Sivun näyttöjä yhteensä

6. toukokuuta 2007

Kipsipäät


Eilisen James Bondin pääroisto (Julian Glover) oli siinä määrin Ilkka Niiniluodon näköinen, että tulin filosofiselle tuulelle. Pääkaveri (Chaim Topol) oli kaverini Kantolan Vesan kaksoisolento.

Mietin yöllä, että jos tuohon keittiön ikkunalle järjestyisi rivi pystejä, niin voisin itsekin kaataa ja siirtää niitä vaihtuvan poliittisen tilanteen mukaan.

Lasikaapissa on valmiiksi pieni Bachin rintakuva. Se on aitoa muovia. Lapsi toi sen tuliaisena matkalta kauan sitten, pahana aikana.

Istuvan presidentin valokuvasta en ehkä välittäisi, mutta Mannerheimin muotokuva voisi olla hyvä seinällä.

Ihmisillä ei ole enää idoliensa kuvia kehyksissä eikä omistettuja valokuvia takan otsalla.

En tiedä enää ketään, jolla olisi pokkaa lähettää oma kuvansa omistuskirjoituksin.

Äidilläni on monta kansiota täynnä Hollywoodista sodan aikana hankittuja filmitähtien kuvia. Ovat ne hienoja. "For Laila - Errol Flynn." Arvoa ei hiukkaakaan alenna epäily, että siellä istui jossain Beverly Hillsin ponttilautavajassa pätkätyöläisiä kirjoittamassa omistuksia.

Minulla on hyvä tapa pitää televisiota raollaan, jos odotan uutisia tai ajankohtaisohjelmia tai kusiaiselokuvia. Jossain ohjelmassa annettiin tuunausohjeita. Tämä uusi sana on vastenmielinen. Se tarkoittaa jotain meikkaamista, naamiointia tai väärentämistä, jota pitäisi tehdä omalle kodilleen!

Joku oli hankkinut vanhoja kehystettyjä filmitähtien kuvia ja rakentanut niistä "aistikkaan sisustuselementin". Painukoon helvettiin.

Ehkä olisi helpompaa tyytyä niiden pienoispatsaiden sijasta kehystettyihin kuviin. Toisaalta kyllä jostain Oxfordin matkamuistomyymälästä saisin kerralla useita muovisia pikku-ukkoja: Roger Bacon, Wilhelm Occamilainen, myöhemmältä vuosisadalta Francis Bacon, joka oli filosofoiva virkatuomari. Pariisista saisi Abélardin ja Italiasta Pico della Mirandolan ja Bartolus de Sassoferraton. Taiteilijoista Ambrogio Lorenzetti ja ehkä Giotto. Paul Cézanne löysi uudestaan heidän keksintönsä. Renessanssin suuri Pico della Mirandola osoitti 1400-luvulla, ettei tekijänoikeus ole sukua omistamiselle, koska luominen on omaksumista.

Taidan kumminkin pitää seinät siisteinä.

Television 100 suurinta -konsepti joitakin vuosia sitten tuotti Suomessa arvattavia tuloksia, paitsi että Ryti sivuutti Kekkosen. Nyt uusittuna vastaajat varmaan miettisivät, kuka oli Kekkonen.

Kaikkien aikojen suurin amerikkalainen oli alkuperäisohjelman mukaan Ronald Reagan. Tämä on hyvä pitää mielessä. Hän ohitti Abraham Lincolnin, George Washingtonin ja Benjamin Franklinin.

Englannissa Diana arvioitiin merkittävämmäksi kuin Darwin, Shakespeare ja Newton. Tämän arvion perustetta en tiedä. Tai: kun Englanti on vedonlyönnin ja veikkauksen kotimaa, niin perustuisiko tämä siihen ajatukseen, että kuka tahansa voi voittaa arpajaisissa? Ja kun Englanti on puritaanien ja "Kristityn vaelluksen" kotimaa, olisiko jatkoajatus, että kuka tahansa voi menettää arpajaisvoittonsa?

