En keksi, miksi myös televisio tuottaa korkeatasoisia asiaohjelmia. Eilen katsoin taas Enbusken ”Sivistyksen käsikirjan”. Minulta on käynyt tottuminen hänen ja joidenkin muiden toimittajien tyyliin hitaasti.
Ei siitä mihinkään pääse, että ohjelma on hyvä. Se on myös hyvin tehty. Jopa haastateltavat - asiantuntijat – on löydetty sävyyn sopivasti. Sovitaan että kun tarkoitus on saada asia läpi, jokainen porukka hakee keinonsa. Oma tyylini – samoissa välineissä – heijastelee alamaisyhteiskuntaa, jossa ylimielisyys on keino osoittaa oma sijaintinsa (sellaisena kuin sen itse käsittää). Enbuske puhuu nuorille ihmisille, eikä varmaankaan yliopisto-opiskelijoille.
Donnerin Mannerheim kääriytyi taidokkaasti kotiin, vaikka talvisota-jaksosta Mannerheim pääsi unohtumaan. Tässä se asia on. Kirjallinen, tarvittaessa rääväsuinen, kiteyttävä, lennokas ja joskus hyvin vaikeasti käsitettävä kulttuurijournalismi / essee, Donner, Meri, Haavikko, Linkola, Paasilinna on minun perintötekijöissäni. En usko että Enbuske on innostunut heistä.
Ja niin on hyvä.
Otsikon edesvastuuttomuus puolestaan on tässä: entä jos Tunisian ja Egyptin eli siis seuraavaksi Saudi-Arabian kapina on sama ilmiö kuin perussuomalaiset, piraattipuolueet ja erilaiset, luultavasti hyvinkin fiksut ryhmät, joita sanotaan varmuuden vuoksi huligaaneiksi, anarkisteiksi tai terroristeiksi?
Vuosina 1789, 1830, 1848, 1870 ja 1917 hurjat vallankumousaallot pyyhkivät Eurooppaa ja vaikuttivat nopeasti koko muuhun maailmaan, kuten Intiaan, Kiinaan ja Japaniin. Ja 1968 ja 1989-1991.
Luettelin Ranskan ja Yhdysvaltojen vallankumoukset, heinäkuun ja helmikuun vallankumoukset, kommunardikapinan, lokakuun vallankumouksen, ”opiskelijalevottomuudet” joihin liittyivät elimellisesti Prahan kevät ja aseellinen vasemmistolaisuus, sekä Berliinin muurin ja Neuvostoliiton romahtamisen.
Näille kaikille on hyviä ja anteeksi annettavia syitä. Ne on esitetty oppikirjoissa. Haluan esittää yhden syyn lisää. Koulutustason nousu. Ehkä kaikkein umpeen liimautuneimmat taantumukselliset olivat ja ovat oikeassa. Jos kansan opettaa lukemaan, siitä seuraa pelkkää onnettomuutta.
1800-luvun merkittävin tapaus oli se, ettei Englannissa tapahtunut vallankumousta, ja 1900-luvulla se, ettei USA:ssa. Neuvostoliiton romahdus oli jälkikäteen ennustettavissa. Miten USA:n käy nyt, sitä en uskalla arvailla. Oikeastaan Neuvostoliitto ja USA ovat saman ajatuksen ilmentyviä: järjestetään jokaiselle ihmiselle mukana kannettava vankila ja opetetaan heistä vanginvartijoita itselleen. Aseena on maaorjuus ja hellittämätön propaganda eli markkinointi.
Panittehan, lukijat, merkille, miten vaivattomasti EU:n taloudellinen kriisi helpotti heti kun arabimaissa alkoi soida?
Kansa valitsee hallituksen! Politiikkaa ei tarvita. Vallankumoukset ovat kummallisella tavalla politiikan vastaisia liikkeitä. Jos ne voittavat, ne alkavat heti politikoida. Vallankumous ei lähde ylhäältä, esimerkiksi lukeneiston piiristä, vaan alhaalta. Jos minä ja edellä luettelemani hengenheimolaiset saisivat päättää, perustaisimme toimikunnan ja laatisimme seitsemän vuotta mietintöjä, jotka lähetettäisiin seuraaviksi seitsemäksi vuodeksi lausunnolle.
Me emme saa päättää. Onneksi.
