Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Sivun näyttöjä yhteensä
10. kesäkuuta 2009
Herrasmiehet pitävät vaaleista
Vieraiden, rääppiäisvieraiden ja yleisen uupumuksen vuoksi ajankohtaistapahtumien seuraaminen jäi heikoksi. Kun tosiaan jouduin pyörimään eilen ja taas huomenna Eduskunnassa, jossa muuten on ihan oikeita poliitikkoja, kävi ilmi, että nämä paikalliset rupattelivat vaaleista.
Olin onneksi perehtynyt median avulla vaalituloksiin. Lisäksi olen opettanut itselleni hiukan oikeampaa kielenkäyttöä: EU, ei EY. Nykyisin on ”Euroopan unioni”.
Pelkään, että useimmat äänestäjät luulivat äänestävänsä vaaleissa ainakin suunnilleen samaan tapaan kuin eduskuntavaaleissa. Näin ei ole. EU ei muistuta valtioita, eikä vallan kolmijako ole voimassa. Toimeenpanovaltaa ei oikeastaan ole. Lainsäädäntö ei tule voimaan ilman ministerineuvoston eli Euroopan unionin neuvoston tahtoa. Ministerineuvostoon kuuluu jäsenmaiden ministereitä, eri ministereitä asiasta riippuen.
Europarlamentti ei säädä yksin lakeja. Lainsäädäntöprosessi on mutkikas. Tavallinen on ministerineuvoston ja parlamentin yhteispäätösmenettely.
EU-direktiivi (esimerkiksi tekijänoikeudesta) on määräys jäsenvaltioille säätää direktiivin hahmotteleva laki. EU-laki on eri asia.
Kun kysytään, mitä EU-parlamentin jäsen eli meppi tekee, sopivat vastaus on nykyhokema: ”Nyt panit pahan.” Vastaaminen on vaikeaa ja vastaaminen on aihetodiste siitä, ettei vastaaja tunne asiaa.
Niinpä EU-myönteisyys ja EU-kriittisyys ovat molemmat hiukan omituisia asenteita. Joskus ja joissakin asioissa esimerkiksi suomalainen ministeri voi haistattaa paskat europarlamentilla, joskus ei voi. Joissakin asioissa neuvostolta edellytetään yksimielisyyttä, joissakin ei.
Erityisesti se usein esitetty ajatus, että jokin juttu viedään ”EU-tuomioistuimeen” kotimaisten tuomioistuinten käsiteltyä sen tai jopa ennen, on syvästi harhainen.
En osaa arvata, mitä Timo Soini ajatteli halutessaan EU-parlamenttiin. Luultavasti voimannäyttöä, ja sehän onnistui. Aidosti tärkeitä asioita hän voi puolueineen toimittaa Suomessa Eduskunnassa.
Soinin sanominen populistiksi ei taida olla osuvaa. En ole tullut panneeksi merkille, että hänellä olisi mitään erityisempää asiaa ajettavanaan. Ainakaan korviini ei ole kantautunut mitään ”kansan” etua ajavaa hanketta valtaeliitin pään menoksi. Mutta taitava ja lahjakas mies hän on. En uskaltaisi lähettää häntä ostamaan iltapäivälehteä. 1,20 euroa on iso raha.
Media on jo ilmaissut kierrellen ja kaarrellen, että vasemmiston pitäisi keksiä itselleen jokin sopiva aate. Entiset ovat musertuneet, myös se sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajatus, jota pidän itse hyvänä. Oikeusvaltio-tavoitteesta ei vaalien edellä kai puhuttu mitään. Ehkä niin oli hyvä, koska käytännössä EU on epäonnistunut aika pahasti juuri tuossa asiassa.
Oikeusvaltio ei tarkoita käsitteenä, että unioni tai valtio toimisi kuin Töölön Sokeritehdas, joka parikin kertaa alkoi työntää pelkkää siirappia, ja sitä oli kohta joka paikassa, myös kengänpohjissa ja kainaloissa.