Ranskan lista on asiallisempi, mutta Hollanti on hankala, koska heillä aiva oikeasti on niin monta merkittävää henkilöä historiassaan: Erasmus, Rembrandt, van Gogh, Spinoza, Tuomas Kempiläinen.

Mutta suurin kaikista oli Spinoza, linssinhioja.

24 kommenttia:

  1. Mannerheimin kuvaan kuuluu oleellisena osana rähinäremmi.

    Böndellä Mannerheimin kuva oli naapuritalon isonsalin seinän ainoa koriste ja sen edessä lattialla oli vanha ja kulunut urkuharmooni.


    Erkki Tuomioja vappupuheessaan;

    Sosialidemokratian tasa-arvo- ja hyvinvointipolitiikkaa ei siis tarvitse hylätä, vaan päinvastoin sitä tulee vahvistaa ja rohkeasti haastaa uusliberalistinen oikeistoajattelu päävastustajana. Mutta se mitä tarvitsemme on valmius uusia kaikki politiikan ja vaalityön muodot ja menettelytavat vastaamaan tämän päivän maailmaa ja ympäristöä. Siinä uudistuksessa on syytä siirtää moni perinteinen asia ja toimintamuoto kunniakkaiden perinteiden säilytystiloihin. En tarkoita niinkään soppatykkejä - niillekin on tilaa vaaleissa kunhan ne eivät jää näkyvimmäksi tai peräti ainoaksi torinäkyvyytemme ilmenismuodoksi - vaan kaikkea muuta vanhaa rekvisiittaa, joka aivan liian usein ovat alkaneet näyttää vanhakantaiselta ja joskus tahattoman koomisiltakin.

    Kuningattaresta on otettu uusi muotokuva, löytyy haulla Leibovitz unveils Queen portrait BBC:n sivuilta.

    Goethen mielestä taivaan sini oli teoria.Sininen ajatus.Sininen tuli siniseksi ihmisen näkemyksessä. The Blues.

    Kuka se sanoikaan, että mielipuolisuus on yksinkertaisin tila, jossa ihanteet ovat helposti saavutettavissa?

    Siihenkö tässä on tyytyminen?

    Minulla tuo lapsuus kesti kauan, kukaan ei viitsinyt häiritä leikkejäni. Meillä - veljelläni ja minulla siis - oli yhteinen huone. Laitettiin sen ikkunaan suurikokoiset Maon ja Leninin kuvat - näkyivät hyvin kadulle - ja naureskeltiin saavuttamallemme huomiolle.

    Sitten ihan sujuvasti menin naapuriin tuon Lassi Nummen luokse ja heidän komeroonsa lukemaan sarjakuvalehtiä, joita siellä oli aika huomattavat määrät.
    En muista oliko se siellä vai erään lähistöllä asuneen taksikuskin luona, kun ensimmäisen kerran luin Becos Billiä, pidän erityisesti niistä kolmella värillä painetuista.

    VastaaPoista
  2. Ehkä olisi helpompaa tyytyä niiden pienoispatsaiden sijasta kehystettyihin kuviin. [...]
    Taidan kumminkin pitää seinät siisteinä.

    Laita joku maalaamaan seinän täyttävä fresko henkilögalleriaksi. Järjestämisidean voisi sitten toteuttaa erikirkkauksisilla spottivaloilla.
    Tuon voisi sitten myös kääntää päälaelleen; käyttää satunnaistettuja himmentimiä ja pyrkiä käyttäytymään järjestyksen mukaisesti.

    VastaaPoista
  3. "Ihmisillä ei ole enää idoliensa kuvia kehyksissä eikä omistettuja valokuvia takan otsalla."

