Sivun näyttöjä yhteensä

23. kesäkuuta 2013

Vakoilun hinta



Tieto on valtaa ja valta on rahaa.

Lehtiin ilmaantuneiden viitteiden perusteella näyttää siltä, että Yhdysvaltojen ja Ison Britannian valtiollisen vakoilun eli siis verkkourkinnan yhteydet elinkeinonharjoittajiin ovat kiinteät. Ajatus terrorismin vastustamisesta signaaleja monitoroiden vaikutti alun perin epäuskottavalta. Liikennemäärien seuraaminen ei sekään tunnu hyvältä ajatukselta.

Suomessa puhutaan sitkeästi tunnistetietojen seuraamisesta. Nyt britit myöntävät avoimesta seuraavansa myös viestien sisältöä. Kybersodasta on puhuttu niin paljon, että kybersisällissota on jäänyt vähälle huomiolle.

Verkkovakoilun yhteydessä ei ole puhuttu paljon kustannuksista, jotka ovat suunnattomat. Siksi myös legitiimi taho, kuten poliisi ja armeija, tarvitsee ylimääräistä ja käytännössä luultavasti epälegitiimiä rahoitusta. Sellaista saattaisivat tarjota pankit, kauppa ja vakuutustoiminta. Niiden kaikkien elinkeino on lähinnä informaatiokauppaa.

Täsmämarkkinointia ei kannata kohdistaa muihin kuin niihin, joille taloudellisessa mielessä kannattaa markkinoida. Tiedonlouhinnasta eli massiivisten informaatiomäärien käytöstä tulee helposti poliittista järjestelmää rapauttava tekijä, jota puolestaan seuraa eriarvoistumisen lisääntyminen.

Eriarvoistuminen on jo nyt yksi Euroopan johtavista ongelmista. Talous menee ja talous tulee. Sellainen turmion aika, joka iskee johonkin kansanosaan kipeämmin kuin muihin, aiheuttaa lähtemättömät jäljet ja vaikuttaa siis koko yhteiskunnan toimintamahdollisuuksiin.

Suomessa on oikeastaan enää kaksi vähittäiskauppaa. Molemmat vannovat, ettei etukorteille kerättyjä tietoja käytetä markkinointiin. Vannomisen sananmuoto on valittu huolellisesti. Lukija ajattelee suoramarkkinointia, joka todella loistaa poissaolollaan. Lukija ei ajattele myytävien tuotteiden valikoiman räätälöintiä asiakaskunnan mukaan. Olisi outoa, ellei sitä harjoitettaisi laajasti.

Poliittinen järjestelmä on nyt aika hampaaton. Armeija, poliisi ja suojelupoliisi eivät pötki pitkälle suurten kaupallisten toimijoiden rinnalla, vaikka määrärahoja korotettaisiin paljon ja tietosuojasta tingittäisiin jatkuvasti.

Muuan vaihtoehtoinen näkemys on sellainen, ettei maailman valtiaaksi kohoa Kiina eikä Yhdysvallat, vaan Wall-Mart tai jokin muu vähittäisketju. Olisiko tämän kehityksen yksi enne vähittäiskaupan ja pankkitoiminnan lähentyminen Suomessa?

Kirjoitan selvittääkseni muun muassa sen, miksi on toimi EFFIn tai sananvapausjärjestöjen piirissä. Kannatan monia niiden toimia ja olen oikein iloinen, että verkossa järjestetään rakenteita, joiden nimi on esimerkiksi ”Spies Without Borders”, vakoilijat yli rajojen.

Seuraavaksi ne keksivät, että yhden näkökulman mukaan tässä kyykytetään yksityistä, tavallista ihmistä jättiläisorganisaatioiden edun vuoksi.

En halua julistaa hirmuisesti sananvapautta enkä sananvapautta verkossa, koska sananvapaus yksin ei riitä.

Ihmisoikeudet ovat ehkä tärkeimpiä uusia korostuksia viime vuosikymmeninä, mutta myöskään ihmisoikeudet eivät riitä.

Ongelma on – kuten yritin kautta rantain sanoa kirjotitaessani presidentti Relanderista ja historiasta – kansanvalta ja sen sisältämä arvorakenne. Yritin sanoa, että edustuksellinen demokratia on välttämätön, mutta kuten kaikki järjestelmät, taipuvainen kangistumiseen.

