Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Sivun näyttöjä yhteensä
9. joulukuuta 2009
Kindle PC
Sanomalehtien lainaama Reuter’sin uutinen on arvoituksellinen. Lukulaite Kindle on Amazonin ilmoituksen mukaan sen myydyin yksittäinen tuote.
Kindleä saa nyt siis Suomeen. Hyvin vähässä ajassa se onneksi tapahtui, koska laite – keskeneräisyydestään huolimatta – on käyttökelpoinen, ellei hyvä. Liian kallis se kyllä on.
Toinenkin kytkös on katkennut. Helsingistä saa iPhonea ”paljaaltaan” eli ilman Soneran vastenmielistä kytkykauppaa. Tosin myynnissä on vain edellinen malli, ei uusi ”S”. Ja tosin oman simmin hyväksyvä puhelin on hyvin kallis – jotain 750 euroa.
Kindlen myyntiä jarruttakoon kaikin mokomin uusi Kindle for PC. Hankin sen heti, ja historiallinen ensimmäinen ostokseni oli kirja ”1000 tyhmintä lausuntoa”. Toiseksi tuli ”Loukkauksia ja häväistyksiä”, ja se olikin oikein hauska. Vasta kolmanneksi ostin asiallisen ja uuden kirjan uusimman historiantutkimuksen suuntauksista. Alle kymmenen dollaria kukin.
PC:lle tulevan version lukulaite on tyydyttävä. Tiedostomuoto on salattu. En ole toistaiseksi keksinyt keinoa siirtää uutta, maksettua kirjaa läppäriin. Luullakseni se menee samaan tapaan kuin iTunesin ostokset – neljä kopiota.
Uutuuden toinen vika on raskaus. Kun on kovin paljon ohjelmia auki, tämä hidastaa koko konetta havaittavasti. Tuo piirre ja samoin käyttöliittymän alkeellisuus varmaan paranevat pian.
Jos mennään asiaan eli lapsellisuuksiin, on jollain tavalla riemastuttavaa, että uutuusteoksen saa minuutissa luettavakseen. Olen aina ollut aika ahne tällaiselle ja polttanut rahaa Amazonin niteiden nopeisiin ja kalliisiin kuljetuksiin.
Missään muussa mielessä tämä Kindle PC ei ole parempi kuin itse rakenneltu Acrobat eli pdf-tiedosto, omaa sukua Project Gutenberg.
Mutta graafinen ala on nyt vapaassa pudotuksessa. Lupaan tällä puheella kirjan- ja lehdenkustantajille suuria vaikeuksia ja pieniä tuloja. Amerikkalsilta verkkosivuilta ja blogeista lukemieni arvailujen perusteella luulen, että nyt Amazon ja joulun jälkeen pahasti kelkasta pudonneet Barnes & Noblen bestsellermyynnistä hyvin suuri osa – sanoisin kolmannes koska lähteeni sanovat puolet – myydään sähkökirjoina.
Sony ja kumppanit rukkaavat vasiten lehtien lukemiseen sopeutettua laitetta.
Huomauttaisin kunnioittavasti, että tuleva lukijapolvi eli nuoret lukevat – niin uskomattomalta kuin se esimerkiksi minusta tuntuu – sanomalehtiä ja kirjoja puhelimen, toisin sanoen iPhonen näytöltä. Ja ellei joku tietäisi, kännykkä josta voi lukea päivän lehteä, soittaa siis myös musiikkia, määrättömästi.
Ken Aulettan uusi kirja Googlesta on Kindle-versionakin luultavasti vanhentunut, koska Google julkistaa juuri nyt aika isoja ja uudenlaisia palveluja.
Proteettisia palveluja ajatellen (viittaan puujalkaan) Google-haku on varmaan muuttanut hyvinvoivan väestön arkielämää eniten.
Asian laita on nimittäin se, että minä en usko informaatioähkyyn. En ajattele, että informaatiota tulee liikaa, koska sitä tulee liian vähän.
Olen saanut kokea oppilaitteni ja vertaisteni taholta paljon ansaittua pilkkaa eksponenttilain (power law – ”pitkä häntä”) ihastelustani. I stand corrected. Silti olen sitä mieltä, että 98 prosenttia informaatioyksiköistä on sama asia aina uudelleen ja uudelleen, ja lisäksi väitän, että näin on aina ollut.
