Sivun näyttöjä yhteensä

21. tammikuuta 2008

Nykyinen kirjakauppa

Hankin sinisen esiliinan ja puhelen asiakkaiden kanssa. Kirjakaupassani on hyvä espressokone ja kaikkea kahvia, vissyä ja oivaa vesijohtovettä veloituksitta.

Seinillä on peltisiä kylttejä, joissa asiakkaita rohkaistaan tuomaan omat eväät mukanaan tai kipaisemaan niitä lähistön myymälöistä.

Kirjoja on uusia, vanhoja ja verkosta vedettyjä. Tilaamalla kirjat tähän kuumaan pisteeseen ja kantamalla ne vasta kotiin säästää rahaa.

Verkkoyhteydet ovat maksuttomia. Käyttäjätunnuksella kuulee musiikkia kuulokkeilla, kuusi tuhatta levyä ja vielä kuusi tuhatta.

Perällä on osastot, tupakoitseville ja passiivisille tupakoijille. Nojatuolien ja sohvan nahka ei ole aitoa. Ne on noudettu kierrätyskeskuksesta ja viedään pian sinne vaihtoon.

Salongeissa on seinät, joihin voi ruiskuttaa digitaalisia viestejä. Kysymyksessä on siis henkilökohtainen lokaalisensitiivinen paikka.

Itse en ole esiliinassani sensitiivinen. Myös varhaisvuosieni rautatieasemalla kuuli tekstin kohinan,

kun se lähestyi, paukahteli sillalla ja sivuutti tasoristeyksen hätääntyneen kellon. Pohjoisen pikajuna oli pitkä runo.

Kun kirjoitusta luetaan ääneen, siihen tarvitaan ihminen, ja äänen pinnan on värähdeltävä merkitysten liikuttamana.

Ihmisen päältä pehmeä, sisältä luja ääni kuvioineen, vuosirenkaineen on vastaääni. Merkityksiä on joskus vaunut täynnä ja päällä pressua joka ei kaikkea peitä.

Vieläkin, tekstin aloittaminen on höyrynpaisumus, jota seuraa ison vetopyörän hurja liike, ja kohta kaikki liikkuu, Haapamäelle tai vaikka

Vilppulaan tai Pohjoiseen niin kauan kuin vain paineastioissa kuplii vesi, lämmittäjän käsissä kahisevat halot.

15 kommenttia:

 1. Ad Omnia:

  Tämä nyt on vähän omituista meininkiä. - Site Meteriä tulee seuratuksi, mitä se sitten merkinneekään, ja eilen meni 700 000 rikki, joten sen kunniaksi kummallinen kirjoitus ja oma valokuva César Vallejon haudalta Pariisin Montparnasselta. Siellä se on kirjailijakokous. Naapurina on Samuel Beckett.

  VastaaPoista
 2. Onneksi olkoon blogituloksesta sinulle (ja vähän meillekin).

  Antikvariaatin pitäjä on ollut aina yksi toiveammateistani. Käyn usein Kalliossa Ervastin antikvariaatissa ja olen pannut merkille, että Ervasti näyttää kovin tyytyväiseltä toimeensa. Liikkeestä oli Hesarissa iso artikkeli muutama vuosi sitten. Tunnetko puodin?

  VastaaPoista
 3. Tämmöistä runoutta meikäläinenkin ymmärtää. Eikä olisi ääneen lausujallekaan niin vaikeata selviytyä kunnialla.

  VastaaPoista
 4. Loistava visio. Toimikoon se alkuna kansanliikkeelle kirjakauppojen, sivistyksen ja kulttuurin viidennen kolonnan, puolesta. Pälkään vain pahaa. Liki itkin, kun juuri näin kirja-alennusmyynnissä Fakta-tietosanakirjan vuodelta 2006 myynnissä hintaan 5 e. Tuolla hinnalla ei saa edes sitä paperia, jolle kirja on painettu. Kehuttakoon Wikipediaa, kuten oikein onkin, mutta ei jatkuvassa liikkeessä oleva verkkosisältö voi koskaan toimia samalla tavalla kuin todellinen ja aito tietosanakirja. Parhaimpiin maailmanmatkoihin tarvitaan vain nojatuoli, kahvi ja tietosanakirja.

