäänsä - omissa linjauksissan ja aksiomaattisissa rajauksissaan.
Poliitikot puolestaan ovat valmiita myymään moraalinsa vaikka siitä kuuluisasta hernesoppalautasesta, jos vain olettavat saavansa tästä itselleen etua.
Mutta myös Tehy on säilönyt moraalin käytettyjen injektioruiskujen lasipulloon valmiina hävitettäväksi.
Vain raha ratkaisee nyt. On silti edelleenkin muistettava, että tehyläiset lähtivät liittoneuvotteluin bona fide, mutta havaitsivat välittömästi, että lupaukset kuoppakorotuksista oli kerta kaikkiaan unohdettu.
Tähän petkutukseen oli kyllä varauduttu ja iso pyörä lähti heti pyörimään.
Kemppinen unohtaa valtion, politiikan ja poliitikkojen vastuun ikäänkuin sillä ei olisi mitään merkitystä silloin, kun talo palaa ja jää sammuttamatta - edellyttäen, että kaikki palomiehet ovat irtisanoutuneet jo ennen paloa - sen vuoksi, että päättäjät ovat karkeasti pettäneet palomiehille annetun lupauksensa palkankorotuksista.
Jos esim. minut voitaisiin tuomita nyt siitä, etten palomiehenä tässä tilanteessa halunnut irtisanoutuneena osallistua palon sammuttamiseen, vaikka joku pikahätälaki siihen pakottaa, niin mielestäni se laki on väärässä!
Tämäntyyppisistä dilemmoista kaikki vallankumoukset ja yhteiskunnalliset muutokset periaatteessa aina syntyvät ja lähtevät: petetyistä lupauksista ja sorron jatkumisesta.
Ja silloin oikealla asialla ovat ne, joita on petetty! Ei status quoa ylläpitävä laki ja sen 'kätyrit'.
Palakoon siis talo, kuolkoon siis potilaita teho-osastoilla!
Johan nyt jumalauta havahtuvat silloin viimeinkin jahkailija-Vanhanen ja sliipattua mainostekstiä suoltava valtiovarainministerinsä kylmääkin kylmempään todellisuuteen, jossa he kaiken lisäksi palkakorotusten sijaan yrittivät toteuttaa 'kapinoitsijoina' pitämiään vastaan eräänlaista 'vahvemman osapuolen säätämän lain suojaamaa lynkkauspolitiikkaa' - jos saan viedä kärjistyksen absurdiin äärimmäisyyteensä.
*
Tällainen hallitus on silloin menettänyt luottamuksensa, joten kaatakoon siis oppositio ehdotetun lakkorajoituslain - ja siten koko hallituksen.
Toistan vielä: yksikin Tehyn työtaistelun johdosta aiheutuva kuolema on Vanhasen hallituksen vastuulla ja menee sen piikkiin - ei Tehyn! Sanoivatpa sitten lainsäätäjät mitä tahansa.
Vielä kerran - toisin sanoin: mikäli lainsäätäjä ei onnistu törkeällä tavalla kiristämään ja painostamaan Tehyä - ja siten kompromettoimaan itsensä moraalisesti (ei tietenkään laillisesti - hahhah!), se turvaa kyllä ihmishenkiä mutta menettää siitä hetkestä poliittisen uskottavuutensa, jolloin sen suoranainen velvollisuus on erota, koska se sitäpaitsi toimi myös kansalaisten enmmistön mielipidettä vastaan (vaikkei tämä tietenkään ole mikään parlamentaarinen perustelu tai syy eroamiseen).
*
En ole ihan varma sainko ilmaistua pääpointtini edes jotakuinkin ymmärrettävällä tavalla.
Joka tapauksessa haluan, että Vanhasen ja Kataisen pää joutuu nyt guiljotiinin alle.
Katkesi se sitten tai ei, niin heidän on syytä saada opetus, jonka mukaan politiikassa ei voi aina juosta mokiaan pakoon poikkeuslakien taakse ilman, että kansalaiset kokevat tällaisen pelin vain yritykseksi pitää kynsin hampain kiinni poliittisesta arvovallasta, jota näillä poliitikoilla ei moraalisesti enää ole, mikäli esim. Tehy pakotetaan nyt nöyrtymään pakkokeinojen edessä.
Itse olen valmis heittämään sen jälkeen varsinkin Vanhasta ja Kataista vaikka Molotovin cocktaileilla! Minullahan ei ole mitään muuta menetettävää kuin oma elämäni.
Mutta Vanhasella ja Kataisella on varmasti pelissä sekä julkisia että yksityisiä vastuita sekä etuja, jotka he pelkäävät kaikin mahdollisin tavoin menettävänsä.
Sotaa ei kuitenkaan ole vielä julistettu. Odotan sovittelulautakunnan työn tuloksia ja hallituksen päätöksiä. Kaikki riippuu nyt niistä.
Mutta lanka palaa jo...
Jukka perkele!
VastaaPoistaArvelen, että tässä nimimerkki "Kemppinen" pilailee taas lukijoidensa kustannuksella. Provosoi ja agitoi. Ei niin saa tehdä. Hymiöiden ja hölmiöiden aikakaudella kaiken pitää olla selvää kuin kusi :-), :-(, ;-) jne.
Kuka käskee sairastua, varsinkin jos maassa on lakko. Nykyisessä globaalissa kapitalismissa terveys ja sen hoitelu on tuote siinä kuin mikä muu tahansa. Jos tämä jotenkin harmittaa niin muuttakaa Neuvostoliittoon. Tai jotain.
Puolustuskyvyttömiä on helppo lyödä ovatpa sitten vanhuksia, lapsia tai vakavasti sairaita.
VastaaPoistaTehtäköön seuraavat kolme palkkaratkaisua matalapalkka-alojen hyväksi ja jätettäkööt voimaliitot vähemmälle tai kokonaan ilman. Vääristymien oikaisuusn ei ole pystynyt edistyksellinen ammattiyhdistysliike tähän mennessä.
Mainio asia, että porvarillinen hallitus tehnyt edes yrityksen tähän suuntaan, vaikkei palkka-asia hallituksen asia olisikaan.
