Sivun näyttöjä yhteensä

18. helmikuuta 2010

Luger



Olympiauutisesta kävi ilmi, että yksi kelkkailu-urheilun kelkoista on englanniksi ”luge” ja ranskaksi ”luge”, jolloin kelkkailija on ”luger”.

Suomentajat tietävät, että pistoolin nimitys ”Luger” on syytä kääntää englannista suomeksi ”Parabellum”. Eri puolille maailmaa paljon käytetty nimi Luger on keksijän sukunimi samalla tavalla kuin Mauser ja Walther, Lahti, Degtarjev ja Kalashnikov. Aseissa riittää henkilönnimiä, jotka tunnetaan kaikkialla maailmassa, sellaisia kuin Colt ja Smith ja hänen hyvä ystävänsä Wesson, joilta yrityksen osake-enemmistön hankki omistukseensa herra Oliver Winchester, jolla oli kokemusta alalta.

Patenttioikeuden historiassa tuliaseista vaietaan häveliäästi. Silti Aimo Lahden kahden muun henkilön kanssa konstruoima Suomi-konepistooli KP/-31 voi olla keksintöjemme historian etevin saavutus, ellei sitten sovita, että se olisi entisen Ab Lukko Oy:n valmistama lukituslaite tuotenimellä Abloy.

Olemme aikaisemmin, joitakin vuosia sitten, maininneet tavaramerkkioikeuden yhteydessä ilmiön, jota kutsutaan vesittymiseksi (dilutaatio, muuttuminen geneeriseksi). Suomalaisen luentotilanteen perusesimerkit ovat heteka, alun perin Helsingin teräaskalusteen metallisänky, ja mono, alkuaan kauppias Monosen 1926 lahteen perustaman Lahden Saapikas- ja Lapikasteollisuus Oy:n valmistaman hiihtojalkineen nimi. ”Mono” liittyy tietysti muun ohella norjalaisten suomalaisten raivoksi mokoman Holmenkolleninsa takia kilpahiihtoon tuomion ns. kiintositeiden historiaan. Murtomaahiihdossa, jota kai sanotaan nyt maastohiihdoksi, mikä tahansa lapikas ei kelpaa.

Tulin kyselleeksi nuorilta – kansakunnan valioilta – ja ihmeekseni ”mäystin” oli heille sananakin tuntematon. Ei sillä, omanakin armeija-aikanani, josta on kotva vierähtänyt, hikilaudoissa oli mänttiremmillä (siannahka) konstruoidut kantasiteet. Mutta Raatteen tien miehillä, jotka käänsivät suksensa valmiiksi tulosuuntaan ahdistellessaan hirmuisesta metsästä käsin puna-armeijan urheita poikia, oli suksen siteinä mäystimet eli suksen päläkseen taidokkaasti koverretun reiän läpi vedetyt nahkaremmit.

Olkoon niin. Nyt kolmeakymmentä lähestyvillä oli muistaakseni huopatossuystävälliset vaijeriviritykset pienenpienissä suksissaan.

Ne sai jalasta potkaisemalla ja jalkaan astumalla. Hiihtäminen vaatikin sitten taitoa, etenkin ylämäessä ja varsinkin ahkiota vetäessä.

Vielä minun aikanani suksia valmistettiin kotiteollisuutena maakunnissa. Meillä päin vimpeliläiset olivat maineessa, pohjoisempana haapaveteläiset. Sitten tulivat sälesukset ja totesin Urheilun Pikkujättiläisestä, joka on tänäkin päivänä tärkeä lähdeteokseni, että kauppaneuvos Esko Järvinen oli nuorena miehenä saavuttanut Suomella ensimmäisen mitalin yhdistetyssä. Lampisten takana taas näkyi olleen kilpa-ajaja Raine Lampinen, jonka poika Simo olikin sitten rallimiehenä todellinen kuuluisuus.

Mieleeni ei tule Suometa samanlaista uraa kuin ranskalaisen Réne Lacosten, joka oli niin ovela, että aloitti suoraan tekstiiliurheiluun tarvittavien sivuhyödykkeiden markkinoinnin lempinimestään ”krokotiili” kehitettyä merkkiä käyttäen.

Ja nyt sitten menevät erinäiset aseet siviilien tavoittamattomiin, kun puoliautomaattipistoolien kieltämistä ehdotetaan.

Tuliaseissa automaatti on sellainen, että riittää, kun pitää liipaisinta pohjassa ja silmiä kiinni. Puoliautomaatti nostaa tavallisimmin rekyylin eli takapotkun voimalla laukaistun jälkeen uuden patruunan pesään.

Tunnustan harrastaneeni pistooliammuntaa ja nauttineeni siitä, vaikka jousiammunta oli kyllä vielä hauskempaa. Nyt alkaa julkinen vääntö urheiluammunnasta, koska eilen jätetty työryhmän ehdotus merkitsisi loppua myös olympialajille, jota ennen sanottiin koulu- ja kuvioammunnaksi (kääntyvät taulut) ja olympia-ammunnalle.