    Meillä on kirjastomme seinillä mm Kirsi Kunnas, Jukka Kemppinen, Roald Dahl, Dumas, Twain, Waltari ja Tove Jansson, kaikkiaan 23 kirjailijaa ja 9 näyttelijää. Tosin tilan säästämiseksi ajattelimme vaihtaa sankarit pienempiin.

    "En tiedä enää ketään, jolla olisi pokkaa lähettää oma kuvansa omistuskirjoituksin."

    No en minäkään enää kuvaani sinänsä lähetä, mutta mukeja, kelloja ja alusvaatteita.

    VastaaPoista
  4. Kaikkien aikojen suurin suomalainen on tietysti Mikael Cocacola, mies joka keksi oluen.

    VastaaPoista
  5. Kemppinen: "En tiedä enää ketään, jolla olisi pokkaa lähettää oma kuvansa omistuskirjoituksin."

    En minäkään tiedä pyytämättä (suosionosoituksena tai kiitoksena vieraanvaraisuudesta) lähettäviä, mutta käsittääkseni ainakin jotkut valtionpäämiehet (ml paavi) toimittavat tällaisen pyynnöstä. Pikagooglauksella sain käsitykselle tukeakin (esim. http://www.loc.gov/rr/ print/info/gwbushinfo.html)

    VastaaPoista
  6. Ad Dr. Blind:

    Juuri näin on ja vastaavasti oman kameran käyttäminen ei iske. Kun Halonen oli käymässä HIITissä, lähetin satsin kuvia, joihin tuli kaunis kiitos.

    Sillanpää ja Koskenniemi lähettivät vielä kirjojaan omistuskirjoituksin ja kirjoittajan muotokuvan kera.

    Poliittisen urani kohokohta jäi ikuistamatta - istuin Markus-sedän polvella tämän maakuntamatkalla. Silloin luullakseni jaettiin M. Raution valokuvia halukkaille.

    Mutta samaa juurta kai on velvollisuus lähettää ylioppilaskuva ja hääkuva läsnä olleille ja muistaneille.

    VastaaPoista
  7. Ad Jussi:

    Pesos-Bill (emme olleet koskaan aivan varmoja c:n ääntämisestä) oli hieno. Sitä ennen ilmestyi formaatiltaan pienempiä seikkailusarjoja, joista rakkaassa muistissa ovat Hopalong Cassidy, Lasso-Larri ja vastaavat.

    Muistelen uhranneeni myös omia varoja mustavalkoisiin, kapeisiin Tex Willereihin ja Kapteeni Miki -sarjoihin.

    Ilmestyi myös isokokoinen Sarjakuvalehti-niminen sarjakuvalehti.

    Heikki Kaukoranta nämä tietäisi ihan tarkasti ja luullakseni hänellä niitä onkin. Minulla oli kokoelma etenkin sukupuolikuria ja säädyllisyyttä loukkaavia julkaisuja, mutta taisin lahjoittaa ne jollekin sarjakuvaseuralla jossain vaiheessa.

    Historiantutkimus on sikäli osunut oikean, että Akkari oli kyllä omaa luokkaansa.

    VastaaPoista
  8. Ad Jeps:

    Miten olisi ikonostaasi vanhan läppärin slide-show'na. - Sehän on nykyisin suosittu lisuke esim. 50- tai 60-vuotispäivillä. Minullakin oli.

    VastaaPoista
  9. Mä en ikinä tykännyt Pecos Billistä. Esim Tex Willer oli ainakin mun makuuni paljon parempi. Mulla oli iso pahvilaatikollinen sarjakuvalehtiä talletettuna aikoinaan Skattan vintillä meidän komerossa. Tästä on nyt jo yli 20 vuotta, kun joku dorka pölli koko lodjun.

    Jos sattumalta joku lukijoista tuntee omantunnon tuskia niin ilmoittautukoot. En vedä enää turpaan.

    VastaaPoista
  10. Muun muassa Spinozasta

    "The main pleasure of the first month in Sils-Maria was the discovery of Spinoza:'I have a precursor and what a precursor!'

