Sivun näyttöjä yhteensä

2. toukokuuta 2008

Epäkypsä ajatus

Kommentoija laittoi linkin www.rinkworks.com jonka lista englannin kielen oudon runsaista lauman nimityksistä on askarruttava. Katsokaa itse.

Itse saitti iski suoraan minun suoneeni. Näyttää siellä olevan vaikka mitä, mutta tästä minä pidän. Elokuva-arvostelu kaikkien aikojen parhaita elokuvia)

Kirjava satama:

”Hemingway ja Hawks löivät vetoa, pystyisikö Hawks tekemän hyvän leffan Hemingwayn huonoimpiin kuuluvasta kirjasta. Hawks voitti, vaikka hän kyllä puijasi jättämällä itse tarinan pois. Asiaa kyllä auttoi, kun käsikirjoittajana oli William Faulkner.

Kirjava satama oli Humphrey Bogartin ja Lauren Bacallin ensimmäinen yhteisesiintyminen elokuvassa ja Bacallin ensimmäinen esiintyminen ylimalkaan. Heidän kemiansa nostaa edelleen karvat pystyyn. Hawks ja sivuosaa esittänyt Walter Brennan panevat parastaan. Elokuvan ystävälle nämä sata minuuttia kuvan ääressä ovat jotain suurta.”

Siinä kaikki.

Ellette satu muistamaan, Walter Brennan on ehkä kaikkien aikojen paras sivuosan esittäjä, jonka jokainen muistaa Rio Bravon klenkkaavana apusheriffinä (”Stumpy”).

Minulle hänen muistonsa on kallis myös roolista Hawksin Kersantti Yorkissa.

Puhuimme tässä blogissa pari päivää sitten väkivaltakuvausten siunauksellisuudesta. Kersantti York lahtaamassa saksalaisia konekiväärimiehiä länsirintamalla niin kuin kalkkunoita kotona Kentuckyssä on unohtumaton kohtaus – etenkin kalkkunan kutsuhuuto, joka saa kunkin ammuttavan vuorollaan kohottamaan päätään.

Gary Cooper ei mielestäni ollut kaikkiaankaan erikoisen hyvä näyttelijä.

Hän olisi ollut onnen omiaan Salattuihin elämiin, koska hänellä oli komeita ilmeitä ja asentoja ja miehekäs tapa sanoa ”Yup”. Vähän niin kuin John Wayne, joka hänkin oli aika eksyksissä heti jos mentiin hiukankin vieraammalle alueelle eikä käskyttäjänä ollut Fordin ja Hawksin kaltaista mestaria.

Mutta tuo York on selvästi hänelle kirjoitettu. Siinä elokuvassa – ennen sotia – Walter Brennan esittää kotiseudun maallikkosaarnaajaa, joka on myös sekatavarakauppias.

Ja mitä sitten kukaties vielä näyttelemiseen tulee, saman aikakauden Cary Grant ja Rosalind Russel olivat DVD:hen investoimisen arvoinen pari. Grant, joka oli peruskoulutukseltaan akrobaatti, pystyi vetämään konekiväärirepliikkejä, pukemaan takkkia päälleen ja sytyttämään savuketta samanaikaisesti.

Elokuva on Meidän vastaeronneiden kesken eli His girl Friday eli Front Page eli Etusivu uusiks (1940).

Noista laumoista siis, epäkypsä ajatus. Joku arvostettava henkilö moitti blogissaan, miksi jääkiekkoselostajat räyhäävät Oulun ”kärppälaumasta”, kärppä kun ei koskaan esiinny laumassa.

Yksinkertaista. Katso kuvaa – Pohjanmaan vaakuna. Nähdäkseni tämä vanha vaakuna viittaa rikkauksiin, koska kärpän nahka oli himoittua tavaraa.

13 kommenttia:

  1. Kärppälauma six running ermines (stoat in winter coat) placed 2+2+2 on blue shield) vilistää tarkemmin ottaen Pohjoispohjanmaan vaakunassa.

    (tulipahan Kärppäfanin opittua vähän alan sanastoakin!)

    Keskeisemmän Pohjanmaan vaakunaa koristava Vaasain perua oleva rynnäkkörisukimppu todistanee taas siteitämme Roomasta (fascio,it. =risukimppu) liikkellelähteneeseen läntiseen valloutusperinteeseen.

    Ehkä tämä ainakin osittain selittää miksi Suomen liike-elämän kammareissa pyöriessä voisi luulla vähemmistöläisiä olevan pikemmin 30% kuin 5%.

    VastaaPoista
  2. Pöe antanut kertoa itselleni, että kyseinen vaakuna tipahti kartalle kartografi Wieselin kädestä. Lukijat sitten ymmärtävät kartan jos osaavat.

    VastaaPoista
  3. Jos hallituksessa on kolme puoluetta niin ääni menee 30%-30%-30% vaikka mandaattiäänet olisivat alunperin tulleet aivan erisuuruisista luvuista (vertaa siis totaaliset äänestäjät suhteessa siihen, kenen ääni pääsee sanomaan jotain ylipäänsä).