Meidän juristien ja kaikkien helvetin tohtoreiden tehtävä on pestä ruumiit ja luututa lattiat. Puhun kuvaannollisesti. Kansa, mikä se lieneekin, tulee pisteeseen, jossa se on koulutettu niin pitkälle, että se käsittää ahdinkonsa, ja silloin keskustelu naisen asemasta, lukiolaisten sakottamisesta tupakoinnista ja taukoriipunnasta työpaikoilla loppuun kuin seinään. Ja kansanedustajat tai kansan edustajat vertaavat viimein itse itseään huoltomiehiin tai käyttöinsinööreihin eivätkä herroihin ja herrastelijoihin tai yleisiin siipimiehiin. Ja jokainen rollaattori varustetaan kosketusnäyttöä tottelevalla pikku tietokoneella, joihin valtio ja kunnat ovat ostaneet suomenkielisen sisällön.
"Panittehan, lukijat, merkille, miten vaivattomasti EU:n taloudellinen kriisi helpotti heti kun arabimaissa alkoi soida?"
VastaaPoistaAivan. Kun on olemassa uutisvälineet, siellä pitää jauhaa aina jotakin uutispuuroaineksia, muuten ei palkka juokse. Viljamyllyssä älyttiin pitää kuitenkin taukoja välillä ja antaa viljan kasvaa. Uutiset revitään estraadille vaikka jyvättöminä jos ei jyvällisiä löydy.
Ja taas piraatteja romantisoidaan ja verrataan ihan vapautensa puolesta taisteleviin kansanjoukkoihin. Vapaata musiikinlatausta kaikille prekaareille ja laiskanpulskeille porvarispennuille.
VastaaPoistaKun aiheeseen päästiin, niin pitäisikö piraattien mielestäsi vaihtaa jo lakimiestä? Eikö nykyinen ole jo ottanut oman osansa veronmaksajilta valtion kustantamien oikeudenkäyntien muodossa. Joku kiihkottomampi juristi saisi varmaan aikaan sopimuksiakin vastapuolen kanssa. Vai tehdäänkö tässä politiikkaa päämiesten lukuun?
Enbuske on ehdottomasti toimittajiemme parhaimmistoa. Mutta mistä tulevat nämä kaupallisten kanavien naistoimittajat?
Stratfor kutsuu raporteissaan Egyptin ja Tunisian levottomuuksia ruokamellakoiksi. Kummassakin maassa suurin osa elintarvikkeista on tuontikamaa. Egyptissä, Algeriassa ja Syyriassa ruokaan menee keskimäärin puolet kotitalouksien menoista. Jordaniassa, Libyassa ja Tunisiassa sama ongelma.
VastaaPoistaElintarvikkeiden kuluttajahinnat ovat vuodessa nousseet Egyptissä 20%. Vehnän hinta raaka-ainepörssissä esimerkiksi on kaksinkertaistunut puolessa vuodessa. Toki noihin hinnannousuihin on huonojen satojen lisäksi muitakin syitä. Esimerkiksi Kiinan talouskasvu ja sikäläisen kulutuksen nousu.
Mutta myös se ettei USA:n talous ole toipunut taantumasta odotetulla tavalla; Marraskuussa alkoi liittovaltion velkakirjojen osto-ohjelma, eli Fed syöttää rahaa arvopaperimarkkinoille - ei kotitalouksille - ja siis myös raaka-ainepörssiin.
Elokuusta (Jackson Hole) osakepörssien kurssitaso on noussut 20%. Pörssiraaka-aineiden hintataso 30%, ja elintarvikeraaka-aineiden hinta 80%.
Suursijoittajat - esimerkiksi eläkerahastot - ovat tulleet mukaan myös raaka-ainepörsseihin. Kymmenessä vuodessa sijoitukset ovat nousseet 10 miljardista 400 miljardiin dollariin. Näille tahoille nälänhätä ei merkitse mitään.
Wall Street Journalin keräämien tietojen mukaan Wall Streetin 25 suurinta rahoitusalan yritystä maksoi palkkoja ja palkkioita viime vuonna yhteensä 135 miljardia dollaria, eli keinottelijoiden (onko parempaa sanaa) palkkojen ja palkkioiden yhteismäärä kasvoi viime vuonna edelliseen vuoteen verraten 5,7%. Se on myös uusi ennätys.