Hyvä agitaatio. Saa vihaiseksi.
VastaaPoistaToisin kuin joku epäili, ei kovin juridinen kannanotto kuitenkaan.
Terveydenhuollosta vastaa kunta.
Piste.
Ei sairaanhoitaja, ei lääkäri. Vaan kunta.
Tämä on juridinen kannanotto.
Laki, jolla rajoitettaisiin iritisanoutumista työtaistelutinateessa, olisi sodanjulistus, sodan, joka veisi sankarihaudoille.
Sitten siirrynkin juridiikasta enemmän politiikkaan:
Hallitus pelaa typerää peliä sairaiden hengillä. Ei sairaanhoitajat.
Vanhanen on tosin tapppanut jo edellisen hallituksensa toimilla enemmän ihmisiä kuin yksikään aiempi (rauhanajan) hallitus.
Siinä mielessä ihmishengillä pelaaminen kuuluu tuon teknoraatin tunteettomiin keinoihin.
rauno rasasella:
VastaaPoistaIhan totta. uskovatko fiksut ihmiset sosialistidemikraattien, Tehyn ja Heinäluoman pragandaa, että jotain olisi luvattu, mikä olisi jäänyt saamatta?
lainaus:että tehyläiset lähtivät liittoneuvotteluin bona fide, mutta havaitsivat välittömästi, että lupaukset kuoppakorotuksista oli kerta kaikkiaan unohdettu.
Tähän petkutukseen oli kyllä varauduttu ja iso pyörä lähti heti pyörimään.
Julkisuus pelaa mielikuvilla. On syntynyt sellainen mielikuva, että hoitajat on petetty. Sillä ei näytä olevan merkitystä, että onko mielikuva oikea tai väärä. Hallitushan ei istu työmakkinaosapuolten neuvottelupöydissä. Hallitus ei neuvottele palkoista sinänsä. Hallitus on luvannut rahaa 150 milj.euroa näihin kähinöihin. Ilmeisesti ei olisi pitänyt luvata mitään, niin näin kovaa riitaa ei olisi edes syntynyt.
VastaaPoistaJättäkää hoitsut paikkanne vaikka asiakkaan henki menis, vois olla julkista kehottamista rikokseen?
VastaaPoistaNeuvottelurauha pitäis saada maksamalla poikkeuslailla toistaiseksi ne vaaditut määrät ja sit otetaan ittensä irtisanoneita takaisin vain ne määrät, että peli saadaan järkeväksi. Työhön lailla pakottaminen on keskiajalta.
Jo hengenvaarassa olevan ihmisen auttamatta jättäminen on rangaistava teko, mutta tässähän näyttäisi olevan surmaamisen tarkoitus mukana. Murhasta voidaan rangaista, tapahtui se teolla tai laiminlyönnillä. Hengen säilymisen kannalta välttämättömän hoitotoimenpiteen tahallinen laiminlyöminen on murha siinä kuin hoidokin myrkyttäminenkin.
VastaaPoistaKerrohan, onko lain edessä eroa sillä onko auttamatta jättänyt sairaanhoitaja irtisanottu, henkilökohtaisesti irtisanoutunut, vai joukkoirtisanoutunut?
Jukka,
VastaaPoistaOlisi mielenkiintoista kuulla, mihin lainkohtaan vedoten olet sitä mieltä, ettei virkamiehellä tai työntekijällä ole yhteiskunnan eläessä syvää rauhantilaa oikeutta erota työstään normaalia irtisanomisaikaa noudattaen. Jos tämä oikeus on yhdellä, se on myös kaikilla.
Eri asia on, että ainakin eronneiden virkamiesten virat tulee julistaa normaalia käytäntöä noudattaen avoimiksi ja täyttää lain mukaisesti pätevimmällä hakijalla.
Vastuu virastojen (esim. sairaaloiden) toiminnasta on virastoilla ja niiden virkamiehillä ja työntekijöillä. Kun ihminen eroaa, tämä vastuu päättyy. On viraston asia järjestää toiminta lain mukaiseksi tämän jälkeen.
Tehyläisten joukkoirtisanoutumisen estäminen poikkeuslailla loukkaisi yksilönvapauksia erittäin rumasti. Ihmisellä tulee olla oikeus vaihtaa työpaikkaa ilman, että valtio pakottaa pysymään töissä.
Provokaatio tai ei, niin ei tällaiseen voi olla vastaamatta.
VastaaPoistaTuskinpa työnantajaa kutsutaan vikapääksi kuin Tehyläisten omassa lehdessä. Muutenhan kuulee kyllästymiseen asti Kemppisen kaltaisten vanhojen miesten ärtynyttä huolta siitä, että kuka heidän katetrinsa vaihtaa.
Juridista jeesustelua kyllä piisaa selittämään musta valkoiseksi ja kuinka tehyläiset ovat nyt murhaajia, mutta kiinnostus ei riitä sivulauseessa pohdiskelemaan sitä valtiolle usutettua vastuuta hoidosta.
Auta armias jos olet erehtynyt 80-luvulla menemään töihin alalle, jossa mielestäsi oli kohtuullinen palkka. Kun tämä palkka ei sitten nousekaan neljännesvuosisataan vaan alat pikku hiljaa luisua kohti laillistettua orjuutta, niin tästähän ei noin vaan sanomatta saa irtisanoutua. Viisaammat häipyvät yön pimeydessä ja hiljaa ulkomaille töihin, tekeytyvät itse sairaiksi tai muuten vain onnistuvat pakenemaan. Kun useampi lyö selvästi nyrkkiä pöytään, ettei tämä peli vetele, niin johan se ärsyttää professoriakin.
25 %:n palkankorotus on paljon. Mielestäni se on helvetisti. Minun ja lehtitietojen perusteella suurimman osan suomalaisten mielestä se ei kuitenkaan ole _kohtuuton_.
Vanhojen miesten mielestä vastuu on ainoastaan sairaanhoitajien käsissä, sehän ne vaipat on mukisematta tähänkin asti heidän pyjamistaan vaihtanut. Minä taas kysyn, että mitä helvettiä, miksei sitä kuntatyönantajaa tiukata tästä asiasta?
