Sivun näyttöjä yhteensä

24. maaliskuuta 2008

Eliittimedia

Eliittimedia, esimerkiksi Yle ja Helsingin Sanomat on epäluotettava ja ongelmallinen järjestelmä.

He tietävät sen kyllä itsekin.

Tällä kertaa en kirjoita herjatakseni. Minulla on käsitys molempien firmojen toiminnasta ja ystäviä ja tuttavia molemmissa. Suoritan niille korvausta vastaan vähäpätöisiä askareita.

Suomalainen printtimedia on aika korkeatasoista verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Englantiin. Löydän noista maista ja lisäksi Saksasta, Sveitsistä ja Ranskasta mielestäni verrattomasti korkeatasoisempia kulttuuritoimituksia, mutta ehkä ole nirso.

Ruotsissa ja Englannissa oli toisen maailmansodan aikana hankalat eli demokraattiset olot. Kansalaisvapauksia ei ollut lakkautettu tykkänään. Lehdistö silti sitoutettiin vaikeaan sotapolitiikkaan, mutta lasku lankesi myöhemmin.

Englannin lehdistössä lordi Northcliffe oli ensimmäisen ja lordi Beaverbrook molempien maailmansotien tärkeimpiä ihmisiä. He järjestelivät yleisen mielipiteen ja lisäksi paljon muuta – Beaverbrook myös varusteluteollisuuden.

Iltapäivälehtisirkus alkoi oikeastaan 1950-luvulla ja liittyy nykyisin etenkin Rupert Murdochin nimeen. Minulle The Sun edustaa kaikkea sitä, mikä lehdistössä on ala-arvoista ja halveksittavaa. Erikoista muuten, ettei USA:ssa ole vastaavaa. Siellä tabloidit tehdään hörhöille, ei ns. suurelle yleisölle.

Ruotsissa sellaiset nimet kuin Herbert Tingsten (Dagens Nyheter) painoivat erittäin paljon, ja vakavasti otettavalla lehdistöllä on ollut poliittista merkitystä aivan viime aikoihin asti. Tällä hetkellä norjalaisten ja Bonnierin imperiumin väleistä ja vallasta ei ota selvää pirukaan, eikä sen isoäiti.

Radiot ja televisiot olivat tietenkin valtion. Suomen Eljas Erkkoa ja vaihtuvia Paasikiven miehiä Uudessa Suomessa tuskin tarvitsisi erikseen mainita. Muutamia vuosikymmeniä sitten oli paikallaan lukea tai selata kuusi tai kahdeksan sanomalehteä aamuisin. Tällä hetkellä pelkkä ajatuskin on naurettava.

Suomen sanomalehdistö ja siihen liittyen metsäteollisuus pitävät yleisöä pimeässä. Ei tarvitse olla mediameedio sanoakseen, että jo viiden vuoden kuluttua tilanne on kovin toinen kuin nyt.

Kirjat ovat tietenkin todellista eliittimediaa. Sanoma on jo onnistunut käytännössä hävittämään WSOY:n, mutta merkittävää kirjallisuutta ilmestyy jatkuvasti kielellämme.

Mutta kirjat ovat keskenään erimielisiä. Se on niiden tarkoitus.

Chomskyn viisi filtteriä on hyvä tuntea.

Ensimmäinen on omistus ja toinen kassavirta eli siis mainonta. Kolmas on tietolähteet suurteollisuuden ja valtionhallinnon sisällä. Neljäs filtteri on painostusryhmät, jotka media on pakko ottaa huomioon – sellaiset kuin kirkko tai naisliike. Viides on median konsensus eli sen edustajien oma vallitseva, valistunut mielipide.

Kieltämättä Chomsky nimesi Hermanin kanssa yksimielisyyden teollisesta tuottamisesta kirjoittamassaan kirjassa viidenneksi filtteriksi kommunisminvastaisuuden, mutta se jotenkin kauhtui, kun Neuvostoliitto kaatui.

Chomsky on kenties minunkin mielestäni vaarallinen raivohullu, jonka poliittiset kirjoitukset olisi poltettava kaupungin torilla.

Tai sitten ei.

Hän on nyt luennoinut kielitieteen professorina MIT:ssä 53 vuotta ja on kaikki tieteet mukaan lukien maailman eniten siteerattu tutkija. Enemmistö lingvisteistä pitää häntä vuosisadan ehkä merkittävimpänä tutkijana, ja hänen oivalluksensa ulottavat vaikutuksensa diskreetin matematiikan ja jopa biotekniikan alueelle.

Samalla tavalla kuin 1800-luvulta on mainittava Darwin, Marx ja Freud, viime vuosisadalta on nimettävä Einstein, Turing ja Chomsky. Biotieteissä ei taida olla erikseen nimettävää käänteentekijää. Chomskyn erityinen ansio on perustuksen paaluttaminen kognition tutkimukselle ja siten aivotutkimukselle ja tietoisuutta koskeville pohdinnoille. Hiukan samalla tavalla Turing osoitti vision mutta von Neumann ja Shannon implementoivat ensimmäisinä näitä uusia ajatuksia. Ja heti Einsteinin jälkeen olisi mainittava Dirac, Heisenberg ja myös Feynman.

Historiasta oppii, että mitä viisaampi tiedemies, sitä tyhmemmät poliittiset mielipiteet.

Kulttuurihistoria on täynnä suuria erehtyjiä – aikalaisista tulee mieleen Michel Foucault, joka avasi aivan uusia näkymiä, erehtymällä, yleistämällä ja ylimalkaan luulemalla keksineensä eräänlaisen yhteiskuntatieteellisen seiväshypyn.

Luen mieluummin Chomskyn ja Foucaultin erehdyksiä kuin heiveröisten sielujen korrekteja oppineisuuden näytteitä.

