Kirjoittamisen lisäksi otan blogin kuvat, lähes kaikki. Motiivi on sama. On hauska opetella.
Kameraesittelyt jäävät vaikeatajuisiksi, kun tärkeimpiä asioita ei välttämättä tuoda esiin.
Lumix G2:n kaksi kiinteäpolttovälistä linssiä ovat hienoja. Objektiivia 1:1,7/20 on kehuttu harrastaja- ja ammattilehdissä aiheellisesti. Kun kohina ei kasva huumaavaksi vielä ISO 800:n kohdalla ja 1 600 menettelee sekin, tässä on todellinen hautajaislinssi. Hyvin kevyen rakenteen (ja halvan hinnan) vastapainona kuvat saa helposti tärähtämään, mutta tällä lasilla kuvaa hämärässä.
Aion dokumentoida vanhempieni asunnon, jossa jokainen yksityiskohta on muuttumaton vuodesta 1973. Niinpä pääsin toteamaan, että jalustojakin saa melkein ilmaiseksi, ja ne ovat lisäksi kevyitä.
Oikeasti ällistyin sisäkuvista, kun hankin käyttööni myös laajakulman 1:2,5/14. Se ottaa ja laskee viivoja suoriksi suoraan kamerassa. Itse kameran asennon kanssa saa olla tarkkana, mutta jälki voi olla hyvinkin onnistunutta.
Asiaa ei mitenkään haittaa kakkoseen ilmestynyt pyörivä LCD-näyttö, joka toimii myös koskettamalla. Erikoisen huvittavaa on kuvata esimerkiksi kukkien yli ihminen, koska kasvojen koskettaminen näytöllä siirtää tarkennuspisteen kasvoihin ja jättää siis etualan epäteräväksi.
Tähän on tietenkin monta keinoa, joista hitain on manuaali, mutta on tuo kieltämättä hauska keksintö. Myös herkkyys ja valkotasapaino sekä valotuksen haarukointi onnistuvat yhdellä sormen pyyhkäisyllä.
Toisin kuin G1:ssä tässä on tavanomainen kiinteä etsin, jolle on tietysti paljon käyttöä. Ykkösessä sinänsä hyvä etsin kiinnitetään salaman jalkaan, ja se on lisälaite.
Neuvoisin edelleen mahdollisesti kiinnostuneita lukijoita varomaan KIT-linssejä. Myös Lumixissa tilanne on sama kuin Cannoneissa ja Nikoneissa. Samassa paketissa myytävät linssit ovat hyvin huonoja itse kameraan eli lavettiin verrattuna. Niillä ei tee paljon mitään.
Nyt herrastelen kahdella rungolla. Toisessa eli ykkösessä on tyypillisesti se kalliimpi zoomi, joka on rehellistä lasia ja tekee hyvää jälkeä, tai laajakulmazoomi G Vario 1:4/7-14.
Kamera on yllättävän halpa, 619,90 euroa tuon valovoimaisen kiinteän objektiivin kanssa. Se on myös pieni ja kevyt ja mahtuu ainakin minun takkini sivutaskuun, siis kiinteän linssin kanssa.
En puhu mitään HD-videosta ja äänestä, vaikka tällä vehkeellä pystyy kuvaamaan kokokillan elokuvan, eikä entisiä tarkennusongelmia enää ole. En ole mieltynyt videokuvaamiseen.
Sen sijaan hourin kiinteistä laseista, joissa on jotain vanhojen Elmaritien ja Tessareiden taiasta. Zoomeja löytyy kaikista hintaluokista järjettömyyksiin asti, ja tietysti niitä tarvitaan.
Jotain valokuvaamisen – ainoan osaamattoman ulottuvissa olevan taiteen – vanhasta hurmasta saattaa kokea, kun zoomaa jaloillaan, tutkii kuva-alaa, katsoo valon ja varjot, luotta uusimman tekniikan digikameroiden dynamiikkaan joka ajoittain tuo mieleen puolen vuosisadan takaisten kameroiden toiston, siis valoisuudesta (luminenssi) ja kylläisyydestä (saturaatio) puhuen.