    Nietzsche found that 'this most abnormal and lonely thinker' had five points of affinity with him: they were both sceptical about free will, intentions, the moral world order, altruism and end."

    (Letter to Franz Overbeck, 30 July 1881)
    (Hayman, 1982, p. 232)

    Kirkkohistorian professori Franz Overbeck oli Nietzschen kolleega Baselin yliopistosta ja hänen elämänsä ehkä paras ystävä.

    Myös hieman etäisempi ystävä, vanhempi Baselin kolleega, kuuluisa kulttuurihistorioitsija Jacob Burckhardt (mm. 'Italian renessanssin sivistys, 1860'), oli kirjeenvaihdossa Nietzchen kanssa.

    Juuri Burckhardt toimitti Overbeckin hakemaan Nietzschen Torinosta Baseliin tämän alettua lähetellä mielipuolisia kirjeitä ystävilleen 1889 alussa.

    *
    Keuhkotautisia (Spinoza), hulluja (Nietzsche), teloitettuja kansanvillitsijöitä (Jeesus, Sokrates), askeetteja (Fransiscus), irstailijoita (de Sade, Foucault), epileptikkoja (Dostojevski)- jopa huippusäntillisiä (Kant) ja kunnon perheenisiä (Blake).

    Siinä kuvaus 'meidän' neroistamme.

    Tilastollisesti siis 'normaaleja' ihmisiä...

    VastaaPoista
  11. Tärkeä pointti. Sarjiksen nimi oli Pecos Bill.

    Luonnollisesti.

    VastaaPoista
  12. Mistä lie perinne, että istuvan presidentin kuva on virastojen seinillä.

    Marskista löytyy sopivan rento kuva esim. tuolta Mutta ken tahtoo lisää ja tarkempaa, käyköön tuolla, mm. järnefeltin maalaus löytyy

    VastaaPoista
  13. anonyymi kirjoitti: "Mistä lie perinne, että istuvan presidentin kuva on virastojen seinillä."

    Oliskohan se jonkinlainen leiman vastike. Kun virkamies kirjoitti jotain, hän pystyi laittamaan leiman. Kun hän sanoi, jotain niin hän sanoi sen presidentin valvovan silmän alla.

    VastaaPoista
  14. Tex Willeristä.
    Kaverini isällä, syntynyt Suomen Suuriruhtinaskunnassa, oli täydellinen kokoelma Tex Willereitä, jokainen hänen eläessään ilmestynyt numero. Myös Akut, Tintit ja monet muut sarjakuvalehdet olivat liki täydellisinä hänen hyllyissään.

    VastaaPoista
  15. Kemppinen: "Television 100 suurinta -konsepti - -tuotti Suomessa arvattavia tuloksia - -
    Kaikkien aikojen suurin amerikkalainen oli alkuperäisohjelman mukaan Ronald Reagan - -Englannissa Diana - -Ranskan lista on asiallisempi, mutta Hollanti on hankala, koska heillä aiva oikeasti on niin monta merkittävää henkilöä historiassaan"


    Onhan tämä ironiaa? Ostan kyllä ajatuksen, että Hollannilla on historiassaan Suomea enemmän oikeasti merkittäviä historiallisia hahmoja, ja amerikkalaisuus on hankala määritellä (esim. Einsteinia ei laskettane), mutta en ymmärrä miten Hollannille kirkkaasti häviäisivät Englanti (Yhdistynyt Kuningaskunta) shakespeareineen, newtoneineen, lockeineen ja keyneiseineen taikka Ranska voltaireineen, napoleoneineen, prousteineen tai sartreineen (liiallinen komitatiivi väsyttää jo minuakin), "Saksasta" tai "Italiasta) (taas määrittelyongelmia) nyt puhumattakaan.

    VastaaPoista
  16. Ad Antti Kortelainen:

    Luulen että se on keisarin ja edelleen kuninkaan kuvan jatke - tuon henkilön valtaa tässä käytetään.

