Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Sivun näyttöjä yhteensä
24. helmikuuta 2009
Serendipitous
Ylle kirjoitettu kieltä huoltava sana on kyllä englantia – viittaus Serendipin (myöh. Ceylon, nyk. Sri Lanka) prinssiin, jotka sadun mukaan aina löysivät jotain merkillistä ja mielenkiintoista, vaikka eivät etsineet.
Nokia on nyt Saksan tehtaiden irtisanomisten jälkeen jälleen astunut seuraavan kerran johonkin pehmeään, joka myötää eikä irtoa kalossista. Entinen kalossinvalmistaja olisi voinut perustellusti arvioida selviytyvänsä kuivin jaloin ja puhtain käsin.
Sähköisen viestinnän tietosuoja on, tarkemmin ajatellen, Nokian ja muun ICT-teollisuuden, Suomen kansalaisten ja Suomen valtion etu. Tietosuoja, sananvapaus ja yksityisyyden suoja eivät ole taivaan mannaa, josta on puhe Toisessa Mooseksen kirjassa. Ne ovat osa tasapainojärjestelmää, jonka tarkoituksen murjaisi roomalainen juristi 2 000 vuotta sitten: ars boni et aqui… ium suum quique tribuendi. Hyvän ja kohtuullisen taito, jotta jokainen pääsisi oikeuksiinsa.
Keskeinen väline oikeuksien toteuttamiseen on laki. On niitä muitakin.
Nokia on epäonnistunut sinänsä selkeässä hankkeessaan. Teollisuuden ja koko elinkeinoelämän esittämien päämäärien saavuttamiseen ei oikeastaan tarvittaisi nykyistä kummempaa lakia. Luottamuksellisia asioita käsittelevät henkilöt voivat sitoutua sopimuksin ja pakottein pitämään suunsa kiinni. Niin tekevät jopa asianajotoimistojen sihteerit.
Vai onko tekeillä suurempi yritysmyynti amerikkalaisille vai pelkästään ylireagointi Yhdysvaltain osavaltiosta toiseen vaihtelevien salassapitosäännösten suuntaan. Yhdysvalloissa yksityisyyttä koskeva lainsäädäntö on tunnetuista syistä huonolla kannalla.
Usean muun lisäksi suomalainen virkamies, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on nyt ilmoittanut täysin selvästi, että eduskunnan hyväksyttäväksi tuleva laki on sekä tarpeeton että perusoikeuksien kannalta takaperoinen.
Kansanedustaja Sasi on lisäksi vaarantanut perustuslakivaliokunnan aseman ja innostunut professori Kaarlo Tuorin lausunnosta, joka on hiukan lähempänä DDR:n teoriaa kuin BDR:n käytäntöä.
Arvoisa yleisö ei ota huomioon tai tiedä, että perustuslaki on liittovaltiossa (Saksa, Yhdysvallat) kovin erilainen asia kuin muissa. Perustuslaki määrää osavaltioiden lainsäädännön rajat. Suurissa osissa Eurooppaa parlamentti määrää perustuslailla oman toimintansa rajat. Isossa-Britanniassa ei perustuslakia ole, vaikka ”perustuslaillinen suoja” on siellä keksitty ja väljästi tulkiten hyvinkin toimiva.
EU:n perustuslakipulmista on saatu lukea jo useita vuosia. Tilanne on edelleen avoin. Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimus on kuitenkin vakaa ja valvottu.
Suomen lakien perustuslainmukaisuutta koskevan asian avaamista nyt voisi kuvata turhaksi astumiseksi siihen samaan luonnontuotteeseen, johon viittaan edellä tämän kirjoitukseni kalossia koskevassa jaksossa.
Kolme prinssiä… Toisin kuin lahjakkaat kirjoittajat olen nähnyt oikeassa elämässäni hyvin vähän salaliittoja ja salahankkeita. Silloin kun kysymyksessä ei ole selvä hölmöily, esimerkiksi lainsäädäntöhankkeen taustavoima on serendipidity – hullu yhteensattuma.
