Sivun näyttöjä yhteensä

2. tammikuuta 2010

Ajanlaskun alku



Kävin läpi loppuvuoden kommentteja. Vanhempani haluavat lukea myös ne. Onneksi varakas veljeni on jaksanut tulostaa nivaskan toisensa jälkeen. Luultavasti kustannus kiertyy jonkin rutiköyhän suuryhtiön maksettavaksi.

Sain kommenteissa osakseni sydämetöntä pilkkaa ja kauhistuneita älähdyksiä kirjoitettuani, että Matti Vanhanen tuntuu olevan tämän hetken älykkäin poliitikko, mukaan luettuna Niinistö.

En ole poliittinen oraakkeli, mutta mielessä kävi, että poliittinen järjestelmä joutuu kohtaamaan kevätkaudella hyvin ikäviä ja hyvin isoja ja ikäviä taloudellisia tosiasioita. Ratkaisut junailemaan tarvitaan Esko Ylermi Adalbert Koikkalainen.

Muistaakseni tuo oli Agapetuksen ”Syntipukin” nimi. ”Kotipuolessa sanotaan Mussuksi.” Syntipukin tehtävä oli ottaa vastaan yleisön haukut, jotta todella vastuulliset voisivat jättää ne huomiotta. Tämä perinteinen poliittinen järjestely on nyt käytävän presidenttikeskustelunkin ydin – presidentillä ei ole vastuuta, toisin kuin pääministerillä.

Luultavasti ”Syntipukin” ensimmäinen elokuvaversio (Erkki Karu, 1935) oli Suomen mediahistorian ensimmäinen tuotesijoittelu. Toinen versio (1957) oli sekin Stockmannin tavaratalon mainos. Nyt kun kokonaisuus on rikottu, alkaa unohtua, että Sigurd Frosteruksen luomus (1930) oli Euroopan hienointa arkkitehtuuria ja samalla tavalla läpi jynssätty kuin Alvar Aallon eräät työt.

Oli se menoa, kun Helsinki muuttui urbaaniksi laakista. Seuraavana vuonna eli 1931 otettiin käyttöön mielestäni italialais-fasistista tyylisuuntausta edustava Eduskuntatalo. Ja saksalaisten 1918 tykeillä tuhoaman Turun kasarmin (saman näköinen kuin Liisankadun – Maurinkadun ns. sotakorkeakoulun talo) paikalle nousi Lasipalatsi, tilapäisrakennelma, joka aikanaan havaittiin kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi. Keskustan hienoin rakennus on tietysti maan etevimmän arkkitehdin Erkki Huttusen Sokos-talo, jonka piti valmistua Helsingin olympialaisiin 1940, mutta joka valmistui Helsingin olympialaisiin 1952. Talon runko oli sotavuodet paketissa ja rakennustyöt keskeytettyinä. Siinä on rakennus, josta Mies van der Rohe olisi ollut ylpeä!

En ole muistanut mainostaa Suomen rakennustaiteen museon monografiasarjaa Abacus, jonka niteen 3 Teppo Jokinen on kirjoittanut Huttusesta. Viipurin mylly oli hienompi kuin Viipurin kirjasto…

Matti Vanhanen osoittaa todeksi saman kuin arkkitehti Huttunen suhteessa arkkitehti Aaltoon – toiseksi paras on aina oivallinen valinta. Ykkösistä eli suurista tähdistä on aina vaivaa.

Esittäisin nyt syvällisen poliittisen analyysin. Viimeistään Vanhasen aikana ja Lipposen väistyttyä Suomen poliittinen kartta on saanut Photoshopista tutun käskyn ”flip vertical” eli kääntynyt vaakasuunnassa 180 astetta. Kokoomuksesta on tullut liberaali yleispuolue, joka tukeutuu poliittisesti jouduttuaan pankinjohtajien ja teollisuusmiesten hylkäämäksi suureen sydämettömään keskiluokkaan.

Konservatiivinen oikeistopuolue on nyt Keskustapuolue. Sosiaalidemokraatit tuhosi menestys, kuten Tuomioja aivan oikein toteaa, ja logistiikka, ei logiikka. Puolueen organisaatio ja voima oli keskitetty valmistavan teollisuuden mielekkyydellä, ja kun savupiipuille kävi miten kävi, nyt Varkaudessa ja Joutsenossa ja Kuusankoskella ja nimenomaan Tampereella ja Oulussa istuu 65 vuotta täyttäneitä entisiä haalarimiehiä tuijottamassa tyhjyyteen: miten tässä näin kävi?

