Sivun näyttöjä yhteensä

12. kesäkuuta 2009

RFM



Kulutushysteria on paha tauti. Nyt olen ollut kovasti iloinen kahdesta huipputeknologian tuotteesta.

Meillä oli ainakin kymmenen vuotta automaattinen laskiämpäri. Kun avasi tiskipöydän oven, ämpäri kaatui lattialle ja päällimmäisenä oleva suodatinpussi kahvinporoineen matolle.

Pidin tätä elämään kuuluvana ilmiönä, mutta raportoimieni suurten juhlien alla kävin hakemassa rautakaupasta uudenlaisen paketin, jossa sankojen kiskot toimivat ja laskit pysyvät paikoillaan.

Käyn silloin tällöin viemässä sinne tulitikun tai katkenneen kengännauhan enkä lakkaa ihailemasta tekniikan ihmetöitä.

Windows 7 on osoittautunut vakaaksi, eikä minulla ole mitään sitä vastaan, että kun aikaisemman koneeni avaaminen ja perusohjelmien lataaminen kesti aamulla noin 20 minuuttia, uusi kone käynnistää Windows XP:n alle minuutissa ja seiskan vielä nopeammin. Lisäksi tuntuu todella siltä, että valmistaja on luopunut eräistä hörhellyksistä, joten työskentelykin sujuu.

Voi olla syytä epäillä, että Microsoft on itse huolehtinut siitä, että teki mitä teki, kone hidastuu ja alkaa ennen pitkää äännellä uhkaavasti. Tulee kassavirtaa. Tietokoneet ja matkapuhelimet ovat tuoretuotteita.

Se ei taida olla salaisuus, että olen jossain määrin addiktoitunut valokuvauskoneisiin ja pidän turhanaikaisesti kuvaamisesta. Tässä jutussa on Eduskuntatalon vieressä Botnian kulmalla oleva kaupungin kulinaarisen elämän polttopiste Jaskan Snagari. Jos joku haluaa välttämättä turpaansa, voi mennä etuilemaan tuon yrityksen jonossa aamuyöllä.

Kamerauutisten seuraaminen on siis aika viaton huvitus, varsinkin kun johtavat amerikkalaiset ja englantilaiset alan lehdet ja verkkopaikat näyttävät olevan lahjottuja eli tavalla tai toisella valmistajien leivissä.

Kun en viitsi enää pelata järkkäreiden kanssa, mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä hirviözoomeihin. Canonin G 10 on sellainen, samoin PowerShot SC1 IS, ja molemmat ovat Anttilan tarjouksessa.

Kun odotin toista henkilöä ja maleksin kaupassa, myyjä kehaisi Canonin valmiita kuvausohjelmia, joita saa kuulemma verkosta lisää. Huiskaisin kädellä ylimielisesti.

Kotona tuli yöllä mieleen ”RFM” eli se tunnettu sääntö, että viimeisessä hädässä voisi tutkia käyttöohjeitakin. Käytössä loisteliaan hienon ja sikahalvan Lumixin rinnalla olevan Olympuksen (SP 570 UZ) käyttöohje tuotti joukon järkytyksiä.

Kuten ne kuvausohjelmat, joita olin tottunut pitämään uusavuttomille tarkoitettuina.

Eivät ne ole. Aina ongelmallinen lumi näyttää saaneen oman paikkansa. Eräs vaihtoehto (ilotulitus) valottaa kaksi kuvaa päällekkäin niin että tuloksena voi olla kuva vaikka nuotiosta. Muuan vaihtoehto on nimeltään ”nettihuutokauppa”, joka kuvaa yhdellä napin painalluksella kolme eri tavoin valotettua ja tarkennettua kuvaa kohteesta. Yksi vaihtoehto on skannerin korvike – tekstin ja paperin kontrastia lisätään jo kuvausvaiheessa.

Kamerasta löytyy myös panoraamakuvien mahdollisuus, jolla muun muassa Sony brassailee kovasti. Panoraamat voivat olla hauskoja.

Lopputulos: nuo maanmainiot ominaisuudet, jotka herättivät uteliaisuuteni esittelyissä, löytyvät kaapissani olevista kameroista.

