Pitää muistaa äänestää eilistä A-talk –ohjelmaa, kun valitaan kuluvan vuoden huonoin televisiokeskustelu. Aihe oli Tehy. Kukaan ei puhunut mistään asiasta, paitsi kerran Katainen, melkein, jolloin toimittaja Päivärinta kiireesti keskeytti hänet.
Keskustelu oli juuri sellainen, joiden takia jätin aikoinani tuomarin uran. Se oli kuin suullinen käsittely avioerojutussa syyllisyysperiaatteen ollessa vielä voimassa, tai sitten kiista lapsen huollosta.
Läsnäolijoita yhdistää päättäväisyys, jonka vallassa asiasta ei puhuta vahingossakaan. Sitä vastoin keskitytään keräämään niin sanottuja irtopisteitä ja potkimaan vastustajaa munille, jos on.
Tuo on esimerkki riidoista, joita tuomioistuin ei osaa ratkaista ja joita ei siksi pitäisi tuoda tuomioistuimeen. Sellaisia on muuten aika paljon.
Tilanne on haasteellinen. Tunsin ennen useitakin haasteellisia henkilöitä, kuten haastemies Wikströmin rosiksen kolme-kakkoselta. Moninaisten muiden virkatehtävien seassa he kulkivat soittelemassa ovikelloja, kun poliisi tai juristi oli pyytänyt kirjallisesta, että asianomainen – N.N. – kutsuttaisiin ja haastettaisiin Raastuvanoikeuteen kuultavaksi ja vastaamaan… kun tulen vaatimaan…Måtte kallas och stämmas till rådstuvurätten för att höras och gifva genmäle…då jag ämnar yrka...
Rakastin Suomen vanhaa lakiruotsia. Kukaan ruotsinmaalainen ei ymmärtänyt siitä sanaakaan.
Olen nyt toistellut tässä blogissa syksystä 2005 ja teknillisissä korkeakouluissa vuodesta 1999, etteivät tavarantuotannon säännöt ja käytännöt toimi palveluyhteiskunnassa. Sairaanhoito on palvelutoimintaa, jossa työnantaja on julkinen taho. Työntekijät ajavat vaatimuksiaan joukkovoimalla mielikuvien maailmassa.
Olen aika varma, että tulos on mielikuvituksellinen.
Taloudellinen toiminta on pohjaltaan vaihtokauppaa. Ihmiset ovat myötämielisiä, koska kaikki ajattelevat, että kun hoitajat saavat paremman palkan, me saamme itsellemme ja läheisillemme paremman hoidon.
Valitettavasti tämä lause on sekä loogisesti että asiallisesti virheellinen.
Niinpä lakkoa hankitaan kuin rauhaa Moskovassa Iivana Julman päivistä aina Staliniin 1944 ja myöhemminkin. Esitetään vaatimukset ja uhataan tappaa ellei totella.
Palvelutoiminta tulee lähemmäs ja lähemmäs kaupankäyntiä.
Ajatukseni on, ettei sellainen lause ole oikein onnistunutta markkinointia kuin ”leikkauta tukkasi täällä tai viillän partaveitsellä kurkkusi poikki”.
En tähtäile Tehyä. Tarkoitan vain että nyt se on tullut tämä palvelualojen haaksirikkoutuminen public/private –rajapintaan.
Kemppinen:
VastaaPoistaTaloudellinen toiminta on pohjaltaan vaihtokauppaa.
Tarkoittaako tämä myös sitä, että olisi olemassa jonkinlainen tarjontayhteiskunta palveluyhteiskunnan sisällä? Tai tulisi olla. Tarjontayhteiskunnassa tarjottaisiin vaikkapa TEHY:n jäsenille etuuksia. Kuten asuntoja nimellishintaan, eläke-etuja, työaikaetuja, autoetuja... jotka olisivat vielä vapaita veroetuja. Laskennallisyhteiskunta jossa yhteiskunta saisi myöntämänsä edut kuitenkin takaisin jollain perintä-laskukaavalla. Kuvitteellista rahaa.
Eli edessä olisi jossain vaiheessa mustanpörssinetuyhteiskunta.
Olen seurannut palstaasi pitkään, nyt tulen mukaan.
VastaaPoistaTietomääräsi,
laaja-alaisuutesi ja luova hulluutesi on kunnioitettavaa.
TEHY:n kamppailussa on pitkästä aikaa kysymys todellisesta vallankumouksesta. Ihmishenkiä ei säästetä! Lenin sanoi: "Miten kuvittelette, että voisimme tehdä vallankumouksen ilman mitä säälimättömintä terroria?"
