Sivun näyttöjä yhteensä

16. toukokuuta 2010

Kysymyksiä kirjallisuudesta




1. Ruotsalainen lääkäri. Kirjoitti englanniksi. Asui Italiassa. Harjoitti ammattiaan majesteettisissa piireissä. Pääteos tiettävästi 1900-luvun myydyimpiä ja käännetyimpiä.


2. Skotlantilaissyntyinen lääkäri. Osallistui buurisotaan, kirjoitti siitä ja aateloitiin. Uskoi keijukaisiin. Piti suosituimpia teoksiaan toisarvoisina ja toisarvoisia teoksiaan onnistuneina.


3. Englantilainen lääkäri, joka oli keskittynyt kirjallisuuteen jo valmistuessaan. Lienee ansainnut kirjoittamisella 1930-luvulla enemmän kuin kukaan muu.

4. Venäläinen lääkäri, joka kirjoitti tubeerkuloosistaan huolimatta myös Mustanmeren rannalla.


5. Englantilainen lääkäri, joka kirjoitti 1819 oodin kreikkalaiselle uurnalle ja kuoli pian, nuorena.

6. Skotlaintilainen lääkäri, jonka romaanit olivat sodan aikana ja jälkeen suunnattoman suosittuja ja myös kiitettyjä myös meillä.


7. Ranskalainen lääkäri, joka kirjoitti aikansa suosituimman tarinan jättiläisestä ja tämän suvusta ja ystävistä.


8. Saksalainen lääkäri, jonka kuuluisimman kirjan nimi on osoite, kaupungin nimi ja tori.


9. Ranskalainen lääkäri, joka on edelleen kirjailijana erittäin arvostettu, myös Suomessa. Ennen sotaa ja sen aikana rasisti, antisemitisti, julkinen Saksan ihailija ja yhteistoimintamies.


10. Saksalainen lääkäri 1800-luvun alussa toiminut, jonka näytelmiä esitetään tänäkin päivänä; surulliseen murhatarinaan perustuva ooppera on 1900-luvun kiitetyimpiä.


11. Venäläinen lääkäri, joka kirjoitti mm. Margaretan erikoisista vaiheista Neuvostoliitossa.

12. Amerikkalainen lääkäri, jota pidettiin kuollessaan 1963 maan merkittävimpiin kuuluvana runoilijana.


13. Suomalainen lääkäri, joka esittäytyi vain laajan runoelman toimittajana, vaikka hänen kädenjälkensä lienee ollut keskeinen.


14. Suomalainen lääkäri, joka julkaisi romaaneja, lystillisiä laulun sanoja ja omituista puheenpartta viljellen jutelmia kotikaupungistaan.


15. Suomalainen lääkäri (1948-2008), joka saavutti suurta kiitosta niukoilla, harvakseltaan ilmestyneilä romaaneillaan.


16. Suomalainen lääkäri, s. 1972, asuu Kirkkonummella, täydessä kirjoittamisen vauhdisssa; saanut kiitosta ja palkintoja.



17. Mitä Bertie Woosterin kamaripalvelija sanoi lukevansa vapaa-aikoinaan?


Osa kysymyksistä on helppoja, osa niin vaikeita, että ihmettelen jos joku tietää kaikki. Olen jättänyt pois muutamia ilmeisiä nimiä, koska he harjoittivat lääketieteen opintoja, kuten Schiller, mutta keskittyivät muuhun. Vastaukset kommenttina.

15 kommenttia:

  1. Vastaukset:


    1. Axel Munthe
    2. Arthur Conan Coyle
    3. W. Somerset Maugham
    4. Anton Tshehov
    5. John Keats
    6. A.J. Cronin
    7. Francois Rabelais
    8. A. Döblin
    9 . Céline
    10. G. Büchner
    11. M. Bulgakov
    12. William Carlos Williams
    13. Elias Lönnrot
    14. Nortamo
    15. Esko Raento
    16. Joel Haahtela
    17. Spinozaa

    VastaaPoista
  2. Muutama oli vaikea. Conan Doylessa on virhe, ei häntä aateloitu vaan lyötiin ritariksi, mikä heillä on eri asia. Dekkaristeista P. D. James on aateloitu (life peer), vaikka hän ei tietääkseni yhtään sotaa ole perustellutkaan.

    VastaaPoista
  3. Ylpeänä ilmoitan: tunnistin yli puolet! Olen muuten iloinen siitä että omalta osaltani saatoin hiukan vaikuttaa Joel Haahtelan menestykseen. Sain nimittäin Finlandia-raadissa taivutelluksi kaksi muuta jäsentä suostumaan Haahtelan Elenan mukaanottamiseen ehdokkaaksi. Muista olimmekin sitten yksimielisiä...