Hoitajien vaatimuksiin vastaaminen ei korottaisi veroja promilleakaan. Lähellekään. Jos suurin osa funailee samaa, niin piruako se middle management taas säätää välissä omiaan?
kyse on siitä, että aikooko yhteinen yhteiskuntamme huolehtia lapsista/vanhuksista/sairaista. kuinka nyt yht'äkkiä potilasturvallisuudesta puhutaan?
VastaaPoistapotilasturvallisuus ON ollut vaarassa jo monta vuotta, tämä on hyvä muistaa, koska terveydenhoitoon ei satsata riittävästi yhteiskunnan resursseja. on kuoltukin jo, hoidon puutteeseen.
turussa vuosi sitten kaupungin sairaalan kaikki päivystävät lääkärit uhkasivat erota (3 neljästä sitten erosikin), koska työolot olivat sellaiset ettei lääkärin etiikka sitä kestänyt. lääninhallitus lähetti kaupungille ukaasin: ne kolme täyttämättä olevaa lääkärin virkaa on täytettävä, vaikka väkisin.
kyse on julkisen terveydenhuollon tilasta ja siitä, mitä sen kanssa tehdään nyt ja tulevaisuudessa.
t. turkulainen
Ei kykene Kemppinen juttujaan enää syvemmältä kaivamaan...
VastaaPoistaLuulenpa minäkin, että Jukka nyt provosoi keskustelua.
VastaaPoistaRikoslaissa kun sanotaan, että "Joka tappaa toisen, on tuomittava taposta vankeuteen määräajaksi, vähintään kahdeksaksi vuodeksi."
Ja kun murha ja surma ovat tappoja tiettyjen edellytysten vallitessa, ei työpaikalle (josta on irtisanoutunut) tulemattomuudesta saada murhaa, eikä edes surmaa, ei sitten niin millään.
Ja kun tämä on rahalla ratkaistavissa. Ja hoidon järjestämisestä ovat vastuussa kunnat, eivät ne työntekijät. Kysehän on siitä, että maata ollaan tietoisesti ajettu markkinatalouteen niilläkin aloilla, joihin markkinatalous ei oikein sovi. Sitten kun huomataan, että vastapuolikin osaa pelata markkinapeliä, itketään että säännöt ovat epäreilut.
Suurempana kuviona tässä lienee se, että yhteiskuntamme työstä maksamia palkkoja ollaan nyt pikkuhiljaa hilaamassa eurotasolle. Ja suoraan sanottuna, oli jo aikakin.
Jos ihmishengistä puhutaan, niitä menetetään jatkuvasti. Normaalitilanteen hengenmenot vaan johtuvat osaltaan huonosta motivaatiosta, surkeista työoloista ja muista hölmöläisen säästöistä johtuvista oheisvaikutuksista.
Jos asiaa vielä tarkastellaan hetki lakia lukien, kuten Jukankin olisi pitänyt tehdä, voidaan katsoa, että ehkä rikoslain "Pelastustoimen laiminlyönti", voisi sopia rikosnimikkeeksi niille, jotka kutsusta huolimatta eivät tule auttamaan. Tämä vaan vaatisi kait sen, että joku soittaisi, kertoisi henkilön N.N. olevan vakavassa tereyden tai hengen vaarassa, ja että hoitajaa tarvitaan apuun. Mutta heti välittömän avun tarpeen lakattua hoitaja olisi vapaa lähtemään ja vaikkapa ottamaan kännit. Ehkäpä näemmekin vielä irtisanoutuneiden hoitajien joukkoalkoholisoitumisen. Juttuhan kertoo liikennelentäjästä, joka kutsuttiin äkkiarvaamatta töihin työvuorolistojen ulkopuolelta. Kaveri hörppäsi keskaripullon, ajoi Seutulan lentokentän poliisilaitokselle, puhalsi, ja kertoi pomolleen, ettei hän nyt oikein voi lentää.
Ehkä muutaman ensimmäisen vuorokauden aikana hoitajia saataisiin pelastustöihin. Sen jälkeen vastarintatemput opitaan ja niitä käytetään. Ja loppujen lopuksi, ne harvat, jotka mahdollisesti saavat rangaistuksia laiminlyönti- tai tapporikoksista, saanevat lopulta vapauttavan tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta, ellei korkein oikeus sitä ennen ymmärrä asiaa paremmin.
Terveydenhoidosta vastaa kunta. Valtio ei ole osapuoli näissä (työmarkkina)neuvotteluissa.
VastaaPoistaSiinä kaksi hokemaa, joita toistetaan monessa yhteydessä. Taisi olla jo tuossa edelläkin.
Totuus ei taida olla noin yksinkertainen. Kunnat toki ovat kentällä etulinjassa. Niiden palkanmaksuun käytettävissä olevista rahoista tulee kuitenkin merkittävä osa valtionosuuksina ym. suorituksina valtion kassasta. En viitsi kaivaa tilastoja selvittääkseni niiden tarkkoja prosenttiosuuksia kuntien budjeteista.
Toisaalta nimenomaan valtio on se, joka kunnille antaa näitä hoitovelvoitteita, -takuita ym.
Jollei muuten, niin tätä kautta suora kohtalonyhteys on siis olemassa: valtio on selvä osapuoli asiassa.
No, nyt tuli radiosta korviini viesti, että Hesarin mukaan juuri edellä kömpelösti hahmottelemaani kohtalonyhteyttä oltaisiin hahmottelemassa ratkaisuksi asiaan.
Kokoomuksen, Keskustan ja jopa SDP:n terveydenhuoltoa koskevat päätökset ovat jo pidempään olleet johdonmukaisia. Kun ne vie loogiseen päätepisteeseensä, seurauksena on julkisen terveydenhuollon alasajo. Merkittävimpänä esimerkkinä HUS. Taustalla on ideologinen ajatus yksityistämisen tehokkuudesta. Ja totta toinen puoli, yksityisellä puolellahan terkkarit ansaitsevat vähemmän.