Tämä ei ole chatti enkä halua keskusteluun, jolle on muita areenoja. Ratkaisu on tyypillisesti poliittinen, ja toivon, että asiayhteys nähtäisiin. Politiikka ei ole pelkästään likaista kähmintää, vaan myös ongelmallisten ratkaisujen tekeminen yhteisissä asioissa.

Omasta puolestani olen jo jättänyt ikuiset jäähyväiset Parabellumeille, Walthereille ja vastaaville. Lannistaessani mahdollista mielipiteenvaihtoa huomautan vaimeasti, että on monia ei-hengenvaarallisia aseita, joilla voi harjoitella käden vakautta. Oma valintani on näppäimistö, ja tulos on luonteenomaisen huono.

21 kommenttia:

  1. Mitä mieluummin poliitikot hamuavat aseita pois kansalaisilta, sitä suurempaa pyssyä tunnen tarvitsevani.

    VastaaPoista
  2. Eikös sitä ammuntaa voi harjoittaa laserpistoolilla turvallisesti?

    VastaaPoista
  3. Mitä muuta nykyajan ihminen tekee automaattisilla tuliaseilla kuin pahaa toisille?

    VastaaPoista
  4. Entäs se Abloyn myöhemmin omima AVA-lukko? Aikanaan AVA oli monien messujen kultamitalipalkittu murtamattomuudestaan. Abloyn omistuksessa Ava lukkona hävisi. AVA-nimen voi enää nähdä vain vanhojen metallisten vaatekaappien avaimissa. tp.

    VastaaPoista
  5. Suomessa on tapana ylireagoida kaikkeen.

    Eikö riittäisi, että käsiaseita - ja varsinkaan puoli- tai täysautomaattisia - ei myytäisi psyykenlääkkeitä syöville koululaisille?

    VastaaPoista
  6. TATCHANKA-aseoivallus:

    Tatchanka oli puna-armeijan ratsuvaen salainen ase kun se vyoryi 1920 ottamaan Eurooppaa haltuunsa. Tatchankassa on Maxim konekivari nelipyöraiseten kiesien perassa, kaksi hevosta kiesien edssa. Kova tulkivoiman ja liikkuvuuden yhdistelma.

    VastaaPoista
  7. Taisin armeijassa kuulua viimeiseen ikäryhmään, jonka ryhmyrit saivat Suomi-konepistoolin käyttöönsä. Useampi iltaloma tuli voitettua pura-kokoa tsytseemissä.

    Jo lapsesta pitäen oppi hyvin kädentaitoja katkennutta suksea/porkkaa korjatessa kai kuukauden välein. Joskus useamminkin.
    Lampisia pidettiin tuolloin halpoina korvikkeina Järvisille.

    Ampumaurheiluun en juuri osaa ottaa kantaa. Eniten harmittaa helsinkiläisten lasten puolesta. Joutuvat pakolliselle itusyönnille. Lupauduin jo eräälle ostamaan kerran viikossa kunnon hampurilaisen.

    Salaliittoteoriat kukoistavat. Lapset syötetään heikoiksi vihannesruuilla ja aseet kerätään pois. Lisänä pakkorokotukset.
    Kun Uusi Maailmanjärjestys saa vallan, ovat kansalaiset valmiiksi heikossa kunnossa puolustautuakseen ilman aseita.
    Ministerithän meitä jo nyt nimittävät "arjen kansalaisiksi". Pitäisikö poliitikkoja kutsua "viikonloppupoliitikoiksi".

    VastaaPoista
  8. Kun yksilöstä tehdään puheenaihe se vastaa sitä, että pikkuhiljaa se ihminen tuhoutuu. Tämän voivat uusnatsit panna mieleensä.

    Julkkisilla on käänteinen kuva koska siinä on ihailua mutta ns epäillyn ihmisen maine repii ja rikkoo lopulta koko elämän: pyssy jää ainoaksi aseeksi. Sen tekevät ne, joiden oma harkintakyky tai oivalluskyky on tylsistynyt mutta liipaisinta painaa kapinoiva lapsi.

    VastaaPoista
  9. "Sanan miekka" tuottaa googlessa 1810 osumaa, "sanan säilä" jopa 31500, vaan "sanan pistooli" vain 3, ehkä tässä on jokin sanoma. Miekka on sentään jotenkin kunniallinen ase, tyyliin Shichinin no samurai, pyssyllä nyt voi kuka tahansa paukutella toisia hengiltä ilman mitään kunniaa.

    Tuntuu että netissä on myös näitä sanan pistoolin käyttäjiä, siis puskista ampujia, enemmän kuin sanan säilää käyttäviä. Vaan onneksi on jukkia ja jyrkejä säilääkin heiluttelemassa.