Täytynee nyt kuitenkin käyttää sanaa ”voimauttaminen”, empowerment. Valtaa on siirrettävä tietoisin toimin kansalle. Se on pitkäjänteinen hanke, joka on aloitettava pitämällä huoli koulutuksesta – kaikesta koulutuksesta, oppivelvollisuuskouluista, ammatillisesta koulutuksesta, korkeakoulutuksesta. Ja omasta arvomaailmastani lisään vielä ns. puhtaan tieteen ja puhtaan taiteen. Kehittämällä niitä (ja pitämällä yllä terveydenhoitoa) voi rakentaa valtioita ja valtioiden liittoutumia, joissa ihmisillä on sekä edellytykset että keinot reagoida ja sitten toimia.





27 kommenttia:

  1. Kaupassa ihmettelen yhä useammin, kuinka en löydä mitään ostettavaa. kauhistun ohjelmoitua valikoimaa ja esillepanoa, jonka tarkoitus on paras mahdollinen tuotto, ei paras maku minun mieltymykseeni. S-ryhmä ainakin on läheisessä yhteistyössä tämän yrityksen kanssa, ja varmaan K:lla jotain vastaavaa.
    http://iianalytics.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin kannattaa kääntää vanha ohje nurin ja mennä ruokakauppaan nälkäisenä.

      Poista

  2. Repäiskö Pauli Nevala kaamean heiton Tokiossa, vaiko voitti ihan muuten vaan ? Joka tapauksesa sieltä jo tuli televisiolähetystä satelliittien kautta. Kiitos Sputnikin ! -vain jokunen vuosi aiemmin. No Yhdysvallat teki rahaa neuvostokeksinnöillä kaiken matkaa. Atomipommirakettien torjunta Reaganin tähtiensodassa viimeistään jo halpisti tämän nettinäpelöintianarkismin/terrorismin meikäpojankin aamuyön hekumoinniksi, superkuu seuranani.

    Kun meitä virkistettiin euroviisuilla, niin Waltonin perheessä alettiin ohjata ostoja tavarantoimittajilta sateliittiautomatiikalla -joku väänsi koodia, ja jätkän kirjanpitoa, -muistiinpanoa viivakoodilla jonka lähikauppiaasi maksoi. Sittemmin Wall-Martin omistajat ovat kumonneet koko vanhan maailman. Näitä särkijöitä ei heitetä putkaan, vaan nostetaan sukua onko 3. polvi Forbesin miljardöörisarjan kärkeen tuollaiset puolitusinaa henkeä. Ro-ro-tilausATK-halpatyö kaukomaiden orjakulttuureissa, ja halpishintojen viehätys reikätaskuiselle kuten minulle, svengaa voittoviisuna.

    Politiikassa ja oikeustieteessä täytäntöönpanoineen olisi atraktiota jos Wall-Martia ei kieltäydyttäisi tarkastelemasta panssaridivisoonan (kenraalit lähinnä) ja panssarinyrkin (Ryti lähinnä) veroisina uuden todellisuuden fantasioijina, rakentajina ja valtiaina -ihan oikein leiväntuojaloordeina. -Jossakin Elimäen kulmilla on tienviitta Brödkärr eli leipäsuo. Se tuli kai kun Wredelle kuokittiin suota ylös ja vettä alas nälkäpalkalla. Eli Wall-Martin sapluuna. Se viitta oli vain ruotsiksi, siihen mittaan surkuälliä tieinsinöörillä.

    Samaa tietysti Teekkarikylässäkin. Hesari sisältää (24.6.) asialauseita tästä kauppakeskityksestämme. Joensuussa entiset Penttilän sahan ja oliko Schaumanin levy+sellu duunarit perustivat OTKlaisen osuuskaupan. Sitten pantiin lapset oppikouluun eikä kauaakaan kun Industri Kapital (London Stockholm) Finlandpomoina Rosenlew ja Procopé ostivat itse+Ilmarisen kera tehdyillä tuorerahoilla (Rahastoista) ja varsinkin uusmaksuvälineillä (käypäsiä Hämeentiellä, siinä Tannerin patsaan selän takana) , kaupat keskustatontteineen.

