Sivun näyttöjä yhteensä

14. tammikuuta 2011

Tyhmä opettaa




Kuvan kirjasarja on paras. Teokset on osoitettu ”for dummies” eli lahopäisille. Jäsentelyssä arvostan erikoisesti tikkataulun kuvaa – fiksu idea – ja pommin kuvaa – tätä jumalauta älä tee.

Excel on tunnetusti jonkun perverssin sadistin suunnittelema. Tiedän tiedän – taulukkolaskenta toi pienkoneet toimistoihin ja tekstinkäsittely tuli vasta perässä. Kuitenkin sekä Excel että sen kilpailijat ovat täynnä ikäviä yllätyksiä ja tajunnan puurouttavia omituisuuksia.

Nythän on niin, että olen pitänyt jotain viisitoista vuotta kassakirjaa. Kohdittain se on suorastaan kirjanpitolain mukainen. Välillä tulee sellainen tunne, että olisi kiva tietää, mihin rahat ovat menneet. Viimeksi luulin hävittäneeni oloissani melkoisen summan. Tiliotteista tutkimalla kävi ilmi, että olinkin ostanut auton.

Pankin tarjoama tiliotteiden taulukkolaskentamuoto ei sovi tavalliselle kuolevaiselle. Kelaan itse aina tiedot pdf:nä.

Nyt tulee tämän kirjoituksen asia. Paremmatkaan opaskirjat, edes Dummies-sarja, eivät opeta, miten keplotellaan eri ohjelmien välillä. En ole vielä tavannut Photoshop-opasta, jossa sanottaisiin, tee tämä Irfanview’lla (joka on hyvä ilmaisohjelma).

En selosta yksityiskohtaisesti, miten siirrän tiliotteet pdf-muodosta Exceliin. Kierrän näet ascii-editorin kautta.

Sen sijaan selostan, kun olen tavannut esimerkiksi ihmisraukkoja, jotka kirjoittavat kokouskutsut ja pöytäkirjat Excelillä, koska eivät ole kuulleet Wordista, ja saattavat kysyä, että saisikohan tuosta tulosteesta nuo sarakkeet pois, miten ammattilaisen ohjelmaa voi petkuttaa.

Kokeilin eilen tunnin tiliotteen rivin (solun) tietojen siirtelemistä. Aikani muisteltuani sain päähäni Excelin funktion nimen, ”concatenate”. Ei muuten ole yksinkertainen, eikä Helppikään auta, koska suomalainen asettelu (piste on tuhannen merkki eikä desimaalipilkku), vaikuttaa funktioihin jollain tavalla, jota en viitsi selvittää.

Tehtävä: Excelin solussa on merkkijono 14.1.10 -17,50. Kun edellinen on päivämäärä ja jälkimmäinen rahasumma, ne haluttaisiin eri soluihin. Tämän ohjelma osaa tietenkin tehdä, monimutkaisesti.

Helppo keino: kopioi tuo (Control-C) ja peistaa eli liitä esimerkiksi Notepadiin, ellet ole ymmärtänyt hankkia ilmaista ascii-editoria (UltraEdit, NotePro). Lisää käsin sarkain- eli tabulaattori tuohon viivan edelle. Tabulaattori on näppäimistön vasemmassa reunassa oleva nuoli, jonka päässä on viiva. Kopioi tämä ja liitä takaisin Exceliin. Menee kahteen eri soluun. Presto! Kiitoksia, tohtori Kemppinen.

Toinen kikka. Wordin syvästi omalaatuinen tapa harrastaa kappaleen sisennystä tai liittää turhia pallukoita siihen mihin haluaisi viivan käy hermoille. Asialle ei luultavasti mahda mitään.

Ellei Sinulla ole itselläsi sopivaa tekstiä, etsi joku muualta saatu, sopiva teksti, jossa kappaleiden sisennys ja riviväli ovat oikein. Maalaa siitä hiirellä pätkä, vaikka puoli sivua. Klikkaa pensselin kuvaa ”Format Painter” (Home, clipboard.) Mene takaisin omaan tekstiisi ja vedä harmillisen kohdan yli hiirellä, nappula pohjassa. Olet siirtänyt haluamasi muotoilun toisesta tekstistä. Samalla siirtyy kirjain, riviväli ja muuta.

Tällä keinolla olen korjannut minuutissa satasivuisen käsikirjoituksen, jossa sisennys on tyypillisesti tehty joskus sarkaimella eli tabulaattorilla, ja välillä ikään kuin vaihteen vuoksi lyömällä välilyöntejä. Lopputulos on ennen pitkää mielenkiintoisen näköinen. Riittää kun hakee oikein tehdyn kohdan ja vetää sitten tuolla sudilla, format painterilla, koko lopputekstin yli.

Tämä on nopea keino muuttaa ikävästi keskitetty eli keskelle sivua asettuva otsikko alkamaan rivin alusta, etuilematta. Näin. Tyylejä ja templeiteja kannattaa varoa. Niistä tulee helposti paljon murhetta. Eikö fonttia saa koskaan vaihtaa kesken tekstin. Olen, meinaan, sitäkin kokeillut.

34 kommenttia:

  1. Auttaiskohan, herra profesori, jos kysyisitte joiltain kolmetoistavuotiailta finninaamoilta, kuinka ihmeessä tätä tietokonetta käytetään?

    Ei se auttaisi, koska omasta osaamisestaan huolimatta eivät osaisi selittää muille.

    Ei tässä auta, täytyy vain painella nappeja ja toivoa parasta.

    Itse toivoisn jonkun, joka tuottaisi sisältöä näille teksteilleni.

    VastaaPoista
  2. teksti sarakkeisiin ja erottajaksi välilyönti :)

    VastaaPoista
  3. Kemppinen voisi lähettää Excelin ohjeensa kaikille Suomen tilitoimistoille. On huolestuttavaa kuinka paljon työtunteja menetetään, koska työntekijät eivät osaa käyttää sovelluksia. Kyse on vähintään sadoista miljoonista euroista vuositasolla. Muutaman tunnin opastuksella työteho ja miekkyys kasvaisivat huomattavasti.

    Joskus kuusi vuotta sitten sotkuista ja tietoturvatonta OpenOffice-ohjelmaa tarjottiin Turun kaupungille laajaan käyttöön. Hanke oli lähellä onnistua. Siis huiputtaminen. OO:ssa oli tuolloin Excelin osalta pienimpänä virheenä, ettei se osannut lajitella nimiä, ääkkösiä aakkosjärjestykseen. Siinä kauppaajan ja ostajan tyhmyys kohtasivat.

    Oli MS-Officessakin vikaa aikoinaan. Kun sihteeri kopioi muutaman solun Exelinkin työkirjasta, liitti solut sähköpostiviestiin ja lähetti, niin vastaanottaja saattoi kaksoisnapsauttamalla soluja nähdä koko työkirjan.
    Paljon on salaisuuksia tuolla tavoin tullut nähtyä.

    Vähän vastaavista syistä en vieläkään koskisi OpenOfficeen pitkällä tikullakaan. Voi Venäjä parkaa, mihin Putin OO-houreissaan ohjelmistonsa asettaa. Vastapuolen vakoilijat kiittävät.

    VastaaPoista
  4. Excel-tehtävä onnistuu ainakin versioilla 2007/2010 seuraavasti: valintanauha Tiedot->Teksti sarakkeisiin, valinta Erotettu, erotinmerkiksi Muu: "-".

    Mutta eipä tuotakaan tullut löydettyä siinä hetkessä kun sitä tarvitsi oikeasti, vaan vasta kun joutui opettamaan taulukkolaskentaa kurssilla...

    VastaaPoista
  5. Miksi sählätä Pyttemjukin Wordilla kun selväpäinen WordPerfect on olemassa?

    terv.: Telluksen Matkamies

    VastaaPoista
  6. Ad Omnia LaTeX on tietenkin tuttu mutta jätin sen opettelematta, kun etevä tohtorioppilaani (tietotekniikka) sanoi, että pari kolme kuukautta opettelua, niin alkaa onnistua. Kostoksi opettelin suhteellisen hyvin Photoshopin. Siihen meni vuosi. Kanavat, myös alfa, ovat aika vähällä käytöllä, mutta manipulointityökaluja tarvitsee usein (healing brush, quick selection,

    VastaaPoista
  7. Ad Omnia: - esimerkkini Excelistä ei ratkea neuvotuin tavoin (Data, import text).

    Haluan kolme saraketta (columns), päivämäärä, rahasumma, muu. Tuo "muu" on nykyisin pitkä merkkijono tyyppiä
    TILISIIRTO 73000420332162570193 20101208593497D20005 A 8.12.10 VEROHALLINTO/ETEL.VERONKANTO *FI96 5000 0121 4211 59 OKOYFIHH

    Jos käyttää erottimena (separator) sanaväliä, tulee jumalaton määrä sarakkeita.

    Neuvomani kikka kiertää ascii-editorin kautta ja pistellä (Etsi - korvaa) sarakemerkit (tabs, ^t) haluttuihin paikkoihin ja käyttämällä niitä erottimina saa haluamani tuloksesn.

    Puhdistin näin joitakin vuosia sitten sodissa kuolleiden luettelon, jonka olin ripannut verkosta (enää ei onnistu). Siinä on noin 94 000 riviä ja tyypillisesti jokin tieto puuttuu.

    Ankaran käsityöni jälkeen pystyn hakemaan Accesia tai Exceliä käyttäen esimerkiksi elokuuss 1943 Karhumäessä kuolleet.

    Piti osoittaa, että suhtellisen suurta tietomäärää voi käsitellä yksityishenkilön tekemän käsityön jälkeen.

    Taannoin joku kysyi, tiedänkö talvisodassa Petäjäsaaressa kaatuneista. En tainnut viitsiä vastata, että minulla on kaikkien nimet, syntymäajat, ammatti, joukko-osasto, syntymäpauikka, kotipaikka, asuinpaikka...

    VastaaPoista
  8. Nyt tulee tämän kirjoituksen asia. Paremmatkaan opaskirjat, edes Dummies-sarja, eivät opeta, miten keplotellaan eri ohjelmien välillä.

    MS-Word kehittyi korvaamaan mekaanisen kirjoituskoneen tekstinkäsittelijän työvälineenä, Excel syrjäytti laskukoneen talousmiehen työpöydältä jne.

    Mutta niistä tuli aivan liian hyviä normaali-ihmisen yleiskäyttöön.Tietotekniikka sai paradoksaalista kyllä yliotteen ihmisen mittakaavasta.

    Siinä oli markkinarako Googlelle. Tavallisen professorin budjetit hoitaa nyt suit sait sukkelaan Google Doc, samoin päiväkirjat sun muut dia-esitykset siinä sivussa, kaikki yhteen toimien.

    VastaaPoista
  9. Tsihihii, sellaista se on se asenne. Notepad ja vi ovat voittajia, koska niitä ei Hankita, vaan ne Ovat. Joidenkin ohjelmien arvo on kivoissa ominaisuuksissa, toiset ovat syntyjään ubiikkeja.

    Format painter saattaa pelastaa lähityöviikoistani päivän pari. Kiitos siitä.

    Muutama vinkki puolestaan kielii siitä, että muutama tietojenkäsittelyn peruslabra on jäänyt istumatta. Tämä ei ole arvostelua, vaan valitusta siitä, että jokin periaatevihko muutamista yleisistä ohjelmien toimintatavoista olisi syytä olla yleisessä tiedossa, jakelussa ja luennassa. Tosin yksi periaatteista, tabulaattorilla kentissä eteenpäin - shift+tabulaattorila taaksepäin, on katoamassa. Osin Javan GUI-kirjastojen takia, osin siitä syystä, että ensimmäinen html/multimediasukupolvi jotenkin rynni tuollaisten de factojen ohi; ilmeisesti vanhat välineet katsottiin totaalisen arvottomiksi, eikä ymmärretty että presentaatiokerroksen yläpuolella on vielä ihminenkin, jolle on muodostunut odotuksia toiminnan suhteen.

    Siltojen rakentelu ohjelmien välillä on ammattitaitoa, ei sitä kirjoista opita. Kai se olisi kustannustoiminnan kannattamattomuutta ja siksi tieto on sirpaleina verkossa hakukoneen päässä eli motivoituneen selvitettävissä. Ongelmahan ei ole tässä niinkään ohjelmistoissa, vaan siinä, että työkaluista piittaamattomuus on universaalia tehottomuudessaan tyytyväisten ihmisten keskuudessa.

    VastaaPoista
  10. Jos olisin Kemmppisen Jukka aikeissa julkaista kirjan menneistä bloggauksistani, niin olisipa siinä materiaalissa haltuunottamista!

    Viime aikoina olen kokeillut Google Doc'ia päivittäin kertyvän raakamateriaalin varastona. Sitä voi säilyttää yhtenä tiedostona jolloin edellisen viikonkin postauksia voi helposti muokata.

    Sitten kun tulee kirjan teon aika, raakatiedoston voi yhdellä klikkauksella tallentaa sopivassa muodossa (.doc. odt. pdf ym) varisnaisessa tekstiohjelmistossa viimeisteltäväksi.

    VastaaPoista
  11. En osaa raapustaa kirjaimia muste-lyijy-kuula
    enkä muin omakätisin avuin.Koneella tämän surkun
    verran.Vaan eipä ole asiaakaan ! Mutta sosiaalisen hinku
    potkii liikkeelle. Eilisestä euro €€€ -päivästä sanoisin:

    Raha liekehtii
    Ilmariset ja Varmat ylittävät odotuksensa ja tavoitteensa
    taas kerran -ihan itse asettamansa. Eikä niillä ole
    roskia taseissaan,ei mitään porttugalia. Ne lainattiin
    ohi tilinpäätöshetken. Ottajia oli. Minäkin lainaisin,mutta kun
    eivät minulle edes päivää sano -likaa kaihtavat.

    Ne osin johtoryhmien omat hedge-rahastot joilla porttu-
    galit ovat lainassa päivän kurssiin, saivat ne nimellisarvo
    miinus kolmannes. Tällä hinnalla lainaaja möi bondin ja
    sai käteistä. Huhuhuutelun ansiosta korko on yhä noussut
    ja 6 % tänään tarkoittaa 3 %:n alunalkaiselle nimellisarvolle,
    että tänäinen hinta on 1/2 alkuperäisestä.Jos nyt
    korkoa saisi vielä kiskottua ylemmäs,putoaisi market to
    market kirjanpitoarvo kohta neljäsosaan alkuperäisestä !

    Alennus tuntuu seuraavan Suomisoffan ilmoittelua.
    Joka tapauksessa tammikuun lopussa on kiva maksaa
    bondilaina eläkeyhtiölle,kun palautettavan saa pilkkahintaan.
    Sellainen porttuhan tuli lainattua ja oitis realisoitua marraskuussa.Nyt palautetaan samanlainen. Erotusta
    on vain myynti-ja ostohinnoissa marras- ja vastaavasti
    tammikussa. Kun ero menee kuten pitää sorosten
    pillipiiparoidessa MBA-laumansa edellä,niin tulee tehdyksi
    jättipotti. Hyvä että jotkut rikastuvat. Köyhiä jää yhä
    kärkkymään seuraavaa kierrosta. Se tulee,voin lohduttautua.

    Päreet palavat
    Eduskunnan kyselytunnilla 13.1. Eero Heinäluoma nälvi
    ministeriaitiolaisia suurisuisuudesta. Jos Katainen heittikin
    Mr. Markkinavoiman ketoon keväänkorvalla,niin johan tuo näkyy
    vironneen ja taas pahat mielessä.

    Ei Heinäluoma eivätkä muutkaan ole paljastaneet -edes yrittäneet-
    mikä tykitys markkinoilla on käynnissä. Lyhyesti kyse on siitä,
    että politiikkapää tahtoisi äkkiä käynnistää pankkien luottohanat
    reaalielinkeinoille ja kaikkinaiselle yrittäjäaktiviteetille. Pankit
    haraavat vastaan,koska ne ovat koukussa valtioiden velkoihin (toinen
    juttu miksi). Lainanantajien joutuminen saamistensa leikkaamiseen
    ja siis tappioihin, ei innosta aitoon pankkitoimintaan turbulenssin jatkuessa. Juuri tähän jännitteeseen rakentavat pelimiehet strategiansa.

    Taivaanranta on kirkastettava ja finanssipiirit palaavat perustöihinsä.
    Nyt ne kyttäilevät ja positioivat itseänsä jokusen mahtipoliitikon ja
    finassimaailman harvakuisen pelinjohtajan painiessa. Ja voittajia joka viikko ovat korkotuottoja keräävä rahamaailma. Myös ne piirit
    kuten kiltit koto-Ilmarimme, jotka sydämestään kaipaisivat vain aitoja
    työllistäviä ja vaurastuttavia rahoitushankeita (eli myös eläkelupaustensa kestävää kantamista).

    Siis valtioiden velkaongelma (aito tai fiktioitu) on ratkaistava
    velanantajan näköalat selventävällä ja lopullisella tavalla. Muuten eivät
    firmat pane isoja kassojaan liikkeelle puhumattakaan että pankit
    mitenkään voisivat ilmeisen tappiovaaran alla ruveta palailemaan
    perusduuniinsa. Outoa että tätä perimmäistä politiikamiesten
    absoluuttisesti edellyttämää ja rahoittajienkin kaipaamaa uusnormaalia
    tilannekuvaa ei tahdota piirtää. Hahmottamattomana edettäessä kiristäjät kauhovat miljardejaan huutokauppa huutokaupalta. Vaivaisi
    edes Liikanen isoa päätään. Kataisen ontto mahtailu on häpeä,mutta
    tolkkupuhetta kuunneltaisiin vaikka se tulisi jostakin fennoskandiasta.

    Olisi tienviitaksi kohottautumisen paikka. Cooli kyynisyys,pankkiirien
    tyhjä mollaaminen tai vähäväkisten piekseminen ei johda mihinkään.
    Talous kyllä selkenee itsestäänkin ajan myötä. Mutta kunniaa olisi
    tyrkyllä,jos panisi puhepuhurinsa selvittämään ilmaa. Olisi jokin
    arpa ja sija politiikan tekijöillä ja sosiologeilla. Siis muukin kuin
    viihdyttäminen ja huvittaminen. Hampaat irvessähän tätä narrinpeliä
    seuraa -minkä seuraa- kovat sällit lumikatoilla ja naiset kuurauspai-
    koillaan. He ansaitsivat enemmän.
    Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  12. Yksi kaveri valitteli juuri Facebookissa joutuneensa Word 1O:n koekaniiniksi. En kadehdi kohtaloa. Koko urakan aikana ei löytynyt mistään File-valikkoa, jotta olisi voinut printata koetekstin.
    Word 2.0 oli hyvä, siitä lähtien on menty alaspäin. Excel on sielunvihollisen luomus.

    VastaaPoista
  13. "Taannoin joku kysyi, tiedänkö talvisodassa Petäjäsaaressa kaatuneista. En tainnut viitsiä vastata..." Etkä sitten myöskään kertonut, että Arkistolaitoksen Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedostossa voi kuolinpaikkaan kirjoittaa "Petäjä*" ja painaa Hae. Hienosäätää kirjoittamalla enemmän merkkejä ja/tai lisätä aikarajauksen.