    VastaaPoista
  10. Jos viranomainen tekee lupa-asiassa törkeän väärinarvioinnin/virheen, ei kuulu häntä siitä rangaista. Vaan kielletään aseet. Yksinkertaista virkamieslogiikkaa:)

    VastaaPoista
  11. Joskus kakarana faija sai edullisesti hommattua keltaiset ja kapeat Järviset, joissa oli outo musta pohja, joka ei tarvinnut voitelua paitsi pitoon eli suksen keskiosaan. Tuo pohja oli grafiittia ja jotain sidosainetta. Hiiltä siis ja liukasta sellaista. No eräällä turkulaisella oli myös samanlaiset ja jätkä kehua retosteli, että nyt on graniittipohjaiset sukset ja hyvin luistaa. Epäilen vahvasti että graniittipohja on antanut suksille pilkkanimen hikilaudat.

    Suomi-kp oli vähän liian hyvä ja kallis oikeaan käyttöön, sloboilla oli oma ja paljon kenttäkelpoisempi konepistari eli peltikonepistoolin esikuva pps-43. Hyvä ja halpa, hinta-laatu -suhteeltaan lyömätön. Ois muuten voinu valita 9x19 mm:n tilalle 7,63x25 mm:n, niin täydennys olisi ollut helppoa ja kutia riittävästi.

    VastaaPoista
  12. No, enpä ole koskaan ennen kuullut pistoolia sanottavan Parabellumiksi (nyt luin sen jopa Wikipediasta) - 9x19mm-patruunaa kylläkin.

    VastaaPoista
  13. Ad Anonyymi: - Parabellum katso Pistooli (Otavan iso Tietosanakirja). Pistooli-hakusanan kohdalla mm. kuva puoliautomaattiaseesta ja kuvateksti Parabellum. Kirjoittaja näkyy olleen ev. ltn., asetekniikan opettaja sotakorkeakoulussa.

    VastaaPoista
  14. Ad Omnia: Parabellum oli Deutschen Waffen- und Munitionsfabrikenin eli Saksan ase- ja amputarviketehtaan rekisteröimä tavaramerkki ja lisäksi sähkösanomaosoite - Parabellum-Berlin.

    VastaaPoista
  15. "Kun kuulen puhuttavan liikaa pistooleista, poistan varmistimen kulttuuristani." (Valitettavasti en muista kuka muokkasi tämän Göringin kommentin...)
    Nyt on sitten kuultu sisäministeri Holmlundin suusta, mikä on ihmishengen hinta. Neljäkymmentä miljoonaa(?!) on kuulemma liian kova hinta puoliautomaattiaseiden poistamisesta.
    Voisiko joku joskus ajatella, mikä on oikein - eikä mitä se maksaa.

    VastaaPoista
  16. Minulle on aivan sama, mitä puoliautomaattiaseille käy. Jos ne takavarikoidaan en kuitenkaan halua joutua asiassa maksumieheksi.

    Tunnollisena veronmaksajana tätä roolia on suunniteltu minulle.

    Jos aseet kerätään pitäisi ne kerätä ilman korvausta. Tuskin tämä on ensimmäinen kerta, kun jostakin aiemmin laillisesta tulee laitonta ja korvausta ei maksettaisi.

    Tuskin kannabiksestakaan maksettiin korvauksia silloin, kun se tuli laittomaksi.

    VastaaPoista
  17. Ad Jojje: Oli alunperin Hanns Johstin näytelmästä 'Schlageter'; "Wenn ich Kultur höre ... entsichere ich meinen Browning".
    Kun kuulen sanan 'kulttuuri' tartun shekkivihkooni.
    Kun kuulen sanat 'meille vai teille' tartun kortonkeihini...

    VastaaPoista
  18. Ad Anonyymi: - lentävänä lauseena esiintyvä sanonta esiintyy painokkaasti Platonin dialogisssa "Lait" (VIII).

    VastaaPoista
  19. Tuon kuvassa olevan mimmin kannattaisi opetella ampumaan peukalot samalla puolella kahvaa. Tuossa voi aseen luisti osua vasempaan peukaloon ja siitä tulee sitten venähdys tai murtuma, joka tapuksessa lääkärireissu.

    Aimo Lahti oli nero, mutta konepistoolin suuri idea oli kyllä Hugo Schmeisserin. Kaikkea se saksalainen keksii...

    VastaaPoista
  20. Kenen anonyymin ja mistä Platon-sitaatista Kemppinen puhuu?

    VastaaPoista
  21. Ad Anonyymi: - Platon kirjoituksen "Puusta pudonnut" yhteydessä lentävästä lauseesta Si vis pacem, para bellum". Sanoin siis, että ajatus on muotoiltu Platonin dialogissa "Lait" (VIII) ja sitä kautta osa antiikin yleissivistystä.

    VastaaPoista