Leimaan Kepun, koska maatalousyrittäjien osuus on Suomessa äänestäjinä ja veronmaksajina vähäpätöinen. Suomessa on työllisiä kaksi ja puoli miljoonaa. Heistä alkutuotannossa on 5 prosenttia. Maataloudesta (170 000) poistuu kahdeksan henkilöä joka jumalan päivä.

Tarkoitan etenkin arvokonservatismia, johon en ota itse kantaa. En osaa kuvitella, että Kepun organisaatiossa tai äänillä menestyisi maahanmuuttajia suosiva lesbo piispa. Ennen kaupunkilaisiksi käsitetyt liipparit pärjäävät yhä paremmin. Sontaa ei löydy enää kenenkään varpaiden välistä.

Taistelu kokoomuksen kanssa käydään nyt perussuomalaisten äänistä eli siis mediapopulismilla. Vanhanen toimii juuri kuin Iltalehti – Talvisota ja filosofiruhtinas J. Sarasvuon aiottu avioliitto ovat samalla sivulla ja yhtä suuria asioita. Vastoin matemaatikkojen luuloa määrä on muuttunut laaduksi (laadun puutteeksi tässä tapauksessa).

Jotakin merkittävää tapahtui, kun demareiden nuori nainen, mikä hänen nimensä nyt on, joutuu syrjään vain siksi, että ei ole onnistunut missään. Sitä vastoin näillä muilla puolueilla, jollaisena vasemmistoliittoa ei enää osaa pitää eivätkä vihreät halua muodostua, taitaa nyt olla tarjolla päätoimisia, ammattimaisia poliitikkoja.

Se näyttäisi osoittavan, että Platon oli sittenkin oikeassa. Antiikin sitkeästi parjaama typerä rahvas saa leipää ja sirkushuveja, joista suosituin on nyt tämä televisioformaatti ”kusen housuihini, jos saan markan” (itsehäpäisyn markkinat eli tositelevisio).

Platon järkeili, että valvojien ja hallitsijoiden pitääkin valehdella (”Valtio”, ”noble lie” – ”Staatsräson”).

Selvitän tätä oivallista ajatusta lähemmin huomenna.

18 kommenttia:

  1. Kepu on agraarisosialistinen konservatiivipuolue - maataloutta pitää harjoittaa sosialisoiduin varoin, jotta maa voisi olla niin kuin on aina ollut.

    VastaaPoista
  2. Mies van der Rohe oli terävien kulmien, teräksen, lasin, sekä abstraktin aineettomuuden, että abstraktien merkityssisältöjen rakastaja. Huttusesta emme parhaalla tahdollammekaan voi sanoa samaa, vaikka mainittu rakennus sopii paikalleen "ihan hyvin". Yksittäisen rakennuksen nosteleminen "hienoimmaksi" kertoo enemmän nostelijasta kuin rakennuksesta.

    VastaaPoista
  3. Mutta miksi Vanhanen jää pitkälle lomalle? Ennustan, että todellinen syy on meille kaikille yllätys. Mitä tapahtuu tänä keväänä? Eikö kaikki menekään niin kuin hän oli suunnitellut?

    VastaaPoista
  4. Ad M.R. - märittelystäsi voisi olla toistsakin mieltä - itse ajattelin rakenteiden näkyvyyttä suhteessa tilaan.

    Pointti jäi sinulta kuitenkin huomaamatta. Puhuin sitkeästi sangen maalaisliitttolaisena pidetystä osuuskauppaliikkeestä (Sokos, Huttunen, joka oli SOK:n virka-arkkitehti) Matti Vanhasen yhteydessä viitatakseni entisten agraarien urbaaniuteen. Luulen että keskustapolitiikan osuus suomalaisten kirkonkylien maisemalliseen tuhoamiseen on melko suuri.

    VastaaPoista
  5. En malta olla kertomatta tuosta mainisemastasi Liisankadun päässä olevasta sotakorkeakoulun talosta. Tiilikolossi, jonka kellarikerroksen ikkunoissa on kalterit.
    Eräänä kuumana kesäpäivänä kuulee kellarikerroksen työhuoneeseensa avoimesta ikkunasta eräs lonttoposkinen eversti kirkkaalla lapsen äänella: "Äiti katso vanki työskentelee."

    VastaaPoista
  6. Matti Vanhanen ja Sauli Niinistö ovat siltä osin samanlaisia, että ovat tunteen tasolla itsekin tietoisia miltä toisilta tuntuu. Sen saa vain vastoinkäymisten ja suurten loukkausten avulla (ja silti niitä ei tarvitse tänne maailmaan toivoa, niitä on jo riittävästi). Nämä herrat ovat siis empaattisia sanan oikeassa merkityksessä. Kun rouvat Lehtomäki ja Jäätteenmäki ottavat vahvoina ehdokkaina vastuun (oletettavasti vaikka itse olen myös toisen keskustalaisen naisen kannattaja) kyse ei välttämättä ole naisen empatiasta vaan yhtä hyvin miesmäisen pelin hallinnasta kyse.