VastaaPoistaJos olisin salaliittoteoreetikko, veikkaisin hallituksen vain hieroneen karvaisia käsiään Tehyn uhatessa joukkoerolla. Voiko olla nerokkaampaa keinoa yksityistää kuin se, että työntekijät eroavat itse?
Terve järki sanoo, että taistelun mielistä voittaa mielikuva "ahneus vs. viattomien kuolema" jos vaihtoehtona on "ahneus vs. köyhät naisparat". Tuo onkin ainoa asia jossa hallituksen laskelmointi meni ns. käsille.
Jos olisin todella vinksahtanut salaliittoteoreetikko, epäilisin Tehy:n kokoomuslaisen puheenjohtajan olevan juonessa mukana.
Ad Omnia - 1. välikommenttini:
VastaaPoistaKuten näette, kirjoitin vain lakkorajoista. Siihen tulee varmaan huomenna selvyyttä: miten hoidetaan ne potilaat, jotka ovat kuolemanvaarassa ilman hoitoa?
2:o Irtisanoutunut ei tietenkään ole työnsä jätettyään vastuussa mistään, mitä työpaikalla tapahtuu.
3:o Nyt kysymyksessä oleva joukkoirtisanoutuminen on luultavasti juridinen kikka. Se ei todellakaan ole työtaistelutoimenpide. Silti Tehy jostain syystä moittii työpaikkojen panemista haettaviksi.
4:o Tämä on arvailua, mutta en usko, että kaikki irtosanotuneet olisivat vaihtamassa alaa. Kukaan ei ole sanonut niin, mutta luulen,että jos palkasta sovitaan, irtisanoutumiset peruutetaan.
5:o Jos irtisanoutumiset toteutaan, työnantaja ei voi neuvotella, kkoska irtisanoutuneet eivät ole enää työntekijöitä. Nähdäkseni Tehy ei voi liioin edustaa heitä työmarkkinajärjestönä.
Ad igor: Mielestäni on tärkeämpää auttaa kuolemanvaarassa olevaa ihmistä pysymään hengissä kuin tervettä ihmistä saamaan lisää arvostusta.
VastaaPoistaRahan vaatiminen ihmisen hengissä pitämisestä on moraalitonta. En väitä enkä vihjaa, että sairaanhoitajat tekisivät sitä. Puhun lakkorajoista eli hengenvaarassa / ei hengenvaarassa olevien käsittelemisestä erikseen.
Ad Omnia: - välikommentti 2:
VastaaPoistaHengenvaarassa olevan auttamisvelvollisuus koskee kaikkia ammattiin ja työpaikkaan katsomatta. Viimeksi oli lehdessä juttu ryyppyseurasta, joka jätti keskuudestaan yhden sammuneen kinokseen. Siitä rangaistiin.
"Murha" (tai surma tai tappo) laiminlynnillä edellyttää toimimisvelvollisuutta. Sellaisesta on tuomittu mm. omaisia ja omaishoitajia. Ennen tuomittiin lapsenmurhasta synnytäjiä, jotka jättivät vauvan perunakellariin. Kerran tuomittiin isä, joka seurasi vikaan mennyttä kotisynnytystä ja lähti kapakkaan.
Irtisanoutuneella sairaanhoitajalla ei ole irtisanomisajan päätyttyä mitään velvollisuutta tulla sairaalaan pahimmassakaan kriisitilanteessa (paitsi sotatilan julistamisen jälkeen).
Miten on mahdollista, että hoitoalan palkat pääsivät noin huonoiksi niiden vuosien aikoina, jolloin kokoomus ei ollut vielä hallituksessa?
VastaaPoistaBlogi on siitä mukava jippo, että siinä tohvelisankarikin voi luoda oman mikrokosmoksensa ja leikkiä jumalaa.
VastaaPoista"Mut' ei oo muuta Jumalaa, kuin huda hudaa..."
Jukka kirjoittaa:"Rahan vaatiminen ihmisen hengissä pitämisestä on moraalitonta."
VastaaPoistaSiis mistään työstä, jonka tarkoitus on pitää ihminen hengissä, ei tarvitse maksaa mitään? Eli lääkäreille ja sairaanhoitajille ei tarvitsisi maksaa laisinkaan palkkaa?
Ad Jukka:
VastaaPoistaSaivartelenpa vähän, ettet väärää tietoa levitä: Valmiuslain käyttöperusteisiin sisältyy myös kansainvälisen tilanteen muuttumisesta aiheutunut raaka-aineiden pula sekä suuronnettomuus. Sotatilan julistamista ei siis tarvita. Nämäkään edellytykset eivät kuitenkaan täyty tässä Tehy-jupakassa. Edellytysten täyttyessä voidaan valmiuslain perusteella annettavalla asetuksella toki määrätä tarvittaessa hoitajia ja lääkäreitä töihin.
Sanoit rahan vaatimisen ihmishengen pelastamisesta olevan moraalitonta. Tätä logiikkaa noudattaen voitaisiin hoitajien palkkoja laskea aina nollaan asti, kun sen vähänkin rahan vaatiminen kerran on moraalitonta. Vai onko rahan vaatimisessa jokin kohtuus ja raja? Ja kuka sen rajan asettaa?
Ad anonyymi:
VastaaPoistaSanonta kuluu mm "hurreille hudaa" elikä suomenruotsalaisille/ruotsalaisilleturpiin.
Kenelle nyt sitten Sinä tarjoilet turpiin?
Eiköhän tämä ole juridisesti niin, että irtisanoutuneet hoitajat poistuvat työpaikaltaan heti kun akuuttia hätää ei ole ja paikalla on joku irtisanoutumaton henkilö, tai kun voimat eivät enää rehellisesti riitä seuraavan toimenpiteen turvalliseen suorittamiseen. Sen jälkeen sammutetaan kännykkä, mennään kaverin kesämökille evakkoon, vedetään pää täyteen, nukutaan univelat, ja odotetaan että media kertoo sopimukseen päästyn. Vaikeata kuvitella tässä olevan mitään laitonta.
VastaaPoistaMitä tulee kokoomukseen, niin no, ensin olin hieman pettynyt kun kumarretaan EK:n suuntaan ja samalla pyllistetään kansalle näissä perintöveroasioissa. Sen jälkeen toimitaan sairaanhoitajien suhteen kuin nykyajan pissaliisat: annetaan ymmärtää muttei ymmärretä antaa.