Maailmassa merkitsee jotain kyky yhdistellä asioita, esimerkiksi informaatiota, ja kyky nähdä yllättäviä yhteyksiä. Kaunokirjallisuudessa ei mielestäni ole tullut esiin mitään varsinaisesti uutta sen jälkeen kun Kreikan näytelmäkirjailijat, lyyrikot, prosaistit ja historiankirjoittajat kaatoivat kuppinsa noin 2 300 vuotta sitten. Samaan aikaan olen sitä mieltä, että kirjallisuus uudistuu jatkuvasti.
Kysymys on näkökulmista (verkostorakenteista), joiden lukumäärää emme tiedä. Lisäksi jokainen ihminen on lapsi, joka yrittää päästä pakoon vanhasta ruumiista ja väsyneestä lihasta. Myös kirjankustantajat tietävät hyvin, että lastenkirjoja ei voita tuotteina mikään, koska koko yleisö uudistuu parin vuoden välein, ja aina on uusi ikäluokka, jolle on luettava ääneen Peppi Pitkätossua tai Nalle Puhia. Pienet lapset eivät osaa vaatia Aku Ankkaa. Heille riittää se sama tarina joka ilta.
Itse asiassa melkein sama koskee meitä hiukan vanhempiakin, mutta me olemme kehittäneet erilaisia itsepetoksen keinoja, suosikkiharhoja, jotka juoksuttavat meitä näennäisten ”uutuuksien” perässä.
Kankeasti sisälukutaitoinen Uapi, Esukka tai Ierikka on informaatiosta rikkaampi kuin minä, ainakin jos ollaan Saimaalla, 20-heppaisella Tohatsulla. Kontentti ei ole kingi (sisältö ei ole kuningas). Tärkeä on yhteys, ja asiayhteys.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
USB-kaapelillahan kirjat saa koneelleen siirrettyä.
VastaaPoistahttp://wiki.mobileread.com/wiki/FAQ_Amazon_Kindle
Toivottavasti Kiinasta tulisi pian markkinoille halvempi ja parempi "kopio" Kindlestä. Kirjathan saa jo ilmaiseksi luettavakseen.
Ja kun kriittinen määrä Kindlejä on saavutettu, kukaan ei enää osta ilmaisia kirjoja.
K:
VastaaPoistaUutuuden toinen vika on raskaus. Kun on kovin paljon ohjelmia auki, tämä hidastaa koko konetta havaittavasti. Tuo piirre ja samoin käyttöliittymän alkeellisuus varmaan paranevat pian.
Eiköhän se pikemminkin tuo piirre, että "on kovin paljon ohjelmia auki" samanaikaisesti ole joku fiksaantunut viime vuosien ilmiö, kun RAMia värkeissä toimii vähän enemmän.
Jotenkin ikään kuin nälkä kasvaa syödessä? Ennen oli muutenkin vanhan kansan ihmisillä elämässä joku vitunsellainen kohtuullisuudentaju, jos oikein muistan, tunne riittävyydestä.
Eipä silti, kohta se on, sähköinen kirja, sellainen vanhaan tapaan selailtava bökkeri, mutta johon vaihdetaan sisältö tikulta, totta.
Mitähän sanoisi, alkeellisesta demosta max 2-3 v. tuote nykyisellä hektiksellä menolla.
Graafinen ala on ollut myllerryksessa 80-luvun puolestavälistä saakka. Paradoksaalisesti tuon myllerryksen airut oli Uusi Suomi -lehti. Pääomalinnakkeen äänitorvi kaaatui innovaatiovajeeseen muutoksen alkumetreillä. Vasurilehdeksikin haukutun HS:n 'kouristelujen' ennakoimattomuus on ollut vahingonilottomillekin pettymys.
VastaaPoistaKarvahattukansan aatevolyymin legitimoimisen valossa näyttäisi että asian pitäisi olla päinvastoin.
Tietoähky turruttaa 'karvahattukansaa' kuin viina tai sitoo huomion kuin lapsille 'heitetty' karkkikasa. Tiedon hallitsijat ja 'ähkyvaivaiset' erityvät yhä kauemmaksi toisistaan – kusetuksen kesto vain lyhenee.
