Sivun näyttöjä yhteensä

13. kesäkuuta 2009

Sauma



Uran, vaikutusvallan, aseman, rikkauden ja maineen määrää sauma. Tosin menestyneet antavat yleensä ymmärtää, että kysymyksessä oli oma lahjakkuus ja päämäärätietoisuus. Tosin pettyneet yleensä syyttävät huonoa onnea.

Totuus on, että molemmissa tapauksissa onni on keskeinen tekijä, mutta onni ei ole sama asia kuin sattuma.

Miksi tämä henkilö, juristi, päätyi korkeimman oikeuden jäseneksi ja oikeusneuvokseksi, kun taas tuo, vaikka olisi sinne hinkunut, ei päässyt päämääräänsä?

Kukaties molemmat olivat käyttäneet keinoista parasta, osallistuneet lainopillisen yhdistyksen (ehkä myös ruotsinkielisen) lounaskokoukseen ja vaikuttaneet viisailta. Tällaisen vaikutuksen voi tehdä, jos varoo käyttämästä puheenvuoroja ja vastaamasta kysymyksiin käsitettävästi.

Sama mekanismi koskee pääministeriä tai tasavallan presidenttiä. Paavo Väyrysestä ei tullut koskaan kumpaakaan, vaikka hänellä lienee luja luottamus kykyihinsä ja sopivuuteensa. (Väyrynen oli muuten Timo Soininen edeltäjä – ankara EU-kriitikko, josta tuli laajan kannatuksen turvin europarlamentaarikko.)

Historiankirjoituksen näkökulmasta eli jälkiviisauden valossa korkeissa julkisissa ja yksityisissä tehtävissä yllättää joskus ”overreach”, suomeksi kuuseen kurottaminen. Tätä kokeilivat Eeva Kuuskoski, Elisabeth Rehn ja Riikka Uosukainen. Halonen sitten onnistui. Kukaties asiaan vaikutti se, että Halosella oli näistä ainoana poliitikon pitkän oppimäärän koulutus, jota sanotaan joskus substanssiosaamiseksi.

Pyydän lukijaa ottamaan suosiollisesti huomioon, ettei tässä ole puhe henkilöiden kyvykkyydestä eikä miellyttävyydestä. Yritän vain selostaa ”saumaa”.

Tuo slangisana tarkoittaa enemmän tai vähemmän yllättäen aukeavaa tilaisuutta.

Korkein oikeus noudattaa tiettyä rotaatiota eli vuorottelua. Ei ole ketään oikein vahvaa ehdokasta eläkkeelle siirtyneen tilalle, ja useimmilla on sellainen tunne, että nyt pitäisi ottaa joku hovioikeudesta. Ja vuorossa näyttää olevan Turun hovioikeus, ja sielläkin kaikkein fiksuimmat ovat niin fiksuja etteivät lähde. Niinpä otetaan joku harmittomaksi arveltu pöljäke, ja asiat jatkavat säädettyä kulkuaan (sin gilla gång).

Politiikassa ja liike-elämässä tapahtuu juuri samaa.

Merkittävä sauman mekanismi on ikä. Ministeriksi ja ylimpiin virkoihin edellytettiin ennen sopivaa ikää. Miettusen hätätilahallitus loi historiaa. Muun muassa edellä mainittu Väyrynen tuli ministeriksi hiukan alle 30-vuotiaana niin että ainakin eräät tuntemani henkilöt ojensivat hänelle päällystakkeja, koska hän oli niin vahtimestarin apulaisen näköinen.

Juuri samaan aikaan, 70-luvun alussa, Korkeimmassa oikeudessa tapahtui kummia tässä ikäasiassa. En osaa arvioida, missä määrin tämä oli aikakauden kulttuuria ja sitä nuorten ihailua, joka osoittautui pian perusteettomaksi.