Mielenkiintoista. Sotatilassahan hoitajien pitäisi olla paikalla. Kätevää. Voisikohan tuolla perusteella julistaa sotatilan? :D
VastaaPoistaItse asiassa Valmiuslaissa oleva terveydenhuoltoalan henkilöstön erikoistyövelvollisuus on paha kanto nykyhallituksen kaskessa. K.o. velvollisuus on nimittäin säädetty käyttämällä vaikeutettua lainsäädäntömenettelyä. On erittäin vaikeaa perustella, miksi nyt valmisteilla oleva hätälaki voitaisiin säätää normaalissa menettelyssä, jos työvelvollisuudesta on paljon vakavammassakin tilanteessa säädettävä perustuslakiin tulevana poikkeuksena.
VastaaPoistaAuttamisvelvollisuus on yleinen, mutta rajoitettu. Autettavalla ja auttamisvelvollisella on oltava jokin yhteys, jotta velvollisuus syntyisi. Tällaista yhteyttä ei ole työttömällä sairaanhoitajalla ja leikkaussalissa kiireellistä leikkausta odottavalla potilaalla. (Sen sijaan sairaalarakennuksessa tai sen lähellä olevalla sairaanhoitajalla tällainen velvollisuus mielestäni on.) Ei ketään voida yleisen auttamisvelvollisuuden nojalla viedä kotoaan kilometrien päähän tekemään työtä, josta on eronnut.
Yleinen pelastusvelvollisuus on vahvempi ja käyttäisinkin sitä, jos olisin kunnassa päättämässä asioista. Vaarana kyllä olisi, että pelastuskomentaja, joka käyttäisi valtuuksiaan tarvittavassa laajuudessa, lähtisi virka-aseman väärinkäytöstä linnaan.
Näkemykseni joukkoirtisanoutumisesta onkin karu: ei ketään voi pakottaa työhön, mutta takaisin on eronneet otettava uusina työntekijöinä, normaalin hakumenettelyn jälkeen.
Ad Omnia: "rahan vaatiminen ihmishengen..."
VastaaPoistaKukaties oikaisunne on tarpeen, vaikka se tuntuu minusta itestään selvältä - kaikki sairaanhoito on palkkatyötä ja sillä pitää ansaita mielellään hyvin.
Tarkoitin lauseellani suomalaista käytäntöä, jonka mukaan ensiapua annetaan luottokorttia katsomatta. Olen nähnyt USA:ssa amublanssin kurvaavan pois onnettomuuspaikalta, kun loukkaantuneella ei ollut rahaa.
Olisi pitänyt kirjoittaa "palkkion" kun en kerran tarkoittanut palkkaa.
3:o Nyt kysymyksessä oleva joukkoirtisanoutuminen on luultavasti juridinen kikka. Se ei todellakaan ole työtaistelutoimenpide. Silti Tehy jostain syystä moittii työpaikkojen panemista haettaviksi.
VastaaPoistaEi se toki juridisesti ole työtaistelutoimenpide. Työpaikkojen hakuunlaittamista voi moittia ja paheksua, mutta sallittua se on.
Mistäköhän ne paikat muka yhtäkkiä täytettäisiin muuten kuin niistä irtisanoutuneista, kun ei käsittääkseni nykyisiäkään paikkoja ole saatu täytettyä?
5:o Jos irtisanoutumiset toteutaan, työnantaja ei voi neuvotella, kkoska irtisanoutuneet eivät ole enää työntekijöitä. Nähdäkseni Tehy ei voi liioin edustaa heitä työmarkkinajärjestönä.
Mitäs tämä nyt on? Eikö ammattiliitto muka voi edustaa työtöntä jäsentään neuvottelupöydässä? Pötyä.
Kai nyt työehtosopimuksia voi tehdä, vaikkei ketään olisikaan palkattuna.
Hoitajien lakkoa verrataan usein julkisuudessa palomiesten tai poliisien lakkoon. Nämä eivät kuitenkaan näy peruskansalaisen arjessa mitenkään, ellei talo pala tai rosvo tule vastaan. Ei sellainen kosketa.
VastaaPoistaHaluaisin kuulla Tehyn puolustelijoiden mielipiteen siitä, saammeko me energiatyöläiset katkaista Suomesta sähköt ja kaukolämmöt esimerkiksi tammikuun ajaksi? Siinä pakastimen sulaessa ja asunnon jäätyessä alkaisivat lakko-oikeuksien puolustelijatkin kerätä lynkkauspartioita neuvotteluita "kannustaakseen".
Ja silti - sunnuntain isänpäivää vietetään meillä ankeissa tunnelmissa; vastikään todetussa syövässä olisi muutenkin kestämistä, mutta kun siihen ei edes saa hoitoa...
Kansa haluaa väkivaltauutisia, skandaaleja, 4D-dokumentteja ja muuta sosiaalipornoa. Ihanaa kun saadaan näitä ampumatapauksia ja muita. Kansanedustajan rattijuopottelun rinnalla Tehy-kahinat ovat kuin verenmakuiset millenium-orgiat - what's not to like!
Hyvä se on sieltä Colosseumin katsomosta huudella... Tervetuloa vaan meidän taloon puolustelemaan jo nyt kohtuullisesti palkatun ammattiryhmän tappouhkailuja. Jos siis kehtaatte.
Kyllähän yhteiskunta on kestänytkin sieltä täältä itsekseen tapahtuneet irtisanoutumiset. Mutta nyt eräs järjestö on masinoinut kaikki irtisanoutumaan samalla kertaa, ettei työnantajalle jää mitään mahdollisuuksia korvata vajetta. Siinä pannaan tavallaan aseen piippu asiakkaan ohimolle ja pyydetään työnantajaa maksamaan tänään tämä ja huomenna lisää. Eikös hoitsut ole tehneet saman tempun aikaisemminkin 50 luvulla.