Vasemmiston häviö oli kyllä kauhistuttava. Demareiden tappiota lievensi tämä erikoinen pappi, jolla luullakseni eivät ole läheskään kaikki kuvakortit pakassa.
Häkämiehen veljeksiä ei kai tunneta häikäisevinä ajattelijoina. Silti tämän toisen Häkämiehen eilinen lausahdus, että Tarja Halosen vika, saattaa sisältää totuutta.
Olen muistaakseni ihmetellyt tässä blogissa kaksi tai kuusi kertaa, miten nopeasti Halonen ja Tuomioja menivät muodista.
Kun muutimme tänne maalle, silloin naapurissa asunut stallari kiinnitti pihaan ajon estävään puomiin liikennemerkin, jossa luki ”Ei EEC”. Taisin olla itse samaa mieltä: ei, ei, ee-ee-see.
Tosin en kuollaksenikaan muista miksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
On kai se demarilla vaikeaa, kun pitää kannattaa sosialismia, mutta vastustaa siihen siirtymistä. Ihmeen pliisua oli heidän eurovaalimainontansakin. Kun olisi pitänyt huutaa, että tällainen peli ei vetele, heidän mainoksissaan ynistiin jotain sosiaalisesta Euroopasta.
VastaaPoistaToivotonta sakkia.
"sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajatus" on välttämätön asia. Jostain syystä päättäjät käsittävät tämän koskevan vain verotettavaa tuloa prosentteina, ei ihmistä itseään.
VastaaPoistaSosiaalinen oikeudenmukaisuus lähtee siitä kuinka lastentarhat, koululaitos, sairaalat, vanhainkodit ovat hoidossa hoidettuna. Näistä ei kukaan välitä, ainakaan demarit, joille asia kuuluisi. Tämän jo pöljäkin on huomannut.
Mutta isotissisen sen vaaleatukkaisen on oltava.
Se että Mitro laskuttaa hauskuudestaan 4000 euroa tunti, tai että Urpilaisella on kestohymy iäti huulillaan ei ratkaise mitään. Ihmisen hyvyys ja tahto koetellaan muissa tilanteissa, kuten siinä, uskaltaako ottaa kantaa vai vain mainita.
Totuuden torvina meinaan mennä nyt unten metsään. Pääsy kielletty vain tänne siis - godnatt igen. Kerro niille Kemppinen, että pian on leikit leikitty - jonkun pitää päästää ainakin teoriassa oikeat kouluttajat myös peliin. Ei voi kaikki uskotella itselleen että muut hoitaa kun kukaan ei hoida: ei nähtävästi presidentti ainakaan. Vaikka tv-ssä sanoivat, että edustaa kuulemma kansan mieltä: musta tuntuu, että niin kuvitellaan; minä en saanut mitään tukea mutta californialaisen mainostoimistomieheni he kyllä pitivät hyvänä vaikka minun ongelmani oli juuri mieheni: ja miksi minun oivallukset piti vyöryttää muille - myös miehelleni? Miksi naiselle ei anneta kreditti siitä mitä itse tekee ja itse tuo esille? Miksi piti jemmata? Onko presidentillämme vispiläkauppaa Liliuksen kanssa kuten Kekkosella rouvaan?
VastaaPoistaMenevät nämä suvut aina ristiin? Mikä mafia se on siinä tapauksessa ja jos on, eikö heillekin voisi kertoa, että Eurooppa nousee paremmin että 100.000 aivoa saa suuremman ymmärryshorisontin kuin että tyhmennetään zombieksi 90% ja muutamat hassut omasta mielestä älykkäät johtajat saavat vetää massaa perässään? Käy nimittäin niin, että tuollainen pakko-tyhmettäminen maksaa psyykkeelle aika paljon josta koulumurhaajat voivat edustaa vuoren huippua.
