Yritän vastata muutamiin merkittäviin kommentteihin.
Puolue ei ole uusi keksintö, vaan vanha. Mutta käsi sydämelle ja toinen munille, kenellä on – mitä asiaa ajoivat gelfit ja ghibelliinit? Entä whigit ja toryt? Miksi Bysantissa ja Roomassa vallitsi ajoittain sama sääntö kuin nyt jalkapallokatsomoissa – jos henkilöllä oli väärän värinen rätti kädessä tai päässä, hän oli vapaata riistaa.
Mikä oli Yhdysvaltojen syntymisen kannalta hyvin keskeisen federalistipuolueen oppi, ohjelma ja tavoite? Miten demokraatit ja republikaanit sijoittuivat Sisällissodassa? Olivatko bolshevikit ”puolue” Pietarissa 1917?
Väittäisin että ajatus poliittisesta puolueesta säilyi yhtä hämäränä suurten äänioikeusuudistusten jälkeen kuin se oli ollut ennen niitä.
Vaalien alla puolueet uskottelevat, että ne olisivat yhteiskunnallisen muutoksen syy. Se ei ole totta. Ne ovat muutoksen seuraus.
Syvälliset tutkijat, kuten Eino Jutikkala ja Markku Kuisma, ovat kiinnittänet paljon huomiota kuppikuntiin. Hienosteluun taipuvainen voisi nimittää niitä klustereiksi. Metsäteollisuus ja liikepankit syntyivät rintarinnan ja ”puoluejako” oli kieliraja. Yhtyneet Paperitehtaat ja Serlachius olivat erittäin paljon suomenkielisempiä kuin esimerkiksi Kymi-Kymmene.
Jutikkala kirjoitti usein ”liikkeiden Suomesta” ja sanoi aika suoraan että 1860-luvun alussa alkanut valta ja uskomaton kehitys organisoitui liikkeisiin eli siis järjestöihin tai yhdistyksiin. Sellaisia olivat säästöpankit, raittiusliike, osuuskaupat, Pellervo-seura, meijerit.
Tapa säilyi. Salaseuraksi organisoitui jääkäriliike. Äärioikeisto ei ollut omasta mielestään puolue van kirjaimellisesti ja pienillä alkukirjaimille isänmaallinen kansanliike. Akateeminen Karjala-Seura oli muodollisesti korporaatio, mutta kun laskin aikakauden opiskelijoista ne korkeimman oikeuden jäsenet, jotka olivat kuuluneet siihen, jäsenluettelosta löytyivät kaikki asiaan kuuluvan ikäiset. Viimeinen taisi olla Erkki Ailio. Hyvät asiantuntijat ovat tähdentäneet minulle, että AKS ei ollut vaihtoehto, vaan pakko. Ainakin toiminta ylioppilasjärjestöissä oli sangen vaikeaa sen ulkopuolella. Johannes Virolainen sanoi olleensa HYY:n hallituksen ainoa ei-aakooässäläinen, ja hänetkin oli luvattu toimittaa Kalastajasaarentoon linnunpaskaa poimimaan. Tieto on kahdenkeskeisestä keskustelusta.
Korporaatio voi olla lähes näkymätön. Ylioppilaiden kaksi kristillistä yhdistystä tuottivat maahan melkein kaikki piispat vuosikymmenten ajan.
Olen ruokaillut Pörssiklubilla, kun sillä oli vielä vaikutusvaltaa. Koska isäni oli keskeinen toimija järjestössä, tiedän että Rotary-järjestön eräiden klubien piirissä (Helsinki I, Seurahuone) luotiin ne kontaktit, jotka sitten painoivat politiikassa ja elinkeinoissa.
Suomen tasaisena säilymisen kannalta erittäin merkittävä puolue oli Edistys (Ståhlberg, Ryti, Kivimäki jne.) Se ongelma oli äänestäjien eli kannatuksen puute. Toinen tasaisuuden tae, sosialidemokraattinen puolue, muuttui jälkikuvaksi yhteiskunnan muuttuessa ja on nyt pahempien helppoheikkien heiteltävänä kuin perussuomalaiset. Heille kävi pahasti: he toteuttivat tarkoitusperänsä.