VastaaPoistaEikä se Tehy ole kiinnostunut aidoista irtisanoutujista. Niillehän sanottaisiin hei vaan ja jäsenmaksutulokin loppuisi. Nämähän panevat asiallisesti lakon pystyyn tarkoituksessa palata. Onneksi työnantaja voi päättää palaavatko.
VastaaPoistaKantsis ottaa takaisin virkasuhteessa.
Kyllä on poliitikot helisemässä kun perinteistä yhteiskuntajakoa "rikkaat johtajat" vs "vähemmän rikkaat työläiset" ollaan pistämässä uusiksi. On jo aikakin, että työstä jota oikeasti tarvitaan, maksetaan paremmin kuin työstä jolla ei niin ole merkitystä.
VastaaPoistaJos hoitaja on keskoskaapin vierestä pois pari päivää, vauva kuolee.
Jos kansanedustaja on poissa pari päivää, ei tapahdu mitään erityistä.
Jos pikkupomo-byrokraatti on poissa työpaikaltaan pari päivää, ei tapahdu mitään erityistä.
Jos fortumin hallintoneuvosto ei kokoonnu, ei tapahdu mitään erityistä.
Kenen edellä mainituista pitäisi ansaita eniten? Kuinka palkat jakautuvat tällä hetkellä?
Beautiful! Kemppinen jallitti joukkueellisen lukijoita mennen tullen. Edellisen Pähkinöitä-postauksen kommenteissa anonyymi jossitteli Kemppisen murhamieheksi ja JK vastasi:
VastaaPoista'Houkuttelen esiin tolkuttomia kannanottoja: "Sinähän se... murhamies olet."'
Seuraavassa postauksessa JK sitten veivaa jossittelu-tekniikalla äijät kahville määrittelemällä alipalkattua vastuullista työtä tekevän ihmisjoukon murhaajiksi. JK-kommentoijat 33-0! Yes, beautiful!
JK: "En käsitä sitäkään, miten tämä asia liittyy naisiin."
VastaaPoistaTilastokeskus: "Naisten palkat näyttävät olevan alhaisimmat naisvaltaisilla aloilla ja korkeimmat miesvaltaisilla aloilla. Miesten palkat ovat sen sijaan korkeimmat sellaisilla työpaikoilla, joilla on sekä naisia että miehiä."
JK: "Meripelastus toimii, vaikka joku elinkelvoton tolvana olisi juovuspäissään itse saattanut itsensä merihätään."
Rajavartiolaitos:
"Vanhemmalla rajavartijalla kokonaisansio kuukaudessa keskimäärin on noin 2100 €"
STHL ry:
"VAATIVAT HOITOALAN AMMATTITEHTÄVÄT (terveydenhoitaja, sairaanhoitaja) 1744,49 €"
Tässä yhteydessä voitaisiin myös puhua keikkalääkäreiden rahastusmoraalista tai miksi asianajajilla pitää olla oikeus laskuttaa yli maksuttoman oikeudenkäyntitaksojen?
VastaaPoistaOlenko numerotaidoton, mutta eikö Tehy vaadi markkamääräisesti samaa korotusta, minkä lääkärit saivat prosenttuaalisesti?
Muiden moraalista on kiva keskustella, mutta tiukan paikan tullen jokaisen oma moraali joustaa enemmän tai vähemmän. Kemppinen olkoon poikkeus, joka vahvistaa säännön.
ad anonyymi (eräs heistä)
VastaaPoista'Hyvä agitaatio. Saa vihaiseksi.
Toisin kuin joku epäili, ei kovin juridinen kannanotto kuitenkaan.
'Terveydenhuollosta vastaa kunta.
Piste.
Ei sairaanhoitaja, ei lääkäri. Vaan kunta.
Tämä on juridinen kannanotto.'
*
Juuri tämähän oli minunkin väitteeni!
Ja edelleen (kuten 'vpa'kin totesi): jos kunnat eivät pysty takaamaan potilasturvallisuutta, vastuu siirtyy valtiolle - siis hallitukselle.
Tämä on eräs demokratian perusperiaatteista.
Mikäli näin ei olisi, Tehystä voitaisiin ko. tilanteessa tehdä lain perusteella - kuten kovasti yritetään - murhalla uhkaavien järjestö ja Vanhasen kakkosesta nukkehallitus, jonka ei tarvitse paskaakaan välittää lupauksistaan ja sanomisistaan.
Demokratian periaatteitten mukaista? Olkoon niin sitten. Juridisesti oikein? Olkoon niin sitten.
Moraalisesti oikein? Ei varmasti!
Mutta - Kemppinen on syvemmällä tässä asiassa kuin ehkä luulemmekaan.
Meillä on kuin onkin velvollisuuksia, jotka menevät yli yksityisen (tai ryhmäkuntaisen) edun.
Nuo velvollisuudet ovat universaaleja eli koskevat kaikkia.
Tällainen ajattelutapa kumpuaa stoalaisuudesta ja etenkin kristillisyydestä: me kaikki olemme syyllisiä ja siten vastuussa toisistamme.
Hieno periaate mutta täysin mahdoton oikeudenmukaisuuden toteuttamisen kannalta hierarkisessa yhteisössä.
Ei nimittäin voi olla niin, että jotkut - esim. palveluammateissa elävät - ovat determinoituja velvoitteisiinsa, mikäli perustuslaki niin määrää, kun taas jotkut toiset - tässä: hallitus - voivat sivusta seuraten määrätä juridisten pakotteitten kautta, että tuo determinaatio myös toteutuu.
Tällaista käytäntöä kutsutaan joskus totalitarismiksi.
Kemppisen 'perisyntiopista' on kyllä opittavaa - myönnän sen avoimesti, mutta jotain 'tolkkua' siihen täytyy saada varsinkin, jos meidän pitää (demokratian nimissä?!) muka aina antaa päättäjille anteeksi heidän retoriset paskapuheensa.
*
Lopuksi ilkeys. Mene itseesi Matti Vanhanen.
Näytät toistavan sairaanhoitajien työtaistelu-uhan suhteen traumaa, jonka sinulle aiheutti Susan Kuronen - nykyinen 'Rouva Ruusunen'.
Siitäkin episodista tuli lakijupakka...
