Sivun näyttöjä yhteensä

14. toukokuuta 2011

Reilun kaupan pussihousut



[Blogger oli kumossa eilen melkein koko päivän. Valitan.]
Eilisestä ”Boss” jutusta tuttu professori kysyi, että entä Mao-asujen tekijät. Nokkela kysymys, mutta minä olisin poistanut luentosalista.

Puhe oli vai osittain siitä, mitä hirveyttä liikeyritykset ovat yli puoli vuosisataa sitten harjoittaneet.

Kirjoitin näkyviin kaksi kysymystä. Toista on käsitelty viime aikoinakin. Yksi käsittelijä on ollut Naomi Klein. – Onko kaikin puolin paikallaan ostaa ja ostamalla kannattaa orjatyötä, erityisesti lasten orjatyötä?

Historian tutkimuksessa on välillä erottavinaan hienoista paheksuntaa, kun selostetaan viktoriaanisen ajan edistystä Englannissa ja mainitaan, että sinänsä tehottomat tulisijat puhdistettiin pakottamalla pikkupoikia kiipeämään hormia pitkin katolle. Hyväntahtoiset toimeksiantajat eivät polttaneet tulta ”nuohouksen” aikana. Papistokin sai omantunnon rauhan, koska nämä lapset eivät yleensä eläneet tuossa työssä kuin vuoden – kaksi. Elleivät pudonneet ja lyöneet päätään halki, menehtyivät hengityselinten tauteihin.

Aikakauden sosiaalinen ajattelu oli sillä tasalla, että jos joltakin haukkasi esimerkiksi kehruukone käden, tehtaanpatruuna saattoi takavarikoida pienen vainajan omaisuuden eli muutaman kolikon ja mekon. Sitä pidettiin oikeudenmukaisena ja laillisena, koska asianomainen oli sotkenut patruunan hyvän koneen vereen.

Eläinsuojelu on vanhempi aate kuin ihmisten suojelu. Britit olivat eläinsuojelun uranuurajia. Järjestöillä oli usein nimi, jonka voi  ymmärtää väärin ”humane society”.

Suomessa on nuoria, enimmäkseen tyttöjä, jotka vastustavat turkistarhausta. Ymmärrän ajatuksen. Sellaisissa oloissa ei saisi pitää eläimiä, ihmisiä vain. Ja ihmisiä niissä pidetäänkin. Eläimille annetaan ruokaa ja niiden ei tarvitse tehdä työtä. Ihmisille ei anneta ruokaa ja työ on suunniteltu niin, että vahvinkin menehtyy muutamassa kuukaudessa.

Lähimmät tuollaiset ihmistarhat ovat Venäjällä. Niitä sanotaan joskus vankiloiksi.

Kukaan ei kuitenkaan halua tosissaan tietää, missä päin maailmaa sellaista on harrastettu viime aikoina. On jotenkin niin lepuuttavaa kiukutella esimerkiksi Portugalin paketista ja vääräväri-ihmisten maahantulosta tai muutoin asioista, joissa oman lompakon vartiointia voi nimittää omantunnon ääneksi tai esimerkiksi isänmaallisuudeksi.

Sanon uudestaan, että Hugo Bossin kaihtaminen olisi yhtä yliampuvaa kuin Volkswagenin tai BMW:n tai Daimler-Benzin, joiden ponnistuksia ei ollut sodan aikana mitään syyt väheksyä.

Koska uskon kulutusyhteiskuntaan eli arvioin sen oleelliseksi tekijäksi maailmassamme, en mielly sellaiseen ajatukseen, että kuluttajia pidetään syöttöporsaina. Sellaiset muotiajatukset kuin luomuruoka, lähiruoka ja reilu kauppa ovat samalla tavalla iloisia kuin lomanvietto Savossa tai Keski-Suomessa ja kyläkauppojen harrastaminen.

Terrorismi menestyy niin kauan kuin sillä on kysyntää. Kirkko menestyy niin kauan kuin sen tuotteita ostetaan – esimerkiksi Ruotsissa huonosti ja Englannissa erittäin huonosti, mutta Suomessa kohtalaisesti.