Suomalaisen puoluekentän mysteeri on keskustapuolue. En osaa selittää sitä. Sehän väittää olevansa agraarinen maassa, jossa maa- ja metsätalouden osuus kaikesta on muutama prosentti. Se voisi olla liberaalinen – sellaisia puolueita on monissa maissa – mutta puheet ja teot eivät viittaa siihen suuntaankaan. Se menestyi idänsuhteillaan, mutta nyt niitä on muillakin. Se menestyi herravihalla mutta herraskaistui itse.
Mitä pahaa sanoisin Kokoomuksesta? Minulle he eivät ole koskaan olleet suuren rahan edustajia, vaan juoksupoikia, ja voi että he ovat saaneet juosta!
Nähdäkseni puoluekenttä ei ole muuttumassa. Puoluejärjestelmä on kaatumassa.
Totta, että puoluejärjestelmä pysyy populistisena siksi, että se perustuu siihen.
VastaaPoistaKävin leikkimässä Uuden Suomen valitse itsellesi puolue-testillä. Olin utelias näkemään tulokset, koska etukäteen olin sitä mieltä, että kaikki ne ovat saatananpalvontapuolueita. Niinhän siinä kävi, että kaikki vaihtoehdot asettuivat välille 70-60%.
VastaaPoistaAnteeksi, nyt kirjoitin väärin. Mitkä vaihtoehdot?
Ihan hyvä analyysi ja loppuhuipennus kuin luvun loppu Tervolta tai Remekseltä.
VastaaPoistaTähän päivään linkittäen huomioni kiintyi siihen, että kutsuit demareita "tasaisuuden takeeksi". Kyllä, näin oli sen jälkeen, kun ensin oli hilluttu ase kädessä ja kapina mielessä kuin nyt arabimaissa konsaan.
Paasikivi lohdutteleli itseään sotien jälkeen, että varmaan edesvastuuttomat ja räyhäävär kommunistit, jotka pääsivät sankoin epämääräisin joukoin eduskuntaan, tasaantuisivat aikaa myöten kuten kävi demareillekin.
Näen tässä yhteyden siihen nykyhuoleen, että miten persuiksi kutsuttu rähjäjoukko eduskunnassa pärjää. Kyllä se pärjää kunhan tasaantuu.
Hyva kirjoitus. On ajatuksia miltei joka kappaleessa.
VastaaPoistaOnkos Kemppisella ensikaden tietoa siita Tornin klubista, josta Jyrki Virolainen
on puhunut? Sanottu klubi kuulemma esivalmiatelee lainsaadantoa (esimerkiksi
esitutkintaa yms poliisia koskevat paateroinnit.)
Nakija kirjoitti:
VastaaPoista"Nähdäkseni puoluekenttä ei ole muuttumassa. Puoluejärjestelmä on kaatumassa."
Mita tulee tilalle?
Kokoomuksesta: Minulle on epäselvää, mikä ero on edustajalle ja juoksupojalla. Virastojen kirjaamoissa on vanhastaan oltu kiinnostuneita onko asiakirjan tuoja lähetti, asiamies vai "itse". Lähetti on ainakin se, joka juoksee milloin kenenkin asiaa eikä ole kenenkään puolella.
VastaaPoistaKemppinen on Sossu, kune se ei mollaa SDP:tä.
VastaaPoistaKemppinen on Sossu, kun se valokuvaa ja arvostaa joukkoliikenne infraa.
Kemppinen on Sossu, kun se puhuu ja puolustaa meidän ihmisten asioita.
Meillä Bembölessä Maalaisten penskat ovat kovia kokoomuslaisia,
heti kun kovalevy-rivarin on muuttovalmis. Sitten sitä vaihdetaan isompaan..
Kun vaihtokauppa mahdollistaa muuton Tölöön, sitten ollaan Hesassa.
Espoon kokoomus politiikoilla on kova hinku Hesaan.
Ensim mokaillaan Esppon kaupungin sähkölaitos kaupat.
Sitten mokaillaan vanhustentalo hanke Leppävaarassa.
Ja nyt sitten Lampaan talo Hesassa menee pruttuun.
Sellaisia ovat Kokoomuslaiset.
K: Heille kävi pahasti: he toteuttivat tarkoitusperänsä.
VastaaPoistaPaitsi ne suurimmat, institutionaaliset, jo Forssassa asetut muutostavoitteet.
Se että K. Sorsan hovi aikanaan alkoi hokea, että kaikki alkuperäiset tavoitteet (muka) oli saavutettu, oli kaikkein kyseenalaisinta. Objektiivisesti ottaen aivan pragmaattiset tavoitteet, mm. työajan pituudesta saavutettiin,
ja taas muun - ideologisesti olennaisemman, haastavamman osalta - ko. trivialisointia toitottamalla menetettiin lopulta visio muutoksesta.