    Tsaarillisia perinteitä on yllättävän paljon. Herätin aikoinani nurjaa mieltä osoittamalla, että muka lainvoimaisuuden merkkinä käytetty t.k.a.n. eli korkeimman oikeuden pääasiaratkaisun loppufraasi "tätä kaikki asianomaiset noudattakoot" oli tsaarin aikana käytössä lisäyksellä "alamaisesti". "Detta alle som vederbör till undersåtige efterrättelse lände."

    Esittelijän konseptimerkintä, esim. ./.J.K. löytyy jo 1600-luvun ruotsalaisista säädöskokoelmista - viidet initiaalit ja alempana tuo "orjan merkki", joka tarkoitti "minä" eli oikeastaan "varmentaa".

    VastaaPoista
  17. Ainakin vielä jokunen vuosi sitten riippui Katajanokan Poseidon-pubin seinällä Aarno Laitisen seurueen vakiopöydän kohdalla Marskin ja Tarja Halosen kuvat.

    Jollakin kummallisella tavalla havainto vähensi arvostustani iltapäivälehtien kolumnisteja kohtaan.

    VastaaPoista
  18. t.k.a.n. on myös epälooginen - purku voi teoriassa menestyä.
    Riittäisi - tähän ei saa hakea muutosta valittamalla.

    VastaaPoista
  19. Minusta on hyvä, että meillä on hallintoperinteitä 1500-luvulta asti ja katselen karsaasti tätä ajatusta, jolla maaherrat lopetetaan. Saattaa olla että niillä ei ole mitään tekemistä tulevan hallinnon kanssa, mutta se ei minusta riitä viran lakkauttamiseen. Pikemminkin voisi ajatella, että maaherroille annettaisiin samat tehtävät kuin Hänen Majesteetillaan, "neuvoa ja varoittaa", vaikka ei mitään muuta virkaa olisi.

    VastaaPoista
  20. Ad Dr. Blind:

    Tässä saa koko ajan opetella kirjoittamista. - Tarkoitukseni oli sanoa jotain sen suuntaista, että Hollanti on erikoinen maa. Pieni mutta paljon saavutuksia.

    Tausta on mielestäni ilmeinen: Burgundi, "Saksaa" ja Ranskaa ehkä suurenmoisempi kulttuuri, joka katkesi melkein tapaturmaisesti. Flanderin ja Brabantin yhteydet Pohjois-Italiaan jatkuivat, ja maailmankaupan painopiste liikkui Venetsiasta ja Genovasta Bruggeen ja Antwerpeniin asettuakseen lopulta 1600-luvulla Amsterdamiin.

    Kiehtovaa.

    On kartalla muitakin punaisia kääpiöitä, kuten Itävalta, mutta Hitlerin takia sen jotenkin tulee niputtaneeksi saksankieliseen maailmaan, vaikka etenkin kulttuurisesti maa oli aivan uskomaton vielä 1920-luvulla.

    Siis kummastellessani näitä naiiveja listoja unohdin itse tähdentää sana "voimavaroihinsa nähden". Hollannin rinnalla tekisi mieli mainita Tanska.

    Salainen tendenssini, jota ei saa kertoa kenellekään, on tietenkin Englannin kehuminen. Iso-Britannia 1700-luvulla tarjoaa monia minua henkilökohtaisesti miellyttäviä ilmiöitä ja piirteitä, ja 1800-luvulla sama maa, sittemmin nimellä Yhtyneet Kuningaskunnat, oli hyvin keskeinen siksi, että siellä ei tapahtunut suurta sosialistista vallankumousta. Miksi, sitä en ymmärrä. Olot olivat hirveät. Mutta ylimystö väistyi ja Disraelin ja Gladstonen kaltaiset ammattipoliitikot tulivat tilalla ja äänioikeuttakin rukattiin vähä vähältä.