Lukijat ottanevat huomioon, ettei ole sääntöjä ilman poikkeuksia. Sotilasdiktaattorit Aleksanteri Suuresta Napoleoniin ovat nousseet vallan huipulle hyvin nuorina. Oikeastaan Aleksanteria ei pitäisi mainita – hallitsijat ovat asia erikseen; Kaarle XII astui hänkin remmiin 16-vuotiaana ja voitti Narvassa 18-vuotiaana kymmenen vuotta vanhemman Pietari Suuren, jonka sanotaan todella olleen kaksimetrisen, samoin kuin Kaarle Suuren. (Napoleon, Hitler ja Mussolini olivat n. 168 cm, Mannerheim 187 ja de Gaulle 194.)

Tästä on lyhyt matka mahoon viisasteluun eli sellaiseen kuin puhe Kleopatran nenästä. Ellei Antonius olisi ollut niin villinä tähän naiseen ja etenkin hänen nenäänsä, hän olisi valmistautunut paremmin Aktionin meritaisteluun ja siten muuttanut koko tulevan historian kulun.

Sokea sattuma oli tietenkin paha pala ”tieteelliselle materialismille” eli vanhan kansan marxismille, joka käsitti tietävänsä historiallisen välttämättömyyden. Trotski sanoi, terävästi kuin jääpiikki. että sattumat kumoavat toisensa kilpailemalla elintilasta siten että vain parhaat sattumat menestyvät, ja parhaita ovat ne odottamattomat tapaukset, jotka… edistävät historiallista välttämättömyyttä.

Voihan sitä yrittää tuollaistakin.

Napoleon ei muuten ollut pienikokoinen mies, vaan aikakautensa keskimittaa pidempi. Eikä Aatukaan ollut pätkä, joten ”Napoleon-kompleksi” on keittiöpuolen teorioita.

Mutta kiertämätön esimerkki saumasta on satunnaisesti vaihteleva tarjonta. Luulen tietäväni nimeltä muutamiakin henkilöitä, joista olisi tullut kenraaleja tai ties mitä, ellei tarjolla olisi ollut yhtä tai useampaa yhtä hyvää henkilöä. Ja sitten on tilanteita – Relanderin valinta presidentiksi mainitaan joskus esimerkkinä – jolloin raskaan sarjan ehdokkaat on pelattu puolin ja toisin ulos pelistä niin että valituksi tulee selvä B-sarjalainen.

En väitä että L. Kr. Relander olisi välttämättä ollut sitä. Joka tapauksessa jopa keskisuurten lehtien toimitussihteerit ihmettelivät uutisen kuultuaan, että kuka helvetin Helanteri…

20 kommenttia:

  1. Tämä olisi ollut unelma ja toive ja tilaisuus - enää ei tunnu miltään. Koska ystävät petti, kaikki ne, joiden varaan voisi jotain tehdä ovat poissa. Ei voi ryhtyä mihinkään suurempaan ilman mitään tukea, ilman ketään joka sanoo illalla ,että on hyvä tai riittävän hyvä -jos ei ole ketään ei ole yrittämisen haluakaan.

    Mitä minä oikein olen tehnyt ja samalla tiedän,että olen ollut truthful itselleni, tehnyt sitä mitä sisin sanoo ja ollut rehellinen ,ollut askeettinen ja silti, mieheni takia joutunut luopumaan normaaleista sosiaalisista tavoista, ja minun ikäiset naiset syyttävät siitä silti minua. Eivät tajua että ensin olen kärsinyt tästä itse asiasta ja toiseksi olen kärsinyt siitä, että naiset ympärilläni tuomitsevat minut.

    On niinkuin tuplasti tuomittu ja ne, jotka vielä keksivät jotain pirun diagnoosia tästä kaikesta ovat niin alhaisessa kastissa minun silmissä ettei sillä ole enää väliä. En siis löydä mitään syytä yrittää enää. Koska millään ei ole väliä kun kaikki fokusoi silti mieheeni; joka ei tee mitään, ei ole tehnyt, ei aio tehdä jne jne - mutta istuu siinä niin.