Olemme Chomskyn filttereissä – myös tiede on valitettavasti osa eliittimediaa, ja viides filtteri oli siis konsensus, tässä tapauksessa tiedeyhteisön (riittävä) yksimielisyys. Yli puoli vuosisataa on tiedetty, miten väärä ”tieteellinen tosiasia” voi olla ja miten se kaatuu kuin eräs ystäväni Kauhavan Visahovin tanssilattialle nautittujaan lepikossa suuren annoksen intiaanin yskänlääkettä.

Toisin kuin Chomsky en päädy anarkismiin ja toisin kuin Foucault en näe aihetta minkään tyyppiseen syväsosialismiin. Mestareitteni tavoin suhtaudun epäluuloisesti vallankäyttöön, lukuun ottamatta pikkusieluista, lakisääteistä byrokratiaa, jota ihailen ja olen itse harjoittanut vaihtelevalla menestyksellä kauan. Panettehan merkille, että yhtä vähän rikoslain 20 luvussa kuin muuallakaan ei ole säännöstä, joka kieltäisi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan toiminnan välimerkin kanssa!

Semantiikasta viis mutta Chomskyyn liittyen joudun kyllä huomauttamaan, että syntaktinen haureus on median synti. Kieli ja varsinkin kirjallisuus on omituisten merkitysten antamista sanoille. Se saattaa olla ainakin ihmisille synnynnäistä. Syntaktinen eli ahtaassa mielessä kieliopillinen riettaus on ongelmamme.

Akateemikko ja hävittäjälentäjä Pekka Jauho otsikoi muistelmateoksensa ”Ensiksi kielsin konditionaalin”. Hyvä kirja, mutta itse olisin ehdottanut nimeksi ”Kieltäisin konditionaalin”. Tohtori Karl Marx käytti puhuessaan kuulemma pelkästään imperatiivia; hän oli tiettävästi ihmisenä hyvin harmillinen. Näin kerran pilapiirroksen, jossa pukumies sanoi sohvalta analyytikolle: ”Alussa minä loin taivaan ja maan.” Ei se ollut Marx mutta olisi voinut olla. Esittelevä virkamies käytti mietinnössään potentiaalia: ”Korkein oikeus harkinnee oikeaksi tuomita…” Ehkä käyttävät edelleen.

Politiikan ja elinkeinotoiminnan peruskielioppiin kuuluu modusten sekoittaminen. Saksassa asia on periaatteessa selvä. Sein ei ole sollen. On eri asia väittää, että asia on jollakin kantilla kuin että sen pitäisi olla.

Oma kielioppimme on jotenkin yhteiskunnanvastainen. Mutta Chomsky inttää, että kielioppi on mielen kuva, ja tätä nykyä hän väittää minimalismin teoriassaan, että sääntö tarvitaan vain silloin kun tulkittava on muutettava ei-tulkittavaksi.

Mutta meillä on nyt kumminkin edistytty. Media on vanhastaan luonut uutiset. Amerikkalaiset lehtimiehet keksivät 1800-luvulla tutkimusmatkailun, ja painettavaa riitti melkein sata vuotta, kun Sven Hedin kävi vielä sodan loppuvaiheessa itkemässä ymmärrystä ystävälleen Hitlerille. Tohtori Livingstone on edelleen kaikkien tuntema, vaikka Niilin lähteiden löytäminen ei näin jälkeenpäin tunnu maailman merkillisimmältä asialta. Mutta Stanley oli lehtimies.

Mutta kun media itse pitää yleisön mielenkiinnon kohteena mediaa, silloin on keksitty ikiliikkuja.

Olettehan panneet merkille, että Vanhanen on syytteessä heilastelusta Internetissä ja Kanerva tekstiviestien lähettelystä? Seuraava potilas on luultavimmin mesettäjä (IM eli Instant Messanger). Jääkiekkoilija Karalahti puolestaan näyttää saaneen kärsiä kännykästään.

Kumpi on syy ja kumpi seuraus?

Poliitikko on nykyisin median palveluksessa, vaikka ei saa kuukausipalkkaa. Vallan kolmijako-oppi on nykyisin nelioppi, lainsäädäntövalta, lainkäyttövalta, toimeenpanovalta ja tiedotusvalta.

Tiedotusvallan ydin ei ole, miten tiedotetaan, vaan mistä tiedotetaan.

Kanervan tekstiviestit ja Vanhasen oikeudenkäynnit puhuvat siitä, mistä ei puhuta.

Joku voisi selata lehtiä ja kirjallisuutta ja hakea niistä tietoa vahvan markan politiikasta ja pankkikriisistä. Selailu voisi olla opettavaista. – Vai arveleeko joku nyt muistavansa, tietävänsä ja ymmärtävänsä, mitä tapahtui ja millaista roolia muiden ohella Kouri ja Wahlroos esittivät?

Itse olin tuomitsemassa maksajiksi enimmäkseen täysin viattomia ihmisiä – takaajia ja muissa tapauksissa pikkupankkien elimissä istuneita oppia saamattomia poliitikkoja.

Edellä kielestä ja kieliopista kerrottu tarkoittaa myös sitä, että velan ja vakuuksien eli pantin ja takauksen luonne ja käytäntö oli huolellisesti hämärretty. Jopa liikepankkien painetut lomakkeet olivat niin alkeellisia, että hävetti lukea.

Ja niin monet ihmiset luulivat, että takaus on jonkinlainen suositus tai ”takuu” velallisen kelvollisuudesta. Silti takaus on vanha ansa – yli sadan vuoden ajan takauksen päätyyppi oli laillinen takaus eli vastuu siitä, mitä päävelalliselta ei saada perityksi, mutta todellisuudessa käytettiin pelkästään omavelkaista takausta, jonka vastuu oli sama kuin päävelallisen.

Mistähän tuollainen lainsäädännön puute johtui ja ketä se hyödytti?

= = =

P.S. oma vikanne ellette katsoneet ”Todistajaa” Teemalta sunnuntaina klo 19. Toisin kuin monet menneisyyden helmet se osoittautui vieläkin paremmaksi; näytin sitä muinoin Porthaniassa selostaessani rikosprosessin perusteita.

