Teoreetikot ovat kieltäneet kielensä ruvelle perustelujen kirjoittamisen kokeilumielessä. Tein niin tuomarina kielloista huolimatta ja olen jatkanut samaa blogeissa.
Ajatus on tämä: vaikeassa jutussa esittelijä kokeilee, onnistuuko hän perustelemaan lopputuloksen, josta hän ei ole varma. Joskus esittelijä kokeilee myös päinvastaista lopputulosta. Versio I hylkää syytteen ja versio II hyväksyy sen.
Tällainen on tiettävästi joka suhteessa väärin, koska lopputulos olisi johdettava tosiasioista ja näkyviin kirjoitetuista arvioista väitteiden uskottavuudesta.
Kuitenkin se tehdään usein juuri toisin.
Tämä nyt tunnustamani tekniikka on kirjallinen, romaanin keino. Kaikki se on totta, minkä onnistuu kirjoittamaan uskottavasti, myös valhe ja erehdys.
Tänään aamulla viisaat miehet keskustelivat radiossa menneisyyden asioista. En ole varma, sanoiko kukaan asiaa näin, mutta jäin miettimään – jospa toinen maailmansota, joka alkoi 1939, päättyikin 1968?
Prahan kevät panssarivaunuineen – jutun kuva on se Koudelkan kuuluisa kuva Prahasta ja panssarivaunuista – olisi ollut vanhan ajan loppu.
Yhdysvaltain viimeinen ”pitkä kuuma kesä” oli 1967. Seuraavana vuonna Martin Luther King ammuttiin ja suuret mellakat taukosivat jostain syystä 90-luvulle asti.
Vuosi 1968 oli tietysti Pariisin opiskelijamellakoiden vuosi, ja siitä alkoivat Euroopan nuorisoliikkeet punaisine prikaateineen. Baader – Meinhofin ensimmäiseksi vuodeksi mainitaan usein 1971, mutta sen Frankfurtin tavaratalon Vietnamin sodan vastustajat olivat polttaneet jo 1969.
Radion keskustelijoiden vertaus vuoteen 1848 tuntui niin kovin ontuvalta ja matkojen takaa haetulta. Tuo Euroopan vallankumousvuosi teki lopun Pyhän allianssin eli Venäjän, Preussin ja Itävallan johdonmukaisesta taantumuspolitiikasta.
Sellainen ajatus houkuttelee, että vaikka Saksa ja Japani kukistuivat, maailmansota jatkui välittömästi niin sanottuna kylmänä sotana. Sitä käytiin muun muassa Suomen eduskunnassa, jossa oli vankan moskovamielinen ryhmä.
Mutta vuoden 1968 tapahtumat lienevät olleet Neuvostoliitolle hyvin vastenmielisiä, ja vaikka vallankumousta saarnattiin kommunismin nimissä, sitä ei saarnattu Neuvostoliiton nimissä. Ja tässä asiassa Suomi oli poikkeus.
Mielestäni ja muistaakseni 1968 ei vapautettu työläisiä eikä kaadettu kapitalismia, vaan silloin alkoi virrata keskiolut, ja seksi tuli muotiin.
Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa oli jatkuvan kylmän sotatilan vuoksi vallassa auktoriteettiyhteiskunta. Liikehdintä ei ollut isäkapinaa, vaan kapinaa isoisiä vastaan. Isät olivat enimmäkseen olleet sodassa nuorina miehinä ja oppineet siellä toimimaan isoisien ja muiden everstien ohjauksen mukaan. Näin aika oli joutunut sijoiltaan, kun asenteet eivät vastanneet enää asioita.
Vietnamin sodassa hämmästyttää näin monen vuosikymmenen jälkeen sen valtava kansainvälinen merkitys. Kovin monet eurooppalaiset kylmän sodan sotilaat, kuten valtaosa suomalaisista, sai kuulla, että myös Yhdysvallat voi toimia väärin ja vilpillisesti.
Oli se isku.
Mutta merkittävä oli seurauskin. Neuvostoliitto ja Yhdysvallat liittoutuivat keskenään, ja liittoa kesti, kunnes Neuvostoliitto luhistui skleroosiinsa.
Tarkoitan tällä, että keskinäistä kilpailu ja kovia vastakohtaisuuksia pelottavampi ajatus oli molemmille yleinen hulina eli kansalaisyhteiskunnan syntyminen.
Vallanpitäjien onneksi 1970-luvun kolme öljykriisiä jarruttivat ratkaisevasti tasa-arvoistumista ja sananvapauden levittämistä.
Tilanne rakennettiin samaksi, joka on syntynyt nyt uudelleen polttoaine- ja elintarvikekriisinä.
Esivallan suuri ongelma on edelleen omat kansalaiset.
Mutta ei huolta. Kyllä turvan tukkiminen näyttää jälleen onnistuvan ja olemme kaikki siirtymässä käskykulttuuriin ja käskytalouteen ( © Putin).
Kyllä sinä Kemppinen olet asioita ajatellut. Joka päivä käyn sivullasi. Ja aina ilahdun. Usein omasta luulemattomuudestani.
VastaaPoistaTerveisin kollega mediasta, in res.
Miten tuntuu siltä, että kaikki ovat hukassa, ja ne jotka eivät tiedä olevansa hukassa ovat sitä pahiten.
VastaaPoistaVai olenko minä vain hukassa?
Ajattelen kuitenkin että nyt eletään jotain käännekohtaa tässä maailmassa.
Vaiko vain minun elämässäni?
Onnneksi tämä kesä kai on kaunis ja aurinkoinen.
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
VastaaPoistaSe henkinen murros, joka järisytti mannermaita -68, ehtii härnäämään omaan napaansa tuijottavia härmäläisiä pomojamme vasta nyt: kansainvälisyys on hauskaa!
Postiluukku kolahti: tilaa HS kolmeksi kuukaudeksi,saat päälle kolme kuukautta ilmaiseksi.
Kiitos ei, ei edes puoli-ilmaiseksi.
Kemppinen, Kemppinen! Keskari "vapautettiin" vasta 1969! Hyvää kesää tästäkin huolimatta, toivoo Nikander Hyvinkäältä.
VastaaPoistaProcter & Gamblen asianajajien retoriikka vakuutti tuomarin. Heidän mukaansa Pringles ei näytä, tunnu eikä maistu
VastaaPoistaOnko nyt niin, että pieni Suomi on ainoa, joka toimi johdonmukaisesti 1900-luvulla?
VastaaPoistaEnsin vastustimme Stalinin hirmuhallintoa asein ja sitten kun NL:n läntiset tukijat USA ja Britit heittivät meidät suden suuhun, jatkoimme eloonjäämistaisteluamme muilla keinoin, petkuttaen ja pokkuroiden.
Sen sijaan Stalin veriveljet käänsivät kelkkansa ja alkoivat esiintyä hänen ainoina vastustajinaan, samalla raiskaajan käsiin jätetyn Suomineidon härskisti syyllistäen.
Suomen sodanjohdon ihannevisio oli se, että ensin fasistinen Saksa lyö Neuvostoliiton hajalle ja sen jälkeen muut länsimaat kukistavat Saksan.
Vaikea välttää nykytietämyksen perusteella sitä johtopäätöstä, että se olisi ollut paras ratkaisu koko maailmalle.
Onnneksi tämä kesä kai on kaunis ja aurinkoinen.
VastaaPoistaNäin sinulle on kerrottu.
Josef Koudelkan kuuluisa valokuva ja vuosi 1968, silloin iltapäivän konsertti pienestä matkaradiosta Ibizalla loppui ja alkoi kuulua vakavaa puhetta koskien Prahaa.
VastaaPoista(Muuta ymmärtänytkään, espanjaa taitamaton)
3.7.2008?... Joku firma on astunut toisen firman varpaille ja kaikkia ja kaikkea on kytättävä - roskiin viestisalaisuudet sun muut... Mitenkähän todelliset tekijöiden oikeudet on edes hoidettu alkuperäisiin tekijöihin nähden, kun välikäsien kannattaa tapella!
Ei se ole hulluutta, jos ihminen keihästettäessä huutaa. Pitäisi huutaa muistostakin niin lujaa, ettei sellaista voi salaa ja hiljaisuudessa kenellekkään tehdä.
Millätavalla heiveröiset kirjoitukset voivat uhata ja mitä... Onko kysymys vain siitä, että joku tykkää saada ihmiset pelkäämään.
Aloin lukea Stieg Larssonin (1954-2004) Luftslottet som sprängdes - kaksi aikaisempaa Män som hatar kvinnor ja Flickan som lekte med elden ovat liian pientä pränttiä. Saa nähdä...
Häjy hei, katsopa Hesarin Kuukausiliitteestä sivua 43 ja lue teksti kuvan alta: siinäpä elämämisen ydinsanoma (täällä tänään). Voi meitä!
VastaaPoistaAd Nikander:
VastaaPoistaMuutettu alkoholilaki annettiin 26.7.1968.
Se oli se muutos, keskioluineen.
"Näin aika oli joutunut sijoiltaan, kun asenteet eivät vastanneet enää asioita."
VastaaPoistaVoi, tämä on kauniisti sanottu ja runona varmasti niin totta, että kävisi aikaan kuin aikaan.
Nyt kun kirjoituksesi liikkuu ajassa, jolloin synnyin, käy mielessä: tuollako minä elin? En varmaan, ja nykyuutisiakin seuraan niin heiveröisesti, että olen vähän ulkona kaikesta, mikä maailmaa uhkaa.
Noista kirjoittamisen versioista. Rashomonin ystävänä minulla on vakiokirjoitustehtävä oppilailleni. Heidän on kuvattava jokin kokemansa, mieluusti voimakkaita tunteita herättänyt tapaus, kolmesta eri näkökulmasta. Jotkut kykenevät siihen kadehdittavan hyvin. Jotkut eivät. Heille totuus on vain yksi, ennalta määrätty, ja jokainen näkökulma on sama, vaikka henkilön nimi vaihtuisi.
Muistan kirjoittaneeni eräässä HO:ssa kuten KO:ssa sitten edellytettiin. (ei syytä konsu + muistio, jossa mietintö ratkaisuehdoukseksi) kovin vierasivat tapaa HO:ssa ja hiukan taisivat panetellakin.
VastaaPoistaJoskus oli juhlapuheissa, että pitäisi kovin monipuolistua. Että sellainen sitten menestyy ja elää pitkään, jka monipuolistuu... Katin kontit. Valitsijat ovat niitä, jotka eivät ole itse monipuolistuneet, eivätä he saata tai edes tahdo ymmärtää, että junttilan tuvan seinään jääminen ei ole yhtä arvokasta kuin muuallakin kiertäminen.
tästä voisi jatkaa paljonkin.
arroganssi ennen kaikkea :)
Heiveröistä:
VastaaPoistaMitäs tu Eu meinaa tällä Telecoms Packagellaan?
http://www.laquadrature.net/en
Huh, huh.
ja Formulat tietenkin ilmaiseksi suorana lähetyksenä sunnuntaina netistä suht hyvällä kuvalaadulla:
http://stream.ra1kkonen.com/simulcastPlayer_02.swf
ajatuksia tuo kirjoituksesi herättää,
VastaaPoistamutta
poliittiset joukkoliikkeet herättävät pelkästään ahdistavia ajatuksia, en sillä kuitenkaan tarkoita, ettenkö voisi itsekin sellaiseen osallistua
muuten Frankfurtin tavaratalotuhopoltto oikeudenkäynnin yhteydessä Ulrike Meinhof tapasi Andreas Baaderin ja Gudrun Ensslinin ensimmäistä kertaa. 16. maaliskuuta 1968 oli My Lai ja Frankfurtin tuhopoltto oli heti sen jälkeen. Ensslin sanoi oikeudessa, " ettei häntä kiinnostanut pari palanutta vaahtomuovipatjaa, sillä hän halusi puhua Vietnamissa palaneista lapsista."
ja vähän tuon jälkeen oli Dutschken murhayritystä seuranneet mellakat, joiden jälkimainingeissa monet tunsivat pelkästään sympatiaa noita tavaratalon polttajia kohtaan.
Tim Weinerin CIA kirjassa kerrotaan mm että kun presidentti Johnson pelkäsi palli(e)nsa puolesta, niin lokakuussa 1967 joukko CIA:n analyytikkoja osallistui Washingtonissa ensimmäiseen suureen sodanvastaiseen marssiin. LBJ piti marssijoita valtion vihollisina (Moskova ja Peking ohjaamassa ko toimintaa).
Richard Helms määrättiin hoitamaan asiaa. CIA aloiti USA:N sisäisen valvontaoperaation (CIA:ta oli kielletty vakoilemasta amerikkalaisia), jonka koodinimi oli Chaos. Hommeli jatkui seitsemän vuotta. Helms perusti uuden erikoisoperaatioiden porukan johtamaan maan sisäistä vakoilua. Yksitoista CIA:n virkailijaa kasvatti pitkän tukan ja alkoi soluttautua erilaisiin rauhanliikkeisin sekä USA:ssa, että Euroopassa. Virasto kokosi silloin 300 000 amerikkalaisen yksityishenkilön ja järjestön nimistä tietokonerekisterin.