    Vanhanen ja Niinistö ovat siis minun(kin) mielestä enemmän oikealla tavalla empaattisia (ja näkeviä) kuin naiset, joista odotetaan olevan empatiaa vain (!) siksi, että ovat naisia. Siksi nais-mies-käsitys ei ole relevanttia tässä poliittisessa mielessä ollenkaan koska harva nainen osaa olla empaattinen kun kyse on rahan vallasta. Mennään siis mukaan kovaan peliin juuri pelin ehdoilla eikä lainkaan humaanin/pitkän tähtäimen humaanin maailman ehdoilla. Samalla en voi uskoa, etteikö nainen, joka on synnyttänyt lapsen paremmin muistaisi lasten tarpeet kuin sellainen mies, joka niitä on räiskynyt sinne-tänne-tonne suojakumin turvin. Jolle ei nainen ole kuin paineenpoisto tai hautomo.

    VastaaPoista
  7. Maaseutupaikkakuntien valtuustojen määräenemmistö muodostuu yleensä ns. verenkuljettamista, joilla ei ole tunne-eikä historiasuhdetta uuden kotipaikkakuntansa rakenteisiin.
    Siis useimmiten akateemisesti koulutetut, jotka ovat saaneet työpaikan tältä uudelta paikkakunnalta.
    Se, että ehtona on ollut puolueeseen liittyminen, on taas aivan eri juttu.
    Heille perinteinen kirkonkylän rakenne ei tietenkään merkitse mitään.

    VastaaPoista
  8. Onpa hyvin suunniteltu kansi blogille. A!

    VastaaPoista
  9. Hämmentävää, että kuus`vitonen "eläkeläinen" voi näin kirjoittaa:
    "Kävin läpi loppuvuoden kommentteja. Vanhempani haluavat lukea myös ne."
    Onko nyt olemassa vaara, että kommentointi vähenee?
    Minulta ainakin menee suu soukemmalle. Kaskun opin, ettei kaikkea sopinut vanhemmille kertoa.
    Terveiset kuitenkin Äidille ja Isälle täältä Turust: Onneks olkko pitkäst ijäst, vireyrest ja luanikkaist mukuloist!
    pekka s-to.

    VastaaPoista
  10. J.K.:

    "Luulen että keskustapolitiikan osuus suomalaisten kirkonkylien maisemalliseen tuhoutumiseen on melko suuri."

    Ise asiassa tuo osuus on ratkaiseva, koska maaseutukunnissa hyvin usein niin poliittinen kuin taloudellinenkin päätöksenteko on (ollut) samojen keskustalaisten ohjaksissa kaikissa päätöksentekoelimissä. Kunnanvaltuusto, seurakunta, osuus- ja säästöpankki ja vielä osuuskauppakin.

    Noissa päätöksentekoelimissä samat keskustan kellokkaat päättivät kaavoituksesta, tonteista, vanhan rakennuskannan purkamisesta ja uuden rakentamisesta.

    VastaaPoista
  11. Maaseudulla pienissä kunnissa on ihan sama mistä puolueista kunnan luottamusmiehet valitaan. Samaa katkeran kateellista sakkia ovat kaikki läpeensä. Kateus on vielä sellaista alhaista muotoa, että toisia pyritään oikein tosissaan vahingoittamaan.

    Jos joku pienessä kunnassa jotain yrittää, niin se yritetään kampittaa kumoon, jos vain nenässä vähänkin värähtää edes sellainen mahdollinen tuoksu, että joku voisi jossain operaatiossa jotain tienata taikka päästä edes omilleen.

    Paikallisten pankkien luottamuselimet on useimmiten miehitetty pääasiassa kunnanvaltuutetuilla. Tällöin heillä on täydellinen kontrolli erilaisten hankkeiden rahoituksesta, kaavoituksesta ja muista luvanvaraisista menettelyistä.

    Ja sitten vain kilvan kampittamaan, jos joku edes kehtaa jotain yrittää. Tiedän esim tapauksen, jossa osuuspankin johtokunta on rahoittanut merkittävän hankkeen. Kun pankin johtokunnan eräs jäsen on ollut samanaikaisesti kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen, niin hän on kunnanhallituksen kokouksessa toiminut tarmokkaasti kaataakseen pankissa rahoittamansa hankkeen eteenpäin menemisen ja lopulta onnistunutkin siinä.