Tiedän että minun olisi syytä pitää suuni kiinni, kun en tiedä paljon mitään näistäkään asioista. Sanon vain pienellä äänellä että olen kyllä opetellut kuvaamaan filmille 50-luvulla, kun valotusmittari oli lisävaruste kädessä ja vallitsevan ja heijastuvan valon määrien perusteella tehtiin päässälaskuja. Joskus harvoin jokin kuva onnistuikin.

Virike tuli Eduskunnan valiokunnasta, jossa puhuimme Liedeksen kanssa mm. vanhojen valokuvien suoja-ajasta ja jouduin kiivaasti torjumaan epäilyn, kun joku jäsenistä epäili, etten pitäisi valokuvaamista vaativana, luovana toimintana.

Käytävillä hiihteli tuttu valokuvaaja, joka aikoinaan opetti minulle Kultalalta ja Hedeltä kuulemansa – kamerassa on sellainen reikä, josta katsotaan, ja sen jälkeen mietitään. On myös hyvä ajatus pitää kameraa suorassa. (Ei tee tyhjäksi sitä, että etenkin Canonin suosima pyörivä LCD-näyttö on aivan mainio monissa käytännön tilanteissa.)

29 kommenttia:

  1. Vai että Microsoftin vika kun "kone hidastuu"? Tuskin.

    Mitä ohjelmia on asennettu ja ovatko kaikki Microsoft-sertifioituja? Ai eivät. Sitten ei kannata valittaa.
    Mikä virustorjunta-palomuuri? F-Secure hidastaa jopa 20 sekuntia käynnistymistä. Ovatko komponentit Microsoft-sertifioituja? Ai eivät kaikki, jolloin ei kannata valittaa.

    Tottakai uusi kone toimii nopeammin puhtaalta pöydältä asenettuna kuin jokin vuosia "hoitamatta" ollut ja vääristä ohjaimista, ohjelmista virheytynyt kone.

    Ovatko kaikki asetukset oikein?
    Ja vaikka mitä vielä... ei kannata valittaa...koska...

    ...autokoulu kyllä käydään että autolla oppisi ajamaan, mutta elintärkeät tiedot tiedostoineen jätetään koneen armoille, jota yleensä ei osata käyttää. Kummallinen ristiriita.

    Windows 7 (Seveni) on loistava. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.
    Windows 7 toimii vakaasti ja nopeasti myös "vanhemmissa" koneissa. Ei sitä varten tarvitse uutta konetta ostaa. Uusi kiintolevy ja muistin lisäys auttaa kummasti.

    VastaaPoista
  2. "
    Kotona tuli yöllä mieleen ”RFM” eli se tunnettu sääntö, että viimeisessä hädässä voisi tutkia käyttöohjeitakin.
    "

    Toinenkin sääntö on :
    Savun hälvetessä kaivan manuaalin esiin.

    VastaaPoista
  3. Yleensä lyhenteessä on neljäskin kirjain, T.

    VastaaPoista
  4. Ad JarMom: - luulisin että huolesi on tässä tapauksessa aiheeton; en tulut maininneeksi, että kysymys on TKK:n (HIITin) koneesta ja ohjelmista.

    Ainakin eräässä vaiheessa tietotekniikkaosaston koneet oli suojattu varsin tyydyttävästi.

    Vastaavasti sitten mm. klienttien käyttäminen läppäreillä kampusten ulkopuolelta on aika työlästä.

    Vihamielisiä tunkeutumisyrityksiä lienee noin 10 000 tunnissa. (Tarkempia tietoja emme anna.)

    VastaaPoista
  5. Omat tietoni muutaman vuoden takaa ainakin osoittavat yleensäkin TKK:n ja varsinkin yliopistojen servujen vuotaneen kuin vaaleatukkaisen kaljuuntumisen.
    Yliopistojen suojaukset ja työasemat ovat olleet luokkaa nolla, ainakin sen mukaan kuinka paljon tietoa on vuotanut ulkopuolisille esimerkiksi tuolloin DC-hubien kautta. Lisäksi yliopistojen laitekannasta löytyneet laittomat FTP-servut ovat luokkaa kymppi.

    Kerran soitin eräseen YO:n laitokseen ja ihmettelin kuinka siellä oikein toimitaan kun hubeilta löytyi koko laitoksen erään servun tiedot sisältäen kaikkien oppilaiden ja henkilökunnan salasanat ja tunnukset ja noin 60 megaa muuta tietoa laitoksesta. Ja tämä vain yksi esimerkki yliopistomaailmasta.