    Tontit myytiin heti pois Hollantiin, mutta bisnes on tökkinyt. Nyt tontit on ostanut kansainvälinen rahankierrättäjä ja seuraavaksi vetovuoroon SOK joka ostaa siltä -taas nousevin hinnoin. JärjestelijäMBA:t vetävät provikat ja Valtion tiedotuslaitokset lukevat vaihtuvaa päivänsanaa. Pelastakaa edes rikkaat, onkin SOKn Lähivakuutuksen ja Tapiolapankin konglomeraatin businessplan. Eikös siellä osuusliikkeillä ole jotkut osakesarjat tehostuvaa optiokannustusta varten jo 80-luvun lopun Kasinovuosilta. On. Ja kassajonosta pääsee mukaan asiakasomistajana ostobonuksilla! Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  3. Mitään pientä, hyvin toimivaa ei enää saa olla, itsensä suuriksi syöneet näin ovat meille kertoneet ja toimivatkin niin, että se tulee myös käytäntöön. Ja me, jotka kaiken kustannamme uskomme sen mukisematta.

    Ääneen olen mutissut tuttavapiirissäni tästäkin Lähivakuutuksen ryöstämisestä (viilaamisesta myyntikuntoon) Tapiola-konserniin, että siitä ei ainakaan tavallisille vakuutuksenottajille hyvää seuraa jos ja kun korvauksiakin onnettomuuksissa vakuutuksistaan joutuvat vaatimaan. Liimasivat pirut hämäykseksi vielä etuliite "Lähi-" Tapiolan nimeen, että oikein nuoleskelun maku tulisi.

    Kohta kaappaavat pienemmät pankitkin syliinsä. Paikallissäästöpankki ainakin alkaa olla niin hyvissä lihoissa, että alkaa kelvata teuraaksi isommilleen. Olen jo Nordea-pankin sivuitse Säästöpankin suuntaan kävellessäni yrittänyt totutella sen kolkolle kalskahtavaan nimeen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun Lähivakuutus ja Tapiola piti yhdistää niminä, olisi hyvin huomaamaton liike ollut valita muoto Tapiola-vakuutus.

      Poista
  4. Oman arvioni mukaan Wall-Mart, S tai K eivät ole tiedonkeruun ja urkinnan pahiksia tai voittajia. Kauppiaita ja kamasaksoja vain.

    Suuret nettimaailman pelurit Google & co ovat voittajia. Niiden käyttöjärjestelmä on jokaisella korvalla, jokaisessa autossa, jokaisessa taskussa, jokaisessa tabletissa, PC:ssa, TV:ssa - ja kohta myös jokaisessa partakoneessa ja leivänpaahtimessa. Ja niiden käyttöjärjestelmät raportoivat kaiken pilveen, haut, sähköpostit, liikkeet ja sijainnit, facebook-päivitykset, verkko-ostokset ja kaiken kiinnostavan datan, mitä koneella sattuu olemaan.

    Tällä erää nämä kaikki ovat USA:n hallituksen hyppysissä ja Prism-tyyppiset järjestelmät pystyvät sujuvasti yhdistämään tietyn henkilön tai firman kaikki Google-haut, Facebook-päivitykset, ostokset, lentolippuvaraukset jne. Syntyy kokonaiskuva, joka on niin tarkka, että kohde itsekään ei tiedä (muista) kaikkea sitä, mitä systeemi hänestä tietää.

    On USA:n kansallinen intressi, että asetelma pysyy tällaisena - USA:n hyppysissä siis. Tarvittaessa käytetään voimaa ja vaikutusvaltaa sen estämiseksi, ettei joku höhlä ja naiivi nörtti lyö läpi jollakin Meegolla, joka olisi tiedonkeruun ulkopuolella...

    No, mitä sitten ? USA:han on hyvien, siis meidän puolellamme. Jos olemme kiltisti, voimme saada sieltä tietoa, myös meihin kohdistuvista uhista. Tai jos oikein nätisti pyydämme, voimme saada tietoa vaikka oppositiopoliitikon syrjähypyistä. Hienoa - hyvä meille hyviksille.

