Muutaman vuoden kuluttua median
asiantuntijat jakavat aikakautemme kahtia, Obaman aikaan ja Trumpin
aikaan. Kysymys ei ole heidän
puheittensa sisällöstä eikä heidän toiminnastaan politiikassa. Aikakausi vain
vaihtui.
Yritän selittää. Tehkää
koe. Pitäkää kelloa silmällä ja katsokaa Aamu-TV:tä. Se on ammattitaitoisesti
tehty ohjelma, mutta ei menesty enää kilpailussa. Uutiset ovat siirtyneet
muualle. Some sisältää meilläkin puolet uutissisällöistä, siis siitä ajankohtaisesta
tiedosta, jota ihmiset katsovat ja kuuntelevat.
Yle on pääuutislähetyksen
ulkopuolella jo antanut periksi somen säännölle. Asiaa saa siellä kerralla läpi
korkeintaan 2 minuuttia. Sen jälkeen asiakkaat vaihtavat nettisivua tai
siirtyvät itse kirjoittamaan.
Yle käyttää spiikkiä ”aikamme loppuukin”. Useimmiten se tulee hetkellä, jolloin haastateltava on sanomaisillaan jotain. Ensimmäiset minuutti ja 30 sekuntia käytetään toimittajan naureskeluun ja selitykseen, mitä mielenkiintoista ja mahdollisesti asiaan liittyvää tuolla lämpiön puolella tuli jo esiin.
Yle käyttää spiikkiä ”aikamme loppuukin”. Useimmiten se tulee hetkellä, jolloin haastateltava on sanomaisillaan jotain. Ensimmäiset minuutti ja 30 sekuntia käytetään toimittajan naureskeluun ja selitykseen, mitä mielenkiintoista ja mahdollisesti asiaan liittyvää tuolla lämpiön puolella tuli jo esiin.
IT-nousun alkuvaiheessa oli käytössä termi ”hissipuhe”, elevator talk. Olen ollut kerran itse pyytämässä Jorma Ollilalta jotain pikkusummaa. Ei se ollut kuin muutama miljoona. Onnistuimme. Poistuimme. Perustimme korkeakoululle tutkimuslaitoksen.
Hissipuhe tarkoittaa, että sinulla on 30 sekuntia aikaa esittää asiasi ja sen perustelut. Ellet onnistu, olet mennyttä ja voit alkaa katsella uusia töitä.
Tämän takia muuten kanslerit, rehtorit ja suuri osa professoreista on köyhiä. Heissä istuu vanha yliopistoperinne niin kuin paska peukalossa. Vaikka heiltä kysyisi, paljonko kello on, vastaus kestää 45 minuuttia. Se kestää aina 45 minuuttia asiasta riippumatta. Sitten on luentotauko, 15 minuuttia.
Tuokin käytäntö on
mennyt. Silloin ennen perustelut merkitsivät paljon. Puhuteltu ajatteli
tyypillisesti: mitä tämä hanke merkitsee minulle (meille). Mitä myönteistä
siitä voisi seurata? Puhuteltu saattoi vakuuttua. Oli ihmisiä, jotka saattoivat
jopa muuttaa mielensä. Sellaisia ei kyllä ollut paljon.
Keinoja on kyllä. Sopimuksen solmiminen Kalifornian yliopiston eli tässä tapauksessa Berkeleyn kanssa kohahdutti. Kukaan muu ei ollut onnistunut vastaavassa. Me olimme kysyneet, voimmeko tuoda avustavan lakimiehen mukanamme. Tiesimme että ehdotuksemme oli todellisuudessa hylätty ennen neuvottelun alkamista. Vähänpä Berkeleyn merkkihenkilöt yllättyivät nähdessämme että lainopillinen neuvonantajamme oli sama henkilö, jolle he olivat aikoneet soittaa siinä tilanteessa, etteivät pääsisi meistä kunnialla eroon.
Richard oli niin hurja kyky, että jopa kuvernööri Brown oli minuuttikaupalla hiljaa, kun hän puhui. Muut paikalla olleet todistivat, ettei sellaista yleensä koskaan tapahtunut. Kuvernööristä tuli mieleen kalifornialaistapoja esitellyt kirja, jolla oli hyvä nimi. ”Hello, she lied”, hei, hän valehteli.