    Minun mies sanoo sitäpaitsi aina, kun meillä on äänestys kotona: "En man - en röst!" (ja sitten hän muistuttaa kun meillä on tyttäriä ja äiti hänen lisäksi: "jag är mannen och rösten är min!"

    Mutta nyt ei enää mene näin. Vallankumous tuli perheeseen: Eeva haukkasi omenaan.

    VastaaPoista
  4. Hiukan hämäävä tuo His Girl Fridayn vuosiluvun sijoitus, kun välissä on Wilderin versio aiheesta Etusivu uusiks' (The Front Page, 1974).

    Luin hiljattain kirjan Hawks on Hawks, josta kävi ilmi kunnioitus John Waynen kykyyn ottaa tilanne haltuun. Samoin Hawks arvosti Dean Martinin osuutta Rio Bravossa. Oli kuulemma taitava jo vetäessään vasemmalla kädellä ohimennen, mutta tuossa antoi enemmän.

    VastaaPoista
  5. Nykyään näytellään kaikkialla. Kaikki näyttelee, paitsi pikkulapset. Eikä tarvi maksaa edes teatterilippuja, kun esitykset ovat ilmaisia (kadulla, kaupoissa, virastoissa, kutsuilla ja erityisesti kutsuilla, ennen kuin on tyhjennetty ne viinilasilliset). Mutta kukapa mitään ilmaista arvostaa vaikka olisi kuinka taidokas esitys kyseessä. Me haluamme olla päätähtiä ja me vaadimme yleisön itsellemme.
    Jospa se onkin niin, että jos lapsena saa olla päätähti (vanhemmilleen), mikä ei tarkoita "lapsen ehdoilla jne", ei aikuisena ole tarvetta "filmata" kaiken aikaa.Tämän päivän laitoshoidetut lapset (päiväkodit) tahtovat estraadille, telkkariin ja mihin julkisuuteen hyvänsä. ja millä hinnalla tahansa. Eikö heitä ole nähty?
    Mutta kyllä se H. Bogart olikin ihana!

    VastaaPoista
  6. anonyymi: Keskeisemmän Pohjanmaan vaakunaa koristava Vaasain perua oleva rynnäkkörisukimppu todistanee taas siteitämme Roomasta (fascio,it. =risukimppu) liikkellelähteneeseen läntiseen valloutusperinteeseen.

    Ehkä tämä ainakin osittain selittää miksi Suomen liike-elämän kammareissa pyöriessä voisi luulla vähemmistöläisiä olevan pikemmin 30% kuin 5%.


    Jotenkin näitä maagisia kytköksiä löytyy. Sattumaltahan Vaasa ja vaskismi liittyvät toisiinsa niinkuin myös fascio ja fasismi.

    Toisaalta taas fascio on englanniksi faggot ja se taas suomeksi ties mitä. Liittykö tämä jotenkin Vaasaan? Kustaa Vaasan myöhempi seuraaja Kustaa V tulee tästä automaattisesti mieleen.

    VastaaPoista
  7. Ad Omnia (Vasa)

    Muitakin selityksiä on, mutta Vasa-suvun vaakunassa oleva kimppu selitetän usein risukimpuksi, joilla täytettiin rynnäkössä vallihauta.
    Rooan liktorien "fasces" kirveineen oli kyllä eri keksintö.

    VastaaPoista
  8. Ad Varapygmi:

    Olen samaa mieltä: Dean Martin on ilman muuta Rio Bravon päähenkilö. Mainio kehityskertomus. John Waynest on paljon elämäkertoja, joissa tähdennetään juuri tuota: hän oli hyvä kimppanäyttelijä eli ensemblen jäsen. Jotkut tähdet yrittävä näytellä toiset estradilta alas.

    Cary Grantia kuvataan myös ymmärtäväiseksi kollegaksi.

    Ellet tunne, ne kaksi Bogdanovichin paksua kirjaa sisältävät korvaamatonta haastattelutietoa Hawksista, Cukorista jne. Suositellaan.

    VastaaPoista
  9. Siihen nähden, että Rio Bravo oli lapsuuteni suosikkilänkkäri, hämmästytti huomata, etten muistanut sen juonirakenteesta juuri mitään. Sen hunajaispojan muistin. Kun äsken googlasin Ricky Nelsonin kuvan, ihmettelin hiukan varhaista makuani.

    Mutta hyi miten inhoankaan henkilöiden "kemiaa"! Mitä varten kemiaa? Minulla ainakaan ei ole mitään kovalenttisia sidoksia ja yhdisteitä ja hapettumisia kenenkään kanssa, perkele. Mieluummin vaikka fysiikkaa: vetovoimaa ja kitkaa ja heijastuksia. Tai kaunista matematiikkaa; oi, käyrät ja asymptootit, oi! Paremman puutteessa henkilöiden välinen uskontokin kävisi minulle. Tai joku kiva suomen kielen idiomi: "HB ja LB olivat helisemässä toistensa kanssa."