    Milloin tahansa voin kinata että yliopistojen tieto/ammattitaito ja välittäminen tietoturvasta, laitehallinnasta ja jopa työasemien/sovellusten asennuksesta ja hallinnasta on myös reippaasti alle hyväksytyn keskitason. Ja varmasti voitan tämän kinailun.

    VastaaPoista
  6. Kameroista sen verran vielä, että vuosia digikameroiden kanssa touhuttuani huomasin eräänä päivänä että en enää osaa valokuvata. Tarkoitan tällä lähinnä valon tulkintaa ja valotuksen säätöä. Luotin sokeasti kameran matriisimittaukseen ja uskoin että nappaamalla mahdollisimman monta ruutua on todennäköistä että joukossa on pari hyvää.

    Aloitin syvällisen filosofisen keskustelun itseni kanssa aiheesta onko harrastuksen perimmäinen tarkoitus tehdä haluttu toimenpide mahdollisimman automaattiseksi vai olisiko harrastuksen syvin olemus halutun toimenpiteen tunteminen mahdollisimman tarkasti. Molemmilla näkökulmilla on eittämättä puolensa.

    Ostin kuitenkin filmikameran ja aloitin kaiken alusta. Menin kirjastoon ja lainasin -70-luvun valokuvausoppaita.

    Nyt, pari vuotta myöhemmin olen edelleen alkupolulla, haasteita riittää. Olen kuitenkin uudelleenlöytänyt valokuvauksen ilon ja nautinnon ja kuvaan nyt paljon enemmän kuin aiemmin. Digikameraanikin käytän aina välillä mutta tyystin eri tavalla kuin ennen. Minä komennan nyt kameraa.

    VastaaPoista
  7. Joku minua olennaisesti viisaampi ylläpitäjä kerran valisti että suurin syy korpopraatioiden koneiden hidastumiseen ovat keskitetyt päivitykset. Käynnistyessään kone lataa sitä sun tätä ja käy läpi alati pitenevää listaa (joku lisätköön tähän sopivan teknisen selityksen) siirtäen paisuvan määrän dataa.

    Esimerkkinä olkoon avovaimoni työkone johon ei ole oikeuksienkaan puolesta mahdollista asentaa tai muuttaa mitään. Silti se on 1.5 vuoden aikana hidastunut sietämättömästi. Buutti on pidentynyt yli 20minuuttia vikkelistä alkuajoista. Jonain kauniina päivänä ylläpito jyrää kaiken ja kierros alkaa taas alusta.

    VastaaPoista
  8. Ehkä blogi tänäänkin oli juristin perusopetusta: käsivaralla mitaten ja komponentteja eli eri säännöslähteitä runkoon ruuvaten voi kasata vanha aikaisia hyviä auteur-sopimuksia, mutta nykyään markkinasuosiossa ovat superzoomit eli erilaiset anglosaksistiset sopimusbehemotit, joissa on kerrottu kaikki kaikesta boiler plate -lausekkeita kuin kuvausohjelmina hyödyntäen.

    VastaaPoista
  9. Tietokoneet luovat tietoa tässä ja nyt ja auttavat tappaamaan siellä ja sit.

    Koska joku muu lukee meitä datan avulla ja se on heille ase sitten kun meidän tajunta ei enää kykene tajuamaan mitään eroa datalle, informaatiolle, kommunikaatiolle ja osaamiselle. Kun tieto ja tietoisuus sumettuvat niin kaikki on heille kuin kypsät marjat oksalla.

    ....

    Oikea tieto on sitä mitä Sokrates sanoi; heti kun rupeaa olemaan liikaa värkkejä alkaa heikkeneminen. Tiedonsaanti ei ole perselihasten kautta yksin (istumalihakset) vaan pitää olla osallisena elämässä monella eri lailla. Muuten tapahtuu ylilyöntejä sinne ja tänne. Ja varsinkin tuonne.

    ...

    Diiva maailma - diivat ostavat aikaa tappamalla oma suku.

