Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Sivun näyttöjä yhteensä
3. maaliskuuta 2006
Tohtoreita
Yksi ryhmästämme, Olli Pitkänen, väitteli tänään tekniikan tohtoriksi Otaniemessä. Hän on tekniikan lisensiaatti ja myös juristi, eli luullakseni nyt ensimmäinen henkilö Suomessa, jolla ohjelmistotuotannosta ja sen sääntelystä puhuttaessa on lyödä paperit pöytään kaikinpuolisesta pätevyydestä.
Olemme työskennelleet yhdessä laskujeni mukaan kuudetta vuotta, ellei hiukan enemmän. Porukasta on kolme väitellyt ja tänä vuonna on luvassa ainakin yksi. Monesta asiasta on kinattu, mutta vasta nyt on vuorossa väitös. Vastaan inttäjiksi on hankittu kovia kavereita. On siinä tietämistä.
Erinäisistä syistä nyt puheen olevan porukan ydin paikka on tutkimuslaitos, HIIT, ja oma kotipesäni on Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto, jossa on informaatio- ja teknologiaoikeus -niminen oppiaine.
Kaikki haluavat puheissa edistää tieteidenvälisyyttä eli monitieteisyyttä, ja sitten kun sellaista tulee vastaan, asiasta ei olle tietävinäänkään.
Tietotekniikan tulosten miettiminen edellyttää liiketaloustiedettä, mutta se ei riitä, koska mahdollisesti kipeimmät ongelmat ovat julkisen sektorin vastuualueella. Niitä ihmisiä, joita tekniikan parannukset eivät kosketa tai liikuta, on todella paljon. Niitä jotka ovat liian vanhoja tai sairaita helpottamaan elämäänsä uutuuksilla, on myös paljon.
Lainsäädäntö ja siis juristin tiedot ovat keskeisiä tekijänoikeutena, mutta siitä on puhuttu ehkä liikaakin. Ihmiset luulevat, että puhe on jostain hienosta ja jalosta, kuten taiteilijoiden eduista. Puhe on alle kymmenen kansainvälisen suuryhtiön voitoista.
Eduskunta on hukassa joutuessan säätämään lain sieltä, toisen täältä. Henkilötietojen ja yksityisyyden suoja ovat asioina vaikeita jäsentää eikä niiden suhdetta toisiin lakeihin käsitä äkkiä.
Se siitä. Noista asioista kirjoitan ainakin rivien välissä jatkuvasti.
Nyt oli määrä vetäistä toinen vanha virsi. Tohtoreita ei tule liikaa. Heitä ei ole edes tarpeeksi. Sellaista hörhöilemätöntä vaikeiden asioiden selvittelyä, jota esimerkiksi Pitkänen tekee, tarvitaan välttämättömästi. Se liittyy usein mainittuun "kansainväliseen kilpailukykyyn".
Myös huomautan, että pari vuosikymmentä sitten nähtiin tuhon tulevan "yliopilastulvan" muodossa. Aikoinaan kansakoulua pidettiin turhana ja kalliina.
Maailmanhistoriassa keskiajalta nykypäivään mutkikkaat selitykset ovat lumoavia, koska niillä ei ole loppua eivätkä ne lopulta selitä mitään. Lisäksi on tyhmiä selityksiä. Lukutaito - tässä yhteydessä koulutus - on selkeästi asia, joka on liittynyt Euroopan ja sen eri alueiden nousuun, ja sama koskee Kiinaa ja Japania.
Kun joku kysyy seuraavan kerran Nokiasta ja tietotekniikasta, muistakaa sanoa, että meillä oli erittäin varhain hyvä kansakoulu ja että lukutaitoprosenttimme kohosi ensin maailman huipulle ja sitten jatkui "huoli toisesta" eli yleinen äänioikeus, naisen asema ja lapsikuolleisuuden kuriin saaminen.
Se on se tikkatie. Sitä taustaa vasten jokainen tohtorinväitös on ilo muillekin kuin asianomaiselle itselleen.
Kerron tuonnempana, millaista oli. Luulen että miellyttävää.
Tämä on kirjoitettu frakki päällä. Taisi mennä pari kommenttia bittiavaruuteen.
Väitös oli onnistunut, mielenkiintoinen ja ilahduttava.
Matkaan, Hopea! Karkonkka.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vielä siitä frakista.
VastaaPoistaOlen lihonnut omastani ulos aikaa sitten, eikä ole ollut varaa uuteen, mutta se on puku jossa minä viihdyin.
Ensimmäinen frakki minulla oli liki 30 vuotta sitten, ja kun tulin koulun päättäjäisiin se päällä ( tietysti oli etiketin vastaista laittaa se päivä tilaisuuteen, mutta 15-vuotiaana sitä ei ollut niin tarkka) opettaja ei ollut aivan tyhmä ja kysyi onko se vittuilua.