Arabimaailmassa on muuten 150 miljoonaa työtöntä - vähintään. Saudi-Arabiaa nuo levottomuudet tuskin tulevat koskemaan - työvoima on pääosin ulkomailta, rahaa riittää öljyn takia ja armeija ja poliisi on aseistettu melkoisen raskaasti.
Nassim Taleb vertasi äskettäin USA:ta Kreikkaan - sillä erotuksella, että Kreikalla on IMF taloudellisena kurinpitäjänä, toisin kuin USA:lla.
http://liten.be//01kMs
“We have a very dire situation in the United States, and every day that goes by it gets worse,” Taleb said. “Every day that goes by, we’re spending money. We’re increasing that cumulative debt.”
EU:n taloudellinen kriisi ei kyllä ole helpottunut minnekään. Se että liittovaltiota suunnittelevien tahojen propaganda on voimistunut, on kokonaan toinen asia - siis esimerkiksi se Angela Merkelin esiintulo euroalueen yhdenmukaisen talouspolitiikan puolesta.
Esimerkiksi Espanjan työttömyys on noussut 13 vuoden huippuunsa - se on nyt 20,3 %, mikä merkitsee yhä kiihtyvää velkaennusteiden nousua. Ja sitä miettiessä on hyvä muistaa - kun vaikkapa HS tiedottaa, että USA:n työttömyys on alimmillaan kahteen vuoteen, että USA:ssa 99 viikon jälkeen putoaa ulos työmarkkinoilta (se aika mikä suunnilleen on kulunut siitä Lehman Brothersin kaatumisesta). Ihminen ei siis sen jälkeen enää ole siellä virallisesti työtön - tukia ei tipu - ja hän muuttaa vaikkapa pahvilaatikkoon asumaan. Todellinen työttömyys on USA:ssa reilusti yli 20%.
Central Bank of Ireland on viime syksystä lähtien lainannut maan kriisipankeille itse painamiaan - tietokoneelle, eli nappia painamalla tyyliin - euroja. Joulukuussa niitä oli 51 miljardin arvosta. EKP:n luvalla toki (sillä luottoa EKP:ltä tuskin enää likenee Irlannin pankeille).
Ei se Ålandsbankenin Stefan Törnqvistin ennustus, että 80% todennäköisyydellä euro hajoaa kahden vuoden sisällä, välttämättä pidä paikkaansa, mutta jostakin sekin kertoo (kuten ne Merkelin puuhastelutkin). Esimerkiksi EMU-maiden "sisäisestä devalvaatiosta", eli sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen alasajosta, palkkojen alennuksista, eläke-etujen leikkauksista (Merkel) jne.
Odotellaan vaaleja… siis niitä Irlannin vaaleja… niin se hätäpaketti oli 85 miljardia euroa, ja sen kohtalohan selviää oikeastaan vasta noiden vaalien jälkeen...
BIS:n tuoreimpien tilastojen mukaan muiden Länsi-Euroopan maiden pankeilla on euroalueen kolmessa velkaisimmassa kriisimaassa kokonaisuudessaan 775 miljardin dollarin eli noin 600 miljardin euron luottoriskit tällä hetkellä...
Raharieha. Pikakelaus. Ultraäänet
VastaaPoistaKiinan ensimmäinen erityistalousalue avattiiin 30 vuotta sitten. Shenzen oli noita historian alkutapahtumia
joista ketjureaktioi isoja. Shenzen avattiin ulkomaalaisille tehtailijoille elokuussa 1980.
Käskynhaltijana Pekingissa hymyili Deng Xiaoping.
Asiat kulkivat kuin unelma. Toimenmiehillä Amerikassa ja Kiinassa oli ammentaa muiden kokemuksista.
Japani, Etelä-Korea ihan vieressä ja elävissä silmissä olivat juuri jättäneet köyhyyden taakseen.
Molemmat oppivat amerikkalaisilta sotilailta. Kiinassa ei vänrikkejä kaivattu. Masters of Business
Administration ideologia usutti kimppuun ja orjatyöläistoimitukset saapuivat just on time.
Hongkongin kautta laivattiin ompelukoneet keinokuitukankaat ja fiskarsterävät sakset. Siitä se
rajähti. Paitaa ja shortsia rorottiin poikki Tyynenmeren. Halpahallit möivät pilkkahinnalla - ja
sittenkin jättivät prosenteissa ennen kuulumattomia marginaaleja jokaiseen amerikkalaisportaaseen.
