Tampereella tutkitaan, kertoo lehti. Valitettavasti juttu oli hiukan huonosti kirjoitettu.
Kommentoijistani Liikkanen, joka on jäljestä päätellen kokenut ammattilainen, huomauttaa F-31:stä merkkihenkilöiden yhteydessä. Koodin alla on diagnoosi bipolaarinen mielialahäiriö, entisen kielenkäytön mukaan siis maanis-depressiivinen mielisairaus. Hän viittaa siihen, että hienojen suoritusten takana on hyvin usein tuo tauti, johon muuten on nykyisin hyvät lääkkeet.
Kun katselee maailmassa ympärilleen, saa ihmetellä koko ajan, mania vai psykoosi.
Jos ajatus oudostuttaa, miettikääpä esimerkin vuoksi huippu-urheilijoita. Valtava vuosikausien vaivannäkö ja olematon onnistumisen mahdollisuus eivät ole järjellisessä suhteessa toisiinsa.
Sotasankareista mieleeni pyrkii usein esimerkkinä eräs ritarin mitalin saanut pst-tykkitaiteilija. Puolet ajastaan hän kiukutteli olemattomista tai selitti olevansa huono ihminen. Toisen puolen ajastaan hän särki ryssän korsuja.
Tamperelaiset tutkijat arvelevat näkevänsä poliittisten tapojen nyt muuttuvan, kun sekä päättäjät että asiantuntijat sanovat suoraan, että eivät tiedä, etenkään korona-pandemia vaiheista ja torjumisesta. Aikaisempi tapa oli puhua epämääräisiä ja yrittää olla arvovaltaisen näköinen. Sitä aikaisempi tapa oli karjua suoraan tai osoittaa uhkaavalla käytöksellä, että turpa kiinni rivissä.
Opastaessani tutkijoita, etenkin väitöskirjan tekijöitä, siteerasin joskus lähdettä mainitsematta erästä kanttoria, joka harjoitti kirkkokuoroaan. Minäkin sanoin, että otetaanpa tuosta tuo paisutus pois ja pannaan tähän tällainen turha toisto. Ei sitä koskaan tiedä, miten lähtemättömän vaikutuksen se johonkuhun kuulijaan tekee.
Kollegani professori X neuvoi kirjoittamaan ensin luvun ”Tutkimustulokset” ja sitten miettimään niihin johtavan tutkimuksen. Lopuksi oli kirjoitettava ensimmäinen luku ”Tutkimustehtävä”. Ennen kuin lähtee etsimään, on päätettävä, mitä aikoo löytää. Tätä periaatetta noudattavat myös paremmat poliisit.
”Tutkimustieto” on viekoitteleva termi. Täytyy olla sekä ymmärrystä että koulutusta ennen kuin käsittää, että juuri politiikka toimii parhaiten alueella, josta ei voi olla tutkimustietoa. ”Oliko Brexit hyvä ratkaisu?” ”Olisiko Talvisota ollut vältettävissä?” – Aika näyttää. Tai ehkä ei sekään.
Darwinista Mendelin uudelleen löytämiseen eli lajien synnystä perinnöllisyyden käsittämiseen kului 50 vuotta. Siitä kului toiset 50 vuotta aminohappojen roolin oivaltamiseen ja vielä 50 vuotta todelliseen molekyyibiologiaan. Niin kauan saksalaiset ja britit ja useat muut pitivät omaa kuviteltua paremmuuttaan ”tutkimustietona”. Niin pitkään ”veri” määräsi ihmisen paikan yhteisössä. Demokratian uranuurtajat olivat Stalin, Hitler ja Mao. He kukin listivät aikaisemman yläluokan eli aatelin, sotilassäädyn ja mandariinit.
Ja nytpä tulee jännittävä vuosi. USA:n tapaan valta on Venäjällä, Kiinassa, Intiassa ja siis myös Isossa Britanniassa pääomasijoittajilla. Ja kaiken päällä on pandemia, jonka todellista vaikutusta emme vielä tiedä.