    Tähän kaikenkattavaan tiedustelusysteemiin liittyy valtava voima. Jos nyt vaikka Ranskan politiikka ei kaikilta osin vastaa USA:n kaikkia kansallisia tai taloudellisia intressejä, voidaan hieman vilkaista, mitä ranskalaisten avainpäättäjien elämään kuuluu. Ja vihjata, että ehkä on parempi, että pidetään tämä vain näin meidänkeskeisenä. Tähän verrattuna jokin Borgoiden valta aikanaan on ollut pelkää näpertelyä.

    Oma ulottuvuutensa syntyy vielä siitä, että Prismin kaltaisten järjestelmien operointi on ulkoistettu yksityisille firmoille, kuten Snowden-tapauksessa tuli ilmi. Yksityinen firma luonnollisesti miettii, että kun meillä nyt nyt on pääsyyn kaikkeen kaikkialla, mitäs muuta me tällä voisimme tehdä. Tämä avaa aivan uusia näköaloja teollisuusvakoiluun ja kaupantekoon. IPR:t alkavat olla muistoja menneiltä ajoilta ???

    Sitä, mitä USA edellä, yrittelevät muut perässä, mm. Kiina. Juju on vain siinä, että se, jonka käyttöjärjestelmät ovat kaikkien iholla, on aivan eri asemassa kuin kaikki muut.

    Ja mitään emme tälle voi.

    PS. Niin - ennustukseni mukaan maailman suurimmat verkkokaupat ovat jatkossa Googlen kaltaiset pelurit, jotka tietävät, mitä olet ostamassa jo ennen kuin itse tiedät sen. Kätevää ostaa suoraan haun tai sähköpostin luvun jatkeena. Luottokorttitiedot vain Googleen ja sillä mennään. S-kauppa tai S-pankki ei ole mitään näissä kisoissa.

    VastaaPoista
  5. "Ihmisoikeudet ovat ehkä tärkeimpiä uusia korostuksia viime vuosikymmeninä, mutta myöskään ihmisoikeudet eivät riitä."

    Ihmisoikeudet ovat juuri sellainen epäanalyyttinen yleishöttö käsite, jonka alla ja nimissä voi perustella kaikkea. Korostan sanaa kaikkea.

    Kun juristi tai joku muu vaikuttaja puhuu ihmisoikeuksista asiaa sen tarkemmin erittelemättä ja konkretisoimatta, kyse voi olla ala-arvoisesta prosessaamisesta tai politiikan teosta.

    Joillekin ihmisoikeudet ovat nimenomaan ja yksinomaan vain rikollisten tai niistä epäiltyjen oikeuksia. Tällöin unohdetaan vastapooli, yhteiskunta ja sen yksittäiset kunnon ihmiset mm. rikosten uhrit.

    Sen vuoksi ihmisoikeudellinen ratkaisutoiminta sikäli kun yleiselle tasolle voidaan oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa mennä, on kestävää ja kuranttia vain jos siinä punnitaan edellä mainittujen tahojen asemaa.

    Näinhän Suomessa ei juurikaan tehdä. Sen sijaan jumalan sanana hoetaan EIS:n yleisiä artikloita tai yksisilmäisesti EIT:n ratkaisuja tai jopa roomalaisen oikeuden latinankielisiä periaatteita (sinnekö oikeudellinen järjestelmä on taanutunut).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmisoikeudet ovat paha käsite sen vuoksi, että yksittäiset oikeudet ovat usein keskenään ristiriidassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yhtä oikeutta rajoittamalla parannettaisiin jotain toista oikeutta. Usein asia on pikemminkin päinvastoin.

      Poista
    2. Ihmisoikeudet ovat periaatteita, siksi on ihan normaalia (vaan ei normia), että niitä on vastakkain.

      Poista
  6. "Olisiko tämän kehityksen yksi enne vähittäiskaupan ja pankkitoiminnan lähentyminen Suomessa?"

    Touiché!

    Minkä kurkkuotteen ihmisestä saakin se taho, joka hallitsee hänen vähittäiskauppaostojaan, pankkiasioitaan ja niihin liittyviä tietoja (90 % tavallisen ihmisen rahoista).