1967 USA:ssa
75 erillistä kaupunkimellakkaa (88 kuollutta - 1397 haavoittunutta)
pidätyksiä tehtiin 16 389, joista 2 157 tuomiota
taloudelliset vahingot noin 664,5 miljoonaa dollaria
(juttu jatkuisi, onhan siinä asiaa CIA:n 60 ensimmäisestä vuodesta.)
mutta valvonnan organisaatioita on monenlaisia
http://www.youtube.com/watch?v=T-EwVVm89og
mutsi aina sanoi, että eihän se ihminen paha ole vaan julma.
valta on kaikkialla ja sen voi korvata vain vallan uusilla muodoilla (Foucault)
Kemppinen kirjoitti: "Sellainen ajatus houkuttelee, että vaikka Saksa ja Japani kukistuivat, maailmansota jatkui välittömästi niin sanottuna kylmänä sotana."
VastaaPoistaVoisihan sen noinkin sondeerata. Kokeeksi heiveröinen pseudokonsepti wanhaan tyylin toisinpäin:
"[ ] esittänee perusteluinaakn seuraavaa: Kirjoituksessa mainitun maailmansodan ja kylmän sodan ajallinen yhteys ja kausaaliset suhteet tosin ovat ilmeisiä, mutta sodan käsitteen on (- -) ilmenevin tavoin katsottava sisältävän varsinaisina ainesosinaan osapuolet sekä niiden välillä hyökkäyksen ja puolustuksen, muutoin käsite sota liukenee lähikäsitteisiinsä, kuten taistelu tai kaaos; looginen pysyköön, epälooginen purkautukoon. Kyseessä oleva maailmansota, jota tieteisopissa (- -) jo vakiintuneesti kutsutaan järjestysnumeroepiteetillä toinen, on yksinkertaistavasti mutta selkeästi määriteltävissä (- -) (ns. akselivaltioiden) ja ( - -) (ns. liittoutuneiden) väliseksi sodaksi, jossa edellisten hyökkäyksiä seurasi jälkimmäisten puolustautuminen.
[ ] lausunee, että ajatus maailmansodan jatkumisesta kylmänä sotana on hylättävä logiikkaan ja käsitteiden kirkkaaseen käyttöön perustumattomana. Hakemus purusta ylimääräisenä muutoksenhakuna hyväksytään.
Pääasiaratkaisun johdosta enemmän lausunnon antaminen asiasta katsottaneen tarpeettomaksi."
Taidan kannattaa konseptia, mutta jätän prosessuaaliset virheet tarkastavan jäsenen huoleksi...
"...että vaikka Saksa ja Japani kukistuivat..."
VastaaPoistaTästähän on se vanha vitsi, jossa koomaan sodan lopussa joutunut jenkkisotilas herää nykyaikana, lähtee sairaalasta ja parahtaa parkkipaikalla autoja katsellen, että Saksa ja Japani siis sittenkin voittivat sodan.
Mietin jo lapsena, että koska sota on kaikkien mielestä niin kauhea asia, niin miksi viisaat aikuiset kuitenkin sotivat.
Onko se geeneissä?
Maailmansodan aika loppui -68 ja Euroopassa alkoi lyhyt mutta räiskyvä vasemmistoradikalismin aika.
VastaaPoistaSaksassa RAF sai aluksi yllättävän paljon hiljaista kannatusta niin kauan kun sen toiminta kohdistui miehittäjää Yhdysvaltoja ja Vietnamin sotaa vastaan. Kannatus hävisi kun RAF:n ja valtiokoneiston välinen nokittelu muuttui veriseksi kostonkierteeksi.
Kun kaikki RAF:n jäsenet oli joko ammuttu tai vangittu etsivät sympatiaa tunteneet tukijat uusia vaikuttamisen mahdollisuuksia. Väitän että Vihreän liikkeen syntyyn ja nopeaan kasvuun vaikutti yhtä paljon RAF:n jäljiltä jäänyt isännätön joukkovoima kuin laaja huoli atomivoimaloiden saasteista. Vihreä liike ei olisi voinut syntyä ilman RAF:ää. Soininvaara luultavasti sylkisi minua kasvoille jos kuulisi väitteeni, mutta näin asia vain on.
Vihreiden joukoista löytyi paljon tuttuja nimiä. Otto Schily ja Christian Ströbele olivat molemmat Baaderin ja Ensslinin puolustusasianajajia. Joschka Fischer oli myös tuttu kasvo Berliinin vasemmistoanarkistien piireissä.
Vain yhtä odotan. Otto Schilyn muistelmakirjaa.