Sivun näyttöjä yhteensä

8. maaliskuuta 2006

Talojen kuvat


Tämä viesti liittyy keskusteluun, joka on blogissa vähän pohjalla mutta ei unohtunut. Kirje on niin hyvä ja monipuolisesti asiaa valottava, että pyysin luvan julkaista sen sellaisenaan.

Asiassa on koko joukko muitakin näkökulmia kuin minun esittämäni. En kommentoi kirjettä, koska siihen ei ole ainetta, vaan toistan iskulauseen: tavallisen kaupungin tavallisia taloja saa kuvata myös kaikissa kaupallisissa tarkoituksissa. Häijyyttäni lisään vielä, että kaikki Helsingin talot erottuvat mainiosti Googlen Earth-kuvissa, jotka eivät tosin näytä olevan aivan ajan tasalla.

Terveisiä ja rohkaisua Lari Mattilalle!

Arvoisa Jukka Kemppinen,

Huomasin, että olitte blogissanne 11. helmikuuta ja sen keskustelussa ottanut kantaa minua hiukan koskettaviin asioihin. Olen siis kuvannut ja rakentanut korttelit.fi-sivuston, samoja kuvia on myös luvalla käytössä igglo.fi- verkkopalvelussa. (nb: korttelit, ei kortteli)
"www.kortteli.fi - katso hinnastoa, alkaen 1.000 euroa.

En näe varsinaista eroa korttelin ja lumimajan kuvissa - laatuunkäypää amatöörityötä molemmat paitsi että tosista halutaan ammattihinta.

Pidän itse huonoista kuvista enemmän kuin hyvistä.

Mutta jos halutaan puhua valokuvista, joilla on muutakin merkitystä kuin tunnistaminen ja mielikuvan luominen, niin sitten on otettava esiin Simo Rista (Helander - Rista: Suomalainen rakennustaide, 1987).

Ei katutasosta pätkäisty, iltapäivän varjojen laikuttama talon kuva kelpaa edes postikortiksi.

No. Ärsytän tahallani. Ei pitäisi. Voi itsekin ärsyyntyä. Simo Ristan tiedetään käyttäneet useita työpäiviä myös vallitsevassa valossa otettuihin kuviin. Ja tietysti palkkikameraa. Vertasin Helsingin Puhelinyhdistyksen talon kuvia www.kortteli.fi -verkkopaikassa ja kirjassa."

Ensin tämä hinnoitteluasia. Huomattiin, että kiinteistövälittäjät kovin mielellään kopioivat sivuston kuvia ja käyttävät niitä luvatta ilmoituksissaan. Tähän ovat nyt syyllistyneet ainakin seuraavat yritykset: Kiinteistömaailma Bulevardin kotimeklarit, Huoneistokymppi, West House ja Habita.

Olen tehnyt aiheesta marraskuussa yhden rikosilmoituksenkin, (tiedote asiasta korttelit.fin etusivulla) mutta toistaiseksi poliisi ei ole aloittanut tutkintaa. Jotenkin näyttää siltä, että musiikin luvaton lataaminen omaan kuunteluun on merkittävä tekijänoikeusrikos, valokuvan luvaton kaupallinen käyttö ei.

Kiinteistövälittäjät omien sanojensa mukaan eivät ymmärrä syyllistyvänsä rikkomukseen, jos joka paikassa ei lue, mitä ei saa tehdä. Siksi se hatusta vedetty hinta piti lätkäistä korttelit.fi-sivustolle, ennen siellä ei ollut hinnastoa.

Luvaton käyttö on erityisesti kismittänyt minua, kun satuin tuhlaamaan projektiin koko vähäisen omaisuuteni ja vähän muidenkin. Olisiko sittenkin pitänyt sulkea koko sivusto?
"Mutta jos halutaan puhua valokuvista, joilla on muutakin merkitystä kuin tunnistaminen ja mielikuvan luominen, niin sitten on otettava esiin Simo Rista (Helander - Rista: Suomalainen rakennustaide, 1987)."