Katsoin myös tämän illan TV- ohjelman. Jos Kokoomus ja Katainen pelaisivat roheesti, he maksaisivat mukisematta sairaanhoitajien korotukset, vaan tuntuu siltä, että Etelärannan "isot pojat" ovat varoittaneet Jyrkiä: "Homma kusee, jos ämmille annetaan liikaa liksaa! Menee kisailukyky!"
Pitäisi tietää, mitä historian kello on lyönyt. Proletariaattia marxilaisessa mielessä ei ole enää aikoihin ollut olemassa! Nämä "ämmät", jotka pian Sinunkin perseesi, Kemppinen pyyhkivät, ovat tämän päivän proleja ja tekevät kumouksensa, vaikka sitten muutama kakara ja vaivainen vanhus kuolisikin.
P.S. Pienessä hieneessä tätä yösyönnä hakkaan, vaan yhtään en huomenna hyvittele enkä pahoittele, enkä anteeksi pyydä.
Erikoista. Potilaita lennätetään pitkin maailmaa? Matkailu avartaa veronmaksajan pussia. Taitavat olla joukko-oppiporukkaa nuo neuvottelijat. Toista oli Elon laskuopin aikoihin. Vaalivoitto taisi seisauttaa veret - päästä.
VastaaPoistaad van Kemp
VastaaPoistaPuhut 'kielillä'. Retoriikkaa, paljon retoriikkaa.
Tai rehellisemmin sanottuna - minulla ei ole sinun ymmärrystäsi esimerkiksi 'public/private-'rajapinnoista' (sinänsä erittäin mielenkiintoinen ja ehkä käyttökelpoinenkin käsite - saisit analysoida sitä vielä(kin) enemmän.
Katsoin samaa A-talk-ohjelmaa, mutta valitettavasti Katainen herättää minussa lähinnä sääliä.
Mitä osuvaa asiaa hän oli sanomassa ja missä kohtaa?
Voisit välillä itsekin puhua suoraan, etkä venkoilla kuin paraskin puhekone, jossa taidossa olet kyllä liki ylittämätön - ihan positiivisessakin mielessä.
Sinulla on myös tietoa ja kokemusta, joten kerro siis konkreettisesti, miten juuri sinä ratkaisisit tämän työtaistelu-uhan.
Viittaukset vanhaan ruotsinkieliseen lakitekstiin (jonka VAIN sinä hallitset) tai Suomen ja Venäjän historian kriiseihin sekä niiden 'puukko kurkulla'-mentaliteettiin rauhansopimuksia tehtäessä ovat/lienevät oivallisia analogioita tässä yhteydessä, mutta anna nyt maallikollekin oppia rautalangasta, äläkä vain heittele sanoja ilmaan kuin ne olisivat ilmapalloja tai komeita ilotulitusräjähteitä.
Olen etenkin Nietzscheä ja vaikkapa myös Friedelliä lukiessa saanut yliannostuksen retoriikkaa (puhumattakaan omista vuodatuksistani).
Ymmärrän kyllä tuon poliitikkojen irtopisteiden keruuviittauksesi, mutta eikö tämän kriisin ainoa ratkaisu ole juuri ja ainoastaan se, minkä sekä entinen stalinisti - takinkäätäjä (no - se ei enää haittaa) Viialainen että nykyinen sosiaali?demokraatti Heinäluoma eri kantilta toivat esiin: 1) Tehyn on pakko alentaa palkkavaatimuksiaan 17-18%:iin ja 2) hallituksen on tultava tältä osin Tehyä vastaan.
Eli rahalla selvitään, jos suostutaan molemmin puolin tinkimään palkkavaatimuksista (ylös- että alaspäin) sekä typerästä arvovallasta ja pakottamisesta, joka on typerää siksi, että lopulta juuri se maksaa ihmishenkiä, mikäli se laukaisee työtaistelun ja eräiden muiden liittojen tuen.
Tätä tosiasiaa Kataisen poliittinen toivotaan toivotaan-retoriikka ja sinänsä relevantit kertauskurssit siitä, miksi ja miten tähän tilanteeseen on päädytty, eivät muuksi muuta.
PS. Samaa asiaa toisin sanoin.
Kirjoitit: 'Taloudellinen toiminta on pohjaltaan vaihtokauppaa. Ihmiset ovat myötämielisiä, koska kaikki ajattelevat, että kun hoitajat saavat paremman palkan, me saamme itsellemme ja läheisillemme paremman hoidon.
Valitettavasti tämä lause on sekä loogisesti että asiallisesti virheellinen.'
Pitää paikkansa, mutta jos - kuten vielä kertauksenomaisesti sanot - 'palvelutoiminta tulee lähemmäs ja lähemmäs kaupakäyntiä', niin vielä kerran: - rahastahan tässä 'vain' on kysymys. Hallituksen kaaliin tämä fakta ei kuitenkaan tunnu uppoavan - kovin helpolla.