Pyydän anteeksi, että olin oikeassa Perussuomalaisten episodia arvioidessani. Lupaan ettei se toistu. Vaikka toimijat olivat luultavasti toiset, tämä vaalitapaus oli sama ilmiö kuin ”eroa kirkosta” –kampanja. Perussuomalaisten verkkokirjoittajat riemuitsivat, että nyt on annettu herroille opetus eikä verovaroja kärrätä enää mihin sattuu. Kirkosta erottajat eivät paheksuneet kirkon harjoittamaa työtä vanhusten ja nuorten parissa, vaan veroja, ja halusivat antaa herroille eli papeille ja piispoille opetuksen. Molemmat tiesivät herroja paremmin, että itse toiminta on tuloksetonta ja päämäärätöntä.

Terveellisiä opetuksia molemmat. Ihmiset tuntevat olevansa poliitikkojen tai kirkon asiakkaita, ja asiakkaalla on oikeus valittaa tai torjua tarjoukset. Kirkko ja valtio ovat unohtaneet markkinoinnin, ja sellainen herättää epäluuloja ja voi johtaa tappioihin. – Kuvassa Kirkkonummen uusi hautausmaa.

21 kommenttia:

  1. Muistakaamme aina viisaan Thomas Warburtonin runo, ja lukekaamme sitä uudestaan ja uudestaan, på finska heter det "Eläköön revisionismit".

    VastaaPoista
  2. Kukas niitä mattoja solmisi jos lasten pienet kätöset eivät niitä solmisi. Jossainhan sen YK kielsi ja perheet jäivät ilman rahantuloa ja joutuivat muuttamaan kaupunkiin. Siinä tuhoutui eräs kulttuuri.

    Reilun Kaupan pummit taas jättävät pari pennosta maatyöläisille. Kun ei lannoitteita saada käyttää, niin tilan pinta-alaa kasvatetaan kaksinkertaiseksi.
    On varmasti mukavaa tehdä orjana kaksinkertainen määrä työtä, lapset apuna, että suomalaiset perushölmöt saavat keshuskella perversillä ReilullaKaupalla ja ostosten tuomalla omalaatuisella omallatunnolla.

    Hyvä trolli tuo suomalaisen äidin bloggerinkaato. Mutta piilee siinä totuus.
    Brasiliassa tuomioistuin antoi eräälle naiselle luvan masturboida joka toinen tunti työpaikallaan, helpottaakseen masennusta.
    Suomessa 500 000 ämmää käyttää masennuslääkkeitä. Eikö näille ämmille voisi antaa keskaripullon käteen ja luvan tunnin välein masturbeerata työpaikoillaan. Työolot rauhoittuisivat ja työt sujuisivat paremmin miesten johdolla.

    VastaaPoista
  3. "Kravun kääntöpiirillä" -sarjan viidennessä osassa Simon Reeve vieraili "viktoriaanisessa" lasipullopajassa Bangladeshissa. Olot törkeän huonot, pikkupoikia töissä ja tuotantona halpoja lasipulloja Koreaan.
    PS. tosiaan eiliset kommentit katosivat minne lie, liittyivät väreihin ja väritutkimukseen.

    VastaaPoista
  4. Ja vielä: olisiko sittenkin niin, että Jukkis olet pohjimmiltasi joissakin asioissa selkeän baudrillardilainen postmodernisti - laid back attitude - jonka vain puet hieman pihkanhajuiseen mikawaltarismiin ja sinuhelaiseen apologeettiseen nyökyttelyyn, jotta tämä täällä kiuluja ja orsia mieluusti muisteleva kööri pitäisi sinua edelleen kädestä ja silittäisi kämmenen nukkaa?

    VastaaPoista
  5. Pelkään, että kunnioitetun blogistimme "loppulausunto" perussuomalaiskysymyksessä on ennenaikainen. Ns. Endlösungia ei ole vielä nähty.

    Pannaan katsoen. Joka tapauksessa kiintoisaa seurattavaa on luvassa. Pelastuu maa sitten tai ei.

    VastaaPoista
  6. Timo Soini,aateveljensä Strasburgin EU kohtaamispaikalla sekä katolliset intellektuellit
    räjäyttivät pankin Suomessa ja maailmalla 9.5.
    2011 WSJ artikkelillaan. Jutun siivottukin versio
    on oiva euron tämän hetkisyydestä ja kriisin
    edelleen kehittymisestä.

    Nokipoikien kohtalo oli mahdollinen jumalan kuoleman jälkeisessä Englannissa ennen Valistuksen soveltamista. Muutaman sukupolven
    aikana luonnonlaki-darwiinit alensivat nokipojat
    aineenvaihduntayksiköiksi ja kierrätyskamaksi.
    Sitä ennen kristinusko ja sen jalkapuuvoima olivat
    pitäneet ihmismäistä (jumalankuvallista) kurssia maailmassa.