JR50
HIENOA
VastaaPoistaKiitos taas sain uutta valistusta ja intoa mahdollisiin kokeiluihin.
Onkos missaan nakynyt mahdollisuutta saada kirjasta yhteenveto tai alleviivattu versio, missa kirjan ydin jutut olisi kaivettu esiin ja esitetty. Tarkoitan naita jenkkien 500 sivun kirjoja, joissa on "asiaa" 20 sivulla.
"Karvahattukansan aatevolyymin legitimoimisen valossa näyttäisi että asian pitäisi olla päinvastoin."
VastaaPoistaMielestäni asia voitaisiin hoitaa myös pätivöimällä pöytyrin teittimitse.
Nopeaälyiselle, jolla on superhyvä lukunopeus, ei informaatioähkystä ole tietoakaan. Tällainen nero kykenee salamannopeasti seulomaan tekstiä kilometritolkulla kuin tuulen henkäys väsymättä ja rasittumatta. Kun taas joku toinen ei saa luettua saati ymmärrettyä paljon mitään,vaikka kuinka yrittäisi tuntitolkulla ahertaa.
VastaaPoistaJa lukurasitus on aivan valtavaa, kun ajatus harhailee ties missä muualla kuin luettavana olevassa tekstissä.
US kaapelini toimii näppäimistön kanssa niin, että jos poistaa usb-liittymän supernopeita, älykkäitä, näkymättömiä tai muuten salaperäisiä toimintoja niin menettää näppäimistön sutjakkuuden: on siis oltava usb-toiminto mukana jotta voi kirjoittaa nopeasti. Nyt on pakko hakata kirjain kerralla ja sen he tiesi tuolla kriittisessä korkeakoulussa; onpa outoa; minäkuin luulin että taiteilijat ovat ns. pervorehellisiä mutta eivät olekaan vaan ovat nokkelia ns. taiteen kautta koska eivät pidä liian lineaarisesta tieteestä (enkä minäkään pidä liian lineaarisesta tieteestä mutta silti uskon kyllä tieteeseen).
VastaaPoistaHuh miten monimutkaista
Olen käyttänyt noin vuoden päivät CyBook Gen3:sta. Ensi vuonna hankin joko Nookin, Alexin tai kenties sittenkin Plastic Logicin tai Asusin isomman. En ole vielä päättänyt, koska ko. laitteita ei vielä saa.
VastaaPoistaKindlen napanuoraan Amzoniin en suostu. Ja jos johonkin yllämainituihin liittyy jokin väkinäinen kytkös myyjään, en hanki. Tulevaisuus on avoimien järjestelmien.
Ensi vuonna luovun todennäköisesti paperilehdistä. eReaderin kirjasimen koon voin vaihtaa näölleni sopivaksi.
Paperilehdissä on ollut taipumus isontaa kuvia ja pienentää fonttia. Nautin, kun ei tarvitse suurennuslasilla tihrustaa värilliselle pohjalle värillisin kirjaimin sotkettua pientä tekstiä. Niin taiteellista, niin taiteellista, että sisällön luettavuudella ei väliä.
Tällaisia ovat esimerkiksi Hesarin viikko- ja kuukausiliitteet.
Niin ja vielä yksi etu. Ei tarvitse olla huolissaan painomusteen tarttumisesta.
-rh on oikeassa, sähköinen kirja on totta vasta kun saa selaitavan välineen, esimerkiksi 13-lehtinen (kaksipuolisena) olisi hyvä, koska kirjojen luvut ovat useimmiten alle 26-sivuisia, joten tuolla paksuudella voisi selailla luontevasti. Tietysti olisi mahdollista myös ladata jokasivulle mikä tahansa sivu mistä tahansa muistiinladatusta tai striimattavasta teoksesta, ajatelkaa mitenhienoa olisi vaikka seurata eri käännösversioita tai pitää kaikki lähdereferenssit sananmukaisesti näpeillä.
VastaaPoista"Olen saanut kokea oppilaitteni ja vertaisteni taholta paljon ansaittua pilkkaa eksponenttilain (power law – ”pitkä häntä”) ihastelustani."