    VastaaPoista
  12. Ehdotus : Jokaisen täysi-ikäisen oltava 4 vuotta kotikuntansa valtuustossa.Valitaan aakkosjärjestyksessä.Kansalaisvelvollisuus.
    Takaan, että näkökulma vallasta ja vastuusta muuttuu.

    VastaaPoista
  13. "jouduttuaan pankinjohtajien ja teollisuusmiesten hylkäämäksi"

    Ei tuota ainakaan ajetusta politiikasta huomaa. Kosiskelustas ehkä, mutta sehän on puhdasta valehtelua muutenkin.

    "Kepu on agraarisosialistinen konservatiivipuolue"

    Ei se ole sosialismia, jos viljelijät saavat pitää maat.

    "Matti Vanhanen ja Sauli Niinistö ovat siltä osin samanlaisia, että ovat tunteen tasolla itsekin tietoisia miltä toisilta tuntuu."

    Ei riitä. Sen pitäisi näkyä myös teoissa.

    "Noissa päätöksentekoelimissä samat keskustan kellokkaat päättivät kaavoituksesta, tonteista, vanhan rakennuskannan purkamisesta ja uuden rakentamisesta."

    Taisivat hoitaa myös bisnekset...

    VastaaPoista
  14. Alemmalle anonyymille: Teoria verenkuljettamista ei pidä paikkaansa. Ongelma maaseudulla on pikemminkin se, että se on jäänyt oppiasaamattomien ja kaikinpuolin sivistymättömien haltuun. Oppineet ovat muuttaneet sinne, missä ympäristö vastaa paremmin heidän huutoonsa.

    1oblomovjr:lle: Maaseusulla ei juurikaan kaavoiteta, ainakaan asian asiallisessa ja ennakoivassa merkityksessä, sillä se rajoittaisi oleellisesti pelimahdollisuuksia. Aloite on rakennusliikkeillä, joiden pyrkimykset kunnanvaltuusto toteuttaa yksi yhteen.

    VastaaPoista
  15. Tällaisella nettisivulla postauksen ja kommenttien suhdekin kehittyy hyllyväksi kuin poliittisen puolueen asema; voisi jopa sanoa "flip comical" kun postaus on usein paljon kantaaottavampi kuin kommentit, jotka muutoinkin elävät omia elämiään - terapiaa, omaa agendaa ja ekshibitionismia esiintyy yhtä tiuhaan kuin kirjoitus- ja ajatusvirheitäkin (tämä on olevinaan terapoivaa itsensäpaljastavaa ironiaa). Erityistä, jokin vuosi sitten jopa poikkeuksellista, on ollut myös bloggaajan valmius osallistua keskusteluun kommenttilaatikossa, joskus jopa seuraavissa postauksissakin.

    Sellainen kutyymi, ihan tyylikäs, on havaittavissa, että kommenteissa voidaan olla ad nominem, postauksissa glossiin sen sijaan viitataan nimettömästi: "joku" tai "kommentoija" on tuttavallisin viittaus.

    Tietysti rakennuksia voidaan arvioida ja arvostella siinä missä taidetta (Lappeenrannan yksinlaulukilpailut taas ilonamme!) tai kestokulutushyödykkeitä (yritän juuri testi- ja nettifoorumiarvioiden perusteella valita uutta televisiota ); onhan rakennus investoinnin suuruuden ja pitkäikäisyytensä ynnä käyttö- ja turvavaatimustensa vuoksi altis hyvin monipuoliselle arvioinnille. Pieni esimerkki: jos älypuhelimia verrattaisiin myös niiden sisäisen arkkitehtuurin eli koottavuuden ja kompaktiuden perusteella, Nokia loistaisi kirkkaasti yli Applen. Noksut esimerkiksi kootaan näppäron klipsein, iPhonessa on parikymmentä ruuvia (!!!). Ajatelkaapa, jos Sokoksen talo olisi samalla kehitysasteella, sovituskoppuen väleissä olisi väliseiniä hotellihuoneiden vuoksi...Rautatientorille kurkistava SOK:n vanha pääkonttori, nykyinen hotelli, ei muuten ole hassumpi sekään.

    VastaaPoista
  16. Onneksi olkoon, Kemppinen, että olet saanut pitää vanhempasi näin kauan! Se selittää blogistin huikeaa laaja-alaisuutta; on ollut, keneltä kysyä neuvoa! Minä tiedän, mistä puhun: Vanhempani matkustivat tuolta samalta maalta bussilla puoli päivää meille joulun viettoon. Äidillä se oli 90. ja isällä 95. joulu.

    VastaaPoista
  17. Eräs tuttu, entinen kunnan valtuutettu, kertoi, että toinen ylioppilas, rehtorin jälkeen, paikalliseen valtuustoon maalle tuli 80-luvulla.

    VastaaPoista