    VastaaPoista
  10. Jokunen kommentti innosti etsimään fasismin määrittelyä. Niitähän löytyykin joka lähtöön. Franklin D. Rooseveltin ajatelma panee ainakin minut katselemaan ympärille:

    Ensimmäinen totuus on että demokratian vapaus ei ole turvassa jos kansa sietää yksityisen vallan kasvavan pisteeseen jossa siitä tulee vahvempi kuin heidän demokraattinen valtionsa itse on. Sitä syvimmiltään on fasismi - hallitus jonka omistaa yksilö, ryhmä, tai mikä tahansa kontrolloiva yksityinen voima.

    Vappupuheista särähti korvaan ainakin pääministeri Vanhasen kehut työnantajien ja työntekijöiden saumattomalle yhteistyölle vasemmiston poliittisen merkityksen kustannuksella.

    VastaaPoista
  11. Näyttelemisestä tuli mieleen Esa Pakarinen, jota kehuttiin ensiroolistaan elokuvassa Rovaniemen markkinoilla (meidän rillumarei-äijien kulttileffa).

    Siihen Pakarisen sisko oli kuulemma tuhahtanut, että kaikkea sitä kuuleekin, hyvä näyttelijä muka, sillä eihän Esa siinä elokuvassa näytellyt yhtään!

    VastaaPoista
  12. Pirkko A:
    Juuri noin kuten kirjoitat: Lännessä näytellään joka paikassa. Missään ei pian ole sitä mitä minä ainakin olen yrittänyt "olla": autenttinen, oikea, lapsenmielinen ja -kielinen. Olen aikuinen ja kehitän ajatukseni ajatuksen lailla mutta en puhu ns. aikuis tai vanhempi -roolissa. Puhun siis omana itsenäni (en ole paisuttanut minuuttani rooleilla ja tästä ei pidetä sillä minun kauttani muut (!) reflektoivat itseytensä ja minuutensa FALSKINA vaikka samalla en sitä tarkoita. Minä uskon, että minun tapa kohdata muita on helpotus niille, jotka osallistuvat tähän ns. oikea-ihminen-ilman-roolia mentaliteettiin mutta samalla pelotan niitä, jotka hämärästi alkavat ymmärtää, että pahus soikoon: elämä ON TEATTERIA:
    ja sitä ei haluta sittenkään kohdata sillä mitään muuta ihminen ei inhoa niin paljon kun sitä, että joutuu oppimaan jotain itsestään.

    Ja kun kaikki valehtelevat voisi sanoa: kun kaikki ovat saman leikin osallisia: entäs sitten? Se pelottaa vaikka minä sanon nyt (kun ollaan jo näin pitkällä näitten asioitten tajuamisessa), että tästä tulee vielä hieno homma meille täällä Suomessa kunhan johtajamme voivat tajuta mitä se oikeasti tarkoittaa myös maailman silmin ja siksi meille. Se tulee olemaan runsaasti rahaa sillä hintamme ovat vankkoja, uskottuja ja tasaisempia jos vertaat esim. Islannin vastaaviin, jossa BKT on laskettu lähes täysin kommunikaation ja keksittyjen arvojen varaan. Meillä siis pysyy laatu laatuna, hinnat hintoina ja ihmiset ihmisinä. Se on jo paljon, jos samalla haluamme kunnon investoijia ja kunnon kapitalisteja tänne.

    Voisimme siis ensin alkaa ymmärtämään systeemit, struktuurit, brandin valhellisuus ns. kestävyyden kannalta ja mitä suomalainen oikeasti tahtoo. Hän siis ei ole aina edes itse siitä tietoinen. Se olisi tärkeää saada selville ja siihen ei voi käyttää kyselyjä yksinomaan sillä kansa vastaa sen oman ns. roolinsa sisältä. Pitäisi päästä de-aktivoimaan se ensin. Sitä osaan minä tehdä, jos saan. Osaan tämän sillä se on minun opinnäytteessäkin vaikka eihän sitä kaikki edes ymmärtäneet. Mutta tärkeintä olisi se, ettei roistoja heti päästetä samaan mukaan koska roistot ovat sellaisia, että juuri kun asiat ovat kääntymässä kotiinpäin ne saastat pääsevät junailemaan jotain aivan väärin. Ottavat siis vaarin aina siitä hiton yksilön ainutkertaisuuden tarpeesta ja vedättävät siitä lähtöisin: se kun on liian helppoa.

    Sen takia rooleja sitten viljelläänkin. Tuon minuuden narsismin ja huonon häviäjän takia.

    VastaaPoista
  13. Isännälle kiitos vinkistä. En saa nyt mieleen, mitä Bogdanovichilta olen lukenut, vähiin se on tainnut jäädä. Wayne-elämäkerran Duke luin joskus, kirjoittajaa en muista heti siitäkään, näköjään Donald Shepherd ja Robert F. Slatzer.

    Lindsay Andersonin kirja John Fordista oli vahva esitys, siinä sai myös Wayne osansa.

    VastaaPoista