    VastaaPoista
  10. Selvä parannus voisi olla internet-tiedon uskottavuuteen jos kello edes olisi liikkumatta välillä vuosisadan taake ja välillä ettei dokumenteissa ole mitään kelloa. Tämä on nyt heidän (näitten manipulaattorien) uusin juttu: nappaavat heti kun joku jotain kirjoittaa, menevät kotiin, kirjottavat vielä paremmat tekstit ja ottavat siellä Illuminate-kirjastostaan lisää kamaa, näyttävät että lälllälläää meillä oli sittenkin tämä teitä paremmin. Me voitimme lälllälllääää....

    Nyt löysin dokumentin (word-dokkari, ilman päivämäärää) joka kosketti kas, kas - ihan sitä mitä olin itse kirjoittanut. Heitä ottaa siis päähän se, että minä jakelen sitä samalla - kun normaali odotusarvo olisi yrittää rikastua kuten kirjailijat: mutta ero on vain siinä, etteivät he rikastu enkä minäkään. Kukaan ei rikastu enää, vain nämä itseään nokkelina pitävät siat. Ja possut.

    Ja pian yrittävät tappaa vain sen takia että on niin paha kun joku sanoo possuksi että nyyh nyyh. Eivät siedä sitä, että joku vain on parempi joskin kaikki tieto on jo olemassa, eikä meidän sitä tarvitse poimia mutta toisaalta TIETOISUUS tipahtaa jos tietoa pimitetään. He eivät siis voi ruveta ohjaamaan suomalaisia sillä, että pitävät pääasiat omana tietona ja sitten vain jos näppä homogarrulus sattuu tajuamaan ihan itse jotain he poimivat sieltä omasta jemmastaan kuin oravat pähkinöitään esille ja väittävät vain, että ovat ihan itte sen äsken skabanneet kasaan. Ja ympärilläni saavat muskeliautoja jokainen - kaikki minua kiusanneet tienaavat nyt tosi paljon, rutkasti rahaa.

    Jotta mitä tästä opimme: raha on voiteluväline.

    Ei meillä siis mittaria ole koska tietokin on huono kun sitä tuollalailla manipuloidaan, väärennetään ja väitetään omaksi.

    Siinä vastaus - keksi uusi mittari jossa on lukutaito, tietoisuus ja halu/tahto sekä kyky tavoittaa maalia ilman muiden apua mutta kylläkin muiden kannustuksen kautta. Ihan itte.

    VastaaPoista
  11. RTFM se tosiaan on, vaan miksi ei LVM tai LSVM?
    KVG esim. kun on suomea ja yleisesti käytössä, toisin kuin STFG.

    Olennaisia asioita ihmmetellen.

    VastaaPoista
  12. Kiitos piristävästä blogista.

    Kommenttini ei tällä kertaa liity mitenkään aiheeseen, mutta olisi erittäin mielenkiintoista, jos tarkastelisit blogissasi joku päivä piraattipuolueen teesejä ja argumentteja. Porthanian käytävillä näistä väitellään harva se päivä.


    (http://www.piraattipuolue.fi/)

    - Pekka

    VastaaPoista
  13. PC:ITTEN KOMPONENTIT

    Hong Kongissa ja Kiinassa LEVONO yrittaa 4 vuoden paasta myyda uutta konetta. Se tahtuu niin, etta "date & time" menee johonkin 1950 vaiheille. Ei vaarallinen mutta hiton kiusallinen.-- Uusi kone maksaa ca. 2 x sanotun komponentin hinta.

    Eli PC:itten keski-ika laskee ja valmistajat ostavat halvempia komponentteja. Se on varmaan tarkkaa pelia, kun LEVONON volymeilla lasketaan, etta aika ja pvm tars levita 4 vuoden paasta, mutta ei saisi levita 2 vuoden paasta. Mukaan on kyteketty naytteenoton teoriat ja todennakoisyyslaskentaa...

    VastaaPoista
  14. Samoilla linjoilla "mab":in kanssa:
    Olen kuvannut vuodesta -67, jolloin sain rippilahjaksi halvimman mahdollisen kameran. Olen kuvannut filmille nelisenkymmentä vuotta, ja vasta muutaman kuukauden digillä, halvalla Canon PowerShotilla.

    Filmikameran säädöt tarttuivat sormenpäihin. Nyt olen ollut vaikeuksissa, kun pitäisi opetella tietokoneajan tekniikka valokuvauksessakin. Hankalaa on, mutta vähitellen sitäkin oppii. Parempia tuloksia kyllä syntyi Olympuksen OM-järjestelmäkameralla parikymmentä vuotta sitten.