*
Asetelma:
1) Tehy ei myy itseään halvalla, mutta jos se luulee saavansa 24% korotuksia tilanteessa, jonka taustat tunnemme, seurauksena on dominoreaktio, joka sotkee sekä hallituksen että kuntien budjettilinjaukset totaalisti, sillä kunnat eivät selviä tällaisista korotuksista yksin; -Tehyn 'osinkoja' kyttäämässähän on koko muu hoitoalan kuntasektori.
2) Yhtä lailla, jos valtio ei suostu maksamaan kunnille 'kohtuullista' tukea Tehyn palkankorotusten johdosta, hallitus on jämähtänyt asetelmaan, joka saattaa johtaa yleislakkoon eli kansalliseen katastrofiin!
Se olisi äärimmäisen nolo loppu Vahanen 2:lle ja koko oikeistokoalitiolle.
*
Vedin edellä mutkat tahallani ja puoliväkisin suoriksi, enkä siis halua sotkea etiikkaa, juridiikkaa tai politiikkaa lainkaan tähän rumbaan.
Puhutaan nyt edelleenkin 'vain' rahasta, koska se kuitenkin jää viimeiseksi kiistakysymykseksi. Kaupankäyntiä - jess! Kuka tinkii parhaiten?
Aika tosin on käymässä vähiin, eikä kukaan pysty tai osaa viheltää peliä poikki...(ei hyvältä näytä).
Nämä jutut ovat niitä, joita ei Kemppisellä käydessä aina ymmärrä, vaikka joka sanan ymmärtäisikin.
VastaaPoistaMinusta tuo keskustelu näytti klaarilta: 18-20 prosenttia neljässä vuodessa ja pienet liukumat päälle. Lakkoa ei tule, eikä pakkolain sovellusta. Valtio osallistuu jollakin sopivalla roporahalla jotakin kiertotietä kuntien rahoittamiseen. Tämä kaikki siis niin, ettei se näytä siltä, että kukaan voisi koskaan voittaa.
Takana kassakaapin piilossa sopimus alapään palkkojen ja yläpään palkkojen irtauttamisesta toisistaan näissä ympyröissä. Toisin sanoen avustavat tehtävät alapalkoitetaan tehokkaasti tai entistäkin tehokkaammin ja koulutetuimmille kalloa poraaville ja pilleriä pyörittävälle annetaan palvelurahaa, että voivat vuokransa maksaa.
Vai voiko tässä muka olla väärässäkin?
OECD:n uusimpien 2005 tilastojen mukaan Suomi käyttää terveysmenoihin vuodessa 7,5 % bruttokansantuotteesta.
VastaaPoistaOECD-maista että EU:n jäsenmaista Suomea vähemmän kansanterveyteen käyttävät Tshekki (7,2 %), Slovakia (7,1 %), Meksiko (6,4 %), Puola (6,2 %) ja Etelä-Korea (6,0 %). Kaikki muut 23 OECD-maata panostavat enemmän. Muilla pohjoismailla 9,1 % BKT:sta.
Vuosina 1992-2003 terveysmenot eivät vähentyneet missään muussa OECD-maassa yhtä paljon kuin Suomessa.
Suomessa maksettiin 2004 omistajille verottomia osinkoja 8,6 % BKT:sta.
Terveysmenot EU:ssa keskimäärän 8,1 % BKT:sta.
Verotilastojen mukaan luonnolliset henkilöt ovat saaneet 1999-2005 verottomia osinkoja yhteensä 20 662 miljoonaa euroa.
Huhtikuu, 2007 tilaston mukaan luonnolliset henkilöt saivat 2005 osinkotuloja yli 5 miljardia euroa. Veronalaista oli runsas 3 miljardia,eli osingoista 43 % oli verovapaata tuloa.
2005 n. 45 % kaikista osingoista meni 13 084 henkilölle. 2005 alle 3000 henkilöä sai miljardin.
Fortumin johtajien saamat 600 miljoonan euron optiot näkyvät 2006 verotilastoissa.
Ad Omnia:
VastaaPoistaYksinkertaista.
Julkinen taho ei kokemuksen mukaan usein onnistu elinkeinotoiminnassa eli lisäarvon luomisessa. Mm. tätä yritti sosialismi.
Ihmisten korjauttaminen oli hyvä ajatus, kunnes kansalliset suojamuurit kaadettiin 1995 alkaen. Ensimmäisenä reagoi palvelutoiminta "tekijänoikeus". Nyt on vuorossa tämä ihmisten korjauttaminen, joka on kallista.
Näen että keskussairaalajärjestelmä ja merkittävä osa terveyskeskuksista on menossa samaa tietä kuin mielisairaalaverkosto.
Se ajatus ei enää toimi, että eri puolille maata kootaan melko hyvää osaamista ns. sairaaloiksi. Terveyspalvelut ovat jo hajaantumassa ja muuttumassa kansainvälisiksi (vielä nyt - Viro ja silmäleikkaukset).