VastaaPoistaSiis tarkennuksena, eksponenttijakauma (exp(-x)) on pikemminkin lyhyt, power law (x^-k) on pitkä, ja sitten voi kehitellä erilaisia pitkähäntäisiä jakaumia, esim. http://firstmonday.org/htbin/cgiwrap/bin/ojs/index.php/fm/article/view/1832/1716
Pitkä häntä = erilaisia tuotteita (vaikkapa kirjoja) on erittäin paljon, mutta suurin osa merkittävyydestä (suosio, myynti) kasautuu pienelle joukolle. Toisaalta myös pitkällä hännällä on arvoa kokonaisuutena, jos markkinat pystyvät hyödyntämään hajanaista kysyntää.
Informaatiosta sanoisin että 1 % saatavilla olevasta informaatiosta voi hyvin vastata 50 % (tai 80 %) merkittävyydestä.
Tosin yksittäinen informaatio on merkittävää vain kokonaisuuden osana.
JK: "Helsingistä saa iPhonea ”paljaaltaan” eli ilman Soneran vastenmielistä kytkykauppaa."
VastaaPoistaSoneran kahleet saa irti, kun tuntee oikeita tyyppejä. Mutta se taitaa olla rikos, joten en kerrokaan enempää.
Ad Anonyymi - (hienoa) - haaveilemasi tuote on ollut monta vuotta markkinoilla, Soperinic Summarizer. Tietysti toimii vain englanniksi. Hämmästelin, kun kokeilin sitä. Se puristaa esim. 50-sivuisen tuomioistuimen päätöksen ymmärrettävästi ja miltei luotettavaksi 5 sivuksi.
VastaaPoistaMikään ei tietenkään voita omaa, alleviivattua kirjan kappaletta.
Olen ottanut kimmokkeen teiltä, kommentoijat, ja ryhtynyt suttaamaan kirjojani ja pistelemään pysyvästi värillisiä liimalappuja väliin.
Aikoinaan jotkut tuomarit olivat kiukkuisia lakikirjan (Suomen laki) uudesta painoksesta ja "päivittivät" merkintönsä ("Obs!").
Ad Tapsa P et omnia: - minulla oli iPhonen kräkkääminen juuri tenttikysymyksenä. Rikos se ei ole eikä Suomessa luullakseni myöskään sopimusrikkomus.
VastaaPoistaMeillä on pojilla HIITissä näitä avattuja iPhoneja ollut jo pidempään.
Nyt Vodafone on menettänyt yksinoikeutensa, ja siksi iPodit, jotka kai tulevat Suomeen Saksan kautta, ovat laillisia.
Minua on hiukan pidätellyt kovan hinnan ohella se, että Applen laitteet ovat kovia kysymään laillisuutta. Jos minulla olisi tuollainen värkki, harmittaisi jos se heittäytyisi hankalaksi esimerkiksi karttoja päivittäessä.
Kun tämä mainitsemani, ainakin Hymykuoppa-valokuvausliikkeissä myytävä värkki on laillinen, sen voi suoraan rekisteröidä ja tulla siten osalliseksi kaikista taivaallisista ihanuuksista.
Ad Omnia: - Kindlen näyttö on normaalia parempi, sillä "sähköinen muste" näkyy suorassa valossa yhtä hyvin kuin varjossa. Lisäksi koje ei vie virtaa sivua lukiessa vaan ainoastaan sivua kääntäessä. Itse sivun kääntö on hyvin nopea. Sen sijaan selaaminen on huonosti toteutettu.
VastaaPoistaFontin suurentaminen onnistuu yhdellä painalluksella ja toimii.
En ole jaksanut kytkeä omaa laitettani Amazonin kojeisiin, vaikka siinä on 3G. Mielestäni se on mainio muistilehtiö. Minulla on siinä kaikki luennolla vähänkin tarvittavat lakitekstit (ASCII-muodossa) ja luettavaa joka lähtöön.
Luulen että tuleva vuosi tuo mukanaan hyvin nopeaa kehitystä.