    VastaaPoista
  15. Susanna Haapojan hautajaisissa oli mukanana mm. 60 kansanedustajaa.
    Vanhanenkin puhui erittäin hyvin.
    Missä oli JK?

    Hei norsunluutornissa asuva ystäväni. Missä olit?

    Kysyy Tuula.

    VastaaPoista
  16. "IRC" jne ovat hyviä keksintöjä mutta usein häiriköityjä. Näkökulmia piraattiaatteeseen sekä tekijänoikeuksiin, kulttuuriin ja kansalaisoikeuksiin (hyvä juttu siis).

    VastaaPoista
  17. Minua ainakin potuttaa kun Helsingin rautatieasemalta on poistuneet snagarit jotka myivät lämpimiä lihiksiä ja ryynimakkaroita. Kun ostoksen syrjään sai vielä ketsuppia, sinappia, kurkkusalaattia ja raakaa sipulia, niin tunsi saaneensa nälälleen karkoittajan.

    Nyt rautatieasemalta ei saa kuin toiselle puolelle sämpylää kurkulla ja tomaatilla koostettuja viherpommeja.

    VastaaPoista
  18. Portit eivät tue. En pääse vaikka on tunnarit. Hö.

    VastaaPoista
  19. Järven pinta on tyyni kuin vaaleatukkaisen naisen iho. Puitten iho on kuin tuuleton lehti, josta tulikin mieleem lakioppi.

    Lakioppia voidaan verrata pysähtyneisyydessään TKK:n (HIITin) työasemien ylläpitäjään. Se on aina muiden vika jos työasemat hidastuvat, kun niitä ei osata huoltaa, vaikka kunnolla huolletuissa "firmoissa" työasemat saatika serverit eivät hidastu.

    Onkos se -rh-rhesus tänään lomilla kun ei o kommentoinut...

    VastaaPoista
  20. Kiitos, menen ulos ja alas. Katsotaan onko elämää ? Kemppinen, ai lav juu saakelin ukkoihanus. Älä hylkää minua, ethän?

    VastaaPoista
  21. Alte kameraden eli vanhat valokuvaajat.

    Siirryinpä minäkin digikamera-aikaan. Lumixin pokkari, testit voittanut ja varsin hyvä. Mutta, kun on kuvannut filmijärjestelmäkameralla 20 vuotta ja oppinut itse päättämään (säätämään) kuvan kohdalleen, niin on vaikeaa hyväksyä näiden monien automaattiohjelmien orjaksi jääminen. Automaattiohjelma kun tekee juuri sen, mitä se on säädetty tekemään. Se ei tee sitä, mitä kuvaaja haluaa sen tekevän. Pitäisi kai ostaa digijärkkäri, niin pääsisi taas kuvaamisen makuun ja hallitsisi itse kuvaamisensa?

    Digipokkareissa on haittana myös nämä lcd-näytöt takakannessa. Kameraa ei enää saa tuettua yhtä vakaaksi kuin etsinkameraa käytettäessä. Kun objektiivi on vielä vähän keskipisteen sivussa, on liikkuvaa kohdetta joskus vaikea löytää kameraa heilutellessa. Puhumattakaan siitä, että ikänäön alkaessa vaivata lcd-näyttöä ei enää näe terävänä. Etsinkameran etsimeen saa yleensä näönkorjauksen ja etsinkuvan näkee terävänä. Joissakin digivideokameroissa onneksi on vielä säilynyt perinteinen etsin ja niissä on tämä näönkorjaustoimintokin.

    Digikuva on kuitenkin sikäli hyvä, että jatkokäsittely on helppoa. Osasuurennokset voi ottaa siitä mistä haluaa ja mm. kuvakirjojen teko on varsin helppoa. Kuvia voi myös lähetellä helposti jne. Kyllä digikuvaus on tullut jäädäkseen ja mikäs siinä - kivaahan se on. Lähes yhtä kivaa, kuin mv-kuvien työstäminen pimiössä...

    Terveiset Riku K:lle ja mab:lle.