    VastaaPoista
  7. "Valtaa on siirrettävä tietoisin toimin kansalle. Se on pitkäjänteinen hanke, joka on aloitettava pitämällä huoli koulutuksesta – kaikesta koulutuksesta, oppivelvollisuuskouluista, ammatillisesta koulutuksesta, korkeakoulutuksesta. Ja omasta arvomaailmastani lisään vielä ns. puhtaan tieteen ja puhtaan taiteen. Kehittämällä niitä (ja pitämällä yllä terveydenhoitoa) voi rakentaa valtioita ja valtioiden liittoutumia, joissa ihmisillä on sekä edellytykset että keinot reagoida ja sitten toimia."

    Tässä olisi ohjelma tai sen ydin 2000-luvun puolueella. Eräs Suomen demokratiaa eniten kangistuttavin ilmiö on puoluelaitos, joka on hyytynyt 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kysymyksenasetteluihin. Kuvaava esimerkki on SDP:n puoluekokouksien alkuvirsi "nälkä meillä on aina vieraanamme", joka veisataan läskivatsojen hyllyessä.

    VastaaPoista
  8. Oliivitapauksesta nähtiin, miten K-kauppa rikkoo henkilötietolakia. Lain mukaanhan henkilörekisterit, jotka voidaan helposti yhdistää, on katsottava yhdeksi rekisteriksi. Oliivien ostajat selvitettiin erillisistä rekistereistä parissa päivässä, joista oletettavasti suurin osa kului tiedon kulkeutumiseen suorittavalle taholle ja tältä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko yhdistäminen "helppoa", jos siihen nykyvermeillä menee pari päivää?

      Poista
  9. Olen isoäiti eli minulla on takanani pitkä ura o.t.o. perheenemäntänä. Tiedän ja uskon, että kauppa on pitänyt lukua ja kirjaa ostoksistani jo ennen kanta-asiakkuuksien keksimistä. Terveen, normaalituloisen lapsiperheen ostoksissa tuskin mitään häkellyttävää onkaan. Jos antamani tieto johtaa siihen, että tarvitsemani tuotteet ovat helpommin ja nopeammin ja varmemmin ostettavissa, OK. Kauppa saa tietoa ja minä voitan aikaa. Ostaminen on työsuoritus, ei huvittelua.

    VastaaPoista
  10. Tämä on hirmuista. Poliittinen pelini kotikunnan kunnanhallituksen puheenjohtajaa valittaessa paljastuu. Niin ikään paljastuu, että ostan viitenä päivänä viikossa purkin mustikkajukurttia ja lauantaisin kaksi. Pelottaa.

    VastaaPoista
  11. On se hienoa, että näistä asioista päättää kansan valitsema, Harvardin lakimies Obama, eikä kansanliikkeen Vihtori Kosola!

    http://www.huffingtonpost.com/2011/02/18/steve-jobs-mark-zuckerberg-obama_n_825053.html

    VastaaPoista


  12. Lutherin ja kristipriden mukaanhan itsekukin on persoona eikä juhta. Mitä omituisin ainoalaatuinen oma itsensä tai sellaiseksi itseänsä tekevä, vapaa paitsi kuolemasta ja jostain muustakin luonnonpakkosta. Mutta että mahdollisimman vapaa ja omantunnon/jumalanäänen/sielunsa hyvän itse määrittelevä otus. Siihenpä seurakuntaan jokainen omanarvonsa kokeva heti ilmoittautuu eikä ohjeistusta ota papilta eikä pomolta eikä muilta seireeneiltä tahi lupaajilta. Sartren ja Heideggerin viimeksi ihan tuoreesti paljastamaa todellisuutta ihmisestä. Vai olisinko aineenvaihtoyksikkö, biosolukone. En, kapinoin ja uskon toisin. Heideggerin lapsia ovat yliopistot täynnä. Kaippa sitten tulevaisuudessa professiotkin. Kantsii pysyä hengissä jos noin valkenee huomispäivä.

    Minä itte tiedän mitä minulle kuuluu ja niillä mennään. On rikos laumoittaa ja massoittaa ihmiset unohtamaan itsensä ja parhaansa. Mainos- ja muu koulutus tekee meistä kuluttajanautoja ja silpoo omat potentiaaliimme markinatalouden työvoimayksikköisyyksiksi eri kohtiin ja asemiin. Hyvä ettei sentään juuri omana aikanamme sotilaiksi tai lotiksi tai varus-asetehtaiden työvoimaksi hengen hädässä ja pakosta --tai mikä pahinta hulluninnosta. Olisi jokin aikaväli elää hengenelämää toisin kuin vanhemmillamme.