Lähetin tämän jo "Kaksi lamppua" -jutun kommentiksi, ei oikein tärpännyt. Siispä uudestaan, Pranav Mistry ajattelee (ja tekee) asiat vallan toisin. Maltan tuskin odottaa kaupallisia tuotteita.
VastaaPoistaMeillähän oli kielletty koplata kännykkälaitetta ja liittymää. Sitten tuli 3 G -puhelinten kysynnän edistämiseksi poikkeus. Paikoin hyvä laki eli bundlekielto on vielä voimassa, joten esimerkiksi Australiasta ja Italiasta niitä Applen itsensä jäljiltä lukitsemattomia iPhoneja on saanut, minullakin molemmat G-mallit. Ongelma vain se, että ainoa suomalainen huolto on Soneran alihankkija, joka ei muiden myymiin tiettävästi koske - ja iHmelaitteessahan jopa akunvaihto on huoltokeikka!
VastaaPoistaHauska laite tämä on, nytkin surffaan tällä vaikka vieressä laatikossa olisivat mm E72, N900, N97 ja E75.
http://www.newsweek.com/id/217683
VastaaPoistahttp://www.youtube.com/watch?v=ntyXvLnxyXk
http://www.youtube.com/watch?v=3WeaC5QDUpg
http://www.nytimes.com/2009/12/07/business/media/07iht-springer07.html?_r=1&scp=1&sq=springer&st=cse
http://bits.blogs.nytimes.com/2009/12/07/what-do-baby-boomers-want-from-technology/?scp=1&sq=baby%20boomers&st=cse
http://www.appleinsider.com/articles/09/12/09/tablet_rumors_february_production_start_10_inch_lcd_screen.html
Minäkään en usko informaatioähkyyn. Mutta sitä minä pelkään ettei olemassa olevaa tietoa osata yleisellä tasolla enää käyttää. Yritän tällä ilmaista sitä että jokainen on vain kiinnostunut omasta alastaan, mutta aikaa ja mielenkiintoa ei riitäkään enää laaja-alaisempaan tiedon omaksumiseen. Ihmisten yleissivistys rapautuu.
VastaaPoista"TOIPILA" kirjoitti:
"Nopeaälyiselle, jolla on superhyvä lukunopeus, ei informaatioähkystä ole tietoakaan. Tällainen nero kykenee salamannopeasti seulomaan tekstiä kilometritolkulla kuin tuulen henkäys väsymättä ja rasittumatta. Kun taas joku toinen ei saa luettua saati ymmärrettyä paljon mitään,vaikka kuinka yrittäisi tuntitolkulla ahertaa.
Ja lukurasitus on aivan valtavaa, kun ajatus harhailee ties missä muualla kuin luettavana olevassa tekstissä."
Omalla kohdalla tuo pätee tämän blogin tämänpäiväiseen aiheeseen. En ole tietotekniikan ihmelapsi, joten alitajuisesti pyrin välttämään näitä aiheita, mutta kuitenkin katson että on hyväksi edes yrittää ymmärtää mistä on kyse.
Jos Kemppinen kirjoittaa vaikka historiasta, filosofiasta tai kirjallisuudesta niin silloin luen sen todellakin tuulennopeudella ja ymmärrän. Mutta kun siirrytään aiheeseen jota en todellakaan koe läheiseksi, niin silloin ajatus pätkii ja lukeminen on raskasta. Tämän päivän epistolan luin kolmesti; ensin aamukahvia juodessa ennen kuutta, toisen kerran iltapäivällä ja nyt vasta lopullisesti luulen ymmärtäväni.
Jos aikoo saavuttaa ja ylläpitää yleissivistystä, on se aina jostakin yksittäisestä aiheesta pois. Mutta jos aikoo yksittäisellä alalla kuninkaaksi, niin se taas on pois yleissivistyksestä liian usein. Tunnen tohtoreita jotka omalla alallaan ovat suorastaan neroja, mutta sen ulkopuolella tietämättömiä moukkia, kun taas joku tavallinen kansan ihminen voi yleistiedoiltaan olla uskomattoman hyvä, mutta ei niillä pääse edes kreiviksi. Eikä taida tahtoakaan, kun on nääs laajasti viisas.