    Olen selvillä siitä, että Englanti onnistui mainiosti myös valheellisessa propagandassa. Ei esimerkiksi Intian raj ollut alkuunkaan niin "humaani" kuin englantilaisten kirjoittamassa historiassa väitetään, ja I maailmansodan suuria petoja olivat Sir John French ja A. Haig, murhamiehiä kenraaleina.

    Mutta sitten taas kaikkien aikojen opportunisti ja takinkääntäjä W. Churchill onnistui mahdottomassa...

    Ja Lessigistä ja Goethesta eteenpäin Saksan nousu on tietenkin aivan valtava.

    Ja niin edelleen.

    Mutta jos olisi olemassa jokin universaali yleissivistys, ei siihen kyllä liiemmin suomalaisia kuuluisi.

    VastaaPoista
  21. "Tea, Jeeves."

    "Very good, sir."

    He flowed silently out of the room--he always gives you the impression
    of being some liquid substance when he moves; and I found that Rocky
    was surging round with his beastly letter again.

    "What is it?" I said. "What on earth's the matter?"'

    "Read it!"

    "I can't. I haven't had my tea."

    "Well, listen then."

    "Who's it from?"

    "My aunt."

    At this point I fell asleep again. I woke to hear him saying:

    "So what on earth am I to do?"

    Jeeves trickled in with the tray, like some silent stream meandering
    over its mossy bed; and I saw daylight.

    "Read it again, Rocky, old top," I said. "I want Jeeves to hear it. Mr.
    Todd's aunt has written him a rather rummy letter, Jeeves, and we want
    your advice."

    "Very good, sir."

    He stood in the middle of the room, registering devotion to the cause,
    and Rocky started again:

    "MY DEAR ROCKMETTELLER.--I have been thinking things over for a
    long while, and I have come to the conclusion that I have been
    very thoughtless to wait so long before doing what I have made
    up my mind to do now."

    "What do you make of that, Jeeves?"

    "It seems a little obscure at present, sir, but no doubt it becomes
    cleared at a later point in the communication."

    Huumori on aika universaali kieli, ehkäpä meillä on vielä pieniä mahdollisuuksia.

    Ennen tätä tietokone aikaa tuli kerättyä noita lehtileikkeitä, joista sitten suurin
    osa taisi päätyä roskikseen, mutta jotakin vielä löytyy, kun vähän penkoo, en tiedä
    miltä vuosikymmeneltä tämä seuraava on, mutta ei sen niin väliä .....

    VALLANKUMOUSTA JA SOSIODRAAMAA

    Vasemmistofoorumin teemaklubeissa käsiteltiin mm Ranskan vallankumouksen veristä perintöä.Keskusteluun oli saatu mukaan ranskalainen filosofian tutkija Joel Biard ja neuvostoliittolainen oikeustieteilijä Leonid Mamut.
    Toisessa klubissa käsiteltiin samaan aikaan sosiodraaman keinoin vasemmistolaisten suhtautumista seksuaalisiin vähemmistöihin. Jorma Hentilän johdolla puitiin mm. tapausta, jossa talonmies oli paljastunut transvestiitiksi.


    Minulle jää mieleen roikkumaan kaikenlaista ja sitten en enää muista missä olin sen jutun kuullut tai olinko sen mahdollisesti jostakin lukenut. Välillä se on kovin kiusallista, esimerkiksi kun huomaa kertovansa jotakin lukemakseen luulemaansa jollekin, jolta sen on joskus kuullut.

    Luultavasti se oli Flaubert, joka sanoi; " Unelma demokratiasta tarkoittaa, että proletariaatti nostetaan samalle typeryyden tasolle, jonka porvaristo on jo saavuttanut."

    Olen kalastellut täältä internetistä noita Churchillin puheita iPodiin ja kuuntelen niitä mielikseni aina silloin tällöin. Ei ehkä kovin selväjärkisen puuhaa, mutta minkäs mahtaa. Hypnoottista.