Jos siis kysymys olisi vain Tehystä, tilanteesta selviäisi rahalla ja painattamalla sitten lisää rahaa eli avaamalla inflaatio salaa EY:ltä.
Tehy edustaa kuitenkin vain osaa julkisesta palvelutoiminnasta.
Kun tavarantuotanto on samaan aikaan romahtmassa (metsäteollisuus ja osa metallia), palvelujärjestelmän edellyttämät rahat loppuvat parissa vuodessa.
Ehkäpä saamme vielä itse pyyhkiä perseemme Tallinnan rautatieaseman roskalaatikossa tai opettaa uiguuria Jeniseillä näkkileipäpalkalla.
Nyt jaetaan (varmaan jaetaan) rikkautta, jota ei kohta enää ole.
Ad Jussi:
VastaaPoistaToistat samaa kuin prof. tiitinen televisiossa klo 07:30 - tämäm ei ole enää työtaistelu, vaan yhteiskunnallinen konflikti.
Tätä itsekin tarkoitan.
Jos sairaaloita ruvetaan polttamaan, kannattaa polttaa potilaineen.
Kohtahan ne haastemiehet laitetaan metsästämään sirauslomalle jääneitä hoitajia. Kiinnisaaduille työstäkieltäytyjille laitetaan uhkasakot maksuun ja vielä lisäksi rikosoikeudellinen vastuu sattuneista kuolemantapauksista ja muista potilasvahingoista. Jes! Järjestys se olla pitää.
VastaaPoistaMinkähän laista hoitoa Vanhanen mahtaa virtsakiviinsä saada? Toivottavasti asiallista, erittäin asiallista, sellaista normit juuri tarkalleen täyttävää.
TEHYn tulossa olevien palkankorotusten jälkeen alkaa yleisempikin ansiotason korotusaalto. Ja hyvä niin. Kyllä siihen varaa on. Ns. kilpailukyky saattaa kärsiä, tai sitten ei. Palkankorotuksista kun puolet tulee heti takaisin veroina. Loppu menee kulutukseen, josta ALVin verran tule takaisin valtiolle. Ulkomaille haaskioon menee loppujen lopuksi aika pieni osa. Parempi maksaa palkkaa Suomessa palkkansa kuluttavalle kuin ostopalveluihin muiden EU-maiden yrityksille.
Ad Alo et alii:
VastaaPoistaTiedoksiannon eli haastemiehen pakoileminen, jota haastatellut hoitajat lupailivat tänä aamuna, vetää peliin vielä uuden osapuolen - lääninhallituksen, joka toimii viranomaisena ja vailla osuutta palkkakiistaan.
Tähän asti tiedoksiannon pakoilemiseen ovat turvautuneet talousrikolliset.
Kysymys on jo kapinasta.
Meillä on lakikirja täynnä pakkolakeja - esimerkiksi pakko tulla oikeuteen todistajaksi tai antaa poliisilla tai esim. verottajalle selvitys. Nämä ovat voimassa, sopi tai on sopimatta, huvittaa tai on huvittamatta.
Heinäluoma moittii rangaistuksella uhkaamista eli uhkasakkoa. Tehyläiset ilmoittavat olevansa silti valmiita kieroilemaan eli välttelemään tiedoksiantamista.
Prosessioikeudellisesti seuraava vaihe olisi nouto eli vangitseminen. Näin tehdään ellei henkilöä yrityksistä huolimatta tavoiteta normaalilla haastemenettelyllä.
Kenen kaikkien suhteellisuudentaju on nyt pettänyt?
Ammattirikollisetkin tietävät, että yhteiskunnassa on aika helppo toimia rikkomalla sen sääntöjä.
Ad Pekka S-sto et alii:
VastaaPoistaOlisin omasta puoletani valmis takavarikoimaan johtajien liian suuret palkat ja maksamaan rahat suoran sairaanhoitajille.
Muutoin en valitettavasti ymmärrä, miten kilpailukyky ja palkka taso eivät liittyisi toisiinsa.
Juurihan paperityöntekijät kokeilivat tämänkin asian.
Kokoomuksesta - kirjoitin tässä blogissa jo viikkkoja sitten, että kokoomuksella on varmaan etsinnässä riittävän iso loistoristeilijä, jonka kölin ali Katainen vedetään.
Harvoinpa on komea poliittinen ura katkennut yhtä karusti, mutta niin käy kun henkilö osoittautuu omilleen vaaralliseksi.
Heinäluoma puolestaan näyttää puhuvan pelkästään omassa asiassa eli säilyttääkseen puheenjohtajan asemansa ja kosiakseen tehyläisiä äänestäjiksi.