TV-kaistan avulla tulin siihen tulokseen, että Marlene Dietrich todella esitti elokuvassa myös sitä hutsua, jolta asianajaja (Charles Laughton) sai ratkaisevat kirjeet.

Tuo elokuva, alkujaan lavanäytelmä, näyttäisi olevan sadan tuhannen sarjafilmin kantaisä ja lisäksi Billy Wilderin uskomaton voimannäyttö – melkein kaikki tapahtuu näyttelijöillä mutta tuloksena on silti elokuva!

38 kommenttia:

  1. iTunesista voi ostella Chomskyä;

    se on levyttänyt aika monta kertaa...
    jos on esim iPod, niin niitä ajatuksia (?) voi kuunnella vaikka raitiovaunussa;

    For a Free Humanity: For Anarchy
    Prospects for Democracy
    The Clinton Vision: Old Wine, New Bottles
    The New War On Terrorism - Fact and Fiction (Live)
    Kitestringing: The Prison Literature Project
    An American Addiction
    The Imperial Presidency: Sovereignty,Terror and The Second Superpower (Live)
    The Emerging Framework of World Power
    A Few Possible Selections for the Soundtrack of Your life
    Class War: The Attack On Working People
    Case Studies In Hypocrisy - U.S. Human Rights Policy
    Free Market Fantasies:Capitalism In the Real World (Live)


    ja siitä tulee mieleen toi valistus ja Kant ja

    Beantwortning der Frage: Was ist Aufklärung?

    Foucault kysyi: Miten tämä päivä eroaa eilisestä?

    ja puhui asenteesta.....

    että

    erotamme sattumanvaraisuudesta, joka on tehnyt meistä sitä mitä olemme, mahdollisuuden olla olematta, tekemättä tai ajattelematta sitä mitä me olemme, teemme tai ajattelemme.

    eli mitä on se syväsosialismi?

    lauseenjäsen, vai jotakin muuta?

    "Colorless green ideas sleep furiously." (Chomsky)

    ;)

    VastaaPoista
  2. Yhtäältä. Lukihäiriöni vaikeuttaa kirjoittamista.
    Toisaalta. Jos tekstini voi ymmärtää yksiselitteisesti, olen ilmaissut itseäni epäselvästi.

    Minun printtitekstejäni editoivalle on välillä ollut vaikea saada perille se asia, että joskus minun tekstini on juuri sellaista kun se pitää olla, jos se ei tarkasti noudata kielioppia tai lukija jää epävarmuuden valtaan.

    VastaaPoista
  3. Kemppinen haastaa taas riitaa, mutten tällä kertaa siemaise syöttiä. Siis tästä vahvasta markasta ja sen seurauksista.

    VastaaPoista
  4. "Puukotuksen" jälkeen olo on kirkas. Kannattaa ottaa todesta sellaistakin, mikä vasta alkaa kohottautua näkökentän reunamilta esiin. Voi yllättyä : tämäkö minun piti vielä nähdäkin.

    VastaaPoista
  5. Tästä tulikin mieleeni, että on taas aika varata pöytä suosikkiravintolastani Elitestä (ks. kolumnin kuva) ja valita listalta kalaa. Tauno Palon kermasipulipihvin jätän turisteille.

    Chomskyn anarkismi kiteytyy vallan rakenteiden tutkimisessa ja paljastamisessa. Raivohulluutta siinä ei ole. Ilman anarkismia valtaapitävien luoma konsensus vie meitä kuin pässiä narussa. Esimerkkejä ei puutu, valitettavasti.

    -- # mab

    VastaaPoista
  6. Varsin luotettavalta perstuntumapohjalta tiedotan täten totena, että puolet nykykuudesluokkalaisista ei tunnista potentiaalia. Jos tekstissä lukee "Mummo tullee kivääri kädessä", ihmetellään, miks tossa on jotain ihmeen murretta. Modukset lienevät verbintaivutuksesta viimeinen asia, joka peruskoululaisille opetetaan. Epäilen, että eräiden vuosien päästä potentiaali - eli mahtotapa, niin kuin vanhat kieliopit ah niin somasti nimeävät - on muisto vain. Akkusatiiviakaan ei alakoululaisille enää pitäisi opettaa. Tarkoitan, ettei tarvitse. Minusta pitäisi. Pitää ja tarvitsee. Opetettakoon! (Miksi tuo ei kuulosta käskyltä vaan myöntymiseltä?)

    Eräs psykoterapeutti väitti minulle muinoin, että maanisessa tilassa olevalle ihmiselle pitää antaa selkeitä käskyjä: "Istu siinä äläkä liiku." Asperger-oppilaita neuvotaan käsittelemään samalla tavalla. On tarkoitettava kirjaimellisesti sitä, mitä sanoo, ja ironiaa ei saa käyttää yhtään.

    Yhtenä päivänä kuuntelin kolmen tytön keskustelua:

    "Amerikka on just paras."
    "Ei oo, Ranska on parempi."
    "Sä et oo edes ollu Amerikassa!"
    "Joo, mut mä oon nähny elokuvista."

    En tiedä, mitä mediaa pitää käyttää näihin näkemyksiin tullakseen.

    Jos Ilkka Kanervasta pitää, täytyy ja on pakko kirjoittaa, on välttämätöntä, että tapaukseen etsitään uusia tapinreikiä. Kiinnostavimman kulman aiheeseen toi Homo Garrulus, joka toisessa blogissa puhui ymmärtääkseni siitä, että epätoivon ja yksinäisyyden hetkellä sitä vain lähettelee ja lähettelee tekstiviestejä ja toivoo jonkun reagoivan. Siinä näkemyksessä ei näy muodikkaimman painostusryhmän (naisliike) vaikutus.

    VastaaPoista
  7. Odotellessani kutsua hollantilaisen Fittan to move -elokuvan ensi-iltaan Suomessa olen joutessani ihaillut samannimisillä seittisaiteilla kullitettuja kirjan kansia. Epäilemättä ne on tarkoitettu rahvaan käsiin.

    Komeimmat ja hinnaltaan kohtuullisimmat kirjat olen saanut Kiinassa, vastaavia ei taideta (osata?) tehdä Suomessa. Kuka lie sitten värkännyt kullatut Koraanit. Siinä leikissä Noam on kevyttä pulinaa. "The colorless ideas of the greens sleeping..."

    P.S. Lukihäiriöni olen hankkinut suurella vaivalla näin vanhemmalla iällä.

    VastaaPoista
  8. Niin, siis mitä tapahtuikaan kun "villit oksat karsittiin terveitten tieltä"? Kun punapääoma ajautui paremmin puhuviin käsiin: Kansa->If, Haka->Skanska, Tradeka->Industri Kapital, Tammi->Bonnier, kulttuurissa jossa intellektuellien diskurssianalyysi on yhä kielletty tabu?

    Ihme ja kumma, Pekka Vennamo näkyy ihan tv:ssä kironneen Soneran myyntiä pilkkahintaan ruotsalaisille.

    Jos kehittyneen läntisen ajattelun perusteeksi hyväksytään jonkinlainen "ihmisen mittakaava" niin Wahlroos-Ihamuotilan brändiajattelu toimii nurinniskoin: sen sijaan että ensin tunnistettaisiin tarve ja sitten luotaisiin tuote, esim. ihmisen tarve hoitaa asioita puhelimitse johti menestystuote kännykkään, tai ihmisen universaali tarve sisustaa asuntoaan synnytti ruotsalaisen kylänpojan suuren innovaation Ikean, niin nämä ajattelevat päinvastoin että ensin on tuote, sitten etsitään tarve; siis ostetaan Marimekko (sehän on kivaa mennä valmiisen pöytään)

    Kenties tavoitellaan de Medicin asemaa Michelangelon mesenaattina, mutta nykyaikana tieto on verkoissa hajallaan tuhansissa päissä, ja miten se suodattuisi juuri Marimekkoon eikä sadoille kilpailijoille. Ennen oli vain yksi valtsemassa suunnittelijaa.

    Edellisissä kommenteissa vihjaistiin että maalaisliittolaiset johtajat saisivat menoon tolkkua, mutta etteivät vaan he If:in hotkaissessa Oko-Pohjolan ole yhtä innoissaan kuin olivat MTK:n saadessa kansainvälisen ykkösmiehen Kaakkois-Suomen ainoalta ruotsinkieliseltä tilalta?

    ps. huomaan yllätyksekseni kirjoittaneeni omassa blogissani 7.3., siis runsasta viikkoa aikaisemmin kun Esa Mäkinen leimasi HS:n kulttuurisivulla blogikirjoittelun viihteeksi:

    "Se ei muuten olekaan mikään vitsi että HS:n kulttuuritoimittajan kotona ovat kirjahyllyssä Leninit ja Marxit paikallaan opiskeluaikojen solidaarisuusfestivaalikuvien ympäröiminä. Eikös lehti haikailekin Castron Kuubaa?

    Sellaisia toimittajia on näkymättömän käden helppo puristella. Itse en ole kyllä Hesarista rahalla maksanut vuosikausiin, paitsi sunnuntain digilehdestä euron kpl."

    VastaaPoista
  9. "Ei tarvitse olla mediameedio sanoakseen, että jo viiden vuoden kuluttua tilanne on kovin toinen kuin nyt"

    Mikä voisi muuttua? Voisiko Hesarin esiinnostamalla kansalaisjournalismilla olla osuutta muutokseen?

    VastaaPoista
  10. viime vuosisadalta on nimettävä Einstein, Turing ja Chomsky. Biotieteissä ei taida olla erikseen nimettävää käänteentekijää.

    Eiköhän Ronald Fisher ole vähintään yhtä keskeinen hahmo 1900-luvun tieteessä kuin joku Chomsky, jonka maineessa on paljon poliittista ilmaa. Fisher on sekä biotieteiden että tilastotieteen historian keskeisimpiä hahmoja.

    VastaaPoista
  11. "Itse olin tuomitsemassa maksajiksi enimmäkseen täysin viattomia ihmisiä – takaajia ja muissa tapauksissa pikkupankkien elimissä istuneita oppia saamattomia poliitikkoja."

    Hmmm... teit siis vain velvollisuutesi?

    VastaaPoista
  12. Ad Mummo: Kiitos empatiasta: juuri niin se on ollut. Naisliikkeet ovat esillä vain silloin kun he itse saavat sanoa aivan kuten diktaattoritkin: millään muulla ei olekaan väliä. Loppujen lopuksi ovat monesti olleet kuten kirkon jäsenetkin tyytyväisiä, että saavat "kuulua orkesteriin" ja pääsylippu kansakunnan juhliin ja siinä missä papit juovat snapseja yhteiskunnan johtajien kanssa naisliikkeet tanssivat mielellään heidän kanssaan tanssilattialla.

    Länsi palvoo miehiään, merkkivaatemiehiään merkkiautoissaan, merkki-Rolexeillaan merkkiviinejä nauttiessaan ja merkittävien muiden ihmisten parissa. Merkkimaa syntyy otsalohkoporukan leipoessa niitä.

    Tuuliviirinä on helppo olla ja kaikki käy niin kauan kun mukana saa olla. Ideologia on sitten vain sellaista mistä niinkuin puhutaan: "Tala OM" aivan kuten kirkossa puhutaan liturgisesti. Symbolitaso riittää monesti heille. Mutta kun kirjoitin Peircen teoriasta ja miten on eri asia kantaa risti selässä tai ketjussa kaulassa (Sartrelta otettu lainaus) niin sittenkään moni taho ei ymmärtänyt kun kyseessä oli heidän omat teot.

    Minä en siksi pystynyt enää tekemään mitään etteikö sekin olisi tulkittu jotenkin tyhmäksi.

    ..

    Siksi kaikki liikehtiminen minkä kiusattu tekee on jotenkin naurunalaista: jos jää istumaan sitä pitää nauraa ja jos yrittää löytää jonkun, jolla olisi valtaa pysäyttää kiusaamiset niin joutuu entistä kovemman herjan kynsiin ja näin se puolestaan leviää vastaisuuden idiootti-leimaa varten.

    Johtajuuden ensimmäinen teesi on mielestäni sen takia selkäranka. Vain raukkis jättää kiusatun yksin mutta tänä päivänä johtajat ovat olevinaan selkärangallisia kun kuuntelevat mitä ihmiset puhuvat. Ihan kuin puheet olisivat aina oikeutettuja? Ihan kuin kansa puhuisi oikeita asioita?

    Yhtä usein on aivan päinvastaisesti, että ne, jotka eivät toisista pahaa puhu ovat ne hyvät mutta kateellisten äänet kuuluvat kauas. Loppu on draamaa.

    Minä siis uskon, että ollaan ajettu liiankin hyvät ulos yrityksistä ja haettu yksipuolisia teknisesti kykeneviä ihmisiä, joiden analyyttisyys on joskus hyvin kapealta pohjalta. Tämä pitäisi myös tarkistaa kunnolla sillä mm. aivotutkimus on osittain ehkä ajanut sen siihen kun palvotaan otsalohkon alueen käyttöä semanttisen aivoalueen kustannuksella.

    Vaikka on tärkeää hallita aggressioita*) niin kyllä on yhtä tärkeää, että on essensiä siinä mistä yrittää puhua. Ontto on siis yhtä tyhmä lopputulos kuin aggressiivisetkin vaikka näitä aggressiivisia on helpompi jahdata.
    Laadun kannalta molemmat ovat yhtä huonoja, minkä eliitti voisi myös ymmärtää.

    ....

    *) Otsalohko kertoo ihmisen kyvystä hillitä itsensä ja ongelmanratkaisukyvyistä. Mutta minun tapauksessa minulla on matala otsa ja olen paljon enemmän ns. aggressiivinen kuin ongelmanratkaisija, niin silti olen kykenevä kontrolloimaan itseni. Mutta minä uskon, että juuri energiakapasiteettini takia olen nopea oppimaan eikä minulla ole tarvetta junnata samoissa asioissa vuosi toisensa jälkeen (joka voi olla ns. otsalohko-porukan ongelma kun katsoo pitkällä tähtäimellä)?

    Enpä tiedä, hypoteeseja kaikki.

    Kemppinen presidentiksi minunkin mielestä. Minä luotan häneen ja myös Helsingin Yliopiston johtohenkilöihin, noin klimppinä.
    Ovat taitavia ja silti heillä on ollut aivan tolkuttoman vaikea lähtökohta tässä uusiutumisprosessissa. Kaikki kuunia siis tänne ELIITILLE.

    VastaaPoista
  13. Iltapäivälehtisirkus alkoi oikeastaan 1950-luvulla ja liittyy nykyisin etenkin Rupert Murdochin nimeen. Minulle The Sun edustaa kaikkea sitä, mikä lehdistössä on ala-arvoista ja halveksittavaa. Erikoista muuten, ettei USA:ssa ole vastaavaa. Siellä tabloidit tehdään hörhöille, ei ns. suurelle yleisölle.

    USA:ssa ei lueta. "Huonot lukijat" eivät lue ollenkaan ja "hyvät lukijat" lukevat "parempaa" lehdistöä.
    Sen sijaan RM (ja News Corp, voiko harhaanjohtavampaa nimeä olla*) hallinnoi Fox-kanavaa ja ties mitä.

    *) Tai jos katsoo toiselta puolelta, hyvinkin osuva: tuotetaan ihan omia uutisia.

    Mutta kun media itse pitää yleisön mielenkiinnon kohteena mediaa, silloin on keksitty ikiliikkuja.

    Ei onnistu. Chomskyn viidettä filtteriä venyttämällä kyse on ammattikunnan sisäisestä yhteishengestä. Poliitikotkaan eivät harrasta täysmittaisia sotia keskenään, vaikka mielellään aihetta olisi. Kaikilla on hanskat.

    Kanervan tekstiviestit ja Vanhasen oikeudenkäynnit puhuvat siitä, mistä ei puhuta.

    Niinpä. Eivät ole tiedoitusvälineet kuin tiedoitteiden julkaisijoita. Pitäisi saada kunnon lainsäädäntöä tuon suhteen: Omistusrajoitukset, omistussuhteiden ilmoituspakko (erikseen joka lehdessä, tarpeen vaatiessa vielä uutisessa), kunnon tasapuolisuuspakko maanlaajuisilla ja paikallisesti merkittävillä tai sellaisiksi itsensä kuvailevilla vaikka olisivatkin aatteellisia tai puolueellisia tms, jne.

    Edellä kielestä ja kieliopista kerrottu tarkoittaa myös sitä, että velan ja vakuuksien eli pantin ja takauksen luonne ja käytäntö oli huolellisesti hämärretty.

    Epäselvät paperit pitäisi automaattisesti saada laittomiksi tai ainakin juridisesti pätemättömiksi. Sama laeille: jos ei keskimääräinen ummikko yhdessä illassa ota laista selvää ja pysty sitä oikein tulkitsemaan, laki on viallinen ja pätemätön.

    Tohtori Karl Marx käytti puhuessaan kuulemma pelkästään imperatiivia; hän oli tiettävästi ihmisenä hyvin harmillinen.

    Käyttäisin pelkkää yksikön ensimmäistä imperatiivia, jos sellainen olisi.

    Mummo: Varsin luotettavalta perstuntumapohjalta tiedotan täten totena, että puolet nykykuudesluokkalaisista ei tunnista potentiaalia.

    Ihmekö tuo? Ensimmäisen kerran taisi kävellä itseäni vastaan joskus lukiossa. Tai vastaan ja vastaan. Toisella puolen katua, kohdallani kulmasta kääntyen.
    Kyllä noihin pitäisi panostaa. Ja yhdyssanoihin myös.

    Mummo:Opetettakoon! (Miksi tuo ei kuulosta käskyltä vaan myöntymiseltä?)

    Siltähän se ikävästi kuulostaa. Suomenkieleen selvästi tarvitaan lisää moduksia.

    VastaaPoista
  14. Vladimir Vetrov sai elämänsä aikana huikeasti enemmän aikaan - esimerkiksi kommunismin tukahduttamiseksi - kuin mitkään maailman lehtikeisarit, ministerit tai omat vähäiset vaikuttajamme.

    Uskomaton suoritus, jonka (henkilökohtainen) päätös oli traaginen ranskalaisten varomattomuuden vuoksi.

    Minulle on jäänyt vaikutelma, että ette noteeranneet täällä lainkaan hänestä kertovaa dokumenttia.

    Keneltä jäi näkemättä TV1:n "Vakooja, joka järisytti maailmaa" - katsokaa, kun tulee (varmasti pian uusintana).

    Vetrov ansaitsisi, että joku teistä taituroisi hänen kunniakseen oodin.

    VastaaPoista
  15. HG: tänä päivänä johtajat ovat olevinaan selkärangallisia kun kuuntelevat mitä ihmiset puhuvat. Ihan kuin puheet olisivat aina oikeutettuja? Ihan kuin kansa puhuisi oikeita asioita?

    Ei kuunteleminen riitä. Ei saa olla sätkynukke. Ei myöskään saa olla pelkkä diktaattori, vaikka kuuntelisikin. Pitäisi olla voimaa tehdä niitä oikeita päätöksiä sekä silloin kun kansa sitä haluaa että silloin kun se ei sitä halua, mutta kuitenkin alistua sen tahtoon todellisen demokratian hengessä. Lisäksi pitäisi olla aktiivinen ja haastava toimija ja oikeasti tukea alaisia. Pitäisi pyrkiä etsimään isojakin ongelmia ratkaistavaksi, ettei tarvitsisi koskea pitkällä tikullakaan epäoleellisiin papereihin ja asioihin, joita kyllä eteen kannetaan jos aikaa näyttää olevan liikaa. Paradoksaalista hommaa siis.

    HG: Kemppinen presidentiksi minunkin mielestä. Minä luotan häneen

    Kannatetaan kai noin periaatteessa. Tosin tuo Tapsa kommentti pistää epäilyttämään. Kyrsii.

    VastaaPoista
  16. Eliittimedia? Toimittajatko median eliittiä? Yhtähyvin voisi kysyä väärin, ovatko ministerit eliittiä.
    Toimittajien takana ovat aina yhdentotuuden miehet. Toimituspäälliköt ja päätoimittajako julkistaa eliitin sanomaa. Ministerit eivät tiedä muuta kuin mitä papereissaan lukee. Elikö kansliapäälliköt ovat esittelijöiden eliittiä?

    Yhdellä totuudella tarkoitan esimerkiksi HS:n yksipuolista totuutta holokaustista ja ilmaston lämpenemisestä. Kuten he toistavat: "kukaan järkevä ihminen ei voi väittää etteikö...", "yksikään järkevä lukija ei voi olla toista mieltä..."

    Ja mitä tämä lainaus tarkoittaa:

    "että velan ja vakuuksien eli pantin ja takauksen luonne ja käytäntö oli huolellisesti hämärretty. Jopa liikepankkien painetut lomakkeet olivat niin alkeellisia, että hävetti lukea. Ja niin monet ihmiset luulivat, että takaus on jonkinlainen suositus tai ”takuu” velallisen kelvollisuudesta."

    Meinaan että jokainen suomalainen takaaja on varmasti tiennyt mitä takaaminen tarkoittaa ja mitä on takaajan vastuu. Jos joku ei olisi tiennyt, olisi pankinjohtaja toimittanut ko. takaajan välittömästi pakkohoitoon jo ulkoisen olemuksensa vuoksi.
    Onko nyt niin että eliitti olisi jotenkin harhaanjohtanut ulkoeliitin jäsenet tarkoituksellisesti harhaan? Ei ulkoeliitti ulko-hebriideillä asu.


    Ja mikä tämä Chomsky oikein on eliitille? Jos oletetaan että "Kieli ja varsinkin kirjallisuus on omituisten merkitysten antamista sanoille", on tämä oletus täysin väärin, mutta oikein väärin Chomskylle. Jokainen pikkusieluinen saivartelija osaa keksiä sanoille merkityksiä, mutta varsinainen sankari on se, joka luo uusia sanoja eri merkityksin.
    Meillä on liian vähän sanoja käytössä, joten tämä luo hyvän juuren filosofistiselle hölynpölylle.

    Nykyisen tiede-eliitin yksimielisyys tarkoittaa tieteen ja eliitin yksipuolista mielipidettä joka yritetään totuutena antaa ulkoeliitille.

    Ja se loppukysymys kuuluukin - miksi eliittimedia ei käy koskaan Sailaksen, kansliapäälliköiden ja esittelijöiden kimppuun, joiden pääperästä nämä yksipuoliset totuudet ovat lähtöisin.

    Relevanttia on elämä, eikun relevantti elämä.

    VastaaPoista
  17. Kun nyt diskurssianalyysista, vallasta ja vaikuttamisesta on puhe, tarkatkaamme hetki oman suuren manipulaattorimme tekstistrategista 'minää'.

    Vaikka tästä Tapsan sieppaamasta kohtaa:

    "Itse olin tuomitsemassa maksajiksi enimmäkseen täysin viattomia ihmisiä – takaajia ja muissa tapauksissa pikkupankkien elimissä istuneita oppia saamattomia poliitikkoja."

    Tässä minä on asetettu koneiston osaksi: se on tuomitsemassa muiden mukana eikä muuta voi. Paljon aktiivisemmasta toiminnasta olisi kyse, jos sanottaisiin: "Itse tuomitsin." Kielenmuoto "olin tuomitsemassa" sisältää myös mahdollisuuden, että ryhdytään tuomitsemaan mutta jätetäänkin homma kesken. (Vrt. Olin menossa naimisiin mutta tulinkin toisiin aatoksiin.)

    Aluksi minästä siis tehdään vähäpätöinen ja tahdoton. Mutta älkäämme hämääntykö. Tässä tuomitsemisessa johdatetaan muistamaan se yksi, jolla on tapana tuomita eläviä ja kuolleita. Vähäpätöiseksi naamioitu minä onkin piilojumala. Ja tämä jumalaisminä sijaitsee sellaisessa kohtaa, josta sopii tietää totuus: tuomittavat ovat "enimmäkseen täysin viattomia". Se on aika tarkka väite alkuperäiselle pienelle minälle, koneiston osalle. Tämä jumalaisesti pullistunut minä osaa myös arvioida, että jotkut ovat "oppia saamattomia".

    Luullakseni tämä on aika kemppismäinen tyylikeino: näennäisesti asetetaan 'minä' ruoskittavaksi silloin, kun tarkoituksena on ruoskia jotakin muuta. Toisinkin voin nähdä, jos joku vähän maksaa.

    VastaaPoista
  18. Tabloideista:

    Italia on siitä jännä maa, ettei siellä ole varsinaisia tabloideja. Tabloidit ovat kunnianarvoisten lehtien sisällä Cronaca-osastoina, jotka sisältävät etenkin rikosaineistoa. Esim. Corriere della Seran ostaja saa yhdellä eurolla erittäin hyvin toimitetun kulttuuriosaston ja siinä sivulssa ip-lehden, tai päinvastoin.

    VastaaPoista
  19. Mummo, minäpäs yhtenä päivänä katselin (luvalla) olan yli kolmen tytön chattausta. Aiheena oli se hirveän ihana supertähti, joka ei varmastikaan ollut tangolaulaja:

    "Mä olin kolmannessa rivissä, näin sen ihan läheltä".
    "Mä olin tokassa, näin lähempää"
    "Mä olin viidennessä, mutta mulla on paremmat silmät kuin teillä".

    Aika huimaa tässä olisi ryhtyä osoittelemaan muuta mediaa kuin optikkoa.

    (Vai pitääkö pisteen olla ennen lainausmerkkiä?)

    VastaaPoista
  20. Pankkituen maksaminen jäi kovasti askarruttamaan. Puistattavaa lukemista tästä aiheesta on Seppo Konttisen pamfletti Salattu pankkituki : kuinka velallista kyykytettiin (Tammi).

    VastaaPoista
  21. Off topic: Tuskani hellittänee hetkeksi, koska Pirelli-tyttökalenterit ovat ilmestyneet lopultakin kirjana.

    VastaaPoista
  22. Sätkii kuin ahven entisen pojan taskussa tansseissa, kun luen kuinka kemiallinen Bethen Free Energy on yhtä kuin Stable Fixed Points of Loopy Belief Propagation.

    Ensimäinen on entropiaa vastaava kemiallinen lopputila johon kemialliset maailman tapahtumat halajavat. Samanlaiset kuin aivojen sähköisten ilmiöiden muuttuminen pysyviksi kemiallisiksi tallenteiksi.

    Toinen on oppimisen yleinen matemaattinen malli, jonka mukaan pollamme näyttävät toimivan. Lisää siitä kertovat vaikkapa Chomskyn ohittavat ((nominalistiset?)) (suoraan suoneen, ilman kielioppeja) Numenta Inc:n HTM-mallit.

    Anteeksi ajatusloikat ja kiitos Tom Heskes.

    VastaaPoista
  23. Ad tapsa p:

    "Itse olin tuomitsemassa ... "

    Hmmm... teit siis vain velvollisuutesi?


    Kemppisen "J." on Jukka eikä Jeesus, luulisin.

    VastaaPoista
  24. Olen koukussa epäluotettavaksi ja ongelmalliseksi järjestelmäksi nimetyn HS:n perjantairistikoihin. Vihjeet ovat konstikkaita, salamielisiä ja välillä ärsyttävän mielettömiä. Etsiminen mahdollisen ja mahdottoman lakeasta välimaastosta ei-oikein-tiedä-mitä on uskomatonta mielenkylvetystä.
    Sama kiehtoo näissä kemppisissä. Monenlaista täkyä ja tienhaaraa on ajatukselle tarjolla. Myös sudenkuoppia ja salaviisutta sekä eliitille että yllytyshulluille, uskoisin (sic kond.).
    Polveileva teksti ja siitä siinnyt äkeähkö kommentointi kesken aurinkoisten pääsiäispyhien jähmetti ajatuksen. Kaikille muille varmaan on selvää "syntaktisen haureuden" käsite. Kielitieteen alkeet olen opiskellut liian kauan aikaa sitten pysyäkseni kärryillä. Miten käsitteeseen sisältyvä propositio tulisi jäsentä: onko eliittimedia subjekti vai eliitti median objekti.
    Joka tapauksessa teksteistä ja kuntoutumisesta iloitsen ja kiitän.

    VastaaPoista
  25. JarMom:

    "Meinaan että jokainen suomalainen takaaja on varmasti tiennyt mitä takaaminen tarkoittaa ja mitä on takaajan vastuu. Jos joku ei olisi tiennyt, olisi pankinjohtaja toimittanut ko. takaajan välittömästi pakkohoitoon jo ulkoisen olemuksensa vuoksi."

    Samaa mieltä suurelta osin. Ehkä tästä porukasta voisi rajata pois hyvätahtoiset ja pankkiasioista tietämättömät sukulaismuummot ja -papat,kenties.

    Toisaalta joissakin ihmisissä yhdistyy Sokrateen hyvyys ja Jeesuksen laupeus; ja silloin ei ajatella itseään vaan lähimmäisen parasta.

    Tämähän tuli ilmi 2001 hiihdon MM-kisoissa, joissa ilkeät ja katalat karpaasit pistivät naishiihtäjiemme suoneen kiellettyä dopingainetta. Ja naishiihtäjämme eivät edes tienneet koko asiasta!!

    Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa... ja monia hyviä naisihmisiä...

    VastaaPoista
  26. viattomiapa hyvinkin

    Velallisten palkka oli suht vakaa, kuten peruskorkosidonnaisten hoitomenotkin. Inflaatio maksoi osan hankinnoista. Helibori oli aluksi halpa, kun se karkasi, oli Euribori halpa kunnes valuuttariski toteutui. Velat piti maksaa heti. Kaikki myytiin. Hinnat romahtivat. Sukanvarretkin tyhjennettiin.

    En oikein usko, että mikään painettu lomake voisi estää tuollaista sykliä. Muutama osaava makrotaloustieteilijä sopivissa paikoissa kylläkin. Nyt kansalaiset ovat velkaisempia kuin ennen viime lamaa. Euroalueella korkotason vakaus on rohkaissut lainaamaan.

    Jos korkoriski toteutuisi, kaikki myytäisiin taas heti. Eivät auttaisi lanketit minkäänlaiset.

    VastaaPoista
  27. jarmom sanoi:
    "Meinaan että jokainen suomalainen takaaja on varmasti tiennyt mitä takaaminen tarkoittaa ja mitä on takaajan vastuu. Jos joku ei olisi tiennyt, olisi pankinjohtaja toimittanut ko. takaajan välittömästi pakkohoitoon jo ulkoisen olemuksensa vuoksi."

    Vanhan lain aikaan takaajat eivät tienneet mitä takasivat. Tuttaviini kuuluu henkilö joka takasi tuttunsa 10 000 markan lainan ja jolle selvisi vasta tämän tutun itsarin jälkeen, että oli tullut taanneeksi huomattavasti suuremman summan. Pankinjohtaja ja velallinen olivat nostaneet summaa melkoisesti, eikä silloin tarvinnut kertoa sitä takaajalle.

    Tuttuni luonnollisesti meni tästä käräjille, hävisi jutun kaikissa oikeusasteissa.

    VastaaPoista
  28. Miksi, Mummo, haluat nähdä ihmisiä käsiraudoissa?

    VastaaPoista
  29. Ismolle:

    Jos näin on, olen suuremmoiseti väärässä. Takaaminen ei ole nähtävästi itselleni tuttu asia, mutta silti väitin siitä jotakin, eli aion tutustua asiaan tarkemmin.
    Kiitos opastuksesta.

    VastaaPoista
  30. Tarkennan, Mummo. Siis ulkopuolelta, ulkopuolisten toimesta lukittuna.

    VastaaPoista
  31. Kun ohjelmatiedoista näin Todistajan, muistin heti Kemppisen luennot ja filmin. Sen koomin en ole sitä nähnyt enkä nytkään ehtinyt - valitettavasti. Laughton ja Dietrich!

    Olikohan luentojen nimessä etiikka?

    VastaaPoista
  32. ad ismo

    pankit saivat valita realisointijärjestyksen.
    Kaikki luottivat siihen, että kivitalo menee juuri heidän takaamansa yksittäisen lainan maksuksi - vaan ei. Se valittiin niiden velkojen maksamiseen, joilla ei ollut muuta vakuutta. Pankin kannalta ihan järkevää.

    Saattoi siis ottaa lainaa takaajan piikkiin, koska takaus oli annettu nyt ja myöhemmin otettavien velkojen vakuudeksi.

    Eduskunta osoitti lainsäädäntötoimellaan, että vanhat ehdot olivat sekavia ja kohtuuttomia. Niiden mukaan kuitenkin tuomittiin.

    Mutta tilanne on ennallaan esim avoimessa yhtiössä. Kukin yhtiömies vastaa itse ja muiden liiketoimintaa varten ottamista veloista aivan omakohtaisesti. Ilman mitään takaussitoumusta.

    VastaaPoista
  33. Eikös meillä ollut alla mainittua tunnelmaa juuri ennen rytinää.
    ------------------
    US consumer sentiment down
    to a five-year low, according to the closely watched Conference Board report.

    The situation was even worse regarding the Conference Board's forward-looking expectations index, which fell to 47.9, the weakest performance in 34 years.
    ------------------

    Kohta kannattaa mennä ameriikkaan ostosmatkalle. kuinkahan alas taala oikein vajoaa.

    VastaaPoista
  34. Pirkko,
    en ihan taida ymmärtää, mitä tarkoitat käsiraudoilla ja ulkopuolisilla lukinnoilla. Viittaatko tulkintaani Kemppisen tekstinpätkästä?

    Sisäpuolelta en ketään kykene katsomaan, itseänikään. Ja tämä, Pirkko, ei ole vakava psyykkinen häiriötila vaan käsitteellinen mahdottomuus. Se, joka tarkkailee, ei voi olla sama kuin se, jota tarkkaillaan.

    Erityisiä lukitsemisia en kannata. Tulkinnat, kommentit ja muut ärsytykset eivät minulle ole totuuksien naulaamista vaan kommunikaatiota. Oikeastaan minua kiinnostavat vain reaktiot. Jos jotain väitän, teen sen siksi, että joku liikahtaisi ja näkisin paremmin ko. ihmisen.

    VastaaPoista
  35. Pirkko,
    en ihan taida ymmärtää, mitä tarkoitat käsiraudoilla ja ulkopuolisilla lukinnoilla.


    Jospa Pirkko teki jotain omia tulkintoja "jumalaisesta pullistumasta"?

    VastaaPoista
  36. Totta kai tarkkailija voi olla tarkkailtu ja valvoja valvottu.

    Se on maailman menon perusteita.

    VastaaPoista
  37. Tarkkailla voi vain taivaalta, muuten on kyllä oltava sekä että , tarkkaileva ja tarkkailtava. Se kuuluu hengittämiseen.

    Kiitos, Anonyymi, hoksauksesta!
    (aaah, vielä palanen suklaakakkua ja aamun kahvi on ryystetty)

    VastaaPoista