Prosentti oli alkuun naurettavia senttejä,kohta dollareita ja pian miljoonia. Hinku päästä mukaan tarttui.
Suomesta lähdettiin valmiilla Brezhnev designillä,minkä Antti Herlin kertoi radiossa mykistävällä
itsestään selvyydellä Jukka Kemppiselle. Jälkimmäinen oli kai ainut joka ymmärsi puhetta ja
juonenkulkua.
Aasian-Amerikan mallista revittiin turboja irti ja maailma loi nahkaansa. Hiivaksi nakattiin
tuotantotaloutta,logistiikkaa,halpahintamarkkinointia ja muuta totista . Yksi oli kuitenkin toisin. Välikäsi.
Se oli bonusmies,takanaan rahakikat, eikä joku Snellman,Atatyrk,Stalin tai Lee Kuan Yew.
Obama sanoi tammikuussa 2011, ettei Kiinan paljoa tarvinnut tottumuksiaan rukata kun se pääsi
voimalla mukaan mobilerahan, rajattoman kauppa -regimen ja internetin synnyttämälle pelikentälle.
Kun uskalikot rikastuivat,lähti Amerikan vanhakin raha tälle elämäntielle. Marginaalit olivat
uskomattomia. Helpoiten asia näkyi osingoista,joita ryöppysi rikkaille suoraan ja sijoitusrahastojen
kautta.
Jälkinokkeluuden valossa kuvio kamakierrosta Kiinasta välikäsien kautta lännen marketteihin
kuihtuu ilmiselväksi geometriatodisteluksi, ts.aivottomuudeksi eli neurosolmioksi. Oikeastihan
homma pöllysi kiihkojen,inhojen,säikkyyksien ja toiveikkuuksien varassa mitä väkevimmin. Tärkeintä
oli lännen rikkaiden rikastuminen. Toiseksi tärkeintä oli halpa ja paljo tavara lännen köyhien
suussa ja yllä ja kotikaapeista pursuamassa. Palkat polkivat lännessä paikoillaan ja työt muuttuivat
duuneiksi. Ostamista jatkettiin velalla. Keille velkaannuttiin ? No niille joilla on rahaa,siis rikkaille.
Voittot, bonukset ja osinkotsunamit vakiintuivat normaalitodellisuudeksi,amerikaksi puhuttiin Washington
Consensukesta tahi Great Moderation aikakaudesta. Rikkaat olivat ottaneet rohkeat askeleet Kiinaan.
Raha ryöppysi Wal-Martin kassapäätteiden kautta tehdassukujen perillisille ja uusille finassinööreille.
Rahaa sijoitetaan luottoina korkoa vastaan palkansaajille ja kuluttajaväestölle. Asuntolainat,autolainat,opintolainat ja luottokorttilainat lisääntyvät Chinamerican poljennossa.
Jukka Sjöstedt
Kulttuurivallankumous jatkuu Harvard Wall Street Shenzen
VastaaPoistaPankit kasvavat liiaksi ja niin innovoidaan varjopankkimaailma. Laina irrotetaan pankista myymällä se
sijoitusrahastolle tai säätiölle (family office tai eläkeyhtiö,esim.). Tätä kutsutaan arvopaperistamiseksi.
Köyhät lassotaan maksamaan korkoja paisuville tulovirroille,joita rikkaat ansaitsevat siirtäessään
tehtaansa Kiinaan.Lainarahoilla köyhät nauttivat koko
dollarin ja euron edestä Kiinan elektroniikkaa,vaatetta,ja Brasilian ruokaa.
Asuntolainoja tuotetaan myös erikoistuneitten meklarien toimesta. Ne myyvät lainasaamisensa heti
perinteisemmälle pankille ja tämä puolestaan eteenpäin. Lainoja kootaan yhteen ja myydään
uusyhdistelminä eteenpäin. Esimerkiksi siten että osa ottaa kantaakseen luottoriskit ja loput
voidaankin sitten luottoluokittaa kolmella A:lla. Sijoituskohteiden kysyntä Kiina-Amerikka voittomargi-
naalien vuoksi sen kun voimistuu. Ruvetaan syntetisoimaan arvopapereita. Perusidea on samalla
tuottaa luottovakuutus oikeiden lainojen heikoimmile osille (siis B ja C luokitelluille).