En edelleenkään usko, että Nokia yhtä vähän kuin riistoporvaristo vaarantaisi osamme tai onnemme.
Uskon edelleen, että keskustelua voi kehittää ja valistusta virittää.
Lakihanke tuskin vaikuttaa useiden elämään, mutta aivan varmasti se aiheuttaa kunnioitettavan määrän kuluja ja enemmän tai vähemmän gogolmaista paperien (prikaasien, ukaasien, propuskojen) pyörittelyä.
Elämä on muualla, sanottiin vuonna 1968. Avatkaa aivonne edes yhtä usein kuin housunne.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minä kutsun sitä typerysten salaliitoksi.
VastaaPoistaSen jäsenet eivät tiedä olevansa mukana siinä. Mikä salaliitto se on, jossa jäsenille kerrotaan että he ovat mukana.
Eri ihmiset, hyväntahtoiset, periaatteessa, oikeamieliset, toivossaan, pyrkivät kukin tahollaan omiin päämääriinsä, puhtain sydämmin, mutta kokonaisuus tekee jotakin muuta, jota oikeastaan kukaan ei hallunut.
Täytyyhän Nokian jostain uutta business-areaa löytää. Suomihan on keskeisessä asemassa uusien tuotteiden kehityksen suhteen senkin takia, että kansalaiset eivät aiemmin ole paljoa tiedonsiirtotekkateknologiaan kiinnitäneet huomiota (mukaanluettuna kynäpelissä kaikki kansalaistista kirjatut asiat aikojen saatosta asti) ja itäkin on kutkuttavan lähellä.
VastaaPoistaSaattaa olla, että salaliittojen löytyminen on yksi asia ja tyhmyyden tahtoprojektit toinen. Nokia synnyttää - amerikan malliin - projektin joka etenee vähimmän älyllisen vastuksen kautta laiksi.
VastaaPoistaVarsinaisen salaliiton näen lainvalmistelussa sepitetyssä yhteisötilaajakäsitteessä ja lain alkuperäisen soveltamisidean laajennuksessa. Isoveli-syndroomasta kärsivä asennevammainen lainvalmistelija haluaa pihapoliisit aivan liian vähäväkisten oikeiden poliisivoimien tueksi. Kävihän tämä ilmi Lindenin haastattelun rivien välistä Aamulehdessä. Jos valtuudet taloyhtiöiden hallitusten monenkirjaville ja kymmentuhatpäisille joukoille ylittävätkin poliisin valtuudet, niin lisätään sitten poliisin valtuuksia!
Olen muuten havainnut, että ns. tavallinenkin äänestäjäjoukko raivostuu, kun kuulee taloyhtiöiden pihapoliisien uusista toimintavaltuuksista. Yritysvakoilu kun on heille aika vieras maailma, mutta naapurivakoilu liiankin tuttua.
T.
Salassapitosopimusten allekirjoittelu on nykyajan teuteja. Usein sopimuksella ei ole mitään virkaa.
VastaaPoistaEsimerkiksi kertausharjoituksessa sain eteeni paperin, jossa sitouduin pitämään salassa harjoituksessa saamani maanpuolustuksen kannalta salassapidettävän tiedon (JulkL 24.1§ 10 kohta), Sitoumus oli täysin tarpeeton, sillä asevelvollisuuslaki pitää sisällään automaattisen salassapitovelvollisuuden.
Edellisen työpaikkani professori kieltäytyi kategorisesti allekirjoittamasta salassapitosopimuksia yritysyhteistyökumppaneitten kanssa. Hän totesi, että virkamiehenä hänellä on salassapitovelvollisuus tietoonsa saamistaan yksityisistä liikesalaisuuksista (JulkL 24.1§ 20 ja 21 kohdat, RL 40:5§). Yllättävän hyvin se toimi. Yhtään projektia ei jäänyt saamatta NDA-ongelmien vuoksi.
JK: " ...serendipidity – hullu yhteensattuma."
VastaaPoistaEttä kuinka?
Parempi olisi puhua EK-laista.