*
PS. 'Erastotenes' ja 'alo' ovat esittäneet mielestäni erinomaisia kommentteja.
Missä määrin ihmisiä voidaan velvoittaa toisen ihmisen auttamiseen?
Auttamatta jättäminen on hyväksyttävää vain jos ihminen joutuu siinä riskeeraamaan oman henkensä.
Uhrautuminen eli oman henkensä riskeeraaminen ei siis ole velvollisuus.
Sankarillista se toki voi olla, ja mikäli Tehyn työtaistelu toteutuu, meillä sankareita sairaalat täynnään!
Toisaalta - alon 'vedä kaljaa' ja soita työnantajalle ilmoittaen, että et kykene tulemaan töihin, tunnettiin jo kauan sitten etenkin miesmielisairaahoitajien piireissä, jolloin heidät vielä voitiin velvoittaa töihin jopa vapaa-ajalta ilman varoitusta, mikäli käsky kävi.
Parempi siis pitää vapaa-ajalla kestokänni päällä, niin ei ole vatuussa kenellekään - ei edes Vanhanen kakkoselle.
PPS. Kiroan typot.
tulipa jumalaton kustannus kertaheitolla. 13 000 työpaikkaa tulee täyttää uudelleen. onneksi voi täyttää kyvykkyysjärjestyksessä. voi sitä verailun auvoa. hakuaika?.
VastaaPoistaValtavan mekkalan nostatte todistetusta asiasta. Irtisanominen toimii ja hyvin toimiikin, mutta toisinpäin kuin mitä nyt hoitsut yrittävät.
VastaaPoistaSen todisti presidentti Reagan 1980-luvulla, kun irtisanoi ryppyilevät lennonjohtajat. Olisivat tulleet takaisin entisiin töihinsä, muttei heitä enää otettu. Ensihätään apua otettiin armeijalta ja samaan aikaan koulutettiin uudet lennonjohtajat.
Kemppinen: Useissa osavaltioissa laki - en tiedä onko federal - USA:ssa määrää sairaalat ottamaan kadulta löydetyn hengenvaarassa olevan raadon hoiviinsa maksuvarmuudesta riippumatta. Harsivat kasaan ja lähettävät countyyn.
Liittovaltio maksaa sairaalalle tietyn osan kustannuksista. Omansa pois saadakseen sairaalat paisuttavat laskuja sopivasti.
Vastaanoton kautta sisäänkirjautuneen potilaan suhteen tilanne on huonompi. Kannattaa käyttää keittiön ovea.
ad Toipila
VastaaPoistaNo ei siitä ollut varsinaisesti kysymys, vaan Tuomari Nurmion hittikappaleen kertosäkeestä. Koko asiayhteyden ymmärtäminen vaatii jo sellaista kultuurinlukutaitoa, että sitä voi odotaa vain kulttuurinoblesselta, johon Kemppinen lienee luettava. Itse asiaa ei käy selittäminen, se on vain ymmärrettävä. Nurmion tekstiin perehtyminen kera laulun ja soiton voi olla avuksi.
Mutta jos nimimerkki Kemppinen haluaa provoisoda, niin miksi ?
Kemppinen kärjistää ja ratsastaa sairailla, lapsilla ja jopa keskosilla (!) mustamaalatakseen Tehyläisten lakkoa. Moraalitonta.
VastaaPoistaOnkos tässä mitäään laitaa?
Lakko saa minulta siunaukseni, pienellä varauksella.
Kyseinen lakko on nähtävä myös pienipalkkaisen naisalan epätoivoisena yrityksenä tavoitella palkkatasa-arvoa miehiin nähden;
miesvaltaisten ökyliittojen 30-vuotisen diktatuurin jälkeen.
AKT:n ja teollisuusmafioiden pannessa Suomen polvilleen sulkemalla härskisti satamat ja tehtaat, moralisoijat ja sormenheristelijät ovat vähissä.
On tyydytty siihen, että minkäs näille vahvoille liitoille voi; he ottavat palkankorotukset samalla varmuudella kuin talvi seuraa syksyä.
Nyt, kun naiset yrittävät saada heille kuuluvaa ja ansaittua palkankorotusta, kivenheittäjät kömpivät esiin joka kolosta.
Tehyn lakko on samalla eräänlainen oikeudenmukaisuuden mittari.
Ja panos/tuotos-intoilijat lukekoot Herra koon rohvessori kaverin analyysin tuosta työn tuottavuuden ja tärkeyden mittaamisesta. Pari pärettä sitten.
Eli Jarmom et. kumppanit. Laajentakaa suppeita silmälasejanne ja ruvetkaa tukemaan oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Ihan oikealtakin puolelta.
Jokaista tekijää kohti on ? kpl hullua, joka harkitsee sairaassa mielessään jotakin yhtä karmaisevaa kuin tänään tapahtui Tuusulassa. Tarttis tehdä jotain toistumisen estämiseksi - vaan mitä. Jenkeissä ilmiö laajeni.
VastaaPoistaSyväntä kylymää.
Kiitos kommentistasi Jukka! On säälittävää lukea, miten huonosti ihmiset osaavat lukea tekstiäsi.
VastaaPoistaLisäksi on säälittävää katsoa, kun Tehy vetää suurta yleisöä perässään kuin pässiä narussa! Mikäli Tehyn vaatimat korotukset toteutuvat, on piru irti julkisella sektorilla. Nostan hattua Superille ja muille julkisen puolen työntekijöille, joilla oli terve järki, kun tekivät sopimuksen. Tehyn kaltainen joukkokiristys on häpeällistä.
Ja hoitsut, puhukaa julkisesti todellisista bruttoansioista, ei peruspalkasta!
Lopuksi, kaikki kunnia jokaiselle hoitoalalla työskentelevälle, teette korvaamatonta työtä.
catulux
VastaaPoistaJuuri noin. Olen periaatteeessa aivan samaa mieltä.
*
Mutta nyt keskitymme olennaiseen.
XXXXXXXXX
Arvon catulux
VastaaPoistaTehyllä on menossa sama mitä mennä vuosina pankkinaistoimihenkilöillä. Tulos on myös sama. Eli iso osa ulos. Noin 5-7 vuoden kuluessa.