Ode Soininvaaran blogiin oli joku jättänyt mielenkiintoisen linkin:
VastaaPoistahttp://lyhytlinkki.net/?3hf8b3vy
Arkkitehtuurin rappio voisi toteutua myös Suomessa kun tehtaita ajetaan alas ja ne jäävät tyhjilleen. Mutta koska Suomessa yritykset ovat perinteisesti työntäneet kaiken vastuun yhteiskunnalle, niin Museovirasto ja vastaavat pitävät huolta siitä, että ihan vastaavaa ei pääse tapahtumaan täällä.
On muuten hilpeää laittaa nämä kaksi blogia rinnakkain ja tehdä vertailuja. Siinä missä Kemppinen onnistuu ironiassaan, Soininvaara päätyy Koijärvelle. Yritystä on, mutta tulos on huono. Kaiken lisäksi S. "bortförklarar sig" (pakko käyttää ruotsalaista ilmaisua kun se on verrattomasti parempi kuin mikään suomenkielinen rakenne).
Mitä tulee Tehyn työtaisteluun, niin korjataan yksi virhe. Tehyläiset eivät ole matalapalkkaisia keskipalkan sijoittuessa n. 2400 euron tienoille. Taitaapa olla muuten ihan keskimääräinen kuukausitulo. Matalapalkkaiset ovat jossain ihan muualla kuin Tehyssä. Tämä oikaisu ei tietenkään tarkoita sitä etteikö Tehyn työtaistelu olisi aiheellinen eli työn vaativuus ja palkkaus eivät ole balanssissa. Mutta on karkeaa pilaa puhua tehyläisistä matalapalkkaisina.
Kyllä tässä takana on hoitajien palkankorotusten lisäksi muunkinlaiset tarkoitusperät.
VastaaPoistaOn selvää, että nyt tarkoitus heikentää koko julkista terveydenhuoltojärjestelmää.
Kannattaa huomata mitkä poliittiset voimat tämän yrityksen osapuolina istuvat.
Kun Kuntatyönantaja antoi koko kunnalliselle alalle palkankorotustarjouksensa (12,5 %) tehyläiset hoitajat olivat aidosti iloisia, kunnes isot tytöt ja pojat saivat rivit järjestykseen.
Kannattaa huomata myös, että yksityinen terveydenhoitopuoli teki palkkaratkaisun 11 %.lla!
Minähän olen vanhanaikainen romanttinen jäärä, joka ihailee klassista arkkitehtuuria.
VastaaPoistaSymmetriassa on jotakin vetoavaa,
Perintövero, joka minusta on juuri oikeudenmukainen jos joku vero on, haluttiin alas ja omaisuusvero, joka nyt ei välttämättä ole erityisen oikeudenmukainen, mutta oikein kannettuna hyvä väline ajamaan päomia liikkeelle, poistettiin.
Perinteisesti pikkuporvarillisen kokoomuksen perinteisesti pikkuporvarilliset kannattajat ovat löytyneet saraanhoitajista ja kansakoulunopettajista.
Tasapainossa on jotakin joka miellyttää kaltaiseni vanhan konservatiivin silmää.
Ad Jukka:
VastaaPoistaEilen TV-uutisissa väläyteltiin mahdollisuutta rikosoikeudelliseen vastuuseen laissa mainitun uhkasakon lisäksi. Eli laissa säädetyn uhkasakon lisäksi vastaan kanittavia hoitajia uhkaillaan erillisellä rangaistuksella. Uhkasakon maksuun panohan ei ole varsinainen rangaistus, vaan keino pakottaa toimimaan tietyillä tavalla. Rikoksesta tuomitulle tulee, jos rangaistus on riittävän suuri, rikosrekisterimerkintä, uhkasakon maksajalle vain rahan menetys.
Tiedän kyllä haastemiehiltä tavoittamattomissa olleen syyttömiäkin, siis ihan objektiivisestikin arvioituna syyttömiä, eikä vaan sen syytteen vanhenemisen takia syyttömäksi jääneitä.
Hallitus nyt ei vaan ole kovin viisas. Viisautta olisi nöyrtyä silloin kun kortit ovat huonot. Ja jatkaa eteen päin. Vai olisikohan virkamiehistössä neuvoa antamassa sellaisia, jotka haluavatkin huonoilla neuvoilla ajaa hallituksen umpikujaan?
Tekstissä oli puhe Kataisesta katajaisessa mediassa.
VastaaPoistaMielestäni on helppo vetää ministeri mediaan. Liian helppoa. Nmittäin ministerillä on salassapitovelvollisuus. On helppo median esittää kysymyksiä, joihin jo etukäteen tietää, ettei ministeri nihin pysty avoimesti vastaamaan. Sitten syytetään ministeriä valehtelusta tai vastuun pakoilemisesta.