Tämän jutun kuva on luonteenomaisen huolimattomasti laajakulmalla roiskaistu kuva. Ruokakaupassa niuhottavat mutta paikallinen Alko sallii valokuvaamisen mielellään. Niinpä tuli kuvatuksi pulloja. Viina on kuulemma hyvää, ja samanlaisia juttuja liikkuu viineistä.
Olen surulla huomannut Contax-kamerani, jossa on optisesti loppuun asti pohdittu saksalainen laajakulma, jääneen pölyttymään ylähyllylle.
VastaaPoistaAina kun tapaan armenialaisten kuvaamisessa kunnostautuneen Studio Blue´n miehen Kukkolankoskelta, kysyn häneltä: "Vieläkö kuvaat kemialla?"
Ja Jaska vastaa, virne naamallaan: "Kyllä, jovain".
Minä en enää kuvaa millään, vaikka talo on täynnä megapikseleitä ja itseään korjaavia optiikoita.
Minä olen päättänyt jäädä katselemaan, miten tässä oikein käy.
Granlundille, Liliukselle, Kataiselle ja IMF:n pääjohtajalle.
Kiitos hyvistä kuvista, Kemppinen!
Moi Jukka, hyvä artikkeli.
VastaaPoistaMistä muuten löysit g2:sta settinä tuon kiinteen kanssa? Kaikki näyttävät myyvän sitä vain sen peruskitin 14-42 kitin kanssa, eikä sille ole itselleni mitään käyttöä. Nämä kaksi primeä houkuttelee paljon enemmän.
Nyt kun G3 on tulossa markkinoille näyttää monessa paikassa olevan g2sta alennuksessa uuden mallin tieltä. voisin saada näin hakemani kameran halvemmalla.
Valokuvaus on tärkeätä.
VastaaPoista60-luvulla kameramies oli puoli-noita. Oikea valokuvaaja + kemikaali-mies olikin sitten täys-noita!
Tytöt tykkäsivät noidista ja halusivat kuvattavan itseään vähän lähempääkin. Parhaat halusivat pimiöön mukaan seuraamaan näkymättömän hopea cloriidin muuttumista mustaksi hopeaksi.
Jotkut misukat olivat hiukkasen malttamattomia seuraamaan vain näitä kemikaalisia luonnonilmiöitä...
Kyllä muutkin luonnon ilmöt olivat tervetulleita pimiön loputtomassa odotuksien hämärässä.
Viäläkin kuvailen filmille. En oikein halua antaa periksi digitaalisille-vempimille. Haluan säilyttää tietyn arvokkuuden, uhkarohkeude ja odotuksien piinan, johonka nuorena opin ja taidoin.
Filmiä käyttäen ei muuten tarvitse kuvata niin holtittomasti. Kyllä vähempikin filmin poltto on ihan OK.
Se on välillä aika hupaistakin. Kuvan oton jälkeen pienet lapsenlapset ovat aika äimänkäkenä, kun kameran taustalla ei olekkaan kuvaa. Selitäppä se heille.
Ad Antti: - kyllä tuo hinta ja varustus oli ihan Verkkokaupasta (Ruoholahti). Panasonicin huolto on niin kelvoton ja takuuehdot kummallisia, että kannattaa ostaa V-kaupasta tai Stokkalta. Jommassakummassa onnistuin kerran vaihtamaan lahjaksi ostamani kameran, jossa oli power-puolella vika. Tavallisestihan kauppias ottaa kameran ynseästi huoltoon toimitettavaksi, jos ottaa, ja sitten kuluu kuusi kuukautta...
VastaaPoistaRajala tiettävästi sai Panasonicista tarpeekseen. Heillä ei niitä ole.
En ole varsinaisesti verrannut, vaan vertaillut. Valintani on selvästi Lumix, ei Olympus (Pen-sarja). Prosumer-puolella valintani on selvästi mikro-4/3, ei täyskenno.