Tehylle minä vieläkin sanoisin että, jos te perkeleet olette kooltanne yhtä pieniä kuin periaatteiltanne voitte polvistumatta seistä lättäjaloillanne ja nuolla mäkäräisen persettä, niin rukoilen hartaasti että työnsaatinne takaisin olisi täsmälleen yhtä vaikeata kuin työntää tulikuuma ranstakka villikissan perseeseen.
Pyydän anteeksi kirosanojani ja hermostumistani tehylle.
Maalaat jarmom aika synkkää tulevaisuutta suomalaiselle terveyden huollolle.
VastaaPoistaNojaa, kuten aikaisemmin sanottua, vapaisiin virkoihin ei riittänyt hakijoita jo ennen työtaisteluakaan, joten kukapa ne nyt sen jälkeenkään täyttäisi. Tosin, tunnen erään sairaanhoitajan joka totesi että ei sitä työtä suostu sillä palkalla tekemään. Rupesi siivoojaksi. Samapalkka, mutta ilman verta, ulosteita tai kuolemaa. Ja vielä paremmilla tunneilla.
"Elinkelvoton tolvana"... Hmm... Pakko olla provo. Jos juristi ottaa oikeuden määritellä muita näin, hän varmaan kestää sen, että aikanaan sairaanhoitaja soveltaa häneen samaa oikeutta. Saattaapa mahdollisesti suhtautua juristivanhukseen samoin kuin tämä aiemmin suhtautui satama-altaaseen horjahtaneeseen humalaiseen. Ja kunnon tehyläisenä toimii niin kuin pitääkin: jättää letkut irrottamatta.
VastaaPoistaNäppärästippä pistit nuotion palamhan. Tässä nokipannullinen aitoa porokahvia Inarin Kaamasesta
VastaaPoistaKeskustelu liikkuu kaukana siitä mitä rivien välissä
ilmaisit. Tunne ohittaa järjen ja liekki vaan yltyy kiehisillä kun pitäisi valita ensiksi koijjut joista kunnon hiilloksen saa.
Hyvin kirjotit.
Silhän ei ole mithän merkitystä millä tavon palkkaa tullee lissää, vain sillä on merkitystä tuleeko sitä vai eikö tule. Met elämmä markkinatalouvessa. Sen sinä lempo jätit tarkotuksella sanomatta. Et muistuttanut että tosiasiat määräävät.
Sehän on se lähtökohta. Parempi voittaa. Useimhin se on yhteiskunta, sillä kun on paremmat apuvoimat ja renkit sille töin.
Mutta kun tyhmyys ja suurisuisuus saa vallan, niin kylläpä siihen rakhon tahtoo joku koparansa tukhia. Meinnaan tätä Kataisen touhua, antaa ymmärtää, muttei ymmärrä antaa. Siitähä met ylleesä akkoja syytämmä. Nyt kalahti Kokomustan nilkhan!
Nyt vaikuttaa siltäkäsin jottaTehyläiset ovat lukeneet oman Sun-tzu'nsa tarkemmmin kuin hallitus. Ja myös ehkäpä myös Clausewitzinsa. Ei siitä parane syytellä. Kaikilla on sama mahdollisuus. Pitää osata hävitä.
Introas alettiin käsitellä heti oikeaa ja väärää hakien. Rahanhankintakeinoa arvostellaan enemmän kuin varsinaista rahaa. Varsinainen asia jäi syrjään. Tästä voisi päätellä ettei se rahasta kiinni, mutta pyyntö ja halu pitää esittää oikein, pelisääntöjen mukaan. Ei sodassa mitään pelisääntöjä ole. Parempi voittaa, hävenny maksaa.
Vastuista on olemassa vesiselvä pykälä perustuslaissa, mitä tuota uudelhen kirjoittamhan jonnijoutavaa. Net ei ole muuthunnet.
Eihän tässä parane ennustajaksi alkaa, mutta raivoisaa akkalaumaa ei pitele mikään.
Hallituksella on lähtölaskenta käynnisä.
Nimimerkki frank ajattelee:
VastaaPoista"Tehtäköön seuraavat kolme palkkaratkaisua matalapalkka-alojen hyväksi ja jätettäkööt voimaliitot vähemmälle tai kokonaan ilman. Vääristymien oikaisuusn ei ole pystynyt edistyksellinen ammattiyhdistysliike tähän mennessä."
Sehän se tässä näyttää auttavan, että hallitus puuttuu kokoomuslaisittain tuloneuvotteluihin. Jäljet näkyvät ja joku näkyy olevan jopa tyytyväinen. Miksi?
Jos progressiivinen ay-liike ei kykene vääristymiä oikaisemaan, niin kuka ne lienee alulle pannut? Varmaan sama taho.
"Mainio asia, että porvarillinen hallitus tehnyt edes yrityksen tähän suuntaan, vaikkei palkka-asia hallituksen asia olisikaan."
Juu, tehyläiset näkyvän olevan ikuisesti kiitollisia hallituksen voimakkaista ponnisteluista heikkojen, sorrettujen ja väärinymmärrettyjen puolesta. He tulivat niin vauraiksi, että kokonainen kolmenkympin korotus voitiin palauttaa eduskuntaan.
Luoja, varjele meitä oikeistolaiselta asiantuntemukselta työmarkkina-asioissa. Tai eipä taida se luojakaan auttaa keskoskaapissa kärsivää kokoomuspolitikoinnin kohdetta.
Surullista että noin helposti median muokkaaman mielen omistaja viitsii kirjoittaa tuollaista nettiin. Vielä surullisempaa on se, että viitsin kommentoida. Noin perusteettomien ja hataralta tietopohjalta kasattujen mielipiteiden julkaiseminen voi olla jopa vaarallista. Hoitajat vain kypsyivät tyhjiin lupauksiin annettuaan turhaan äänensä porvareille joita ei kiinnosta mikään muu kuin valta, johan sen tässäkin kiistassa näkkee. Nimim. "Isäni sairastaa syöpää, makaa vuoteessa sairaalassa ja olen silti hoitajien puolella"
VastaaPoista