    Vanha sivisyneistö fasisteina ja proletarisoidut
    marxilaiset massat kauhistuivat maailmansa tilaa ja
    korjasivat asiaa. Meillä on sitten maallinen hyvinvointivaltio, joka jakaa insinöörien ja humaanien virastohallitsijoiden toimesta materiaalista hyvää kaikille ja kaikkialle.

    Eilisiltana Tero Saarisen komppania ja Bostonin
    äänikööri esittivät yhden luvun tästä sielukkuuden
    kamppailusta ja ihmisten kyvystä hyvään. Sali oli
    täysi. Esitys modernin niukka,vaativa mutta aikaa
    antava oivan ohjelmalehtisen vinkittämien asioiden
    hakemiseksi -kukin omasta päästään (jos sinne olisi
    pakannut muutakin kuin geenit ja neuroonit). Tämä
    sulkeisiin panemani oikestaan olikin se sanoma.

    Maallisemmin ja globaalisti kohuttuna sivistyksen
    kantajien piirissä,asiaa paukutti Timo Soini Wall
    Street Journalissa. Lehden seuraavaksi päiväksi
    lyhentämä versio on napakka. Mutta kiva,että
    Soini veti momentumistaan kaiken himaan 9.5.
    alkuperäisessä talvisodalla ja enoillaan. Kuka
    arvoisista reservinupseereista ei olisi perussuomalainen ? Paitsi väkkärävänrikit,ylimysten ja nokipoikien väliin tarkoitetut,mutta nyttemin upseereiksi itsensä asettaneet. Asian tiesi jo Väino
    Linna Ilmari Kariluodon ja sotilaspalvelijan absurdissa kohtauksessa. Sittemmin ilveilystä on
    tullut täydestä otettavaa todellisuutta. Onneksi ei Soinille eikä Tero Saariselle.
    Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  7. Tyydyn leikkaamaan (sorry, jos se on "kulttuurin vastaista") aamulla näytölle kilahtaneen viestin alun (osattiinpa ennenkin - ja muuallakin osataan):


    Antti --

    I spent this week moving boxes and getting set up in our new campaign headquarters in Chicago, but something happened in Washington that I want to make sure you know about.

    The CEOs from the five major oil companies -- which together booked $36 billion in profits in the first quarter of 2011 alone -- went to the Senate on Thursday to try to justify the $4 billion in tax giveaways they're receiving this year.

    It's a head-smackingly obvious example of how broken Washington is that there's even a question about this. These companies don't need and don't deserve taxpayer money -- especially with a budget deficit to close and gas prices at or near record highs.

    VastaaPoista
  8. Eihän tuossa mikään hautausmaa ole vaan tienpohjaa, jossa on paaluja.

    VastaaPoista
  9. "Kuvassa Kirkkonummen uusi hautausmaa." - Postauksen valokuva ja tämä lopetus iskivät yhdessä kuin nurkan takaa, kuin ilmaveivi kerrassaan...

    VastaaPoista
  10. http://www.shorpy.com/shorpy

    Portugalin - tai näiden saksalaisten pankkien tukitalkoisiin liittyy se harha, että siihen liittyvät riskit + seuraukset - ja ko. hoidon kustannukset olisivat ikään kuin arvioitavissa pelkästään rahassa. Siis kun Niinistö sanoi jokin aika sitten, että takausvastuu on 8 miljardia ja nyt sen tiedetään olevan 17, 2 miljardia - niin mitä jos se on ensi talven aikana 30 miljardia, ja Espanja kaatuu.

    Ja varsinkin kun kyse ei ole pankkien vastuuseen saattamisesta, vaan siitä ettei systeemi enää toimi.

    Tämä Tuomiojan toteamus onkin aika surkuhupaista luettavaa: Finanssimarkkinoiden pelisääntöjen uudistusten ajamisessa Suomi muuttuu peesaajasta aktivistiksi. Se ei toki vielä takaa tuloksia sen enempää vastikkeettoman pankkituen lopettamisessa, riskikasautumien estämisessä, transaktioveron käyttöönotossa kuin eurooppalaisen pankkiveron toteuttamisessakaan, mutta viime mainittu joka tapauksessa otetaan Suomessa käyttöön EU-päätöksistä riippumatta, kuten jo Ruotsissa on tehty.

    - ja jo senkin takia, että tuntuu, että siellä SDP:ssä (kuten useimmissa muissakin puolueissa) luullaan, että tämä kaikki tapahtuu vain paperilla, tai oikeastaan tietokoneen näytöllä. Siis ikään kuin teoriassa - kunhan vähän säädetään. Ja minkälainen se aktivisti Suomi oikein olisi - ja mihin se aktivismi sitten täällä tulisi nojaamaan? SDP:hen (kuten tähän asti hah hah hah) vaiko persuihin? Vai kokoomusko sitä rupeaa ajamaan? Vihreät? Kepulit? RKP? Ja oikein niiden maaottelumarssien hengessäkö? No pelkoahan "sellaisesta" ei ole, kuin paperilla - siis siitä Wall Streetin romahdustakin 1000 x suuremmasta romahduksesta, sanoihan Rehn että hyvin menee ja Suomi on ruodussa - ja pahimmassakin skenaariossa täällä menetettäisiin vain rahaa? Joten puhutaan vain rahasta.

    http://rahajatalous.wordpress.com/2010/12/17/velka-ja-talouskasvu/

    Mutta vielä löytyy joukoittain ihmisiä jotka vannovat uskollisuutta puolueelle - kokoomukselle - SDP:lle - persauksille jne. Ja vihreälle aatteelle. Enemmistökö ja kuinka kauan?

    http://www.youtube.com/watch?v=eGhdX1SI3KY&feature=related

    VastaaPoista
  11. Olen väsähtänyt hallitusneuvotteluihin. Jääkiekko ei kiinnosta. Kuka on Paradise Oskar? Luin Steve Sem-Sandbergin kirjan Lódzin kurjat. Jäin koukkuun. Luin toisen kerran. Pysyin koukussa. Kirjassa on jotakin hyvin olennaista. Tiedä mitä. Ei lukeminen silti parempaa ole kuin television katsominen. Se nyt vain on.

    VastaaPoista
  12. Vastustan lapsityövoiman käyttöä kehitysmaissa, mutta saatan olla siinä väärässä.

    Jotkut perheet tekevät yhdessä työtä. Ihmissuhteet ratkaisevat silloin, onko lapsi onnellinen. Eikö mattojen tekeminen ole kulttuuria, josta ylpeillään?

    Laitetaanhan lapset soittotunneille ja oppimaan jääkiekkoa ja tennistä alle kouluikäisinä - teipataan tennismaila kiinni käteen taaperolle (Agassi), pakotetaan harjoittelemaan tuntikaudet.

    Länsimaiden lapsiin kohdistetaan valtava mainonta, jolla heistä tehdään pieniä aikuisia, kuluttajia ja riistetään heiltä viaton lapsuus, jossa leikitään, ollaan lapsia. Vanhemmat ja yhteiskunta korvaavat usein rahalla ja tavaralla rakkauden ja huolenpidon, jota lapsi ja teini-ikäinen, myös nuori aikuinen tarvitsisi.

    Eräällä luennolla kerrottiin, että kehitysmaan 8-vuotias saattaa pitää pikkusisarukset hengissä työansioittensa avulla. Onko sille tilanteelle todellista vaihtoehtoa?

    Ovatko länsimaiden lapset onnellisempia kuin kehitysmaiden lapset? Onko todellisuudessa kysymys hyvyydestä ja pahuudesta, siitä miten kohtelemme lapsia siinä historiallisessa tilanteessa ja kulttuurissa, johon olemme syntyneet?

    VastaaPoista
  13. Hyvä juttu, kiitos! Englantilaisiin nokipoikiin liittyy myös tarina kivihiilitervan syöpävaarallisuuden keksimisestä. Pojat nimittäin sairastuivat muita useammin kivessyöpään.

    VastaaPoista
  14. JarMon ottaa nyt vaan Skype-rahansa ja menee ämmineen muualle höpisemästä

    VastaaPoista
  15. Sellaista se on tämä elämisen renkutus täällä päällä maan. Pikkukätöset tekevät leluja ja mattoja suurten höydyksi, ja monet elävät kurjuudessa ja köyhyydessä vailla toivoa paremmasta.

    Terrorismia kuulema riittää niin kauan kuin sillä on kysyntää.

    Ongelmia ja niiden Syysuhteita pohtiessa on kai todettava, etteivät kurjien maiden kulttuurista ja surkeasta hallinnosta ja korruptiosta npusevat yhteiskunnalliset ongelmat parane paljoakaan, jos esim. minä ostan kilon reilun kaupan banaania ja litra reilua viinä.