    Istuu siinä niiin on riittävän tärkeä tämän päivän sairaalle ihmiselle?

    ...

    Niin. Jää suuret ja pienet tavoitteet ja toiveet: koska naiset valitsi rikkoa sielua myöten.

    ....

    Odotan jos jokin saisi liikkeelle. Kukaan ei viitsi. Ei viitsi riskeerata, ja siksi en minäkään. On jo kokeiltu ja paska tulee aina niskaan; pitää olla mies joka ei tee mitään - on vaan - niin muutkin voivat olla vaan.

    ...

    So simple.

    VastaaPoista
  2. Lapseni kärsivät että on älykäs äiti. Olisivat tahtoneet tyhmän, mitäänsanomattoman, seuraavan ja silittävän ja ruokaalaittavan äidin. Ja sitähän tein; mutta eivät salli minun omaa elämää: isä on tässäkin se tärkeämpi: kulttuurin seuraaminen on lähes elämä. Niin tärkeä. Muu tulee sitten vasta kun maailma on lyönyt poskelleen - kuten minulla.

    Lapsille on aina tärkeintä olla mukana - kulttuurin mainstreamin mukana. Äiti on uus-ajattelija ja se ei kelpaa lapselle. Pitää olla kuten muut: ja nämä paskat naapurit pilasivat minun elämäni aika hyvin.
    Osasivat vetää johtopäätöksiä - oli vain 100% väärin. Mutta siinähän meni elämä kun se tuli ilmi.
    Saivat pailjon pahaa aikaan. Minä en saanut ikinä elämää. Tukivat lapsuuteni kiusaajia koko ajan. Se oli jotenkin niin tärkeää: olisi pitänyt karata Australiaan jo nuorena. Kunpa olisi tiennyt.

    Ei ole saumaa. On vain kuolema edessä Kemppinen. Eihän kukaan edes puhu minulle; minä joka olin maailman ulospäinsuunnatuin, iloisin ja ihmisläheisin: minusta tehtiin jotain aivan sairasta. MIksi Kemppinen, miksi? Miksi joku saa siitä kiksit että rikkovat ja sitten kun se on tehty eikä takaisin saa niin totetavat, että voi voi....

    too late - shit - ei ole heidän elämänsä. Vaikuttivaat silti.

    VastaaPoista
  3. Miten joku jaksaakin tuijottaa omaan napaansa joka postauksessa. Kyllä lukijatkin voivat kärsiä jonkun jatkuvasta ja sekavasta sairaskertomuksesta.

    VastaaPoista
  4. Nämä tarinat palauttivat mieleeni monia yksittäisiä tapahtumia työurani varrelta. En tiedä kummalle nauroin enemmän, Kemppisen tavalle ilmaista näitä asioita vai itse tapahtumille. Lukutuokio oli joka tapauksessa poikkeuksellisen hauska.

    VastaaPoista
  5. Uran, vaikutusvallan, aseman, rikkauden ja maineen määrää yleensä kunnianhimo/pyrkyryys ryyditettynä sopivalla määrällä lahjakkuutta tai osaamista. Loppusilauksen yksilön maalliselle menestykselle suo sitten kyky olla paikalla oikeaan aikaan kun sauma railona aukeaa.

    Malli esimerkki tällaisesta lienee kiltti ja harmiton Matti-ministeri, joka harhaili eduskunnassa hieman eksyneenä ja sattui sitten törmäämään pääministerin palliin. Niin se elämä meitä vaeltajia heittelee.

    Mutta miksi juuri minusta tuli karttakeppi? Miksei vaikkapa pilvi? Tai tuuli tai kenties suurlähettiläs, kuten naapuripulpetin pojasta.

    Jokin tässä mättää. Elämä ei ole oikeudenmukaista.