VastaaPoistaEk:n johtaja Leif Fagernäs ja Nokian ex-johtaja Veli Sundbäck olivat ulkoministeriön nousevia leijonia UKK:n 70-luvulla.
Se on jäänyt veriin: älyllisen ylivertaisuuden tunne suhteessa poliitikoihin.
Ad Blogger Erastotenes Aleksandrialainen: - Berkeleyssä näkyvästi vaikuttava prof. Ann Sexton saavutti kuuluisuutta nimeämällä NDA-nivaskojen rikkomisen erääksi syyksi ICT:n lähdölle Bostonin seudulta ja siirtymiselle Piilaaksoon. Jätkät lörppäävät Palo Alton Essolla päivän yrityssalaisuudet, mikä Sextonin mukaan edistää teollisuutta verrattomasti. (kirja "Regional Aedvantage".)
VastaaPoistaSe, että opetusministeri nyt aikoo tutkia lukutaitoa on suuri asia (tullut ideana minulta HY:n kanslerille) mutta kannattaa katsoa,ettei käy kuin monen muun tärkeän asian kanssa: ettei joudu lukittuihin kaappeihin kun saavat selville kuka hitto soikoon osaa lukea (kuten minä) sillä he haluavat hiljaisia fokusoijia. Eivät lukutaitoisia vahingossakaan: ei pidä uskoa, että maailma kasvattaa mitään : he omivat.
VastaaPoistaSe on aikamme laulu: kaikki omistetaan.
..
Lukutaito ei tarkoita näitä kirjaimia ja niitten lukemista vaan sitä, miten eri ihmiset kykenevät tajuamaan kontekstia mistä on kyse. Ks. Markus Lammenrannan uusi artikkeli tänä vuonna.
"Elämä on muualla, sanottiin vuonna 1968." Mutta sinne pääsee taksilla, todettiin heti perään.
VastaaPoistaNäin se varmaan on tämän lain kanssa, kuin viisaat sanovatkin, en rohkene epäillä. Mutta millaisten kauhukammioiden ovia tämä laki tulee avaamaan - antakaa esimerkkejä, että rahvaskin ymmärtää.
Nythän tietosuojalain urbaanilegendat ovat täysin toisenlaisia, esim. tällaisia: nuori nainen katoaa yöllä, hänet pystyisi paikallistamaan helposti kännykän sijaintitiedon avulla, mutta lakibyrokratia kieltää sen käytön.
Onko tämä totta? Mahdollista se ainakin on, siis se paikallistaminen 5 metrin tarkkuudella vaikka känny olisi kiinnikin.
Nokia on hyvä esimerkki. Poliitikkojen olisi kannattanut miettiä hieman syvällisemmin ennen kuin myivät pilkkahintaan suomalaiset pankit etc Ruotsiin etc, että mikä merkitys sillä onkaan että yritys on suomalainen.
Nokian omistushan on täysin ulkomainen, mutta silti johtoporras on edelleen suomalainen.
Enkä usko, että syynä on suomalaisten fiksuus. Yhtä vähän kuin sitäkään, että ruotsalaisen Nordean ruotsalaisen johdon syy on ruotsalaisten fiksuus.
Venäjällä tämä ymmärretään, mutta ei meillä. Tämä on niin silkkaa ekososiobiologiaa, että hirvittää.
JK:
VastaaPoistaSuomen lakien perustuslainmukaisuutta koskevan asian avaamista nyt voisi kuvata turhaksi astumiseksi siihen samaan luonnontuotteeseen, johon viittaan edellä tämän kirjoitukseni kalossia koskevassa jaksossa.
Itse perustuslakia on suotta pidetty jonain pyhänä, jota vain valtiosääntöjuristit yms. lukevat, ymmärtävät, ja voivat siksi sitä tulkita. Ei. Se on kaunis, yksi kauneimpia perustuslakeja maailmassa, muttei naivisti maailmaa syleilevä.
Silti esimerkiksi Suomen edellytyksiä liittoutua sotilaallisesti voisi hyvin lähestyä perustuslain tasolla, mitä ehtoja oikeusvaltiolla on tässä asiassa (esimerkiksi Haagin kansainvälisen oikeuden tunnustaminen?)