Finanssiyhtiö antaa vakuutuksen arvopaperin takaisinmaksusta sen varalta jos alkuperäinen lainaaja
menisi konkurssiin. Vakuutusmaksu olkoot 0,3 prosenttia. Nämä CDS:t (credit default swap) rohkaisivat
eläkeyhtiöitä ja sijoitusrahastoja kiivaassa pelissä. Paljaina (naked) ne kävivät keinotekoisista ansaintastrategioista. CDS:illä aikanaan keinoteltiin subprime katastrofi ja myös Kreikkan
laukaisivat CDS:illään kärkkyvät peluripiirit.
Kiinan ja Lännen itressit yhtyivät.Amerikoissa rikas säätyläistö pääsi valloilleen ja massat kuluttaa
mutustivat omassa tyytyväisyydessään. Tietenkään tämä paisuva kierto ei voisi jatkua ikuisuuksiin,mutta
se ei estä irrottamasta iloa kun aika on ja soitto soi. Nämä riemukkaat sanat ovat Citigroupin pääjohtajan suusta heinäkuulta 2007. Tappiokirjausten jälkeen hän jätti paikkansa Vikram Panditille (intialaisyntyinen).
Lehman Brothersin konkurssi tuli syyskuussa 2008. Reaalitalouslama alkoi, eikä ahdinko tunnu heti kohtakaan helpottavan.
Uskoisin tähän noukkineeni sen perusjuonen,joka kansainvälisestä
artikkeli- ja kirja-aineistoista sekä esitelmöistä (pääsy netin kautta) on hahmotettavissa. Kirjoitusviikollani
5/2011 nosti IMF:n pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn esiin ylläviitoitetun polun varrelta aisteihin ja tajuun kolahtavia havaintoja.
Jukka Sjöstedt
Ymmärrän hyvin huolen kansanliikehdinnästä ja nousevista, sivistymättömistä vastavoimista. Anteeksi: vastaVoimista. Momentti on nykyisin eri kuin vasemmiston loputtomalla ja varsin vaimealla valituksella.
VastaaPoistaTunisia-Egypti -akseli voi olla alkavaa suurta kansojen liikehdintää, mutta yksinkertaisempi syy on peak oil, Yhdysvallat ja Libya. Koska vallankumouksella oli hetikohta alusta nimi ("Jasmiini"), kyseessä on merkittävältä osin CIA-rahoitettu operaatio, jossa paikallisille annetaan pontta ja voimaa ja välineitä heidän omiin haluihinsa. Aivan viime aikoina Oranssi-Ukraina, Georgia ja muuta *stan -valtio olivat ihan tätä samaa, demokratian kova tarve tarve pohjustaa reittiä Kaukasuksen tai Libyan öljyyn. Venäjä syystä pillastui Nato-Puola-Ukraina-Mustameri-Georgia reitin aktivoinnista ja EU liennytti erittäin taitavasti. Erittäin taitavasti siksi, koska asialla oli Suomen osaaminen. Stubb hoiti homman kotiin oikeasti, toki PV:n kaikella osaamisella.
Tunisiassa Yhdysvallat voi toimia jo koetellulla ja dokumentoidulla teemavallankumousten tavalla. Egyptissä taas pitää toimia hienovaraisemmin, onhan siellä rajamaana kohdemaa Libyan lisäksi läheinen liittolainen Israel. Mutta epävakautta Egyptissä autetaan kyllä, jotta sekasorto ja nouseva uusi hallinto keskittävät huomion omiin asioihinsa eikä Yhdysvaltain tuleviin operaatioihin naapurimaa Libyassa.
Diktaattorit on kaadettava demokratian nimissä. Kulloinenkin kaatojärjestys vaihtelee ydinuhkien ja öljyntarpeen parametreina.
Etelä-Korean aluksen upottanut torpedo... olisiko ollut Yhdysvalloista? Anteeksi, puhun ihan höpöjä.
EU:n talousongelmat olivat vain vastaveto EUR/USD-pariteetin vakavalle epätasapainolle. USD laski perustellusti jyrkästi ja haittaisi EU:ta pahasti, joten oma-aloitteisesti EU käänsi huomioon oman pesän ongelmiin ja korjasi epätasapainoa horjuttamalla ja luistattamalla euroa. Saatiin pariteetti kuntoon ja oman pihan pari kuritonta poikaa sai vakavan varoituksen. Talouskatastrofin keinotekoisuuden vuoksi se voitiin laittaa sivuun, kun todellisempi ja akuutimpi ongelma ilmeni.
Huumaani huoli blogistilta on oikeaa ja ongelmat, jotka aiheutuvat ruoan manipulatiivisesta kallistumisesta ja veden vähenemisestä sotaa ennakoivalle tasolle ovat lopullisia ongelmia: ne saavat dominon jytäämään. Nyt uutisoitavat ovat sentään vain sitä samaa vanhaa, öljyn tarvetta.
Talouden transaktioiden arvosta jo 70% on erilaisten johdannaisten ja päästökauppakohteiden kaltaisissa epäaineellisissa "hyödykkeissä", investointipankkiteollisuuden hedelmissä. Karjalanpiirakat ovat kallistuneet, Liperissä leipomohinta noussut 50% 5v sisään, koska riisifutuureilla pelataan. Nälkä on nousemassa hyväksi syyksi, öljy johtaa vielä. Jano ei ole vielä syy. Mutta sitten onkin no-holds-barred.
Suomi kuuluu niihin byrokratioihin joista Milan Kundera on kirjoittanut A4-hallittavina maina. Sillä erolla että täällä joku himoaa niin paljon päästä valituimpien joukkoon että liittää itse itsensä jakelulistalle ja kehuskelee sitten USA:n lähetystössä suhteillaan.
VastaaPoistaMe ollaan kohta tohtoreita kaikki, ihan jokainen.
VastaaPoista(Blogivaeltaja)
Kiitos Kemppinen hienoista blogeistasi ja säihkyvästä sanan säilän käytöstä!
VastaaPoistaParasta kuitenkin ovat analyysisi maailman menosta ja tilasta yleensä, nautittavaa lukemista. Erinomainen kanava tiedonvälitykselle.
Toivotan hyvää terveyttä ja jaksamista!
(Myös kommentit kiinnostavia).
Koto-Suomen tilanteesta tulee tietysti väistämättä mieleen peruskoulu. Suuret ikäluokat olivat kokeneet sen, että vain pieni osa ikäluokista pääsi oppikouluihin.Saati yliopistoihin.
VastaaPoistaNiin että nyt kun kansa ilmeisesti opiskelee suhteellisesti vähemmän - vaikka Pisa-tutkimuksen kärjessä ollaankin - varsinkin humanistit ovat joutuneet kärsimään. Yliopistossa on täysmittainen numerus clausus ja sinne pääsevät kirkkaimmin ja helpoimmin kiinalaiset, jotka tahtovat opiskella vaikka nälkäisiä olisivatkin.
Että kun päättäjiksi ja virkamiehiksi valikoituu niitä ihmisiä, jotka takuuvarmasti eivät ole humanisteja, niin hyvinvointivaltiota ruvetaan vähentämään.
Siltä tämä meno tuntuu. Teknokratialta ja meritokratialta.
Älykkäistä ja nokkelista kommenteistaan tunnetu Blogivaeltaja osuu, taas kerran, Mammuttivasaralla naulan kantaan, tohtorikommentillaan. Kun koulutuksessa maisteritasanteella alkaa olla tungosta, erottuakseen on noustava tohtoritasanteelle.
VastaaPoistaOletan että lukijoiden joukossa on niitä jotka vielä muistavat kun luolan seinille piirreltiin.
Mutta jäikö kenenkään mieleen, minkä koulun kasvatteja nämä luolamaalarit olivat?
entä jos Tunisian ja Egyptin eli siis seuraavaksi Saudi-Arabian kapina on sama ilmiö kuin perussuomalaiset, piraattipuolueet ja erilaiset, luultavasti hyvinkin fiksut ryhmät, joita sanotaan varmuuden vuoksi huligaaneiksi, anarkisteiksi tai terroristeiksi?
VastaaPoistaMinä vertaisin näitä ja tulevia "kapinoita" Afrikan vapautumiseen "neo"kolonialismista 60-70-luvuilla.
Ainoan hyvän vaihtoehdon Egyptille tarjoaa Muslimiveljeskunta, jonka aatteen soisi leviävän muihinkin arabimaihin.
Demokratia jää aina lopulta jalkoihin koska vallalla on oikeus määritellä per tilanne mitä pitää määritellä ja niin heidän maku aina voittaa. On siis sanomattakin selvää, että kieli muokkaantuu ja lait hioutuu aina vallan mukaan ja sen takia lopulta demokraattinen eräpura ei ole enää korjattavissa ellei sama sakki siirry käyttämään toista kieltä, että saavat uusia merkityspiirejä näkyviin. Eivät siis voi mitään omalle sokeudelleen sillä ulkoapäin näyttää siltä, että vallan tahto ja vallan kyky ovat sittenkin aina ne parhaimmat: mutta ovat vain päässeet siihen tilaan. Nostettu oman ajattelun voimalla koska oma ajattelu on ollut Russellin parturin roolissa ja kyse on siis kielestä, joka kääntyy kuin jalka Saharassa aina kohti minuuden napaa kun kyseessä on pitkä matka : tulee aina takaisin siihen mistä aloitti. Vain uusi kieli voi murtaa sen ja siksi idea, että olisi vain yksi maailmankieli on tuomioon tuhottua.
VastaaPoistaKielen erot ovat valaisevia ja tuiki tärkeitä ymmärryksen osalta. Minä tiedän jolla on kaksi kieltä ja aina elänyt ns. raossa; välissä, puristuksessa ja tältä osin viisastuneena. Kun saisi vain joskus siitä hyötyä että tietää: mutta meille tulee pian yhtä rigidi valta jos nämä tietyt suomenruotsalaiset kielenvääntäjät saavat päättää. He opettavat siis väärin mielestäni.
Tämä on sitä Saramagon tunnesokeutta kun se on leivottu kulttuuriin.
Kansa tyhmettyy siksi, että se yrittää olla pikkutarkasti ohjaava. (oma tulkintani mutta voin kertoa miten analysoin).
Kirjoitit: Panittehan, lukijat, merkille, miten vaivattomasti EU:n taloudellinen kriisi helpotti heti kun arabimaissa alkoi soida?
VastaaPoistaAika vähän näkee niitä pohdintoja siitä mitä sen EU:n taloudellisen kriisin taakse kätkeytyy… kuten siitäkään, että mitä Obaman järjestämälle pankkituelle käytännössä tapahtui. Siis minne se raha oikein meni ja mitä sillä tehtiin.
Kauppalehdessä luki: Ruotsalainen E24-uutispalvelu laskee, että parhaiten palkattu johtaja ansaitsi toissa vuonna noin kolme miljardia euroa. Hän on Appaloosa Managementin 53-vuotias johtaja David Tepper.
http://liten.be//7mFRH
Modern Money Mechanics is a booklet produced and distributed free by the Public Information Center of the Federal Reserve Bank of Chicago.
http://liten.be//70W3C
Tässä videossa asiaa käsitellään perusteellisemmin - löytyy pidempikin pätkä; 2-tuntinen googlettamalla;
http://www.youtube.com/watch?v=vm3DixfL9o0
Josta lyhennetysti juttu tähän alle, jos se vaikka houkuttelisi tuon pitemmänkin leffan pariin. Itse vierastan Zeitgeist-liikettä, mutta väliäkö sillä, se on toinen juttu. Silti on hyvä pohtia sitä mitä se meinaa kun Katainen lainailee niitä verorahojamme tuonne maailmalle.
Eli Amerikoista tarinaa: Kun USA:n hallitus päättää, että se tarvitsee lisää rahaa. Se ottaa yhteyttä varaintoimeen - Federal Reserve, eli FED - ja pyytää esimerkiksi 10 miljardia dollaria. FED lupaa ostaa 10 miljardia valtion oblikaatioina. Jonka jälkeen USA:n hallitus laskee liikkeelle joukkovelkakirjalainan, jonka arvoksi se asettaa sen 10 miljardia ja jonka se lähettää FED:lle, joka nimeää niiden arvoksi sen 10 miljardia dollaria ja määrittelee ne joukkovelkakirjalainan vastineeksi- FED-notes, jotka USA:n hallitus tallettaa pankkiin. Siinä yhteydessä ne muuttuvat ns rahaksi, eli lisäävät sen 10 miljardia USA:n rahavaroihin - eli ns. uutta rahaa.
Valtion joukkolainat ovat keino tehdä velkaa. Edellä mainitussa tapauksessa esimerkiksi kun FED ostaa näitä joukkovelkakirjoja rahalla joka luotiin tyhjästä, USA:n hallitus maksaa kyseisen summan takaisin FED:lle, eli kyseinen raha luotiin velasta.