    VastaaPoista
  6. "Mitä sen puhheen hyvvyyden väliä on, kuhan allaa karttuu". (vanhaisäntä Aukusti Heikkilä, Kangasala, Neulaniemi)

    Valtakunnansoittelijaksi valikoitui tässä pudotuspelissä ilmeisesti ammattitaitoisin.
    Aaltoja tekee Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  7. Keskinkertaisuuden voittokulkua analysoi mestarillisesti Erkki Raatikainen kirjassaan Kuin punainen varjo vain: henkilö valitaan pestiin mm. ja eritoten siksi, että jotakuta toista ei siihen valittaisi. Mutta asianomainen elää illuusiossa että hän on omilla ansioillaan päässyt niin pitkälle, koska kuulee itseään koskettelevat kannatuspuheenvuorot. Se voi olla niin maukasta,
    että muut valintaa selittävät tekijät pannaan syrjään, vaikka ne olisivat aivan ilmeisiä.
    .. Toipila, ota iisisti.

    VastaaPoista
  8. Aaltoyliopiston hallitus menee uusiksi. Kertokaas lainoppineet, mitä tämä tarkoittaa jo tehtyjen päätösten osalta? Ovatko ne laillisia?
    http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Virkkunen+Aalto-yliopiston+hallitus+valittava+uudelleen/1135246855900
    "Opetusministeri Henna Virkkusen (kok) mukaan Aalto-yliopiston hallitus joudutaan valitsemaan uudelleen. Valinta tapahtuu elokuussa, ministeri toteaa Verkkouutisille antamassaan haastattelussa."

    http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Eduskunta+hyväksyi+yliopistolain/1135246820058

    VastaaPoista
  9. Pyrky ja sauma ovat avainasiat saatollekin, vaikka niillä ei ole paljoa tekemistä kyvyn ja luonteen kanssa, joiden merkitys pari- tai virkasuhteelle toki olisivat tärkeämmät.

    Nythän muuten nähtiin, että virantäytön estänyt magisterin papereiden puute oli - sinänsä oikein - vaikutukseton ministerin arvoon.

    Uosukaisista tarkoitettiin kai suomen kielen lehtoria Imatralta eli Riittaa, ei television ajankohtaistoimituksen jääprinsessa-Riikkaa, vaikka jotain sukua kuulemma ovatkin.

    VastaaPoista
  10. 1. Aalto-korkeakoulusäätiö on ollut rekisterissä jo pitkään ja toiminut säädekirjansa ja sääntöjensä mukaan.

    2. Puheena olevat yliopistolain säännökset eivät ole tai ole olleet voimassa.

    3. Hallitus ei ole tehnyt kuin muutamia päätöksiä, kuten rehtorin valinta, ja ne on yksinkertaista uusia, jos tarvetta, domino- tai korttitaloefektiä ei tulisi.

    Vastaava tilanne Tampereen Teknisessä Yliopistossa.

    VastaaPoista
  11. Ministeriksi ja virkamieheksi edellytettiin aikaisemmin myös "rehellisyyttä ja taitavuutta", mutta tästä nyt on livetty kun hallituksessa on parikin ehdollista linnahenkilöä. Tasarvolakia ainakin noudatettiin kun vähintään 40 % toisesta sukupuolesta on edustettuna. Tarkemmin ajatellin taitaa olla 50/50. Eikä edes hävetä.

    Kepu pettää aina ja kepu keeps petting. Kokkarit peesaa.

    VastaaPoista
  12. Ad -rh

    Enkä ota iisisti.

    "Älykäs äiti" alkaa olla jo melkoinen häirikkö.

    Puolustakaa nyt joku sitä ressukkaa, ettei se mene ihan sekaisin meikäläisen pahuudesta.

    VastaaPoista
  13. "... Kaarle XII astui hänkin remmiin 16-vuotiaana ja voitti Narvassa 18-vuotiaana kymmenen vuotta vanhemman Pietari Suuren..."

    Ai painiko ne?

    Väyrystä olen karsastanut niin kauan että en enää tiedä ketä muuta äänestäisi. Samperi, jos ihminen tunnustaa että on ollut kerran väärässä - silloin kun luuli että oli väärässä - kyse on vakuuttavasta henkilöstä.