Kysymyksen tulisi 95 § ja miksei myös aivan se komea ykköspykälä, valtiojärjestyksen perusteet 1 §.
Kyllähän tuon luulisi, että kouluopetuksessa perustuslakiimme tutustuminen - järkeen perustuvaa tavaraa - päihittää jotkut kylkiluujutut joita siellä kelataan.
Joudun varsinaisten töideni lomassa olemaan paljon tekemisessä juridisen, kvasijuridisen ja itseriittoisan riskinhallinnan kanssa. Se niiden ymmärtämiseksi, vaikke aina hyväksymiseksi, on sanottava, että suurilla yksittäisillä transaktiokuluila (vaivalla) voi joskus pelastaa koko transktion arvon toteutumisen - vaaksa vaara vs visrta väärää -ajattelua siis. Onhan rokotuskorttien ja vastaavien kanssa pelaaminenkin iso vaiva matkailijalle, mutta silti se voi kannattaa.
VastaaPoistaÄrsytys syntyy useimmiten siitä, että kansainvälistyneessä ja sellaista ihailevassa toiminnassa joudutaan elämään kirjavan temppuvalikoiman kanssa - mutta olisi esimerkiksi jenkeille täysin turhanpäiväistä selvittää joka kerta sadassa maassa legal environmentit tai impedimentit, vaan kokonaiskustannustehokkaampaa on, että suomalaiselta virkamiesprofessoriltakin (asianajotoimiston sihteerit ovat tietysti itsestäänselvyydeltään lähes banaali esimerkki) pyydetään nimi pahviin). Vaikka teippilaastari ideaalisiteeseen kiedotun ja lääkesalvalla voidellun säären päällä toki on hassua, varsinkin jos koipi on terve.
Käytännössä tietotyössä työ on jatkuvasti netissä. Lain seurauksena voidaan jatkossa tarkkailla työntekoa. Toisaalta työpisteen videokuvaaminen on kiellettyä. Miksei samantien sallita videokuvaamista jos tarkoituksena on sallia työnteon seuraaminen?
VastaaPoistaEn usko, että Suomeen saadaan jatkossa enää niitä Nokian havittelemia huippuasiantuntijoita. Vain täydellinen idiootti menee töihin firmaan, jossa "huippuosaajaan" suhtaudutaan lähtökohtaisesti kuten rikolliseen.
Ei Suomessa tarvita mitään monimutkaista salaliittoa. Riittää kun on yksi aktiivinen virkamies, joka pyörittää poliitikkoja. Sama on toistunut useamman lain kohdalla. Syyksi epäilen sitä, että maailma on nykyään liian monimutkainen että poliitikot enää ymmärtäisivät sitä.
Onko Perustuslakivaliokunta Suomen demokratian Akilleen kantapää? Mitä kun laki toisensa jälkeen toistuu kuvio, jossa oikeuskanslerit ja muut perustuslain asiantuntijat toteavat lain olevan reikäinen kuin juusto, ja perustuslakivaliokunta toteaa ettei mitään ristiriitaa perustuslain kanssa ole olemassa.
Eikö ole perustuslakivaliokunnan tehtävä todeta, että perustuslaki on liian väljä, jos yksikään perusoikeuksia polkeva laki ole perustuslain kanssa ristiriidassa! Ei kai perustuslakivaliokunnan pitäisi olla mikään kumileimasin.
Onko Suomessa joku taho joka voi pistää kapuloita rattaisiin, mikäli perustuslakivaliokunta sattuisi syyllistymään maanpetokselliseen toimintaan?
Se Palo Alton Essohan sijaitsee oikeasti Woodsidessä ja sen nimi on Buck's.
VastaaPoista"Luottamuksellisia asioita käsittelevät henkilöt voivat sitoutua sopimuksin ja pakottein pitämään suunsa kiinni. Niin tekevät jopa asianajotoimistojen sihteerit."