Ei saisi leikkiä intrinsikaalisten tarpeiden kanssa: tietoa ei saa poistaa/piilottaa omiin tarkoituksiin - älykkäät tarvitsevat tietoa siinä määrin missä sitä nytkin on ollut saatavana; ei voi poistaa käytt.tieteen ja aivotutkimusten tietoa sen takia ,että voi itse vääntää porukan päätä oman maun mukaan. Se on sadismia, ja se on kielletty Suomen perustuslaissa.
Silti sitä tekevät vain sen takia ,että tulee pyyntö jostain lobbari-porukasta jolta muuten ei tule vuotuiset samppanjat sinne omaan maatilaan (omaan veneeseen jne jne) eli osaavat temput jo täysin. Ja minunlaiset torvit saamme porttikiellon pian joka paikasta, meidät herjataan ja lapsiani häiritään ja jos pahoinpidellään yhtään enemmän lähden perheeni kanssa täältä kauheasta sadismi-maasta pois. Ja tänne jää lopulta lahnat.
Herrasmiehet saisi ruveta heräämään vaikka eivät osaa vastata vielä kaikkeen: en sitä odotakaan: odotan rajanvetoa. Älykkyyttä edes asenteisiin. Ihminen ensin, mutta minua ei ole kukaan laittanut ensin. Olen kuollut tähän tapaan käsitellä ihmisiä mitä mm yliopistossa (käytt.tied) etenkin osasi tehdä kun työterv.pomo oli saanut päähän kiusata (koska oli samaa sukupolvea kuin isäni/äitini jotka ovat aina käyttäneet minua vuoron perään lyömäaseena ja se aiheutti sitten uudet kannanotot minne ikinä menin: ei pidä kysellä siksi ihmisistä : kyselivät rikki maailmani ja lopulta kaikki lähituttavat ja ystävät jätti: pelosta).
Kiitos siis torveille.
godnatt
mie luulen, että isot asiat päätetään siellä brysselissä ja tää kotiparlamentti on pian vain muistoja pohjolasta. Kouluneuvosto, joka päättää vaihetaanko lamppu vai ei. Kun taas brysselissä päätetään onko lamppuja vai ei. niinkö nyt, kun hehkulamput kielletään ja vain loistevalo sallitaan.
VastaaPoistak:
VastaaPoistaOlen muistaakseni ihmetellyt tässä blogissa kaksi tai kuusi kertaa, miten nopeasti Halonen ja Tuomioja menivät muodista
ja siihen muistaakseni vastattiin, että jokainen saa maailmassa ihmetellä, mitä haluaa.
Subjektiivisten mu-tu-tuntemusten jakamisessa voi aina olla hieman vaikeuksia.
Ajatusten Kymijoki tosiaan yllätti; olen ihmetellyt, käänteisesti, itse asiassa minä ja Jouko Ahonen ihmettelimme, miten Halosen laajaa kansasuosiota SDP ei ole tuon paremmin pystynyt hyödyntämään.
Mutta Ajatusten Kymijoki (kok.) - miten kuulostaa - on tainnut saada korkeampaa ohjausta valtioneuvostossa puolustus- ja ulkopoliittisten lausuntojensa jakelussa (nk. valistunut arvaus).
"Demareiden tappiota lievensi tämä erikoinen pappi, jolla luullakseni eivät ole läheskään kaikki kuvakortit pakassa."
VastaaPoistaLievensikö? Itse näkisin, että tuo erikoinen pappi vain alleviivaa demareiden ahdinkoa: puolueen vaatimattomasta tuloksesta, kahdesta paikasta, toinen meni henkilölle joka ei kuulu edes puolueeseen. Ja jonka jutuissa kaiken lisäksi kiteytyy hyvin selkeästi demareiden oppositiosanoma yleensäkin: paljon melua tyhjästä. Siinä mielessä kyllä osuva ehdokas SDP:lle.