Se ei ole totta. Ne ovat muutoksen seuraus.
Pikemminkin siis muutoksen dedumppaaja.
Nyt siitä imaginaatioiden (ja sitä myötä myös ajan uusien vaatimusten oivaltamisen) puuttumisesta maksetaan.
Itse kyllä ratkaisisin asian niin. että yhdistäisin vasemmiston, jolloin kutistuneeseen demaripuolueeseen syntyisi vasemmistoenemmistö. Tuollaisenaan SDP:llä ei ole juuri kenellekään merkitystä.
Poliitikot ja puolueet (Pers) käyttävät hyväkseen sitä mitä kansa haluaa ja ellei sitä ole se luodaan.
VastaaPoistaTyytyväisyys ei ole sitä mitä haetaan, vaan tyytymättömyyttä, vihaa ja pelkoa, joiden voittamiseen poliitikoilta (Pers) löytyvät oikeat lääkkeet.
Käytetään yhteiskunnan kaaosta hyväksi tuomitsemalla vallassa olevat ja tarjotaan parempi vaihtoehto. Kuten aina on ollut helpoimpana tapana.
Yksikään näistä jari lehtisen mainitsemasta puoluetesteistä ei perustu positiivisuuteen, vaan negatiivisuuteen.
Puoluetutkat sun muut apuvälineet ovat yhtä tyhjän kanssa, koska ne vain mittaavat lupauksia, ja jokainen suomalainen puoluehan lupaa kannattaa kaikkia hyviä asioita maailmassa olivat ne kuinka ristiriidassa keskenään tahansa.
VastaaPoistaNiillä voisikin tehdä jotain jos ne lupausten sijaan mittaisivat sitä, kuinka hyvin puolueen edelliset toteutuneet teot ovat linjassa äänestäjän halujen kanssa.
Olen usein miettinyt että Suomeen tarvittaisiin sivusto, joka kokoaisi kaikkien poliitikkojen vaalilupaukset ja pitäisi kirjaa siitä miten ne käyvät yksiin poliitikon todellisen käyttäytymisen kanssa. Punaista valoa näytettäisiin niiden lupausten kohdalla joissa on äänestetty päinvastaista, keltaista jos ei ole tehty mitään ja vihreää jos auta armias onkin tehty juuri sitä mitä luvattiin. Tai edes silminnähden yritetty.
Demokratia olisi hyvä ajatus. Saataiskohan semmoinen joskus. Tätä nykyistä systeemiä väitetään semmoiseksi, mutta ei se ainakaan ihmisten arkiympäristössä mitenkään näy.
VastaaPoistaPienimmän myrkyn pelotteluperiaate: Ihminen menee sinne missä on vähiten huhuttua "myrkkyä". Kun on kuultu huhu että puolue X on piip (tarjoaa myrkkyä), niin sitä aletaan kammota.
VastaaPoistaKun on kuultu huhu että bensiini E10 on possauttanut Volvon, niin kukaan ei ota E10:tä. Kun jokunen lapsi on sairastunut narkolepsiaan kohta Pandemrix-rokotteen jälkeen, niin yksikään toisenlainenkaan tämän talven rokote ei tahdo kelvata edes vanhemmille riskiryhmille.
Puolue pärjää jos näyttää mitä myrkkyä kilpailijat tarjoaa mutta pitää omat myrkyt näkymättömissä kassakaapissa viime hetkeen asti.
Ja pst. älkää paljastako kenellekään mutta D-vitamiini tehdään dihydromonoksidissa puhdistetusta villasta, jota säteilytetään mutageenisella UV-säteilyllä, ja se puhdistetaan syövyttävällä natriumhydroksidilla, joka on teollisuuskemikaali ja I luokan myrkky. Ja se dihydromonoksidi muuten tappoi viime vuonna peräti 167 suomalaista.
MrrKAT
Kepu on agraarisosialistinen konservatiivipuolue.
VastaaPoistaPyritään säilyttämään maanomistajien elämä mahdollisimman samanlaisena toisten ihmisten rahoilla.
Facebookissa on ryhmä "Keskustapuolue siirrettävä puoluerekisteristä rikosrekisteriin" Suosittelen.