Enää ei ajatella. Lauseet ovat ilotulitusraketteja. Taivaalle syntyy kuvioita, jotka katoavat kohta jälkiä jättämättä. Kenenkään ei tule mieleen ajatella, miksi raketteja ammuttiin, mitä se maksoi ja kuka sen maksaa.
Ehkä Meksikon muuri olisi käytännön esimerkki. Halla-ahon eilinen virallinen kysymys, miksi sellaisia tahoja ei rangaista, joka pelastavat ihmisiä hukkumasta Välimereen, on samanlainen esimerkki.
Noin taitavat ihmiset eivät revittelisi näitä lauseita, elleivät tietäisi, että niillä on tehoa. Halla-ahoa ei vähääkään haittaisi, jos rakentaisin Photoshopilla tähän kuvan hukkuneesta dosentista hiekkarannalla aaltojen keinuteltavana.
Panitteko merkille, että Trump sanoi olevansa ”sanansaattaja”, messenger. Sanansaattaja eli viestintuoja on kreikaksi ”angelos”, siis enkeli. Euroopassa tuskin kukaan huomasi tätä hienoa elettä maan takapajuisimpia hurmosherätyksen harrastajia kohtaan. Billy Grahamista alkaen (ja jo kauan ennen) he ovat olleet sanansaattajia. He ovat tuoneet hyvää sanomaa. He ovat olleet hyvä sanoma.
Obama puhui asioita. Trump puhuu sanoja. Trump voitti. Hänen pitämänsä puheet näyttävät kestävän jopa kauan. Lehdet julkaisevat niistä otteita ja pätkiä niistä tulee televisiosta. Vaikutelma on sama kuin kuuntelisi jalkapallokatsomoa. Jotain heitellään – ehkä palloa – ja yleisö ulvoo ihastuksesta.
Olin minäkin kerran palloilukilpailussa. Yli viidenkymmenen tuhannen ihmisen yksimielinen läsnäolo Los Angelesin Dodgers’ Stadiumilla oli melkein yhtä mieleen painuva kokemus kuin ystävämme, entisen taksinkuljettajan liikennöinti, kun tilaisuus päättyi ja 50 000 8 – 12 -sylinteristä moottoria käynnistyi samalla hetkellä. Poliisi oli nielaista pillinsä.
Tämä kirjoitus ei ole Trumpia vastaan. Sellaista olen harjoittanut ja aion harjoittaa, mutta tänään yritän kuvailla sisällyksettömän puheen ongelmaa.
Trump ei ole keksinyt tuota keinoa eikä kysymys ole sosiaalisen median taidokkaasta käyttämisestä, kuten asiantuntijat väittävät.
Tunnemme puheen puheen vuoksi seremonioista, esimerkiksi hautajaisista. Ne harvat teistä, jotka käytte kirkossa, olette kenties panneet merkille, että saarnassaan papit pakkaavat olemaan syntiä vastaan. Muuta saarnoista ei sitten muistakaan.
Seremonian puhe on muoto, aivan kuin mullan sirottamine arkulle tai kukkien kylväminen morsiusparin yhteen liitetyille käsille.
Trump on lopottaja. Tuo sana on jo kadonnut kielestämme. Mistelisin että Teuvo Pakkala käytti sitä lapsinovellissaan. Novelli oli traaginen. Lopottaja on lapsi, joka osoittaa yllättävän hyvää lukutaitoa eli lukee nopeasti ja sujuvasti ääneen mitä tahansa, mutta tavalla, josta huomaa heti, ettei hän ajattele eikä ymmärrä mitään lukemastaan.
Trump käyttää aina kikkelin peittävää eli liian pitkää kravattia ja joka kerta millilleen samoja eleitä ja ilmeitä. Se on diagnostisesti hiukan huolestuttavaa.
Tässä tekstiin hyvin sopiva linkki transkriptioon Trumpin haastattelusta:
VastaaPoistahttp://abcnews.go.com/Politics/transcript-abc-news-anchor-david-muir-interviews-president/story?id=45047602
Republikaanien vanha tunnus on sattuvasti norsu, ja nytpä saammekin henkeä pidätellen seurata Trumpin ähellystä ulkopolitiikan posliinikaupassa.
VastaaPoistaVeikkaan, että Trump saa jonkin sortin sairauskohtauksen ja siirtyy eläkkeelle. Varapresidentti Mike Pence astuu tilalle ja maailma pelastuu.