Itselläni herää kysymys, edustaako Isä Mitro parasta mitä SDP:lla on tarjottavanaan? Jos edustaa niin ei ole Jutalla helppo tehtävä kääntää puolueensa kurssia.
Ymmärrän kyllä, että Mitro pyydettiin mukaan äänten kalastamiseksi, mutta eikö ole politiikan ja SDP:een kannalta naurettavaa, että suurimman äänisaaliin vie tällainen muualta "lainattu" ehdokas? Olisiko niin, että julkkisehdokas on puolueessa hyvä renki mutta huono isäntä?
Onko politiikassa todellakin yhdentekevää kuka saa paikan kunhan vain puolueen laariin ropisee mahdollisimman paljon ääniä? Ihmeellistä imagopolitiikkaa, jossa asiasisältö ja todellinen asiantuntijuus jäävät vaikutelman ja mediaseksikkyyden varjoon.
Ehkäpä samalla jonkinlainen ajankuva.
Itse olen tykännyt ajatella tuota EU:n kammottavaa lainsäädäntöjärjestystä siten, että EU:lla on tosiasiallisesti kaksikamarinen parlamentti – Euroopan parlamentti alahuoneena ja ministerineuvosto ylähuoneena.
VastaaPoistaAjan kuluessa asiat tuppaavat unohtumaan.
VastaaPoistaVasemistoliiton edeltäjä SKDL Kremlin äänitorvena on muistissa.
Kokoomuksen edeltäjästä IKL:stä nuoret kokoomusta äänestäneet eivät ole kuulleetkaan.
Se on tuo aikaperspektiivi näissä diktatuurihaaveilijoitten perillisissä tehnyt työtä kokoomuksen hyväksi vasemmiston kustannuksella.
JK: "En osaa arvata, mitä Timo Soini ajatteli halutessaan EU-parlamenttiin."
VastaaPoistaNo, osaat takuulla, leikit vaan pöljäkettä?
EU-operaatiossaan Soini paljasti, että hän on ihan varteenotettava poliittinen peluri.
Suuri osa (mutta kuinka suuri, sitä Soini ei tiedä) persujen nosteesta perustuu mamu- ja mokukritiikkiin. Mutta toisaalta Soinille ei siunaantuisi hallituspaikkaa ensi eduskuntavaalien jälkeen, jos hän nyt olisi leimautunut roistoksi ja rasistiksi.
Hänen täytyi tehdä pesäero halla-ahon ajattelijoihin, mutta saatua surfattua rantaan asti ajan aallolla.
Hän näki, että on tulossa oikea timopietarin äänisaalis, ja se oli pelastettava himaan seuraavien kotovaalien pohjakassaksi, maksoi mitä maksoi.
Se maksoi takin käännön ja parin vuoden kakun Brysselissä.
Se hinta kannatti maksaa. Persut ovat nyt 10 %:n puolue, vihreiden veroinen, vasujen tappaja. Ruotsalaiset ja muu rupusakki jäi kauas taakse. Ja mikä tärkeintä, varaedustaja Terhon mukana potentiaalinen nuorten miesten äänimassa jäi takataskuun. Sen massan kokoahan ei arvaa vielä kukaan ja siksi pöntiset panikoivat.
Onnittelut hienosta pelistä, ministeri Soini.
-rh, mainitsit kirjoituksessasi puolustus- ja ulkopoliittiset lausunnot.
VastaaPoistaSuomi harjoittaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa (UTP).
EU:iin kuuluvat maat harjoittavat turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa (TPP), koska UTP kuuluu kunkin jäsenmaan omaan toimivaltaan.
Kumpaa politiikka valmistelee puolustusministeriö, kumpaa ulkoministeriö?
Kumman politiikan harjoittamisella vähennellään varuskuntia?
Kumman politiikan mukaan suomalaisia on Afganistanissa tai Darfurissa (ja ovatko he rauhanturvaamistehtävissä)?