Kylläpä herrasväki on jälleen mielestään fiksua nykyistä edustuksellista demokratiaamme mollatessaan. Parempiakin systeemeitä tietysti on, josko sitten huonompiakin kuten esim. USA:ssa ja Venäjällä, jotka kutsuvat kyllä itseään demokratioiksi.
VastaaPoistaKansan kansanvaltta moni haluaisi, siis sitä, että jokainen olisi kaiken aikaa sähläämässä asioista päätettäessä. Liekö tuo toteutunut edes virallisissa kansandemokratioissa? Jos ei edustuksellista päätöksentekojärjestelmää haluta, niin mitä sitten tilalle. Varmaankin herrojen oppineiden harvainvaltaa. Vaan mitenkähän tulisivat toisiaan kyttäävinä toimeen keskenään?
Itse kuitenkin haluaisin nostaa poliittiset puolueet kunniaan ja profiloitumaan selvemmin siten, että siirryttäisiin ruotsalaistyyppiseen järjestelmään.
Moderneja salaseuroja, joiden jäsenet ovat päässeet korkeisiin asemiin, voisi olla esim. Demla.
VastaaPoistaTuossahan se on, se Forssan ohjelma:
VastaaPoista1. Yleinen, yhtäläinen ja välitön vaali- ja äänioikeus kaikille 21 vuoden ikäisille Suomen kansalaisille sukupuoleen katsomatta kaikissa vaaleissa ja äänestyksissä sekä kunnallisella että valtiollisella alalla. Suhteellinen edustus ja yksikamari järjestelmä. Salainen äänestys. Vaalien ja äänestysten toimittaminen lain määräämänä vapaapäivänä. Palkkio valituille edusmiehille kaikilla aloilla.
2. Välitön lainsäädäntö-oikeus kansalle lakien esittamis- ja hylkäämisoikeuden kautta.
3. Täydellinen yhdistymis-, kokoontumis-, lausunto- ja painovapaus.
4. Yleinen koulupakko. Maksuton opetus kaikissa oppilaitoksissa. Kansakouluissa maksuttomat opetusvälinekappaleet sekä ylläpito kaikille oppilaille, ylemmissä oppilaitoksissa niille, joka osottavat erityistä kykyä. Kansakoulu on järjestettävä kaikkien ylempäin oppilaitosten pohjakouluksi.
5. Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.
6. Kaikkien henkilöllisten ja välillisten verojen poistaminen yleisellä asteettain nousevalla tuloverolla, jolloin ansioton arvonnousu ja korkotulot sekä perintö on verotettava ankarammin kuin omasta ansiosta tai työstä johtuvat tulot. Verotettavan omaisuuden ilmoittamisvelvollisuus.
7. Maksuton oikeudenkäynti ja oikeusapu. Korvaus viattomasti syytetyille, vangituille ja tuomituille.
8. Terveydenhoito valtion ja kuntain asiaksi. Maksuton lääkärinapu ja lääkkeet sekä synnytysapu. Maksuton hautaus.
9. Sotilastaakkaa on vähennettävä ja kansanpuolustus järjestettävä vakituisen sotaväenoton sijaan. Rauhan aatetta on käytännössä toteutettava.
10. Kaikkien rajoitusten poistaminen, jotka asettavat naisen yleis- tai yksityisoikeudellisessa suhteessa ala-arvoisempaan asemaan kuin miehen.
11. Yleinen kieltolaki väkijuomain valmistamisen ja kaupan suhteen.
Ad Omnia: - edustuksellinen, parlamentaarinen demokratia on oma valintani.
VastaaPoistaYksi monista ongelmista on sen rakentaminen todemmaksi.
Alexiuksen julkaiaseman Forssan julistuksen kanssa olen muuten samaa mieltä paitsi kohdasta 11.
VastaaPoistaTuolla aiemmin kumottiin (koskaan esittämätön?) väite, ettei kansa voi äänestää väärin.
VastaaPoistaMinusta demokratiaa nimenomaan on se, että kansalla on oikeus ja mahdollisuus äänestää väärin.
Jatkan vielä väärin äänestämisen puolustamista. Se on äärimmäisen tärkeää siksi, että valtiollisen byrokratian olemukseen kuuluu yrittää estää väärät mielipiteet. Kaikin keinoin.