    Hyvät ja suvaitsevat ihmiset tietenkin ostavat niitä, kuin aneita, ja saavat itselleen hyvän olon ja kivan fiiliksen ja sehän on pelkästään kivaa.

    Mutta maailmaa ei niillä pelasteta kuten ei luomullakaan. Päin vastoin, punertava ja vihertävä luomumania on myrkkyä maapallon väestöräjähdystilanteessa, jossa ruoan tuotannon pitäisi kaksinkertaistua lähimmän 30 vuoden aikana.

    Mutta ollaan ystäviä ja syödään pullaa näissä hautajaisissa...

    VastaaPoista
  16. Anna Amnell on pitkälti oikeassa.

    Afganistanissa tuhannet perheet slummiutuivat lähes vailla elämisen mahdollisuuksia, koska perheiden tyttäret pakotettiin kouluun. Kyllä. Pakotettiin demokratian ja ihmisoikeuksien nimissä.
    Jäljelle jääneet pikkutytöt kiittävät mahdollisuudesta kutoa mattoja, koska heillä ei muuten olisi elämisen mahdollisuutta. (googlaa)

    Intiaanilapset pakotettiin kirkkokouluihin. Mitä seurasi?
    Aboriginaalit pakotettiin kirkkokouluihin ja demokratiaan. Mitä seurasi?
    1000 kertaa sama pakottaminen eri ryhmille.....

    Kulttuureja on kiva kaiken hyvän nimissä tuhota, mutta kuitenkin länsimaissa pidetään kulttuurin jäänteistä kiinni millä hinnalla hyvänsä. Esimerkkinä suomenruotsalaisten "kulttuuri". Auta armias jos näiden ihmispoloisten lapset lähetettäisiin oppimaan suomenkieltä. Pyhäinhäväistys, kansanmurha, huutaisivat nämä suomalaiset aboriginaalit.

    VastaaPoista
  17. Riemukas tuo kuvasi Kirkkonummen hautausmaasta. Senhän suunnitteli arkkitehti Alvar Aalto ennen sotia ja se oli aikanaan euroopankuulu nähtävyys taiteellisesti eräänlaisiin riveihin siroteltuine katkaistuine risteineen. Arkkitehti-setäni muisteli usein käyntiään italialaisten kollegojen kanssa Kirkkonummella vuonna 1937. Näky oli vetänyt makaronimiehet tosi hiljaisiksi... Joku oli halunnut saman tien lähteä kotiin. Niin kovasti kävi kateeksi!
    Sittenhän tuli se neuvostomiehitys, mutta onneksi naapurimaan upseerit luulivat hautuumaata tankkiesteeksi ja antoivat olla. Kuvasta huomaan, että alue on nyt siistitty
    ja kohta sen sopusuhtaiset muodot houkuttelevat jälleen luokseen turisteja kuin p**ka kärpäsiä. Onnellinen se maa, joka on saanut kantaa povellaan kuuluisia arkkitehteja.

    "Sotakamreeri"

    VastaaPoista
  18. [Blogger oli kumossa eilen melkein koko päivän. Valitan.] by Evil Tags.
    Sorry, I will never use again, I promise.

    VastaaPoista
  19. http://euroetana.blogspot.com/2011/05/vakausmekanismin-leivissa-ei.html

    Ei oikeudellista vastuuta. Bajscool, sanois nuoremman polven svenne.

    VastaaPoista
  20. Ollessani Kanadassa ihailin suuresti eri uskontoja, joita kaikki naapurini edustivat. Kunnioitimme toisiamme ja erilaisia tapoja nähdä maailma.

    Myöhemmin, ollessani turistimatkalla Lähi-Idässä, Intiassa ja Pakistanissa ihailin suunnattomasti sitä taitoa, jolla jo käsitykseni mukaan 7- tai 8-vuotiaat lapset hymyillen ja aina meitä kaukaa ulkomailta tulleita vierailijoitaan lämpimästi tervehtien kutoivat taidokkaita mattojaan, kantoivat taitavasti tehtyjä tiilejä kekoihin - kuinka silloin mietinkään sitä, että me Suomessa olemme jo menettäneet tämän työnteon ja perheen yhteiseen hiileen puhaltamisen ja yrittämisen ilon, joka näillä, ulkonaisesti arvioiden meitä paljon köyhemmillä ihmisillä onkaan! Voi, kunpa ymmärtäisimme, että ulkonainen hyvinvointi ei aina tarkoita sisäistä hyvinvointia!

    VastaaPoista