VastaaPoistaMutta jos on allekirjoittanut sopimuksen, missä lukee, että työ on vastuullista? Ja sanotaan, että Nokia rupeaisi valtaamaan (lobbaamaan) kaikki alihankkijat, kaikki politikot, kaikki terveysalan päättjät, kaikki koulualan päättäjät ja siitä ei saa sanoa koska samalla näitten lobbailu tietää jotain jossa on jotain ns. kauhean tärkeää tuotesuunnittelua? Ja kun se on tehty ei voi enää perääntyä koska sama laki aiheuttaa kenties jotain muuta jossain muualla. Koska tietotekniikka on vähän kuten aivot: jos estetään yhden strategian kautta voi aina avata toisen aukon jostain muualta. Kyllä roisto omat asiat aina saa läpi: joskus menee vain useita vuosia.
Eikö tämä ole jo selvää, että Nokia on nyt jo rahaa antamalla mm Opekoon sulkenut ja poissulkenut monta muuta koulutussuuntaa. Ja kun minä (työsopimuksen allekirjoittaneena) mietin, miten ei saanut puhua mobiilista ns. mediana (joka on vielä aika yksinkertainen asia - vai olisiko sekin ollut tietosuojan sisältä jotenkin löperöä?) koska silloin Nokia saattaa suuttua eikä anna enää rahaa ja opettajakaarti jää ilman työtä. Heille siis oma työpaikka (n. 20 ihmistä) oli suurempi ongelma kuin se, että sai opettaa rehtoreita havaitsemaan miten mobiilimainonta saattaa toimia kun se ei ole avointa mainontaa.
Mutta pitkä oli tarina ja selitykset moni. Ensin sanottiin, ettei tiennyt kuka/mikä oli kohderyhmä: en kuulemma ymmärtänyt, että rehtorit eivät ole lapsia (loppukäyttäjät mobiilissa). En tietenkään ollut tietämätön: tottakait tiesin kenelle puhun; puhuin koulujen head mastereille: ne, joiden alla on sitten tuhansia lapsia ja satoja opettaja. Joiden olisi ollut helppo itse sanoa eteenpäin. Mutta minua toruttiin, etten tiennyt (!) kenelle puhuin kun nostin mobiilin esille. Niin pelättiin tätä suurta ja kaunista. Niin kova pelko, ettei master suutu, että lasten tulevaisuus nyt ei painanut missään.
Tätä minä pelkään: että suuri ja kaunis vetoaa aina sanktioihin, omaan ylivaltaan ja hävyttömyyteen mafiana koska se on helppo.
Samalla olen sitä mieltä, että ellei ole tuloja maalle käy huonosti. Katsotaan siis voiko kansa viisatua ja aikuistua samassa suhteessa kun Nokia taistelee omien oikeuksiensa kanssa. Sehän olisi parasta; ilman balanssia käy silti huonosti.
Tuskin jää katsottavaksi. Mutta eikö sinua Kemppinen siteerata uusimmassa Talouselämässä (pääkirjoitus 20.2.09) että lainmuutos vie meidät kohti gestapo-yhteiskuntaa?
Olen nimittäin sitä mieltä myös ellei samalla tajuta, miten pienten-askelten-politiikalla väännetään raudalla kansa siihen omaan makuun eli hilataan asiat siihen suuntaan mihin joku yksittäinen vallankäyttäjä haluaa: ja se on luultavasti siihen, että Kokoomus saa kuten haluaa:
- terveystiedot pöydän alla elintarviketeollisuudelle osoittamaan kannattavuutta kauppiaille molekyyli-molekyyliltä (nikama nikamalta Pilates-kielellä).
- kaupallista terveydenhoitoa samanlaisen huuhaa-politiikan tai laskuoperaation kautta (matkimme USA:n struktuuria ja sehän on maailman kallein terveydenhoitojärjestelmä jota en mitenkään matkisi vaikka siinä on BIG MONEY: onko siis sen väärtti?
- kiinalaisille ilmaa (lentokoneen siipien sakka; heille tuleavaisuuden nostetta, meille tilapäistä ns. pelastusta että joku hienostoperse (anteeksi) saa olla olemassa kuten nuo Opekon opettajakaarti saa olla "olemassa".