VastaaPoistaEnnen, mikäli vainaja on piesty asialla olivat natsit, mikäli taas kuolinsyy on ns. sydänkohtaus, kommunistit. Mikäli Usan presidentti salamurhataan niin siitä tehdään valtava määrä dokudraamaa.
PoistaTrump taas on koko maailman trump. Peukutan vanhoillisten bible-, ja rustbeltin äänestäjien sielujen puolesta. Uusliberaalit ultrahäikäilemättömät ovat vaarallisia.
Katsoin ja kuuntelin ne virkaanastujaiset kokonaisuudessaan CNN:ltä, mutta se "messenger" meni ohi, enkä olisi ymmärtänytkään sitä merkitystä. Varsinainen enkeli. Mutta eikös niitäkin ole monenlaisia?
VastaaPoistaTässä alkaa tulla mieleen Orwellin "1984", jossa päähenkilön tehtävänä oli sopeuttaa epämukavia tosiasioita puolueen linjan mukaisiksi. "Alternative facts" on jo lausuttu, ja Trump itsekin sanoi jo aikaa sitten, että asiat ovat niin (kuin minä olen sanonut) tai ainakin niiden pitäisi olla. Otetaan siis se, mikä sopii parhaiten.
Ajattelin ensin lukea sen kirjan uudelleen, mutta ei tarvitse, päivittäinen Tosi-TV näyttää samoja asioita. Big Brother valvoo jo, lehdistö saa toimintaohjeita ja mitkä, puistoviranomaisetkin!
Löysinkin herttaisempaa luettavaa, omia kirjeitäni siskolle ajalta, jolloin lapset olivat pieniä, kuin päiväkirjaa. 6-vuotias J pohti maailmanmenoa ja oli päiväkausia puhunut vedenpaisumuksesta, kunnes isoveli sanoi, ettei se ole varmaa, että sellaista on tapahtunut. J: Mitä, eikö arkinpalasia ole löytynyt? Ei se mitään, hyvä kertomus kuitenkin. Sitten kysyi, miten niistä vanhoista asioista oikein tiedetään ja jatkoi, että äiti, eikö olekin niin, että maailma kehittyy vaan koko ajan? Kaksosveli L: Nii-in, Tampereellekin on saatu lasten eläintarha ja Näsinneula. J: Ei se ole kehitystä, kun ajatellaan koko maailmaa.
Mihinkähän "kehitys" nyt vie?
EG
Amerikkalainen Neil Postman on kirjoittanut tästä aiheesta "Huvitammeko itsemme hengiltä"(1985). Hänen mukaansa julkisen keskustelun viihteellistyminen alkoi 1900-luvun alussa, kirjoitetun sanan menettäessä viestinnän hegemonian vähitellen filmille, radiolle ja ennen kaikkea televisiolle. Julkisen keskustelun nykyinen pinnallisuus johtuisi siis viestintävälineistä (Tv , internet) eikä niiden käyttäjistä.
VastaaPoistaUsan presidenttien viralliset puheet ovat tähän asti olleet mielestäni loogisesti seurattavia, vaikkakin perusteltu mielettömiä toimia kuten hyökkäyksiä afganistaniin ja irakiin.
Aamu on valkenemassa amerikan itärannikolle. Tahattoman komiikan ystäville
tulee taas antoisaa seurattavaa.
Tuo ylen toimittajien tapa katkaista keskustelijan puhe silloin kun oltaisiin juuri puhumassa varsinaista asiaa, on todella ongelma. Eikö kukaan ole saanut aikaiseksi kysyä laitoksen toimituslinjasta päättäjiltä, miksi niin toimitaan?
VastaaPoistaOn hyvä, että Trumbin kravatti peittää sentäs kikkelin, josta tulee mieleeni eräs heimopäällikkö, joka seisoi alasti vain tennissukat jalassaan ja pukuun pukeutuneena tykkäsi pitää "tenniskenkiä".. Tennismies kaikkinensa siis?
VastaaPoistaOnko tuossa altaassa semmoinen peite, joka vähentää allashuoneen kosteusrasitusta ja samalla säästää melkoisesti energiaa?
VastaaPoistaSuositellaan vähäisellä käytöllä oleviin altaisiin.