Näin kävi Tiitisen-listan osalta: Ministeri valehtelee - huusivat otsikot.
Tai jos ministeri jää salassapitovelvollisuuden takia esiintymättä mediassa, on synä median mukaan vastuunpakoilu.
Kauanko tämä "pohjoismainen hyvinvointivaltiosysteemi" on ollut olemassa. 30 vuottako? Ja kohta se romuttuu. Siis kulissit tipahtavat.
Hiljalleen alan uskomaan että sittenkin amerikkalainen malli terveydenhuollosta on parempi kuin täällä. Siis 10 vuoden kuluttua.
Menen tänään nostamaan vakuutus-eläketurvani kk-maksuja.
Tuo jeesustelu "verottomista" osingoista jaksaa aina ihmetyttää. Mitä ihmettä pyhittää se, että samasta voitosta maksetaan veroa kahteen kertaan, niinkuin tehtiin vielä 80-luvulla ja nyt taas tehdään? Yhtiöveron hyvitysjärjestelmä tosiasiassa lisäsi valtion tuloja. IMHO paras järjestelmä olisi kuitenkin Viron järjestelmä, jossa vain osingoista maksetaan veroja, yhtiön sisälle jäävä ja investointeihin käytettävä voitto on verovapaata.
VastaaPoistaFortumin optioistakin kannattaisi muistaa se, että valtio maksaa niistä 50% ja ottaa sitten veroina 60%.
Tehyn lakko saa minut olemaan poikkeuksellisesti samaa mieltä Soininvaaran kanssa: Sopimukseen pitää päästä, mutta potilasturvalaki pitää hyväksyä sitä ennen, ettei luotaisi ennakkotapausta, että kiristys kannattaa.
"...että kokoomuksella on varmaan etsinnässä riittävän iso loistoristeilijä, jonka kölin ali Katainen vedetään.
VastaaPoistaHarvoinpa on komea poliittinen ura katkennut yhtä karusti, mutta niin käy kun henkilö osoittautuu omilleen vaaralliseksi..."
Jo vain teän perällä samoja johtopäätöksiä tehhän kuin häälä tunturissaki. Ennustamisesta met emmä välitä, emmäkä huoli, mutta sehän met killa tiijäme että Kokomustan napamiehet ei ala kahtelemhan sammakoita päästeleviä typeryksiä.
Tämä kulvakko saa mennä hopulla sannoo kuppilan väkiki, eikä soo juuri erehtyny, oluen litkintä on vähillä €uroilla tarkkaa hommaa. Siinä sovi erehdyksiä tehdä.
Miksei hallitus heti jo palkkaneuvottelujen alkumetreillä ilmoittanut sitä määrää, minkä valtio aikoo antaa pottiin. Nyt jäi TEHYn porukoille utopistinen mielikuva vaatimuksilleen.
VastaaPoistaEi TEHYllä ole lakkokassassa rahaa pitkään palkkataisteluun. Ja mikään pankki ei varmaan lainaa paljonkaan rahaa epätoivoiseen tappeluun. Jos ei neuvottelujen takarajaan mennessä ole päästy sopuun, niin vain viikko sen päälle ja sopu syntyy, kun rahat loppuu.
Miksi ei hoitajille järjestetty parempia palkkoja sosialistien ollessa vallan kahvassa? Miksi hoitajat eivät uhanneet silloin lakolla?
VastaaPoistaAd Alo:
VastaaPoistaMyönnän ja peräydyn puoli metriä. Muu rikosoikeudellinen vastuu on - kuuluuu Brax sanoneen äsken eduskunnassa "teoreettisesti mahdollinen", mutta se edellyttää käsitykseni mukaan saapuvilla olemista tai nimenomaan tiedoksiantoa.
En tunne asiaa pohjia myöten, mutta elän siinä luulossa, että sekä sairaanhoitaja että lääkäri ovat velvollisia auttamaan ammatillisesti hengenvaaran ollessa käsillä, vaikka olisivat miten lomalla tms.
Näin kohta voimaantulevan potilasturvalain yksityiskohtia tuntemattomana maalaisena kysyn teiltä viisaammilta: kun irtisanoutunut työntekijä määrätään töihin, määrätäänkö ko. työntekijälle maksettavan palkkaa ja minkä verran?
VastaaPoistaHyvänen aika
VastaaPoistaeikös pakkotyö poistettu rangaistusarsenaalista ihmisoikeussopimusten vastaisena.
Veljet - otsikoihin päästään ja koko maailman nähden.
Jaa kapinaa
VastaaPoistaWawensa sentään. Sairaalat on telakoita? Mutta niin vaan Puolakin yksityistyi ja vapaa kilpailu ajeli telakkasektorinkin alas. Onkohan ammattiyhdistysliikkeen työn tarjontamonopolit tulossa tiensä päähän. Ettei tarttis sinne Jeniseille näkkileipäpalkalla mennä vapaasti kilpailemaan.