    Se Nobel olisi pitänyt silti antaa Graham Greenelle.

    VastaaPoista
  22. Minä uskon edelleen että Yhdistyneitten Kuningaskuntien vakauden takana on sääty-yhteiskunta, jossa oli toivoa.

    Vaikka periaatteessa kyseessä oli sääty-yhteiskunta, jossa sosiaaliset rajat olivat sosiaalisesti korkeita, ne eivät kuitenkaan olleet mahdottomia ylittää. Tämä antoi niille jotka ovat kurjuuteensa alistuneita, mahdollisuuden löytää paikkansa, mutta antoi niille, jotka haluavat muutosta, toivon.

    Ja perimmältään vallankumous on epätoivoinen teko, jossa ihmiset jotka näkevät seinän edessään, alkavat kaivata kirvestä.

    Tässä valossa Suomen roskaväen välinen selkkaus keväällä -18 on ymmärrettävä, vaikkakaan ei hyväksyttävä draama, jonka takana on nopeasti noussut leivän hinta samaan aikaan tapahtuneen idän kaupan romahduksen kanssa.

    Tässä yhteydessä saattaa palata myös Suuriruhtinas Aleksanteri II merkitykseen Puolan historiassa.

    Myös Varsovan kapina voidaan nähdä epätoivon ilmauksena. Ankara talvi oli hidastanut viljan kuljetuksia Ukrainasta ja tämä johti tilanteeseen, jossa kaupungin kuvernööri kielsi kuukauden ajaksi viljan käyttämisen alkoholin valmistukseen, jotta leipäviljaa riittäisi siihen asti kun kuljetukset taas toimivat.
    Luonnollisesti tuollainen päätös ajaa puolalaiset epätoivoisiin tekoihin.
    Kuten paras ystäväni jota minulla ei ole, sanoi, "Wienin konferenssin suurin tappio oli Puolan valtion illuusion säilyttäminen"

    VastaaPoista
  23. Eikös venäjän vallankumous alkanut kansaa tukemaan ryhtyneistä sotilaista. Tsaari luopui vallasta. Lokakuussa tapahtui vallankumouksen toinen vaihe Leninin johdolla. Siitä alkoi vuoteen 1921 kestänyt sisällissota. Stalin runnoi neuvostoliiton kasaan vasta joulukuussa 1922.

    Englannissa tapahtui jotain parempaa: ensin saatiin parlamentarismi mainiossa vallankumouksessa. Hyvinvoinnin rakentuminen kiihtyi teollisessa vallankumouksessa.
    Englannissa ei koskaan syntynyt kansan laajaa joukkoliikehdintää. Parlamentarismissahan vallankumous on mahdollista jokaisella vaalikierroksella ilman leninejäkin. Todellinen vallankumous tapahtui, kun naisetkin (50 % väestöstä) saivat äänioikeuden 1920 luvun loppuun mennessä. Maailma ei kuitenkaan välittömästi muuttunut.

    en mää oikiast mittän tierä. mut kyl ne marxin ajatukset vasta pöhköjä oli. murskata nyt virkakoneisto ja parlamentarismi ja korvata ne työläisneuvostoilla.
    kyl hyvinvoinnin rakentamiseen tarvitaan vähän muutakin, kuin "mä haluun". Pitäis osata päätellä, millaiset vaurastumisen mahdollisuudet toimivat kehityksen katalyytteinä koko yhteiskunnan vaurastumista ajatellen. Viisivuotisohjelmat ovat paljon tyhmempiä, kuin suora yhteys kulutuskysynnän ja sen varassa säätyvän tuotantokoneiston välillä (markkinatalous). Yrityksille kertyvät voitot toimivat puskureina kulutuskysynnän (markkinatilanteen) muutoksissa.

    VastaaPoista
  24. D:
    Minä pidän Ilkka Niiniluotoa aivan suunnattoman upeana ja luovana miehenä.

    VastaaPoista