  VastaaPoista
 5. Tuossa kirjakaupassa kävisin mielelläni viihtymässä.

  Junastasi on merkittäviä kuvauksia, esim. Jurvan-Pekkarisen Pohjanmaan pikajuna ja Hyryn Junamatkan kuvaus.

  VastaaPoista
 6. Keskustelun parnassolla uskollisiksi opetuslapsiksi sanovat. Minä mikään uskollinen ole, aggressiivi, kirjoitan vastakarvaan, indikatiivi. Sitä kömpelömmin mitä vakavammin.

  Kiellän seitsemänsadan niteen, astun pysähtymään liikkeeseen. Pölyä, aktiivista piipputupakkaa ja radiolähetys. Täällä on tarjolla ahmittavaa. Lisäksi siniessuinen tarjoaa syötävää. Raha polttaa lompakossa.

  Kotona täydet Lundia-hyllyt, ohutta paperia tuhatsivuiset sadat niteet. Täällä niitä on enemmän ja paksumpia, mutta tilalla ei olekaan käyttöä muuhun. Kirjan alvit, vuokrasta täydet vähennykset. Ei euriboria kiinnelainasta.

  Hyllyt ovat leveät ja korkeat, lasten kapeat sängyt liian lyhyitä. Rouva ei kirjojen hyllyihin kasaamista ymmärrä, suhtautuu siihen kuin minä ikealaistan ohjeisiin, eli paljon vaivaa huonolla tuotolla, olisi edes halpahintaista. Partainen ymmärtää, kerää harrastuksekseen ja myy silti tappiolla, netitse nyt ainakin.

  Sohvan keinonahka päästää ilmaa kuin liian tuttu luonnon kutsu. Noloa. Miten itsekästä omistaa, autuaampi pidättää laskeakseen irti; lainata. Loppu kaappien jatkamiselle, kevennystä kurjuuteen: tilaa lasten leikkiä ja levätä. Kevyempi asua väljää ilmaa, lainakirjastakin päänlaki aukeaa.

  Siniessu on partasuulla femiini kuin silmälasien sankanauhat toisilla. Tunnari soi. Ulos tästä kahvilasta, taakse monet vieraat. Tuolla, ei kaukana eikä juna-aseman suunnassakaan, odottavat Twin Towers, kirjatorni letkutornin varjossa. Kortti lämmittää kädessä.

  VastaaPoista
 7. Ad Rienzi:

  Sininen sarssiesiliina oli työmiehen, hallien ruhojen kantajan ja kulmakahvilan isännän (le patron) työasu.

  Sellaisesta olen haaveillut. Siis haalarikangasta. Hihat käärittyinä, iso maha ja römeä ääni. Raameja kiskaista turpaan nenille hyppijöitä ja kanttia lahjoa poliiseja. No. Siihen minusta ei ole. Ei liioin jatkuvaan pikku pöhnään, joka sekin kuuluisi kuvaan.

  Heitä oli vielä 1960-luvulla kehissä etenkin Marseillessa.

  VastaaPoista
 8. Raskaitten kansien kokoelma, kuvassa.

  VastaaPoista
 9. Site Meterin seuraaminen on turhamaista ja narsistista itsensä ylentämistä; eräänlaista publikaanin rukousta, mistä nostan tuomari Kemppiselle moraalisenheristävän ja varoittavan etusormeni. Varokaatte. Siis.

  Kirjakauppaidea on sen sijaan hieno ja jopa suorastaan innovatiivinen.

  Sanoissahan on tunnetusti ainoa ikuisuus.

  Kiveen hakattuna ne säilyvätkin niin sanotusti toiseen potenssiin korotettuna;

  ikuisesta ikuiseen.

  Ja tässä sitten valinnan varaa(lähinnä Värin ja materiaalin suhteen!!), aitoon länsimaiseen/kapitalistiseen/indi-vidualistiseen henkeen ala

  Stenguggeri K.Berglöf & K:ni  Korpilahden musta
  Kurun Harmaa
  Ylämaan spektroliitti
  Mäntsälän Punainen
  Oulaisten ruskea
  Raipon vihreä
  Ristijärven harmaa
  Taivassalon punainen
  Vehmaan punainen
  Karjalan punainen


  Kemppiselle suosittelen viimeistä, koska mies on sydämeltään ylitsepursuavan isänmaallinen, huolimatta viherpunaisista harha-askelista.

  Ja tietenkin vasta sitten, kun sen aika on!

  VastaaPoista
 10. Ad Catulux:

  On siinä erilaisia hylättäviä syitä mukana. - Site Meter kiinnostaa eniten siksi, että siitä saa kai jotain osviittaa omasta mielestäni vaikeiden ja helppojen tekstien läpi menemisestä.

  VastaaPoista
 11. "703,703 Visitors"
  Tämäkö on se EOL-ilmoitus.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Kemppinen kirjoitti: "Site Meter kiinnostaa eniten siksi, että siitä saa kai jotain osviittaa omasta mielestäni vaikeiden ja helppojen tekstien läpi menemisestä.

  Onko näin? Ensimmäisen viikonlopun kävijämäärän sanotaan paljastavan elokuvasta jotain tärkeää (tuottojen lisäksi). Olen aina kummastellut tätä, korkeintaan kävijämäärä kertoo kiinnostuksesta, tuskin pitämisestä saati ymmärtämisestä. Blogiin tullaan sokkona; vai kirjoittaako joku jossain blogikritiikkejä, joiden perusteella surffausaalto ohjautuu.

  VastaaPoista
 14. Ensimmäisen viikonlopun kävijämäärän sanotaan paljastavan elokuvasta jotain tärkeää (tuottojen lisäksi). Olen aina kummastellut tätä, korkeintaan kävijämäärä kertoo kiinnostuksesta, tuskin pitämisestä saati ymmärtämisestä.

  Elokuvissa tämä pätee siltä osin, että ensimmäisen viikonlopun kävijämäärä on aina se suurin. Voi hyvinkin johtua siitä, että luvussa on mukana ne ylitsevuotavan mainostuksen mukaan höynäyttämät. Mainostuksen teho vähenee, kun elokuvasta alkaa levitä jonkinlainen käsitys myös yleisön keskuudessa. Mainostamatta jätetty hyvä elokuva ei välttämättä noudattaisi tätä kaavaa.
  Ensimmäisen viikonlopun kävijämäärään voi myös vaikuttaa se, että siihen varmaankin panostetaan myös eniten (mainostus, näytökset ja kopiot mahdollista yleisöä kohden) - kenties juuri tätä höynäytystä ajatellen. Ja toki kun kyseessä on tilastollinen totuus, josta voi varmaan jonkin keskimääräisen negatiivisen eksponentin geometrisen käyrän johtaa ja johon bisnestä pyörittävät kuitenkin sitten pääosin uskovat, se myös toteuttaa itsensä panostuksen ollessa suoraan verrannollinen tähän "lakiin".

  Luulisi, että ainakin tässä blogissa kommenttien määrä korreloisi paremmin "läpi menemisestä", mikäli asiaan liittymättömät kommentit jätetään laskuista pois. Toisaalta kyse kai lopultakin on siitä, mitä tällä "läpi menemisellä" tarkoitetaan. Onko kyse pelkästä "myynnistä" vai onko mukana myös joitain monista tyytyväisyysaspekteista?

  VastaaPoista
 15. Kysyisin ihan vaan kaikkien kommenttien ulkopuollta, että oletko lukenut José Saramagon kirjan " Kertomus näkevistä" ? Saramgolaiseen tapaan kertomus kehii pienestä alusta isoksi, koko yhteiskunnan romahduttavaksi tapausketjuksi. Kirjan peruslähtökohta on täysin laillinen ja kaikkien ulottuvilla oleva oikeus äänestää laillisissa vaaleissa tyhjää. Se on sallittua Suomessakin. Ja todennäköisesti johtaisi samanlaiseen paniikiin poliitikkojen keskuudessa täälläkin.

  Eli kirja kertoo ja paljastaa vallan rakenteista jotain hyvin olennaista.

  Kaunokirjallisuutena Kertomus näkevistä ei ole Saramagon paras.

  Sopisi hyväksi avaukseksi hyvälle keskustelulle Kemppisen blogissa-ellet siis jo ole lukenut ja kommentoinut kirjaa.

  vihjeenä, Taneli Haro

  harot@arcada.fi

  VastaaPoista