Mietteeni pankkien tuhosta ja tietotekniikasta on fantasia eli mielikuvituksen tuotetta, mutta yhteydet tosiasioihin eivät ole tahattomia.
Markku Kuisman kirja Kahlittu raha, kansallinen kapitalismi. Kansallis-Osake-Pankki 1940-1995. (Helsinki: SKS, 2004, 679 s.) oli vuoden hienoin tietokirja ja tunnustettiin sellaiseksi heti paikalla. Luin sen tuoreeltaan kiihtymyksen ruusut poskilla.
Kun tilaajaa ei enää ollut olemassa, kirjoittajalla oli huomattavan vapaat kädet. Lisäksi Kuisma on eteväksi tunnettu henkilö ja hänellä oli mainio arkistomateriaali käytettävissään.
Suosittelen kirjaa kaikille niille, jotka miettivät, mitä meille oikein tapahtui 90-luvun alussa ja luullakseni kohta uudelleen.
Suosittelen kirjaa myös niille, jotka aidosti haluavat ymmärtää talouselämää, siinä toimivia ihmisiä, heidän ylimielisyyttään, ajattelemattomuuttaan ja toimintatapoja. Ennen lukemisen aloittamista on ehkä viisasta tarkistaa sydämen tahdistimen toimivuus.
Pankkikriisi on niin suuri kokonaisuus, että tuo 679 sivua on vasta riittävä alustus asiaan. Säästö- ja osuuspankeista on muuten julkaistu uusia, hyviä historioita, vaikka ei näin hyviä.
Tietotekniikkaa koskeva aforismi eli otsikko on syntyisin Kuisman kirjasta.
Kun KOP otti käyttöönsä kunnon tietokoneet, kirjan mukaan pankissa todettiin johtokunnan tasolla, että bitit ovat markkoja ja informaatio jyllää.
Jossain vaiheessa kävi sitten ilmi, että hienosti parantunut, suorastaan mainio liiketoiminnan tulos oli eräin osin tietojenkäsittelyn aiheuttama. Kun rahat oli ennen laskettu iltaisin ja öisin pääkonttorin johdolla, ATK tuotti nyt joka päivä tiedot käsin koskematta.
Pankin menestystä ajatellen hirvittävän myöhään havaittiin, että kassavirrassa olivat mukana myös mm. Helsingin konttoreiden jokailtaiset keskinäiset tilisiirrot, jotka siis ovat pankin liiketoiminnan kannalta samaa rahaa useaan kertaa laskettuna.
Nolo tapaus, etenkin siksi, että huijarit keksivät minuuttirahan vasta kun pankki oli jo tehnyt oman virheensä. ”Liikevaihtoa” tai kassavirtaa sai kätevästi aikaan siirtämällä tosiaikaisesti esimerkiksi miljoonan markan summaa kahden tai kolmen yhtiön kesken riittävän ahkerasti.
(Tapahtumasarja on tietysti monimutkaisempi; kehotan perehtymään kirjaan ja valitan, etten voi esittää sivunumeroita, koska olen antanut niteen ystävälle lainaksi ja en viitsi lähteä hakemaan sitä kirjastosta, etenkään kun olen vakuuttunut tämän näkökohdan omakohtaisen tarkastelun terveellisyydestä oppimisen ja pois-oppimisen kannalta.)
Minuuttiraha-termi taisi tarkoittaa sitä, että varhaisessa vaiheessa tietokone leimasi tilitapahtumat vain minuutin tarkkuudella. Minuutissa rahasumman kuitenkin ehti panna ja ottaa tililtä monta kertaa.
Nämä ovat siis menneisyyden muistoja. Nykyisyyttä sitä vastoin on se, että tilisiirrot pankkiryhmien välillä viipyvät edelleen sen perinteisen 2 – 3 vuorokautta.
Arvaako kukaan, mikä taho saa korko- ja likviditeettihyödyn?
Autan vähän: ei pankin asiakas.
Tuli vain mieleen, kun pääministeri Vanhanen lähtee nyt Microsoftin vieraaksi Ameriikkaan. Kaunis ele sinänsä, mutta sikäli kuin olen ymmärtänyt, Yhdysvalloissa jatkuu taistelu siitä, hoitavatko maksuliikenteen jatkossakin pankit vai tieto- ja tietoliikennetekniikkayhtiöt. Päivittäinen rahaliikenne on sitä luokkaa, ettei koneessani ole tarpeeksi monta nollaa sen summan ilmoittamiseksi.