    Nuo lauseet "voimautumisesta" ja osallisuudesta tietoon ja ymmärrykseen ihmisten tiedeprojektin ja heidän alati kirjavoituvien taidehankkeiden täysvaltaisena kulttuurikansalaisina, ovat ylevät ja seurattavat. Asenne ja retoriikka niiden puolesta sietäisi pauhata kaikenaikaa. Esivalta pitäisi kuurata isottelustaan ja ahtaasta kaikkitietävyydestään. Vaan yhä kammottavimmiksi asiat tiukkenevat ihmisen ympärillä. Harva edes tiedostaa kurjaa kärsimystään ja keskinäisrääkkäyksen surkeutta. Olisipa edes esikuvia.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  13. Minusta on hyvä että S-kauppa vakoilee minua. Koska ostan sieltä lähinnä olutta - ja jonkun papupurkin - niin on ollut sympaattista huomata, että olutta on. (Herneitä jos ei oo niin niitähän voi ostaa seuraavanakin päivänä. Kohtuutontahan se olis puulaagillekin jos mää siitä mitään numeroo rupeisin tekee, erikseen.)

    VastaaPoista
  14. Jonkinlaista merkittävää symboliarvoa, vaikka en oikein tiedä, mitä sisältyy siihen muutaman vuoden takaiseen hetkeen, jolloin Wal-Mart ohitti Intian valtionrautatiet maailman suurimpana työnantajana.

    vuorela, tampere

    VastaaPoista
  15. Superälylle vakoilu tuo lisää toimintamahdollisuuksia.

    VastaaPoista
  16. Maailmassa on joitakin asioita, joista olen, ja joista mielestäni kannattaa olla syvästikin huolissaan. Ostoshistoriani päätyminen lähikaupan Matin tai osuuskaupan Sepon tietoon ei kuulu niihin, niin periaatteessa vastustettavalta kuin se ensialkuun kuullostaakin. Ymmärrän kyllä, että erilaisia tietoja yhdistämällä voidaan saada aikaan kokonaiskuvia, mutta... Olisin valmis jopa menemään niin pitkälle, että sanoisin tuon olevan tekemällä tehty huolenaihe, ehkäpä jopa hieman snobistinen lajissaan.

    VastaaPoista
  17. Tuleekohan muille tarjouksia bambusukista sähköpostiviesteinä? Mitähän nekin ovat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen saanut sähköpostiini hirveesti peeniksenpidennysleikkauskehoituksia... - luuleeks ne, ja miks, että en tähän nykyiseen mittaani ole tyytyväinen? Tä. (käy kysymässä vaimoltaan) Se sanoi "joo", ja käänsi jotain naistenlehden sivua.

      Poista
    2. Suosittelen bambusukkia, kannattaa ainakin kokeilla.

      Poista
  18. Soneran laittoman käyttäjiensä urkinnan paljasti Suomen Snowden "Pelle Peloton", kuka muistaa?

    Tavan ihmiset reagoi tähän: Koska minulla ei ole pelättävää tai hävettävää, niin mitä sitten jos urkkiikin ?
    Pelättävää on, lähinnä toisinajattelijoilla, aktivisteilla, journalisteilla. Tavan kansa ei samaistu. (Ehkä ei tarvi ihmetellä jos Venäjällä kansa suurin osin ei ole huolestunut vapauksiensa ja kansanjärjestöjen ahdingosta? "Ei kosketa minua" ?)

    MrrKAT

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelma on siinä, että trendi tuppaa turhan helposti viettämään siihen suuntaan, jossa tavalliset ihmiset tavallisine ajatuksineen ja tavallisine elämineen ovat näitä toisinajattelijoita, aktivisteja ja journalisteja.

      Venäjää en antaisi esimerkiksi huolestumisen puutteesta. Siellähän on aikaisemmin eletty nykyistä tiukemmassa yhteiskunnassa.

      Poista
  19. Elisa lisää laskuunsa paperin hinnan 1,90 euroa. Ajattelin, että lähetän sille veloituksen tilillepanosta, 1,90 euroa, niin olemme taas tasoissa.

    Maksajana Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista