Sivun näyttöjä yhteensä

4. joulukuuta 2010

Jumalan ääni



Alcuin kirjoitti Kaarle Suurelle:” Eikä tule kuunnella niitä, jotka toistelevat, että kansan ääni on Jumalan ääni, sillä riehaantuva kansa on alati hulluuden partaalla.”

Demareista on siis tullut lopulta uskovaisia äänten ahneudessaan. He tietävät, että eurooppalaisessa rahakriisissä yritetään arvata – joudutaan pelaamaan bingoa – heidän entisten äänestäjiensä työllisyydellä ja asuntolainoilla. He luottavati siihen, etteivät heidän äänestäjänsä huomaa yhteyttä, ja äänestävät rahoituspaketteja vastaan. Vain Tuomioja tuntui hiukan häpeävän.

Tämä naispuolinen nuorison edustaja tuohtui, että ministeri palasi Brysselistä tyhjin käsin. Jäin miettimään, mahtoiko Urpilainen ajatella, että Etelä-Italiassa velalliselta vietiin vakuuksien puutteessa kivekset. Saattaa olla  että viedään edelleenkin. Sellaisia tuliaisia?

Euroopan luottokriisi on kiinalainen kysymys.

Mutta äänestäjien pitäminen tyhminä johtaa siihen, että saa tyhmiä äänestäjiä, joita ei koskaan kerry niin paljon, että sen kannatuksen varaan voisi rakentaa jotain.

Eräänlaiset erimielisyyteni lakimieskunnan kerman kanssa hautuivat jo, kun oli pantu merkille, etten ollut valtaamassa vanhaa enkä pari vuotta myöhemmin lukenut Pravdaa. Esiinnyin näet silti asiattoman epäkunnioittavasti.

- On se väärin, sanoi keskustelukumppanini, että minulla joka olen lakitieteen lisensiaatti ei ole vaaleissa enempää ääniä kuin tuolla puliukolla tuolla puistossa.

- Se voi johtua siitä, että niin moni muistaa, mihin suuntaan te lakitieteen lisensiaatit kuljetitte tätä maata äänillänne, saatoin sanoa.

Puistokemisteistä puhuttiin usein. Eräs toinen työurani kannalta tärkeä henkilö kauhisteli, miten pikku koiria pelottaa mennä Vanhankirkon puistoon, kun siellä majailee niitä kamalia rappioalkoholisteja. Sanoin että tänäkin aamuna yksi niistä oli Mannerheim-ristin ritari. Ja mainitsin nimen. Tämä oli niskoittelua, koska Mikkelissä palvelleelle puhetoverilleni Mannerheim oli Jumalaa korkeampi. Muiden lapualaishenkisten tavoin hän tarttui Jumalaan vain tarvittaessa.

Torstaina tapahtui sellainen erikoisuus, että television A-talk oli asiallinen. Tavallisesti se on kilpahuutoa. Juontajana oli se sievä nainen. Eero Lehti, varakas kokoomukselainen, ikäiseni vanhus joka ei herätä minussa mitään myönteisiä tunteita, väänsi sosialidemokraatti Backmanin solmuun ja osoitti erittäin havainnollisesti ymmärtävänsä yritysverotuksen sisällön ja merkityksen paremmin kuin mikä tahansa professori- tai demarikollegio. Tunnen asiaa sen verran, että vakuutan olevani samaa mieltä: asia on nykyisellään aidosti mutkikas, oikeastaan kompleksinen, ja vaikka Lehtikin puhui suotta kannustimista, ainakin yrityksillä Lafferin käyrä on todellisuutta. Jossain kohdassa veron lisääminen (yrityksen + osingon) aiheuttaa verokertymän alentumista, joskus rajua.

Se ei ole varmaa, onko tuo käyrä oikea. Luultavasti on. Sitä ei keksinyt taloustieteilijä Laffer, vaan sen lienee esittänyt mm. Ibn Khaldun 1300-luvulla.

Minulla oli lopultakin ilo istahtaa tekniikan tohtori J. Kasvin kanssa wieninleikkeen ääreen keskustelemaan yleisistä asioista. Taisin sanoa jotain, minkä yritin sitten myöhemmin muistaa ja muistinkin. Näin: poliitikkojen voisi olla hyvä jättää puhuminen ja kirjoittaminen vähemmälle. Nyt on yllättäen siirrytty takaisin osaamisen ja tekemisen aikaan.

Viulu- ja kirjallisuuskilpailuja unohtamatta osaamisesta ja tekemisestä vastaavat nykyisin käsityöläiset, joiden määrä on vähäpätöinen, ja yritykset, joiden rooli on tärkeä. Perus- ja uusdemarit ovat ehkä uinahtaneet maailmaan, jossa duunarit tekivät duunia. Nykyisin nämä kaaderisosisalistit, elleivät ole vanhuuseläkkeellä, pitävät kokouksia, pitävät puheita tai nuokkuvat erilaisissa valvomoissa siltä varalta että paperitehtaan tai voimalan mittarit liikahtelisivat siihen malliin, että pitää painaa nappia. Ehkä siksi heidän aateveljensä keskittyvät myös eduskunnassa painamaan nappia. Niitä on useita. Tuloksia voi tarkastella etevässä verkko-osoitteessa biomi.org/eduskunta/eduskunta.html

17 kommenttia:

  1. Naisjohtajaisessa keskustelussa ihmetystä herätti Kalle Isokallion alistuminen. Nähtävästi Eero Lehden "karisma" alistutti.

    Kyllä tuo käyrä on oikea. Jo ammoin, vuodelta 1650 eaa. oleva Ahmesin papyrus osoitti, että nollan jakaminen keskeltä suoralla, antaa oikean tulospuolikkaan.

    Mutta ihan oikeasti. Minulla on nyt mahdollisuus antaa kolme ääntä yksissä EU-vaaleissa. Kummallista.

    VastaaPoista
  2. Kuten W. Shakespeare joskus kertoi; " paholainen osaa siteerata Sanaa omiin tarkoituksiinsa."

    Saattaa myös olla, että paholainen osaa myös lainata Rahaa omiin tarkoituksiinsa.

    Morgan Stanleyn Joachim Fels ennusti hiljakkoin, että Portugali kaatuu kohta - ja että Espanja seuraa heti perässä… no ehkä vasta tammikuussa.

    Toisaalta ehkäpä tässä - kun kerran on hyvä tilaisuus - myös vaikuttaa se joidenkin tahojen liittovaltiopyrkimys, jota ei tietenkään pidä sekoittaa itse ongelmaan.

    Deutsche Bank arvioi: Euroopassa pankkien velat ovat 3,5 x bruttokansantuote. USA:ssa about 1.

    Siis Euroopassa sitä pankkien velkaa on yli 42 tuhatta miljardia.

    Olisiko niin, että ne todelliset ongelmat ovat vasta tulossa? Mutta jos halutaan leikkiä pienemmillä uhkakuvilla - siis sellaisilla, että kivekset vakuuksiksi tms tai muuten niin…

    …se EU:n 750 miljardin hätärahasto ei kovin pitkälle riitä - siis jos kriisiä pukkaa. Ja kun sen Irlannille :) myönnetyn :) avustuksen :) sanottiin ainakin aluksi olevan 60% talouden koosta, niin Portugalin suhteen se merkitsee 100 miljardia, ja Espanjalle 632 miljardia euroa. Italialle 912 miljardia, sitten kun siinä tukemisessa ollaan päästy niin pitkälle.

    Kiina ei tuossa paljoa auta. Saksa muuten on varastoinut D-markkansa… miksiköhän?

    Oma analyysini: "hyvinvoiva" eurooppalainen keskiluokka on kokonaisuudessaan rahan - lainatun tai oman, ja sillä saatavien hyödykkeiden väärinkäyttäjiä ja sen erilaisista puutostiloista kärsiviä narkkareita - ja nyt se pelkää vieroitusta, ja sen itselleen valitsemat johtajat tekevät rikoksia, jotta kamaa saataisiin vielä pumpattua hetkeksi suoneen. Demarit - ja mitä niitä nyt onkaan, ovat siinä suhteessa aivan yhtä uskottavia, kuin ne muutkin *unkkarit.

    "The rain falls upon the just 
    And also on the unjust fellas 
    But mostly it falls upon the just 
    Cause the unjust have the just's umbrellas" 
    — Cormac McCarthy (The Stonemason)

    Muuten vajaa vuosi sitten Kiinan keskuspankki ehdotti, että USA:n dollari pitäisi korvata IMF:n hallinnoimalla valuutalla. Euro tuskin kelpaisi heille tilalle - jo siksikin, että sen arvo punnittaisiin suhteessa velkaan. Ja toisaalta - sen arvo ei nouse, kun yritysten tuottamat voitot lepäävät pääomissa (rahan kierto on olematonta).

    Oleellinen kysymys on tietysti - minne se raha oikein menee, ja kenelle, ja mihin sitä sen jälkeen käytetään - ja oleellinen vaatimus olisikin niiden tukirahojen korvamerkitseminen… oleellisin tietysti olisi ettei niitä… no joo, mitäpä väitellä - ihan sama mulle… en mä kuitenkaan aio äänestää… viimeksi äänestin 1975… ja nyt mä venaan koska toi uusin Supernatural tulee Vuzelle jakoon… yleensä se tulee ennen kuutta aamulla tätä Suomen aikaa siis…

    http://www.youtube.com/user/DepressionCooking

    VastaaPoista
  3. Lehdet puhuvat kahdesta ihmismielen insinööristä, Jorma Ollilasta ja Antti Pentikäisestä,

    Kun maailmalla uhkaa sota, meille soitetaan ja me ratkomme ongelmat, kunhan alamme Ahtisaari-päivillä kouluttaa ongelmanratkojia, lupaa Ollila.

    Rauhan lähettiläs Pentikäinen pienestä Suomesta kiertää ovelta ovelle kolkuttavana matkasaarnaaja kyselemässä audienssia Washingtonissa.

    VastaaPoista
  4. Lehdellä on kantapään kautta saatua kokemusta siitä, mitä on yrittäminen, mitä verotus ja mistä raha tulee.

    Suurin osa muista poliitikoista on sitä seurakuntaa, joille raha tulee taivaasta - joltakin epämääräiseltä "työnantajalta", jolla on sitä äärettömästi kuin Hilbertin hotellissa huoneita.

    Veikkaanpa omien kokemuksieni ja lukemani perusteella, että 75 % akateemisestikaan sivistyneistä ihmisistä ei ymmärrä, mistä yhteiskunta saa sen rahan, joka sitä pyörittää. Heitä kiinnostaa vain sen rahan jakaminen.

    Kuvaavaa on, että pahinta mitä erilaiset tutkijat, taiteilijat ja jopa toimittajat voivat keksiä, on se että verottaja rinnastaa heidät yrittäjiin!

    Eiväthän he voi olla yrittäjiä, koska heidän pitää tienata itse rahansa!

    VastaaPoista
  5. Tuoretta musikkitietoa:

    Helsingin Pormestarin käskystä Finlandiatalo oli eilen illalla tupaten täysi.
    Meidän Pietari, tyttäreni pojan, musikkiluokan konsertti oli upea.

    Yleisöä paikalla oli koko iso salillinen, 1200?

    Aluksi kaupungin koulujen musikkiluokat esiintyivät, yksitellen.
    Oli pieniä musikantteja, kaikki tekivät töitä vakavalla ponnella. Aplodeja riitti.
    Illan varttuessa esiintyjätkin vaihtuivat ja taidot kasvoivat. Meno oli huikeata.
    Lopuksi kaikki musikantit täyttivät estraadin, pelkäsin että lava romahtaa, olenhan käytännon ihminen.
    Laskin tottuneena Porkkalanniemen hanhi-bongaajana, 20kpl, 50kpl, 100kpl, 4x= 400kpl ja tuplasti vielä 800 musikanttia yhteensä..
    Suomen suurin musaesitys ?

    Kyllä teki vaikutuksen Bembölen Ukkiin.
    Olin otettu.

    Lopuksi vanhempien piti kuitat ulos lapsensa opettajiltaan hyvään pohjalaiseen tapaan.
    Jämpti on jämpti.

    VastaaPoista
  6. Ainakin taloustoimittajien kirjoituksista päätellen odotettiin, että 2.12.2010 kokouksessaan EKP päättää pyöräyttää setelikoneensa käyntiin ja painaa 1000 - 2000 miljardia euroa tukemaan perseaukisia valtioita EU:ssa. Näin ikään kuin ensialkuun. Ja lisää painetaan, jos tämä ei riitä.

    EKP ilmoittikin vain, että EKP jatkaa pankkien rajoittamatonta luototusta ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen ajan.

    Jotakin muuta on keksittävä kuin, että mm pieneltä kansataloudelta Suomelta ollaan ottamassa tukea asiansa sotkeneille suurille kansantalouksille. Suomella on tekemistä omissakin asioissaan ja budjettialijäämissään.

    VastaaPoista
  7. Keskustelusta tulee mieleen suomalaisen informaation kukkaset.

    Jos tuo A-talk olisi käännetty englanniksi ja suomalainen media olisi sen perusteella kääntänyt uutisensa suomen kielelle, olisimme sensaatioiden pauloissa. Kaikkea mahtavaa ja järkyttävää olisi ohjelmassa uutisoinnin mukaan julkituotu.

    Tämä huomaa helposti Wikileaksin uutisoinneista. Uutiset käännetään englanninkielisistä uutisista ihan vituralleen, eikä suomalainen media osaa lukea (lue:Tarkistaa) alkuperäisdokumentteja.

    Sama juttu näissä Irlannin uutisoinneissa. Vouhkataan asioilla, mutta juuri kukaan ei osaa taustoja selvittää...

    VastaaPoista
  8. "Veikkaanpa omien kokemuksieni ja lukemani perusteella, että 75 % akateemisestikaan sivistyneistä ihmisistä ei ymmärrä, mistä yhteiskunta saa sen rahan, joka sitä pyörittää. Heitä kiinnostaa vain sen rahan jakaminen.
    "
    Mutta mistä Eero Lehti saa sen rahan? Tuskin viennistä, jonka pitäisi pelastaa Suomi eläkeläispommilta.
    http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/52631-teollisuus-kampanjoi-huoltosuhteesta-peruutuspeiliin-katsoen

    PS. Eero Lehti oli Keravan yhteiskoulussa samalla luokkatasolla luokalle jäämisen vuoksi.

    VastaaPoista
  9. Isokalliolla on aina sellainen parin aiheen repertuaari kerrallaan, johon se aina johdattaa keskustelut tai kolumninsa. Kuten nyt nämä peruspalvelut (lätkähallit jne.) ja se, kuka yhteiskunnan kulungit maksaa. Pitäisi varmaan kehittää seurapeliksi joku Isokallion vakiot -bingo.

    En minä sillä, etteikö hän nostaisi ihan oikeita asioita agendalleen, mutta tiettyä urautuneisuutta on havaittavissa.

    VastaaPoista
  10. Kakkein huvittavimpia "yrittäjiä" ovat ne, joiden pääasiallinen tai ainoa asiakas on julkishallinto. Kovasti ovat kapitalisteja vaikka se kaivuritraktori saa palkkionsa veroista vekselien lisäksi. Lisäksi tulevat tapsantapaiset nillittäjät, jotka luulevat että verottaja ihan tahallaan kiusaa. Fakta nyt kuitenkin on, että verotus perustuu verolakeihin ja kun suorittaa määrätyt verot ja maksut ajallaan eikä yritä kikkailua, niin homma erittäinkin helppoa. Ja päin vastoin kuin yleensä luullaan, verottaja on valmis joustamaan, jos siihen otetaan ajoissa yhteyttä esimerkiksi maksuvaikeuksien kanssa.

    Tiesittekö että kun tarpeeksi kikkailee, niin ennen pitkää sattuu leukaan.

    VastaaPoista
  11. Wanhaherra Kemppinen on armoitettu tai armoton töksäyttelijä; töksäyttelee mitä töksäyttelee. Ennen vanhaan sanottiin, että puhuu mitä sylki suuhun tuo.

    VastaaPoista
  12. A-talk jäi välin, mutta Areenasta, hyvin myös iPadilla, joskin sillä mentävä YLE.mobin kautta, kun Jobbs hylkii lapsellisesti Flashiä; varmistettava että tulee valituksi paras laatu sieltä mobiili-Arenasta, valinta on vähän hankalasti heti ja vain etusivulla.

    Valistava keskustelu, joka tietysti sisällöltään jäi perusverokonsultin tasolle, mikä kuitenkin on hyvin paljon korkeampi kuin se luokaton jaanaus, jolla aiheesta politiikan kentillä useimmiten puhutaan. Lehti on selvittänyt, selvityttänyt ja elänyt lompakon kautta asiat, sen Isokallio tajusi, ja jäi vaisuksi (verratkaapa hänen esiintymiseensä Enbuskella pari viikkoa sitten keskiluokka-keskustelussa, yhä kuunneltavissa). Bäckman toi sinänsä ymmärrettävästi valtiontaloutta esiin, joskin väärin argumentein ("käytäntöön" vetoaminen tuossa salissa oli säälittävää) ja minustakin väärin päätelmin.

    Suurin onnistuja minusta oli Vanhanen. Miten pienellä egotuksella entinen pitkäaikainen pääministeri ja entinen "Euroopan toimitusjohtaja"hoiti kommentit EU-asioista ja ihan hyvin sujui lobbauskin. Esko Aho ei koskaan olisi eikä ole pystynyt samaan, tosin korkeasta profiilistahan hänelle on maksettukin.

    VastaaPoista
  13. Talouspoliittisesta keskustelusta puuttuvat integraalit ja aikasarjat kokonaan :) Veistellään vain numeroista jollakin ajan hetkellä ja painellaan paniikkinappuloita.

    VastaaPoista
  14. "...kun suorittaa määrätyt verot ja maksut ajallaan eikä yritä kikkailua, niin homma erittäinkin helppoa."

    Kyllä, näin on. Se on helppoa, jos bisnes menee hyvin.

    Yrittäjä joutuu kuitenkin yleensä suorittamaan ne verot, tellit, lellit yms maksut jo ENNEN kuin rahaa on edes kassaan kilahtanut - ja monet maksut vaikka mitään rahaa ei tulisikaan.

    Konkurssin jälken voi sitten oikeudessa valittaa, että viranomaiset tekevivät väärin - ja viranomaiset ehkä sanovat, että sori, niin tehtiin. Mutta konkurssi ei siitä muuksi muutu, eikä kukaan ole korvausvelvollinen.

    Paitsi se yrittäjä.

    VastaaPoista
  15. Paholainen on toisin sanoen vain kehä, jonka alapuolta (mustaa eli ei-aurinkoista puolta) ei haluta nähdä.

    VastaaPoista
  16. Kyllä , Lehti onnistui

    Isokallio harvinaisen vaisu

    Backman oli Backman
    (demarien ikioma Kimmo Sasi)

    Mutta kauhea oli katsoa kun Lehti antoi sille ylikasvaneelle polvihousupojalle , jonka nimeä en koskaan muista , sanat suuhun.

    Aivan kuin Lehdellä olisi ollut pojulta ne Kemppisen mainostamat vehkeet hallussaan.

    Niinkuin tietysti olikin.

    VastaaPoista