Ajatus on kuitenkin huvittava: jospa maailman rahaliikenne olisi joskus yhtä reikäinen kuin Microsoftin softat?
Minulla on jo yksi kultaraha siltä varalta, että todellinen tietojenkäsittely toteutuu. Lisäksi olen varannut sardiinirasioita ja rautalankaa. Polkupyöräkin voisi olla hyvä. Ja ehkä rynnäkkökivääri, esimerkiksi Uzi.
Kiitos vihjeestä Markku Kuisman kirjaan. Täytyypä hankkia.
VastaaPoistaUzi on kylläkin alun alkujaan israelilainen konepistooli. Luulisin kuitenkin, että AK-47 olisi parempi hankinta, jos nyt tämän tyyppistä asetta tarvitsee. Metsästykseen haulikko on turvallisin ja paras, koska haulit eivät lennä niin pitkälle kuin luoti.
Taivas meitä varjelkoon viime laman kaltaisesta tilanteesta. "Talousnero" Mauno Koivisto on ollut jo pitkään eläkkeellä niin, etten usko hänen näkymättömän kätensä voimaan aikaansaada vastaavanlainen lama uudestaan.
Maksuliikenteen toimivuudesta on tehty silloin tällöin kansainvälisiä vertailuja. Mieleen on jäänyt yksi 1990-luvulla tehty, jossa mitattiin OECD-maiden sisäisen, mutta pankkikonsernista tai -ryhmästä toiseen tapahtuvan siirron nopeutta. Tulokset taisivat olla haarukassa 3 pv - 2 viikkoa. Jos huomioon olisi otettu eräissä maissa (kuten Yhdysvalloissa) käytössä olevan sekkisysteemin viiveet (aikaa kuluu asiakkaan siirtoa koskevasta päätöksestä sekin kirjoittamiseen, postittamiseen ja vastaanottokäsittelyyn paljon enemmän kuin meikäläistyyppisessä "Solo"-tyyppisessä systeemissä), olisi keskiarvo varmaan ollut aika lähellä haarukan yläpäätä. Italiassa jotkin koesiirroista tosin eivät ehtineet perille datakeräämiseen käytetyn kuukauden aikana.
VastaaPoistaKemppinen kirjoitti: "Minulla on jo yksi kultaraha siltä varalta, että todellinen tietojenkäsittely toteutuu. Lisäksi olen varannut sardiinirasioita ja rautalankaa. Polkupyöräkin voisi olla hyvä. Ja ehkä rynnäkkökivääri, esimerkiksi Uzi."
Taidan muistaa mihin kokkapuheeseen tässä viitataan. Siihen taisi kuulua myös nuori avustaja... Todellinen tietojenkäsittely voi johtaa turmion tielle monin mutkin.
Kevyt korjaus sanastoon:
VastaaPoista"Ja ehkä rynnäkkökivääri, esimerkiksi Uzi."
Uzi on pistoolipatruunaa käyttävä sarjatuliase eli konepistooli. Muutenkin huono valinta, sillä aina kannattaa käyttää paikkakunnilta löytyvää kaliiperia; tässä tapauksessa 7.62 eli rynnäkkökiväärin. Suosttelen taittoperäistä Kalashnikovia tai sen kopioita.
Kai Kemppinen rekisteröi Aamulehden/Hesarin uutisen (http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Aamulehti+Asiantuntija+laittaisi+k%C3%A4teisnostot+maksullisiksi/1135233228716)
VastaaPoistajonka mukaan Suomen Pankin Asian_tuntija laittaisi käteisnostot ja luottokortin käytön maksullisiksi.
Ehdotusta hän perustelee sillä, että kaupalla menee niin helvetin huonosti että rahan käsittely on sille ongelma.
Uzi ei ole rynnäkkökivääri vaan konepistooli.
VastaaPoistaKatse oikeaan päin: Kiinan vienti ylitti tuonnin arvon 262 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla ja kasvoi edellisvuodesta 48 prosenttia.
VastaaPoistaEi merkkejä lamasta idässä. Syy lamaan lännessä. Pian maailmanvaluutta onkin Juan.
Uzi kai - ainakin tunnetuimmassa muodossaan, ellei samalla yhtiöllä sitten ole useampia tuotteita? - on pikemminkin konepistooli. Tämmöisenä miehisenä kommenttina miehiseen blogiin.
VastaaPoistaKiitos vinkistä, täytyypä ottaa luettavien listalle
VastaaPoistaPerin merkillistä että tuo mitätön Uzi-virhe sai aikaan n kommenttia. Outoa.
VastaaPoistaMitä tulee pankkien rahaliikenteeseen, niin hyvin vähän böbelille tiedotettu SEPA-järjestelmä tuli voimaan vuoden alusta. Spekseihin kuuluu mm. se että tilisiirto maksimissaan saa kestää 3 päivää ja odotettavissa on, että tuosta maksimista tulee minimi.
SEPA on oikeastaan samanlainen Sammon ryöstö kuin Federal Reserven perustaminen ja Sitran hallinnon yksityistäminen. Korttimaksuja tulee hallinnoimaan kaksi suurta yritystä ja korttiasiakas maksaa.
Parasta komediaa noissa edellä mainituista on se, että maksu tulee aina. Ihan aina. Vaikka taivas putoaisi niskaan niin hallintopalkkiot peritään joka tapauksessa.
Toipila kirjoitti: "Kiitos vihjeestä Markku Kuisman kirjaan. Täytyypä hankkia."
VastaaPoistaAntti kirjoitti: "Kiitos vinkistä, täytyypä ottaa luettavien listalle"
Itse aamulla heti Kemppisen luettuani loggasin osoitteeseen
http://www.helmet.fi/
ja varasin kirjan (oli hyllyssä!) Teen niin usein, ja veikkaan että Kemppisellä on ainakin lainastossa sama vaikutus kuin Oprahin kirjakerholla (http://www.oprah.com/obc_classic/obc_main.jhtml), joka kuulemma heiluttaa kirjojen kysyntälistoja.
Kemppinen-blogisivun linkkeihin voisi olla kannattavaa lisätä sopivasti valittuja linkkejä (Kampin Antikvariaatille ei muuten yllättäen taida olla kunnon nettipresenceä, muutamalla pienemmällä on, nettiantikvariaateista puhumattakaan).
90 -luvun alussa kaikki (tai ainakin kaikki, joita minä luin) ekonomistit erehtyivät. Inhimillistä. Mutta..
VastaaPoista..sen jälkeen olen suhtautunut ns. asiantuntijoihin "niin sanotusti".
Mainio firma se on tää Elisakin. Kun ne on lähettäny virheellisen laskun, joka on siis liian suuri, se pitää ensin maksaa jotta virhe voidaan korjata !
VastaaPoistaAnna Mikkola kirjoiti: "Ehdotusta hän perustelee sillä, että kaupalla menee niin helvetin huonosti että rahan käsittely on sille ongelma."
VastaaPoistaEntisen lääkärikirjan mukaan influenssan ja muiden pisaratartuntojen aikaan pitää muistaa pestä kädet ja välttää hengittämästä. Kauppojen on valitettavasti pidättäydyttävä rahanpesusta, mutta tehohoitoon riittänee rahan välttäminen, voin antaa pari vinkkiä sopivista konsulteista.
> SEPA on oikeastaan samanlainen
VastaaPoista> Sammon ryöstö kuin - - Sitran
> hallinnon yksityistäminen.
Perin merkillistä, että tuo muutamaa rahastoa, joissa Sitralla selvä vähemmistöasema, koskeva pahasuopa juoru ja väärinkäsitys saa aikaan n siteerausta. Outoa.
"... yhtä reikäinen kuin Microsoftin softat?"
VastaaPoistaLiekö Kemppinnen koskaan blogannut GPL-pohjaisista Open Source ohjelmistoista? GPL-pohjaisia ja muita vapaita lisensiointi järjestelmiä jotkut tahot syyttävät sosialistisiksi lähtökohdiltaan.
Kotikäytössä meikäläinen on hylännyt MS-monopoli softan.
Kuvaavaa oli työpaikan atk-tuen vastaus kysyessäni, olisiko mahdollisuutta testata linux-konetta talon winukka-verkossa.
Vastaus: Se edellyttää, että atk-tuki joutuu lähtemään kurssille. Linuxia ei pysytyä keskitetysti "hallinnoimaan". F-secure turvaohjelman puute oli myös miinus.
En ole tarvinnut ainakakaan vielä kotikonttorini linuxeissa virusohjelmia. No yrityksessä toki tietoturvatilanne pitää ajatella toki vakavammin.
Hiukan huvitti, kun olen opetellut linux- ja macpuolta ilman kursseja. Win-puoli on ollut pakko oppia työpaikalla.
Perin merkillistä että tuo mitätön Uzi-virhe sai aikaan n kommenttia. Outoa.
VastaaPoistaNiin ilmeinen virhe. Vaikuttaa tahalliselta.
Suomen Pankin Asian_tuntija laittaisi käteisnostot ja luottokortin käytön maksullisiksi.