Näinkö se meneekin?
VastaaPoistaLilius saa ensi vuonna 2003-2005 "osakeohjelman" mukaan ilmaiseksi mutta verottomasti 32 235 yhtiönsä osaketta, tämän päivän pörssiarvoltaan 700 000 euroa. 2009 Lilius saa vielä 14 405 osaketta lisää. (Maksaako Fortum verot Liliukselle ja muille johtajille annettavista osakkeista sähkön hinnankorotuksilla?)
Kun Imatran Voima ja Neste yhdistettiin vuonna 1998 Fortumiksi, valtio möi yksityisille sijoittajille 19.9 % uuden yhtiön osakkeista (hintaan 5,38 euroa/osake) ja sai niistä nettona 420 miljoonaa euroa. 2002 ulkomaisille omistajille myytiin 9,9 % yhtiöstä (5,50 euroa/osake) ja valtio sai nettoa 444 miljoonaa. 2005 ulkomaisille omistajille myytiin vielä 7,2 % osakkeista (12,20 euroa/osake) ja valtio nettosi 770 miljoonaa.
Valtio on saanut 37 prosentin siivusta Fortumia 1 635 miljoonaa euroa. Se on vähän osakkeista, joiden pörssikurssi oli huhtikuussa yli 22 euroa/osake, eli valtio on myynyt viime vuosina 7 miljardin euron arvosta kansallisomaisuuttamme reippaaseen alehintaan.
2005 Fortum jaettiin erilliseksi sähkö- ja öljy-yhtiöksi, Fortumin omistajat saivat osinkoina 85 % uuden Neste Oilin osakkeista. Fortumia omistaneiden yksityisten henkilöiden osuus näistä ilmaisosakkeista oli noin neljännes, eli tämän päivän pörssikurssien mukaan he ovat saaneen ilmaiseksi noin 1 400 miljoonan euron arvoiset osakkeet.
Fortum on vuodesta 1998 lähtien palauttanut yksityisille sijoittajille rahaa eli osinkoja 3,5 miljardin euron arvosta. Siitä ulkomaisten sijoittajien osuus on ollut noin 1,8 miljardia euroa. Se on kaksi kertaa enemmän kuin valtio on saanut heiltä tuloa privatisointikaupoissa, ja heille on vielä jäänyt jäljelle Fortumin osakkeet ja niiden arvonnousu, sekä Neste Oilin osakkeet, joille öljy-yhtiö maksoi viime vuodelta osinkoa kaiken kaikkiaan 230 miljoonaa euroa.
Ad Kysynpähän...
VastaaPoistaSuojalain mukaan tehdystä työstä maksetaan 1,3 kertaa sellaisesta työstä muulloin maksettu palkka.
Ad Hups:
VastaaPoistaEi maailma mene ihan sanojen mukaan. Jos taksinkuljettaja jättää Sinut pakkasessa asumattomalle pätkälle ilmoittaen lähtevänsä saunaan ja sanoo että "pakkotyö on kielletty", ei se näin ole.
Eräissä tilanteissa poliisi voi käskeä sinut autollasi kuljettamaan onnettomuudesa loukkaantuneen lähimmän ambulanssin luo eli pakottaa Sinut työhön.
Tämä on vain tämä tärkeä suoja - ei niin tärkeä suoja.
Siis talon omistaja ei voi estää palokuntaa vetämästä tulipalon aikana letkuja kaivoonsa vetoamalla kotirauhaan ja kaivon omistamiseen.
"En tunne asiaa pohjia myöten, mutta elän siinä luulossa, että sekä sairaanhoitaja että lääkäri ovat velvollisia auttamaan ammatillisesti hengenvaaran ollessa käsillä, vaikka olisivat miten lomalla tms."
VastaaPoistaKyllähän tuo on ihmisen perusvelvollisuus.
Toivotaan toivotaan - laulu 'pakkolaista'
VastaaPoistaToivotaan toivotaan on Kokoomuksen 'taistelulaulu' Tehyn uhkaa vastaan
Esittäjä: Jyrki 'toivotaan, toivotaan' Katainen
(säv. 'trad.' - san. Rabelais)
Toivotaan toivotaan toivotaan
että kohta saamme Tehyn taipumaan
nyt pakkolaki voimaan ja sakko uhkaamaan
se vaikeaa mutta silti toivotaan
Ei hallitust' saa koskaan kiristää
se rikollista on ja siks tää laki jää
töihin siitä hoitaja tai putka odottaa!
se vaikeaa on mutta silti toivotaan
Kunhan Matin virtsakivet poistetaan
hän valmis on taas sotaan uudestaan
ja hienohelmat Ruususet nuo akat kärttyiset
me pannaan järjestykseen ihan koska vaan
Kemppinekin meitä puolustaa
ja anarkistit kirkonpenkkiin patistaa
haukkuu kapinoitsijoiksi, synnintunnon nostattaa
'laki ikuinen' - hän huutaa - 'rulettaa!'
Toivotaan toivotaan toivotaan
että Tehyn naiset uskoo Kataista/Vanhasta
sillä muuten häkki heilahtaa ja nuija/muija kolahtaa
se vaikeaa on mutta silti toivo jää
Oli puhe optioista. Optiovoitot lasketaan palkkatuloksi. Valtio omistaa 50% Fortumista, joten 50% optioiden omistusta laimentavasta vaikutuksesta osuu valtioon, mutta valtio perii 60% veroa optiovoitoista. Verottaja tuskin kohtelee
VastaaPoistaosakekannustimia sen lempeämmin kuin optioitakaan, mutta jos se tekee niin niin metelin nostaminen optio-ohjelmasta tuskin oli hyvä idea.
Israelin lasten suura: 35. Ja mitatkaa täydellä mitalla, kun mittaatte, ja punnitkaa oikeilla punnuksilla. Tämä on parasta ja ajan pitkään edullisinta.
VastaaPoistaTämä on ollut suomuja silmiltä tiputtavaa aikaa. Kuin parikymmentä vuotta sitten kommunismin osalta - en ollut tohtinut uskoa sitä kaikkea panettelua itäisestä systeemistä, oletin että totuus on jossain propagandojen välissä. Mutta kaikki se oikeiston väitettämä olikin totta: maho talous, tyhjää uhoavat puheet, urkkivat lähimmäiset, ennennäkemätön diktatuuri kamsanvallan otsikolla.
VastaaPoistaSama on tunne nyt, kliseet osoittautuvat pitäviksi: kokoomus kompastuu heti leikkiessään työväenpuoluetta; demarit ovat juuri sellaisia demagogisia sönköttäjiä (eduskuntaryhmä reagoi heinähattuineen kuin Repen joukko Korkeasaaressa) kuin porvari-isoisä vanhoilta ajoilta kertoi; hoitajat ovat herkkäuskoisia kuin eräät linnut(siis oikeastiko uskoitte vaalimainosten tuovan rahaa roppakaupalla? todellako uhraatte koko uskottavuutenne parin bruttosatasen tähden?); ja Halonen tosiaan on tärkeilevä vanha täti (millloin hän muka on juridiikkaan "niin piinttynyt" että piti oikeita juristeja täynnä olevaa eduskuntavalmistelua opastaa sudenkuopista?)
ad JK
VastaaPoistaintressivertailusi loogisuudesta huolimatta luulen ihmisoikeuksien vetävän otsikoita. Suomi ei ole osannut hoitaa asioitaan ilman pakkotyötä. valtion pitäisi osata. Force majeure (ylivoimainen este toimittaa palvelua) tosin taitaa yltää lakkoon saakka. On siellä sotatilakin - ja kapina.
Hyväksyttäviä esteitä myös toimittaa onnea ja ihmisoikeuksia kansalaisille? (tosin myönnän tämän kommenttini epäloogisuuden ainakin tilapäisesti)
Osake- ja optiokannustimet
VastaaPoistaTyösuhteessa saatujen optio-oikeuksien käyttämisestä saatava tulo on Suomessa nykyisin aina ansiotulona verotettavaa, osakeohjelmissa verotus riippuu sen rakenteesta. Ammattitaitoisesti rakennetusta osakeohjelmasta maksetaan veroa joko kokonaan tai suuremmaksi osaksi luovutusvoitosta eli tällä hetkellä 28 % verokannalla, tosin efektiivisesti voidaan erilaisia holding-yhtiörakenteita käyttäen päästä pienempäänkin verorasitukseen.
Lähes aina osakeohjelmat ovat mutkikkaampia ja transaktiokuluiltaan kalliimpia kuin vastaavat optio-ohjelmat.
ad Petja
VastaaPoista'Israelin lasten suura: 35.'
Sinusta pitää tehdä seuraava oikeusministeri.
Jatkoa silmän suomujen tippumiseen: kuunnelkaapa hoitajien kommentteja potilasturvalain tiedoksiantomenettelyyn. Kommenteista paistava kunniallisuuden kaipuu on sympaattista, mutta niiden samalla paljastama tiedon ja ymmärryksen taso pelottaa: toivottavasti joku täysipäisempi osuu kohdalle kun seuraavan kerran tarvitsen hoitoa!
VastaaPoistaKutsutut hoitsuthan päästetään töihin nauttimaan korkeampaa palkkaa. Mutta onko se korkeampi kuin lakkolaiset vaativat?
VastaaPoista