Sama pinnallisuus vaivaa monia muitakin ohjelmia. Vaikkapa "Miten se tehdään" tyyppisissä ohjelmissa näytetään kaikki hyvin hätäisesti, muutamassa minuutissa. Oikeasti jonkin (saman) vermeen tuotantoprosessista voisi tehdä opettavaisen kymmenen kertaa puoli tuntia ohjelman ja silti se kattaisi vain osan siitä.
Syyksi sanotaan kallista ohjelma-aikaa. Ja sitten ostetaan kymmenet kanavat täyteen "tosi-TV" hömppää ja kymmenkertaisia uusintoja.
Ei ymmärrä asiaa yksinkertainen insinööri.
Allas? Sehän on vesisänky/uppopainimatto.
PoistaTrump naruttaa. Hänen puheensa on hämäystä savuverhoa harhautusta provokaatiota propagandaa -siitä riittää kaikille jotain. Tuntuu, että Trumpin tiimi on kurkkuaan myöten täynnä nykymenoa ja odottavat vain tilaisuutta päästä kentälle ja pistää tuulemaan. Kukahan venäläinen totesi, että Yhdysvalloilla on kyky uudistua ilman vallankumousta. Mitähän sieltä tulee?
VastaaPoista"Halla-ahon eilinen virallinen kysymys, miksi sellaisia tahoja ei rangaista, joka pelastavat ihmisiä hukkumasta Välimereen..."
VastaaPoistaLienemme kaikki samaa mieltä siitä, että Libyan rannikolla luuraavat ja pakolaisia odottelevat kansalaisjärjestöjen pelastusveneet ovat vahva houkutustekijä, joka ruokkii ihmissalakuljettajien kumiveneinelybusinesta?
Käsi ylös ne, joka ovat sitä mieltä että nuo rannikon läheisyydessä odottelevat pelastusalukset eivät ole houkutustekijä ja maahantulomekanismi myös laittomille Eurooppaan pyrkijöille?
Toisaalta tiedämme, että nyt Välimeren yli pyrkii porukka, joka ei täytä kansainvälisen suojelun kriteereitä (mm. kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan näin).
Miten meidän tulisi siis suhtautua organisaatioihin, joka tukevat tätä laitonta liikennettä - kuten ihmissalakuljettajiin ja heitä toiminnallaan vahvasti tukeviin kansalaisjärjestöihin? Antaa molemmille lisää rahaa ja businesta? Vai sanktioimalla ao. ihmissalakuljetus ja sen tuki?
Oma kysymyksensä on, mihin mahdolliset pelastetut viedään. Uskon, että heidät palautetaan jatkossa Afrikan puolelle. Ja siellä sitten seulotaan erilleen ne, joilla katsotaan olevan tarve ja oikeus kansainväliseen suojeluun. Tästä mm. Saksan valtapuolueet ovat jo ehdotuksia tehneet. "Avuliaiden" kansalaisjärjestöjen businekselle tämä on kova isku, kuten myös varsinaisille salakuljettajille. EU-valtioiden kassasta virtaava raha loppuu.
Vain tällä tavalla touhu voidaan saada hallintaan. Ei "pelastusaluksia" lisäämällä.
Riskinä ja houkutuksena tässäkin on suureen farisealaisuuteen ja hurskasteluun lankeaminen. Halu olla hyvä ihminen logiikalla, jossa ei ole päätä eikä häntää ja joka toimii omia tavoitteitaan vastaan kaikkien vahingoksi.
Mutta Siperia opettaa. Ja vaalit.
Tämä onkin hyvä esimerkki populismin ja terveen järjen erosta:
PoistaKemppisen lause oli tyypillistä inhaa populismia, jossa itse asiasta väännetään irvikuva. Häpeäisit edes.
Matias K puolestaan esitti asian niin kuin se on ja mitä myös Halla-aho tarkoitti virallisessa kysymyksessään. Tämä ihmishenkiä vaativa bisnes loppuu vasta sitten, kun jokainen salakuljetuttu palautetaan.
PS. Trump ei suinkaan puhu pelkkiä sisällyksettömiä sanoja, kuten Kemppinen antaa ymmärtää, vaan hän esittää yksinkertaisia asioita ilman poliittista korrektiutta. Se puree.
Esimerkiksi jos USA haluaa rakentaa muurin rajalleen, se on vain ja ainoastaan heidän asiansa. Piste. Meikäläiset asiantuntijat vastustavat sitä kiivaasti väittämällä, ettei se kuitenkaan estä laitonta maahantuloa ja että rakentaminen on aivan liian kallistakin. So what, ei se meille kuulu. Se on yksinomaan USAn asia ja murhe. Se ei kuulu edes Meksikolle.
Kuka meistä vastustaisi raivoisasti, jos Venäjä päättäisi rakentaa itärajallemme muurin? Suurin osa taputtaisi käsiään ja rientäisi kärräämään tiiliä.
Käsi ylhäällä! Tämä julmuuden aikakausi saa minut voimaan pahoin.
Poista"Käsi ylhäällä!"
PoistaOlette varman myös sitä mieltä, että on kaikin puolin ok, että joku houkuttelee lapsia heikoille jäille katteettomin lupauksin, perii heidän sukulaisiltaan siitä noin 5 - 10 000 dollaria per pää, pelastaa osan porukasta jäistä ja majoittaa tätä porukkaa sitten hylätyissä kansakouluissa hintaan 20 - 50 000 euroa per nuppi per vuosi. Plus ekstrat päälle.
Vai olisiko sittenkin parempi, että heikoille jäille lähtö vallan estetään palauttamalla jäälle pyrkijät takaisin? Varsinkin tapauksissa, joissa kyse ei ole kansavälisen suojelun tarpeesta vaan vain helpon elämän (katteettomasta) houkutuksesta.
Seuraavat Tuntemattomat soittanevat kännykällä Trumpin puheita...
VastaaPoistaSuomen Hevosten Tieto ,-toimiston tuorein uutispieru.
PoistaI. H-tie
Näissä blogistin jutuissa on mm. se heikkous, että ne ovat järjestään aivan liian pitkiä. Paljon sanoja, vähän asiaa.
VastaaPoistaAsiapitoisuudesta olen eri mieltä. Asialla vaan on tapana hukkua liian hämäriin ilmaisuihin. "Minkä ylipäänsä voi sanoa, sen voi sanoa selvästi, ja mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava." Paitsi, jos runoilee.
PoistaMitta on sopiva. Faktat ja mielipiteet ovat yleensä erillään. Hyödyllistä tietoa ja valistusta tarjotaan elegantisti varsinkin niille ja meille, joilla on erilaiset mieltymykset.
PoistaAi sekö heikkous on blogistin jutuissa? Ehkä anonyymi sitten ystävällisesti löytää sen niinsanotun alternatiivin blogin - oikean pituisen ja täynnä "asiaa"?
PoistaMinusta taas ne ovat toisinaan vähän liiankin lyhyitä.
PoistaHarmi, että sinun pitää näitä lukea! En halua loukata, mutta Kemppisen tekstit edellyttävät lukijalta tietyn tasoista yleisivistystä ja lukutaitoa. Kirjoitukset ovat mielestäni yleensä suhteeessa sisältöön varsin lyhyitä.Blogikirjoitukset ovat olettamani mukaan nopeammin tehty kuin esim. kolumnnit, joten taso toki vaihtelee, mutta Kemppinen ei petä juuri koskaan.
PoistaMutta yksinkertaisemmankin pelurin pitäisi huomata ettei hra Trumpilla ole aikomustakaan mitään muuria rakentaa. Ei edes ottaa selvää onko se edes mahdollista.Mutta loistava neuvotteluargumentti se on. Jos vastapuoli vähänkään uskoo, että semmoisen Kiinan muurin rakentamiseen voisi väkeä löytyä.
VastaaPoistaKyllähän tuo Trump on monien toiveiden täyttymys. Todistaahan sen jo se että hänet valittiin, presidentiksi.
VastaaPoistaMinä ainakin olen polttanut innosta tuplamäärän röökiä joka päivä Trumpin astuttua virkaansa.
Luulen että moni mies, ja nainenkin, salaa hihittelee ja hymyilee ja myhäilee kun maailma näyttää vihdoin asettuvan mallilleen, piitkästä piitkästä aikaa.
Niin se vaan on, käytännön miehet ne yleensä pistävät tuulemaan ja muut jäävät lehdellä soittelemaan.
Minä haluan kuulua ensin mainittuihin. Ja niin näyttää moni muukin.
Kiitos Jumalalle, että on Trump.
The Sturgeon General has determined that trumpf is dangerous to Your wealth.
PoistaDollarin seteliin on kuulemma tulossa uudistus, D. Trumpin kuva ja teksti Trust Me.