    -Vode-

    VastaaPoista
  22. Onhan se hidastuminen Microsoftin vika, kun järjestelmä on suunniteltu sellaiseksi että se kerää tauhkaa, jota ei pysty poistamaan. Rekisteri hyvänä esimerkkinä on piilotettu täyteen GUID- ja muutakin roskaa, jota ei kukaan uskalla poistaa.

    Sinällään toki esim. levyn fragmentoituminen on luonnollista, mutta eipä MS:kään suosittele toisen samankokoisen levyosion jättämistä tyhjäksi tms., jolloin fragmentoituminen voitaisiin poistaa kopioimalla tiedostot kerran edestakaisin. Eipä se tosin onnistuisikaan systeemitiedostojen (kuten rekisterin) osalta helposti.

    VastaaPoista
  23. Ad Omnia_: tämä mainostamani Panasonic Lumix DMC LX3 maksaa jotain 350 euroa ja sisältää manuaalin, aukon ja valotuksen käsiasetukset automaatin lisäksi.

    Ymmärrän yskän, mutta kuvaaminen on mielestäni juuri samanlaista kuin Leicalla. Minulla ei näkö vain enää riitä optiseen etsimeen.

    Syvyystarkkuuden ja valotuksen kanssa pelaaminen rauhallisessa tilanteessa on hauskaa, kun voi räpsiä haarukoiden kuvia, katsoa ne LCD:ltä ja löytää sen mitä halusi.

    VastaaPoista
  24. Se on kuule ihan sama, valotatko kennoa vaikko filmiä.

    Silmät näkee, aivot ajattelee. Siinä koko puuha.

    Muu on teknikkaa, joka on hallussa, tai sitten ei.

    VastaaPoista
  25. Nyymiölle:

    Onhan se hidastuminen Microsoftin vika, kun järjestelmä on suunniteltu sellaiseksi että se kerää tauhkaa...

    Kuules nyymiö. En taida tietää yhtään yli 100 työaseman yritystä, jossa "tauhkaa" ei osattaisi poistaa, eikä näissä yhdessäkään yrityksessä ole mitään ongelmia "tauhkassa" tai fragmentoitumisessa tai muussakaan.

    Johtuu siitä, että näissä yrityksissä on osaavat ja ammattitaitoiset ylläpitäjät.

    Toisaalta tiedän kyllä yrityksiä, joissa osaamaton ja kädetön yläpitäjä ei osaa ammattiaan...

    Jos jossain työasemat alkavat hidastua, on syytä katsoa peliin ja potkia hevon vittuun osaamattomat ylläpitäjät.

    VastaaPoista
  26. Jarmo se jatkaa kovan tietotekniikkagurun roolia. Jos nyt kuitenkin taas laskisit Kemppisen vanhan ohjeen mukaan kymmeneen ennenkuin painat sitä lähetä-nappia.

    Ilkeät voisivat kysyä, että oletko noin tyhmä vai vedätkö jotain roolia, mutta koska palstalla ei ole ilkeitä ihmisiä yhtä lukuun ottamatta, niin eipä kysyjää ole. Ymmärrä rivien välistä.

    Tietotekniikasta tuskin tiedät alkeitakaan. Niin kovat on puheet pojalla.

    VastaaPoista
  27. Jarmo se jatkaa kovan tietotekniikkagurun roolia. Jos nyt kuitenkin taas laskisit Kemppisen vanhan ohjeen mukaan kymmeneen ennenkuin painat sitä lähetä-nappia.

    Ilkeät voisivat kysyä, että oletko noin tyhmä vai vedätkö jotain roolia, mutta koska palstalla ei ole ilkeitä ihmisiä yhtä lukuun ottamatta, niin eipä kysyjää ole. Ymmärrä rivien välistä.

    Tietotekniikasta tuskin tiedät alkeitakaan. Niin kovat on puheet pojalla.


    Jee, jee. Hyvin sanottu poikaseni.

    VastaaPoista
  28. ad guru jarmo ja nyymiö...

    ubuntu 9+ on jo aika hyvä. ajelee wintoosiakin sulavasti winellä. en aio ostaa enää yhtään hirmuhintaista wintoosa-alustaa firmalle vaan ajella ubbosukelluksiin untulla.

    onhan se ihan kumaa, että rauta maksaa vähemmän kuin softa... monopolimakua. juhannuksena... eikä alkosta. vaikka softan kopiointi on aika lailla halvempaa kuin raudan.

    VastaaPoista