Suomalaisessa mediassa UTP ja TPP ovat yhtä ja samaa sekasotkua.
Asialla on suuri merkitys (pitäähän hallitusmuodonkin olla lyhyt ja epäselvä).
Kun mediassa puhutaan TPP:sta yleisö varmaan olettaa, että kyse on Suomen ulkopolitiikasta ja Suomen puolustamisesta.
Jukka K
VastaaPoistaNiinhän se on, että kuudenkympin ja kuopan välillä voi aina kepeillä sillä huonohkolla muistilla. Pääsee monestakin pahasta
Henry
Niin oli taas väärin mainostettu, niin väärin. Mainostoimisto vaan vaihtoon, niin a vot.
Spiegelin määritelmä persuista:
VastaaPoista"Mit der gewaltigen Steigerung von 0,5 auf 9,8 Prozent zieht die rechtspopulistische und ausländerfeindliche Partei "Wahre Finnen" um den charismatischen Chef Timo Soini in das EU-Parlament ein."
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,629257-7,00.html
JarMom kirjoitti...
VastaaPoista.. tai että Urplaisella on kestohymy iäti huulillaan ei ratkaise mitään. Ihmisen hyvyys ja tahto koetellaan muissa tilanteissa, kuten siinä, uskaltaako ottaa kantaa vai vain mainita.
Miksei mainitakin vain voi, jos se on luontaista, aidosti itsestä lähtevää.
jos sitten vastaa kestohymyllä (en nyt ihan arvostele millaisella), ja sitten kun on pakko aukaista suu, sieltä tulee ulkoa opeteltuja fraaseja, se ei pure, ei ainakaan televisioidussa väittelyssä (niin valjuja ja pinnallisia kuin ne taas olivatkin).
Osasin toki ennustaa tappion, vaikka SDP:n kannatus lähti välillä vuodenalussa jo nousuun.
"sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajatus" on välttämätön asia.
Aivan, kaikki me olemme kolmen vartin sosialisteja.
Tänne meni minun tietoni; tekivät synteesin mielummin kuin että olisivat sanoneet, että ovat väärintulkinneet minut ja tämä tyttö sai apua - runsain mitoin - niiltä, joiden on ollut oma hevonen tallissa:
VastaaPoista(työ on hyvä, siitä en sano mitään; sanon siitä, että
politiikka ja oikeassa-oleminen pedataan niin, ettei pääse vahinkoja sattumaan....
ja Marika sopii myös miehelleni: olihan W siellä taustalla; heille sopi kaikki paitsi minä? Miksi???
Mitä olen tehnyt??
Marika Westerling: ”Kalevala för alla- Teater, invandrare och solidarisk integration” (FSKC Rapporter 5/2009)
Kan teater vara ett redskap för integration av invandrare och därmed för socialt arbete? I sin avhandling pro gradu försöker Marika Westerling fånga det mångkulturella arbetet på ett gränsöverskridande sätt, genom en fallstudie i ett teaterprojekt. Avhandlingen bedömdes med vitsordet laudatur.
Ladda ner rapporten här
Tapsa P kirjoitti...
VastaaPoistaSe hinta kannatti maksaa. Persut ovat nyt 10 %:n puolue, vihreiden veroinen, vasujen tappaja. Ruotsalaiset ja muu rupusakki jäi kauas taakse. Ja mikä tärkeintä, varaedustaja Terhon mukana potentiaalinen nuorten miesten äänimassa jäi takataskuun.
Hmmm-juu ... Eipähän tuo mulle kuulu, mutta onkoohan se tämän Timon varamiehen takatasku sitten se, kun ottas hänen sisu-nickin, ja sillä ku googlasoo, niin kas, puhuukin jo kapulan asemasta selvää suomee.
(Hesarissa vähä luritteli, ettei niin kun ole kämysisäpiiriläisiä).
Eihän Soini halua ministeriksi.
VastaaPoistaMiksi pilata loistava ura vastuullisella asemalla.