Ja näin alkaisi isovelijärjestelmä olla valmis.
Ehdotusta hän perustelee sillä, että kaupalla menee niin helvetin huonosti että rahan käsittely on sille ongelma.
Niiden pitää varmaan sitten siirtyä hyväntekeväisyyttä harjoittamaan.
Asiahan ei tietysti meikäläiselle kuulu, mutta Kemppiseni jätättää. Elikkä nyt on maanantai. Mutta ruutussa on lauvantainen kolumni. Mistäkä on kyse? Kysyypi: "Asiasta ei nyt erityisen huolestunut."
VastaaPoistaKemppiseni jätättää. Elikkä nyt on maanantai. Mutta ruutussa on lauvantainen kolumni.
VastaaPoistaVälimuistista johtunee. Joko omasta tai proxyn. Reload-namiskan hipelöinnin pitäisi auttaa.
Katso myös, että osoite on oikein (eikä osoita esimerkiksi juuri siihen lauantaiseen kirjoitukseen).
On hienoa, että Kemppinen tuo tekstissään esille talouselämän ihmisten ylimielisyyden ja ajattelemattomuuden. Jos näistä asioista alkaisi kirjoittamaan kirjaa, saisi siihen melkoisen paljon sisältöä.
VastaaPoistaItse kauppatieteilijänä ja liike-elämän asiantuntijatehtävissä useita vuosia toimineena olen tullut havainneeksi, että pomoportaassa meno on melkoisen öykkäröivää, äijämäistä ja melkoisen vähän ymmärrystä omaavaa. Sitä röyhkeämpää meno näyttää olevan mitä heikompi on henkilön koulutukseen perustuva osaamistausta. Erityisen vaikeita tapauksia näyttävät olevan ovat insinöörikoulutuksen saaneet pomot, heillä kun kaikki älylliset puutteet on kompensoitu näyttävillä pullisteluilla ja mahtailuilla. Insinööreistä kaikkein pahimpia tapauksia näyttävät olevan tuotantotalouden diplomi-insinöörit. Ihan oksettaa katsella sitä sakkia, he kun kuvittelevat olevansa kaikkien alojen ja asioiden kaikista parhaita asiantuntijoita.
Eräs jo vuosikymmeniä yrityselämässä toiminut tilintarkastajatuttavani totesi kerran niin, että mitä heikompi on henkilön osaamistausta, niin sitä suurempi on itseluottamus ja sitä jyrkemmät ovat mielipiteet. Ei kyllä voisi luonnehdinta paremmin osua oikeaan. Erityisen hyvin toteamus osuu oikeaan juuri näiden insinöörijohtajien kohdalla.
Ylimielisyyden määrä näyttää korreloivan varsin hyvin myös johtajan ikään. He näyttävät ajattelevan, että korkeakoulumaailmasta tulleet nuoret ihmiset ovat ihan joitakin ääliöitä, joilla ei olisi mitään annettavaa työnantajilleen. Lisäksi kuvitellaan myös, että taloustieteellisellä tutkimuksella ei olisi mitään annettavaa yrityselämälle ja että kaikki tutkimusjulkaisut ovat jotakin ihan "mikkihiirihömppää", jonka jo painotuoreena voi heittää suoraan roskakoriin menettämättä yhtään mitään. Tällaiseen ajatteluun ei todellakaan olisi varaa, jos suomalaista yhteiskuntaa halutaan kehittää ja pitää maa elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.
Yritysjohtajan tärkein ominaisuus on ehdottomasti nöyryys, sillä jokainen yritys toimii ihmisten sille eri tavoin tarjoamien edellytysten kautta. Mutta kun liike-elämässä suorastaan palkitaan parhaalla urakehityksellä juuri niitä, joilla on heikko substanssiosaaminen mitä on kompensoitu suurilla puheilla ja tähtitieteellisellä itseluottamuksella.
Valitettavan usein yrityksissä ei rekrytoinneissa näytetä ymmärtävän sitä, että nyrkkeilijät kuuluvat köysikehään ja pellet sirkukseen. Ja näin kun on, niin jälki on sen mukaista.
Miksiköhän niin monet ihmiset nykyisin joutuvat ennenaikaiselle eläkkeelle loppuunpalamisen ja henkisten syiden takia? Tietenkin näiden nyrkkeilijä- ja pellejohtajien toiminnan takia. Jos liike-elämä palkitsisi urakehityksellä vain korrekteja, hillittyjä, humaaneja ja todella osaavia ihmisiä, olisivat tilastot paljon kauniimpaa luettavaa.