-Maajussi-
Kun tässä hiljan poistivat asiakkaiden koneilta heidän lataamiaan kirjoja, syntyi syvä epäluulo sähköiostä kirjaa kohtaan.
VastaaPoistaKaiken tiedon pitäisi olla kaikkien saatavilla, ilman että kukaan pystyy selvittämään mitä sulla on, koska se on ja missä se on.
Poijjaat tilaavat iPhonet Italiasta suoraan Applen kaupasta alle 600 euron, S-mallit. Panevat toimitusosoitteeseen Finland ja vaikka lomakkeeseen maan kohdalle tulee "Finland, IT", tuo DHL laitteet Suomeen. Toimivat sellaisinaan Suomessa vallan vaivatta.
VastaaPoistaMonet lukevat silmänsä piloille liian huonossa valaistuksessa. Onko Kindle sitten sellainen, että Kindlen valaisemana ei tarvitsisi olla huolissaa, kuinka ympärillään olevan valaistuksen lukemiselleen järjestää. Onko Kindle niin valovoimainen, että muuta valaistusta ei ole syytä hankkia.
VastaaPoistaSilmät eivät mene pilalle, vaikka kuinka huonossa valaistuksessa lukisi.
VastaaPoistaEi kamerakaan mene pilalle jos huonossa valaistuksessa kuvaa.
Tavoistani poiketen vastaan anonyymille.
VastaaPoistaHämärässä lukeminen ei pilaa silmiä.
Sitä vastoin auringonvalossa lukeminen voi sen tehdä.
Fedja von Münchhausen on ottanut näköjään ihan tavakseen vastata anonyymeille. Kun poikkeuksia on tarpeeksi, niistä tulee sääntö.
VastaaPoistaJK: ""...että Applen laitteet ovat kovia kysymään laillisuutta. Jos minulla olisi tuollainen värkki, harmittaisi jos se heittäytyisi hankalaksi esimerkiksi karttoja päivittäessä."
VastaaPoistaJep, tuo on pieni ongelma.
Se "tuntematon mieshenkilö", joka minun iPhoneni värkkäsi vapaaksi, antoi yhden ohjeen: ei saa päivittää.
Tein se kuitenkin kerran epähuomiossa, lomalla terassilla, kun minusta siinä kysyttiin jotain muuta - ja laite meinasi mykistyä tykkänään. Onneksi tuli tämä uusi versio ja sen mukana jotain (jota en ymmärrä), jolla purku onnistui.
Nyt muistan tämän yhdennentoista käskyn: Älä päivitä.
Silimistä ja huonosta valaistuksesta: Olen ollut kommentoijien kanssa samassa käsityksessä viime perjantaihin saakka, vielä ehkä edelleenkin. Tuolloin työergonomi tms. työterveyshuollon rouva käväisi työhuoneesani. Työtuolista ja atk-tasoista löytyi uusia asetuksia, mutta suurin yllätys oli kun hän pakotti minut lisäämään pimeänä pitämääni työhuoneen yleisvalaistusta. Ihme ja kumma, silmäni ovat nyt kuin levänneet, en ollut tajunnut miten jatkuva kontrasti näköalan kirkkaasti täyttävän 24"-ruudun ja ympäröivän hämärän välillä on - kun käännnyn hyllylle, kumarrun salkulle tms. pupillit aukenevat ja äkisti taas supistuvat pöytälampun ja ruudun piiriin palatessa. Eli saattaa hyvin olla, että hämäräluku on yksi juttu mutta kirkasluku hämärässä ihan toinen. Siitä kai Kindle-kysymys. Sama vaiva on kun kännyköitä pitää herätyskellona - yöllä kirkkaasti välähtävä ruutu on kuin piikki silmissä, aina ei muista himmentää illalla, iPhonen käyttöä varsinkin kun on näppärä käyttää taskulamppuna yöpuulle suunnistaessa.
VastaaPoistaTuo Italiasta Suomeen tilaaminen osoitteen väärentämällä ei toimi enää. Mutta lukitsemattomia iPhonen GS-malleja voi kyllä ostaa, tosin ei Helsingistä vaan Tampereelta.
VastaaPoistahttp://www.itekno.fi/iphone.shtml
Hinta on kova, mutta siihen kuuluu takuu