    VastaaPoista
  14. Onko UlrtaEdit ja NotePro tosiaan ilmaisia? Äkkiseltään löydän vain Free Trial -vaihtoehdot. Free Text Pad näyttäisi olevan ilmainen, sen hyvyydestä en silti kokemuksen puutteessa sano juuta/jaata.

    VastaaPoista
  15. EXEL;
    Kyllahan tuollainen kirjanpito onnistuu hyvin exelilla. Eri sarakkeiten sortilla hoituu tarvittavat jarjestamiset. -- Kai tahan exeliinkin tars kunnolla perehtya, niin siita saa irti vaikka mita.

    Tuntuis etta professorin aika menee naitten eri
    systeemien kieputtelussa, kun vois yhta hyvin pitaa tallaisen yhteenlasku ja sorttaushomman hyvin yksinkertaisena (KISS).

    VastaaPoista
  16. OP-Pohjolan nettipankissa on ohjelma, jossa saa tilitapahtumat viedyksi omaan kirjanpitoon. Yksi ratkaisu siis on vaihtaa pankkia.

    VastaaPoista
  17. JK: "Asialle ei luultavasti mahda mitään."

    Kuinka lohdullista... tai totta puhuen ihan päinvastoin. Verenpaineeni oikein nousee, kun ajattelenkin kuinka monimutkaiseksi nämä ohjelmat tekevät ihan yksinkertaisen kirjoituksen!

    Miksi helvetissä joku typerä amerikkalainen ohjelmoija katsoo oikeudekseen päättää, mihin kohtaan laitan ison kirjaimen ja millaisia viivoja ja pallukoita haluan luetteloihini?

    Näitä korjaillessa ja pakkomerkkejä kierrellessä olen menettänyt tuhottomasti tehokasta työaikaa.

    Onko olemassa yksinkertaista keinoa, miten nuo pakkoliikkeet saa napsautettua wordista, pagesista ja entouragesta pois päältä?

    VastaaPoista
  18. "En ole vielä tavannut Photoshop-opasta, jossa sanottaisiin, tee tämä Irfanview’lla (joka on hyvä ilmaisohjelma)."

    Tämä on varmaan ihan hyvä asia, sillä kyseessä on kuvienkatseluohjelma.

    "LaTeX on tietenkin tuttu mutta jätin sen opettelematta, kun etevä tohtorioppilaani (tietotekniikka) sanoi, että pari kolme kuukautta opettelua, niin alkaa onnistua."

    LaTeX (tai siis viimeinenhän ei ole X vaan khii) on hyvä ja kiva, mutta kirjoittamiseen se saattaa olla vaikea. Sitä helpottamaan voi käyttää TeXMaker:iä tai LyX:iä.

    "Ankaran käsityöni jälkeen pystyn hakemaan Accesia tai Exceliä käyttäen esimerkiksi elokuuss 1943 Karhumäessä kuolleet."

    Tuonkin käsityön olisi saattanut saada automatisoitua komentoriviltä sed:in avulla tai editorilla nimeltä vim. Kyseessä on kuitenkin aika peruslaatuinen regexp- (säännöllisten lausekkeiden) tunnistusongelma, mutta tämä on tietenkin maallikolle vaikeata.

    VastaaPoista
  19. Ad Omnia: - Arkistolaitos, sodissa kaatuneet. "Petäjäsaari" antaa haulla 56 henkilöä (1.1.-1.4.1940). Excel-lomakkeeni mukaan heitä oli 164. Iso ero.

    Olen kirjoittanut tästä aiheesta menneinä vuosina kymmeniä kertoja. Siksi sanoin etten nyt viitsi. Tuo tietokanta on hieno mutta niin keskeneräinen.

    Tyypillinen ongelma: miten kuolinpaikka Summa on merkitty? Kysymyksessä on kylä, ei kunta. Suuri määrä ihmisiä on merkitty kuolleiksi sairaaloissa, jolloin käsityön tekijä joutuu arvioimaan päivämäärästä, onko kysymyksessä "Summassa kaatunut". Mielestäni on, jos on menehtynyt muutaman päivän kuluttua kenttäsairaalassa - mutta entä kuukauden kuluttua sotasairaalassa?

    Eli kun seuraa taistelutapahtumia päivä päivältä, aineistoa pystyy parantamaan vain käymällä vainajat läpi nimi nimeltä.

    Kokeile esimerkiksi "Taipale" ja "Taipaleenjoki" ja vertaa. Kokeile sitten "Volossula". Löytyy lisää, eri ihmisiä. Kysymyksessä on taloryhmä Taipaleessa.

    Missä kunnassa talvisodan Taipale sijaitsi?

    Ja todellisia vaikeuksia alkaa syntyä miettiessä kaatuneiden taustoja, heistä kun useimmista on jokin ammatti mainittuna. Kuuluvatko "pienviljelijä" ka "palstaviljelijä" samaan ryhmään? Entä "maanviljelijä" ja "talollinen"?

    VastaaPoista
  20. Ad Omnia: - kaatuneiden luettelosta. Selityksen sana: käytin tuota luetteloa aineistona opettaessani henkilörekisterilakia. Luettelo on varmasti vapaa sekä tekijänoikeutta että yksityisyyden suojaa että henkilötietoja ajatellen. Tästä saa kyllä syntymään väittelyn, koska määräaikaa 50 vuotta kuolemasta ei löydy lakitekstistä.

    VastaaPoista
  21. Tapsa:


    www.howtogeek.com/tag/microsoft-office/

    VastaaPoista
  22. Ad Anonyymi - Photoshop - olet väärässä. Irfanview (valikko Images) sisältää hyvin toimivia kuvankäsittelyominiasuuksia.

    Mielessäni oli tosin esimerkkinä kuvan pienentäminen, joka tapahtuu ilmaisella Irfanviewlla näppärämmin kuin Photoshopilla, etenkin ellei fotari satu olemaan auki. Se on raskas ohjelma.

    VastaaPoista
  23. Ad Omnia: NoteTabLight on ilmainen ja näppärä. Etenkin menneinä vuosina tekstin juoksuttaminen (CF --> wrap) oli joskus tukalaa. Tämä tekee sen.

    UE:n Trial kuuluu niihin ohjelmiin, jotka kokemuksen mukaan voi ladata ja sitten poistaa, kun työ on tehty. On aika suuri määrä Trial-ohjelmia, joiden poistaminen osoittautuu ongelmaksi, jos siis tottelee pääsääntöä eikä koske System Registryyn, mitä en todellakaan suosittele.

    VastaaPoista
  24. Ad Omnia: - yritin höynäyttää vanhan kansan unix-miehiä kehiin. Yksi mainita Vi-editoreista tuli mutta emacsia odotan vielä.

    Vaikka onhan niitä ihmisiä, jotka tilaavat Pekkaniskan nosturin, jos pitäisi poimia pipo pihasta.

    VastaaPoista
  25. Ad Anonyymi: - "Karhumäessä kuolleet" ei ole tietojenkäsittelyongelma. Siellä oli joukkoja sekaisin, joten taisteluissa ja niiden välittömässä yhteydessä kaatauneita löytyy ainakin kymmenellä muullakin nimellä kuin "Karhumäki".

    VastaaPoista
  26. Ad Tapsa: - ei ole yksinkertaista keinoa. Tuo neuvomani maalaaminen Format Painterilla taitaa olla helpoin.

    Sinuna säästäisin mieluisaksi asettuneen Word-tiedoston "pohjana", josta voi poista tekstin, ja panisin sen nimeksi ##Tapsanteksti. Risujen vuoksi se asettuu aakkosissa alkuun. Kun käytät sitä muuhun, anna sille heti uusi nimi, esim. "Tapsan nimetön uhkauskirje", jolloin alkuperäinen säästyy.

    VastaaPoista
  27. "Ad Anonyymi - Photoshop - olet väärässä. Irfanview (valikko Images) sisältää hyvin toimivia kuvankäsittelyominiasuuksia."

    Tiesin että trollasit, mutta kontekstia ajatellen tuo on puhdas puolitotuus.
    Tuollaista varten ei osteta kuvankäsittelykirjoja. Ja muitakin ohjelmia on kuin IrfanView. Jos tarkoituksena on tuo niin man käteen ja ImageMagick:iä käyttämään, mars!

    Re:emacs:
    "Emacs is a nice OS - but it lacks a good text editor."

    VastaaPoista
  28. Olen totutellut käyttämään MS-Office OneNote 2010 ohjelmaa ja se on melko näppärä ainakin aineiston keräämiseen netistä ja skannaamalla. Kaikkea on toki vielä ole edes yrittänyt ja uskoisin siellä olevan jonkinmoisen taulukointiratkaisunkin, tekstiäkin sillä voi luoda, vaan ei lunta, lannasta en vielä tiedä.

    Mutta paras teksturi on aiemmin mainittu WordPerfect, ja se lukee paremmin muilla ohjelmillä tehtyjä tiedostojakin. Miksi muuten melko jäykkä ja taipumaton MSWord on tullut niin suosituksi?

    Kiitos Jukka vinkistä, siellä oli todellinen tietoplajaus jättimäisin miton...

    VastaaPoista
  29. Ad Omnia: - olen Osuuspankin kiilusilmäinen fundamentalistiasiakas. Heidän verkkotiliotteittensa comma-limited ja Excel-muodot eivät vastaa tarpeitani.

    On kokeiltu.

    VastaaPoista
  30. Muistakaahan se, että format paintingin saa "jäämään päälle" kaksoisnapsauttamalla sitä pensselikuvaketta.

    Tämä on erittäin käyttökelpoinen toiminto silloin, kun samaa muotoilua (esimerkiksi väliotsikot) on sovellettava eri kohtiin tekstissä ja kohtien välillä on jotain muuta muotoilua kaipaavaa tavaraa.

    Nimittäin jos toiminnon vain napsauttaa päälle, se yhden maalauksen jälkeen lakkaa toimimasta ja on valittava uudelleen.

    VastaaPoista
  31. mallirivistä puuttunee jotain kirjanpidon kannalta tärkeää, eli summat. lienevät oikealla tai vasemmalla. useista jokamiehen ohjelmista puolestaan puuttuu esim katkaisin (delimiter) toinen välilyönti oikealta tms.
    hanki lisenssi kirjanpito-ohjelmaan, joka imppaa sähköisiä tiliotteita. ilmaisiakin lienee. esim devlabin pupesoftiin olen kokeillut ja hyvin pelittää.tiliöinti itsessään on välillä hupaisaa. jos käytät kioskissasi tuhannen tilin karttaa, menee loppuelämä pohtiessa mikä tili mikä tili. kun kiinnostavaa on oikeastaan vain mitä verottaja ja muut julkisten maksujen vaatijat olisivat vailla. siihen riittäisi sormin laskettavat tilit. loppu on kikkailua paitsi suuressa yrityksessä. kipparin on käännettävä ruoria, ettei jokin kuluryhmä puhkaise pohjaa... mutta muutoin tilinumero on vähän pykälää vastaava merkki, jolla tiliammattilainen hämmentää taviksia. ei tuolle tilille vaan tälle... vaikka sillä ole lopputuloksen kanssa yhtikäs merkitystä...

    VastaaPoista
  32. Mun aiponi ehdottaa soittamista linkitettyihin numerosarjoihin.

    VastaaPoista
  33. tuleeko koskaan mieleesi, että vanhan aikakauden loppumisen asemesta olemme uuden aikakauden alkamisen rapuilla?

    se on hieno tunne.

    VastaaPoista
  34. Jos ei halua väännellä taulukkolaskennassa tiliotteita, niin esim. Balancion.com netissä toimiva palvelu on aivan toimiva. Palvelun avulla saa haettua tilitapahtumat ja aika nopeasti saa selville, minne ne varat katosivat. Tosin on maksullinen palvelu.

    -Upi

    VastaaPoista