EXTENTIO.
FILOSOFIAN EXTENTIO ON HUKATTU JA SIITÄ EI SAANUT KIRJOITTAA.
TÄNK EFTER.
"heikki rönkkö sanoi...
VastaaPoistaParempi olisi puhua EK-laista.
Ek:n johtaja Leif Fagernäs ja Nokian ex-johtaja Veli Sundbäck olivat ulkoministeriön nousevia leijonia UKK:n 70-luvulla."
Kekkonenkin oli töissä Etsivässä Keskuspoliisissa.
Vieläkö siellä on Essoja?
VastaaPoistaCabbage, ks. wiki:
VastaaPoistaThe cabbage is a leafy garden plant of the Family Brassicaceae (or Cruciferae), used as a vegetable.
Asiaankuulumatonta:
VastaaPoistaBlogissa oli puhe Talebista ja mustasta joutsenesta muutama päivä sitten.
Taleb sanoo eilisessä haastattelussa, ettei nykyinen talouskriisi ole musta joutsen, vaan talouskriisistä _eroon pääseminen ehjin nahoin_ olisi musta joutsen - erittäin epätodennäköinen tapahtuma.
Videolinkki ja tekstireferaatti:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=a1U3n.FGDcpU
T.
Mikko kirjoitti...
VastaaPoistaOnko Suomessa joku taho joka voi pistää kapuloita rattaisiin, mikäli perustuslakivaliokunta sattuisi syyllistymään maanpetokselliseen toimintaan?
Oikeuskansleri, ylimpien valtioelinten laillisuuden valvojat, eduskunnan oikeusasiamies .. mutta kansa on se joka vapauttaa tehtävistään.
Avatuista aivoista (vrt kuva) muistuu mieleen tutustumiskäynti patologian laitoksen ruumiinavaussalissa eläinmorfologian kurssilla 70-luvulla. Opettavainen kokemus, vaikka vain katselimme avauspöydillä olevia avattuja vainajia. Moni meistä silloisista opiskelijoistakin on jo poistunut täältä, niin myös meidät laitoksella vastaanottanut srilankalainen patologi, joka löytyi sittemmin surmattuna omakotitalonsa kukkapenkistä Pohjois-Suomessa (TV2:n Rikostarina-ohjelman mukaan).
VastaaPoistaAnonyymi: Kekkonenkin oli töissä Etsivässä Keskuspoliisissa.
VastaaPoistaHyvä havainto.
Sekä Jorma Ollila että O-P Kallasvuo ovat tuskailleet miksi Nokia on vedetty tähän soppaan näin näkyvästi mukaan.
Ehkäpä lain valmistelijoilla onkin ollut mielessä ihan muiden organisaatioiden postin seuranta kuin Nokian, esim. eduskunnan?
Jotain outoa koko ajan tapahtuu kun aikuiset ihmiset menevät pirauttamaan pari kyyneltä Tarja Halosen olkapäätä vastaan kuten Folktinget tänään. Äiti! pojat kiusaa pihalla.
"Ehkäpä lain valmistelijoilla onkin ollut mielessä ihan muiden organisaatioiden postin seuranta kuin Nokian, esim. eduskunnan?"
VastaaPoistaTyhmyys on maailman riittoisin luonnonvara.
Kaikilla aloilla on omia essojaan. Autojen muotoilijoilla parikin Santa Monican kulmilla, mikä näkyy kaikkien tehtaiden linjoissa.
VastaaPoistaEi Suomessa ole perustuslakia eikä muitakaan lakeja vaan valtaapitävän porukan keskinäinen, suurinpiirteinen yhteisymmärrys. Yhteiskuntaa hallitsevat tänne kirjoittavat ylimieliset ihmiset, joille kaikki on leikkiä ja ajankulua turvatussa vauraudessa (syöpä voi iskeä, kuitenkin), hallittavina ovat ressukat täällä toteuttamisportaassa.
VastaaPoistaMiten edustajien verkon käyttöä jo valvotaan
VastaaPoistahttp://www.kasvi.org/index.php?7125