Mitro Repo on hankalissa välikäsissä: pidätetty pappeuden oikeuksista (kuten kaavusta), mutta kiinni pappeuden velvoitteissa (kuten selibaatti). Arkkipiispansa, muttei siis itsekin velmun vaikka viisaan piispansa, mielestä hänellä on liikaa omia ajatuksia ja tekoja; politiikan kommentaattorit pelkäävät niitä olevan liian vähän. Hän syntyi pienen kirkkokuntansa noblesseen ja media teki hänestä tähden. EU-tähdistön käräjäkivillä hän on valmiiksi outo lintu ja siksi siipirikko (kuten lame duck kuuluu kääntää, kuten me Kielikellon lukijat tiedämme).
VastaaPoistaPS Mikä niissä vaaleissa viehättää? Tunnen toki pari sievää blondia, mutta kymmenittäin kauniita brunetteja. Ja kaunis punapää tekee aina kuumaakin vaaleaa tulisemman vaikutuksen.
Ortodokseilla selibaatti vaatimus on vain kirkkoruhtinailla, mutta avioliitto pitää solmia ennen pappisvihmimystä.
VastaaPoistaPariinkin kertaan on papin vaimo saanut salaperäisen taudin, kun Venäjällä on ollut piispan vakanssi vapautumassa.
Mitro Revon valinnan ratkaisi kyllä arkkipiispa Leo ylimielisellä ja kaunaisella lausunnollaan, jonka kansa TV-uutisissa näki. Muuta vaalityötä ei olisi tarvittu. Varsin monen oikeudentuntoa Leon esiintyminen loukkasi, ja siitä sympatiat miehelle, joka ehti hankkia toiselle kansankirkollemme uskomattoman paljon myönteistä ymmärrystä. Taitaa nyt moni kirkkokunnan vaihtoa harkinnut perua päätöksensä.
VastaaPoistaEikö tasa-arvolailla ole mitään tekemistä kirkon sisällä, kysyn vaan. Vastanneeko kukaan?
Petjan kertomat tiedot ovat oikeita, mutta eivät aivan riittäviä: Ortodoksipappi on joko valmiiksi naimisissa, leski tai naimaton, piispa jompikumpi kahdesta viimeksimainitusta. Naimaton pappi, kuten Mitro Repo, elää luonnollisesti selibaatissa kun ei pappina voi mennä naimisiin.
VastaaPoistaEi kai Soinin kuvioissa ole mitään ihmeellistä - kenestä tulee seuraava presidentti suorassa kansanvaalissa?
VastaaPoista#Tapsa P. Aivan oikein, Soini ryhtyi ehdokkaaksi Halal-Ahon ehdokkuuden torjuakseen. Media on unohtanut tämän itse luomansa uhkakuvan todella nopeasti. Soini söi kakun ja säästi sen, 10 pistettä!
VastaaPoistaAnonyymi kirjoitti...
VastaaPoistaEi kai Soinin kuvioissa ole mitään ihmeellistä - kenestä tulee seuraava presidentti suorassa kansanvaalissa?
Esim. Niinistöstä, jos kok. ei nyt sössi asiaa. mutta on riittävän puistattava näky se hänen kakkoskierroksen haastajansa.
"Media on jo ilmaissut kierrellen ja kaarrellen, että vasemmiston pitäisi keksiä itselleen jokin sopiva aate."
VastaaPoistaMiltähän kuulostaa viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua sellainen varovainen ehdotus, että vasemmiston tulisi kaikkien kunnon ihmisten tapaan keskittyä islamin patoamiseen - ei siksi, että sitä tunnustavat ihmiset olisivat väärää värisävyä, vaan siksi, että islam on niin monessa olennaisessa kohdassa niin vahvasti törmäyskurssilla valistusaatteen ja Ranskan vallankumouksen parhaimmiksi miellettyjen perinteiden kanssa.