Sivuston idea on toimia tehokkaana ja informatiivisena hypertekstinä. On yritetty yhdistää kuva, kartta, osoite, tiedot arkkitehdeistä ja rakennusajasta mahdollisimman kätevästi selailtavassa ja linkitettävässä muodossa. Googlesta talot löytää kaikilla Helsingin keskustan katuosoitteilla, ihmiset linkittävät sivuiltaan ja blogeistaan, Wikipediastakin on linkitetty. Olisiko tämä sitä "muutakin merkitystä"?

"Ei katutasosta pätkäisty, iltapäivän varjojen laikuttama talon kuva kelpaa edes postikortiksi."

Nykyään voi tosiaan sanoa "edes postikortiksi". Helsingin postikortit ovat enimmäkseen surkeita. Toisin oli joitakin vuosikymmeniä sitten, kun vielä esim. Volker von Bonin harjoitti (ilmeisen vähän arvostettua) ammattiaan. Hassu juttu sikäli, että minäkin tein kuvistani ennen konkurssiani muutamia koekappaleita postikorteiksi ja kyllä ne kaupaksikin menivät. Tosin hyvää bisnestä siitä on vaikea tehdä.

"Simo Ristan tiedetään käyttäneet useita työpäiviä myös vallitsevassa valossa otettuihin kuviin. Ja tietysti palkkikameraa. Vertasin Helsingin Puhelinyhdistyksen talon kuvia www.kortteli.fi -verkkopaikassa ja kirjassa."

Vertailun vuoksi omasta mielestäni Jaanis Kerkis on taitava rakennusten ja perspektiivien kuvaaja, hänen kuviaan on usein Hesarin kuukausiliitteessä.

Suomen kesä on lyhyt ja hyvää valoa rajallisesti. Puhelinyhdistyksen talon kuva on omastakin mielestäni kehno, varsinkin kun merkittävästä rakennuksesta on kysymys. Muistaakseni jokin katu-urakka haittasi sen kuvaamista. On ollut vaikeaa yhdistää suuri määrä ja laatu, sivuston 1400 kuvan joukossa on parempiakin otoksia.

En osaa käyttää palkkikameraa, vaan tein perspektiivikorjaukset kuvankäsittelyssä. Metodina tämä ei kai ole sinänsä huonompi. Olen pyrkinyt mahduttamaan kuvaan rakennuksen koko fasadin, mielestäni järkevä lähtökohta tällaisessa luettelossa.

Työaikaa kului jokaista valmista kuvaa kohden ehkä 20 tai 30 minuuttia, yhteensä siis neljä tai kuusi miestyökuukautta. Kyllä minäkin voisin käyttää koko viikon yhden kuvan ottamiseen, jos olisin Rakennustaiteen museon palkkalistoilla.

Katsoin aiheelliseksi lähettää nämä pienet huomautukset, kun olen aina mielenkiinnolla lukenut kolumnejanne ja ihaillut suomennoksianne Asterixista Catullukseen.


Kunnioittavasti
Lari Mattila

1 kommentti:

  1. "Netin" voimaa ei oikein tajuta. Netti on hypermedia, jossa on turha rakentaa "täydellistä" palvelua vain omalle palvelimelle. "Se on aina tehty jo jossain" on melkein sääntö. Siksi onkin huvittavaa, että joku kiinteistömyyjä kopioi jonkun toisen ottaman kuvan omalle sivulleen ja lisäksi vielä poistaa siitä alkuperäisen lähteen nimen. Tyhmää. Kannattaisi ymmärtää linkkien voima, joten tässä pari erinomaista artikkelia aiheeseen tutustumista varten:
    Tim Bray (ed, 2003)
    http://www.w3.org/2001/tag/doc/deeplinking.html
    Tim Berners-Lee (1998)
    http://www.w3.org/Provider/Style/URI
    Siis: Ei "kotisivu" eikä "portaali" vaan osa valtavaa Internetin hypermediaa. Muuten, google tunnistaa sivun esim. linkkien perusteella:
    http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/hakukoneet/
    Siten linkitys on omalle sivulle vain hyväksi!
    Antti (piti käyttää tuota wfd-blogia, koska jostain syystä ainoastaan "blogger"-valinta oli mahdollinen)

    VastaaPoista