    Samantekevää mistä muusta on kyse.

    VastaaPoista
  14. Olet(te)ko muuten huomanneet sellaista saumaa, jossa henkilö on aivan liian iso ja kulmikas hoitamaan nykyistä tehtäväänsä, ja ainoa keino hänestä eroon pääsemiseksi on se, että hänet ylennetään - mieluusti toki vähän eri paikkaan kuin nykyisen postin yläpuolelle - mutta hätätilassa sinnekin. Ikävä pomo on toki ikävä, mutta ikävä kollega on päivittäinen murhe.

    Touko Mettinen

    VastaaPoista
  15. SAUMA HUKASSA

    Mielestani Soinilla on nyt sauma (tai saumaa) niin eu kuin televissa eduskuntavaaleissa, mutta Urpilaisen saumat taitaa olla hukassa. Kylla Urpilaisellekin sauma saattais loytya, mutta sanotun organisaation kyvyt eivat taoda antaa myoden hakea ja loytaa uutta saumaa.

    Nokialla ei ollut oikein saumaa kaapelikoneitten, paperin ja Bullin tietokoneitten aikaan, mutta sitten tusinaekonomi Ollila
    tulipaikalle ja kas suuren suuri sauma loytyi. -- Paperi ja selluteollisuudella ei ole enaa saumaa tai jos on niin ne on aivan pikku saumoja siella ja taalla.

    VastaaPoista
  16. TOVERI TOIPILA...

    Meita on moneen junan. MUTTA kaikkea ei ole kai pakko lukea? Olen jo pitkaan sivuuttanut sanotun nimimerkin hopinat katsomalla vain kolme ekasanaa; hyvin menee.

    Toinen ainakin yhta hankala puoli on nama tieteentekijat, jotka eivat osaa yksinkertaistaa tai kiteyttaa asioita. Esimerkikisi J. Virolainen ei ole tata lahjaa saanut kun taas ystavallammme J. Kemppis4ella se kukkiin monimuotoisena. Virolaista vois auttaa (ja annen muuta meita Virolaisen ja Kemppisen ystavia), jos han innostuisi blogiinsa panemaan jutun yhteenvedon alkuun.
    Sama koskee jossain maarin myos toveri Jokisipilaa blogissaan.

    VastaaPoista
  17. Anonyymi hei, sitä kutsutaan "Peterin periaatteessa" nimellä "koiranveräjä ylöspäin". Hankalan tyypin ylentämistä siis.

    VastaaPoista
  18. Tuli vaan mieleen tuosta Napoleonin pituudesta että aikaisemmin lukemieni luotettavina pitämieni tietojen mukaan Napoleon oli (noin) 154 cm "korkea"...Mutta viime aikoina ruvettu väittämään totena lukua 168 cm...Ihmettelen vaan miksi kaikissa aikalaismaalauksissa hänet kuvataan selvästi ympärillä seisovia lyhyemmäksi. Jos hän olisi llut 168m niin hänen kenraalinsa olisivat olleet luokkaa yli 180...Mahdotonta sen ajan oloissa...

    VastaaPoista
  19. "Jos hän olisi llut 168m niin hänen kenraalinsa olisivat olleet luokkaa yli 180...Mahdotonta sen ajan oloissa.."

    Ei laisinkaan mahdotonta.
    Alempi keskipituus ei ollut mikään luonnonlaki, vaan kiinni ravinnosta.
    Muistan joskus lukeneeni jostakin missä oli avattu joukko hautoja hautausmaan siirron vuoksi pohjois-englannissa. Säätyläishaudoissa saman ikäiset miehet samalta aikakaudelta olivat 12 senttiä pidempiä kuin työläiset.

    VastaaPoista
  20. Siinä on aina jotain sietämätöntä, korrelaation ja kausaalisuuden sekoittamisessa.
    Teen sitä toki itsekin, säännöstellysti.

    VastaaPoista