    VastaaPoista
  4. Lääkäreiden tunnetusti suuren kulttuuriaktiivisuutta lienee vaikeampi selittää sillä mitä lääkärintyö on kuin mitä se ei ole: se ei ole pitkäjänteistä, laaja-alaistesti vastuuttavaa tai sosiaalisesti paineistavaa. Viime vuosisatoina kaikki muut professiot olivat aivan erilaisia: papisto, juristit, upseerit, opettajat. Tietysti nykyisin vaihtelu on suurta, mutta niin on kulttuurikin tasa-arvoistunut.

    VastaaPoista
  5. Jaa, aika huonosti meni. Kahdeksan tunsin. Mutta ei sitä aina huomaa ajatella kirjailijoiden porvarillisia ammatteja, joista saavat pääasiallisen elantonsa.

    Mikä oli Döblinin kadunniminen teos?

    VastaaPoista
  6. Kuka suomalainen kirjoitti dekkarin,(minkä nimisen)joka sijoittui San Michelen maisemiin ?

    VastaaPoista
  7. "13. Suomalainen lääkäri, joka esittäytyi vain laajan runoelman toimittajana, vaikka hänen kädenjälkensä lienee ollut keskeinen."

    "Kädenjälki" johtaa hieman harhaan.

    Lönnrot kirjoitti Kettusen mukaan Kalevalasta itse vain 2 %, siis "laikahtihe laulajaksi".

    Mutta keräily, karsinta, kursinta, kokoilu, yhdistely ja muokkaus oli valtavaa. Siinä mielessä kyse on todellakin Lönnrotin taideluomasta.

    VastaaPoista
  8. Ripsa : Berlin Aleksanderplatz.

    t. Maajussi

    VastaaPoista
  9. Ad Tapani: - totta. Komssan kulttuurin kielestä ei kyllä tiedetä. Rajua porukkaa muuten - "talvehtivat" koko (Wurm)jääkauden sulan jäämeren kaistaleella.

    VastaaPoista
  10. Mail?

    kirjallista asiaa

    lauri.mellin@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Kun lähdettiin saivartelemaan Doylesta niin saivarrellaan lisää. Doyle kyllä syntyi Skotlannissa mutta oli toki täysin irlantilaista geenimateriaalia niin isän kuin äidinkin puolelta. Luin muuten juuri mielenkiintoisen kirjoituksen (Michael Walsh: Moriarty, Moran, and More: Anti-Hibernian Sentiment in the Canon) jossa väitetään ettei suinkaan ole sattumaa että Holmesin suurimmat vastapelurit ja kaanonin kurjimmat konnat järjestään ovat irlantilaisnimisiä. Johtuu kirjoittajan mukaan siitä että Doyle ei ainoastaan väheksynyt vaan suorastaan vihasi irlantilaisuutta - etenkin itsessään! Kiehtovaa. Moriartyn ja Moranin nimien kolkolta kalskahtava mor-etuliite (vertaa Tolkienin Mordor!) on muuten samaa sukua kuin murder ja siten tietenkin suomen murha-sana.

    Spinozan tiesin (Ethics taitaapi olla useimmiten mainitun opuksen nimi) mutta esim. Lönkka meni multa täysin ohi. William Carlos Williamsista ei ollut hajuakaan. Ja häpeäkseni joudun tunnustamaan etten ole koskaan edes kuullut Esko Raennosta.

    VastaaPoista
  12. Joitakin lääkärikirjailijoita – näitä ihmissielun patologeja – listan jatkeeksi; tämän listan suomalaiset ovat kaikki psykiatrian erikoislääkäreitä.

    F. R. Kreutzwald, Viro 1803–1822

    Gottfried Benn, Saksa 1886–1956

    Vasili Aksjonov, Venäjä 1932–2009

    Oscar Parland, Suomi 1912–1997

    Laura Latvala, Suomi 1921–1986

    Claes Andersson, Suomi 1937–

    Veronica Pimenoff, Suomi 1949–

    Sitten on vielä tämä ikuinen lääketieteen ylioppilas, August Strindberg.

    VastaaPoista
  13. Voi kun hyvä että J. Haahtela kuuluu tähän joukkoon! Hän on erityinen.

    VastaaPoista
  14. PS:lle ja JK:lle (liekö yhteyttä):

    Knighthoodin ja nobilityn eron näkeminen saivarteluna kertoo aika paljon siitä, kuinka tuntee itse asian, kansan- ja jopa yleensä ihmisluonteen tämän puolen. Jo sekin, että ritareja tulee hallituskaudella tuhansittain, päärejä yleensä vain tusina (KVG), tosin ylähuneen uudistus ja honours for cash -meno hieman paisutti päärien määrää.

    VastaaPoista