VastaaPoistaMutta antakaamme vähemmistövaltuutetun kertoa, mitä tarkoitan:
"Vähemmistövaltuutettu katsoo, että syrjintää kannattaviin tai edistäviin lausumiin tulisi voida puuttua, vaikka kyseiset lausumat eivat täyttäisikään ehdotettujen kiihottamisrikossäännösten tunnusmerkistöjä ja vaikka niihin ei sisältyisikään vihan tai väkivallan puolustamista."
"Tällaisiin lausumiin tulisi voida puuttua joko rikosoikeudellisilla tai muilla tehokkailla keinoilla..."
Muilla tehokkailla keinoilla... pamputtamalla, hakkaamalla, vangitsemalla... niin tehokkailla, että takuulla tepsii?
Ja tämä kaikki, vaikka lakia ja määräyksiä ei ihan rikottaisikaan. Varmuuden vuoksi ja opetukseksi.
Herra jumala. Ja sitten vielä ihmetellään, että miten sivistyneet saksalaiset hurahtivat totalitarismiin. Kurin ja järjestyksen takia, vastaa vähemmistövaltuutettu.
Keskusta on siitä erilainen puolue, että se puolustaa perusturvaa vaikkei äänestäjistä suurikaan osa ole ansioturvan ulkopuolella. Tai, ovathan opiskelijat, eläkeläiset ja lapset.
VastaaPoistaEhkä Keskusta on konservatiivinen perusarvoiltaan, mutta yhteiskunnallisesti liberaali ja uudistava. Mitä olisi Suomi ilman Keskustaa? Korporaatioiden jähmettämä museo.
Yksi Esko Ahon hallituksen teko elää ja voi hyvin; vapaa työttömyyskassa, YTK. Se toi yhdistymisvapauden hengen valtion työttömyysrahojen saamiseen. Kenen muun johdolla olisi uskallettu tehdä tätäkään uudistusta, joka nimenomaan vapautti työntekijän valinnat oikeusvaltion tasolle?
AY-liike puolustaa vahvojen etuja. Aina ja vain vahvojen. Pienipalkkaisilla ei ole varaa eikä haluakaan rettelöidä työmarkkinoilla kuten hyväosaiset tekevät. Suomen työmarkkinalait kaipaisivat myös päivittämistä nykyaikaan; laittomista lakoista ei käytännössä sanktioita. Sopimusyhteiskuntaa ylistetään, mutta sopimuksia tarvitsee noudattaa vain työnantajan.
Onko työmarkkinakentän tai työntekijänkään etu, että työnantajan vahingoittaminen on sallittua. Ei varmasti. Tarvitaan uudistajia, jotka tuovat työnantamisen Suomessa houkuttelevaksi ja lain suojaamaksi.
Forssan paperissa (§11) kiellolla pelaaminen on vanhentunutta - lakihan kun voi muutenkin olla tiukka, ja kertoa esimerkiksi että kyseisellä päihdekemialla on EU:ssa sama syöpäkarsinogeenistatus kuin asbestilla.
VastaaPoistaSiksi se annostellaan milligrammoina lääkärinmääräyksestä.
Anonyymi: ...puolueet kunniaan ja profiloitumaan selvemmin siten, että siirryttäisiin ruotsalaistyyppiseen järjestelmään.
VastaaPoistaHelpompi on siirtää itsensä Ruotsiin, huomaan.
Forssan ohjelmasta:
VastaaPoistaNäyttää toteutuu muuten paitsin kirkon ja valtion eron ja ilmaisen hautauksen osalta (kieltolain osalta vain väliaikaisesti).
Mitä nyt tarvittaisiin olisi Forssan ohjelma vuodelle 2030, jossa huomioitaisiin tämän hetken polttavat ongelmat (esim. työpaikkojen katoaminen kokonaan tai Kiinaan, prekariaatti, globalisaatio, luontosuhde jne).
"paitsi kirkon ja valtion ero"
VastaaPoistaTaas
minkä vaatimuksen vesittyminen puhuu jo puolestaan vakavasta tajunnan hämärtymisestä. että kysymys uskonnon ja elämänkatsomuksen vapaudesta saattoikin jäädä noin tuuliajolle aivan kuin se olisi jokin b-kategorian kysymys.
Marx vertasi kirkkoa horinoineen syystä valheeseen tuudittavaan huumeeseen.
Rauhan aatteen edistäminen ja asevarustelun purkaminen, siis aktiivisen sotaan valmistautumisen vastustaminen, uudelleen vain listalle kärkeen.