Ensimmäisen silinterini söi eräs rottwailer, ja toiseen oksensi taksin takapenkillä neiti Maria O.
Mutta jos elämä menee niin kuin sen pitäisi mennä, taidan teettää uuden frakin; en minä tästä enää laihdu kuin kuollakseni, ja silloin takee puvun keraamikko.
Vahingossa vai tarkoituksella - siis bittiavaruuteen?
VastaaPoistaIlmeisesti ensimmäinen postaukseni katosi bittitaivaaseen, kun piti sanomani koulutuksesta pari sanaa ja jokunen väärin sijoitettu välimerkki.
VastaaPoistaMinun kotonani ei uskottu koulutukseen. Ainut äitini sisarusleegiosta joka sai käydä koulua, oli nuorimmainen, joka kävi puolivuotta keskikoulua salaa, ennen kuin kolme kunnan tärkeintä miestä uskalsivat mennä sanomaan ukilleni, että poika saa hypätä suoraan toiselle luokalle ja olisi syytä antaa pojan käydä koulua, kun on niin lahjakas. ( nuorin enoni kirjoitti ylioppilaaksi kaksi vuotta ikätovereitaan aikasemmin, sillä hän sai myös kansakoulussa suorittaa ensimmäisen ja toisen samana vuonna)
Minusta piti tulla kuorma-autokuski. Näin se oli osalleni määrätty ja koulunkäyntiäni jopa hankaloitettiin, etten olisi vain yrittänyt "salaa" keskikouluun.
Mutta minä toivoisin että nykyaikainen tekniikka ja talous antaisivat periksi luoda oppisen yhteiskunnan. Olen kirjoittanut sekä duuni.netissä että Aulabaarissa aikoinani siitä, että pitäisi luoda sellainen malli työttömyyskorvauksien, opintotukien ja työelämän pelisääntöihin, joka mahdolistaisi ja tukisi elinikäistä oppimista.
Järjestelmän perustana voisi olla työttömyystukijärjestelmän korvaaminen "ansiosidonnaisella opintotuella" ja eräänlaisen lomapäivien tapaan kertyvillä opintopäivillä.
Korkeakoulujen rahoitus ja autonomia pitäisi varmistaa jollakin tavalla siten, että korkeakoulujen ei tarvitsi olla riippuvaisia valtion budjettipäätöksistä. Olen joskus ajatellut mallia, jossa polttoaineveron kantaisivat korkeakoulut ja anniskeluluvat myytäisiin korkeakoulukaupungeissa huutokaupalla korkeakoulujen piikkiin.
Ad Sedis -
VastaaPoistaIhmisen tyhmyydellä ei ole rajoja. PC:ni läähättää (niin kuin kaikkien PC:t), mutta tietoturvasyistä en päästä läppäreitäni lukemaan PC:täni.
Piti siis kokeilla sekin, että hyvä ja nopea Apple sopii blogin kirjoittamiseen ja huoltoon - mutta siitä tulee sitten ongelmai, jos on samanaikaisesti kirjoittautunut kahdella eri koneella blogi-tililleen...
Blogger toimii minulla hyvin mutta jostain syystä Apple nopeammin kuin PC.
Ole ystävällinen älä kysy, miksi en ole hankkitunut eroon PC:stä. Se ei ole ehkä täysin rehellinen vastaus, mutta mm. tilasto-ohjelma SPSS:stä ei ole tiedossani eikä tavoitettavissa mac-versiota, ja minulla on erittäin paljon itse tehtyä tavaraa tuossa ohjelmassa, jolla pystyy ajamaan isoja regressioanalyysejä erittäin laajoista materiaaleista.
Ad Petja:
VastaaPoistaOlen kiusannut tätä Ollia, joka nyt väitteli, sanomalla että ainahan voidaan ostaa kuorma-auto, kun minulla on kuorma-autokorttikin, ja hän voisi tulla autonapumieheksi, jos tieteen tekeminen menee puihin. Hän on sanonut olevansa kiitollinen tarjouksesta.
Minulla ei ole ajokorttia.
VastaaPoistaKuudesta veljestä kaikki ovat olleet rekkakuskeja, paitsi se, jolta elä loppui äitienpäivä aamuna -64.
Isällä ajoivat.
Äidilläni, oli autokorjaamoja ja kapakoita täällä Helsingissä. Sitä tietä minäkin olen sitten laihojen aikojen yli ollut huumausainekaupassa.
Kun tätini oli aikanaan kysymässä minulta joululahjatoivetta, hän aloitti -"Mitäs sinä Pepe haluaisit..."
-"Tietää maailman kaikki asiat!" Meni siitä yli 20 vuotta, ennen kuin uskoin, ettei onnistu.