>Se ottaa ja laskee viivoja suoriksi suoraan kamerassa.
VastaaPoistaArvelenpa, että tämä ei tapahdu lainkaan kamerassa vaan ohjelmassa, jossa on huomioitu kameran ja käytetyn objektiivin profiili.
En löytänyt googlella mainintaa tuosta ominaisuudesta mistään.
Tarkoitat viivojen suoristamisella ilmeisesti tynnyrivääristymän korjaamista.
Anteeksi, mutta puhutaanko nyt tässä artikkelissasi GF- vai G-sarjan kameroista?
VastaaPoistaEli niistä pokkarin mallisista vai järkkärin mallisista?
Mainitsemasi hinnan perusteella puhutaan nyt GF2:sta? Sitä myydään 14mm pannukakulla kittinä tuohon mainitsemaasi hintaan 619,90e.
Toinen juttu, mikä on ristiriidassa kameramallien kanssa on maininta: "Toisin kuin G1:ssä tässä on tavanomainen kiinteä etsin."
-Kyllä G1:sessä on ollut kiinteä elektroninen etsin, sama mikä on ollut kaikissa G-sarjan malleissa. GF-sarjalaisissa -josta ei ole ilmestynyt kuin kaksi mallia GF1 ja GF2- ovat siis nämä ns pokkarin malliset kamerat joissa ei ole kiinteää etsintä.
Kolmas juttu, mikä hämmentää, on maininta kappaleen alussa: "Asiaa ei mitenkään haittaa kakkoseen ilmestynyt pyörivä LCD-näyttö."
- GF-sarjan kameroissa kiinteä näyttö, mutta G-sarjan kameroissa on ollut kaikissa pyörivä, ns swivel-screen.
Eli mistä kameramalleista nyt on tarkalleen ottaen kyse? Lukeman perusteella ensimäinen kamerasi on GF-sarjan kamera ja nyt toinen hankkimasi olisi G-sarjan kamera, jonka olet sattunut saamaan GF-sarjalaisen hinnalla.
Kameroissa lyhyt ymmärrykseni loppuu ennen KIT- ja 4/3-tapaisia judansseja ennen, kiitos selkeistä mielipiteistä, seuraanpa siis niitä.
VastaaPoistaAd Omnia: - puheena olevat kamerat ovat Panasonic Lumix DMC G2 ja aikaisempi DMC GF 1.
VastaaPoistaAnteeksi epätarkkuus. Tuo näyttötyyppi eli swivel on tärkeä mm. laajakulmalla kuvatesa. Tulos voi olla hyvä, jos leikkii Rolleiflexia eli kuvaa vyötärölinjansa korkeudelta.
Ad Rienzi: micro four thirds tarkoittaa erinäisiä Panasonic ja Olympus -malleja ja teen propagandaa väittäen, että tämä pienempi kennokoko, joka sallii peilittömän ja siten pienemmän ja kevyen rakenteen on onnistunut ja sopii siten monille paremminkin kuin Canonin ja Nikonin menekkimallit.
VastaaPoistaKIT, joka esiintyy mm. verkkokaupan sivuilla
http://www.verkkokauppa.com/fi/catalog/665b/Jarjestelmakamerat/Panasonic
tarkoittaa "rakennussarjaa" eli kytkykauppaa. Väitän että on viisaampaa hankkia runko ja valikoitu objektiivi, koska "KIT-linssi" eli se mitä myyjä tyrkyttää ensin, on usein huono.
Ad Omnia: - sekä tynnyrivääristymää että pincushionia.
VastaaPoista"Pincushion" on suomeksi tietysti "tyynyvääristymä".
VastaaPoistaKoska osaan aivan hyvin kuvata filmille, en ole jaksanut digiä opetella. Kuvia tulee liian helposti, liikaa ja säilytys on ongelmallista. Mutta koska filmivehkeet ovat poissa muodista, saa niitä pilkkahinnalla.