Kun vaihto on tapahtunut, on se 10 miljardia on siirretty jonkin kaupallisen pankin tilille. USA:n kassavaranto-käytännön mukaan tuo 10 miljardia muuttuu välittömästi osaksi tuon kaupallisen pankin varoja, aivan kuten kaikki muutkin kyseiseen pankkiin tehdyt talletukset. Pankin on säilytettävä lain vaatima kassavaranto, joka on tietty %-osuus sen talletuksista. Nykyvaatimusten mukaan se on kaikkia tilirekisterin tilejä koskien 10%. Mikä tarkoittaa, että siitä 10 miljardista on 1 miljardi pantava sivuun vaadittuna varaintona. Se 9 miljardia sen sijaan on ylimääräistä varaintoa, jota pankki voi käyttää uusien lainojen pohjana.
Se 9 miljardia on siis luotu tyhjästä, sen olemassa olevan 10 miljardin talletuksen lisäksi, mikä laajentaa rahatarjontaa. Jotta se toteutuisi, tarvitaan vain joku, joka ottaa lainaa. Joku joka tallettaa sen ensiksi omalle pankkitililleen - vaikkapa sen 9 miljardia.
Eli prosessi toistuu. Siitä talletuksesta tulee osa pankin varantoa. 10% sivuun ja jää 8,1 miljardia, joka on kyseisen kaupallisen pankin käytettävissä uusia lainoja varten. Ja se 8,1 miljardia voidaan siten lainata ja tallettaa uudestaan - 7,2 miljardia lisää, 6,5 miljardia, 5,9 miljardia jne. Teknisesti tuo voi jatkua loputtomiin. Se 10 miljardia muuttuu kyseisen prosessin seurauksena keskimääräisesti noin 100 (90+10) miljardiksi.
Jokaista talletusta kohti on mahdollista luoda 9-kertainen määrä rahaa tyhjästä.
Näin rahaa luodaan pankkien kassavarantosysteemissä. Ja sille rahalle arvon määrittää jo olemassa oleva raha. Ja rahan määrä kasvaa riippumatta tavaran tai palvelujen määrästä. Ja hinnat kohoavat - inflaatio jne… ja mitä muuta siitä seuraakaan?
Kemppinen oudosti naputti: "Vallankumous ei lähde ylhäältä, esimerkiksi lukeneiston piiristä, vaan alhaalta."
VastaaPoistaEgyptissä (näemmä) ja 1968 (luemma) (ja 1989 myös?) nimenomaan korkeakoulujen älykäs lukenein osa ikäryhmästään näytti tekevän vallankumousta. Tohtorit ja ylioppilaat siellä kadulla jne. Eli usein juuri korkeimpien opinahjojen opiskelijat on etunenässä mellakoimassa.
Asemassaan ovat nuoruuttaan toki kyllä alempana kuin herrat ja vanhat älyköt mutteivät lukemattomia lukemattomia.
MrrKAT
Ad Anonyymi MrKat: - tarkoitin poliittisesti, hierarkiassa. Jos vallan riistävät käsiinsä poliittisessa koneistossa korkealla olevat, puhutaan vallankaappauksesta, jos alhaalla olevat, vallankumouksesta.
VastaaPoistaSe on ollut kai tyypillistä 1700-luvulta alkaen, että "kansan" nimissä esiintyvät marginaalin tyytymättömät, tyypillisesti lehtimiehet, kirjailijat, yliopistomiehet. Se oli myös kirjoituksen pointti.
Robespierresta Leniniin vallankumousmiesten johtajat ovat kumman usein olleen asianajajia.
Olisi kiva tietää mitä Kemppinen ajattelee näistä "money is debt" ja zeitgeist liikkeistä? Varmaan niihin on kuitenkin internetin ihmeellisessä maailmassa törmännyt.
VastaaPoistaVarmasti monia ihmisiä hämmentää tällaiset liikkeet ja niiden ajatukset kun eivät paremmin asiasta tiedä. Vielä kun poliitikotkin, kuten Uuspaavalniemi, ajattelee samallalailla.
Taloustiede on monimutkasta touhua jos sitä tieteenä voi ylipäätään pitää. Ja sit ihan muutenkin ehdotan Kemppiselle ideaa blogikirjoistusta varten: katsausta taloustieteen historiaan ja miten nämä jatkuvasti muuttuvat käsitykset taloudesta on vaikuttanu maailmankulkuun